Last news in Fakti
  Тема: Украйна

14 Октомври, 2022 19:00 2 292 25

Могат ли членовете на НАТО да се погрижат и за Украйна, и за себе си?

  • украйна-
  • нато-
  • сащ-
  • война-
  • ядрена война-
  • русия-
  • джо байдън-
  • владимир путин-
  • йенс столтенберг-
  • европа-
  • сигурност-
  • оръжия-
  • киев-
  • володимир зеленски-
  • инвазия

Съюзниците от НАТО уверяват, че ще продължат подкрепата си и оръжейните доставки за Киев

Могат ли членовете на НАТО да се погрижат и за Украйна, и за себе си? - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг призна, че някои съюзници изпращат на Украйна оръжия, които са искали да запазят за себе си. Той не смята, че това е проблем. "Те са намалили запасите си", коментира той преди двудневната среща на министрите на отбраната в Брюксел. "Но това бе правилно, защото за всички нас е важно Украйна да спечели."

"Ако руската инвазия се окаже успешна, светът ще стане по-опасен и по-уязвим за следващи руски агресии", предупреди Столтенберг. Но след като подчерта, че НАТО ще бъде на страната на Украйна "толкова, колкото е необходимо", той отбеляза и, че "колкото по-дълго се проточи тази война, толкова по-важно е след това да можем да попълним запасите си".

Зеленски: Увеличете оръжейните доставки

Изявленията на Володимир Зеленски звучат така, сякаш е лесно съюзниците да осигурят необходимото оборудване на украинските сили и същевременно да попълнят евентуалния си вътрешен недостиг от оръжия. "Увеличете доставките на оръжия и боеприпаси, за да се защитим от руския натиск", призова той отново лидерите на Европейския съюз, които се бяха събрали миналата седмица в Прага.

Всъщност това са цели, които Алиансът отдавна е поставил пред своите членове. Но съюзниците досега не бяха бързали да рационализират военните си запаси и да постигнат по-висока степен на оперативна съвместимост - в тяхна близост война не бе имало. Военното производство е бавен процес и сега - тъй като държавите от НАТО трябва да потърсят необходимите оръжия по-надълбоко в складовете си, за да могат да изпратят на Украйна това, от които има нужда, правителствата търсят и по-добри начини да попълнят ресурсите си.

НАТО към съюзниците: Постарайте се още!

НАТО смята, че повечето съюзници могат да се справят по-добре с изискванията, наложени от войната в Украйна. При това без да се отклоняват от основните мисии на Алианса: възпиране и отбрана.

Пред ДВ заместник-генералният секретар на НАТО Камий Гран каза, че страните от НАТО са призовани да се постарят повече: "Сигурен съм, че могат да направят повече". По неговите думи членовете на Алианса подобряват съвместната си работа, за да направят възможни общите покупки на боеприпаси и оборудване, които ще им дадат по-голяма сигурност. Това би създало и по-голямо търсене за индустрията. "Въпросът е как да издигнем това на едно ново ниво", каза той.

Естония прави всичко за Украйна

Междувременно някои съюзници не чакат нови решения, за да увеличат максимално средствата и за Украйна, и за НАТО. Забележително е например, че както заяви бившият президент на Естония Тоомас Илвес, неговата страна изразходва по-голяма част от своя БВП за помощ на Украйна, отколкото много от съюзниците в НАТО харчат за собствените си армии. Той заяви за ДВ, че Естония е изпратила на Украйна целия си запас от противотанкови ракетни системи "Джавелин".

Талин си е направил сметката, каза Илвес. "Идеята е, че всеки танк, всеки Т-72, който бъде поразен от естонски "Джавелин" в Украйна, е танк, който няма да ни се наложи да поразяваме с нашите "Джавелин" у дома." С намек към съюзниците, които стискат портфейлите си, Илвес коментира, че "украинците в известен смисъл водят битка за всички нас. И е жалко, че има държави, които не разбират това".

Има ли НАТО нов "неформален" източен фланг?

Бившият външен министър на Украйна Павло Климкин подкрепи пред ДВ становището, че страната му е "истински източен фланг на НАТО, макар и неформален".

Климкин окачестви доставките на оръжия като въпрос, засягащ "доверието" към Запада не само от гледна точка на възпирането на Русия, но и на Китай, както и на всеки друг потенциален агресор. Той не е доволен от това, че изискванията на Киев за танкове и самолети са "толкова чувствителни в политически смисъл", но се надява съпротивата в западните столици да бъде преодоляна. Това се отнася и за определянето на Украйна за "формален източен фланг на НАТО", при положение, че спечели войната. Президентът Зеленски поиска ускорен път към Алианса. "Това ще се случи", убеден е бившият външен министър.

Автор: Тери Шулц


Поставете оценка:
Оценка 3 от 24 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Денис

    28 4 Отговор
    Нато и Сащ нямат никакъв шанс пред Руската армия
  • 2 Сменям си ник-а

    30 3 Отговор
    Пиша го за 100 - тен път.
    Русия воюва с НАТО и ЕС

    Коментиран от #14, #22

  • 3 Русенец

    26 4 Отговор
    НАТО може да подкрепя Зеленски, докато не останат и вафли по рафтовете в магазините на ЕС.
  • 4 Русенец

    27 3 Отговор
    Готови ли са страните от НАТО да рискуват ядрен апокалипсис, в името на това, да си разполагат базите по-близо до Русия?
  • 5 Хиляди руски канали в България!

    0 5 Отговор
    Постоянно призовават и подробно обясняват, как да се преселят в България!

    Коментиран от #20

  • 6 Дрън-дрън

    22 4 Отговор
    Европа ще е постудува ще по гладува
    Ще слезе на земята далече от луната
    Ще види че така не може
    Във франция горивото не стига
    В германия газта ще бъде..... Скъпа
    Скъпи български граждани
    Газта може да е евтина според техните твърдения....
    Вие просто сравнете сметките си за парно от тези миналата година.
    И ще разберете кой ви лъже че газта е евтина.

    Коментиран от #15

  • 7 провинциалист от провинция Тракия

    11 2 Отговор
    В прав текст къде е заровено кучето: "съюзниците досега не бяха бързали да рационализират военните си запаси и да постигнат по-висока степен на оперативна съвместимост - в тяхна близост война не бе имало. Всъщност това са цели, които Алиансът отдавна е поставил пред своите членове."
  • 8 Здравей Денис

    18 1 Отговор
    Здравей скъпи приятелю. С теб не сме се чували отдавна и очаквам да кажеш нещо за източния фронт и украйна която смело настъпва.....но искам да уточниш накъде. Къде си скъпи денис защото нещо се покрихте. Хайде брато казвай къде отиваме към москва или към киев. Нищо лично ......дай само истината
  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Сталин

    22 2 Отговор
    Няма такава държава като Украйна вече, Украйна е напълно съсипана всичките активи, земя и злато са в ръцете на еврейските банкери в Лондон и Ню Йорк, за бонус стотици милиарди долари задължения към западните мародери, разсипана индустрия и инфраструктура 100 000 убити от ционисткия банков кабал.
    Скоро предстои същото и в България, когато онзи мръ сен чифутин Соломон Паси и новото колониално правителство вкарат България във война и ще видим ли тогава някой да остане да вика Слава на България
  • 11 Аман бе

    11 1 Отговор
    Само вижте нашате армейци ...и ще ви е ясно , че нато е армия от пленници!
  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 Павел

    15 0 Отговор
    Какво общо има фашистка Украйна с на НАТО и ЕС??? Риторичен въпрос. Терористите от НАТО стоят в основата на всички мръсни войни по света.
  • 14 Разбира се

    12 0 Отговор

    До коментар #2 от "Сменям си ник-а":

    Че Русия воюва с НАТО

    Коментиран от #19

  • 15 Хм Хм

    0 5 Отговор

    До коментар #6 от "Дрън-дрън":

    Прочети с разбиране: Европа има пари.
  • 16 Столтенберг

    7 0 Отговор
    Javelin-и вече не ни трябват. Останаха само Т62. Моля "Арсенал" - Казанлък да мине на три смени, че искаме малко повече РПГ.
  • 17 ханс

    4 0 Отговор
    НЕ! Не могат!
  • 18 Кресна

    6 0 Отговор
    Най точно може да ви отговорят от Авганистан .Попитайте талибаните :)
  • 19 Хм Хм

    2 10 Отговор

    До коментар #14 от "Разбира се":

    Русия воюва с 16 HIMARS-а от НАТО. Няма Раптори, Леопарди, В2, Круз и т.н.
  • 20 Интересно за банките,

    9 0 Отговор

    До коментар #5 от "Хиляди руски канали в България!":

    които споменава госпожата! Как така откриват сметки на руснаци, заобикаляйки санкциите на ЕС?
  • 21 Да уверяват колкото си искат,

    12 0 Отговор
    само че от време на време се издават какво всъщност им е в главата. Потресе ме изказване на Борел, има го в ЮТюб, не разбрах какъв точно е форумът, но смисълът беше: "Европа е градина, обградена от джунгла. Всичко тук ни е точно, но трябва да се пазим от джунглата." Струва ми се, че под Европа нямаше предвид всички членки на ЕС, а неизбрания от никого олигархат и малката армия от чиновници, които живеят за сметка на работещите хора, от "джунглата".
  • 22 Да бе,с джавелини от НАТО

    1 6 Отговор

    До коментар #2 от "Сменям си ник-а":

    Така воюва твойта русиа.И губи войната.Глей кво казва оня естонец Илвес-че по добре с естонски джавелини да бъде унищожен Т72 в Украйна,отколкото със същия джавелини на естонската граница с русиа Хахаха,ама че хумор,а!
  • 23 Объркано Атлантиче

    13 0 Отговор
    Какво не ви казват:
    The Spanish Rebelion пише, че Европа е изправена пред невъобразим ужас, защото се е държала като американска колония и е подкрепяла политиката на НАТО.

    „Европа се самоубива, като плаща за огромните икономически и човешки разходи от войната в Украйна и санкциите на САЩ срещу Русия. Европа върви по пътя на невъобразимия ужас, действайки като колония, като сила, подчинена на интересите на индустриалния и военен апарат на САЩ.
    - Американската икономика технически влезе в рецесия преди месец. Масовото закупуване на оръжие от Европа е палиатив. Европа ще бъде принудена да оттегли финансирането за социални инвестиции и да забави изменението на климата в своя енергиен модел, за да се справи с неотложните имперски проблеми като свои приоритети. Само Испания ще удвои разходите за отбрана, като закупи устройства за убийство на стойност над 25 милиарда евро от американската армия през следващата година!
    - Европа ще продължи да задушава своите народи, ако те не се събудят, ако продължат, въпреки всички доказателства, да абсорбират военна пропаганда, че САЩ и НАТО се ръководят от хуманизма. Войната в Украйна служи на САЩ за тяхното икономическо съживяване и поддържане на световната хегемония, оспорвана от Русия и Китай, гигантът, който те ежедневно провокират да започне нова война.
  • 24 Объркано Атлантиче

    11 0 Отговор
    - След като остават само няколко седмици до зимата, ще трябва да се стоплим, да сготвим храна и да поддържаме европейската индустрия работеща. Хрониката на саботажа по газопровода, предназначен за доставки за Западна Европа, заобикаляйки Украйна, е лесна за проследяване. Саботьорите искат да доставят газ от САЩ в Европа по всякакъв начин.
    - Бедствието тепърва започва. В момента се изразява в липса на енергия и храна, но застрашава масово и бързо обедняване на европейското население, унищожаване на индустрията, социалната държава, а след това и правовата държава.
    - Войната между империите заплашва живота на планетата, топлината на домовете ни, правата и свободите, които са градени от десетилетия. Не можем да позволим на НАТО да ни води към клане."
  • 25 Разбира се

    1 0 Отговор
    Трябва да осигурят доставки ,стекове ,лендлийз с тоалетна хартия