Тема: Украйна

3 526 55

„Бих го нарекъл филтрационен лагер“: защо украинците избягаха от България

 • украински бежанци-
 • украйна-
 • русия-
 • бежанци-
 • мигранти-
 • елхово-
 • лагер-
 • румъния-
 • бягство-
 • българия

Украински бежанци започнаха да напускат България, за да намерят помощ другаде

„Бих го нарекъл филтрационен лагер“: защо украинците избягаха от България - 1
Снимка: БГНЕС
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Украински бежанци започнаха да напускат България, за да намерят помощ другаде. Това се случи, след като държавата за пореден път спря финансирането на програмата, която им осигуряваше подслон, и пак започна да ги изпраща на различни места, включително фургони, без да им осигурява храна и вода, пише "Свободна Европа".

На 27 ноември повечето украинци, настанени в центъра за мигранти в Елхово - 21 души, напуснаха и заминаха с автобус за Румъния на свои разноски. Доброволци казват, че те са си тръгнали заради лошите условия, липсата на храна и вода и неяснотата какво им предстои. Според областния управител на Ямбол Георги Чалъков обаче условията са били съвсем прилични като за такова място, украинците са имали всичко необходимо, а БЧК е осигурявал храна. Червеният кръст по принцип няма такъв ангажимент и е помогнал на добра воля.

Още новини от Украйна

В началото на ноември властите за втори път настаниха украинци във фургоните в Елхово, след като на 31 октомври за втори път спряха финансираето на правителствената програма за подслоняване на бежанци от Украйна. Тогава от МВР казаха, че тези, които са били в хотели и не могат сами да поемат разноските си, ще бъдат настанени в държавни почивни бази. Така 35 души - предимно жени, 10 деца, сред които бебе, и 4-ма възрастни мъже, бяха изпратени във фургоните, с обещанието, че ще останат там само няколко дни. Те обаче останаха почти месец, тъй като държавата стриктно спази "условието за пребиваването на украински граждани в центъра в Елхово да е до 30 дни".

Един ден повече са останали почти всички други - 12 души, които в крайна сметка са преместени в държавна база на БДЖ в Приморско. Последните двама са транспортирани в сряда от техни приятели във Варна, съобщи Чалъков. Буферният или транзитен център в Елхово всъщност беше изграден през 2019 г. за задържане на нелегални мигранти, влезли незаконно през границата с Турция. Затова фургоните не са подходящи за нормален живот.

"Това ли са условията, които би уредил за майка си?"

Наталия Елис - украинка доброволка, която живее в Пловдив, но помага на бежанци в цялата страна, разказа пред Свободна Европа от първо лице какво е заварила в Елхово. Наложило ѝ се е да ходи три пъти там - първия път за раздаване на одеяла и постелки, втория за печки и храна, третия - за храна и вода. Това се случва, след като първия ден БЧК са дали на украинците по един пакет суха храна, а на другия ден те получили един топъл обяд от социалния патронаж. "Попитайте областния управител това ли са условията, които би уредил за майка си? Къпеха се със студена вода, докато не вдигнах шум в социалните мрежи. Сега казват, че всички били нахранени и имало вода за пиене. Имаше, но се оказа заключена. Когато за втори път занесох храна, пазачите отвориха ремарке и там имаше вода, която никой не беше дал на хората", каза Елис.

След като тази помощ свършва, Червеният кръст се заема изцяло с грижата за украинците, защото вече няма кой. След запитване оттам уточниха, че те са предоставяли помощ в периода 18-28 ноември, тъй като не е имало осигурено финансиране от Областната администрация, която се грижи за функционирането на центъра. БЧК-Ямбол е подготвял и предоставял храна и хигиенни материали. Общо количество е: храна от кетъринг - 1890 опаковки; вода - 900 л., консерви - 240 бр., хигиенни материали - 93 бр., адаптирано мляко - 1 к., бебешко пюре - 20 бр. Всеки ден, по график, служители и доброволци, бяха на разположение на гражданите на Украйна, като представяха и психологическа помощ и бяха организирани забавления за децата, уточниха от БЧК. Наталия Елис разказа и какви са условията - тоалетните, които са общи, както и баните, са непригодни за възрастни хора, тъй като са с клекало, а няма никакви дръжки, за които те да се хванат и да се изправят.

"Бабите буквално падаха в тоалетните!", каза Елис, която е публикувала във Фейсбук страницата си видео от друг доброволец. На 20 ноември той пише: "Елхово - лагер за бежанци. Бих го нарекъл филтрационен лагер. Пристигащите нямат миещи средства, до скоро нямаха топла вода. Нямат и храна".

Една от настанените там украинки - майка на две деца, разказа още преди две седмици: „Тоалетните текат, мястото е малко. Няма къде децата да учат“. Според областния управител обаче условията са съвсем прилични за такова място. "Е, не е като в хотел. Наистина е доста тясно, но има отопление, вода за къпане и за пиене, БЧК осигуряваше храна, даже пуснахме интернет, за да могат децата да учат онлайн", коментира Чалъков и допълни, че областната управа е в готовност да настани всеки, който има нужда от подслон.

"Придвижването на територията на ЕС на украинските граждани с временна закрила е свободно. Държавната агенция за бежанците при Министерския съвет не разполага и не поддържа данни за самоволното напускане и избор за престой в друга държава от гражданите на Украйна", отговориха на свой ред от институцията след официално запитване. Според Агенцията целта на престоя на украинците в Елхово е "да се идентифицират техните нужди и степен на уязвимост". Като "на този принцип и местонахождението на базите, в които се настаняват украинците, се определя профилът и потребностите на хората".

По повод настанените в Приморско оттам уточниха, че "всички предвидени места покриват минималните задължителни изисквания за прием, съгласно общоприетите нормативни документи". Друга доброволка - Светлозара Колева от Варна, обаче разказа, че те са стояли в Елхово до последно, а се е оказало, че държавната база има места. "Наталия Елис звъня по телефони, писа, докато нещата се уредят чисто административно, защото ние можем само да закараме бежанците, но няма как да ги настаним", добави тя.

Самата Елис каза: "Всички водихме преговори, но може би аз вдигнах най-много шум". Областният управител обаче коментира, че не знае какво са правили доброволците, но институциите са организирали това. Формално няма как друг, освен те, да го го направят. "Eдин месец там е много, особено за деца. Другият проблем е, че сега очакваме нова вълна бежанци заради липсата на електричество в Украйна след руските удари и не е ясно какво точно ще се случи с тези хора", предупреди Колева.

"Затвор", в който се очаква украинците да отидат сами

"Елхово е контейнерно, строено с европейски пари, отпуснати целево за разширяване на капацитета от места за задържане на незаконно влезли мигранти. Оборудвано с тази цел - мястото е затвор, това, че вратата е отворена не променя факта, че това е един плац с контейнери и кльон", коментира Илияна Савова от Българския хелзински комитет (БХК), която работи по проблема. Тя добави, че там няма никаква комуникация, услуги, инфраструктура, но въпреки това в момента управляващите се опитват да го използват като буферен разпределителен център. И то при положение, че се намира на другия край на България и не там откъдето хората влизат от Украйна.

"Каква е идеята да го правим там? Просто защото МВР разполага с контейнери и свободни места, това е откровена глупост - да се направи заради удобството на полицията", каза Савова. Тя разказа, че още на първата среща към щаба на служебния кабинет за бежанците всички неправителствени организации са били категорични, че не трябва това място да се използва като разпределителен център за нововлезли украински бежанци.

"По принцип идеята е след регистрация да бъдат настанени някъде, докато се ориентират, бъдат профилактирани и някой прецени те уязвима група ли са - ще бъдат ли настанени в държавна или общинска база, или ще се оправят сами. Това не може да става там", допълни юристката от БХК. По думите ѝ правният статус на центъра е абсолютно неясен и не е сигурно дали е въведен в експлоатация. "Никой не знае, твърди се, че е въведен, но аз не вярвам, досега чухме много неверни твърдения, не знаем с какъв акт е прехвърлен - в собственост или в управление, на областния управител", каза още Савова.

И уточни, че според плана за временна закрила не могат да се създават такива места за настаняване на хора. Тя допълни, че според щаба украинците трябва сами да се доберат по някакъв начин до Елхово, за да бъдат настанени там и евентуално профилактирани от неясно кого. Вероятно се разчита на неправителствените организации, защото Агенцията за социално подпомагане отказва, не било тяхна работа, каза още Савова. "Болни, куци, ранени трябва да се занесат до Елхово на собствени разноски, като не е ясно кой ще ги храни, и където няма медицински услуги, за да чакат един месец да бъдат разпределени в някакви бази", коментира юристката.

Живот в статистика

Към 29.11.2022 г. украинските граждани, които са останали на територията на България, са 51 516. Напусналите страната за последното денонощие са 1982 лица, съобщиха след питане от Агенцията за бежанците. Според статистика в официалния сайт ukraine.gov.bg 910,594+ украинци са влезли в България, като от тях децата са 51,905+. Общо 146,493+ са подавали заявление за временна закрила от началото на войната, като не е ясно колко от тях са преминали транзитно. В момента настанените са 12,954+.

По официални данни мигрантският център в двора на Регионална дирекция "Гранична полиция" - Елхово разполага с 221 жилищни фургона и е с капацитет за 1768 души. В края на май там бяха настанени временно над 650 украински бежанци, които до този момент бяха отседнали в хотели по Черноморието, когато за първи път програмата за субсидии спря. Те останаха там 72 часа, преди да бъдат настанени в държавните бази. Бежанци бяха пратени и в буферния център в Сарафово. Стигна се до решение някои хотели все пак да приемат бежанци, като обаче сумата на човек на ден беше намалена от 40 на 15 лева.

През октомври обаче управляващите отново решиха, че ще прекратят програмата и ще преместят всички около 16 000 настанени в хотели в държавни почивни бази. През следващите 2 седмици имаше протести на украинските бежанци, както и на хотелиери. На 16 ноември кабинетът взе решение все пак да не прекратява програмата до 24 февруари 2023 г., когато се навършва 1 година от началото на войната. Занапред обаче 15-те лева на ден за бежанец да са само за нощувка, но с тях да не плаща вече за храна. Преди това 5 лева от сумата отиваха за изхранване на украинците.

Според новото решение хората, които са били подслонени в хотели до 31 октомври, ще имат право да останат на същите места. Украинците, които са влезли в България след 1 ноември обаче, вече ще се настаняват в държавни почивни бази. Според плана на властите новопристигналите първо ще трябва да минават през буферни центрове като този в Елхово. Средствата за помощ на украинците идват от Европейски фонд, а не от българския държавен бюджет.

Автор: Десислава Димитрова

Copyright (c) 2018. RFE/RL, Inc. Препубликувано със съгласието на Radio Free Europe/Radio Liberty, 1201 Connecticut Ave NW, Ste 400, Washington DC 20036.


Поставете оценка:
Оценка 2.4 от 39 гласа.

Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

 • 1 Сменям си ник-а

  115 8 Отговор
  Проблема на украинците им е друг.
  Свърши летния сезон.

  Коментиран от #12

 • 2 Мда

  8 76 Отговор
  Сигурно началниците в лагера са русороби и крият водата и храната, или ги продават.

  Коментиран от #5, #6

 • 3 Исторически парк

  108 5 Отговор
  Е те кво искат да ги хрантутим безплатно до края на войната ли.. и да ми седят на хотели 5 звезди.. някои си намериха работа, а другите чакат наготово.. имаха предостатъчно време.. в Ирландия направо ги изхвърлиха на улицата.. в Германия са на палатки ай да ги видя къде ще ходят
 • 4 Грантаджиев соросоид

  101 4 Отговор
  Активистите от Соросоидна Европа защо не започнат да настаняват украинци по домовете си? Ама заедно с тях да настанят също сирийци, афганистанци, еритрейци, йеменци, кюрди и всякакви други хора бягащи от войните. Щот сте демократични нали, не сте някакви ксенофоби и вярвате в равенството на хората, нъл тъй?

 • 5 Ивелин Михайлов

  38 3 Отговор

  До коментар #2 от "Мда":

  Ми явно петков е русороб щото по плана му от лятото, зимата им спират държавните помощи за храна ;)
 • 6 Българин

  71 1 Отговор

  До коментар #2 от "Мда":

  А ти май си украинороб айде отивай да ги храниш до края на войната

  Коментиран от #33

 • 7 Очевидец

  86 5 Отговор
  Украинците искат 5 звездни хотели!За тях и унижение да ги настаняват в такива центрове!
 • 8 филтрация

  82 4 Отговор
  А в Германия ги държат в палатки по 400 човека в една.
 • 9 Ивелин Михайлов

  90 4 Отговор
  В западна Европа вече и фургони не им дават.. свободна ге йропа що не напише нещо по въпроса
 • 10 Дрън дрън та пляс

  90 1 Отговор
  Е в германия и разпънаха леглана летище а тук ги гледаме в 5 звездни хотели и като ги преместиш започва рев на уркита и хотелиери в хор
 • 11 Този грозен за нас факт показва

  9 93 Отговор
  недвусмислено едно - държавата се ръководи от подмолни руски агенти, които не искат чорбаджията им путин да им се разсърди. Моралното падение и на народа ни, вампирясъл на тема русофилство, ще ни доведе до погибел и духовна разруха ! Неслучайно "родителя" на българските социалисти и комунисти Димитър Благоев казва:
  „Русофилството е грубо политическо суеверие, умишлено култивирано сред народните маси; политическо знаме, вървенето и воюването под което неизбежно води към предателство и национална катастрофа".

  Коментиран от #14, #18

 • 12 Хахаха

  63 1 Отговор

  До коментар #1 от "Сменям си ник-а":

  Ама те вече директно в банско и пампорово акустират
 • 13 Исторически парк

  73 2 Отговор
  Хах ми прав им път.. тука има фургони, а в Германия ги слагат на палатки.. да си ходят на палатките щом не им харесва
 • 14 Ивелин Михайлов

  75 3 Отговор

  До коментар #11 от "Този грозен за нас факт показва":

  Укроробе, тия 10 месеца що не си намериха работа.. как някои работят вече, а други не?

 • 15 Българин

  71 1 Отговор
  10 месеца щом не си търсиш работа, значи не си бежанец, а търтей!

  Коментиран от #19

 • 16 хе хе

  14 33 Отговор
  Ами те отдавна го казаха - има нещо сбъркано в тази държава!

  Коментиран от #21

 • 17 Сбогом къърлежи

  75 1 Отговор
  Не търсят просто помощ, а нова лапачка и лежачка. Просто вече не им минава номера с луксозните хотели. Много ги търпяхме, цели девет месеца хрантутене, за сметка на хиляди бедни българи! Само че за запада са им криви сметките - навсякъде ще ги настанят в центрове, зали, халета и пр., един два месеца ще ги хранят и после - работа или чао.
 • 18 Русофил

  57 6 Отговор

  До коментар #11 от "Този грозен за нас факт показва":

  Ми махай се от България тогава! България ще бъде с Русия до гроб!
 • 19 голяма дума не казвай

  5 31 Отговор

  До коментар #15 от "Българин":

  А ти какво работиш пчеличке? Или и ти си от дъртите търтеи?

  Коментиран от #23

 • 20 Поредната глупост на ЕС

  71 1 Отговор
  Приемът на Украинските бежанци в България е поредната глупост на Европейския Съюз. Никъде по света не се прави такова нещо – отворен прием на мигранти. Приемат се хора след извършване на съответните проверки, дали биха били от полза за страната и т.н. Да не говорим, че конфликта в Украйна е ограничен в определени области, просто бежанците можеха да се преместят в други части на Украйна. Също това предоставяне на милиони за хотели ... защо не плащат на безработните, бездомните ... в ЕС ?
 • 21 Ивелин Михайлов

  41 4 Отговор

  До коментар #16 от "хе хе":

  Ми то значи и всички в западна Европа са сбърканк щото ги третират по същия начин ;)

  Коментиран от #26

 • 22 Истината и фактите

  59 0 Отговор
  Лъснаха им заддниците - като свършиха петзвездните хотели и пляжата, изведнъж се изнесоха. Ами прав им път. От 200 хиляди укрри дали и 200 са си намерили работа, ама надали.
 • 23 Българин

  2 16 Отговор

  До коментар #19 от "голяма дума не казвай":

  Синиър джава девелопър съм.. а ти ми сервираш манджата в кръчмата

  Коментиран от #27, #38

 • 24 бай дън

  59 1 Отговор
  Свободна Европа да си ги приеме, окраинските дезертьори.
  Окраинските мутряци със скъпи коли да им усигурят обяд
  и тоалетна хартия. България не е клоаката на европа.

 • 25 уф аре

  48 0 Отговор
  Досвидания или там както се казва на полски /пърррдон на укропитечки/ и СБОГОМ.Ние ХЛЕББАРКИ, КЪРРЛЕЖИ и други паразити си имаме.
 • 26 пфф

  3 19 Отговор

  До коментар #21 от "Ивелин Михайлов":

  Лицемерието е излишно. Мисля, че добре ме разбра! Не е нормално да плащаш наем с 80% от заплатата си!

  Коментиран от #29

 • 27 ха ха

  10 1 Отговор

  До коментар #23 от "Българин":

  Не позна, аз образовам неграмотни девелопъри!

  Коментиран от #28, #31

 • 28 Този коментар е премахнат от модератор.

 • 29 Ивелин Михайлов

  9 3 Отговор

  До коментар #26 от "пфф":

  Ми тогава си намери по голяма заплата бе ахах

  Коментиран от #37

 • 30 TV Бобов дол

  53 2 Отговор
  Искам да попитам каква е за своя народ една държа на която само 20% се намират във война и неможе да се погрижи за бягащите от там свои съграждани а ги разпраща по цял свят други да се грижат за тях ?

  Коментиран от #42

 • 31 Българин

  4 8 Отговор

  До коментар #27 от "ха ха":

  Признай си, че си безработен като тях..

  Коментиран от #34

 • 32 Алоо.. фашагите?

  19 0 Отговор
  Ганьо не залага на "куцо магаре",от ЗОР ви ПРИЕМАМЕ.От на Мони Пасито ви приемаме Евроатлантическия Зор..Иначе и и Адолф да беше,с неговата Бухенвалд дестинация,ТИЯ щяха да гласуват и за НЕЯ...
 • 33 Този коментар е премахнат от модератор.

 • 34 Този коментар е премахнат от модератор.

 • 35 Понякога

  7 33 Отговор
  Понякога си мисля, че е добре за лечението на българската психика пак да ни окупират руските орки. Пък току-виж българската злоба и простотия намалее.
  Много от бежанците са възрастни и болни хора. Други са майки с малки деца. Как тия хора да си намерят работа? Септември гледах една украинка, която работеше като общ работник в кухня. Имаше малко момченце, което висеше по цял ден на една маса в заведението. Какво може да направят майките, като не могат да си дадат децата в градина или в училище?

  Коментиран от #41

 • 36 От Мордор с любов

  39 0 Отговор
  Стига сте ривали,никой с нищо не ви е задължен! Всичко е въпрос на добра воля и даваме даже повече отколкото им се полага.Защо за бежанци от Азия и Африка няма същите условия,или те са втора категория хора?Къде отидоха,тъй наречени те ценности?На който не му харесва,чемодан ,вокзал и знаете къде.
 • 37 пфф

  20 4 Отговор

  До коментар #29 от "Ивелин Михайлов":

  Бежанците не могат да избират заплата, работят каквото им предложат. А ти твоята заплата къде я "намери", в някое чекмедже ли? 😄 😄
 • 38 Дълбоковиждащия анализатор хохо секса

  4 1 Отговор

  До коментар #23 от "Българин":

  Продължавай да дивелъпваш,наградате вече е много близо,усещаш ли я ,докосващ ли въображаемо ?Смя на та на п0 ла ,може да не е евтина,но пък си струва усилията и след това с облекчение ще можеш да кажеш: Еййй ,струваше сии....
 • 39 Факт

  29 0 Отговор
  Факт е,че за много от тези хора войната е шанс да се махнат от тази територия наречена украйна.Защо милиони прекосяват цяла украйна, за да отидат в държави от ЕС.Нима в украйна няма хотели или бази където да се настанят и да бъдат на издръжката на собствената си държава?Някой много лошо ги подведе тия хора.А и никой не ги попита от кой район са и водят ли се там военни действия че да им се помага.
 • 40 А сега де

  21 6 Отговор
  "Средствата за помощ на украинците идват от Европейски фонд, а не от българския държавен бюджет."...а парите в Европейския фонд не от данъкоплатците, а от личната сметка на авторката:)
 • 41 Монти Пайтън

  31 0 Отговор

  До коментар #35 от "Понякога":

  Видял една украинка, 1 на 100 000 хиляди, правещи си клипчета на плажа, мола и прочие, със скъпи дрехи, джуки, вежди, мигли...аре бегай. А българските майки, които работят на две работи, за да има хляб за децата, някой помога ли им, например собствената им ш--ана държава? Нима в Българияняма хиляди и хиляди хора в беда и крайна нужда? Значи чуждите да си ни по-мили от своите - аааа да, то така е евро-атлантическо, забравих. За да има място за укро-питеците, арабската и ниггръската измет, да се хвърлим дружно в атлантическия океан, че да има място за тях "горките". Аре у лево!!! Аман от сиромахомили.
 • 42 ариол

  25 0 Отговор

  До коментар #30 от "TV Бобов дол":

  Ами то не е държава, нито пък те са хомогенен истински народ и нация - те се мразят та не могат да се гледат - едните поляци, другите руснаци, татари, други разни малцинства. Кви украинци, кви пет лева?!
 • 43 Радиостанция за демокрация

  32 1 Отговор
  Български хотелиер по наша телевизия каза, че украинците са прекарвали летни почивки в 4 и 5 звездни хотели по черноморието и са си тръгвали към Украйна с пълна автобуси с подаръци. На кого да вярвам на радиостанциите Свободна Европа, Гласът на Америка, ВВС Лондон или на успял хотелиер?
 • 44 Перо

  31 0 Отговор
  Почивката ол инклузив свърши,не е вечна! Да ходят при Меркел и Фон дер Лайн да ги дундуркат! На нашите мигранти в Западна Европа и САЩ кой дава помощи?
 • 45 Българските турци

  1 7 Отговор
  В Турция има колкото една България чужденци които така или иначе са товар за турския обществен ред!?...Когато едно зло не е в двора му разбира се не е проблем за българина...! Става много интересно когато се развихря буря от ксенофобия при инцидент дори с транзитните бежанци да не говорим за настанилите се или наследените малцинства там...а тук терористичен акт с жертви извършен от някои от тия чужденци става повод да се оплюват турците и лицемерно да се изразяват съболезнования.Хората са свикнали с това лицемерие и вече не им прави впечатление дори ,макар подсъзнанието инстинктивно да запечатва всичко едно по едно наум !
 • 46 Истината

  25 0 Отговор
  Защо лъжете, има 11 хиляди настанени в три и четиризвездни хотели и никой от тях няма някакво намерение да се изнася. Останалите са в държавни бази, за които 80 процента от българите само могат да мечтаят. Затова и подминават Румъния и идват направо тук, с едни и. Същи приказки, че за тях път назад нямало. Помоща от ЕС свърши, в момента са на почивка поета от българския данъкоплатец.

  Коментиран от #48

 • 47 Този коментар е премахнат от модератор.

 • 48 стоян георгиев

  0 16 Отговор

  До коментар #46 от "Истината":

  И си се кръстил истината?заслужаваш теб да те пратят в Елхово във хубавите фургони.интересно що от тая българска убавиня избягаха повечето украинци? Що намаляха наполовина в България докато навсякъде в Европа се увеличават?идвали от Румъния ама друг път .там са в пъти повече и въпреки проблема с езика бягат от България в Румъния.
 • 49 Вирус

  11 0 Отговор
  Десиславче много знаеш я кажи в германия как са настанени
 • 50 Ежко Бежко

  16 0 Отговор
  А можеха да спазят Минските споразумения нали?
 • 51 маке

  12 0 Отговор
  И това им е много, да си ходят в окрайна, докато още я има
 • 52 Да живее България

  10 0 Отговор
  Като ги мързи тези нагли УКРИ да отиват да живеят в САДИСТИЧНИТЕ АМЕРИКАНСКИ ЩАТИ да ги извозят с кораби!
 • 53 йокин

  1 0 Отговор
  Свършил,летният сезон.Ми има зимен,Банско,Боровец,Пампорово,и други.
 • 54 Този коментар е премахнат от модератор.

 • 55 Този коментар е премахнат от модератор.