Last news in Fakti
  Тема: Украйна

13 Октомври, 2022 23:00 4 663 58

Йодни таблетки, бункери, информационни кампании: в Източна Европа се подготвят за ядрена катастрофа

  • ядрена война-
  • таблетки-
  • йод-
  • русия-
  • европа-
  • украйна-
  • война-
  • нато-
  • източна европа-
  • бункер-
  • унгария-
  • полша-
  • ядрена катастрофа

Как се справят със заплахата от ядрен удар хората в съседните на Украйна държави?

Йодни таблетки, бункери, информационни кампании: в Източна Европа се подготвят за ядрена катастрофа - 1
Снимка: Shutterstock
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Руският президент Владимир Путин заплашва, че ще използва ядрени оръжия във войната срещу Украйна, а войските му окупираха украинската АЕЦ "Запорожие". Това породи страхове и опасения на Запад. Как се справят със заплахата хората в съседните на Украйна държави?

Молдова: бомбоубежища, пълни с плъхове

Още новини от Украйна

Между украинския град Запорожие и Република Молдова разстоянието е само 500 километра. В случай на ядрена авария 2,5 милиона жители на малката държава между Украйна и Румъния вероятно ще бъдат изложени на радиация. През лятото на 2022-а година съседна Румъния поръча и достави един милион йодни таблетки за Молдова. Предполага се, че приемани във високи дози те предпазват от рак на щитовидната жлеза в случай на ядрено замърсяване. Досега обаче те не са били раздадени на населението. Медиците предупреждават, че те не бива да се приемат "профилактично".

Органът, отговарящ за извънредните ситуации, е разработил каталог с мерки за населението в случай на ядрена или радиоактивна авария. Същевременно беше публикуван и видеоклип с препоръки. В него съветват хората да не напускат домовете си, да затворят прозорците и, ако има възможност, да влязат в мазето.

В страната почти няма бункери или укрития. Дори в столицата Кишинев, в която живеят около един милион души, няма нито едно убежище от въздушно нападение. Бункерите, останали от съветската епоха, са продадени на частни компании. Сега те се използват за складове или са изоставени и са обитавани само от гризачи.

Румъния: 30 милиона йодни таблетки

Министерството на здравеопазването в Букурещ е поръчало 30 милиона йодни таблетки, които бяха предоставени на аптеките в цялата страна. Всеки гражданин може да ги получи безплатно с препоръка от личния си лекар. Засега са осигурени таблетки за седем милиона души, но само 500 000 са проявили интерес.

"Кампанията ни не се е провалила, въпросът е в манталитета. Не сме свикнали с превенцията”, коментира здравният министър на Румъния Александру Рафила. "Подготвени сме и виждаме, че и другите държави са подготвени." Въпреки това ситуацията трябва да бъде по-добре разбрана "от страна на лекарите и населението", допълва Рафила.

Унгария: Нова АЕЦ с помощ от Русия

В Унгария няма извънредно търсене на йодни таблетки, а потенциална ядрена катастрофа в съседна Украйна се обсъжда сравнително малко. Не се обмислят мерки за защита, не се разпространява информация по темата. Министър-председателят Виктор Орбан официално подкрепя санкциите на ЕС срещу Русия, но в същото време води мащабна кампания срещу тях сред унгарската общественост. Според него те вредят повече на страните от ЕС, отколкото на самата Русия.

През август правителството дори обяви, че се придържа към планираното изграждане на два нови ядрени реактора - с помощта на руската компания "Росатом". Договорът за сътрудничество е сключен още през 2014-а година. Русия финансира най-голямата част от проекта с десет милиарда евро, Будапеща ще плати останалите 2,5 милиарда.

Словакия: обществото е разделено

Словаците изкупиха всички йодни таблетки в аптеките още през март. С течение на времето обаче страхът намаля. В момента използването на ядрени оръжия не се разглежда като реалистичен сценарий. "Ако Русия използва ядрени оръжия, Западът ще отговори. Кремъл е наясно с това", заяви министърът на външните работи Растислав Качер. Той изключи възможността Русия да използва стратегически ядрени оръжия. От друга страна, рискът от използване на тактически ядрени оръжия се е увеличил. "Дори и това би било ясно пресичане на всички червени линии", добави Качер.

Словашкото общество е разделено в отношението си към Русия. Половината от населението смята, че не принадлежи нито към Запада, нито към Изтока, 37 процента виждат в Русия стратегически партньор, а 20 на сто дори желаят руска победа във войната срещу Украйна. От друга страна, агресията на Путин повиши подкрепата за членството на Словакия в НАТО до рекордните 72 процента, докато преди четири години тя беше едва 51 на сто.

Полша: Ядрени оръжия, моля

Както в Словакия, където 70 процента от населението подкрепят ядрената енергетика, повечето поляци също почти нямат резерви към нея. Строителството на първата атомна електроцентрала ще започне след четири години. Ако всичко върви по план, първият реактор ще бъде пуснат в експлоатация през 2033-а година.

Полша разчита на атомната енергия и за отбрана, и се стреми да се присъедини към ядрената програма на НАТО. "Разговаряхме с лидерите на САЩ, за да разберем дали обмислят подобна възможност. Въпросът е отворен", заяви президентът Анджей Дуда в началото на октомври. По неговите думи собственото ядрено оръжие трябва да остане "дългосрочна цел": "Така ще бъде изградено бъдещото величие на Полша".

Досега полското общество реагира сравнително спокойно на заплахите на Путин - малко под половината от населението се страхува от руска ядрена атака, сочат проучванията. Все още няма паника, но напоследък интересът към йодните таблетки се е увеличил, съобщават полските медии. В момента общините създават пунктове, откъдето гражданите могат да си набавят лекарствата в случай на спешност.

Автори: Витали Калугареану, Кристиян Стефанеску, Жолт Богар, Лубош Палата, Яцек Лепиарц


Поставете оценка:
Оценка 2.4 от 34 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 честен ционист

    6 10 Отговор
    Още когато почна да изчезва мрамора и паветата от площадите на стохиледниците, ми беше ясно, че ще сте на първия ред на спектакъла "Голямата заря".

    Коментиран от #25, #26

  • 3 Пучо Капучо

    58 5 Отговор
    От зелето целят психоза из Европата, явно директивата е такава...
  • 4 Последния Софиянец

    29 5 Отговор
    Няма страшно.Господ е българин.
  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Русо-пytе-нист

    11 48 Отговор
    Стига глупости! На жужето му е премахнат пърмишъна на червеното коче. РФ е в историята
  • 7 .......

    11 6 Отговор
    Раздайте и на нас за всеки случай.Нещо не ми се иска да ми поникват крила.
  • 8 Защо не пишете за България

    20 49 Отговор
    Тук 80% сме за Путин.
    И 80% обичаме мизерията в която си живеем.
    Напишете нещо и за нас.

    Коментиран от #10, #14, #16

  • 9 Украйна

    16 26 Отговор
    Руснаците бягат от Херсон! Молят Путин за помощ!

  • 10 Соре

    8 2 Отговор

    До коментар #8 от "Защо не пишете за България":

    Исках +, за иронията
  • 11 12340

    27 4 Отговор
    България: Тлъстото Баце СуперБою ще ни варди !
  • 12 Сатана Z

    30 9 Отговор
    Полша иска да завладее Германия.Затова е иска ядрено оръжие.Иначе “Пшехите” са страхливи и кротки пияници ,както всички источноевропейски народи от тяхната черга.

    Z

    Коментиран от #15

  • 13 редник

    29 3 Отговор
    "През август правителството дори обяви, че се придържа към планираното изграждане на два нови ядрени реактора - с помощта на руската компания "Росатом". Договорът за сътрудничество е сключен още през 2014-а година. Русия финансира най-голямата част от проекта с десет милиарда евро, Будапеща ще плати останалите 2,5 милиарда."

    А ние какво чакаме?...
  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 Хаха

    11 5 Отговор

    До коментар #8 от "Защо не пишете за България":

    Не пишат за нас,защото пак ще вземе да им пресъхне някоя река.По-скоро опасността е да не думнат някоя АЕЦ.Или пък ако някой реши да си прави експерименти с ядрено гориво.Не знам какво им пречи да ни раздадат йодни таблетки да сме спокойни.Сигурно пари няма.

    Коментиран от #51

  • 17 А В БЪЛГАРИЯ

    20 1 Отговор
    .....всеки петък вечер се прави масова профилактика с „огнена вода”👍😀🍺🍺
  • 18 Котка ученият

    18 7 Отговор
    Европа устала и всем противна.
  • 19 Вирус

    19 6 Отговор
    Глупавотп зеле шашка като с измисления ковид хахаха
  • 20 Хохо Бохо

    8 28 Отговор
    Докато заплахата "Путин" я има, никакви йодни таблетки няма да ни спасят!
    ТРЯБВА ДА БЪДЕ ЕЛИМИНИРАНА ЗАПЛАХАТА!
  • 21 ПараШут

    45 10 Отговор
    Жалкото НАТО няма да може и гък да каже. Ще гледат безпомощно с ококорени очи на радара как Сармат с чиповете от пералня наближава и ги вкарва в центрофугата. Иначе за сърфистите по източното крайбрежие ще бъде рай - хем огромни вълни, хем жарко слънце посред зима. В Британия ще лекуват академичните гребци, които ще разполагат с най-големия гребен канал в света. Франсетата също ще останат доволни, защото жабетата, които обичат да ручат ще им падат директно през прозорците, при това сготвени. Така, че нека Путин да включи пералнята и да избере програмата за тежко замърсени и миризливи долни дрехи без предпране. Щом като го набеждават в неизречени от него неща, нека изпере тази евроатлантическа мръсотия веднъж завинаги и да се приключва ! Досега само се лигавеше с програмите за пухено пране. Нека да слага белината и да завърта пералнята, че тези евроатлантици вече не се траят.

    Коментиран от #37

  • 22 психолог

    11 3 Отговор
    Толкова много автори - и едно недоносче.явно са завършили у-ще за недоразвити
  • 23 чудя се

    20 3 Отговор
    на мераците ви, явно Путин не ще да свърши работа, значи "ненадежден" и за газа, и изобщо, затова не разчитайте на него а сами се гръмнете. Така е по-сигурно и ще си оправдае пропагандата.
  • 24 Уса

    20 1 Отговор
    Хаха, от три месеца съм в България и няма никаква психоза.Вашата пропаганда ми е много добре позната първо бяха извънземни а сега руснаци постоянно ги менкате но баламите свършват
  • 25 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 26 Аде сега!

    7 0 Отговор

    До коментар #2 от "честен ционист":

    Ти все си компетентен! Четири гола викаше че ще ни вкарате а ви бихме на средата на стадиона кръстен на дискарчето! Аде пак кьорфишеци!
  • 27 Местния Козар

    18 0 Отговор
    Много интересно, споменават се държави доста по далеч от нас спрямо евентуален радиус, но надраскано в български сайт, от "български"драскачи и никъде не се споменава България...👍👏👏👏👍👏👏👏👍
  • 28 Хохо Бохо

    3 22 Отговор
    Чух, че Путин щял да доставя газ за Европа през Турция.
    Ами нали той доставяше газ за Европа?
    Какъв му беше проблемът, че го спря и вече Европа не разчита на неговия газ?
    :))
    Китайците ще се облажат...
    Русия, освен за суровинен придатък, за друго нищо не става...

    Коментиран от #39

  • 29 египет

    13 1 Отговор
    Ето че полека лека взеха да ви подготвят за шестото масово измиране на човеците казано преди три четири години на научен симпозиум в щатите а преди това от тибетския монах Чоки Лодро смятан за живия Буда и може би го е знаела и нашата Людмила Живкова която също е учила будизъм. Та това време наближава но не от ядрена война а от "едно нещо" което приближава земята........Само да не ме изтъркат и пак да останете в глобалното затъмнение.

    Коментиран от #42

  • 30 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 31 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 32 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 33 Име

    28 2 Отговор
    Дойче зеле отново лъже без мярка! Само като се прочете първото изречение става ясно, че Дойче зелето е развалено. Повече от две изречения на развалетото зеле не чета, защото винаги лъжат по един и същи начин!

    Точно обратното на лъжите на Дойче зеле. Сатанистът Зеленски и неговите господари отвъд океана подготвят ядрена провокация - обезточване след обезточване на електрическото захранване за охлаждането на Запорожката атомна централа, чрез непрекъснати обстрели с американските ракети HIMARS и далекобойните 155 мм натовски гаубици.
    Нищо чудно утре Зеленски да атакува контейнерите с отработеното атомно гориво, което престъпните укри са складирали под открито небе и така да предизвика радиационно заразяване.

    Целта на западните престъпници и на наркомана Зеленски е да извършат радиоактивно заразяване чрез обстрелите на Украйна на Запорожката атомна централа и да го припишат на Русия.

    Изкуствената държава Украйна беше провалена държава още от разпадането на СССР през 1992 г. и си остана такава!
  • 34 Уса

    17 0 Отговор
    Хич не ми пука малко преди армагедона се прибирам в България а не да умирам по вечните ловни полета.Янките сами ще се изтрепят веднага след спирането на нета
  • 35 Алооо

    15 0 Отговор
    Молдова: бомбоубежища, пълни с плъхове,а при нас обрасли с трева и не можеш да влезеш!!!
  • 36 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 37 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    6 1 Отговор

    До коментар #21 от "ПараШут":

    ИСКАХ ДА ВИ ДАМ 10 +++++++ ЗА СТАТИЯТА

    ВСИЧКО ВЯРНО
  • 38 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 39 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 40 Не всявайте излишна паника!

    15 0 Отговор
    И ние сме в Източна Европа,пък не съм видял някой да гълта йодни таблетки,или да се крие в бункер...!Ах да...- само в мазетата сме по-честичко!Но да наглеждаме буретата с винцето и...зелето...,но не Дойче-Зелето де...!
  • 41 DW и една камара измислени писачи!

    9 0 Отговор
    Няма смисъл да се чете! Маниполации!!
  • 42 И кое е това...

    6 0 Отговор

    До коментар #29 от "египет":

    ...,,едно нещо" което приближава земята....?!Не те изтъркаха и пак останахме в глобалното затъмнение.
  • 43 Моарейн

    11 0 Отговор
    Що не вземат "умниците" от двете страни на Голямата локва да се разберат кой пръв ще натисне копчето и да се свъшва най-после с тая мъка! Ясно е, че въпросът е не дали, а кога ще го направят. Да вземат да побързат и да приключваме с долнопробния цирк.
  • 44 ЗА НАРОДИТЕ ТРЯБВА ДА ИМА ПОСТОЯННО

    11 1 Отговор
    Плашило, КВ 19 си "Замина" , сега извадиха ново Плашило!! "Разделяй и владей" са го измислили Римляните!! Сега Колективния Запад измисли и" Плаши и владей"!!!
  • 45 Хе,хе...!

    4 0 Отговор

    До коментар #38 от "ГРАД КОЗЛОДУЙ":

    ,,Забелязва се"...?!
    Че то е очевАдно...!
  • 46 Бедняци те няма какво да Загубят!!!

    8 0 Отговор
    Робите ще Загубят Веригите си!! Тези с Милионите и милиардите, с Яхтите и Вилите и Замъците те да му мислят за Бункерите, обикновения човек ще Прокълне и ще си Отиде от този Гаден Свят!!
  • 47 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    2 1 Отговор
    Аз и имам МНОГО ЙОД Следвам ПЛАНЪТ СИДЕРОВ
  • 48 СЗО

    7 1 Отговор
    България не я броят дори за страна от източна Европа

    Коментиран от #53

  • 49 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 50 Зелен Демократ

    7 0 Отговор
    Приятели, да ви попитам, йодните таблетки перорално ли се взимат или като свещички?
  • 51 Анонимен

    5 0 Отговор

    До коментар #16 от "Хаха":

    Йодните таблетки, ще помогнат колкото ваксините : )
    Важното е да ни страхуват, и да ни посочват злото, а то пусто се от Изток! Китай, РФ, С. Корея...
  • 52 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 53 Моарейн

    7 0 Отговор

    До коментар #48 от "СЗО":

    България не я броят за нищо, защото така се представяме пред света. Отделен въпрос е, че сме територия със затихващи функции.
  • 54 глупости

    3 0 Отговор
    А дали ще го ползва това ядрено оръжие в Европа.Ако се стигне до там, няма да го пусне срещу Украйна, британците и американците да се готвят. И ако се стигне до там никакви йодни таблетки няма да помогнат. дано да го осъзнаят политиците, а да не се надяват да се спасят в бункери.
  • 55 Добре че не е вярно

    3 0 Отговор
    Стига сте писали неверни неща и изваждали думите на Путин извън контекста! Цитирате го като дявола как чете евангелието! Путин ще използва ядрено оръжие само ако бъде пръв нападнат с такова! Казано е,че първа умира истината по време на война и вие Дойче веле непрекъснато ни го доказвате това!
  • 56 Иванчо

    3 0 Отговор
    DW пак се размириса! Слагайте противогазите!
  • 57 Дончо

    1 0 Отговор
    Усещам, че НАТ се готви да пусне ядрената бомба. На това са способни само американците.
  • 58 Оффффф

    1 0 Отговор
    Много пропаганда, много промиване на мозъци.