Last news in Fakti

6 Октомври, 2022 09:05 3 429 48

Калоян Стайков пред ФАКТИ: Растящата цена на тока в България се дължи на увеличеното външно търсене

  • калоян стайков-
  • варуфакис-
  • енергия-
  • газ-
  • ек-
  • бизнес

Енергийната стратегия е крайъгълният камък, който от години ни липсва, казва експертът

Калоян Стайков пред ФАКТИ: Растящата цена на тока в България се дължи на увеличеното външно търсене - 1
Снимка: Личен архив
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Накъде върви Европа, след като Русия спря газа, а това създаде енергийна криза… Защо бившият финансов министър на Гърция Янис Варуфакис обяви, че според него енергийните борси са симулация на свободен пазар, който умишлено е усложнен от Европейските разпоредби. Как гледа на всичко това… Пред ФАКТИ говори Калоян Стайков, експерт от Института за енергиен мениджмънт.

- Г-н Стайков, скоро бившият финансов министър на Гърция Янис Варуфакис разказа за схемата, чрез която европейските потребители са принудени да плащат неоправдано високи цени за електричество. Според него енергийните борси са симулация на свободен пазар, който умишлено е усложнен от Европейските разпоредби, така че да е максимално неразбираем за потребителите. Как гледате на това?
- Това е странна констатация най-малко по две причини. Първата е, че пазарният модел се базира на основополагащ икономически принцип на пределни цени и неговото изграждане започва още през 90-те години на миналия век, т.е. имаме повече от две десетилетия опит с него. Вторият е, че, когато този модел води до ниски цени, дори отрицателни в някои часове и някои търговски зони, той е добър, но когато цените са високи, вече е неразбираем и непазарен. Със сигурност пазарният модел не е идеален, но преди да започнем да го променяме, трябва да обърнем внимание на поне три аспекта. Първият е, че националните регулатори и правителства често се месят в работата на електроенергийните борси,

което води до ограничаване на конкуренцията и сегментиране на пазари и потребители, а оттам – изкривяване на пазарните сигнали, т.е. цените.

Вторият е, че освен пазарна конкуренция, различните страни членки провеждат и различни енергийни политики, които силно влияят върху пазарните участници – екологични стандарти, задължения за дял на ВЕИ в потреблението, изменения в електроенергийния микс, инвестиции в мрежи и междусистемна свързаност и т.н.

Тези политики не са изолирани до границите на националните пазари и ефектите от тях бързо се разливат и до останалите страни членки.

Третият е, че през последните две десетилетия административно се определят печеливши – ВЕИ и природен газ, и губещи – въглища и ядрена енергия. Едните получават финансиране и преференции, а другите – не. Затова пак призовавам – преди да започнем да променяме пазарния модел, нека видим дали национални и наднационални политики не са довели до изкривявания, да ги отстраним и тогава да мислим как да го подобрим.

- Според Варуфакис е пълна заблуда и умишлена измама, че цените на електричеството може да се определят на конкурентен принцип, когато само един електрически кабел стига до нашите домове?
-
Мисля, че г-н Варуфакис не прави разлика между производител, мрежови оператор и търговец.

Това е все едно да кажете, че няма конкуренция при автомобилния транспорт, защото има една магистрала или един път; или че няма конкуренция при железопътния транспорт, защото има една линия; или при въздушния транспорт, защото самолетите кацат на едно летище.

Мрежовите оператори в електроенергийния сектор, или „кабела“, както той го нарича, са т.нар. естествен монопол, където никога не е имало конкуренция, а техните услуги са 100% регулирани. Конкуренцията е при производителите на електрическа енергия и при потребителите – тези, които участват на пазарите на едно и дребно. Търговците се конкурират за повече и по-големи потребители, като предлагат по-добри условия, а, за да доставят тези условия, самите търговци се конкурират за покупка на възможно най-евтината електрическа енергия. Това е възможно именно благодарение на пазарния модел, който г-н Варуфакис критикува, и който до 2019-2020 г. осигуряваше все по-ниска цена на електрическата енергия.

- Също така той обвинява Урсула Фон дер Лайен, че от новите разпоредби на ЕК ще облагодетелстват отново само енергийните олигарси?
-
Напротив, предложенията на ЕК са за административно изземване на т.нар. свръхпечалби на енергийните компании и връщането на тези средства към потребителите. Уловката е, че докато се предлага европейска схема за налагане на таван на печалбите на енергийните компании, няма такова предложение за компенсаторните механизми за потребителите, които могат да се прилагат и това е оставено на усмотрението на всяка страна членка. Отделен въпрос е колко добра идея е вече приетият регламент и дали няма по-добри решения.

- На този фон у нас как виждате нещата с цената на електричеството преди зимата?
-
Цените за бита са фиксирани, така че не очаквам промяната им преди началото на следващия ценови период от 1 юли 2023 г. Цените на борсата, съответно за небитовите потребители, са непредвидими, но те получават държавна помощ под формата на таван от 250 лв./МВтч, а разликата до пазарната цена се покрива от бюджета. Тази програма ще продължи до края на тази година, но вероятно ще бъде удължена и през следващата.

- ЕС обмисля да се извади от цената на електричеството газовата компонента. Това колко е работещо?
-
Все още не е предложен ясен механизъм за това и различните страни членки имат различни предложения. В средата на този месец трябва да имаме повече яснота.

- Трябва ли енергийният микс да бъде преосмислен в рамките на нова енергийна стратегия, за която се говори от доста време?
-
Енергийната стратегия е крайъгълният камък, който от години ни липсва. Трябва да се приеме възможно най-бързо, но освен всичко останало, трябва да е адекватна на настоящите и бъдещите предизвикателства пред енергийния сектор. От ключово значение е да не се прави сектор по сектор, а да се приложи цялостен, еклектичен, холистичен или както искате го наречете подход, защото различните подсектори силно влияят един на друг.

- Казвали сте, че в Европейския съюз споделяме общи ценности, но страдаме индивидуално. България къде е в това страдание?
- По отношение на електрическата енергия трудно можем да кажем, че има сериозно страдание, след като беше наложен таван на цените, а домакинствата са на регулиран пазар.

Остава отворен въпросът за ликвидните проблеми при търговците, който се пренебрегва още от миналата година.

Докато миналия декември борсовите цени бяха около 400 лв./МВтч, тази година преминаха 1000 лв./МВтч. Това естествено води до ликвидни проблеми дори за компании, които са платежоспособни, защото компаниите имат ежедневни разходи, издават фактурите в края на месеца, а получават плащания през следващия месец, т.е. възможно е да се достигне до разминаване от около два месеца. По друг начин стои въпросът с природния газ у нас, защото цената също се увеличава, въпреки че е по-ниска в сравнение с други страни членки на ЕС, но липсват компенсации за ръста на цените. Още по-големият проблем от ръста на цените е липсата на каквато и да е яснота за перспективите в сектора, разнопосочните изказвания на служебното правителство и преобладаващата популистка реторика от различни партии и наблюдатели.

- В България потреблението на природен газ за производство на електроенергия не е толкова голямо - около 5%. Цената расте заради борсите...
-
Растящата цена на електрическата енергия в България се дължи на увеличеното външно търсене. България е традиционен нетен износител на електрическа енергия за Югоизточна Европа,

но през тази година наблюдаваме енергиен дефицит в целия Европейски съюз.

Това доведе до промяна в енергийните потоци и увеличени търсене за българския износ, което увеличава и борсовите цени.

- Вие участвате в изследването на гръцкия Институт за енергетика в Югоизточна Европа SEE ENERGY OUTLOOK 2021/2022. Какво се планира там и какви акценти се залагат?
-
Основният акцент в изследването е, че ситуацията на енергийните пазари се промени през последните няколко години, което естествено трябва да доведе и до преосмисляне на дългосрочните цели и политиките и мерките, чрез които те се постигат. През миналата и тази година наблюдаваме инстинктивни реакции на енергийните проблеми, но все още липсва осъзнаването и вплитането им в енергийната политика. Крайно време е да се разбере, че националните енергийни политики имат влияние извън националните граници и подходът при изготвянето им трябва да се промени.


Поставете оценка:
Оценка 1.7 от 13 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Олег

    40 5 Отговор
    Това е възмездието от вашата отрицателна политика относно майка РФ

    Коментиран от #33

  • 2 Башар

    68 2 Отговор
    Търсенето е навън, а цената е висока у нас! Да ти имах мозъка! Клепчо.
  • 3 гост

    42 2 Отговор
    Шегичка? То и консумацията на хляб се е увеличила - малък козунак е 7 лв вече.
  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Ехаа

    74 0 Отговор
    А защо сме ги строили тези централи? За нас или за печалба на някого. Срамно е дори да се обяснява на хората по този начин!

    Коментиран от #9

  • 6 Тракиец🇮🇹🇺🇦🇮🇷🇧🇬🇯🇵🇩🇪

    55 2 Отговор
    Напротив.. това че има по голямо търсене от външни контрагенти не означава че за вътрешния пазар цените следва да се увеличават и че трябва да са същите които са за външния пазар. Всичко е спекула и кевр е купена изцяло от организираната престъпност която си дърпа на конци цялата държава. Естествено ЕС го знае това но УДОБНО мълчи докато имаме послушна държава която да угажда на ЕК и ЕП за всякакви деструктивни договори и заръки относно унищожаването на българската нация и държава която е главната цел на ЕК и ЕП управлявани от световното еврейство и Сорос

    Коментиран от #24, #35

  • 7 Орел

    48 0 Отговор
    Не знаех, че има и такъв институт. За всяка простотия в България има "специалисти" от подходящи "институти".
  • 8 Калоян Стайков!! Енергийната мафия

    47 0 Отговор
    си имала и Институт!! Тоя какви ни ги разтега, че Ядрената енергетика била на Загуба?? Енергийната Мафия и Лобито и в Енергийния регулатор диктуват високите цени на тока в България!? Не случайно си върнаха Иван Иванов!? "Умнико "незнайно какво си учил, Напиши кои са истинските Собствениците на ВЕИ в България, това дава, отговор на част от въпросите за високите цени!! На Някой ТЕЦ ги Знаеме!

    Коментиран от #18

  • 9 Псевдоним

    35 0 Отговор

    До коментар #5 от "Ехаа":

    Е да ама само по този начин ще се почувстват умни жълтопаветниците. Като им обясниш че ни крадат като за световно, се напъват да ти обясняват колко си глупав и как нищо не разбираш.
  • 10 Дъ Крава 🐄

    33 0 Отговор
    Ето по тези експерти трябва първо да играе лопатата
  • 11 Впечатление

    32 0 Отговор
    Варуфакис е колос и пример за всеки един финансов министър, обичащ държавата си. Дай Боже България някога да роди своят премиер Орбан, финансов министър Варуфакис, главен прокурор Кьовеши и президент Кенеди. Всеки друг коментар е излишен. Истината е, че Европа се самоуби: цивилизационно, културно, икономически, военно, финансово.
  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 Буров

    26 0 Отговор
    Ти като говориш тия глупости вярваш ли си....????????
    Мислиш си, че хората са глупаци...?????????
  • 14 наследници на партизани

    27 0 Отговор
    тока купуван от България се продава по евтино в СМ отколкото в България
    лекарствата на со.арма произвеждани в България са по евтини в СМ отколкото в България

    ....причината е в липсата на държава която да регулира спекулата генерирана от посредници

    ....държавата с бездействието си храни десетки фирми на внуци и правнуци на партизани
  • 15 Перо

    37 0 Отговор
    Ако електроенергията от АЕЦ Козлодуй покрива първо вътрешното потребление,цената ще падне стабилно на долу! Разпределението на енергията се прави за максимална печалба,чрез износ и няма никаква социална насоченост! Т.н. “Микс” цели закупуване от държавата на неефективна и много скъпа зелена енергия,/непродаваема/,от група олигарси,която има мафиотски връзки в държавната администрация и ни товарят със завишените цени!
  • 16 Студопор

    33 0 Отговор
    Ама каква стратегия ти липсва бе? Имаш цена за износ, имаш цена за вътрешно потребление. Като има търсене на външния пазар, покачва износната цена. Защо българския потребител трябва да страда?
    Как двете неща са свързани??
  • 17 Реалист

    31 0 Отговор
    Я пак! И ти ли си учил в Харвард? НИЕ СМЕ ПРОИЗВОДИТЕЛИ. Логично е да вдигаме цените за външния пазар заради увеличено търсене и алогично за вътрешния. Защото с ниски вътрешни цени, поради собствено производство стимулираш икономиката и произвеждаш конкурентноспособни стоки. С което запълваш освобождаващи се ниши и си гарантираш икономически просперитет за в бъдеще. Я да си скъсате дипломите, МОЛЯ!
  • 18 За високи

    24 0 Отговор

    До коментар #8 от "Калоян Стайков!! Енергийната мафия":

    цени на ток. Приетата от България "Обща Европейска сигурност" ГЕРБ-изнасяне на евтин ток Козлодуй, и задължителен внос и ползване, изкупуване на скъп ток-частни ВЕИ-та на мести и чужди компании, в микса на българите участват само 5% от Козлодуй. Бедният българин произвежда евтин ток, но е задължен да купува скъп ток. А борсата са банда престъпници, изсмукващи жизнените сили и ресурси на по-слабите военно държави. Въпросната диверсификация на ЕС ГЕРБ-борса, да тече различна от руски газ по строените навремето тръбопроводи от Русия, не беше нищо друго освен изнудване, 30% поскъпване на цени за краен потребител и паРазити по веригите, включително застрахователи, посредници и др. Пример СПГ, и газ Гърция. Докато има борси, които печелят от спекулации, кризи, ограбване на народите, няма да има свободна, пазарна и конкуретна цена. Това са евфимизми на ограбване на по-бедните от по-богатите. Сега ще видите как зимата въпреки интерконектор Гърция, цената няма да падне за парно до 98 лева за мегават топлоенергия, напротив КЕВР говори за 250 лева без ДДС, пренос и такси. Това ако е пазарна икономика, аз съм фабрикант в Детройт.
  • 19 нннн

    29 0 Отговор
    Ако навън се търсят гащи, ще си ги изнесем всичките ли? И ще ходим без гащи? Айде стига с тоя пазар без мярка! Произвеждаме зърно за 5 Българии. Цената като е висока, да го изнесем и да гладуваме ли?

    Коментиран от #47

  • 20 Хвърчилото от село

    19 0 Отговор
    Защо България, в лицето на Радев се кани да продава на по-ниски цени ток на Република Северна Макрдония, от ПАЗАРНИТЕ?! А в България хародът и бизнеса плащат сметката?! Ако тия от Вардар не могат да си позволят, да теглят заеми, защо ние-народът на България да полащаме на тия разликата?!
  • 21 Б.Делчева

    10 2 Отговор
    Г-н Сидеров каза по Алфа че от първи октомври България остава без газ! Няма да се къпя!
  • 22 Данчо

    4 5 Отговор
    ГЕРБ+ДПС+ВЪЗРАЖДАНЕ имат достатъчно депутати да съставят кабинет. Така както се обединиха у бутнаха Редовни избраното Правителство на България, нека сега да поемат отговорност и да управляват заедно.
  • 23 Стоян Александров

    16 0 Отговор
    Браво Калоянчо, мерсаж за обяснението. И сега какво излиза, че дали ще си го произвеждаме и ще си е наш този за НАС ПОЧТИ БЕЗПЛАТЕН ТОК, Е ВСЕ ТАЯ. И ДА ГО КУПИМ ЩЕ Е ПАК СЪЩАТА ЦЕНА. ЛЕЛЕ МАЙКО. БЛАГОДАРЯ НА ВСИЧКИ ВИ оПРАВЛЕНЦИ ПРЕЗ ТЕЗИ 33 ГОДИНИ, ЧЕ ТОТАЛНО НИ ПРОДАДОХТЕ И РАЗБИХТЕ ЗА 5 ЦЕНТА. Но да знаете, че БЪЛГАРИЯ Е БИЛА ДЪРЖАВА ПРЕЗ КОМУНИЗМА, А сега е само една васална и нищо незначеща територийка. Благодарско. Да Ви е честито НОВОТО ПРАВИТЕЛСТВО НА ИЗМАМАТА.
  • 24 Стоян Александров

    7 1 Отговор

    До коментар #6 от "Тракиец🇮🇹🇺🇦🇮🇷🇧🇬🇯🇵🇩🇪":

    Евала, БЛАГОДА РЯ ВИ ГОСПОДИНЕ ЗА КОМЕНТАРА. ТОВА ПИША ОТ ГОДИНИ, НО МЕ ТРИЯТ И БЛОКИРАТ. ОЩЕ ВЕДНЪЖ ВИ БЛАГОДАРЯ. ДАНО ХОРАТА ГО РАЗБЕРАТ ПО- БЪРЗО ТОВА БЕЗУМИЕ...
  • 25 Отговорче

    17 0 Отговор
    Ами тогава изнасяйте скъпия ток от американските тецове и слънчевите централки ! Защо изнасяте евтиния на Козлодуй , а скъпия от микса на Тец-ове и веи-та го плащат българите ?
  • 26 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 27 Математик

    12 0 Отговор
    А "В името на Народа" да продаваш на себестойност 5ст как ти звучи мафиотче
  • 28 Донев

    16 1 Отговор
    Когато имаш АЕЦ, би трябвало сметките ни за ток да са 10-15 лв, но не повече! Казвам го като човек работил в енергетиката 30 години!
  • 29 Стига вече!

    18 0 Отговор
    Защо не кажат направо, че ще изнасяме ток на безценица за ЕС, а ние ще трябва да покрием масрафа! Защо са тези лъжи? Защо ни лъжете от сутрин до вечер за всяко нещо?
  • 30 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 31 Сони

    13 0 Отговор
    Явно идеята е да ни уморят тази зима.
  • 32 Шарл Мишел

    10 3 Отговор
    Нямате право да се сърдите сега. На изборите си останахте по домовете или гласувахте за евроатлантиците.Сега ви искам тихи и подсмърчащи!
  • 33 сектант

    4 1 Отговор

    До коментар #1 от "Олег":

    недей така сега. на човека му липсват основни познания в икономиката и това е, че търсенето определя пазара.
  • 34 Токсик

    11 1 Отговор
    Значи натрапват ни нагло пазарен модел за покупка на ток въпреки, че произвеждаме ток почти без пари, а когато поискаме да си купим на пазарен принцип най-евтината газ на световния пазар тази от Русия - не можем. Болните евроатлантически и соросоидни мозъци искат да ни вземат територията и ние им пречим и затова ни подлагат на геноцид.
  • 35 Само питам

    11 1 Отговор

    До коментар #6 от "Тракиец🇮🇹🇺🇦🇮🇷🇧🇬🇯🇵🇩🇪":

    Как забрави Путин? Той ни пречи да имаме и АЕЦ"Белене.Днес от Козяк не платиха ли?
  • 36 Обаче

    0 6 Отговор

    До коментар #4 от "гост":

    Човека е прав .
  • 37 Политици, продайте и тока на зелено!

    10 0 Отговор
    Така ще ускорите и без това бързото измиране на българите.
  • 38 Някоя си

    7 0 Отговор
    Освен всичко ако добавим и разните паразити по веригата на вътрешния пазар .... Става страшно .... 😉
  • 39 Айде

    8 0 Отговор
    Дължи се и на сладката далавера с компенсациите! Еленко, къде се загуби!?
  • 40 Грубо казано

    8 0 Отговор
    Господина от снимката, свърши ми тойлет пейпъра. Може ли дипломата ви по икономика моля!
  • 41 Абе вие щури ли сте?

    9 0 Отговор
    Русия спряла газа? Ако вие не си плащате електричеството или водата и като ви я спрат кои е виновен?
    Много се извинявам но все още има мислещи хора. Обидно ми е когато някои се опитва да ми пробута невярна информация и да ме провокира по този начин.
  • 42 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 43 Онзи

    6 0 Отговор
    Имаме централи да си произвеждаме достатъчно електричество. Това че някой иска да изнася и да печели е друг въпрос.
  • 44 големите заблуди

    7 0 Отговор
    Е нали произвеждаме евтин ток от АЕЦ и изнасяме около 40% от произведената електроенергия, което би трябвало да понижи цената за нас, а то се получава обратно. Изнасяме евтината от АЕЦ, а ползваме скъпата от ТЕЦ и ВЕИ. Че някои даже искат да строим още една АЕЦ, щото щяля да произвежда евтин ток. Може и да произвежда, но за износ и ще пълни джобовете само на малцина, а ние пак ще сме в калта.
  • 45 Ако имахме

    5 0 Отговор
    Нормална, суверенна държава, а не окупирана територия, Нарасналото външно търсене щеше да почака покриването на собствените ни потребности, Само робът е принуден да мре от глад, за да храни господаря си.
    Всъщност, нарасналото външно търсене си е напълно в реда на нещата, собствена потребност , от гледна точка на окупатора.
  • 46 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 47 Питанка

    1 0 Отговор

    До коментар #19 от "нннн":

    Ти колко зърно произведе ?
  • 48 Сатана Z

    4 0 Отговор
    "Кучето играе спрямо тоягата" е казал Борисов в неговите трудове Българинът трябва да плати цената на демокрацията ,в която е принуден да живее.Киропитекът е подписал споразумение с Урсула от 2023 год.токът за битовите абонати да се купува от борсата.Това не го казват,но от 1 януари е факт.

    Z