Last news in Fakti

3 Октомври, 2022 10:00 4 503 21

Милиони "присъединени" към Русия украинци: какво се променя за тях

  • русия-
  • украйна-
  • крим-
  • донбас-
  • херсон-
  • владимир путин

Жителите на анексираните райони ще трябва да решат: или да приемат промените или да им се противопоставят - с риск за живота си

Милиони "присъединени" към Русия украинци: какво се променя за тях - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Милиони украинци набързо се оказаха "присъединени" към Русия след режисираните от Кремъл псевдореферендуми в Източна Украйна. Какво се променя сега за тях?

„За мен не са важни границите и държавните територии, а съдбата на хората", беше казал Владимир Путин за германския вестник „Билд" през 2016 година. Тогава ставаше дума за анексирането на Крим. А днес шефът на Кремъл отново насилствено променя границите на Украйна и анексира части от регионите Луганск, Донецк, Херсон и Запорожие.

Москва заплашва, че ще използва всички видове оръжия, включително ядрени, за да защити новите части от страната. Украйна и повечето държави в света обявиха, че не признават нито анексията, нито предшествалите я псевдореферендуми, на които повечето хора били гласували „за".

Кои са тези милиони украинци, които живеят от другата страна на фронта, и какво ще се промени за тях?

По какво се различават настроенията в Донецк и в Херсон?

Точният брой на хората, които към момента на анексията са живели в окупираните региони, не е известен. Ясно е обаче, че са милиони. И макар анексията да се осъществи едновременно, регионите са много различни. В Донбас от 2014 година насам се провежда принудителна селекция: стотици хиляди, предимно млади мъже, напуснаха т.нар. републики, заминавайки за Русия или за контролираните от Киев части от Украйна. Останали са възрастните хора и тези, които не могат да заминат или поддържат сепаратистите.

„За някои ще се изпълни това, което винаги са искали. Винаги има части от населението, които сътрудничат", казва политологът Андреас Умланд. Изглежда, че този вид хора са повече в източната част на Украйна, отколкото в южната, макар точни данни да няма. От своя страна украинският журналист Серхий Хармаш отбелязва, че някои хора са подкрепили анексията, защото се страхуват да не бъдат изправени над съд след възстановяването на контрола на украинската държава върху въпросните региони.

Обществени промени в резултат от шестмесечната окупация са настъпили и в Херсон и Запорожие в южната част на Украйна. Стотици хиляди са избягали, но сред тези, които са останали, има много, които продължават да поддържат Киев. Това се вижда от протестите с украински знамена, състояли се в първите седмици и месеци след инвазията.

За разлика от Крим, където към момента на анексията етническите руснаци са съставлявали две трети от тамошното население, броят им в източната и в южната части на Украйна е по-малко от половината. В Донецк и Луганск те са към 40 процента, в Запорожие и Херсон - съответно 25 и 15 на сто.

Финансова подкрепа за анексираните области

На пръв поглед формалната анексия няма да промени особено живота в тези области, които от шест месеца де факто са под контрола на Русия. На базата на опита от Крим може да се предположи какво ще се случи: ще има тояга за инакомислещите и морков за лоялните. Заплатите и пенсиите вероятно ще се повишат, а Русия ще се опита да възстанови разрушената инфраструктура. Заместник-председателят на кремълската администрация Сергей Кириенко заяви, че за новоприсъединените към Русия земи са предвидени 58 милиона евро за инфраструктурни проекти.

Освен това предстои всичко, което е свързано с Украйна, да бъде заменено с руско: законите, валутата, мобилните оператори, езикът, образованието. Една от основните цели е завръщането към културното русифициране на регионите, които Кремъл възприема като свои в исторически план.

Ще има ли партизанско движение?

Жителите на анексираните райони ще трябва да решат: или да приемат промените или да им се противопоставят - с риск за живота си. „Това са трудни решения. Мнозина ще бъдат отчаяни, тъй като не могат точно да преценят как ще се развиват нещата", казва Андреас Умланд. Тъй като няма яснота колко дълго ще остане Русия и колко бързо ще може Украйна да си възвърне областите.

Всички мъже ще бъдат изправени пред особено изпитание, тъй като вероятно ще бъдат призовани да се включат във войната срещу Украйна като част от руската армия. Вероятно е по този начин Кремъл да иска да намали и риска от възникването на партизанско движение. До момента то е осъществило много нападения срещу хора, сътрудничещи с окупаторите. Серхий Хармаш смята, че зад движението може да стоят и украинските тайни служби. Според него няма вероятност от масово партизанско движение на украинска земя както по време на Втората световна война., включително поради днешните технически възможности за проследяване. „Партизанството днес и по време на Втората световна война са различни неща. Днес има видео- и телефонно наблюдение. Това, което виждаме, е работа на организирани групи, които са направлявани от тайните служби", казва Хармаш.


Поставете оценка:
Оценка 3 от 28 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Там не са останали много Окраинци

    19 11 Отговор
    камо ли оъм милиони. Данни погрешни отново
  • 2 Сатана Z

    32 12 Отговор
    ФРГ анексира ГДР с 10 милиона население през 1989 без референдум.Нямаше ,не искам.


    Z

    Коментиран от #4

  • 3 Дойче Гьобелс

    34 13 Отговор
    "Украинци" е новоизмислена нация, държава. Като се разпадне остава етносът - руснаци. Същото е с българите из македонско, днес С.Македония.
  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 провинциалист

    15 8 Отговор
    Велето изтрещя и дрънка абсолютни безсмислици: "... в тези области ... заплатите и пенсиите вероятно ще се повишат, а Русия ще се опита да възстанови разрушената инфраструктура. ... са предвидени 58 милиона евро за инфраструктурни проекти... Мнозина ще бъдат отчаяни... "
  • 6 Жълта човка

    24 4 Отговор

    До коментар #4 от "ГУМЕН КРАДЕВ":

    Аре де! Събориха стената когато по телевизора им казаха,че вече е разрешено да пътуват до ФРГ. Пишлигар със жълта човка си и не знеш.
  • 7 Батюшка

    21 8 Отговор
    Каквото и да си говорим ,включат ли новите територии в ядрения чадър ...край! На украинците им остава само ...лаенето.
  • 8 Рошко

    24 7 Отговор
    Аз само питам каква е разликата между украинския и руския език и религия и кеде точно помежду им е английския и какво изобщо търси и се вре тсм
  • 9 Какво се променя ли?

    12 30 Отговор
    Ще гладуват и мизеруват, ще бъдат тормозени и тъпкани от руският ботуш, това ще е промяната, но тя няма да е задълго.
  • 10 Сск

    9 5 Отговор
    Предстои им мобилизация
  • 11 ДВ - то да си

    15 6 Отговор
    гледа академиците на Меркел и да не скимти на чужд гроб. И без това хората знаят на кого са глашатай. Обслужват перверзиите на хазарската мафия.
  • 12 Урюрвкос

    14 7 Отговор
    2,5млн на територията на Русия плюс 2,5млн гласували плюс 108884 кв. км плюс много заводи фабрики суровини и т.н.
  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 Какво се промени?

    3 9 Отговор
    Сега ще идват в 5 звездните хотели с руски паспорти. Пак ще ги храним безплатно.

    Коментиран от #21

  • 15 Пинко

    7 9 Отговор
    Ами какво да се промени, то историята го помни. Имало едно време горе-долу аналогичен случай с едни други балъци, които били пак така надве-натри ОСВОБОДЕНИ, е не около 29-ти септември, а баш на 9-ти си е било, ама малко по-подир не закъснял и новият ред - Белене, Ловеч, Скравена....Другия път пак да направят така цървулите, пак да не изпращат войски на Източния фронт. Та така, по пътечката на логиката най-вероятно и тези серсеми ще отнесат майтапа, какво друго да стане?

    Коментиран от #20

  • 16 Авакум Захов

    1 5 Отговор
    К’вото има да става, пак ще стане.
  • 17 Млиони присъединени руснаци

    10 6 Отговор
    Абеее... има милиони присъединени към Русия,амаа... не са украинци а са си баш руснаци. Левобрежна Украйна,т.е. земите на изток от р. Днепър са си населени с руснаци. Там е и основната промишленост,т.е. руснаците хранеха щракачите с пръсти в западната част.
  • 18 Нострадамус от Злокучене

    8 9 Отговор
    Тези украински територии,така или иначе ще бъдат деокупирани,операцията е в ход.Проблема ще е за тези,които са подкрепяли окупацията и които Фалиралата Сибирско-Азиатска Кочина едва ли ще приеме на своя територия.Видя се,че "руските паспорти" издадени в Донецка и Луганска области,не се признават от граничните руски власти.
  • 19 хахаха

    9 6 Отговор
    "русифициране на районите?" що за глупост...в тия земи живеят русские..това е Новороссия...ако укронацитата не бяха тръгнали насилствено да ги украинизират - нямаше да има нито война, нито анексия...ама вече е късно...влакът замина...
  • 20 ами

    8 7 Отговор

    До коментар #15 от "Пинко":

    ти в кой от изброените лагери лежа? Дали ако не беше 9.09.44 година, теб щеше да те има на тоя свят?
  • 21 Българин

    1 0 Отговор

    До коментар #14 от "Какво се промени?":

    Няма да има кой да им даде визи. Раша беше до тук .