Last news in Fakti

4 Октомври, 2022 20:30 1 288 28

Удължаване на живота на три германски АЕЦ ще спести изпускането в атмосферата на 1,3 млн. тона въглероден диоксид

  • германия-
  • аец-
  • зелена енергия

Според плановете на федералния министър на икономиката Роберт Хабек само две ядрени централи трябва да останат в мрежата, а атомната електроцентрала в Емсланд трябва да бъде затворена

Удължаване на живота на три германски АЕЦ ще спести изпускането в атмосферата на 1,3 млн. тона въглероден диоксид - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Ако и трите атомни електроцентрали, все още функциониращи в Германия, продължат да работят до март, около 1,3 милиона тона въглероден диоксид няма да бъдат изпуснати в атмосферата, съобщават германски медии.

"Удължаване на експлоатацията на трите атомни електроцентрали "Исар 2", "Некарвестхайм 2" и "Емсланд" след 31 декември 2022 г., може да доведе до намаляване на производството на енергия от въглища в Германия с 1,2 тераватчаса през първите три месеца на 2023 г.", цитира днес вестник "Нойе Оснабрюкер цайтунг" отговор на правителството.

При генерирането на 1,2 тераватчаса електроенергия от антрацитни въглища се отделят около 1,4 милиона тона въглероден диоксид. За същото количество енергия, произведено в атомни електроцентрали, отделеното количество въглероден диоксид ще е около 78 000 тона. Отговорът на германското министерство на икономиката е на запитване от заместник-председателя на фракцията на ХДС/ХСС Йенс Шпан дали и трите атомни електроцентрали все още работят.

Според плановете на федералния министър на икономиката Роберт Хабек само две ядрени централи трябва да останат в мрежата, а атомната електроцентрала в Емсланд трябва да бъде затворена, посочва в. "Велт".

"Електричеството е скъпо, защото стана оскъдно. Следователно е сериозна грешка коалиционното правителство да не остави и трите атомни електроцентрали свързани към мрежата за още две години", каза Шпан пред "Нойе Оснабрюкер цайтунг".

Вместо това още повече въглищни електроцентрали в Германия и Европа ще трябва отново да бъдат свързани към мрежата, посочва вестник "Франкфуртер алгемайне цайтунг“. Според Шпан "в името на климата и енергийната сигурност атомната електроцентрала в Емсланд също трябва да остане свързана с мрежата".


Поставете оценка:
Оценка 3.9 от 14 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Зевс

    33 2 Отговор
    Ха, изведнъж АЕЦ станаха зелени, като упря яйцето в дупето :)

    Коментиран от #7, #12

  • 2 ТаУмВзе

    21 2 Отговор
    Грета толумба стайл, но си е на Фалит!
  • 3 Боки Чан

    33 1 Отговор
    Какво стана със зелената сделка, клоуни.
  • 4 Хихихи..

    27 2 Отговор
    Дойчовците винаги стартират от "ариец" и финишират на "изпаднал германец",чак се прозявам от досада.Айн цу,цвайн цу - дръннн...

    Коментиран от #24

  • 5 Ученият котка

    6 0 Отговор
    Робърт Хабек не е напълно искрен човек. Всеки ядрен енергиен блок е взведен пистолет.
  • 6 Механик

    34 2 Отговор
    Намя по-голямо дебелоочие от това на "зелените глобалисти". До вчера Гретето Тумбърлак ни гледаше гневно и ни обясняваше, как атомната енергия трябва да се низвергне като мръсна, а сега Гретето го скриха и вече атомната енергия пази земята от замърсяване.
    Отворете си очите, хора! Глдайте и осмисляйте, това което ви дават да четете и слушате! Вадете си изводите!
    п.п.
    А Путин за 2 дни премахна ковида, дето го боледувахте 2 години! Мислете!

    Коментиран от #15

  • 7 гаргамел

    6 19 Отговор

    До коментар #1 от "Зевс":

    Че има ли по зелена енергия от атомната? Немците знаят какво правят и защо го правят. Немец е 200 години пред нас и мисли за още 100 години наред,къде си тръгнал с гюлова вода , потури и цървули да се присмиваш на нация от бъдещето. Все пак след 200 години ще си там, където са те в момента

    Коментиран от #16, #19

  • 8 Време е

    30 0 Отговор
    да включим в действие 3 и 4 блок на АЕЦ, които бяха спрени за да ни вземат в ЕС. И така ще спестим милиони тонове въглероден диоскид, а може да помогнем и на ЕС, разбира се на пазарни цени.

    Коментиран от #17

  • 9 Дъ Мозък

    19 1 Отговор
    Абе те и ромите ни казваха как да интегрираме, пък като им ги пратих ме и пропишаха и ни ги върнаха. Та и сега така зелени-зелени ама вие ние сме си на уран.
  • 10 Не е така

    18 0 Отговор
    Каквото каже обърканото дете от Швеция.
    Скри се Гретито,къде е?

    Коментиран от #11

  • 11 ЦК на КПСС

    7 2 Отговор

    До коментар #10 от "Не е така":

    у АЕЦ Запорожие втора смяна
  • 12 Хохо секса

    6 1 Отговор

    До коментар #1 от "Зевс":

    АЕЦ не отделят въглероден диоксид...
  • 13 Ми,да

    8 0 Отговор
    Я! Можело!
  • 14 Спас безделника

    19 0 Отговор
    Не е ли много късно сега да бесим Кавалера на Френският почетен легион Меглена Кунева (кривото Куне), вицепремиер на "Симо честния", която загроби първите блокове на АЕЦ "Козлодуй"?
  • 15 така е

    13 0 Отговор

    До коментар #6 от "Механик":

    Тия дни лъсна нова Грета - Изи Кук, потърсете интервюто с нея и как не трябвало да летим до Фиджи, до където тя за последно летяла, дори задаващата въпросите се хилеше...
  • 16 Хихихи..

    7 2 Отговор

    До коментар #7 от "гаргамел":

    Твойте скапандури освен да връщат Еуропата с 200 години назад периодично,друго не умеят..Скрий се от себе си бе,льольо..
  • 17 Хихи

    16 0 Отговор

    До коментар #8 от "Време е":

    Ние още пет АЕЦ да построим в България, народа пак ще плаща скъп ток,а да изнася евтин.
  • 18 Рони

    8 0 Отговор
    Браво на руснаците ще оставят дърветата без храна каквто се явява въглеродния окис.
  • 19 Ами всъщност

    10 3 Отговор

    До коментар #7 от "гаргамел":

    Айде понамали малко, дойчовците само след 10 години и вече може да ги няма на картата........нищо чудно скоро време в БГ да сме по-добре от тях!

    Коментиран от #20

  • 20 гаргамел

    1 5 Отговор

    До коментар #19 от "Ами всъщност":

    На кого роб се цаниш,че мислиш, че ще живееш по добре от немец? Нали знаеш ,че това е заложено в гена ни още от византийците
  • 21 Култура миянко

    9 0 Отговор
    А къпането с мокри кърпички и т .хартията с две лица и за многократна употреба ще спестят100000 тона co2.Айде да е хаирлия,догодина двойно.

    Коментиран от #23

  • 22 Екокатастрофа

    3 0 Отговор
    Няма ли некой демократичен еколог да каже какви са екологичните последидци от американската диверсия на двата северни потока или това не е важно за демократчната общност? Кой ще плати застраховката? Колко ще плати?
  • 23 и после

    4 0 Отговор

    До коментар #21 от "Култура миянко":

    Тия мокри кърпички ще са нов гарбидж печ в световния океан и там ще ходят кораби на мазут да ги ловят. Грейт стратеджи ъз олуейз.
  • 24 Аршлох

    5 0 Отговор

    До коментар #4 от "Хихихи..":

    Не си само ти на същото мнение.Преди време американец коментира някаква тема на ЮТ.Ще го цитирим:Жена ми е германка ,имам фирма с работници германци.Всеки път като се вгледам по дълбоко у всеки от тях откривам на zи ста.
  • 25 Путинче

    6 5 Отговор
    Немците се поведоха по зелените течения и сами се вкараха и себе си и Европа в енергийна зависимост от Русия. Имаше момент когато искаха изцяло да спрат всички АЕЦ и ТЕЦ и разчитаха на зелена енергия и руски евтин газ. Бяха повярвали че Русия е тръгнала по пътя на цивилизовани те държави. Налива ха милиарди в хазната на Путин и той реши че Европа няма накъде да мърда и ще си прави каквото поиска. Е сега всички плащаме за тия грешки.
  • 26 Иван

    1 0 Отговор
    Къде отизе зелената енергия? Или тя почервеня!
  • 27 ежко

    0 0 Отговор
    Първо оставиха ядрената енергетика на доизживяване, после решиха да удължават живота на централите си.Ама удължаването става за сметка на лицезна, един къс хартия.Не е подръжка и подмяна на компоненти.Не искали АЕЦ, опасно било.А когато една АЕЦ не се стопанисва като хората, не е опасно,а?И така ще удължават живота- 10,15 години,а после и да искаш,не може да удължаваш нищо?Просто съоражението е амортизирано и трябва да се спре.Кофти е когато ти трябва,а не си построил ново:)
  • 28 Охо-бохо

    1 0 Отговор
    На всички вече е ясно, че "зелената сделка" е само геополитически инструмент за контрол на европейската промишленост, най-вече на германската.
Новини по държави: