Last news in Fakti

15 Октомври, 2022 13:00 4 110 69

Костадин и "мъртвите души": пошлостта у нас процъфтява

  • костадин костадинов-
  • костя копейкин-
  • възраждане-
  • мъртви души-
  • политика-
  • пошлост-
  • медии

България е на последно място по медийна грамотност в Европа

Костадин и "мъртвите души": пошлостта у нас процъфтява - 1
Снимка: БГНЕС
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

С регистрацията на търговската марка "Костя Копейкин" и "литературния анализ", който направи на едноименния Гоголов герой, Костадин Костадинов стана за смях. Съмнявам се обаче, че поредната нелепа история, в която лидерът на "Възраждане" се забърка, сериозно ще му навреди.

Интелектуална собственост или интелектуална немощ?

Всеки студент по право още в първи курс ще ви каже, че регистрацията на прякора "Копейкин", с който е известен Костадинов, като търговска марка по никакъв начин няма да спре употребата на прозвището от тези, които виждат в него изпълнител на поръчки на Кремъл за дребни пари.

Ако целта на инициативата със "запазената марка" пък е била да се демонстрира "политическа свежест" и добро самочувствие - тя също не бе постигната. Вижда се, че този прякор дразни господин Костадинов. Неслучайно, лидерът на "Възраждане" по правило бърза да опровергае тези, които наричат партията му "прокремълска". Вместо като "кремълски человек" Костадинов публично се величае като "български патриот" и "родолюбец".

На тази основа явно стъпва и другата потресаваща идея на "Възраждане" - за учредяване на фондация "Костя Копейкин". Тя между другото щяла да връчва "ежегоден приз за продажна журналистика "Иванчо Хаджипенчович", наречен на името на видния национален предател, осъдил Левски на смърт през 1873 г.", както написа Костадинов във Фейсбук.

Четене с разбиране

Пример, че "Възраждане" е прокремълска партия, обаче е позицията ѝ срещу санкциите, наложени на Москва заради инвазията в Украйна. За същото красноречиво говори и готовността на партията да покани руската посланичка Митрофанова на първото заседание на новия парламент.

За да покаже, че не се притеснява от прозвището си, лидерът на "Възраждане" отиде още по-далеч. Той реши да хване в крачка своите опоненти, демонстрирайки чрез "задълбочен" анализ, че сравнението му с "капитан Копейкин" - героя на Гогол от "Мъртви дущи" - всъщност е комплимент. "Костя Копейкин" на Гогол е "положителен герой", той е "руският Робин Худ", смята Костадинов.

И когато някои видяха в "разсъжденията" на Костадинов върху "Мъртви души" неволно признание за функционална неграмотност, настъпи кулминацията. Вместо да се засрами, Костадинов опита да замаже, обяснявайки подробно в профила си във Фейсбук как нарочно допуснал грешки в "прочита" си на "Мъртви души", за да провокира "публично унизената жълтопаветна общност".

След този епизод мнозина биха сметнали с право, че гoсподин Костадинов се е прострелял в крака и е уронил "репутацията" си. Последствия надали ще има.

"Мъртвите души" в България

В България родните чичиковци (по "Мъртви души" на Гогол) не търгуват с починали крепостни селяни. Макар много населени места, особено по-малките, фактически да са владения на феодали, които повече от 30 години след демократичните промени колят и бесят както намерят за добре. Не става дума и за "мъртвите души" в избирателните списъци.

Коренът на злото е пошлостта, която процъфтява у нас, също както в Русия, описана от Гогол преди повече от век и половина. Пошлостта има много лица, ала сред най-доверените ѝ лейтенанти са именно лъжепатриотите, омайващи лесните за манипулирани избиратели. Те взаимно се подхранват.

Лъжепатриотите, тези търговци на пошлост, закономерно завладяват нови пазарни ниши. От всички страни в ЕС у нас фалшивите новини и дезинформацията имат най-силен негативен ефект - това показва новият индекс на медийната грамотност за 2022 (според който България е на последно място в ЕС - б.р.). Причините са в ниското качество на образованието, ограничената свобода на медиите и ниското междуличностно доверие.

На този фон не е изненада, че кремълската пропаганда бележи успехи, а трагикомичните лупинги на нейните "говорещи глави" често предизвикват повече аплодисменти, отколкото освирквания.

Автор: Петър Чолаков


Поставете оценка:
Оценка 3 от 90 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Дойче веле Е

    119 24 Отговор
    Най-долнопробната и гнусна медия в България! Освен лъжи и пропаганда, друго не може да получите от тях!

    Коментиран от #43, #46

  • 2 Мунчо

    92 20 Отговор
    "ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати."...Де да беше вярно...

    Коментиран от #61

  • 3 Факт

    49 86 Отговор
    Копейката е национален предател,мутренски бушон и най обикновен шмекер от Владиславово.
  • 4 Абе ей

    59 14 Отговор
    Омръзна ми да ми обясняват колко е прост народа.
  • 5 Хаха

    45 10 Отговор
    Внимавайте, че Копейкин пак ще ви бутне сайта.
  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Бля,бля

    87 32 Отговор
    По добре Костадинов, отколкото майцепродавците.
  • 8 нннн

    73 18 Отговор
    Истината винаги е обратното на казаното в дв. Засега дв е сериозен кандидат за наградата ,Иванчо Хаджипенчович".
  • 9 Стрелецът

    76 32 Отговор
    Възраждане не е прокремълска партия, а е партия на патриоти и родолюбци. А нормално е всички патриоти и родолюбци да питаят уважение и любов към нашия освободител Русия.

    Впрочем искам да вмъкна нещо важно относно освобождението ни, върху което не се акцентира: то е, че основна роля за това има царят Освободител Александър II Николаевич. Това става така: когато му разказват за положението в България и за безчинствата на турците, той се просълзява и казва: да идем да ги освободим! И го прави! Жалко, че малко след това е убит при атентат иначе би подкрепил и съединението ни, защото е обичал братския български народ...

    Затова и ние патриотите и родолюбците - обичаме и уважаваме братския ни руски народ!

    Коментиран от #56, #63

  • 10 Годжи

    51 28 Отговор
    Само Възраждане!
  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 жжжжжж

    14 8 Отговор
    това е вярно алангро. но куролацията показва, че парапетните литмуси са много големи. ....
  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 СССРБарета

    26 25 Отговор
    Удри Путине !!!! Бий ги всеки ден с последните ракети хахаааа!
  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 Последния Софиянец

    56 29 Отговор
    Единствената партия която казва истината.Много пречи на Козяк.

    Коментиран от #30

  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 отдел/ПАТОКИ/

    23 26 Отговор
    ДО КАТО НЕ ИЗБИЕМ И ПОСЛЕДНОТО КОТИЛО КОМУНИСТИ НЯМА ДА СЕ ОПРАВИ ТАЯ СТРАНА
  • 19 Хахаха

    42 21 Отговор

    До коментар #17 от "Костя Шлюхин от Максуда-Варна !":

    Щом го плюят хамер.медии, ЗНАЧИ Е ЧИТАВ И НА ЧРАВ ПЪТ. Дължим му подкрепа
  • 20 !!!?

    25 37 Отговор
    Крайно време е да се учреди ежегоден приз Троянски кон "Копейкин" !!!?

  • 21 Някой

    37 13 Отговор
    ДВ да казва "у нас"... Значи, става дума за Германия.
    Отделно, бърка в в г..а този Костадинов. Сън не ви хвща.
  • 22 Вулварийн

    40 16 Отговор
    Ще дойде време такива медии на чуждата пропаганда да бъдат забранени

    Коментиран от #25

  • 23 007

    22 31 Отговор
    Левски Ботев Раковски Стамболов Захари Стоянов Бенковски. Всеки от тях е бил за горда и свободна България. България, която не се кланят на руската имперска политика. Костя и хората му са срам за героите ни.

    Коментиран от #32

  • 24 НЯКОЙ

    18 36 Отговор
    Костадинов "замърси" едно от последните места в Евроком - "Евродикофф", където човек можеше да види истината! Преди това със сладки приказки омагьоса Николай Колев в "Дневници"! Браво на Люба, че го отсвири от "Честно казано"! Да не забравяме, че ЕДНА ЛЪЖА КАЗАНА 100 ПЪТИ ИЗГЛЕЖДА КАТО ИСТИНА - теория на нацистите!

    Коментиран от #31, #33

  • 25 !!!?

    16 23 Отговор

    До коментар #22 от "Вулварийн":

    Значи и Копейкин трябва да бъде забранен, както и неговата кремълска ултранационалистка ОПГ !!!?
  • 26 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 27 кюмюря от Драгалевци

    31 9 Отговор
    С България Дойче зеле когато има избори хората ходят за гъби или за риба , в редки случай на лов щото просто нищо не остана от бракониерите . Зелевците всячески се стремят да ни втълпят че тоя тяхния е прав а всички останали са будали . Не благодаря ЗЕЛЕ , ние също имаме право да знаем кой крив и кой прав , ние отдавна не ядем доматите с колците и поне имаме право да потърсим и други медии за по правдива информация .На несъгласните ще задам един въпрос които скоро прочетох : Ще обявите ли България за терористична държава защото 1912г . е обявила война на Турция защитавайки българските граждани останали на нейна територия след Берлинския договор ?! Ами сега ! Споменете къде е разликата ако виждате такава в сегашното положение на Донбас ? Ами сега !

    Коментиран от #51

  • 28 Смешници

    38 14 Отговор
    И дори да е прокремълски партия ,какъв е проблема ? Има проатланчисми и какъв е проблема да има и проруски ? При положение ,че над 70% от народа ти е проруски настроен лошото е когато властимащите са проатлантически ,защото това означава,че народ и политици вървят в различни посоки.

    Коментиран от #39, #58

  • 29 емил

    31 7 Отговор
    вкиснато зеле - място за нищожества и бивши агенти на ДС
  • 30 ХА ХА

    14 31 Отговор

    До коментар #16 от "Последния Софиянец":

    "Лидерът на Възраждане е изрекъл най-много лъжи в предизборната надпревара!"
  • 31 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 32 Смешник

    28 9 Отговор

    До коментар #23 от "007":

    А били ли са да се кланяме на кравари ? На джендъри? На забрана на майка и татко и да казваме той ,тя?
  • 33 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 34 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 35 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 36 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 37 Зеленски

    30 9 Отговор
    Възраждане ще са първи следващият път!
  • 38 Соросоидните джендъри

    28 8 Отговор
    изтрещяхте! Бегайте при тейчето Рюте или геронтофилчето Макарон.
  • 39 мое мнение

    21 4 Отговор

    До коментар #28 от "Смешници":

    Проблема го казах по рано . Има някой кръгове от хора които са свикнали само да вземат и да чувстват че всички останали са им всячески задължени . Попитах и ще продължавам да питам на кого е земята в град Кърджали и около него , на гражданите които живеят на тоя територия и имат имущество там или на Софийския Шоп (субекта е символичен ) . Ако питаш Шопа то всичко е негово но ако питаш например хората от Кърджали те ще кажат че тяхно е това което имат като недвижимост и това е . Ето от тук и се създават проблемите . Американците смятат всичко за свое по цялото земно кълбо , шопите аналогично в България , т.е едни кърлежи свикнали да стоят на врата на някого . Време е да се сложи край на тази спекула с търпението на обикновените хора .
  • 40 Булгар

    13 17 Отговор
    Ако долу пишещите се кланят на кравари си е негов проблем, а е много вероятно и да не е наясно с пола си. Нормалните хора са за нормалния, проспериращ свят. Останалите се кланят на руската кочина и тероризма.
  • 41 Впряга

    6 25 Отговор
    До 28. Народът изобщо не е пропуски настроен, престанете да лъжете с опорки. Копейката реално има 3% ако може да саваните руски тролчета.
  • 42 много усмърдяхте фатки

    20 5 Отговор
    Аз съм за нормалния свят , с нормални интереси , с нормални възгледи и ориентация и с нормални потребности . Проспериращия свят не ме интересува дотолкова че когато пък той започне да се интересува от нас и положението започва чувствително да се променя към тягостно . Не искам да съм интересен за Запада вече защото видях много които бяха интересни включително Украйна ........
  • 43 Ъхъ

    27 6 Отговор

    До коментар #1 от "Дойче веле Е":

    Награда "Иванчо Хаджипенчович" в раздел "Цялостно творчество" се присъжда на DW и присъдружните и мерзавци!
  • 44 Исторически парк

    11 7 Отговор
    Номинирам гейче веле за наградите на костя копейкин!
  • 45 Значи медията

    13 6 Отговор
    Си признава, че е пратила този човек със зеления спортен екип, да обиди Костадинов и да го направи публично, чрез видео в интернет. Е, кой е този човек? Толкова ли е трудно да напишете името му и да покажете кадри с лицето му? Защо е с гръб към зрителите?
  • 46 А русофилите в българия са

    10 15 Отговор

    До коментар #1 от "Дойче веле Е":

    по-долна каста и от най мизерните роми във Факултета, Столипиново или Максуда. Поне 5 нива са по-ниско от тях в човешката еволюция и прогрес.

    Коментиран от #48, #54

  • 47 .......

    17 8 Отговор
    Продължавайте да викате на всичко българско и родно "руско" и после да не се чудите гръм като ви удари.Очерняте защитниците на българите,за да може да сме роби на укрите.
    Вие сте едни продажници!
    Константинов защитава българските интереси,а не руските.
    DW е вредна за България!Също така ни обижда целия народ!
  • 48 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 49 бобо

    11 10 Отговор
    Супер е, че Костадинов така дразни тези, с евроатлантическите ценности!!!

    Коментиран от #52, #59

  • 50 Ха,Ха.....!

    7 12 Отговор
    Ама този нещастник , няма ли кой да го разследва ! Българина си избира лидери по свой образ и подобие! Не ми се мисли , колко такива ходят по земята ни , докато робуват на руски интереси!
  • 51 Абсолютно точно

    2 1 Отговор

    До коментар #27 от "кюмюря от Драгалевци":

    Сравнение
  • 52 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 53 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 54 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 55 НЕ разбрах

    10 0 Отговор
    защо ние НЕ трябва и ние да имаме закон за медии и НПО-та като в демократичен САЩ ??
  • 56 Глупости

    5 10 Отговор

    До коментар #9 от "Стрелецът":

    Руски продажици и г ъ з о л и з ц и!
  • 57 ___!___

    2 1 Отговор
    Всичко е театър,в момента партии и президент жънат парички.Едни на други си помагат,едните не правят правителство и ходят на избори за субсидии ,а другия назначава служебно правителство което го слуша и му се кланя.Две в едно всички са добре само народа да го уха.
  • 58 Не ПРО

    5 0 Отговор

    До коментар #28 от "Смешници":

    Има и проТУРСКА . ПРО някойси партийте трябва да изчезнат. Трябва проБЪЛГАРСКИ партии които да се грижат за интересите на България а не да я продават за стотинки.
  • 59 Диамантената ръка

    4 3 Отговор

    До коментар #49 от "бобо":

    Дразнеща е простотията и малоумието му, а най-вече, че има и едни десетина процента като него, населяващи тази територия...
  • 60 Вирус

    4 0 Отговор
    Абе зеле нещо ви пречи ли този човек
  • 61 Аде бе!

    1 3 Отговор

    До коментар #2 от "Мунчо":

    Не помниш преди изборите млади,слабообразовани хора ръсеха приказки,че който упоменава името Костя Копейкин,ще го съдят за обида.После някой ги сffетка за "Мъртвите души" не Гогол,там в частта "Приказка за кап.Копейкин" и тоя Костадинов/Копейкин се хвана кат удавник за сламка Бас слагам,че не чел книгата,а тя беше задължително четиво в средните училища и Сашо Диков кат го улови в незнание Костя копейката го заля в празни приказки.То и цялото интервю беше празни приказки мехлеми от копейката.Слабограмотен е Костя-дървен тарикатлък на провинциалист.Как ли му се подиграват в столицата!Дельо,иди си по- добре там в края на града на Варна.Не е за тебе политиката.
  • 62 Алекс

    3 2 Отговор
    За Възраждане и с Русия !!!!!!
  • 63 Некой си

    1 1 Отговор

    До коментар #9 от "Стрелецът":

    Дрън дрън-ярина..и понеже ни много обичал, взел та отворил и още един, Кавказки фронт. Да, ама там нема българи..и в склада на Ачо Пирата нема..е па нема и тЕтова е.
  • 64 Некой си

    1 3 Отговор
    Онзи ден имаше лайф на един тубър с почитателите на Копейкин...малеее, не съм вярвал, че може да сме толкова изпростели. Всичките като че ли ги бяха ръсили с кемтрейлс...
  • 65 Точен

    4 0 Отговор
    За Възраждане гласуваха 254 952 души, освен това %-но както за всяка партия има 1 % повече, значи близо 300 000. Това ги боде в петата Дойче /чети Козяк/ веле. И понеже обикалям Варненска област, да информирам /първата задача на журналистиката е да информира обективно/ мисирките, че Възраждане расте. А простащините срещу Коста, когото познавам от 20 г като най-чист патриот и националист доказват, че козяците стават все по-жалки - безсилието е = вулгарни обиди.
  • 66 Факти

    3 0 Отговор
    Четеното на Дойче веле е вредно за вашето здраве!
  • 67 смърдиии на вкиснало зеле

    3 0 Отговор
    Дойче зеле вкиснал зелеве сок пикааят, моного ги боли козяшките подметки лаииниани, че има Възраждане, българска и пробългарска партия, за разлика от другите слагачи и слуги!
  • 68 ГЛЕДАМ И НЕ ВЯРВАМ

    1 0 Отговор
    НА ОЧИТЕ ПО ТЕЛЕВИЗИЯТА НИ ЕК КАК ВИДЕН ЖУРНАЛИСТ ОТ БИБИСИ ЛЕЖИ НА ЗЕМЯТА В УКРАЙНА И КОМЕНТИРА УЖ ПОД ДЪЖД ОТ КОРШУМИ ЗА УЖАСА ОТ ВОЙНАТА И УПРЕКВА КАК РУСИТЕ ИЗБИВАТ МИРНИ ЦИВИЛНИ А КЪМ СЪЩИЯ СЕ ПРИБЛИЖАВА ИЗНЕНАДВАЩО В ГРЪБ УКРАИНСКА ЖЕНА С ПАЗАРСКИ ЧАНТИ И ГО ПИТА ДА НЕ ВИ Е СТАНАЛО ЛОШО ГОСПОДИНЕ ТА ЛЕЖИТЕ ТУК? СМЯХ В ЗАЛАТА САМО ИСТИНИ ОТ ВСЯКЪДЕ
  • 69 ДЪНДИ

    1 0 Отговор
    де да са верни фактите от факти но и най-лошата реклама е пак реклама сигурно не го знаят някои възраждане набира скорост и през март ще се види