Last news in Fakti

17 Септември, 2022 10:30 2 807 8

Посланикът на Азербайджан Н.Пр.Хюсейн Хюсейнов пред ФАКТИ: Единственият начин за примирие е отказът от териториални претенции един към друг

  • азербайджан-
  • армения-
  • конфликт-
  • примирие-
  • споразумение-
  • посолство-
  • посланик-
  • н.пр.хюсейн хюсейнов

Доколко примирието ще бъде устойчиво зависи от позицията на Ереван, който отказва да признае суверинитета и териториалната цялост на Азербайджан, поясни посланикът

Посланикът на Азербайджан Н.Пр.Хюсейн Хюсейнов пред ФАКТИ: Единственият начин за примирие е отказът от териториални претенции един към друг     - 1
Снимка: Посолство на Азербайджан в България
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Д-р Хюсейн Хюсейнов има докторска степен по политически науки от Академията за публична администрация към президента на Република Азербайджан, а също завършва с отличие магистърска и бакалавърска степен по международни отношения към Института за социално управление и политически науки в Баку. заемал няколко длъжности в Министерството на външните работи на Азербайджан като отговорен за регионалната сигурност, управлението на кризи и разрешаването на конфликти. Служи в представителството на Азербайджан към Европейския съюз по политически и политико-военни въпроси. Бил е първи секретар на отдел "Външнополитическо планиране и стратегически изследвания" на Министерството на външните работи на Азербайджан и ръководи дейността на отдел "Външнополитическо планиране". Работил е като съветник в Представителството на Азербайджан към НАТО по политическите въпроси и сигурността на двустранното партньорство между Азербайджан и НАТО.

Назначен е като извънреден и пълномощен посланик на Република Азербайджан в Република България с декрет на Президента на Република Азербайджан на 19 април 2021 г.

- Ваше Превъзходителство, в последните няколко дни конфликтът между Азербайджан и Армения отново ескалира. На какво се дължи това?

- През нощта на 12-ти срещу 13-ти септември части на арменските въоръжени сили са извършили мащабни провокации по продължение на азербайджанско-арменската държавна граница. Групите за саботаж на въоръжените сили на Армения минираха участъците между позициите на азербайджанските военни части и пътищата осигуряващи снабдяване. Освен това арменските въоръжени сили извършиха интензивен обстрел на позициите на азербайджанската армия, което доведе до жертви сред военните и цивилния персонал. С цел предотвратяване на по-нататъшни провокации от страна на арменските въоръжени сили, както и военни заплахи срещу суверенитета и целостта на Азербайджан, подразделенията на азербайджанската армия предприеха ответни мерки за потушаване на огневите точки на арменската страна.

- Армения и Азербайджан се обвиниха взаимно в нови нападения - ден след най-жестоките бойни действия между двете страни. Бихте ли дали конкретни факти за тези нападения, в които бяха убити стотици арменски и азербайджански войници?

- Това не е първият път, в който диверсионни групи на арменските въоръжени сили осъществяват провокации срещу Азербайджан, като военните действия се водят на територията на Азербайджан. За да защити суверинитета и териториалната си цялост, азербайджанската страна е предприела ответни мерки, вследствие на които през последните два дни загиват повече от 70 военнослужещи на Азербайджан. Обстрелът от страна на арменските въоръжени сили е бил насочен срещу позициите на азербайджанската армия в регионите на Дашкасан, Калбаджар и Лачин. В хода на стрелбата от арменска страна са били използвани различни видове настъпателно оръжие, като миномети и артилерия.

- Арменското министерство на отбраната заяви, че Баку е подновил атаките с артилерия, миномети и едрокалибрени оръжия в посока Джермук и Верин Шоржа. Баку пък твърди, че арменски диверсионни части са се опитали да минират азерските позиции. Как ще коментирате това обвинение? Къде е истината и как ще я докажете?

- Истината се заключава в това, че след подписването на съвместното изявление между ръководителите на Азербайджан и Армения на 9/10 ноември 2020 г., според което арменските въоръжени сили трябва да се изтеглят от територията на Азербайджан, но те и до днес продължават незаконно да пребивават там, като през последните две години, в резултат на минирането на азербайджански територии, са загинали близо 250 азербайджанци, а стотици биват ранени с нанесени трайни увреждания. Фактите сочат, че тези мини са били наскоро произведени в Армения и са заложени след 2020 г.

- Русия обяви, че е постигнато примирие, което обаче светът не го вижда. Ще имали в крайна сметка трайно, стабилно примирие и от какво зависи мирът и стабилността в региона?

- В настоящия момент страните достигнаха до споразумение за прекратяване на огъня. Доколко примирието ще бъде устойчиво зависи от позицията на официален Ереван, който отказва да признае суверинитета и териториалната цялост на Азербайджан. Единственият начин за примирие е отказът от териториални претенции един към друг, както и взаимно уважение към суверинитета и териториалната цялост и на двете страни.

- Конфликт в Южен Кавказ, на кръстопътя на Европа, Азия и Близкия изток, може да привлече големи сили като Русия и Турция, като същевременно застраши тръбопроводите, които доставят каспийски петрол и газ на запад. Имали такава опаснаст?

- В момента Европа преживява енергийна криза и Азербайджан се явява като алтернативен източник на енергийни ресурси в Европа. По този начин страната ни допринася значително за обезпечаването на енергийната безопасност на Европа. Русия и Турция също сътрудничат по отношение на доставката и транзита на енергийни ресурси за европейския пазар. В тази връзка предполагам, че нито една от двете страни не е заинтересована от подриването на съществуващата енергийна инфраструктура за доставка на нефт и газ в различните регионни на света.

- И в края на нашето интервю: Какви са Вашите прогнози? Какви варианти на развитие да очакваме?

- Иска ми се да вярвам, че мъдростта и разумът ще надделеят над реваншиските идеи и двата народа ще съумеят да изградят отношения основани на принципите на доборосъседство и невмешателство във вътрешните си работи, както и взаимно признание на суверинитета и териториалната цялост един на друг. Всичко зависи от политическата воля на арменското ръководство за постигане на скорошен мир и сигурност чрез подписване на мирно споразумение с Азербайджан. Колкото по-рано арменската общественост осъзнае тази реална действителност, толкова по-скоро в региона ще се възцари траен мир, безопасност и процъфтяване.

Интервю на Оля Ал-Ахмед


Поставете оценка:
Оценка 3.1 от 10 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Турчин от Кърджали

    6 12 Отговор
    Слава на Енвер Паша и османците! Арменските измекярчета да го ду.ат!
  • 2 Хахаха

    12 3 Отговор
    Единственият начин за примирие Било отказът на териториални претенции един към друг.... Това се казва Наглост. Окупирали азарбейджанска територия Нагорни Карабах и очакват азерите да нямат териториална претенции.... Ама те нямат териториални претенции, просто искат мирно да им върнете тяхна територия
  • 3 Значи

    10 5 Отговор
    От статията излиза, че арменците са виновни... Защо реват тогава?
  • 4 Терор срещу Българи

    2 0 Отговор
    Защо МВР(полиция) и ДАНС(Служба за Сигурност) използват назобени бандити да изтезават недоудобни Българи пред Ц/ИГАНИ и ТУРЦИ и не само, участват в Крайно Десен Международен Тероризъм !?Хванаха ги в Перник и Бобов дол, Сърбия, Чехия, Германия и Австрия , престъпници "работят" в симбиоза с МВР! МВР покрийте се знаем че го можете, покрийте си и Гешев - извратени воайори!Четете какво правят с вас бе хора, тези никога не пипат Румен Николов-Пашата, Маджо и Киро Японеца само обикновени изтезават!
  • 5 БеГемот

    4 4 Отговор
    Охаааа.. правилната демократична газ ислямска....аман от християнска диктаторска газ..аман!
  • 6 Наистина

    1 3 Отговор
    Дайте думата и на Украинската Митрофанова !
  • 7 Независима държава в 1л.ед.ч.

    4 0 Отговор
    Арменците са за бой. Пашинян такива факти изложил пред Путин, при което се разбра, че арменските части са нарушители на примирие. В руския репортаж споменаха за извършването на няколко арменски бруталности, но редакторът се ограничи в описанието им.

    Коментиран от #8

  • 8 123

    2 1 Отговор

    До коментар #7 от "Независима държава в 1л.ед.ч.":

    Значи така да разбираме,като освобождаваш твои незаконно анексирани територии си агресор,а като завладяващ чужда земя и гониш милион азери си освободител.