Last news in Fakti
  Тема: Украйна

20 Ноември, 2022 15:05 5 989 60

"Спрете украинизацията": не всички поляци приемат украинците с отворени обятия

  • украински бежанци-
  • украйна-
  • война-
  • русия-
  • полша-
  • бежанци-
  • поляци-
  • украинци-
  • варшава

Полша е приела 1,4 милиона украинци

"Спрете украинизацията": не всички поляци приемат украинците с отворени обятия - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA

"Тук е Полша, а не Украйна!", "Украинецът не ми е брат", "Спрете украинизацията на Полша", "Не е наша война" - това са само част от лозунгите, които бяха издигнати в центъра на Варшава на националния празник на Полша 11 ноември. На този ден през 1918 година е провъзгласена независимата полска държава след продължила 123 години окупация на страната от Прусия, Русия и Австрия. Всяка година по случай празника в цяла Полша се провеждат националистически шествия, а тазгодишният "Марш на независимостта" премина под мотото "Силна нация - велика Полша".

По данни на организаторите на шествието тази година в него са се включили 100 хиляди души - с 50 хиляди по-малко, отколкото през 2021 година. На него прозвучаха антиукраински лозунги и откровено вулгарни обиди срещу ЛГБТИ общността. Под скандирания "Национализмът е нашият път" демонстрантите горяха флагове на ЕС и такива в цветовете на дъгата.

Още новини от Украйна

Антиукраински призиви имаше не само на националистическия марш във Варшава. Във Вроцлав проявата премина официално под надслова "В Полша полякът е стопанин", а неофициално беше лансирана като "антиукраински марш". Един от организаторите беше осъденият за расистки призиви бивш пастор Яцек Мидлар, който сравни Украйна с бясно куче и пледира за прогонването на всички украинци от Полша. Все пак той не успя да се включи в националистическото шествие. Полицията го задържа на път за проявата, тъй като представлявал заплаха за обществения ред.

Изкупителна жертва за проблемите на Полша

От началото на войната на Русия срещу Украйна Полша е приела 1,4 милиона украински бежанци. Едновременно с голямата солидарност с тези хора обаче растат и антиукраински настроения, което не е никаква изненада за Конрад Дулковски. Ръководителят на неправителствената организация "Център за мониторинг на расизма и ксенофобията" във Варшава говори за "политическо инструментализиране" на бежанците, които са избягали в Полша.

"В трудни времена, когато цените се покачват драматично, а много хора се чувстват обезверени, се търси някакъв враг или изкупителна жертва, върху която те да излеят недоволството си", казва Дулковски за ДВ. Той допълва, че за съжаление тази човешка слабост сега се използва от хора, които искат да извлекат политически капитал от цялото това нещо. Което много напомня за идеологията на нацистите, които също са използвали този механизъм.

Вербални атаки, изпочупени коли, език на омразата

От началото на войната в съседна Украйна Дулковски води списък с антиукраински прояви. "През последните месеци сме регистрирали стотици случаи на физически и вербални нападения, а броят им нараства всеки ден", казва той. Най-често това са конфликти между съседи, но има и нападения срещу коли с украинска регистрация, изписани с обидни лозунги входни врати и стени на сгради.

В млекарница някакъв клиент залял с мляко продавачка украинка и ѝ крещял, че мразел украинци, във Варшава украинка била набита от хазяйката си полякиня, а в Краков три жени в парка били нагрубени от минувач, който ги нарекъл "мръсни украински кучки", които трябвало да си ходят.

Тази враждебност към чужденците в части от полското общество се обяснява с неговата хомогенност след 1945 година. "Повечето хора са възпитавани, че Полша се обитава само от поляци, само от католици и от хетеросексуални хора. Малцинствата са скрити." Сегашната миграция от Украйна е първото подобно предизвикателство за Полша, казва Конрад Дулковски.

Повече поляци са солидарни

Повечето украински бежанци в Полша работят, тъй като полската държава им осигурява само минимална подкрепа. Мнозинството поляци не ги смятат за бреме, а за плюс за страната, както показват и социологическите проучвания. От юли 2022 г. Центърът за мониторинг на расизма и ксенофобията е подал 170 жалби в полицията за антиукраински прояви. През септември мъж е глобен със 650 евро за това, че в интернет е обиждал украинци. Това е най-голямата досега парична глоба, налагана в Полша за враждебност срещу украинци. За Дулковски тя е и предупреждение към всички, които смятат, че расистките прояви или актовете на враждебност спрямо чужденците ще остават ненаказани.

Автор: Моника Сирадцка


Поставете оценка:
Оценка 3.4 от 59 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Търновец

    87 8 Отговор
    А какво да кажем за Германия - там и Поляци и Украинци и Турци

    Коментиран от #9, #16

  • 2 Русия

    11 78 Отговор
    Дано нашите русофили знаят руски и разберат какво са казвали великите руски класици!

    Коментиран от #13, #23, #41

  • 3 полско козяче

    9 78 Отговор
    Страхуват ни да не завземат страната както руснаците превземат България!
  • 4 Бен Навлек

    120 8 Отговор
    Шорош не харесва тази статия. Редакторът остава без бонус
  • 5 Бесен- _Язовец

    17 52 Отговор
    За сметка на това поляците обичат руснаците до полуда!
  • 6 Некой си

    124 6 Отговор
    Има една японска поговорка,че гостите са като рибата.Вмирисват се на третия ден.Аре чао !
  • 7 Путинофил

    19 91 Отговор
    То това е главната цел на Путин, да залее Европа с бежанци!

    Коментиран от #14, #15, #59

  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Ксаниба

    74 11 Отговор

    До коментар #1 от "Търновец":

    Руснаците са на почит в Германия!
  • 10 Българин

    13 86 Отговор
    то и при нас има малоумни копейки-но не им обръщаме внимание
  • 11 име

    118 7 Отговор
    А у нас прoстoто киро ги уреди в хотелите на аверите си да си жувуркат на наш гръб и да пълни джоба на разни дупeтaти-хотелиери. После що сме теглили кредити и ще ги връщат чак внуците ни.
  • 12 Последния Софиянец

    95 6 Отговор
    След убитите поляци от украинските ракети започват гонения срещу укрите.

    Коментиран от #40, #60

  • 13 Истината

    13 116 Отговор

    До коментар #2 от "Русия":

    Доказано е, че 90% от така наречените русофили, нито руснаците познават, нито руската култура, нито знаят руски език. Не са прочели и една книга на руски език, нито могат да ползват сайтове на руски, да не говорим, че не разбират и 5% от езика от радиото или телевизията. И поне половината от тях получават пари за да обичат Путин и Русия. Другата половина смятат, че са жертви на Запада, САЩ и НАТО, които ги ограбват и спират развитието им. И затова симпатизират на Русия, която винаги се е преструвала успешно на жертва на Запада.

    Коментиран от #20, #24, #45, #50

  • 14 Да бе , да. ! 😜

    62 5 Отговор

    До коментар #7 от "Путинофил":

    Сигурно Путин ни залива с остатъците от ИДИЛ -( креатура на янки и турци ) , които Асад изгони от Сирия ?!
  • 15 т-п трол соросоиден

    89 9 Отговор

    До коментар #7 от "Путинофил":

    Точно така, Путин е виновен за мизерията в Сирия, Ирак, Афганистан, западна Африка... Даже той покани джангалите към Европа. Само си пропуснал да включиш и Лукашенко в обвинението.
  • 16 зеленчук

    39 3 Отговор

    До коментар #1 от "Търновец":

    И цигани!

    Коментиран от #33

  • 17 Всъщност

    78 3 Отговор
    Герб извършиха национално предателство като подариха Южен поток на Турция . Вече нямат право да си отварят устите за Енергетика !
  • 18 един

    8 74 Отговор
    Говорит Москва е навсякъде където може да се сее раздори,у нас даже оставиха бежанците без храна,въпреки че получиха европейски пари!

    Коментиран от #35

  • 19 Урюрвкос

    37 5 Отговор
    ами да ако погледнете картата от 1918г. как се разпада австро-унгария то сегашната западна Украйна е част от Полша и те сега те се имат още но тези бежанци които идват от по източните райони ги гледат накриво. Още 2-3 месеца и 2млн украинеца ще имат полски лични карти. Дуда и Зеленски напрегнаха украинската Рада и тя цяло лято работи без почивка и бълва сума ти закони за взаимна интеграция.
  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 иде видов ден

    47 4 Отговор
    много украинки по малко свалки и внимание на полякини. Щом и варналийки се оплакват от тях че са им конкуренция за мъжете
  • 22 Музика за ушото ми

    38 7 Отговор
    Полските курвй ревът
  • 23 дааа

    7 55 Отговор

    До коментар #2 от "Русия":

    Не брекай русофили с путинофили.Да си путинофил значи да си най-големия русофоб.Да се кланяш на крадец кгбеец от ниско ниво и свитата му крадливи олигарси (съученици,съседи,колеги)докарали най-голямата държава пълна с природни богатства до най-големия донор на проститутки в света,докарала населението да краде перални трябва найстина да мразиш Русия.
  • 24 яж бабани

    35 29 Отговор

    До коментар #13 от "Истината":

    Емпирично е доказано че 50% от русорoбите (човeкопoдобно, на което все руснака или комунизма са му виновни), сте комунистически рожби, ама от некaдърните, с големи претенции, които цял живот се оплаквате, че държавата е искала да ви даде работа и знания, а вие се хвалите как сте скатавали, крадяли и правили брак. И закономерно, не сте успяли да се уредите да лапате през комунизма, а и през демокрацията сте останали с пръст в устата, щото некaдърника си е нeкадърник без значение от строя. А другите 50% са вашите отрочета, отгледани и възпитани от вас мрънкaчи, които нищо не са видяли от комунизма, но явно толкова са постигнали през демокрацията, че пак руснаците и комунисите са им виновни.

    Коментиран от #25, #28, #29, #30

  • 25 Истината

    7 42 Отговор

    До коментар #24 от "яж бабани":

    Русороби сте ти и останалата безродна и3 мет бе путлерас! За себе си ли пишеш?

    Коментиран от #34

  • 26 Руска измислица

    5 56 Отговор
    Поредната руска пропаганда!Всички мразят терористите и съчувстват на украинците!
  • 27 Приятелю...

    28 2 Отговор
    ... не пиши такива сложни думи , че Фашингтонският сороститут не може да отлепи . " Емпирично" ...бива ли така, това си е извращение с тиквеника. Пожали го .
  • 28 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 29 Бесен- _Язовец

    6 52 Отговор

    До коментар #24 от "яж бабани":

    Русофилията е израз на национален комплекс за малоценност, старателно култивиран и подхранван от руснаците и от петата им колона. Никъде по света няма такова явление, като организираната русофилия, чието кредо е:" лизането на руски задници е върховна проява на патриотизъм.

    Коментиран от #36

  • 30 Госあ

    13 4 Отговор

    До коментар #24 от "яж бабани":

    Йес ! Както казвам всеки път, простолюдието изпълзяло от плодзеленчуците и месарниците. Ако си гледал хубавия български филм “Да обичаш на инат”. Е тва е планктона. Още тогава все далаверката гледа.
  • 31 Тръмп

    5 34 Отговор
    Обратното не би било възможно! Само в Русия 100% гласуват за Путин, 100% подкрепят войната, 100% са алкохолици. Това последното го допускам.
  • 32 Госあ

    31 2 Отговор
    Иначе, поляците определено не са ми най симпатичните, но си гледат интереса и им се получава.
  • 33 Търновец

    30 0 Отговор

    До коментар #16 от "зеленчук":

    Жал ми е за Германия, директните загуби от войната са за над 300 млр евра, а до сега Поляците получиха същата сума от ЕС, само че купуват самолети танкове и оръдия от САЩ и Южна Кореа

    Коментиран от #46

  • 34 яж банани

    43 4 Отговор

    До коментар #25 от "Истината":

    Предполагам че ти си от отрочетата, които не са водили съзнателен живот през комунизма, но пък демокрацията ви е направила технически неграмотни - можете да четете, но нямате капацитета да осмислите написаното. За теб ще се опитам да го налея пак - роб е всяко жалко същество, чийто житейски път е белязан от собствените му страхове, комплекси, его, предразсъдъци и т.н. В случая вие сте "русороби" щото робувате на изкривеното ви разбиране че руснаците са виновни затова, че сте некадърни и не сте постигнали нищо особенно в живота си нито през комунизма, нито през демокрацията.
  • 35 Научете се накрая

    48 2 Отговор

    До коментар #18 от "един":

    Когато човек е без мозък би трябвало поне да позапълни главата си с малко от това вещество, а не да демонстрира тъпотата си. Колко пъти трябва да ви се о яснява, че тези "европейски" пари са парите на всички данъкоплатци в ЕС, КАКВИТО СМЕ И БЪЛГАРИТЕ. Това са пари и от нашите джобове. Освен това е редно да се осведомиш колко пари е получила България, а колко пари е профукала до сега по украинските бежанци. И да, Украйна дори не е в ЕС,и не е проблем на Европа.

    Коментиран от #44

  • 36 яж банани

    25 5 Отговор

    До коментар #29 от "Бесен- _Язовец":

    Типично за технически неграмотните и ограничени "русороби" е да виждат русофилия във всеки, който има различно от тяхното мнение. Както казах, липсва достатъчно умствен капацитет за да осмислите нови гледни точки и идей, вие сте зациклили в развитието си още някога през комунизма, когато за по-удобно сте решили, че някой трябва да ви е виновен, вместо да си дадете ясна оценка и да се напънете за нещо.

    Коментиран от #37

  • 37 Бесен- _Язовец

    2 28 Отговор

    До коментар #36 от "яж банани":

    По-неприятен и отвратителен от обхванатият от манията за величие и уникалност руснак е неговият покорен и доброволен задунайски роб!

    Коментиран от #38

  • 38 яж банани

    21 1 Отговор

    До коментар #37 от "Бесен- _Язовец":

    Върти-сучи, мирогледа на технически неграмотния "русороб" се свежда само до делене на русофили и русофоби.
  • 39 Просто човек

    4 18 Отговор
    Всяко стадо си има мърша...за съжаление дори в Полша!
  • 40 Тирето

    2 15 Отговор

    До коментар #12 от "Последния Софиянец":

    Ти си един не.щастен путино-гербаджийски бок.лук!
  • 41 РЕАЛИСТ

    25 3 Отговор

    До коментар #2 от "Русия":

    Ами Достоевски е предупреждавал, да не се дават жертви за освобождението на България, щото е предвидил, че ще бъдат след това неблагодарни. Ти си истинско доказателство, че е бил пророк.
  • 42 Жссттт

    3 5 Отговор
    Нормално е във всяко стадо има мърша.
  • 43 Спрете

    33 1 Отговор
    Американизацията на България.
  • 44 един

    4 19 Отговор

    До коментар #35 от "Научете се накрая":

    Не знам как да обяснявам ако човек не схваща!БЪЛГАРИЯ Е БЕНЕФИЦИЕНТ ОТНОСНО ЕВРОПЕЙСКИТЕ ПАРИЧНИ СРЕДСТВА!България внася около 1млрд.€ годишно а получава повече от 4млрд.€/сумите са ориентировъчни,но приблизително в съотношение 1 към 4/! Тоест,ако ти дадеш 1лв. а насреща получиш 4лв.,твой е само единият лев,другите три са ти бонус/естествено срещу определени условия,които е видно колко изпълняваме!Това да го напишеш довечера сто пъти и да го запомниш,ясно!

    Коментиран от #48, #53

  • 45 Аха верно

    2 0 Отговор

    До коментар #13 от "Истината":

    А ваша милост от кои е? Или все едно, по ганчовски откъдето духа изгодно вятъра.
  • 46 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 47 Дим дон

    22 2 Отговор
    Вдигайте се на бунт госпожици поляци.Изметете проамериканското инфантилно управление.Бъдете просто поляци,имате си всичко за да сте автономни.Не ви трябва нито Нато ни Русия нито топли отнъшения с америка.Ноооо вече не става,вече сте се продали и американската змия бавно но сигурно се увива около вратовете ви докато не изцъклите очички.
  • 48 т-п трол соросоиден

    18 2 Отговор

    До коментар #44 от "един":

    Затова ли всяка година се обезлюдяваме с 80 хил. души, и то въпреки циганската раждаемост? 2 милиона са емигрирали щото са станали много богати и няма къде в БГ да си харчат парите, така ли тролчо?!
  • 49 Уса

    19 0 Отговор
    Същото е в сащ.Да сте чули или видели американци на протест в подкрепа на Украйна,няма и да видите,дори и платени не могат да намерят.Украинците в сащ са евреи и мразят укрофашистите,като обвиняват сащ за тяхното издигане в култ и прогрес на територията на Украйна,все пак родина,колкото и бивша вече е загубена
  • 50 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 51 ема

    20 0 Отговор
    Всеки ден с Украйна лягаме с Украйна ставаме тая сган наречена Америка създаде тая bротивоубийствената война с една единствена цел да унищожи Русия същата сган престъпна преди 80 години финансира и направи всичко възможно Хитлер да дойде на власт въоръжи ( само в заводите на Форд в Германия са произвели повече от 400 хиляди товарни автомобили - камиони--за Източният фронт).Историята се повторя воuната ще отслаби не cамо Руската но и Европейската икономика и тези престъпници пак ще спечелят - така мислят.
  • 52 Перо

    24 1 Отговор
    Няма такива филми! Оня с белото каза повече украинци да заминават там на издръжка,защото вече икономиката е в упадък и няма нито ток,нито вода,след “победоносното” настъпление! Укрите,вместо да го махнат лудия,ционистки,превратаджииски шут и започнат преговори с Русия,решиха да висят на шията на другите народи,но всичко е до време!
  • 53 А бее

    18 0 Отговор

    До коментар #44 от "един":

    Като дам 1 лев някой прибира 4 лева а аз съм с 1 лев по малко.

    Коментиран от #55, #57

  • 54 Хехе

    19 3 Отговор
    И ние българите сме на мнението на поляците.
    "Не е наша война".И наша не е!Даже и мото измислих преди месеци още:
    Заря като в Укроленд не щем!
    Заради укри няма да умрем!
    Тея укри там не са си спазвали Минските споразумения,после друг да им изнася войната и само се чудят как НАТО да въвлекат..Е,не е честно!Като дойдоха тук само ни се зъбеха и заяждаха.Сега цяла Европа ще сме на тъмно,студено и гладни заради тях даже без бомби.Отделно може и радиация за коледен подарък да получим ако успеят да гръмнат АЕЦ Запорожие...

    Коментиран от #58

  • 55 един

    0 0 Отговор

    До коментар #53 от "А бее":

    Разбирам те напълно,но това кой какво получава е отделен въпрос,аз говоря за България като цяло,и в отговор на коментар №35!

    Коментиран от #56

  • 56 Хаджи Генчо

    14 1 Отговор

    До коментар #55 от "един":

    Нищо не говориш като цяло! Повечето от парите предвидени по европейски програми не ги взимаме заради неизпълними бюрократични изисквания. Парите , които излизат от България( не остават в държавата) десеторно превишават тези които ни "дават". Излизат като печалба за чужди банки и вериги! За да потребяваме чуждите стоки, държавата непрекъснато тегли дългове. А тегли дългове точно защото нямаме икономика, а нямаме икономика за да има свободен пазар за чужди стоки... Не ми се пише повече, всеки с акъла си може да види "ситуацията"!
  • 57 еее

    0 0 Отговор

    До коментар #53 от "А бее":

    Ами дай 2лв тогава
  • 58 Хахаха добре

    0 3 Отговор

    До коментар #54 от "Хехе":

    Бе гений
    Даже и мото измислих...верно ли?
    Хахага
    Измислил си някаква простотия
    И се гордееш с това ли хахага
  • 59 Смешник

    1 1 Отговор

    До коментар #7 от "Путинофил":

    АКО ИСКАШ МОЖЕ И СЪС САРМАТИ ИЛИ ПОСЕЙДОН
  • 60 АУУУУУ

    1 3 Отговор

    До коментар #12 от "Последния Софиянец":

    И поляците започват да обичат рашистите....АБЕ ВСИЧКИ ОБИЧАТ РАШИСТИТЕ......Ако има пряка война между Полша и Русия..... дали полските войски ще вземат руски пленници.....💀💀💀💀🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣
Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Русия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Китай, Новини Сирия, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания