Тема: Украйна

30 Септември, 2022 15:00 6 688 57

Защо руските войници останаха в Лиман - три версии

  • украйна-
  • лиман-
  • русия-
  • война-
  • крим-
  • донбас

За украинската армия превземането на града отваря оперативно пространство - възможно е да напредне през открит терен към Сватов със заплахата да прекъсне отбранителните линии, набързо изградени от руските части

Защо руските войници останаха в Лиман - три версии - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Съдбата на руските части при Лиман, ако не успеят да се измъкнат от обкръжението, не е завидна - те неизбежно ще бъдат пленени или убити.

Лиман, който бе превзет от руската армия в края на май месец, е стратегически важен град и за двете страни. Предмостието при Лиман дава възможност на руските сили да настъпят от север дълбоко в Донецка област, към Славянск и Краматорск. Освен това контролът над града им позволява да прекъснат магистралата между Славянск и Северск.

За украинската армия превземането на Лиман отваря оперативно пространство - възможно е да напредне през открит терен към Сватов със заплахата да прекъсне отбранителните линии, набързо изградени от руските части по река Оскол, да блокира важния път от руския Валукс по направлението Троицкое-Сватово и да ликвидира новите опорни пунктове, които руските сили изграждат по този път.

Алтернативно е възможно да се завие на изток и да се достигне Кремена с перспективата да се достигне Северодонецк от северозапад. Важно е също така, че украинските части успяха да превземат Белохоровка и да достигнат подстъпите към Северодонецко-Лисичанската агломерация от запад.

Руската редакция на BBC изложи три версии защо руската армия остана в Лиман:

1. Руска военна грешка

След тежкото поражение на руските войски край Харков в руските патрриотични среди се разгоряха разгорещени дебати за това "кой е виновен".

В крайна сметка руските пропагандисти стигат до консенсус, че вината е на местните командири, които не са подготвили ешелонирана отбрана и са поставили мобилизирани и доброволци (мобици, руски жаргон) от Донбас на фронтовата линия,

Възможно е в случая с Лиман руските военни командири да са смятали, че са се поучили от предишните си грешки, изградили са отбрана по всички правила на военната наука и позициите могат да бъдат удържани дори след като украинците започнат да затварят капана си.

Руснаците може би все още подценявят бойната готовност на противника и надценяват възможностите на собствените си войски. А вече е твърде късно да отстъпят. Телевизионният водещ Владимир Соловьов е възмутен от ситуацията край Лиман и пита тревожно не могат ли да изпратят още части, подразделения, да се концентрират огневи и въздушни разузнавателни срества.

Критикуването, а дори и ругаенето по армията напоследък се превърна в любимо занимание на руските пропагандисти, най-важното обаче остава да го правят безадресно и с любов към руската армия, за да не бъдат подведени под отговорност за клевета и обида.

2. Натиск от страна на Кремъл

След неуспеха да завземе Киев, Харков, Одеса и други големи украински градове руското ръководство формулира като своя непосредствената стратегическа задача контрол над цялата територия на Луганска и Донецка област.

За командирите на руската армия тази задача означаваше приблизително същото, което и заповедта на Сталин "нито крачка назад".

След това започна масираната офанзива в Донбас, по време на която руската армия използва тактиката на "вал", разрушавайки вражеските укрепления до основи с артилерия. В същото време оборудването на дългосрочни укрепени позиции в окупираните територии не отговаря на целта на Кремъл - какъв е смисълът да се копаят дълбоки окопи и да се строят железобетонни укрепления, ако на следващия ден така или иначе ще им бъде наредено да се придвижат напред.

Докато руската армия има инициативата, проблемът с удържането на превзетите населени места не е толкова остър, колкото когато е принудена да се отбранява. Сега обаче ситуацията се е променила и руските войски трябва да се защитават в укрепления, много от които са разрушени от самите тях.

А и не може да се отстъпва. Ако бързото изтегляне от Харковска област все още може да бъде обяснено с необходимостта от "прегрупиране на войските", то напускането на териториите на Донецка, а в по-дългосрочен план и на Луганска област изглежда като пряко неизпълнение на заповедта на върховния главнокомандващ и може да предизвика неговия гняв и да доведе поне до така наречените кадрови решения.

3. Необходимата жертва

Ситуацията край Лиман наподобява тази в Мариупол в началото на руската инвазия в Украйна. Тогава командването на въоръжените сили на Украйна съзнателно взема решение да остави голяма групировка в града, въпреки неизбежното ѝ обкръжаване, за да може да отвлече част от настъпващите руски сили и да даде време за събиране на резерви и подготовка на отбранителни линии на дълъг участък от фронта.

Руската армия след отстъплението от Харковска област се намираше в подобно положение - новата отбранителна линия все още не е изградена, резервите, на които може да се разчита от обявената мобилизация, все още не са готови, а врагът е пълен със сили и решителност да настъпва.

Вероятно изчислението е, че украинската армия ще бъде принудена да забави настъплението си, занимавайке се с групировка, която не се е предала, зад гърба си и ще изгуби време в нейното неутрализиране. А през това време, може би, ситуацията ще се промени и ще има възможност да се деблокират войските, обкръжени край Лиман.

Прокремълските блогъри очакват, че с пристигането на хиляди мобилизирани резервисти на фронта ситуацията поне да се стабилизира.


Поставете оценка:
Оценка 3.9 от 46 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 защо защо

    106 70 Отговор
    защото са руснаци, има нещо генетично сбъркано в тая да не казвам какво ...сган

    Коментиран от #23

  • 2 честен ционист

    17 58 Отговор
    Дами и господа, изключете звука на мобилните си устройства, говори Първият.

    Коментиран от #3, #11

  • 3 путин xo.йло

    70 39 Отговор

    До коментар #2 от "честен ционист":

    да нямаш предвид ботуксовото букерно страхливо жуже ? :)

    Коментиран от #10

  • 4 Майна

    64 92 Отговор
    Руската армия ще унищожи ,,бандеровската клика,,..
    Изобщо няма смисъл от коментарите ви..

    Коментиран от #7, #13, #47

  • 5 БОЛШЕВИК

    39 55 Отговор
    Защото знаят, че са на руска територия и само чакат формалностите по подписването!
  • 6 РооооZииииияяяяааа

    70 34 Отговор
    ПОМОЩ РАЗПАДАМ СЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕ
  • 7 хихи

    32 10 Отговор

    До коментар #4 от "Майна":

    видяхме
  • 8 Примати

    76 48 Отговор
    Защото Путин е поел цялото командване и е забранил всякакво отстъпление. За него живота на руснака е нула. Същите руснаци които са в Лиман и целия руски народ са преки съучастници на всички престъпления на Путин , защото за 22 години не намериха нито един ефикасен начин на противодействие на самодържеца. Е … сега ВСУ ще ви види сметката и не само в Лиман… ВСУ са великани

    Коментиран от #14

  • 9 Майна

    33 50 Отговор
    Мен ме е срам за съществуването на ,,съществата,, на ,,ръководни позиции,, в Брюксел, инсталирани от ,,ДАВОСКАТА банда,,..
    Но адът бил ,,празен,, от към ,,дяволи,,..,скоро ще се попълни...

    Коментиран от #19, #32, #36

  • 10 Има предвид!

    30 43 Отговор

    До коментар #3 от "путин xo.йло":

    Зеленото,дрогирано бункерно страхливо жуже ? :)
  • 11 Пророка !

    18 13 Отговор

    До коментар #2 от "честен ционист":

    Няма да говори.Самоубил се е в кенефа.
  • 12 Трябва татаромонголите

    43 27 Отговор
    Да бъдат ударени яко със ХАЙМАРСи
    И прогонени в степите, където им е мястото
    Да джвакат брезови кори
  • 13 Бутача

    9 14 Отговор

    До коментар #4 от "Майна":

    Ще ми унищожи кора както майката се пробва и то няколко пъти

    Коментиран от #30

  • 14 А бе...?!

    38 36 Отговор

    До коментар #8 от "Примати":

    Уж ,,ВСУ са великани",пък допуснаха анексията на Крим,без дори да гръмне и една пушка!А днес допуснаха и анексията на Луганска,Донецка,Херсонска и Запорожка области,та макар вече и с жертви...!

    Коментиран от #22, #24, #38

  • 15 Путин

    40 24 Отговор
    Защото дадох заповед да се бият докато не умрат. Не ми пука за тях. Пушечно месо.
  • 16 Слаба русия

    37 19 Отговор
    Слаба русия праща алкаши бе опит без оръжия без екипировка,това е геноцид на руското население взривяват ги на групи за да не хабят снаряди
  • 17 Ученият котка

    38 5 Отговор
    Лиман е най-големият железопътен възел в Украйна. Това е неговият смисъл.

    Коментиран от #33

  • 18 Междувременно

    29 19 Отговор
    Руснаците вече се изнасят .... Стара ви е информацията

    Коментиран от #20, #21

  • 19 Теб трябва да те е срам от майка ти

    18 10 Отговор

    До коментар #9 от "Майна":

    Дето те е изплюла и те е набутала с лъжица, и днес си природно прост алкаш който ако има поколение ще бъде същото
  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 23 Да мр ър

    8 10 Отговор

    До коментар #1 от "защо защо":

    Там им е силата да мрът на тумри
  • 24 байрактар

    39 23 Отговор

    До коментар #14 от "А бе...?!":

    Русия започна тотална война на изтребление срещу Украйна, което вече накара Запада да помогне на Украйна с модерното си оръжие.
    Руската армия е слаба и архаична, но желязото си е желязо, имат хиляди танкове и какво ли не, просто трябват оръжия, за да бъдат унищожени, това беше грешката на Путин, сега ще загуби и Крим, освен това Русия ще плаща репарации на Украйна дълги години.
  • 25 ЧУЙ ЧУЙ

    24 6 Отговор
    ....има и четвърта точка СЛЕД малко да обяви ЧЕ УКРАЙНА Е нападнала и разположила войски в територията на РФ и като в случай на неизбежна отбрана ТОЙ (....) ПУ.ин обявява ВОЙНА и може да използва „всякакви средства” за унищожаване НА врага.........👆

    Коментиран от #51

  • 26 Иван

    29 17 Отговор
    Руските войници имат едно разумно решение и то е, обръщат се обратно и атака на Кремъл.

    Коментиран от #34

  • 27 ХУ@ло

    22 11 Отговор
    абе те орките легла у походните казарми немат вие за интранет и интернет глезотиии ми гаварите .. алооо гаварит МАСКВЕ селото
  • 28 Ама

    10 17 Отговор
    кой ви каза, че Красний Лиман е обкръжен?
  • 29 ХУ@ло

    2 3 Отговор
    ся с З то у на ХУ@ло разпрания КАг еи бесиски А@ал
  • 30 На мене...

    6 0 Отговор

    До коментар #13 от "Бутача":

    Жена му пробва няколко пъти....
  • 31 Вирус

    10 13 Отговор
    Е па да обяснят от института за изследване на войната краварските подлоги що мълчат или не знаят хахахаха
  • 32 А бе кух

    5 0 Отговор

    До коментар #9 от "Майна":

    .................
  • 33 Не само..

    19 10 Отговор

    До коментар #17 от "Ученият котка":

    Голям жп възел, ако падне, вероятно вече е паднал, ВСУ безпрепяствено стигат до Сватово и до още едно градче, забравих му името, също много възлови точки относно логистика, снабдяване и придвижване на войски, отрежат ли и тези точки ще се получи разгром на руските войски по голям от този в Харковска област.
  • 34 Летописец

    5 3 Отговор

    До коментар #26 от "Иван":

    Смешник....Какво ти разбира шамандурата от военно дело??

    Коментиран от #39

  • 35 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 36 Бате Гойко

    6 1 Отговор

    До коментар #9 от "Майна":

    Ти лъжеш, че си майна!!! Ти си някакъв прекръстил се самозванец от пловдивска околия, но не и чистокръвна майна! С една дума блуден селянин!!!
  • 37 Защотков

    12 9 Отговор
    Защото Путлер командва лично армията като Гитлер през 1945 година и им забрани отстъпление.
  • 38 Абе........

    16 11 Отговор

    До коментар #14 от "А бе...?!":

    Ти да не си мислиш че Донецка, Луганска, Запорожка и Херсонска области са завинаги руски?...наивник...

    Коментиран от #46

  • 39 Иван

    4 5 Отговор

    До коментар #34 от "Летописец":

    Смотльо, аз офицер от запаса ПВО на СВ, а ти сигурно не си ходил в казарма и ми говориш за военно дело. И съм бил на стрелби в Шабла.
  • 40 Руския регрес няма спиране

    15 9 Отговор
    Рашитите са го обърнали на "нас не догонят".... Следят ги с дронове....
  • 41 Путинче

    22 11 Отговор
    Най вероятно причината е некомпетентното управление на руската армия. В целия ход на войната се вижда че на всяко ниво правят фрапантни грешки и логистиката им е кръгла нула. Познават Украйна като дланта си, в началото имаха смазващо превъзходство в техника и хора, имаха предимството на изненадата. И само половин година по късно губят по всички фронтове и правят мобилизация. Губят кораби от армия без флот. Украинците със залежало по складовете старо руско и западно оръжие за което им трябва време да се обучат смазва руския книжен тигър. Реално модерното оръжие на Украинците са някои ръчно преносими оръжия като Джевалин ите а от тежкото оръжие Хаймарсите но с ограничените боеприпаси. Руснаците имат крилати ракети и всякакви безаналогови оръжия и пак губят. Срам!
  • 42 Ами

    12 15 Отговор
    Колкото и да се пънат някои тук да блеснат с кенефен хумор, Русия си прибра едни 108 000 квкм...

    Коментиран от #50, #54

  • 43 Сталинград

    11 14 Отговор
    Защото Красний Лиман ВЕЧЕ е руска територия и скоро западните наемници, които щурмуват там, ще го разберат!
  • 44 ЛОШАТА ЗЛАТКА ♥️

    7 9 Отговор
    Падането на Лиман ще е Знаково Лошо начало на Новата Руска Империя. Не знам какво правят в Кремъл - явно предпочитат да слушат Лъкардиите на Володята наместо да помагат на фронта.
    Речта обаче беше Чудесна, Вовата може и да не е голям военен стратег но го бива да говори, Браво ))

    Коментиран от #55

  • 45 Простотии около "превземането" наЛиман

    10 13 Отговор
    От ВСУ!! Последните нямат никакъв шанс да превземат града, за това, че в него има, достатъчно Руска войска! Това че Укрите стрелят от 40 - 50км по града, не означава, че могат да го превземат, или обкръжат!! ПРОСТОТИИ ОТ Украйна!!

    Коментиран от #53

  • 46 Пешо

    9 10 Отговор

    До коментар #38 от "Абе........":

    "Ти да не си мислиш че Донецка, Луганска, Запорожка и Херсонска области са завинаги руски?."
    Били са руски, са руски и ще бъдат винаги руски.

    Коментиран от #48

  • 47 Ще те

    3 0 Отговор

    До коментар #4 от "Майна":

    Ш...М КАТО К....А КОПЕИКИН.
  • 48 Пишка.

    1 2 Отговор

    До коментар #46 от "Пешо":

    Така ще си мисля женчо че ще квичиш.
  • 49 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 50 ИЛЮМИНАТ

    2 2 Отговор

    До коментар #42 от "Ами":

    Че тая територия със всеки изминал ден се смалява.....
  • 51 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 52 Русия ке падне

    10 2 Отговор
    Професионалната руска армия в значителна част беше вече унищожена в Украйна. Следващата вълна беше от доброволци по доковор, т.нар. контрактники. И те бяха повалени. Третата вълна беще от насила мобилизирани мъже от Луганска и Донецка област. Те нямаха висок боен потенциал и в значителната си част загинаха. Четвъртата вълна е от насила частично мобилизирани руснаци. Първата порция директно постъпи да запълни празнините в бойните части на предната линия. Това е количествено, но не качествено попълнение. Резултатът е отстъпление по всички фронтове.

    Ситуацията в Лиман сме я гледали много пъти. Този път ВСУ си поставиха за цел и реализираха затварянето на чувала. Гарнизонът може да си остане в обкръжение. Фронтът отива нататък.
  • 53 погледни картата

    5 0 Отговор

    До коментар #45 от "Простотии около "превземането" наЛиман":

    От Дробишево до Озерне са 25 километра. Двете са в украински ръце, а Лиман е между тях. Даже с руските 122 мм гаубици могат да го обстрелват открай докрай и от двете направления.
  • 54 Гражданин

    8 2 Отговор

    До коментар #42 от "Ами":

    Русия прибира 15% от украинската територия с цената на катастрофални военни, икономически и политически загуби за цялата държава! При това няма да ги задържи, ракетите свършват, парите свършват, армията бяга. Съвестните тролове да си направят харакири!
  • 55 Морски

    2 0 Отговор

    До коментар #44 от "ЛОШАТА ЗЛАТКА ♥️":

    Точно казано - Хитлер също е имал дар слово. Всичко се повтаря, историята е интересно нещо.
  • 56 До Иван 38

    2 0 Отговор
    А аз съм служил в Шабла, централен зенитен полигон на българската армия, така че съм давал оценка на твоята стрелба.......
  • 57 Този коментар е премахнат от модератор.

Новини по държави: