Тема: Украйна

26 Септември, 2022 19:00 4 525 74

И тогава, и най-верните на Путин руснаци ще осъзнаят ужаса

  • владимир путин-
  • война-
  • украйна-
  • русия-
  • мобилизация-
  • руснаци-
  • фьодор крашенинников

Много по-реалистично е Украйна да издържи, а в Русия да има поток от погребения

И тогава, и най-верните на Путин руснаци ще осъзнаят ужаса - 1
Снимка: Shutterstock
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Освобождаването от украинските войски на окупираните от Русия райони в Харковска област представлява толкова сериозна заплаха за целия руски фронт, че Владимир Путин спешно обяви мобилизация. Причината за нарастващите военни проблеми на руския президент е добре известна: няма достатъчно войници, т.нар. "пушечно месо". Ако той не подсили спешно армията си с десетки хиляди новобранци, фронтът ще се срине под ударите на украинската отбрана и ще се стигне до загуба на контрол дори в териториите, които руският президент отдавна смята за свои: Донецк, Луганск, а и Крим. Подобна военна катастрофа може да доведе до края на режима на Путин: никаква пропаганда няма да може да обясни или оправдае факта, че Русия е загубила войната.

Широко разгласените обиколки на вербовчиците по затворите говорят именно за това, че Русия не успява да вербува руски граждани. За масова подкрепа на действията на властите или за пълно доверие в пропагандата вече не може да става и дума. Иначе още от първите дни на войната пред военните поделения щеше да има опашки от желаещи да отидат на фронта.

Още новини от Украйна

Войната - вече във всеки дом

През тези месеци многократно беше задаван въпросът защо никой в Русия не е разтревожен от смъртта на хилядите войници във войната в Украйна. Често се припомняше войната в Чечения и активността на майките на войниците тогава и се питаше защо сега няма такава. Отговорът е прост: онези, които са отишли да се сражават доброволно и са загинали на фронта в Украйна, не е имало кой да ги оплаче - често дори и в най-близкото им обкръжение. Защото в армията са били набирани твърде специфични контингенти.

За повечето руснаци войната оставаше нещо далечно и повече приличаше на дълга телевизионна програма. Някой някъде воюва, "нашите" постоянно побеждават и напредват, а всичко, което трябва да направи обикновеният човек, е да казва по всякакъв повод, че Путин постъпва правилно или най-малкото, че нещата не са никак еднозначни.

А сега самият Путин промени ситуацията. Сега ще воюват и ще загинат и тези, които са вярвали, че Русия е на ръба на победата, тези, които дори не са се интересували от войната, и тези, които са били против нея. Войната вече е във всеки дом.

Протести срещу мобилизацията

В първия ден на мобилизацията в Русия бяха задържани над 1300 протестиращи - някои от тях получиха повиквателни направо в полицейския участък. Разбира се, това все още е твърде малко, за да се спре войната. Вероятно онези, които отдавна са си изградили мнение за войната и за Путин, чак сега излизат на протест.

Мобилизацията не само се превърна в нов повод за протести, но в същото време откри и нови възможности за сплашване на инакомислещите. На първо място, самата перспектива да бъдеш арестуван на протестите е особено непривлекателна сега, когато е по-рационално да се криеш от властите, за да не те пратят на фронта.

Второ, мобилизацията е добър начин да се изолират активисти, протестиращи и обикновени млади хора, които не са удобни на властите, които да се затворят в казарми, далеч от големите градове. Отдавна е известно, че в руската армия може да се изкара цяла служба, без да се вземе в ръце оръжие. Всичко това трябва да се вземе предвид, когато се оценяват настоящите мащаби на протестите в Русия и резултатите от тях.

Путин наруши негласния си договор с руснаците

Но все пак кога ужасът на случващото се ще достигне, ако не до всички, то поне до по-голямата част от активното население? И дали някога ще се случи?

Историята ни учи, че това най-вероятно ще се случи - но не през следващите няколко дни или седмици. Едва след месец или месец и половина, когато десетки хиляди обикновени граждани вече ще са на фронтовата линия, техните семейства и всички останали ще осъзнаят ужаса на новата ситуация.

Дори и най-лоялните на Путин руснаци ще установят, че той едностранно е нарушил негласния си договор с тях, на който се крепи властта му вече 20 години - не се занимаваш с политика и правителството не се занимава с теб. Обикновените хора, които старателно не са се занимавали с политика, послушно са ходили до урните, вярвали са на пропагандните фалшиви истории и са презирали инакомислещите, ще се окажат измамени и наказани заради вярата си в Путин. Нещо повече, много от най-верните на Путин хора ще останат инвалиди, сираци, вдовци, а някои дори ще умрат - и това ще бъде моментът, в който на вярата в Путин ще бъде сложен край.

Путин игра ва банк. Той се заблуди, че като призове стотици хиляди руснаци на фронта, бързо ще приключи войната, ще победи Украйна и по този начин ще "премахне" всички въпроси и съмнения, натрупали се у населението. Той не иска да приеме друг възможен сценарий.

В същото време другият вариант е много по-реалистичен: Украйна, подкрепяна от целия свят, ще издържи, ще продължи да се бори и да побеждава, докато в Русия ще има само безкрайна мобилизация, поток от "погребения" от фронта, конфискация на лични автомобили за нуждите на армията, лов на "укриващи се" и "дезертьори", плачещи майки, съпруги, деца - и много месеци без светлина и надежда. Докато на улицата не излязат изморените от войната и победени войници, дезертьори, вдовици, сираци и майки, които са загубили синовете си. И няма да има кой да ги разпръсне.

Между другото, точно така идва краят на управлението на Николай II през 1917 година.

Фьодор Крашенинников е руски политолог и публицист, принуден да напусне Русия през 2020 година.


Поставете оценка:
Оценка 3.8 от 79 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Путин

    48 18 Отговор
    По добре да умреш прав отколкото да живееш на колене.

    Коментиран от #13

  • 2 Русия ще издържи!

    52 59 Отговор
    ДРУГИТЕ да му мислят..
  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Адам Хилтън

    52 26 Отговор
    И верните и неверните на Путин, знаят ужаса през 90-те - затова предпочетоха война.
  • 5 Пич

    51 24 Отговор
    Малииии..... заглавие , тегаво , като предсказание на Нострадамус ! Разбира се , ужаса , по традиция ще се изсипе върху германците !
  • 6 Еrror 404 Хохо́л

    40 10 Отговор
    бият ни кат мачоци в дирек
    а тези там са им предплатили и те си лъжат и ги боли за нас
  • 7 МИСИРКИТЕ ОТ ФАКТИ

    47 26 Отговор
    И ТИЯ И ВИЕ НЕ СЕ СПРЯХТЕ ДА ПИШИТЕ ГЛУПОСТИ, РАЗБИРАМ ВИ СТРАХ ВИ Е ЧЕ НЯМА ДА ИМА ДОЛАРИ ЗА ПРОПАГАНДА СКОРО ЕМИ ЯЖТЕ СИ ИЗПРАЖНЕНИЯТА

    Коментиран от #34, #35

  • 8 Само

    38 48 Отговор
    русофилите в България се крият под полите на майките си и от там са най активни виртуално

    Коментиран от #14, #15

  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 ТАКА ДЕ

    39 44 Отговор
    Путин разбра че губи. Драпа с нокти и зъби да обърне хода на войната....непосилно за него....целият свят е против руския агресор и сатрап....
  • 11 Путинофил

    32 40 Отговор
    В Италия дойдоха на власт фашистите!
    Сега ще изгонят всички путинофили!

    Коментиран от #17, #62

  • 12 Шойгу

    36 28 Отговор
    Шойгу показа какъв е интелектуалният потенциал на руснака!
    Каза, че руските загуби са 5900 убити войници!
    Тогава за какво са му още 300 000?
    Каза го, защото знае, че руснака ще му повярва.

    Коментиран от #32

  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 да,бе ...

    36 17 Отговор

    До коментар #8 от "Само":

    а соросоидите пoд "камбанките" на чичковците и пият "млеко"
  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 Путин

    12 16 Отговор

    До коментар #11 от "Путинофил":

    Значи е време за денацификация на Италия.Дучето ще виси на улична лампа.
  • 18 Ученият котка

    26 28 Отговор
    Милион и половина руснаци живеят в Харков. Те чакат Русия.

    Коментиран от #27, #41

  • 19 Хаотично

    19 22 Отговор
    Бедняците ще мрат за нищо в момента..руснаците от 2014 се готвят са тая война и след 6 месеца професионалната им армия сдаде багажа
    президентчето там иска да изгрява всеки ден по новините и украинците се предполагаше че са подходящата новина
  • 20 Агитпроп

    26 15 Отговор
    Най -голямата чест за руснаците е да бъдат призовани под знамената, за защита на роднината. Няма дезертьори.

    Коментиран от #22

  • 21 Ха-ха-ха

    26 7 Отговор
    Даже автора не си вярва...
  • 22 Ти па

    4 6 Отговор

    До коментар #20 от "Агитпроп":

    Вокаш, ракията те надви.
  • 23 !!!?

    7 7 Отговор
    Предстои Демобилизация !!!?

  • 24 ни съ напиняйте , тия вкараха съюза в уж

    19 11 Отговор
    E Deutsche , все пак на руснаците тепърва им предстои да разбират разни ужаси , я разберат , я не , знае ли човек , но ние вече разбрахме ужаса Урсулка фон дер ....... онова същото дето и вие си го мислите , да ни е председател на ЕК и Жозе Борел неин зам.- председател , едната акушерка , другият потомствен хлебар .
  • 25 вели

    16 13 Отговор
    От т.н. "освобождаване от украинските войски на руски територии в Херсон", минаха седмици, и до сега нищо не се пише за нови "успехи" на ВСУ, пълно мълчание. Явно ще си останат с тази операция....
  • 26 Урюрвкос

    25 13 Отговор
    и нито дума какво огромно строителство върви в "окупираните" територии. подготовка на гражданската инфраструктура за зимния период, събиране на реколтата и пълна заетост на населението. Нито дума че хванаха японския посланик да купува секретни данни и т.н.

    Коментиран от #51

  • 27 !!!?

    23 18 Отговор

    До коментар #18 от "Ученият котка":

    В Харков живеят и други националности бе Аланкоуло ! Трябва ли всяка държава да денацифицира съседните си държави !? Аман от безмозъчници !!!?
  • 28 Само

    15 16 Отговор

    До коментар #15 от "Българин":

    Иди да воюваш на фронта, руския патриарх каза, че умрелите там ще им опрости греховете 😆😆😆
  • 29 И тогава

    19 7 Отговор
    Дойчу зеле ще бъде закрито.

    Коментиран от #44

  • 30 хахаха

    20 7 Отговор
    "Ако той не подсили спешно армията си с десетки хиляди новобранци..."
    като прочетох това и ми стана ясно колко компетентен е тоя "анализ"...има голяма разлика между резервист и новобранец...ама то дочовото зеле ...
  • 31 д-р Мушков 4-и км

    14 16 Отговор
    На тая снимка на черен фон и липсва само in memoriam ... Нещо изглежда се е спекъл путлер. Що ли? Нали всичко върви по план?

    Коментиран от #37

  • 32 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 33 123

    18 17 Отговор
    Мислех, че путинофилите са постъпили мъжки и са отишли на фронта, но те най-нагло продължават да се крият под полите на жените си(които всъщност са по-големите мъже! )и драскат все едни и същи малоумия в коментарите! Защото са уникални комплексари-страхливци!!!
  • 34 Ами потокът от погребения

    3 8 Отговор

    До коментар #7 от "МИСИРКИТЕ ОТ ФАКТИ":

    Това не го дочете,а?Понеже се ядоса на статията.Май няма да стане така-резултат от референдума,тва вече е русиа,дай ся да затворим вратата.Демек Ори.Мели.Яж.Хахаха,кат оня ци.га.нин.Ори,мели,яж.
  • 35 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 36 ПУТИН,,,,,,

    7 5 Отговор
    Твойте роднини записаха ли се за фронта.....
  • 37 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 38 Мммммм

    12 6 Отговор
    И между другото, Сърбия също казва че не признава референдумите в Украйна!

    Коментиран от #43

  • 39 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 40 МЕДВЕДЕВ,,,,,

    12 6 Отговор
    Твоят син хвана ли калашника да се бие за руснаците?????
  • 41 Хахахаха

    11 13 Отговор

    До коментар #18 от "Ученият котка":

    Никой не чака Русия! Даже и руснаците вече я напускат! А като гледам и ти не се натискаш.
  • 42 Българин🇧🇬

    19 16 Отговор
    Всички разбрахме 2022г, че САЩ са фашисти подържащи терористи .САЩ създават войни и хуманитарни и финансови световни кризи.

    Коментиран от #54

  • 43 С ДУЛО В ГЪРБА

    11 13 Отговор

    До коментар #38 от "Мммммм":

    Къв референдум, като калашника те е взел на прицел....
  • 44 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 45 РУСНАЦИТЕ БЯГАТ

    16 12 Отговор
    И от фронта и от русията....не им се мре заради болните мозъци в кремъл
  • 46 ПРОМИТИ БОЛНИ МОЗЪЦИ

    13 14 Отговор
    Управляват в Русия.
  • 47 Баста 🇺🇦

    14 17 Отговор
    Когато Русия бъде победена не само няма да задържи Донецка, Луганска и Крим, а най-вероятно ще се разпадне на множество кралства и държави.
  • 48 ПЕСКОВ,,,

    8 5 Отговор
    И твоят син се крие в бункерите......
  • 49 Къде е крайцера Москва

    7 13 Отговор
    Руският батальон "Свобода за Русия " на ВСУ са получили стотици писма от мобилизирани ,които пишат ,че искат да се предадат и да се бият за "Свобода за Русия "
  • 50 Да,бе

    15 9 Отговор
    Не е далече момента на руската победа и ми е любопитно тия драскачи на повикване как ще обърнат плочата за една нощ и ще се превъплътят на "рашисти",а иначе най-обикновени кофермани ..

    Коментиран от #53, #59

  • 51 Някой

    9 2 Отговор

    До коментар #26 от "Урюрвкос":

    все пак за достоверност на информацията - японския консул в Иркутск.

    Коментиран от #67

  • 52 Федюшка

    12 4 Отговор
    в Полша и в РУмъния има ракети.
    Демократични.
    Както казват, за защита от Иран.
    Ти вярваш ли?
  • 53 Някой

    6 8 Отговор

    До коментар #50 от "Да,бе":

    Няма да се превърнат, защото рашистите са такива по убеждение, а тия драскат за центове.
  • 54 Вюрцел Германия

    16 17 Отговор

    До коментар #42 от "Българин🇧🇬":

    Ооо не ,не са САЩ ,а е точно Русия.
    Ето примери -енергийната криза в Европа.

    И още. Украйна им трябва ,защото е крупен зърнопроизводител. По късно по същия начин биха манипулирали и храните ,заплашвайки със световен глад.

    А пък цялата Донецка област е промишлена зона. Без да броим добива на въглища ,там има също и много модерни заводи. И Русия иска да ги заграби.

    Всичко друго са лъжи ! Украйна се управлявала от нацисти ?
    😁 добре ! Самият Зеленски е евреин.

    В Украйна няма никаква дискриминация ,дакато Русия е точно на другият полюс.
    Та къде има нацизъм и фашизъм - в Русия

    Коментиран от #60

  • 55 Абе

    12 3 Отговор
    В крайна сметка за всичко във вселената е виновен Владимир Владимирович, нали?

    Коментиран от #58

  • 56 бай Даньо

    8 12 Отговор
    Горкия Путин каква грешка направи че не почна войната когато в Белия Дом беше неговия полезен идиoт рижия клоун Тръмпи. Сега "деменцията" докато подрямва след обед му разказва играта ...
  • 57 Смешник

    15 5 Отговор
    Дойче ,Дойче я кажете по колко мъртви има всеки ден от украинска страна .С този темп след 2 месеца няма да останат украинци да се бият ,Европа и САЩ ли влезнат тогава на украинска земя ?
  • 58 Прав си

    5 9 Отговор

    До коментар #55 от "Абе":

    Виновен е твоя вожд и учител - Воффката...
  • 59 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 60 Абе ти наясно ли си

    15 6 Отговор

    До коментар #54 от "Вюрцел Германия":

    какво има и какво няма в Украйна?
    Американците взеха властта там в 2014 и започнаха да провеждат политика срещу всичко руско. Забраниха руския език в университети и администрация, махнаха паметници, реабилитираха Бандера - от нацистки военно-престъпник го направиха национален герой.
    Навсякъде негови паметници.
    О ако не беше започнала тая война американците щяха да сложат едни ракеи в Харков, само на 300 километра от Москва.
    Не забравяй какво стана когато руснаците искаха да сложат едни ракети близо до Флорида.
    А за Заленски правилно си се ориентирал, може би затова и не му пука какво става, той е сложил едни пари настрана, англосаксонците му казват какво да прави и за него проблем няма.
  • 61 Не,

    12 4 Отговор

    До коментар #44 от "Кочо":

    Не се "джасам", и не зная какво имате предвид по тази "чисто българска" дума. Междувременно, очаквам с голямо нетърпение денят, в който ще забраним Дойчу зеле в Родината ни. А за закриването - моментът е, когато една голяма задокеанска държава няма да е в състояние да формира държавен бюджет.
  • 62 Източна ромелия

    11 5 Отговор

    До коментар #11 от "Путинофил":

    Да ама Берлускони от управляващата коалиция в Италия е първи приятел на Путин и е против евроджендарите
  • 63 Шойгу

    7 10 Отговор

    До коментар #32 от "⚜️Просветен⚜️":

    Я ме просвети как точно с 300 000 ще задържи в окупация най голямата държава в Европа?
    Плюс това цял свят е с нея.
    Ти демонстрираш и нивото на българският интелектуален потенциал!
    Ние затова сме "братя" с руснаците. Един дол дренки.

    Коментиран от #70

  • 64 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 65 Пфф

    13 4 Отговор
    Четя заглавието и до там! дойче зеле пропаганда!
  • 66 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 67 Урюрвкос

    5 2 Отговор

    До коментар #51 от "Някой":

    и за още по голяма достоверност Консула по политическите вопроси на Генконсулството на Япония във Владивосток
  • 68 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 69 Нострадамус от Злокучене

    7 9 Отговор
    Няма да има "Велика победа",нито "за 12 часа сме в Киев,а за три дена цяла Украйна".Ще има,както досега-десетки хиляди избити и "безследно изчезнали" окупатори,които ще останат да гният на украинска земя.Путин ще свърши като Чаушеску,Садам или Кадафи,а Фалиралата Сибирско-Азиатска Кочина ще свърши като СССР.Неизбежно е.
  • 70 Иванчо

    7 7 Отговор

    До коментар #63 от "Шойгу":

    Какъв "цял свят"? 70% от населението на земята е с Русия! Против нея са само краварите и еврогейските им слуги!
  • 71 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 72 И тогава

    5 4 Отговор
    предстои евро-джендърите да опознаят ужаса, породен от греховния им живот!

    Коментиран от #73

  • 73 И тогава!

    5 4 Отговор

    До коментар #72 от "И тогава":

    Дано, дано, даноооо! простокиро и Кокорчо да влязат в панделата до края на тая година.
  • 74 Равносметката

    5 4 Отговор
    Ами така става като Русия от 105 години след болшевишкия преврат, започна да се противопоставя на целия нормален, развит и цивилизован свят и се ръководеше от болни мозъци с някакви нереални фантазии и утопии за бъдещ комунизъм и комунистическо господство в целия свят...!!!
    Вместо Русия с нейните неизчерпаеми суровини и природни богатства, днес да е една от най богатите и развитите страни и привлекателна за хора от цял свят в която да желаят и да искат да живеят и работят в нея, каквато е например Канада, която от съвсем дива и нецивилизована страна само за 105 години стана символ на благоденствие, добър живот и просперитет, Русия се превърна в една изостанала, бедна и войнствена държава, мразена от целия цивилизован свят и от която и самите руснаци искат да избягат и да не живеят в нея..!!!