Last news in Fakti

1 Октомври, 2022 19:00 5 407 100

Изповедта на една руска майка: "Мразя държавата, която превзе родината ми"

  • русия-
  • украйна-
  • война-
  • мобилизация

Много хора в чужбина смятат, че руснаците не трябва да бягат от проблема, а да се борят с него и сами да се справят със случващото се в страната им

Изповедта на една руска майка: "Мразя държавата, която превзе родината ми" - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

"Държавната машина уплаши всички ни. А този страх ни изяжда отвътре", разказва една майка от Москва, чийто син преди дни е избягал в Казахстан. "Не виждам бъдеще за Русия. Мразя държавата, която превзе родината ми."

Можете ли да ни разкажете къде е синът ви в момента? Какво знаете за него?

Ирина Иванова: В момента синът ми се намира в Казахстан.

Кога избяга? След като му беше пратена призовката ли?

Ирина Иванова: Не, ние очаквахме, че ще се случи. Но той щеше да е сред първите мобилизирани - на около 30 години е, служил е, т.е. отговаря на всички изисквания. Първоначално беше обявено, че студентите няма да бъдат мобилизирани, а синът ми учеше в университет. Но след това в университета започнаха да идват хора от службата за набиране на военнослужещи и от полицията. Ние взехме решението, може да се каже, за една нощ. Синът ми взе билетите и отиде в един град на границата с Казахстан - знаехме, че там може да се премине безопасно и законно. Една моя приятелка живее в този град и тя го посрещна, придружи го и го изчака, докато премине всички контролни пунктове и се качи в колата, която вече го чакаше от другата страна. Той замина на четвъртия ден след обявяването на мобилизацията. Пристигна на границата рано сутринта и тогава там още е нямало много хора. Разказа ми обаче, че след като преминал граничния пункт и стъпил в Казахстан от другата страна на границата вече имало огромно количество чакащи руснаци.

В момента стотици хиляди руснаци бягат към съседни страни. Защо смятате, че мобилизацията беше шок за тях, докато преди това седем месеца са живеели така, сякаш в Украйна е нямало война?

Ирина Иванова: Не е вярно, че са живеели сякаш е нямало война. Всички живееха със съзнанието, че в Украйна се води война. Но всеки просто продължаваше живота си. Хората, които започнаха войната в Украйна, съзнателно са избрали този път. Сега властите вземат решение вместо останалите хора, които не са съгласни. И за да не участват в това, което напълно отричат, руснаците започнаха да бягат.

Много хора в чужбина смятат, че руснаците не трябва да бягат от проблема, а да се борят с него и сами да се справят със случващото се в страната им.

Ирина Иванова: Сега всички казват: "Това е вашият президент, излезте и го свалете". Как можем да го направим? След това масово бягство в страната на практика не е останало мъжко, силно и мислещо население - то бяга от проблемите, от тази агресия, за да не си изцапа ръцете с кръв. Жените са останали. Жени като мен. И какво можем да направим? Ако ни се наложи, вероятно ще успеем - всички знаем какво е женско въстание. Знаем какво е бунт за хляб - историята предлага много примери. Но как да постъпим в тази конкретна ситуация? Нямам отговор на този въпрос.

Всички мъже, които бягат от мобилизацията, са нечии съпрузи и синове. Но големи женски протести срещу мобилизацията се провеждат само в Дагестан и Якутия. Защо майките и съпругите не протестират в останалите региони, в големите градове, в Москва?

Ирина Иванова: Винаги съм ходила на всички протести, но съм внимавала да не се сблъскам с полицаите, защото имам и две непълнолетни деца. Стотици хиляди, милиони са като мен - ако по някаква причина нас ни няма, животът на нашите семейства, на децата ни ще се срине.

В малките републики - например в Дагестан и Якутия - подкрепата в семействата и клановете е много силно изразена. Там всеки има някого зад гърба си. И има кой да се грижи за децата, ако се случи нещо с майката. Но за нас, московчани, няма кой да стои зад нас. Не можем да осигурим сигурност за децата си. Ние не искаме да живеем в условията, в които сме принудени да живеем, но не можем да направим нищо, за да ги променим. И това е най-голямата ни трагедия и нещастие.

Как реагират на мобилизацията вашите познати?

Ирина Иванова: Всички ние сме абсолютно ужасени. Ние осъждаме тази война, ние сме против нея. Когато на 28 февруари видях руините на къщата на мой приятел в Харков - не мога да опиша какво беше чувството да видя този ужас и този кошмар и да осъзная, че моята страна е направила това... Мразя държавата, която превзе родината ми. Повтарям тази фраза вероятно от 20 години. А сега искат да принудят и сина ми да участва в това. Просто нямам думи.

От друга страна, знам, че в регионите, в бедните градове, в селата, където информацията достига в най-изкривен вид и само чрез държавните телевизионни и радио канали, има съвсем различни мнения. А това е огромна територия. И те са готови да подкрепят всичко това. Така че в действителност ние се чувстваме като малцинство, защото нямаме защита и подкрепа.

Имате ли връзка с други майки на избягали от мобилизацията момчета?

Ирина Иванова: Имам. Казвам ви точно нещата, които говорим с тях помежду си. Ако можехме да легнем на релсите и да ги спрем, вероятно щяхме. Вероятно би било полезно да се създаде някакъв единен фронт на руските майки. Но през последните десет години, ако не и повече, разбрахме, че това е безсмислено в нашата страна. Последните протести, на които излязоха огромен брой хора - стотици хиляди, ако не и милиони - бяха вероятно през декември 2011 след изборите. Тогава държавната машина уплаши всички. Става дума не толкова за страх за собствения ни живот, а за живота и съществуването на нашите семейства и деца. Затова избрахме пътя на тихата и безмълвна опозиция.

Как виждате бъдещето си и това на страната?

Ирина Иванова: Отговорът за нещастие е очевиден - не виждам никакво бъдеще. Нямаме лидер, когото да следваме. Всички те бяха отстранени и никой друг дори не се опитва да заеме мястото им.

Аз също не съм готова да бъда такъв лидер. Макар да съм уморена да се страхувам. Този страх ни изгаря отвътре, изяжда ни. Това ми пречи да уважавам себе си като личност. И в същото време не мога да го направя. Ако бях сама, вероятно щях да мога да се справя с всичко. Но щом започна да мисля за безопасността на децата си, осъзнавам, че трябва да действам единствено в техен интерес, за тяхната безопасност. И се страхувам.

***
Името на жената е променено по нейно желание поради съображения за сигурност


Поставете оценка:
Оценка 3.9 от 94 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Верно ли

    73 100 Отговор
    Ох, майко. Днес пропагандата е включила на турбо, а?

    Коментиран от #79

  • 2 Верно

    77 94 Отговор
    Щом видя Дойче зеле по натам не чета !

    Коментиран от #11, #18

  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Хохо секса

    97 51 Отговор
    Жената е права.
    Путин се е окопал и има огромен репресивен апарат,
    с който смачква всеки протест.
    Гласувайте!
    Да не ни се случи и тук нещо подобно...
  • 6 Даскал

    68 44 Отговор
    Смисълът на държавата е не само да искаш от нея , а и да я пазиш , когато се налага !

    Коментиран от #21, #47

  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Путинофил

    72 32 Отговор
    Тези всичките които сега реват, преди 5 месеца крещяха: " Слава на Путин"!
  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 Не ни трябват историци!

    68 38 Отговор
    Путин нагледно показва на младите русофилчета какво представлява Русия!
  • 14 Руски комплекси!

    82 44 Отговор
    Манията за величие на руснаците винаги в историята е завършвала с мизерия!

    Коментиран от #34

  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 Даскале

    66 31 Отговор

    До коментар #6 от "Даскал":

    В случая никой не е нападал държавата и, че да я пази.Точно обратното ,нейната държава е нападнала друга.Като за даскал получаваш слаб 2.

    Коментиран от #49

  • 22 Грую

    38 20 Отговор

    До коментар #16 от "Кокато ВИДЯХ DW":

    И да беше прочел,едва ли ще схванеш,какво е написано.За това е нужно да имаш поне половин гънка на гладкия си мозък.
  • 23 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 24 Полк. Зайцин

    21 36 Отговор
    Майко,ама ти беше добре да гледаш руските танкове със ЗЕТ по телевидението. Какво ли си викала,ха моят син да стане барем един полковник в руската армия,а???
  • 25 Ученият котка

    32 24 Отговор
    Пропагандните версии на този епизод варират от семейство на рибар до дъщеря на стоманолеяр.
  • 26 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 27 Сто тояги

    37 16 Отговор
    Знам поговорката, обаче страх и безхарактерност убиват. Тая морална относителност, това оправдаване с децата е укрепило позициите на диктатора до степен, дето може и децата им на война да вземе, и на главата им да се изходи, и каквото си поиска. Надявам се другите народи да гледат отвратителната държава и да знаят каква държавност да не допускат.
  • 28 Споделено

    20 20 Отговор
    И аз мразя наглите украинци,добрите не!
  • 29 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 30 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 31 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 32 Без съмнение

    24 11 Отговор
    Без съмнение в Москва и големите градове има прослойки,които от времената на Горби и Елцин се обогатиха и отгледаха консумеристко поколение,тоест руски филистери. Руският либераст е по-отвратителен и от нашия,и от западния. Че то и през 1941г. даже е било още по-зле - огромни маси войска са се предавали на немците,други са били колаборационисти...,а държавата и народът се справи и без тях.

    Коментиран от #44

  • 33 Да, бе

    15 11 Отговор
    Имам такава позната, преди години избягала от Русия със семейството си, за да спаси синовете си от извращенията в армията. Е от това ги е спасила, но и двамата са живи извращения за нормалността. Дано си е струвало, но едва ли.
  • 34 мдаа

    24 17 Отговор

    До коментар #14 от "Руски комплекси!":

    Мизерия, казваш. Знаеш ли какво е мизерия? Мизерия не е да не можеш да си платиш, сметките, нито да нямаш пари за бензин, фитнес или биохрани. Мизерия е да не знаеш кой си, към коя история и род принадлежиш, да не си знаеш пола, да не разбираш какво се случва около теб и да вярваш дори на най-тъпата пропаганда, на която дори папагалът ми няма да повярва. Тъпотата е мизерия, страшна, ужасяваща мизерия. Другото е бял кахър - тялото все ще оцелее някак си - къпано, некъпано, нахранено, ненахранено, но душата е претенциозно нещо, тя има достойнство, но се съмнявам, че ти можеш да схванеш за какво говоря.

    Коментиран от #93, #97

  • 35 Дааа

    11 7 Отговор
    1 на 270 милиона руснаци е в статистическа грешка.
  • 36 Урюрвкос

    17 11 Отговор
    това е същата Ирина Иванова която беше проверявана на руската граница и след това излязла със наведени очи. Похвално е че разполага с експертна информация за бита на семействата в Дагестан и Якутия, вижда се че не е случаен човек.
  • 37 Ами

    10 11 Отговор
    и ний така-в нашия случай ЕС
  • 38 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 39 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    16 1 Отговор
    ПРАВА е трябва МИР да ИМА
  • 40 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 41 333

    15 20 Отговор
    Поредната дойче пoвърня. Фaкти е филиaл на дойче повърнята.
  • 42 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 43 До майката

    9 2 Отговор
    И аз !
  • 44 Серафим Саровски

    15 22 Отговор

    До коментар #32 от "Без съмнение":

    За това аз ще добавя че към подобни предатели държавата трябва да бъде безкомпромисна !
    Тези които са били в списъците за мобилизация и в последствие напуснали страната, трябва:
    1./ Да им се отнеме руското гражданство
    2./ Автоматично да им влезе задочно присъдата за дезертьорство определена от закона
    3./ Да им се отнеме правото на собственост в страната, под каквито и да е форма.
    Това смятам че ще бъде справедливо заради тези които отидоха на фронта, за да пролеят
    кръвта си за Матушка Русь !

    Коментиран от #46, #92

  • 45 мдааа

    9 18 Отговор
    Ами за жалост и във всеко стадо има и такива майки, но болшинството особено за Русия винаги са били родинолюбци!!!
  • 46 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 47 Да...даа, но ако си родинолюбец

    11 8 Отговор

    До коментар #6 от "Даскал":

    "Смисълът на държавата е не само да искаш от нея , а и да я пазиш , когато се налага!!!"
  • 48 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 49 Мдааа Дааа

    12 15 Отговор

    До коментар #21 от "Даскале":

    Велислава Дърева ....
    Няма битка за Украйна. Има война срещу Русия. Войната срещу Русия е война срещу Европа.
    Защо САЩ водят тази война? От любов към демокрацията и човешките права? Поради безкористна загриженост за бъдещето на Европа и света? „За да разпространят покой и благоденствие по цялото земно кълбо”, както каза Обама? Дрън-дрън!
    Отговорът е отвратително циничен - заради 17-те трилиона долара, които дължат на останалия свят; заради 500-те милиарда долара стокооборот между Русия и Европа, които искат да отмъкнат за себе си; заради запазването на долара като световна валута, щото откъм Изток се е задал юанът, а страните от БРИКС току-що учредиха своя банка и свой валутен фонд.
    Това е откровението на Пол Кристи, д-р по философия, изпълнителен директор на Института за глобални перспективи на Колумбийския университет и преди всичко - служител на Агенцията за национална сигурност (АНС).
    Как изглеждат 17 трилиона? Ето така: 17 000 000 000 000 (1 трилион е равен на хиляда милиарда). Задълженията на САЩ растат с $3,5 млрд. на ден. Всеки американец лично дължи по $148 хил. на държавите-кредиторки. Най-големите кредитори на САЩ са: 1. Китай ($2 трилиона) 2. Япония ($1,14 трилиона) 3. Бразилия ($256,4 млрд.) 4. Тайван ($185,8 млрд.) 5. Швейцария ($178,2 млрд.) 6. Белгия ($167,7 млрд.) 7. Великобритания ($156,9 млрд.) 8. Люксембург ($146,8 млрд.) 9. Русия ($131,6 млрд.) 10. Хонконг ($120 млрд.).
    За „да се справят САЩ със своите дългове”, обясни Кристи, „

    Коментиран от #50, #62

  • 50 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 51 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 52 Напротив, драги

    12 14 Отговор

    До коментар #50 от "Солей":

    САЩ я започнаха насериозно в 2014.
    Напомпаха едни пари там, намериха едни хора, които да работят за тях и се започна. Само украинският официален, не може да се ползва руски, Бандера - нацисткият военнопрестъпник- на пощенска марка и един куп паметници и така нататък.
    И биолаборатории и какво ли още не.
    Щеше да свърши както в Румъния, с ракети в Харков, които ,разбира се, щяха да бъдат насочени срещу Иран а не срещу Русия.
  • 53 Божеее... колко много истина

    15 15 Отговор
    Европа се самоубива! Не чухме Путин и затова сега чуваме бомбите....
    Когато Путин ни казваше: "Посъветвайте Зеленски да изпълни Минските споразумения", какво правихме европейците? Ами занимавахме с вредата от мусаката и джендър стремленията.

    Е, не чухме Путин и затова сега чуваме бомбите. И европейците трябва да си отговорим на най-важния въпрос – щеше ли да има война, ако бяха изпълнени от страна на Украйна Минските споразумения? Не, нямаше да има.
    И защо трябва тогава да се правим на идиoти и да търсим вината единствено и само в Пyтин? Вината е преди всичко в нас, европейците, защото позволихме на Украйна да не изпълни Минските споразумения. И в резултат на това днес страда цяла Европа.....
    Петко Добрев – анализатор 9.2.22 в Епицентър.....
  • 54 DW и Ирина на която сина бяга от

    10 11 Отговор
    Мобилизация! Винаги има, "мамини синчета"и майките мразят държавата задължително! Не се чете, DW!! На колко осъдиха Мохамед Али, като отказа да ходи във Виетнам? На 5 год, отнеха му Световната, титла и 3,5 години му отнеха Лиценза да се боксира! Е отменихаму му присъдата!! Винаги има такива, като този и майка му, за какво сте Ревнали!!
  • 55 Защо и кой взриви газопроводите??

    8 7 Отговор
    Това е Държавен тероризъм!!

    Коментиран от #91

  • 56 Ние мразим DW и какво от това!

    10 10 Отговор
    Те не се махат и всеки ден лъжат и Маниполират!! Нарицателно на маниполатори!
  • 57 Ченгето Сашко Андреев

    5 8 Отговор
    Добра и обективна статия нали?
  • 58 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 59 Лейди Ди

    17 11 Отговор
    От Русия нищо добро, винаги само лъжи, смърт, кражби и терор - още от древни времена!
    Но си подпечатаха визите за АДА - ТЕХНИЯ ЧЕРВЕН ПОП- ГУНДЯЕВ ИМ ГО ДОКАРА!
    СЕГА? СЕГА ЗАПОЧВА КРАЯ НА РУСИЯ!!
    БОГ ЩЕ ВЪЗДАДЕ СВОЕТО ПРАВОСЪДИЕ!
    ЖАЛНА ИМ МАЙКА!
  • 60 Дааааааам

    14 12 Отговор
    Много хора от чужбина, вероятно не знаят, че именно тая чужбина натресе тази война. И по стар имперски адет, приписва греховете си на другия.
    Стига с тези манипулативни лъжи. Тоя път настъпихте мотиката и си найдохте майстора.
  • 61 Мразя

    13 10 Отговор
    Държавата ни която е превзета от англосаксите
  • 62 Тия ги

    9 2 Отговор

    До коментар #49 от "Мдааа Дааа":

    Разтягай на баба си.Може и да се хване.
  • 63 нъл тъй

    16 7 Отговор
    А когато потлер вкара в донецк и луганск дръпнатите очички и обсеби крим не ривеши сега риветьи.
  • 64 Курт

    17 9 Отговор
    За всичко путин е виновен само за едно няма вина, че повечето руснаци са безмозъчни овце като български русороби

    Коментиран от #66

  • 65 Станко

    10 13 Отговор
    И ние мразим ДВелле и пропагандата, която бълва.
  • 66 Станко

    3 10 Отговор

    До коментар #64 от "Курт":

    Курти, пращиш от мозък.

    Коментиран от #81

  • 67 Многополюсен свят

    12 16 Отговор
    Братушките ще спасят света от международния бандит САЩ!

    Коментиран от #85

  • 68 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 69 Бай Дрън

    11 6 Отговор
    Скоро всичко ще свърши - ще изпепелиме Масква!!!

    Коментиран от #75

  • 70 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 71 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 72 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 73 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 74 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 75 Дааааааам

    4 7 Отговор

    До коментар #69 от "Бай Дрън":

    Това таласъмите ти го нашепват. Яко са ти изпепелили мозъка, нищо не са ти оставили. Бедни ми байДръне, кой те на туй нЯщо насАди? . . .
  • 76 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 77 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 78 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 79 ЗАПАДНА ПРОПАГАНДА

    9 11 Отговор

    До коментар #1 от "Верно ли":

    Същкят стил ПРОПАГАНДА като онези, които ни ЗАПОВЯДВАХА да се бодем с ЕКСПЕРИМЕНТАЛКИТЕ, причиняващи ТРОМБОЗИ и МИОКАРДИТИ, за да можело да ги пазим от грипчето. В крайна сметка се оказа, че политиците и "експертите" са знаели от началото, че ЕКСПЕРИМЕНТАЛКИТЕ НЕ спират разпространението на грипчето. Но ПРОПАГАНДИРАХА и ЛЪЖЕХА хората. На запад даже ги УВОЛНЯВАХА от работа.

    На ЗАПАДНА ПРОПАГАНДА НЕ се вярва - ОПАСНО е.
    😉








    Коментиран от #87

  • 80 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 81 И кой го казва

    6 1 Отговор

    До коментар #66 от "Станко":

    Този при който липсва ли?
  • 82 Любопитен

    10 3 Отговор

    До коментар #80 от "Само напомням":

    Да не са ти поставили руска ваксина спутник ?
  • 83 Солей

    9 5 Отговор

    До коментар #80 от "Само напомням":

    Отдавна съм "отишъл" и се скъсвам от смях като ти чета фантасмагориите. Сега ти отивай в "руския", но съм сигурен, че няма да посмееш, че ще те изпратят на фронта "братушките" :)))
  • 84 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 85 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 86 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 87 Пенев

    7 7 Отговор

    До коментар #79 от "ЗАПАДНА ПРОПАГАНДА":

    Точно така, трябва да се вярва само на руската! Там е истината - войната върви по-план и руски загуби няма.
  • 88 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 89 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 90 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 91 Ъъъъ?!

    8 7 Отговор

    До коментар #55 от "Защо и кой взриви газопроводите??":

    Московците го взривиха,кой друг!? Изчерпаха им се лъжите за развалени турбини,за внезапни аварии и т.н. ,и решиха проблема по сталински - "Нет труба-нет проблем". Само един въпрос не ми дава мира, ккак това просташко население намери начин и технолоия за това?
  • 92 Не мисля

    13 9 Отговор

    До коментар #44 от "Серафим Саровски":

    Тия , които са на фронта , не леят кръвта си за Русия . Леят я за едид извратен диктатор , взел се за бъдещ господар на света , на който да се кланят всички . Самата война е безсмислена . Никой не застрашаваше Русия , по никакъв начин . Това е истината и каквито и да си ги извъртате , този факт няма да се промени . Путин я прави , заради манията си и за да запази властта си . Вече не останаха никакви лигитимни начини за това . Просто нахлу в чузда държава и реши да се прави на Цезар .Има и други държави около Русия , които той смята за руски и измислени , и той не го крие . Ако светът го остави , ще нападне и тях . Утре може и Ердоган да реши , че Турция е Османската империя . Тогава ще ми е интерено , дали ще сте същтите Доганофили , както сега сте Путинофили . Човек има нужда от по-дълга мисъл , за да не се излага , когато изказва категорично за неща , които всъщност не са му толкова ясни и се влияе от няква си сбъркана душевност

    Коментиран от #95

  • 93 Кочо

    10 4 Отговор

    До коментар #34 от "мдаа":

    Браво за написаното! Значи все още има хора, за които духовното е преди материалното! За жалост, както правилно си написал повечето от хора са недостойни за славата с която Твореца ги е увенчал - да бъдат богоподобни, а са се превърнали в скотове, за които е важно да им е добре на кожата! Това и цялата им мисъл и прозрение до добро и зло!
  • 94 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 95 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 96 ШвабскитеЗелки

    4 8 Отговор
    Е хубаво да ди гледат първо техния разграден двор с арсбеските.
  • 97 Само словоблудство

    6 2 Отговор

    До коментар #34 от "мдаа":

    без никакви факти!
    А манията за величие и мизерията на руснаците винаги е била факт!
  • 98 Минувач

    2 1 Отговор
    Ай стига с това Дойче Веле, бе, аман! Всяка втора новина изкопирана от там. Толкова ли сте некадърни да публикувате и други източници. И постоянно търсите някакви неизвестни хорица и, който от тях е против Путин, само неговото мнение давате. Така манипулирате, че едва ли не, цяла Русия мисли така. А защо не повдигнете и въпроса - как, аджеба, всеки с различно мнение, било то обикновен човек, журналист или опозиционер в Русия, може да си споделя свободно мнението, което вие веднага публикувате. На този фон, как в Запада всяко по-различно мнение и медия биват сатанизирани, дори преследвани, ако са против западните действия и решения. МАй в Русия има по-голяма свобода на словото.
  • 99 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 100 Този коментар е премахнат от модератор.