Last news in Fakti

19 Септември, 2022 14:01 5 489 19

Българка е част от екип с научно откритие за развитието на лимфома? Михаела Пейчева пред ФАКТИ

  • михаела пейчева-
  • лимфом-
  • наука-
  • откритие-
  • австрия

Постижението им е публикувано в списание Science

Българка е част от екип с научно откритие за развитието на лимфома? Михаела Пейчева пред ФАКТИ - 1
Снимка: Личен архив
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Михаела Пейчева, която работи в Института по молекулярна патология (ИМП) във Виена, Австрия, е част от екип, който публикува своята научна работа в списанието Science. Тя и нейните колеги откриха защо някои онкогени се сдобиват с мутации, които са отговорни за развитието на няколко вида лимфоми и левкимии. Ето какво сподели Михаела Пейчева пред ФАКТИ.

- Г-жице Пейчева, разкажете ни с какво се занимавате в Австрия и до какво са довели вашите научни разработки. Ваша статия, базирана на вашето изследване, бе публикувана в списание Science преди дни. Това е голямо постижение?
- Science си дели първото място с Nature за най-добро научно списание в света. Така че публикуването там се счита за голямо постижение. И сега на въпроса. Вижте, лимфомите и левкемиите се характеризират с един определен вид мутация, която се казва транслокация. Какво означава това? Нашето ДНК е под формата на хромозоми. Става въпрос за отделните нишки, които стоят във клетъчното ядро. Всяка нишка ДНК е хромозома. Това го знаем от биологията. Това, което се случва при тези транслокации, е, че две отделни хромозоми могат да се скъсат и да се свържат не със себе си, а една с друга. Транслокацията може да се обясни така - нещо в рамките на едно място си променя мястото. При левкемиите и лимфомите се случват такива транслокации, при които части от хромозоми си разменят местата. В тези части от хромозомите има гени, наречени онкогени, които съдържат информацията за белтъци, важни за развитието на клетките, за тяхното делене и т.н. Ако онкогените не са правилно регулирани, те водят до дисбаланс на тези белтъци, водят до повече разделяне, разрастване на клетки и така се стига до туморните образувания. Онкогенът се премества на нетипично място и се дерегулира. Белтъкът, който има принципно нормални нива в клетката, полудява и се произвежда в ненормални количества.

- По-големи или по-малки…
- В по-големи. Като имате повече, клетките започват да се разделят по-активно и така се започва образуването на тумора.

- И вашето откритие какво ново дава на науката…
- Става въпрос за тези транслокации. Хората се чудят защо винаги при лимфомите и левкемиите има тези специфични транслокации? Защо се случват точно при тези клетки? Защо онкогенът се транслокира точно на това място, за да се отключи онкозаболяването и т.н. И ние сега даваме обяснение именно защо този онкоген се премества на това място, за да започне да се произвежда повече от белтъка и да се развива заболяването.

- И какъв е отговорът, който давате?
- И до момента обяснявам сложни неща, но се надявам хората да разбират процеса. Ние установихме, че хромозомите се разделят в един определен момент от време. И това, което открихме, е, че хромозомата с онкогена се дали в същия момент, в който другата хромозома се дели с елементи, които са отговорни за дерегулацията. Хромозомата с онкогена и другата се доближават една до друга, така че транслокацията се случва. Образно мога да го обясня така. Представете си, че някой ви подава нещо, но в този момент и двамата трябва да си подадете ръцете, за да стане преносът. Говорим за точно определен момент. И в този момент се докосват тези хромозоми, така че онкогенът се прехвърля при елементите, които могат да предизвикат дерегулацията.

- Полезната функция на вашето откритие е…
- Новото, което открихме, е следното. Моментът, времето, в което тези две хромозоми се доближат, защото това е важно за транслокациите, и което мислим, че може в бъдеще може да помогне, е, че можем да го контролираме терапевтично. Можем да променим времето и тези две хромозоми да не се доближават, когато е моментът на транслокация.
Когато променим времето на репликация на хромозомата с онкогена, няма да има мутация. И това е всъщност каквото аз направих. Чрез генетично манипулиране промених времето на репликация и така тези патогенни транслокации не се случваха вече.

- От колко време работите върху това?
- Доста дълго. Науката е бавен процес. Вече 7 години с екипа, който е от 6-7 човека, работим върху това.

- Как стигнахте до Австрия…
- Завърших биология в Софийския университет. После бях в БАН – в Института по молекулярна биология, където защитих магистратура. След това в Института по молекулярна патология в Австрия всяка година се правят две селекции за докторанти. Явих се, одобриха ме. Това беше през 2014-а. Така станах част от екипа изследователи в лабораторията на Рушад Паври.


Поставете оценка:
Оценка 4.8 от 16 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Факт

    5 17 Отговор
    Като чуя Австрия и ми е ясно че нищо не е това.В Австрия само ски и вурстове там наука Няма

    Коментиран от #5, #6

  • 2 Мамул

    10 10 Отговор
    Г-жа Пейчева има добра мутация в пазвата.
  • 3 На бас

    17 5 Отговор
    Сега ще се появят сума ти цървуланковци с коментари от типа: "кво ме занимавате с тая", "кво толко е напрайла" и т.н.

    Коментиран от #16

  • 4 Сталин

    12 9 Отговор
    Тези гадове се занимават само с разработване на нови методи за избиване на хората и фалшива наука ,това го пише в книгите на евреите ,като се казва че евреина трябва да се стреми да стане лекар , защото има много начини да умъртви гоите
  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Кольо,

    3 7 Отговор
    Брей пък аз си помислих че е шивачка и шие мъжки и дамски кюлоти..!!!
  • 8 глоги

    2 3 Отговор
    левкимии. Г-жице Пейчева... ЛЕВКЕМИИ И Г-ЦЕ ПЕЙЧЕВА СЕ ПИШЕ. ПЕЙЧЕВА НЕ Е ЖИЦА(КАБЕЛ).
  • 9 Пръц

    5 6 Отговор
    Не ме интересува какво работи тази кака ,ще прочета когато спра да и гледам циците.
  • 10 Ами да

    6 8 Отговор
    Видимо, нивото на коментиращите тук е подходящо за Герб и Възраждане!

    Коментиран от #12, #14

  • 11 Каква българка

    7 7 Отговор
    Работи за чужди интереси и слава, българските учени работят в БАН и ВУЗ-овете в България. Не ми ги хвалете такива.

    Коментиран от #15

  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    7 0 Отговор
    БРАВО госпожа ПЕЙЧЕВА
  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 Д-р Ох Боли

    2 2 Отговор

    До коментар #3 от "На бас":

    А на бас, че от това и от никакво друго откритие няма да има полза за скапаната ни здравна система, и хората ще продължават да измират от банални заболявания и състояния , поради липсата на елементарни и компетентни медицински грижи. А ти като искаш се радвай на българското участие в нещо и дори ако искаш се удари в гърдите и се провикни ,,Булгар, Булгар.."

    Коментиран от #18

  • 17 Българин 🇧🇬

    1 0 Отговор
    Ако промените едно време за хромозомно действие , не се ли намесвате във време отредено за друго ? Но едва ли съм толкова компетентен . Пожелавам успех !
  • 18 И най-вече

    3 0 Отговор

    До коментар #16 от "Д-р Ох Боли":

    Жалко, че няма лек за болестите на средностатистическия българин - злобата и завистта.
  • 19 Уса

    0 0 Отговор
    От 2 месеца съм в България и всеки ден се сблъсквам с един и същ проблем,какво да си сготвя с толкова скапани вносни боклуци?В Америка храната е в пъти по качествена а не беше така до преди 20 години