Last news in Fakti

5 Септември, 2022 16:00 7 240 106

Русия за България - отвъд русофилията и русофобията

  • българия-
  • русия-
  • русофили-
  • русофоби-
  • владимир путин

Ако през последната четвърт на 19-и век е нормално за една млада нация да поставя емоциите над прагматизма, то век и половина по-късно е крайно време да "пораснем" - и като общество, и като политически елит

Русия за България - отвъд русофилията и русофобията - 1
Снимка: БГНЕС
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

"Кат Русия няма втора

тъй могъща на света;

тя е нашата подпора,

тя е нашта висота!"

(Иван Вазов, 1877 г.)

"Да бъде проклета оная минута, когато е стъпил руски крак в нашата земя, когато се е произнесла за първи път думата освободителка и покровителка! Аман, бей, аман! Лошо нещо било московлука... То не прилича ни на даалии, ни на кърджалии, ни на фанариоти!"

(Захари Стоянов, 1887 г.)

Както е видно, русофилията и русофобията съпътстват цялата ни нова история. И ако през последната четвърт на 19-и век е нормално за една млада нация да поставя емоциите над прагматизма, то век и половина по-късно е крайно време да "пораснем" - и като общество, и като политически елит.

Настоящият материал е опит да се представят основните моменти, в които Русия е оказвала сериозно влияние върху историческата съдба на България и българите - било то положително, или отрицателно. Да се направи сравнение и в крайна сметка да се оцени ролята на Петербург/Москва в развитието на нашата държава и нашето общество. По възможност, без емоции, но с акцент върху националния интерес и как действията на Русия са се съотнасяли към него в една или в друга ситуация.

Да започнем с Руско-турската война (1877-78), която ние наричаме "Освободителна". Резултатът от нея несъмнено е положителен за нас - възстановена е българската държавност, макар и далеч не върху цялата ни етническа територия. За съжаление и с ограничен суверенитет - под формата на васално на Османската империя формирование (Княжество България). Но при всички положения това е огромна крачка напред в сравнение с предишния статут на българските земи. Разбира се, не бива да приемаме действията на Русия като акт на алтруизъм, но можем спокойно да отчетем ситуационното съвпадение на интересите. Да, далеч по-добре би било това да се беше случило само с наши, собствени усилия, но реалностите сочат, че това е било невъзможно. А една хипотетична "помощ" от друга Велика сила най-вероятно би създала аналогични отношения, каквито впоследствие сме имали с Руската империя.

Временното руско управление (1878-79) също следва да се отчете положително. Русия изиграва решаваща роля за формирането на новите български институции, като особено значим е приносът за създаването и развитието на българския офицерски корпус. Първите поколения български офицери, точно тези, които по-късно ще напишат златните страници на българската бойна слава през войните за национално обединение, до голяма степен са продукт именно на руската офицерска школа.

Нееднозначна е ролята на Русия в налагането на Режима на пълномощията (1881-83). Първоначално, Петербург насърчава княз Александър I да промени конституционния ред, но впоследствие руските емисари създават доста главоболия на българския владетел. А и самият режим е трудно да се определи дали е добър за България, или не - тук голямо значение оказват пристрастията на оценяващите. Отделно, руската (на моменти доста брутална) намеса във вътрешните работи на княжеството, ако и да е разбираема предвид клаузите на Берлинския договор, едва ли може да се приеме без възражения.

Стигаме до Съединението (1885) и последвалата политическа криза, довела до тежък разрив в българо-руските отношения. Като начало, изтеглянето на руските офицери от българската армия непосредствено преди Сръбско-българската война е много подъл акт (към онзи момент целият висш и огромна част от средния команден състав са руски офицери, българи са само двама майори и ниските офицерски чинове). Но не е само това. Русия принуждава княз Александър I да абдикира, а в следващите години започва така да се меси във вътрешните ни дела, че дипломатическият разрив става неизбежен. С пълно право можем и в онези години да говорим за "хибридна война" (чрез русофилската мрежа), която в един момент се превръща почти в конвенционална (русофилските бунтове в Русе и Силистра през 1887 г.). С течение на времето отношенията сякаш се нормализират, но нанесената рана остава дълбока.

Още едно разочарование от Русия търпим и през Балканските войни, когато очакванията ни за справедлив арбитраж относно "спорната зона" със Сърбия остават напразни. Но и това бледнее в сравнение с Първата световна война, когато сме във фактическа война и се налага генерал Иван Колев да прогонва казашката конница от "нашата Добруджа". Тогава отношенията ни с Русия са на едно от най-ниските нива в историята и дори храмът "Св. Александър Невски" в София е временно преименуван на "Св. св. Кирил и Методий".

Но неприятните изненади не спират. Вече Съветска Русия се намесва по ужасяващ начин през 20-те години на 20-и век, чрез подстрекаването на Септемврийското въстание (1923) и особено чрез инспирирания атентат в църквата "Св. Неделя" (1925). Като второто е особено осъдително - най-кървавият терористичен акт до момента, при това в църква по време на опело. Тук думите са безсилни...

Важно е обаче да се отбележи положителната роля, която изиграва Съветския съюз по време на Крайовската спогодба (1940), с която България успява да си върне Южна Добруджа. Любопитен факт е, че СССР предлага помощ на България да си възвърне и Северна Добруджа, но цар Борис III отклонява предложението, защото това би означавало обща граница със Съветите. Далновидно, както показва историята.

По време на Втората световна война, Съветския съюз се държи меко казано некоректно с България, която запазва дипломатически отношения, но търпи почти постоянна диверсия. "Връх на сладоледа" е когато на 5 септември 1944 г. СССР ни обявява война, без това да е продиктувано от военна необходимост (германските войски започват да се изтеглят от България още на 26 август).

Вината на Съветския съюз за чудовищните репресии в първите години след 09.09.1944 г. не подлежи на дискусия. Макар и да не е пряк извършител, Москва носи своята отговорност, тъй като всички безобразия на българските комунисти тук са се случили с нейната благословия.

Отношението на СССР към България на Парижката мирна конференция (1947) е нееднозначно. От една страна, парира щенията на Гърция общата ни граница да бъде изместена на 20 километра южно от Пловдив. Но от друга, не се съгласява да получим статут на "съвоюваша страна", с всички произтичащи от това последствия - от репарации до легализиране на "военните трофеи", заграбени по време на съветската окупация (1944-1947).

От средата на 40-те до края на 50-те години страната ни е подложена на тотална "съветизация" - в политиката, икономиката, културата, обществения живот... Нещо, което няма как да приемем положително - най-малкото, защото много от тези тенденции впоследствие са изоставени от самия комунистически режим у нас.

СССР се съгласява през 1955 г. България да бъде приета за член на ООН. Това е положителен факт не толкова сам по себе си, колкото че изиграва решаваща роля двете предложения на Политбюро на ЦК на БКП да бъдем присъединени като 16-а република да бъдат отхвърлени от Кремъл - просто там не искат да загубят един сигурен глас в Общото събрание на ООН.

Решенията на Съветския съюз по отношение на ролята на България в Съвета за икономическа взаимопомощ могат да се приемат положително - страната ни се профилира в туризма и високите технологии, а отделно по време на "петролната криза" през 70-те години СССР ни предоставя евтин петрол, който ние препродаваме на Запада с печалба. Проблемът е, че самият СИВ не функционира според естествените закони на икономиката и това в крайна сметка ни изиграва лоша шега.

СССР се отнася крайно резервирано към възраждането на българския национализъм през 70-те и 80-те години на 20-и век, като особено хладно се приемат всенародните чествания по случай 1300 години България. Все пак, до крайности не се стига.

Горе-долу по същото време България е въвлечена активно в "голямата игра" на Студената война, като отредената ѝ роля е да подпомага "международното революционно движение", което включва и откровено терористични организации. Това определено създава негативен имидж на страната ни пред света.

Длъжни сме обаче да признаем, че Съветския съюз не стопира процесите, които водят в крайна сметка до падане на комунистическия режим. Както става и в останалите държави от Източния блок, между другото.

През 90-те години на 20-и век Русия е твърде заета със собствените си проблеми, за да се занимава сериозно с нас. Но както виждаме, и това е до време - през последните години срещу България не само, че се води "хибридна война", но и самата ни страна е определяна като "неприятелска" от Кремъл.

Както се вижда от историческата справка, от Русия/СССР сме видели и добро, и лошо. Кое надделява - всеки сам може да прецени. Но едно трябва да е ясно - нито от Русия, нито от която и да било друга държава, не можем да очакваме интересите ѝ винаги да са в синхрон с нашите. Но и не трябва да се заблуждаваме, че първата ѝ мисъл винаги е непременно да ни навреди. Просто трябва да следваме своя интерес. И да поставим България в центъра на нашата карта на света. Никой друг няма да го направи вместо нас.


Поставете оценка:
Оценка 3.9 от 104 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Ротшилд

    92 43 Отговор
    Добре плащам за пропаганда.

    Коментиран от #20, #28, #52

  • 2 Лош материал

    39 70 Отговор
    Осемдесет години стигат!

    Коментиран от #18

  • 3 Сорос

    89 20 Отговор
    Само израилофилията е позволена на запад.

    Коментиран от #7

  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Кензъл Уошингтън

    138 26 Отговор
    Само ще кажа, че европейска България още черпи вода и ток от съоръжения от човеконенавистния соц, за 30 години демокрацията у нас успя да съгради... точно нищо. Но компенсира това с разрушение

    Коментиран от #12, #33, #75, #87

  • 6 ИЦО

    89 8 Отговор
    ВРЕМЕ Е БЪЛГАРИЯ ДА ВЪЗТАНЕ СРЕЩУ НЕГОДНИТЕ УПРАВНИЦИ
  • 7 Шорош

    23 5 Отговор

    До коментар #3 от "Сорос":

    гой менте така е !
  • 8 България е с

    55 12 Отговор
    Най голям брой национални предатели.
    Прочетете истинската история !

    Коментиран от #9, #11, #71

  • 9 и всички русофили

    25 59 Отговор

    До коментар #8 от "България е с":

    са и туркофили
  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Хари Потен

    68 16 Отговор

    До коментар #8 от "България е с":

    Какво да четем, те са пред очите ни. Пеперасти, деберасти, и темподобна из мет

    Коментиран от #14

  • 12 накакензъл пукин

    21 53 Отговор

    До коментар #5 от "Кензъл Уошингтън":

    вашия сосиализъм да не дойде на нищото?

    Коментиран от #15, #104

  • 13 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    74 28 Отговор
    На тоя "хентелектуалец" мога да кажа един цитат от Вазов, па той после да ми разправя как Вазов критикувал Русия.
    Цитат:
    "– Мамо, мамо, я ги виж!
    – Що е? – Идат, погледни ги.
    С пушки, с саби... – Що стоиш?
    Скоро, чедо, поздрави ги!
    Тях ги бог прати насам,
    да помагат, чедо, нам. –
    И детето дава крушки
    на солдатите без страх
    и крещи на тях:
    здравствуйте, братушки!"
    Откъс от стихотворението "Здравствуйте, БРАТУШКИ", написано от въпросния Иван Вазов.

    Коментиран от #19, #57, #65, #103

  • 14 Лорд Волдемор

    3 12 Отговор

    До коментар #11 от "Хари Потен":

    да ти взема банята хари?
  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 НИКОГА ВЕЧЕ КОМУНЯГИ, ПЕТОЛЪЧКИ

    43 53 Отговор
    И МОСКАЛСКО РОБСТВО!
  • 17 Каквото..щото...

    39 60 Отговор
    Било и небило...да се измитат от България заедно с тяхните хрантутници от петата колона българските продажни русофили, за да миряса обществото, и да погледнем сериозно на нашето бъдеще в ЕС и НАТО.

    Коментиран от #21

  • 18 Коко

    34 1 Отговор

    До коментар #2 от "Лош материал":

    Чичо, в огледалото ли се гледа, когато писа "Лош материал"?
  • 19 козльодуй

    27 12 Отговор

    До коментар #13 от "ГРАД КОЗЛОДУЙ":

    влах цитирай и другото стихотворение от 1916 г.

    Коментиран от #88

  • 20 Шалом

    14 21 Отговор

    До коментар #1 от "Ротшилд":

    Ротшилдови управляват Русия и дърпат конци те..... Може да започнеш справката от нефта и довърши с топлата връзка - вл. владимирович
  • 21 Xуйрейшио Кейн

    48 16 Отговор

    До коментар #17 от "Каквото..щото...":

    ЕС умре бе, лиолио ааааахахахаххахахаха

    Коментиран от #25, #35, #66, #74

  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 23 На кривата русофилска ракета

    30 33 Отговор
    все Сорос и Ротшилд виновен ! Почти всички руски милиардери са евреи, тях Сорос или Путин ги назначава ?
  • 24 Ген. КОЛЕВ

    24 31 Отговор
    " ШАААШКИИ...ВЪН,...СЕЧИ !!!
    ДОРДЕТО ПОГЛЕД СТИГАШЕ , ПОЛЕТО БЕ ОСЕЯНО С...МОСКАЛСКА..ЛЕШ " !!!

    Коментиран от #32

  • 25 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 26 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 27 Охообохо

    17 30 Отговор
    Проблемът е, че самият СИВ не функционира според естествените закони на икономиката и това в крайна сметка ни изиграва лоша шега.

    Ей това цитатче специално за сълзливите соц носталгици, твърдящи как видиш ли всичко било прекрасно.

    Коментиран от #48

  • 28 Ротшилдчо, и на Иван Вазов плати.

    19 15 Отговор

    До коментар #1 от "Ротшилд":

    Бедят ни другоземци,
    че с отомани, с немци
    дружим в полята бойни.
    Кога пък в Букурещ ни
    разпъваха, нас грешни,
    те гледаха спокойни.

    Корят ни, че със нихни
    врази съюз сторихме –
    да счупим братско иго;
    ала кога душмани
    разкъсваха меса ни,
    те викаха: „Разпни го!“

    Кълнат ни за измена
    славянска непростена,
    кат свойта браним стреха.
    Ала когато нази
    ужасно зло нагази –
    славяните де беха?

    Ругаят ни, че с чужди
    на наший дух и нужди
    народи сме събрани –
    но тези, що любехме,
    или боготворихме,
    що правяха в скръбта ни?

    Стояха оглушали,
    безчувствени, едва ли
    не зрители злоради
    пред наште мъки тежки,
    пред воплите ни жежки –
    и кой ни се обади?

    Във Петроград мълчаха,
    а от Париж ревяха:
    „Убийте тоз звяр диви!“
    И на защо, кат смеем
    и ние да живеем,
    станахме лоши, криви!
  • 29 Бамбука

    20 17 Отговор
    Както, към всяка една друга страна ( както и при тях ) у нас има противоречиви мнения и това е нормално, но само когато се говори за Русия има русофили и русофоби. Подобно изкуствено и изострено разделение на народа, не се наблюдава към никоя друга страна. Затова сме и на последно място в ЕС и на опашката на НАТО по доверие. Запада комисионни не плаща и от там и лицемерното отношение на нашите политици към Русия. Тя самата не заслужава това, но нашите хем обичат чекмеджетата, хем после не признават получаването на кинтите. Да им се чуди човек как ходят по църкви и манастири, как се кръстят и как света ги приема.

    Коментиран от #31

  • 30 Продали съ

    41 14 Отговор
    Поредният бливоч😅 жалки са опитите да промените съзнанието на българина.
  • 31 Куранага Сама

    42 17 Отговор

    До коментар #29 от "Бамбука":

    Западът плаща само когато очаква да вземе двойно повече в замяна. Пример - България
  • 32 АЛКАШ

    44 10 Отговор

    До коментар #24 от "Ген. КОЛЕВ":

    Ген. КОЛЕВ Е...ВЕЛИК БЪЛГАРИН И ЕЕЛИК СТРАТЕГ !!! ПОКЛОН ОТ ЦЯЛА БЪЛГАРИЯ!!

    Коментиран от #34

  • 33 ТИР

    33 8 Отговор

    До коментар #5 от "Кензъл Уошингтън":

    Нашата Соцболница е затворена ,остана само бърза помощ д 1 линейка,а преди имаше 10, Волги,Уаз,Латвии,..
  • 34 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 35 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 36 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 37 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 38 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 39 Милен

    17 19 Отговор
    Учудващо прагматичен коментар автора, интересно как са допуснали мнението на човек който не залита в крайности да достигне до нас. Съгласен съм с всяка дума в статията.

    Коментиран от #99

  • 40 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 41 ежко

    31 4 Отговор
    Първо си проверете фактите.Цитираното стихотворение "ВЯРАТА И НАДЕЖДАТА НА БЪЛГАРИНА КЪМ РУСИЯ" е не Пенчо Славейков, а не на Вазов!Но,явно от папагали преписващи от нета това е непосилна задача.
  • 42 Иван

    25 9 Отговор
    Хора, мислете като поляците! Гледайте какво може да вземем от Русия, САЩ, Турция, ЕС и всички останали. Историята била, каквато била. Трябва да мъкнем хубавини насам, да кярим, а не да даваме като дащни момичета.
  • 43 Шефе

    13 3 Отговор
    От кога чакам някой като Димитър да се появи в живота ми, че да тръгна напред🤤 този човек се е самозабравил от желанието си за внимание и признание за интелигентност 😅
  • 44 Никой

    20 31 Отговор
    Дописнико удобно и умишлено укриваш някои ОЧЕВАДНИ факти с цел омекотяване руското присъствие в България и нанесените огромни щети върху плещите на българския народ. Руско -турската война не освободи България,а и наложи брутална руска окупация.В Сан Стефанския договор пише дословно - ОКУПАЦИЯ. 50 000 хиляди души войска за приблизително 2 години като разходите са НАЛОЖЕНИ без никой да пита българите. Никъде в световната история при ОСВОБОЖДЕНИЕ не се окупират и рекетират освободените. От окупирана България се откъсват най безцеремонно Северна Добруджа и Нишкия санджак. Тези земи се подаряват от Русия на Румъния и Сърбия. В манифеста на руския император Александър II изобщо не се говори за освобождение на България и българи,а за християнско население. За окупацията / освобождението / на Русия сме им платили 10 618 250 рубли и 40 копейки - 32 тона злато. И на всичкото отгоре този позорен,,русофилски ,рубладжийски слугинаж продължава против българските национални интереси,винаги в услуга на Русия и нейните слуги на Балканите.

    Коментиран от #95

  • 45 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 46 Юрий Цезар

    22 7 Отговор
    Абе, г-н петров, сега ли, когато българинът страда от пожари и наводнения, когато някои го тресат предизборни трески, ти намери време да ни занимаваш с дъвкани и предъвквани клишета на тази болезнена за България тема? Е, по-леко ли ти стана като се изпразни духовно? От мен запомни, наближава времето, когато младото поколение ще осъзнае въждесъщите истини и ще започне да хвърля камъни по главите на такива като тебе...

    Коментиран от #49

  • 47 Юмер

    2 5 Отговор

    До коментар #45 от "ЧЕПАТ, АМА ГОЛЕМ И ДЕБЕЛ":

    Аашколсун Кересте баш пехливанин
  • 48 Статистик

    40 10 Отговор

    До коментар #27 от "Охообохо":

    Никой не твърди, че соца е бил прелест. Проблемът е, че при сравнение с днешното ни дередже соцът ни се вижда като по-добър от демокрацията. А лошото е, че отрекохме и всичко от онова време - въпреки че имаше и много добри неща, особено в социалната сфера. Който е живял в тия години - ще ме разбере, на останалите ще им е трудно просто поради липса на база за сравнение.
  • 49 Милен

    8 11 Отговор

    До коментар #46 от "Юрий Цезар":

    И кои са тези вездесъщи истини които младото поколение трябва да осъзнае? И с какво мнението на автора пречи на настоящата обстановка в България?
  • 50 Павел пенев

    38 19 Отговор
    Как не го е срам този мухльо,някой си Петров да намесва Иван Вазов и Захари Стянов в своята русофобска пропаганда? Дайте да видим къде точно е написано това и по какъв повод? А кой е написал О Шипка, а за децата с крушки,здраствуйте братушки? Каква е тази дирижирана от Брюксел антируска простащина, в която наши помияри усърдно се включват в името на евроатлантическата солидарност. Не мога да си обясня как може да се солидаризираш с доказани идиоти,които ни втълпяват в 21 век да не си караме колите,да се бършим с мокри кърпички вместо да се къпим, да стоим на студено, да помагаме на украинските неонацисти и арабските мигранти терористи от ИДИЛ, да сключваме еднополови бракове,да доказваме наличието на третополови човешки същества и какво ли още не.

    Коментиран от #62

  • 51 Севън Гейс

    15 5 Отговор

    До коментар #40 от "Опелото":

    интересно как по-малко от 20% ще избият повече от 80% :))))) ти да не си от герб-младежи с този остър ум

    Коментиран от #58

  • 52 да питам

    14 16 Отговор

    До коментар #1 от "Ротшилд":

    Кое е пропаганда ?! Статията си е самата истина и е 50/50 ...
  • 53 Барба Ганьос

    8 21 Отговор
    Като НАТО, няма втора
    тъй могъща на света
    тя е нашата подпорна
    тя е нашта висота
  • 54 Серьога Клатику'ров

    9 19 Отговор

    До коментар #45 от "ЧЕПАТ, АМА ГОЛЕМ И ДЕБЕЛ":

    Почти 70% от днешните "Руснаци" носят Български и Турски гени.
    От края на 50-те на миналият век тия 2 народа ашладисват Руските невести и моми.

    Коментиран от #59, #60, #63

  • 55 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 56 ...

    30 15 Отговор
    Ех, голям мерак да се пренапише историята ни в нов американо- санксонски и антируски стил.
    Ама няма да стане промити соросоидни подлоги. И преди, и сега България, ще пребъде заедно с Русия. Възраждане, номер 14.
  • 57 Град Лом

    8 3 Отговор

    До коментар #13 от "ГРАД КОЗЛОДУЙ":

    "въпросния Иван Вазов" ... кипиш от мозАк ..
  • 58 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 59 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 60 Иванушка🇸🇮

    2 7 Отговор

    До коментар #54 от "Серьога Клатику'ров":

    Спор няма
  • 61 Слава Украйна

    10 18 Отговор

    До коментар #4 от "И т.нар. Украйна":

    Слаба Русия
  • 62 Милен

    12 12 Отговор

    До коментар #50 от "Павел пенев":

    Ти къде видя русофобска пропаганда в тази статия? Човекът ясно си го е казал в последния абзац на статията но ти едва ли си стигнал до там, най-вероятно си прочел само заглавието.
  • 63 Пламен Пенев

    4 7 Отговор

    До коментар #54 от "Серьога Клатику'ров":

    Поздравления за коментара

    Коментиран от #67

  • 64 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 65 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 66 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 67 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 68 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 69 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 70 Олга

    24 10 Отговор
    Сериозни аргументи :
    С лошата Русия в БГ е имало 9 (девет!!!) милиона българи,построени 300 различни обекта, летели в космос и др. С ЕС и НАТО - в наличието 5 (официално - 7).Къде са 4 млн. с ЕС и НАТО? Защо не са у дома А? Първия признак за влошаване на ситуацията (с ЕС и НАТО) намаляне на населението.

    Коментиран от #76, #96

  • 71 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 72 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 73 Милен

    0 4 Отговор

    До коментар #64 от "Бонго":

    А ти къде видя нещо подобно написано в статията и изобщо прочете ли я цялата?
  • 74 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 75 Верно ли

    25 4 Отговор

    До коментар #5 от "Кензъл Уошингтън":

    30 години къде видя демокрация? Мутренските 90, тройната после и накрая Бойко. Къде тук видя нещо като реална демокрация и пазарна икономика?

    Коментиран от #77

  • 76 бай Тошо

    10 14 Отговор

    До коментар #70 от "Олга":

    Ако беше отворил границите, я щяха да останат хиляда души, я не.
  • 77 Демокрацията е такава

    7 16 Отговор

    До коментар #75 от "Верно ли":

    Каквато си я направим. След 45 години див комунизъм, трябва да минат още толкова, за да излезем на широкия друм на демокрацията.
  • 78 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 79 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 80 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 81 русофилофоб

    3 7 Отговор
    русомили поръчахте ли си лего комплекта"ашвабадител -гирой раzzии"?скоро във всеки русомилски дом
  • 82 Българин

    5 11 Отговор
    Проклет е масона захари стоянов, продавал България на масоните, сред които турците никак не са малко!!!
    Този измамник е фалшифицирал всичко в своите "записки" за да излъже и насочи историята там, където са му дали черновата на Запад масоните.

    Коментиран от #89, #91

  • 83 БСП на Бунището

    10 8 Отговор
    Дорогие товарищи - 50 години Руска Комунистическа Окупация ни стигат...Да живее България!!!
  • 84 .......

    7 3 Отговор
    Имам въпрос.Тази Украйна където сега подкрепяме от Марс ли падна?!Вие знаете ли,че беше част от Русия и СССР дълги години?!В СССР цели 70!За какви русофоби и русофили си говорим сега?!
  • 85 Бонго

    9 7 Отговор
    Как леко пропълзява проруската пропаганда.
    Само един факт. Май в Турция има един народ (кюрди им казват), дето все още мирно съжителстват под любящото крило на Турция. Както ние мирно сме съжителствали под крилото на османската империя дошли лошите московци да ни изтръгнат от нейните грижи. Мъка. Ако не бяха лошите руснаци, сега къде щяхме да сме? В космоса? Защо не се казва, кой спря Руската империя окончателно да унищожи турция и на станем веднага държава а не васална провинция? Фактите са красноречиви, но поднесени изкусно откровени лъжи на поколение с подменена история. И резултатите ги виждаме. Станахме русофили и ни принудиха да обичаме вековните ни врагове,които изравниха София с бомбардировки през ВСВ
  • 86 Гочето

    2 4 Отговор
    Скоро не бях чел нещо свястно и поучително,а тези дето постоянно плюят не виждат повече от носа си и избиват комплекси защото не са направили нищо стойностно в живота си.
  • 87 БОКО

    5 3 Отговор

    До коментар #5 от "Кензъл Уошингтън":

    Само ще кажа, че европейска България още черпи вода и ток от съоръжения от човеконенавистния соц, за 30 години демокрацията у нас успя да съгради... точно нищо. Но компенсира това с разрушени============== В ГОЛЯМА ГРЕШКА СИ.ИЗГЛЕЖДА СИ ЗАБРАВИЛ ЗА ,,ЦАНКОВ КАМЪК,,КОЙТО БЕ ПОСТРОЕН ПОД МЪДРИТЕ КОНСУЛТАНТСКИ УСЛУГИ НА ФИЛОСОФА-ХИДРОИНЖЕНЕР ,ВЕЛИКИЯТ РЪКОВОДИТЕЛ НА ВЕЛИКОТО ДПС.
  • 88 ЧИЧО СТАМАТ ШУМОВ

    5 7 Отговор

    До коментар #19 от "козльодуй":

    влах цитирай и другото стихотворение от 1916 г.================================================= ТОВА СТИХОТВОРЕНИЕ Е НАПИСАНО ПРЕЗ ПСВ.ЗНАЕШ НАВЯРНО ,ЧЕ БЪЛГАРИЯ И РУСИЯ СА БИЛИ ПРОТИВНИЦИ.СПОРЕД МЕН ТОВА Е НАЙ ГОЛЯМАТА ГРЕШКА КОЯТО НАШИТЕ ПОЛИТИЦИ ДОПУСКАТ В НАЙ НОВАТА НИ ИСТОРИЯ СЪЮЗА С ГЕРМАНИЯ ПРЕЗ ПСВ.

    Коментиран от #90

  • 89 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 90 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 91 проклет да е родъ ти

    1 4 Отговор

    До коментар #82 от "Българин":

    туркофил !
  • 92 Мит

    8 5 Отговор
    Мит е,че България не е участвала във войната срещу СССР. България предоставя летищата си и пристанищата си на Германия и там са базирани самолети и кораби нападащи СССР. Целият ни военен флот доколкото го е имало е воювал с Черноморския флот на СССР. Целият ни търговски флот е возил немски товари - нафта,боеприпаси и храни и точно затово целият е потопен. Това удобно се премълчава.СССР е имал предостатъчно причини да ни обяви война,но в началото са в слаба позиция и ни търпят,а после вече имат политически съображения - нядявяли са се в Румъния,Унгария и България да се извършат вътрешни преврати,каквито и в трите държави се извърват,но твърде късно защото Хитлер ги е наблюдавал. Първо е отстранил цар Борис,после адмирал Хорти. Само румънският крал успява да го надхитри и сваля Антонеску.
  • 93 Истината е

    7 8 Отговор
    С две думи, бегай далеч от Русия.
  • 94 Объркано Атлантиче

    9 4 Отговор
    Защо анализа не е продължен до днес, а е спрян до 90-те.
    Явно не искат да имат обяснения за загубата на три милиона души от държавата!? Такова огромна трагедия не сме имали и през всичките войни след Освобождението взети заедно.

    Коментиран от #105

  • 95 БМДТ

    6 3 Отговор

    До коментар #44 от "Никой":

    Да допълня:
    През 1876 започва война между Сърбия, Черна гора и ОИ. Малко преди да влязат руските войски отсам Дунав, Сърбия подписва примирие, а ОИ иска голяма част от територията и. Черна гора още води военни действия срещу ОИ.
    През зимата на 1877,Сърбия се включва във военните действия.
    Освен споменатият от теб Ниш, Сърбия получава и Пирот и Бяла Паланка. Земи с преобладаващо българско население.

    А защо не започна статията с войната от 1828 - 1829 г. Там е също много интересно. Особено, когато руският военачалник осъжда командирите на Българското Опълчение на затвор и каторга. А кап. Георги Мамарчев на 3 години каторга, забележете: ЗАРАДИ ТОВА, ЧЕ СА ДРЪЗНАЛИ ДА ОСВОБОЖДАВАТ БЪЛГАРИЯ БЕЗ РАЗРЕШЕНИЕ НА МОСКВА!
  • 96 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 97 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 98 Болярин

    10 5 Отговор
    Сравнявайки фактите - получаваме ИСТИНАТА ! Едно американско село: асфалтирани пътища, велоалеи, къщи с басейн, барбекю, райграс и цветя ... Едно руско село: черни пътища с коловози и кал до коляно, къщи-бараки в синьо и без тоалетни - с обитатели почти приличащи на хора и полу-трезвени !!! А градовете ?!! Как да ги сравним ? Небостъргачи, хотели, фирми, офиси, магазини, транспорт ... Просто Америка !!! И ...Кремъл, Червеният площад с мавзолей и трибуна за БОГОПОМАЗАНИ и ОЛИГАРСИ, охранявани от КГБ ! Само това нека сравним !!!

    Коментиран от #100

  • 99 мър сула гн.ом слу чаен

    4 5 Отговор

    До коментар #39 от "Милен":

    Автора е написал че от Русия сме видели и добро и лошо. Само ми кажи какво добро видяхме от краварите.
  • 100 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 101 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 102 Рони

    6 5 Отговор
    Непрекъснато се плюе срещу Русия. Много добри години бяха с тях.Имахме силна държава. Никой не смее да каже нещо против САЩ, макар за цял свят да е очевидна диктаторската им нечовешка политика. Нима това е почтена журналистика
  • 103 Да се знае и помни

    3 5 Отговор

    До коментар #13 от "ГРАД КОЗЛОДУЙ":

    При окупирането на "Задунайската губерния" след края на завоевателната Руско-турска война и за да се утвърди контрола във вътрешната политика на Княжество България, Русия е имала нужда от възхвала и пропаганда в колективното съзнание на българския народ на "подвига" на руските войски , затова на въпросния Иван Вазов срещу щедро заплащане му поръчано да стане изразител на русофилските идеи в България и да възпее в стихотворения и поеми Русия пред българите, а по късно е откомандирован в Одеса където и пише романа „Под игото“ като за награда е лансиран и провъзгласен от Русия , за Патриарха на българската литература...!!!
  • 104 М3 голд

    1 0 Отговор

    До коментар #12 от "накакензъл пукин":

    Да, общо взето от нищото. Направи паралел между 1939 г. и 1990 г., ако си в състояние, разбира се. Виж статистиката. Напиши в Ютуб "ДЗУ", изгледай филмите. Такова нещо нямаше в Европа до 1990 г. И у нас вече го няма. И се извини на форума.
  • 105 Русофоб Антисемит

    0 0 Отговор

    До коментар #94 от "Объркано Атлантиче":

    Не сме се загубили... В един момент ще се върнем. Временното пребиваване в чужбина не те прави по-малко българин.
  • 106 Мдааа

    0 1 Отговор
    ТЕРОРИСТИТЕ бяха други и точно преди 21 години бе извършен най големия терористичен акт срещу страната на Клинтън, Обама и Буш, като едно от най-мащабните и трагични събития на XXI век и в отговор САЩ бяха принудени да започнат действия и война срещу тероризма в Афганистан и свалят от власт талибаните, които прикриват Ал Кайда, свалят диктаторите Саддам Хюсеин в Ирак, Муамар Кадафи в Либия и Хосни Мубарак в Египет, Сирия започва да е разкъсвана от гражданска война, а Русия си е в сянка и само се възползва от ситуацията като започва своята дълго планирана и подготвяна хибридно асиметрична война със Западна Европа за да я отслаби и я залива с насочена към нея огромна бежанска вълна ...!!!