Last news in Fakti

3 Септември, 2022 19:00 4 337 52

Ще успеят ли приятелите на Кремъл на Запад да спасят Путин

  • русия-
  • украйна-
  • кремъл-
  • владимир путин

Безкрайното военно тресавище не е сценарий, който Путин може да си позволи, тъй като бавно действащите западни санкции разрушават икономиката му, а живата сила и материалите на армията му постоянно се изчерпват

Ще успеят ли приятелите на Кремъл на Запад да спасят Путин - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

"Голяма част от хората водят живот на тихо отчаяние." Това пише американският публицист Хенри Дейвид Торо през 1854 г. Това е съдба, която бързо застига Владимир Путин, докато той се опитва да се измъкне от катастрофалния капан, който сам си постави в Украйна.

Това пише в коментара си за "Гардиън" колумнистът Симон Тисдал.

Президентът на Русия по разбираеми причини мълчи за своята "специална военна операция". Но безкрайната безизходица не е това, което той очаква. Не е очаквал и коли-бомби в Москва и унизителни атаки срещу крепостта Крим.

Най-малко от всичко Путин очакваше 80 000 руски войници да загинат или да бъдат ранени. Заедно с тях умира и неговата неосъществена мечта от времето на Петър Велики за "велика Русия". Вече е изчезнала и репутацията му на нещо различно от убиец и мошеник.

Безкрайното военно тресавище не е сценарий, който Путин може да си позволи, тъй като бавно действащите западни санкции разрушават икономиката му, а живата сила и материалите на армията му постоянно се изчерпват. Така че какви са възможностите му?

Той може да обяви фалшива победа, да заяви, че "заплахата" от НАТО е неутрализирана, и да предложи споразумение, с което да признае анексирането на окупираните от Русия територии. Но той със сигурност знае, че Киев никога няма да приеме доброволно такива условия. Той може да заложи на огромна ескалация на бойното поле, например като използва Беларус, за да открие втори фронт северно от Киев - регионът, който не успя да превземе през февруари. Но не е сигурно, че генералите му имат тази възможност или смелост.

Той със сигурност не смее да отстъпи. Така че, докато натискът върху него да постигне пробив расте, Путин може да реши, че най-добрият вариант е да увеличи цената на войната за поддръжниците на Украйна - и така да подкопае съпротивата на Киев.

Всъщност той вече е започнал. Показателно е, че миналата седмица лидерите на Великобритания, Франция и Германия обявиха дългосрочна подкрепа за Украйна. Те знаят, че Путин залага на това, че те ще се огънат.

Контекстът е нарастващото безпокойство от енергийната криза и кризата с разходите за живот в Европа, до голяма степен причинени от инвазията и от намаляването на газовите доставки от страна на Кремъл. Зимните последици от тази най-студена от всички студени войни могат да се окажат парализиращи.

Но Путин може би едва сега започва. Той разполага с много средства, с които да подкопае западното единство и устойчивост. Европа е осеяна с лесно използваеми потенциални огнища на напрежение и геополитически разломи, останали от съветско време. По същия начин Русия разполага с изненадващ брой съюзници и симпатизанти, разпръснати из политически раздробения европейски пейзаж.

И така, ще могат ли приятелите на Путин на Запад да спасят звяра от Изтока? Беларуският президент Александър Лукашенко вече е в ръцете на Путин. Москва осигури оцеляването на диктатора, след като кражбата му на президентските избори през 2020 г. предизвика протести в цялата страна. Лукашенко ще направи каквото му се каже.

В ЕС Виктор Орбан, министър-председателят на Унгария, е смятан за троянския кон на Путин. Подобно на мнозина от европейската крайна десница, Орбан се възхищава на нетолерантната националистическа идеология и споделя неговите расистки и хомофобски възгледи. Той многократно е възпрепятствал санкциите на ЕС. Миналия месец той сключи едностранна газова сделка с Кремъл. На Орбан очевидно не може да се вярва.

Крахът на реформаторското правителство на България през юни и последвалите разговори за възстановяване на отношенията с Москва подхранват опасенията, че Путин придобива влияние, за да раздели ЕС.

Други европейски крайно десни и крайно леви популистки партии се идентифицират в различна степен с путинистката идеология и консервативните социални ценности. Те повтарят неговата враждебност към ЕС. В проучването на Европейския съвет за външна политика от 2016 г. като "проруски" са посочени германската Алтернатива за Германия, френският Национален фронт (сега Национална асамблея), австрийската Партия на свободата и белгийската Vlaams Belang. В списъка попада и британската Юкип.

Путин може да разчита и на симпатии от страна на политици от основните партии извън ЕС, като Александър Вучич, президент на Сърбия. Вучич е наричан от опонентите си "малкия Путин". Сърбия има дълбоки исторически, славянски и религиозни връзки с Русия, както и общо недоверие към НАТО. Бомбардировката на Белград от страна на Алианса през 1999 г. не е забравена.

ЕС и Обединеното кралство се опасяват, че нестабилните Западни Балкани са критична точка за натиск, която Путин може да използва, за да разпали стари конфликти и да отклони вниманието от Украйна.

Разделените Молдова и Грузия, с разделено население и руски войски на тяхна територия, също са потенциални огнища на напрежение. Друга е Калининград, където този месец Путин разположи хиперзвукови ракети, за да сплаши съседите от НАТО. По-специално Естония, където има етническо руско малцинство, изглежда е мишена.

Безразсъдните действия на Путин в окупираната украинска атомна електроцентрала в Запорожие показват, че той ще рискува почти всичко, за да спечели. Изпаднал в тихо отчаяние, той става все по-опасен с всеки изминал ден.


Поставете оценка:
Оценка 3.3 от 38 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Пучо Капучо

    46 18 Отговор
    Те други трябва да спасяват, не Путин.
  • 2 Путин успя

    38 25 Отговор
    Разтури Европа.

    Коментиран от #6, #32

  • 3 Слънчев вятър

    43 32 Отговор
    Русия няма да взема бързи и необмислени решения. Тя възвърна своята воля, твърдост и решителност.
  • 4 Путинофил

    24 27 Отговор
    Чорапа и Тиквата от Банкя, като видни путинофили, ще подкрепят Путин.

    Коментиран от #46

  • 5 Голем смех

    27 31 Отговор
    Със сигурност ще го спасят. Щом си покаже главата от блатото, ще го натиснат обратно.

    Коментиран от #12

  • 6 Хихи

    11 11 Отговор

    До коментар #2 от "Путин успя":

    Тъпа шегичка...
  • 7 Путин е Велик

    17 34 Отговор
    Цял свят тъпо гледа как жужето си разиграва коня.
  • 8 Бебенце

    31 15 Отговор
    Виждам, че нашите "корсари" се захласват от идеята за ядрен удар. Това би било пагубно за целият свят. Нали не си въобразявате, че хора подкрепящи масов убиец ще отидат в рая!
  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Отврат

    23 21 Отговор
    Е, и какво диктатора ще победи света ли.
  • 11 " Великата Русия"

    29 30 Отговор
    Манията за величие на руснаците винаги в историята е завършвала с мизерия.
  • 12 Слънчев вятър

    25 16 Отговор

    До коментар #5 от "Голем смех":

    Когато Путин покаже главата си, започва ураган, буря, торнадо и цунами. Ако мислиш. че всичко е свършило, значи грешите безнадеждно.
  • 13 Бай Грую

    23 36 Отговор
    Войната закопа тотално Пулер! Куршума ще е най-безболезненото!
  • 14 Цар ти Вова

    17 25 Отговор

    До коментар #9 от "проZд руZофил":

    Ще завърши в просторна четириъгълна килия.

    Коментиран от #47

  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 Лично мнение

    27 7 Отговор
    За кой път се пуска тая статия? Има, няма едно и също!
  • 18 Реалито е друго

    33 16 Отговор
    Едва ли точно Путин има нужда от "западни приятели" които пък и да му помагат.....Не схванахте ли,че Русия е суверенна държава с Президент който взима решения само в полза на народа си И е достатъчно силна и самостоятелна за да може да си го позволи.....Просто може да си го позволи и без да има нужда от"патерици" на Запад...-набийте си го в главата това реали-и от тук трябва да изхождате в бъдеще спрямо Русия....
  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 Слава на Русия

    27 15 Отговор
    Миризлива наглосакска пропаганда. Лъжата е изведена в култ. Не могат вече да скрият собствените си и на зеленски престъпленията!

    Z
  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 22 Кензъл Уошингтън

    27 12 Отговор
    Ееее дайте нещо по-скорошно, например какво е казал да Русия някой американец през 1459. Аааа то нямало Америка тогава
  • 23 Някой

    29 9 Отговор
    Ясно. Щом зачестиха подобни пасквили резултатите от така шумно рекламираното "контранастъпление" са катастрофални.
  • 24 2022

    30 15 Отговор
    Ха,ха,ха,ха и как ще е в капан Путин?Путин постави капан на целия противен Запад.Вече 32 години България е разрушавана именно от тъпите сащ, от противна Англия,която е в колапс,защото,дори циганите не искат да им слугуват.Какво вижда , човек когато посети сащ,и когато мине през гетото където живеят неуки мързеливи негри,когато има ежедневно убийства на деца в училищата, а и се стрелят непрекъснато по улиците.Къде живеят тъпите американци-в каравани,богатите квартали са на ЕВРЕИТЕ, които управляват сащ.Има ли читав Президент в сащ-НЯМА!Единият го гръмнаха самите американци /Джон Кенеди /по заповед на лорд Стивънсън от английските служби/книгата "Комитетът 300 от д-р Джон Коулман"/,другия беше по леката част-Клинтън/петна по роклята на почитателка/,последния в момента е в деменция, Байдън/не пожелавам тази болест на никого/.Е, кой е за Путин/умен, адекватен,с ума си,смел, води тази трудна за управление страна в точния път. Путин не се изживява ,като Петър Първи.Той върна Русия, такава, каквато е била по време на Император Николай II-силна, европейска образована, страна.Кой ликвидира Императорското семейство-сифилистика Ленин.Той унищожи Русия.После Горбачов също я унищожаваше ,за пияния Елцин да не говорим и пишем.Сега всички се присламчват към Путин,защото Англия,Франция Испания, Италия, Сърбия, Унгария провиждат,че трябва да са с Русия.Ако останат с тъпите сащ, ги грози положението в което е България, поради порочното правителство на просто Киро, Филип Дим
  • 25 2022продължение

    22 12 Отговор
    Сега всички се присламчват към Путин,защото Англия,Франция Испания, Италия, Сърбия, Унгария провиждат,че трябва да са с Русия.Ако останат с тъпите сащ, ги грози положението в което е България, поради порочното правителство на просто Киро, Филип Димитров, мошеника Иван Костов, предателя Б. Борисов.
  • 26 Кочо

    25 8 Отговор
    Ще бъдат спасени са Само Байдън, Шолц, Макрон, Урсула, Столтенберг, Зеленски, Шваб, Сорос и всички светли и човеколюбиви световни лидери! Междувременно тези ще ни научат да не се къпем, да стоим на тъмно и студено, ще ядем червеи и хлебарки, ще унищожим кравите, ще спрем да ядем месо, свободно ще избираме дали сме мъже, жени или някой от другите 57 пола! Слава Украине!
  • 27 Путин не прощава

    10 7 Отговор
    Високопоставени руснаци продължават мистериозно да „падат“ към смъртта си от прозорци
    Десетки критици на руския лидер Владимир Путин загинаха при мистериозни обстоятелства през последните няколко години – много от тях скочиха или паднаха от прозорци на високи етажи.
  • 28 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 29 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 30 Британски простотии

    18 6 Отговор
    Този е напълно деградирал или яко нашмъркан. Та нали точно в неговата страна е измислен израза "Великобритания няма вечни приятели, има само вечни интереси.".
    Това се отнася за върховете на всички страни - няма вечни приятели и съюзници. Има интереси.
    Има и руска поговорка: Русия има само един приятел и съюзник - армията.
    А тоя - дали щели да спасяват Путин! По-добре питай кой ще спаси UK щото след Лудото Боре на власт иде оня Лиз Тръс, според която Литва, Латвия и Естония са на Черно море. Може да не знае, но пък вече успя да заяви, че няма да се поколебае да използва ядрено оръжие. След което на мястото на Острова на британците ще остане само една голяма дупка.

    Коментиран от #39

  • 31 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 32 К0рвацелия Свининова

    5 9 Отговор

    До коментар #2 от "Путин успя":

    Да, а според тях умира и неговата неосъществена мечта от времето на Петър Велики за "велика Русия".
  • 33 Гост

    16 3 Отговор
    бавно действащите западни санкции разрушават икономиката му - Нататък няма смисъл да се чете. Пак на Сънчо сладките сънища.
  • 34 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 35 най тъпите шахматисти са в хремъл

    3 9 Отговор
    всички го знаят, ама си траят като в приказката - "кралят е гол" по андерсен, нищо ново под слънцето, ама вече ни писна от текезесари, време е текезесарите в своето си величие да осъзнаят, че никой не ги харесва, и на никой не му пука за простотиите им, дето има една опера на Вагнер - "залезът на боговете" - скоро ще има не залез, а дълбоко пропадане............
  • 36 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 37 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 38 Йонко Евреина

    10 4 Отговор
    Всички глупости на англосаксонския менстрийм, концентрирани в тази публикация!
  • 39 Инна

    8 4 Отговор

    До коментар #30 от "Британски простотии":

    Александр III: У России есть лишь два верных союзника — ее армия и ее флот.
    В настоящее время добавились ВКС.
  • 40 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 41 Долно Нанагорнище

    9 2 Отговор

    До коментар #37 от "УКРАЙНА🇺🇦":

    Зеленски е наркоман.
  • 42 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 43 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 44 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 45 Антифашист

    12 3 Отговор
    За Путин не се вайкайте толко, мислете как и дали ще оцелее Звяра от запад и всичките му слуги които носят клеймотому на челата си
  • 46 КозяшкиИдиотии

    9 3 Отговор

    До коментар #4 от "Путинофил":

    Не знам краварскитеФашкии кво ще правите тогава
  • 47 Антифашист

    9 1 Отговор

    До коментар #14 от "Цар ти Вова":

    А кравешките Лай.. На щеСвършите катоКомпост
  • 48 Митьо

    7 0 Отговор
    Чета заглавието и констатирам объркан словоред - трябва да е - Ще успеят ли приятелите на Кремъл да спасят запада от Президент Путин? От вчера официално се говори за завземането на цяла украйна, което си е съвсем в реда на нещата. Но! Но по важното е дали инерцията ще спре на полско-украинската граница или за пореден път Братушките ще се разхождат военна техника по Шан-з-Елизе? Първото е логично, понеже каквото и да остане с името украйна, все ще бъде помпано от англосаксите и ще дава ядове. Второто може да е в следствие на враждебното отношение и предотвратяване на бъдещи заплахи. А останалото не съм го чел, понеже с първото изречение бълвоча почна.
  • 49 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 50 НИКОЙ НЕ МОЖ СПАСИ ПУТИН И РУСИЯ

    4 2 Отговор
    ДА СЕ ПОЗЛАТЯТ ОТ ЗАПАДНИТЕ САНКЦИИ ! ГОРКИТЕ КАК ЩЕ ИЗДЪРЖАТ ТОЗИ ТОВАР ?
  • 51 ЕДНО Е СИГУРНО 101% , ПУТИН ЩЕ ОСТАВИ

    1 1 Отговор
    ЧАСТ ОТ УКРАЙНА И ЗЕЛЕНСКИ НЕПИПНАТИ , ЗАЩОТО БЕЗ ВРАГ И ТОЙ Е НЕНУЖЕН !
  • 52 АМА ДАЛИ ШЪ УСПЕЯТ

    3 0 Отговор
    ПРИЯТЕЛИ НА ПУТИН СА СТОТИНА МИЛИОНА РУСНАЦИ ДВА ПЪТИ ПОВЕЧЕ ЕВРОПЕЙЦИ БАЯ АМЕРИКАНЦИ И ОЩЕ НЯКОЛКО МИЛИАРДА ИНДИИЦИ КИТАЙЦИ И ПРОЧИЕ АМИ ДЕ ДА ЗНАМ ДАЛИ ЩЕ УСПЕЯТ КО ШИ КАЙШ