Last news in Fakti
  Тема: Украйна

22 Октомври, 2022 10:00 4 513 63

Как така няма война, а има военно положение?

  • военни престъпления-
  • война-
  • военно положение-
  • владимир путин-
  • русия-
  • украйна-
  • кремъл

Новата лъжа на Кремъл

Как така няма война, а има военно положение? - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Руският президент Владимир Путин въведе военно положение в четирите анексирани територии, а в Херсон започна масова евакуация - на фона на настъплението на украинската армия. Бе въведен и специален режим в Централния и Южния федерален окръг на Русия. Ограничителните мерки ще засегнат около 55 милиона руснаци. А в пограничните райони (както и в анексираните Крим и Севастопол, които руските власти смятат за отделен федерален субект) една трета от мерките дублират закона за военното положение. До какво може да доведе това?

Новата лъжа на Кремъл

Още новини от Украйна

Появиха се слухове, че членовете на Съвета на федерацията са били уведомени предварително да се подготвят за извънредно вечерно заседание на Съвета за сигурност. В този миг стана ясно, че руските власти готвят поредния си трик.

Всъщност, имаше всякакви слухове: говореше се за оставка на министъра на отбраната Сергей Шойгу, за решение за нанасяне на ядрен удар и за официално обявяване на принудителното изтегляне на руските войски от Херсон. Накрая се заговори и за въвеждане на военно положение в цяла Русия, за затваряне на границите, за закриване на всички обществени организации и за въвеждане на мобилизация в цялата промишленост. Неслучайно известният бивш либерален икономист и ръководител на Руската академия за национално стопанство и публична администрация Владимир Мау заяви след приключването на наказателното дело срещу него, че мобилизацията не противоречи на пазарната икономика.

В крайна сметка Кремъл традиционно избра най-мътната схема. Не Путин обяви евакуацията на Херсон, а неговият доверен генерал Сергей Суровикин и Кирил Стремусов, заместник-ръководител на окупационната администрация на Херсонска област. Руският президент е въвел военно положение само там, където то вече е в сила от началото на самата война, която руските власти, въпреки че са я наложили, упорито наричат "специална военна операция".

А "същинската" Русия (както и в Крим и Севастопол) на практика е разделена на зони в зависимост от разстоянието до фронта. В пограничните райони режимът е най-строг. Хората там могат да бъдат насилствено преместени в "безопасни зони", които - съдейки по действията на властите - започват някъде отвъд Урал, а свободата на придвижване може да бъде ограничена. Засега Москва и Централна Русия очакват въвеждане на специални режими само в областта на транспорта и инфраструктурните съоръжения.

Не бива обаче да се заблуждаваме - всичко може да се промени много бързо. И то без допълнителни президентски укази. Защото още в първия се подчертава, че при необходимост по време на военно положение могат да се прилагат и други мерки, предвидени в закона. Така че, ако бях на мястото на жителите на големите градове, нямаше да бързам да се успокоявам.

Твърде много свобода?

Путин отново се опитва да прехвърли отговорността за непопулярните си решения върху местните власти - точно както се случи по време на пандемията и на мобилизацията. Той е наясно, че може да се сблъска и с неподчинение. Затова сега се създава специален Координационен съвет, оглавяван от министър-председателя Михаил Мишустин.

По време на пандемията регионите не се "откъснаха" от Москва, въпреки че получиха допълнителни правомощия. Правителството ги следеше отблизо. Сега това едва ли ще е така. Сергей Кириенко, отговорник за вътрешната политика в президентската администрация, заедно с ръководителя на кримските власти Аксенов е зает с координацията на преселването на жителите на Херсон на левия бряг на Днепър. Подчинените му също са по-заети с окупираните територии.

В това време ръководителите на регионите - дори тези, които не се казват Рамзан Кадиров - получават все повече власт. А това им позволява например да управляват пряко силите за сигурност.

Съществуват и известни разлики в правомощията, които определено ще предизвикат конкуренция. Защо например губернаторът на Белгородска област има право да командва своите сили за сигурност, а губернаторът на Приморския край - не? Това допълнително би нарушило баланса в системата на властта в Русия, която и без това е доста разклатена от първите месеци на войната. А в една федерална държава - макар и само на хартия - няма нищо по-лошо от нарастването на социалното недоволство. То е неизбежно след мобилизацията, а сега и след налагането на "специалното положение" в Русия в комбинация с автономията на регионалните елити.

Автор: Иван Преображенский


Поставете оценка:
Оценка 3.6 от 45 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Адам Хилтън

    44 40 Отговор
    САЩ преди дни нападнаха Хаити, и казаха че е "военна намеса" а не война - щом за тях може, и за Русия може. Край на дискусията.

    Коментиран от #24, #55

  • 2 Плашимир

    38 21 Отговор
    Цитат:"Появиха се слухове, че членовете..."
    Дотук с достоверността.
  • 3 Верно ли

    31 22 Отговор
    Ей така, Зелето, ей така! Доказано е, че щом може за едни, в един момент може за всички!
  • 4 По тая логика

    38 25 Отговор
    Как така няма химическо оръжие, а САЩ нападнаха Ирак???

    Коментиран от #15

  • 5 Озадачен пита:

    31 23 Отговор
    Защо статиите на" Дойче веле" нямат автор?

    Коментиран от #11, #26

  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Пьотр Чаадаев

    45 28 Отговор
    „Бог е създал руския народ, за да покаже на другите народи как не бива да се живее… Руското население никога не е имало самосъзнание. Няма и днес. Пък не му и трябва. Населението на Русия, както и самата Русия, съществуват само като урок за света…”
  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Пич

    30 19 Отговор
    Народ , който е дал Урсула на света...... се опитва да каже нещо , което да звучи умно , и вярно.....!!!??? А.....???!!!

    Коментиран от #25

  • 10 Байденко

    25 22 Отговор
    Дойче веле - извор на истина!
    Искате истината?
    Ни ще я измислим за вас!
  • 11 Сандо

    9 3 Отговор

    До коментар #5 от "Озадачен пита:":

    За да не го приберат в специализирано заведение.
  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 Всички

    15 20 Отговор

    До коментар #6 от "0000":

    Русофляци да заразени и страдат от Ирационално отрицание . Доказан факт .
    Черното винаги е бяло . Хахахаха
  • 15 Рушляк

    19 11 Отговор

    До коментар #4 от "По тая логика":

    То май и биолаборатории не намериха в Украйна хахаха
  • 16 !!!?

    21 18 Отговор
    В Путиновия Гулаг - Война няма, но има грабеж и анексиране на чужди територии, радмяна на военнопленници, въведено военно положение и заплаха с ядрен удър...!!!?

    Коментиран от #22

  • 17 !!!?

    26 14 Отговор
    Русия вчера - Путиновия Гулаг днес !!!?

  • 18 САЩ са заплаха за света

    20 28 Отговор
    Русия не се продава и ще защити рускоговорящите и територията си! В поредната си мръсна война САЩ не могат да се измъкнат невредими, ако продължават да ескалират напрежението.

    DW, лакеите никой не ги уважава.

    Пропагандирането на неофашизъм е забранено със закон!
  • 19 Руските лъжи

    21 13 Отговор
    15.02.2020 година :"Москва обяви, че само луди хора, лишени от морал, могат да допуснат, че Русия има намерение да нападне Украйна.
    Когато руският президент Владимир Путин e бил уведомен за спекулации от страна на Запада относно датата на предполагаемата инвазия на Русия в Украйна, той шеговито е попитал в колко часа се предполага, че "войната" трябва да започне. Това разкри говорителят на Кремъл Дмитрий Песков. "

    Коментиран от #42

  • 20 Солей

    26 13 Отговор
    Реалността е, че Просия стана сталинистка диктатура с елементи на международен държавен тероризъм. Сталин поне си вършеше престъпленията вътре в това, което наричаше СССР. В Просия НЯМА човешки права, НЯМА свободи, и поначало няма "граждани", а само пионки, които биват местени по най-безцеремонен и циничен начин за кефа на диктатора.
  • 21 А ми

    17 10 Отговор
    защото операцията е военна бре, кретени!
  • 22 Информация

    12 20 Отговор

    До коментар #16 от "!!!?":

    Личи си, че нямаш никаква достоверна информация от реалните събития. Американската пропаганда ти е промила мозъка.
  • 23 0000

    22 11 Отговор
    Няма по низшо същество от русофила, то ще оправдае всички възможни зверства.

    Коментиран от #29

  • 24 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 25 пэчка

    2 1 Отговор

    До коментар #9 от "Пич":

    ама чичо А добре ви изх@ка 😄
  • 26 Баууууу

    8 4 Отговор

    До коментар #5 от "Озадачен пита:":

    За да има какво да питате ,иначе творческата ви дейност на коментиращи е ограничена до минимум по понятни причини! Вие освен да ръсите злоба. обиди, неинформираност ,обилно гарнирани с невежество, друго не можете!!

    Коментиран от #59

  • 27 Там всичко е

    7 3 Отговор
    Възможно.
  • 28 Шизофрения

    27 9 Отговор
    Кога Русия е била нормална държава?
  • 29 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 30 Ивелина

    6 2 Отговор
    Я си прочетете стари статии..... Лицемерие

    https://fakti.bg/mnenia/299823-palen-spisak-na-voinite-i-intervenciite-na-sasht
  • 31 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 32 Излагате се

    2 1 Отговор
    https://fakti.bg/mnenia/299823-palen-spisak-na-voinite-i-intervenciite-na-sasht
  • 33 един

    17 13 Отговор
    "Има Русия има проблем,няма Русия няма проблем"-перефразирам кръволока Сталин!

    Коментиран от #37, #45

  • 34 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 35 ВОВАТА СА СПИЧА

    11 10 Отговор
    Война нема ама ни бият на фронта...
  • 36 ВОВАТА В ШОК

    14 10 Отговор
    Губя войната....Глупошенко да помага....
  • 37 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 38 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 39 Кирил

    5 6 Отговор

    До коментар #37 от "Иван":

    Цар Бомба (на руски: Царь-бомба) е названието на руска водородна бомба, най-мощното ядрено оръжие, което е създавано и взривявано някога по време на ядрени изпитания

    Коментиран от #41, #43

  • 40 случаен

    4 9 Отговор

    До коментар #37 от "Иван":

    може и по американски,добър американец е възнесения
  • 41 Стоян

    7 9 Отговор

    До коментар #39 от "Кирил":

    Русия има толкова бомби че дори и на собствена територия да ги взривят пак ще унищожат цяла Европа.
  • 42 случаен

    7 13 Отговор

    До коментар #19 от "Руските лъжи":

    не са я нападали,защититават руснаците там
  • 43 Иван

    6 9 Отговор

    До коментар #39 от "Кирил":

    Путин е заделил една бомба за Лондон и една за Брюксел, всички останали са за САЩ.
  • 44 ПУТИН В ШОК

    20 6 Отговор
    Война нема, ама оставихме 60 000 трупа в Украйна.
  • 45 Стоян

    5 17 Отговор

    До коментар #33 от "един":

    "Има САЩ има проблем,няма САЩ няма проблем"-перефразирам другаря Сталин!

    Коментиран от #46, #48

  • 46 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 47 Сандо

    4 5 Отговор
    Защо триете бе цензори?Какво ненормално видяхте написаното от мен,че предишното военно положение в републиките сега вече е обявено и съобразено със законодателството на РФ,част от която са тези територии?Я прочетете какви кретенизми оставяте,а като знам какви мои коментарии триете,то мога да си представя и на колко много колеги им изтривате нормалните човешки мнения.
  • 48 Истината

    15 7 Отговор

    До коментар #45 от "Стоян":

    Русия е най-мр ъсната и до по гнуса отвратителна страна в цялата световна история. Там са селектирани чудовищни
    морални yp oди, при които понятията за Добро и Зло са обърнати наопъки. През цялата си история тази нация се е въргаляла в лай ната, в които иска да потопи целия свят.
  • 49 Истината

    17 6 Отговор
    Над 100 години болшевико-чекистки експерименти са превърнали руската нация в тълпа мразеща свободата и демокрацията и боготворяща всеки негодник добрал се до властта в Кремъл. В момента този негодник е Путин, руснаците обичат да ги лъже, че са народ с историческа мисия, че са велики и че са обкръжени от врагове, които не искат да им позволят да спасяват света за пореден път.
  • 50 Наблюдател

    15 5 Отговор
    Мечтите за величие на Русия винаги завършват с купони за хляб!
  • 51 Танко

    17 6 Отговор
    За русофилите, които не знаят руски - "Колкото е по близко крахът на една империя, толкова са по безумни законите и."

    Коментиран от #52, #61, #62

  • 52 Хм интересно

    6 11 Отговор

    До коментар #51 от "Танко":

    Това не важи ли за САЩ?

    Коментиран от #53, #54

  • 53 Танко

    9 7 Отговор

    До коментар #52 от "Хм интересно":

    Не важи.
  • 54 де факто

    10 3 Отговор

    До коментар #52 от "Хм интересно":

    Еми САЩ са по-силни от всякога и най-малкото нямат никакъв такъв риск.Това важи единствено за Русия.СССР се пукна на парчета преди 30 години,а сега наред е и Русия.
  • 55 руски колапс

    5 1 Отговор

    До коментар #1 от "Адам Хилтън":

    Колко трябва да си npост,нагъл и платен,за да напишеш подобна глупост...
  • 56 Матей преображенски

    2 7 Отговор
    Ха ,намерил се кой да критикува,какво да обявят ,курортно положение ли?Ук-ри-те обявиха енти брой мобилизации,военизирани са от осем години,в нацисткия райх не е имало подобно фа-ши-зи-ране,такова вър-лува-не на гес-тапо.Изобщо не се поглеждат отстрани, че са гОла вОда пред руската армия и се самозабравят.Путин си играе със зеленски на котка и мишка,и особено със запада,затова не бърза,просто ги изтощава,изхабява им оскъдните ресурси и сами да осъзнаят ,че напразно се хабят.Накрая сами ще вземат да стават пишман и да му се молят.

    Коментиран от #57

  • 57 Танко

    4 1 Отговор

    До коментар #56 от "Матей преображенски":

    Пре-об-ра-же-ни-е-то не ти се е отразило добре.
  • 58 Вирус

    1 0 Отговор
    Ей вече наистина се кефя като чета вкисналото смея се на глас и си оправям настроението щото са си смешници
  • 59 Озадачен отговаря:

    0 0 Отговор

    До коментар #26 от "Баууууу":

    Аз не коментирам.Аз питам.Това грях ли е?
  • 60 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 61 Ихи :)

    0 0 Отговор

    До коментар #51 от "Танко":

    Съборихи га :) Колкото повече се канят на Русия токлкова по често изскача някой като Сталин и го набива на два ката. Таке беше и при Полтава и при Ватерло и много империи престанаха да са империи . Та знаем , знаем . Пак до Берлин :) Ма тоя път някой ще трябва да се изселва в Австралия . Ма те китайците пък може да са на друго менеия . някъде из Южна Америка и в Африка- кътче :)
  • 62 После

    0 0 Отговор

    До коментар #51 от "Танко":

    - Австро-Унгарската :) , Британската , Японската, Османската , имаше някакви Полсколитовски наченки, ,после присте в момент акойто се изказаха ,след месец ги нямаше на картата .Та такива Империи. И пак отначло. Заяждам се :) ,добронамерно
  • 63 Петър

    0 0 Отговор
    Само путлер ли не знае, че има война, която той самият направи!