Last news in Fakti

9 Юни, 2022 13:00 5 457 65

Социологически “проучвания“: кой надува рейтинга на “Възраждане“

  • костадин костадинов-
  • костя копейкин-
  • възраждане-
  • социология-
  • избори-
  • рейтинг

Крайно време е да се потърси сметка и от политиците, ако те използват за своя политическа реклама непроверими данни

Социологически “проучвания“: кой надува рейтинга на “Възраждане“ - 1
Снимка: БГНЕС
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

В социалните мрежи циркулира „социологическо изследване” на агенцията БНМ „Рисърч груп”, която е напълно неизвестна за професионалните социолози. Проучването впечатлява с това, че почти удвоява резултата, който „Възраждане” би имала, ако изборите бяха днес. Според БНР, „информацията” изхожда от страница, свързана с „Възраждане”. Ако се доверим на „данните”, формацията „вече е втора политическа сила” с резултат от 18,4%.

Агенция-фантом

ДВ потърси социолози за коментар.

Според председателката на Управителния съвет на Българската социологическа асоциация (БСА) Румяна Стоилова и професор по социология в БАН е погрешно изобщо да се ретранслират подобни „изследвания”. Проблемът, според нея, е и в това, че в материала на БНР графиките с данните на „Тренд” и „Алфа Рисърч” са публикувани заедно с тази на въпросната Фейсбук агенция. Така, посочва проф. Стоилова, възниква въпросът дали данните на утвърдените агенции оборват тези на агенцията-фантом или се случва тъкмо обратното – без да искат я легитимират.

Проф. Стоилова се солидаризира с мнението на Боряна Димитрова от „Алфа рисърч”: извадката от 5000 души, каквато БНМ „Рисърч груп” твърдят, че са ползвали, е подозрително голяма. Това е трик, който се използва тъкмо от агенции-фантоми, за да внушат, че данните им са достоверни.

Социологията е наука, тя борави с информация, която е проверима, събрана чрез научни методи. Иначе всеки може да си направи страница в социалните мрежи и да публикува каквито си иска данни.

"Някой се готви за избори"

Евелина Славкова, съоснователка на „Тренд” и член на Управителния съвет на БСА, също не е чувала за въпросната агенция. И тя обръща внимание на странния размер на извадката, както и на връзките с „Възраждане”. Според нея тези „данни” се публикуват, защото „някой се готви за избори”.

„Не вярвам в достоверност на данни от мними агенции без упомената методика, без ясен срок на реализация, без възложител и т.н. Няма как това да звучи сериозно в ушите на хора, които ежедневно се занимават с тази работа. От друга страна публикуването на такива данни в медиите без проверка е един от моментите, които позволяват тази порочна практика да продължава с годините с различни мними агенции. Необходимо е да се наложат някой прости правила в това отношение, като лице за контакт с агенцията, методика, възложител и т.н., преди медиите да публикуват. И разбира се – гилдията трябва да бъде непримирима в такива моменти, защото такива изследвания петнят имената на всички добросъвестни агенции” – казва Славкова.

Какво да правят медиите?

Дали обаче медиите трябва просто „геройски да мълчат” за подобни изследвания-внушения, с аргумента да не им дават гласност? Това работеща стратегия ли е, при положение, че така или иначе хиляди хора вече споделят „новината-сензация” в социалните мрежи?

Проф. Стоилова препоръчва на медиите и потребителите, готови да споделят информацията в социалните мрежи, особено ако става въпрос за непозната агенция, първо да се консултират със сайта на БСА. Там вече ще има списък на утвърдените агенции, базиран на проверима публична информация.

Социолози-доброволци – що е то?

Крайно време е да се потърси сметка и от политиците, ако те използват за своя политическа реклама непроверими данни от призрачни агенции.

Самият Костадин Костадинов коментира, че изследването на БНМ „Рисърч груп” е фалшиво, забележете, защото проучване на „социолози-доброволци” показвало, че „Възраждане” вече е първа политическа сила.

В чл. 205 от Изборния кодекс се казва: „всяко огласяване на резултати от допитвания до общественото мнение или на социологически проучвания по повод на изборите, извършено чрез медийна услуга или по друг начин, трябва да съдържа и информация за възложителя на допитването или проучването, за организацията, извършила допитването или проучването, и за източниците на финансирането му”.

Очевидно достоверността на данните и методите на „доброволците”, цитирани от г-н Костадинов, е същата като на агенциите-фантоми.

Да открием истината чрез анализ на лъжата

Накрая, си струва да припомним прозренията на Умберто Еко за ролята на лъжата в комуникацията.

„Днес е трудно да различиш кое е истина и кое лъжа, но аз разбрах, че е по-лесно да откриеш истината чрез анализ на лъжите… Мисля, че 50% от общественото мнение се гради на лъжи и ние постоянно сме подвеждани”, казва писателят. И още: "Лъжата е фундаментален аспект на комуникацията. Тя е разговор за възможни светове. За реалността би могло да комуникира дори едно куче. То обаче не може да лъже”.

Добре е ние, гражданите, медиите и социолозите, да не забравяме това.

Автор: Петър Чолаков


Поставете оценка:
Оценка 2.2 от 82 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 А питам

    130 28 Отговор
    Като дойдат такива като Костадинов и въведат закон за НПО-тата, както е в независимите страни, тия от Дойче Лъже какво ще правят?

    Коментиран от #6, #19

  • 2 Само коментирам

    135 41 Отговор


    По последните статии съдя, че на запад много са се уплашили от Възраждане в България. Очевидно Коцето е на прав път и бавно отмества западните проксита на родна земя.





    🇧🇬

    Коментиран от #16, #64

  • 3 Софиянец

    20 50 Отговор
    Е как кой, вова и тим
  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Запознат

    23 39 Отговор
    Псевдо социологически агенции как кой.
  • 6 да питам

    16 53 Отговор

    До коментар #1 от "А питам":

    Ако го въведат откъде ще му идват парите за партийката?
  • 7 Българка

    29 83 Отговор
    В момента всички кремълски агенти са активирани. С това правителство България се изплъзва от кървавите ръце на Москва и се опитва да се отдалечи и освободи от зависимостта си от Путин и кликата му. Това е част от войната на Кремъл. Активизирани са Възраждане ,малкото ДПС- ИТН. Целтта е да се свли проевропейското правителство и се сложи марионетно, вярно на РФГ. И засега успяват.
    Народе?.............

    Коментиран от #9, #42, #45

  • 8 Псевдоним

    33 42 Отговор
    Костадинов печели рейтинг най-вече от глупостите и слагачеството на политическите си опоненти.
  • 9 Само напомням

    83 17 Отговор

    До коментар #7 от "Българка":



    По-скоро всички евроАтлантически агенти са в действие. Включително продажните им медии. И пак губят битката.




  • 10 жестоко

    17 46 Отговор
    Воленее боленеее ... ти си типичната партия еднодневка ... лошото е че ще има бая болни хорица който ще гласуват за тебе

    Коментиран от #43

  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Аз съм

    23 63 Отговор
    на страната на Америка, русия не струва и 5 копейки.
  • 13 Пламен

    23 54 Отговор
    Същата категория лумпени и фашисти които надуваха за атака.
    Сидеров отдавна е милионер и се наслаждава в тузарския апартамент на бул. Витоша.
    Костя от как захвана политиката купува по два имота годишно

    Коментиран от #49

  • 14 така така

    70 21 Отговор
    Успех за Възраждане, напук на джендърите
  • 15 Васил

    16 62 Отговор
    Къв рейтинг имат тези боклуци влязоха поради една причина а тя се казва ниска избирателна активност. Ако седите и дремете и не гласувате получавате едно недоразумение наречено Костадин Костадинов или по просто г-н Копейкин.

    Коментиран от #30

  • 16 Старец

    60 9 Отговор

    До коментар #2 от "Само коментирам":

    Всички еврогейскоамерикански медии го плюят.Втози гаден еврококошарник патриот е гнусна дума.

    Коментиран от #33

  • 17 5х45

    15 54 Отговор
    При избори копейката излита от парламента.
  • 18 Шамана на Монтерей

    17 52 Отговор
    Костя Копейкин зае освободената от Волен Сидеров ниша на хахав популист,но за разлика от АТАКА,която се задържа десетина години в Парламента,Възраждане ще изчезнат бързо,като РЗС на Яне Янев.През Народното Събрание минаха много неадекватни и направо криминални елементи,но за това е виновен простият електорат.Според мен,много по-сериозен фактор ще е партията Български възход на Стефан Янеф,който също е кремълска подлога,но в дългосрочен план ще привлече повече симпатизанти отколкото клоуна Копейкин,който бързо ще се изчерпа и ще омръзне на лумпен пролетариата.
  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 Хихата

    55 17 Отговор
    Без да съм социологическа агенция знам, че всички мои познати и приятели ще гласуват в момента за Възраждане и то не защото са най-голямото добро, а просто най-малкото зло.

    Коментиран от #23, #46

  • 21 ИзбираТела

    15 49 Отговор
    Руснаците действат навсякъде по един начин.
    Намират най-некадърните и мързеливи отрепки обесняват им колко са умни и прочие простотии и им дават по някой лев, които естествено трябва да изработят многократно.
    А в бегето казват на отрепката че са от "Българските" тайни служби и номерът минава.
    Интересно кога Българските тайни служби ще си извадят главите от гъ..вете и ще свършат нещо полезно за бегето, освен взимането на големи заплати за нищоправене.
    пРосия е единствената държава която плаща на професионални лъжци/тролове.

    Коментиран от #27

  • 22 Саруман

    17 49 Отговор
    Кремълските баснописци надуват рейтинга на Копейката
  • 23 Меката буба

    8 35 Отговор

    До коментар #20 от "Хихата":

    Колко приятели имаш - 2 ма
  • 24 КИРо ТРАлаЛАДЖИЯТА

    42 2 Отговор
    А кой казва, че агенция "Тренд" може да се вярва? Аз не вярвам на всякакви социолози. Дори прехвалените "Алфа Рисърч" не познават.

    На едни от парламентарните избори миналата година, за моя изненада непредставителната анкета на сайта на "Факти" позна най-точно резултатите от изборите. "Факти" се оказаха по-точно дори от екзитпуловете на мастити социолози. Т.е. явно чрез случайна анкета на няколко хиляди случайни хора, може да се познае много точно изборния резултат.
  • 25 Миро

    43 5 Отговор
    Дойче веле трябва да бъде забранена в България завинаги!
  • 26 Кольо

    52 9 Отговор
    "Възраждане" ще увеличава своите избиратели, защото всички партии са антибългарски и протурски, включително ВМРО и други "патриотични" недоразумения.
  • 27 Отговаряш на дефиницията

    14 4 Отговор

    До коментар #21 от "ИзбираТела":

    Кога започваш? -))
  • 28 Путинофил

    14 36 Отговор
    Кой надува? Путинофилите, разбира се! Територията е предимно населена от путинофили.
  • 29 За протокола

    36 1 Отговор
    Политиците трябва да носят КРИМИНАЛНА отговорност за всички лъжи и компромати, които съчиняват и разпространяват.

    Коментиран от #31

  • 30 КИРо ТРАлаЛАДЖИЯТА

    20 11 Отговор

    До коментар #15 от "Васил":

    Свърши тази да гласувам за най-малкото зло и срещу комунисти и депесари. След 30 години се убедих, че това не работи. Само съжалявам след това, че са ме излъгали за пореден път. Спирам да гласувам за лъжци, които не си държат на думата. Миналата 2021 година гласувах за втори път за хора, които досега никога не са били депутати, само за няколко месеца обаче неуспеха да станат като предишните маскари. От всички досегашни депутати няма дори един, който да служи на избирателите си. А пък за партиите въобще не искам да коментирам. Всички български партии и депутати служат на разни чужди централи и на АЛЧНОСТА си.

    Искам поне половината депутати да биват избирани мажоритарно.

    Слави Трифонов излъга, че ще въведе мажоритарни избори в 2 ТУРА и че ще въведе НЕОБЛАГАЕМ МИНИМУМ. Правосъдието пък въобще не искам да коментирам, защото направо побеснявам.
  • 31 КИРо ТРАлаЛАДЖИЯТА

    36 2 Отговор

    До коментар #29 от "За протокола":

    Политици трябва са носят лична материална отговорност. Ако след участието им във власта държавата потъва, а народа мизеруват. Трябва са им се конфискува цялото имущество. И да бъдат заточени на доживотна колония примерно на остров Белене. Където трябва да се възстанови лагера.

    Коментиран от #35

  • 32 Перо

    32 3 Отговор
    “Официалните” соросистки агенции се финансират само от статуквото,което плаща щедро с поръчки от държавните субсидии за измислени резултати! После ГРОБ фалшифицира изборите /с хартиени бюлетини/,съответстващи на “резултатите” от “проучването”. Така се създава фалшивото усещане,че изборите са реални и “честни”!
  • 33 ИзбираТела

    9 14 Отговор

    До коментар #16 от "Старец":

    Отвори един тълковен речник и прочети какво е патриот след това пиши глупости.
    Знаеш ли какво е тълковен речник?

    Коментиран от #34

  • 34 ИбираТеле

    18 6 Отговор

    До коментар #33 от "ИзбираТела":

    А ти отвори на Ботев стихотворението "Патриот"! А занеш ли кой е Ботев?!

    Коментиран от #50

  • 35 Такава е работата у нас, че и по света

    12 2 Отговор

    До коментар #31 от "КИРо ТРАлаЛАДЖИЯТА":

    Ти пак си се усетил, макар и късно, че няма по-малко зло, ама масовката няма да се усети никога - тя "мисли" само в черно-бяло.
  • 36 Коментар

    32 5 Отговор
    Реалността в България "надува" гласовете на Възраждане!!!
    Щом дойче парцалът квичи срещу тях, значи с две ръце ще гласувам за Възраждане!!!!!!
  • 37 Ами

    31 8 Отговор
    Като дойдат изборите ще видим! НИКОГА не съм мислил, че може да гласувам за националистични партии тип "Атака", НФСБ и т.н., НО тоталната намеса в политическия ни живот и безпардонността на САЩ ( вижте само сделката със самолетите - наложиха я силово, не виждам примерно с какво избора на Грипен бе лош и подкрепяше Русия, напротив сега я подкрепяме подържайки МИГ 29!!?? или безплатното ползване на базата в Ново село, която е уж наша и т.н. и т.н.), та то през соца руснаците не бяха толкова нагли!! Затова може би ще гласувам наказателно с отвращение за Възраждане!!!
  • 38 Кирякстефчовци реват

    34 7 Отговор
    Щом дойчевелците реват, значи Костадинов е следващият премиер!
  • 39 Аватар

    16 3 Отговор
    За първи път чувам,че резултати от социологически проучвания са равнозначни на влизане в парламента.Българският гражданин по - често гласува срещу по- малкото зло.Или изобщо не гласува,благодарение на 32 годишният преход.Не е интересен Костадинов и партията му,а защо част от хората им симпатизират и са склонни да гласуват за тях.
  • 40 Абе,

    25 3 Отговор
    дойчезеле ,каква работа имат в България да проучват проучванията ?! Да си ходят при дедо сорос !
  • 41 Хохо секса

    16 1 Отговор
    Споко!
    Никой не вярва на троловете.
    Нека си лаят..
  • 42 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 43 Мда

    5 5 Отговор

    До коментар #10 от "жестоко":

    Народа тотално е изтрещял! Тоталната неграмотност до това води.
  • 44 Копейкин

    8 20 Отговор
    е изпечен ментърджия. Пръв си направи фабрика за тролчета и по цял ден пишат тъпи путлерастки коментари и манипулират лайкове. Противна личност.
  • 45 Дядо

    23 4 Отговор

    До коментар #7 от "Българка":

    Че то това в момента си е марионетно правителство. Премиерът заплашва с чужди институции, ходи да обещава разни неща на чужденците зад гърба на коалиционните партньори, играе по свирката на запада и повтаря като папагал всичко каквото му кажат. Другите крадяха, а този направо си ни продаде.
  • 46 По-същия начин

    7 5 Отговор

    До коментар #20 от "Хихата":

    Досега оправдаваха и гласуването си за бесепето, Сидерчук, Главчо и какво? Едно нищо.
  • 47 789

    17 1 Отговор
    За какво се правят изобщо тези социологически проучвания? Не знам кой се интересува? Искаме нови и честни избори и да видим кой, кого. А вие престанете да се занимавате с тези глупости и без това само лапате пари.
  • 48 Дилдо

    19 6 Отговор
    Възраждане вече са първа политическа сила, но ги крият нарочно защото САЩ така са казали
  • 49 Прекалявате

    17 4 Отговор

    До коментар #13 от "Пламен":

    Престани да говориш недоказани глупости, защото това е подсъдно. Действително има хора, които крадат милиони и се знае, но не говорите нищо за тях. Че ви раздадоха парите под формата на оръжие и помощи пак не се вижда, но сте се захванали, с Костадинов, хайде засрамете се не ви е бръкнал в джоба за разлика от други по ръководни постове.
  • 50 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 51 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 52 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 53 Димитров

    9 5 Отговор
    Не е преувеличено,уважението към Русия ще се материализира чрез Възраждане!Това е главната причина!

    Коментиран от #56

  • 54 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 55 Ха - ха

    11 2 Отговор
    Аз, винаги гласувам за тази партия, за която ми обясняват по медиите, че не трябва!
    Изборът ми е "Възраждане".
    Може да не са идеални, но не виждам, нищо по добро.
    А сега тролчетата, може да натискат минусчето😊.
  • 56 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 57 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 58 Мъка

    2 5 Отговор
    Ами понеже , психодиспансерите изнемогват,лудите гледат и се чудят, къде , къде и айде при Костя!
  • 59 Анонимен

    0 4 Отговор
    Може да са добри но враждебноста ще им изяде главата
  • 60 ЩО ЗА ВЪПРОС? ВЪПРОС ЗА ИДИОТИ!

    1 4 Отговор
    ТО СЕ ЗНАЕ ОТ ВСИЧКИ КОЙ НАДУВА ИЗКУСТВЕНО РЕЙТИНГА НА ТАЗИ КОМУНИСТИЧЕСКА ФАШИСТКА ПАРТИЯ НА " СПАСЕНИЕТО " ВЪЗРАЖДАНЕ - ЛЕВИТЕ СОЦИОЛОЗИ МАНИПУЛАТОРИ "УМНИЦИ " ЗА ДА ЗАПАЗЯТ НАЙ-ВЕЧЕ НА ВЛАСТ НЕКАДЪРНИТЕ НО УМЕЛО ПЕЧЕНИТЕ КРАДЦИ БОЛШЕВИКИ ЛЕВАЦИ НА ВЛАСТ - ВЪОБРАЗЯВАЙКИ СИ ЧЕ НИЕ ОБЩЕСТВОТО СМЕ ИДИОТИ...! ТО СЕ ЗНАЕ КОЙ ИМА ИНТЕРЕС НАЙ-ГОЛЯМА ПОЛЗА ОТ ТОВА ВОЛАНА ЗА УПРАВЛЕНИЕ НА ДЪРЖАВАТА ДА ПОПАДНЕ В РЪЦЕТЕ НА " ДРУГАРЯ " КОСТАДИНОВ НА КОЙТО ПОГЛЕДА МУ Е ОТПРАВЕН НА ИЗТОК КЪМ ПУТИНОВА РУСИЯ И ВРЪЩАНЕ НА БЪЛГАРИЯ В ЕДНИ ОТДАВНА ОТМИНАЛИ МРАКОБЕСНИЧЕСКИ ВРЕМЕНА НА ТЕРОР НА КОНЦЛАГЕРИ И СМЪРТ ЗА КОИТО САМ ГОВОРИ. ТОЗИ ЧОВЕК И НЕГОВАТА ПАРТИЯ НЕ ТРЯБВА ДА ПОЗВОЛИМ ПРИ НОВИТЕ ИЗБОРИ ДА БЪДАТ ДОПУСНАТИ В БЪЛГАРСКИЯ ПАРЛАМЕНТ, НО ЩЕ ВИДИМ ДОКЪДЕ ВКОРЕНЕНИТЕ ОТ ГОДИНИ СТРУКТУРИ, ПИПАЛАТА НА КГБ В БЪЛГАРИЯ ЩЕ СТИГНАТ. БОЖЕ ПАЗИ БЪЛГАРИЯ!
  • 61 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 62 ,орския

    1 4 Отговор
    израждане са проект на ТИМ целта е да топлят мястото на тим докато тим се върнат от южна франция
  • 63 Фалш и от уж,и уж,и уж

    4 0 Отговор
    Аз пък помня,че досега цоциологическите агенции винаги намаляваха процентите на Възраждане. Чак на последните избори от кумова срама даваха,че ще прескочат изборната бариера. Сега не смеят да ги поставят под бариерата,нооо... пък крият,че май отиват към 1-во или 2-ро място. Очаквам масирани фаршификации срещу Възраждане и от уж десни,и от уж леви,и от уж патрЕотарЕ.
  • 64 Бучо

    0 1 Отговор

    До коментар #2 от "Само коментирам":

    Щом има будали , които му се връзват , значи е на прав път . То е повече от ясно . Има предостатъчно такива , които неисто му повтарят опорките , дори без да се замислят , колко логика и истина има в тях . Българинът за съжаление е лесно манипулируем , защото е черноглед и най малката сламка му е достатъчка , за да започне ръси откровенни глупости , които му запълват главицата с лесно смилаема каша . Както и по-възрастните хора , които боготворят соца по спомени , които всъщност са свързани с безгрижието на младостта тогава . Ясно е , че възрастният човек копнее за нея . Сега си има много дертове . От пенсията , която не му стига , до съпътстващите болести и болежки , които запълват голяма част от времето им . Не че и тогавашните пенсионери са били по-добре , но те вече не могат да изкават мнение , защото отдавна са приключили жизнения си път . Истината е , че все пак има полза от такива от такива като Костадинов , че инак политическата класа няма да има , кой да я събужда и подръкчва . В България обаче е опасно заради масовото черногледство , да не се изтърве края и да се даде повечко власт на такива , че ще объркат живота на цели поколения
  • 65 Революция 97.

    1 2 Отговор
    Подкупните български соц медий кой друг му вдига рейтинга на Костадинов. Важното е кой ги дава тия патенца за измислената му партия изникнала като гъба след пропадналата сидерова банда от скинарчета от софийските футболни фенове в състав 100тина малоумника