Last news in Fakti
  Тема: Украйна

3 Ноември, 2022 13:42 2 498 44

Кражби за милиони: как Русия плячкосва житото на Украйна

  • военни престъпления-
  • война-
  • кражба-
  • русия-
  • украйна-
  • владимир путин

Русия очевидно прикрива кражби на зърно

Кражби за милиони: как Русия плячкосва житото на Украйна - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA

Още в края на май сателитни снимки на пристанището в Севастопол на анексирания от Русия полуостров Крим показаха десетки камиони, паркирани близо до кораб. Според вестник "Уолстрийт Джърнъл" те са товарили крадено украинско зърно. Руски войник, който е шофирал един от камионите, е разказал следното пред журналисти: "Камионът първо остава извън пристанището. Друг шофьор го вкарва вътре и товари пшеницата на кораба. Това е всичко. Така се пълнят два големи кораба".

През май Държавният департамент на САЩ обяви, че три руски кораба са заподозрени, че превозват крадена украинска пшеница. Русия отрече обвиненията. Според проучвания на журналисти от различни медии тези плавателни съдове, както и други, плаващи под сирийски флаг, са част от контрабанден маршрут. Той води от окупираните от Русия територии в южната част на Украйна през анексирания Кримски полуостров към Сирия.

Полина Иванова, журналист от "Файненшъл Таймс", обяснява, че този канал очевидно е организиран от държавата: "Запорожие и Южна Украйна са житницата на страната. След като руските войски окупираха района през март и го поставиха под свой контрол, те много бързо създадоха нещо като полуправителствени агенции към окупационните органи, които се занимават с търговията на зърно."

Щети за милиони

Предполага се, че началната точка на контрабандния канал е Камянка-Днипровска, недалеч от окупираната от Русия Запорожка атомна електроцентрала. Там се намира един от най-големите складове за зърно в региона. Има сведения, че няколко камиона без регистрационни номера са товарили зърно именно на това място. Върху тях е била изобразена буквата Z - символът на руската война срещу Украйна. Руски войник е разказал пред журналистите следното: "Около 15 камиона бяха. Карах бял камион „Камаз“. Пристигнах сутринта на 21 или 22 май. Натоварихме зърното и потеглихме".

Журналисти са открили доказателства за контрабандата на зърно и на други места в окупираната Южна Украйна. Групи в "Телеграм" набират шофьори за около 20 маршрута. Повечето от тях водят от контролираните от Русия региони към Крим. Открити са документи, от които личи, че окупационните власти са конфискували пшеница.

Нанасят се загуби за милиони на страдащата икономика на Украйна, казва Николай Горбачов, председател на Украинската асоциация на зърнопроизводителите: "По наши оценки от началото на войната в Украйна до момента Русия е изнесла около половин милион тона зърно. Около два милиона тона все още се намират в контролираните от Русия територии и предстои да бъдат изнесени. Опитват се да ги скрият. Опитват се да ги пренесат през руските граници, не само през Крим, но и към Донецк."

Русия очевидно прикрива кражби на зърно

Полина Иванова и колегите ѝ от "Файненшъл Таймс" също стигат до извода, че Русия се опитва да прикрие кражби на зърно. Те откриват още, че корабите от време на време са изключвали намиращите се на борда им устройства за локализация, че в открито море пшеницата очевидно е била предавана от един кораб на друг, както и че редовно се фалшифицират документи.

Иванова разказва следното: "Попаднахме на два почти еднакви комплекта документи, свързани с доставките на зърно. В единия от документите се посочва, че зърното е от окупираните територии на Украйна, включително от областта Запорожие. В другия документ изобщо не се споменава Украйна, а се твърди, че зърното е от Самарския регион в Русия".

По този начин за митническите служители става изключително трудно да разкрият контрабандата. Но Николай Горбачов от Украинската асоциация на зърнопроизводителите е убеден, че рано или късно Русия ще трябва да плати репарации за кражбите на зърно. Дори имената на моряците от корабите били известни на украинските власти.

Автор: Ребека Барт


Поставете оценка:
Оценка 2.5 от 24 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Бесен- _Язовец

    38 12 Отговор
    НАТО открадна житото на бандери.

    Коментиран от #15, #34

  • 2 Пич

    35 9 Отговор
    Хахаха..... не можаха козяците да го плячкосат и тази година , както всяка ..... А.....?!
  • 3 Уууууууууу

    36 10 Отговор
    ЗЕЛЕТО БЪЛВА ПОРЕДНАТА ПРОПАГАНДА

    Коментиран от #32

  • 4 Последния Софиянец

    12 9 Отговор
    Складове за зърно до атомната централа . Много умно няма що.
  • 5 Олег

    22 8 Отговор
    Всеки краде - западът тафна едни руски 300 милиарда, руснаците - жито. Кой каквото може. Важното в да се краде.
  • 6 Ксаниба

    9 32 Отговор
    То само житото да беше. Свалят мачтите на GSM операторите. Крадат оборудването от болниците, а имат войски в региона.

    Коментиран от #28

  • 7 Окраин4е

    29 7 Отговор
    Окраинското жито се разговарва в Италия от там камиони на НАТО го товарят и отнасят в неизвестна посока. Само 20 % от храните са
    стигнали до Африка и Азия..
  • 8 Факти

    24 7 Отговор
    Точно така е, на Дойче зеле трябва да се вярва безпрекословно, третият най-голям производител на зърно в света само се чуди как да гепи токсичното украинско такова...

    Коментиран от #14

  • 9 Тъй,тъй

    6 20 Отговор
    Документирано е. Влизат рашистките мародери в стопанствата, секвестират зърното, а механизацията директно я товарят - и за Рашистан. Скъпа, западна техника. Е как да не им е....
  • 10 БСП за България и Радев

    15 9 Отговор
    Житото винаги е било Руско! Разбрахте ли бе!
  • 11 Стратегията на континенталната Анаконда

    23 7 Отговор
    Кражба За МИЛИАРДИ!!! Как Канада плячкосва златото ни!
  • 12 Сократ

    18 5 Отговор
    Плячкосва го европата. Руснаците си имат свое и то предостатъчно. Путин каза, че за гладуващите са готови да изпратят безплатно от тяхното зърно. Защото по сделката до сега именно за гладуващите са отишли по-малко от 5%.
  • 13 Бесен- _Язовец

    19 6 Отговор
    Руската Федерация е най големия производител и износител на пшеница в Света вчера от Кремъл са казали, че пшеница от РФ ще се изнасят само, а държави от третия свят. Тази година реколтата в Европа е лоша заради скъпите азотни торове и крадът окраинската пшеница от ЕС.
  • 14 Стратегията на континенталната Анаконда

    18 6 Отговор

    До коментар #8 от "Факти":

    Русия от последните няколко години е първа в света по износ на жито.

    Коментиран от #16

  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 ...искаш да кажеш..

    4 7 Отговор

    До коментар #14 от "Стратегията на континенталната Анаконда":

    ...на крадено жито...

    Коментиран от #39

  • 17 Вирус

    13 5 Отговор
    Тъпо зеле какви кражби бе 40% от земята на амер фирми искат си зърното щото земя повече няма да видят хахаха
  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 Ксаниба

    11 4 Отговор
    б000й по бандерите!!
    А как бандеровсите плячкосваха Донбасс!!?? Сега с тяхно жито ще го възстановяват!!
  • 20 Урюрвкос

    5 4 Отговор
    тези никога не са виждали как се товари кораб с насипни материали. С камиони и за година няма да се натовари ако ще на опашка да стоят.

    Коментиран от #23

  • 21 Котка ученият

    14 4 Отговор
    Украйна открадна нефт и газ на стойност стотици милиарди долари от тръбопровода. Европейските потребители нямаха нищо против и се отнасяха към кражбите с разбиране, съчувствие и усмивка. Ако е възможно, тогава защо да не крадете и да се смеете на Русия.
  • 22 Историк

    5 15 Отговор
    Организирания грабеж на руските терористи не се отнася само до зърно, а до всичко: хора, електроенергия, храни, медицинско оборудване, техника, културни ценности и пр.
  • 23 .....

    2 3 Отговор

    До коментар #20 от "Урюрвкос":

    Какво работиш? :))))
  • 24 Адам Хилтън

    11 3 Отговор
    Министерството на Сирия се оплаква че и САЩ са плячкосали за 100 милиарда долара нефт, ама никой не му дреме.
  • 25 Перо

    10 5 Отговор
    Защо DW,измисления Бесарабски фронт, Атанасова и Джамбазов не направят общ авторски колектив с лого,който да подписва фейк новините,след като съдържанието на темата е еднакво и еднозначно!
  • 26 Пеци

    6 16 Отговор
    Дивата руско-азиатсща-чеченсща орда освен да граби, убива и изнасилва друго нищо не могат да правят

    Коментиран от #30, #33

  • 27 Соваж бейби

    12 4 Отговор
    Украинците си го продават за бомби и оръжие ,накрая Русия им е виновна ?С част от парите нали плащат и "безплатният интернет на Мъскито ".Нещо такова е реалната картинка ,къса версия !
  • 28 Ксаниба

    4 1 Отговор

    До коментар #6 от "Ксаниба":

    на теб ти свиха гайката, сега всичкото мозок се излива през шлауха доле-тр0ле
  • 29 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 30 любопитен

    5 0 Отговор

    До коментар #26 от "Пеци":

    Теб какво те направиха? Ограбиха ли те или убиха?
  • 31 Котка ученият

    14 2 Отговор
    Ние знаем с какво презрение и омраза Украйна се отнасяше към онези, които отгледаха това зърно. Жителите на Херсон разбраха, че са хора второ качество и че Европа никога няма да ги защити от украинското насилие, тормоз и унижение.
  • 32 АХА

    10 2 Отговор

    До коментар #3 от "Уууууууууу":

    Като изключим статиите на една журналистка и наистина доста смислени коментари освен пропаганда от най - ниско качество какво друго бълва този сайт?

    Коментиран от #43

  • 33 Соваж бейби

    9 3 Отговор

    До коментар #26 от "Пеци":

    Ако следиш украинските новини много можеш да смееш ,най ме накефи трагикомедията.Русия им открадна пералните и тоалетните уеш,живи и здрави добре че бяха те ,руснаците не виждали такова нещо .А магазините им и офисите всичко с централно бюро от Русия ама карай!Какво имат лично тяхно без управление от Русия ,която им е отворила и заводи ,магазини и работни места ?Едно зърно и пак не се знае дали не се жъне с руски трактори и пари за семена и обработка торове....Може би си прибира част от стоката бе за зърното пиша?
  • 34 Хахах

    2 1 Отговор

    До коментар #1 от "Бесен- _Язовец":

    ЛесенГъзовец, що не си пиеш хаповете, веднага се връщай в изолатора!
  • 35 Уса

    6 3 Отговор
    Англичаните го крадяха от предназначеното за Африка.Трябва да има справедливост и възмездие към западните консуматори
  • 36 анонимен

    12 3 Отговор
    Ми той "демократичния колективен" запад открадна 300 милиарда от Русия и това им се видя малко, сега тръгнали да реват, че не моган да плячкосат и украинското зърно.
  • 37 БПФ

    10 3 Отговор
    Русия е най-големият износител на пшеница на света и не е умряла за "няколко камиона". Дойче зеле защо на направи един разследващ репортаж как западните политици заплашват корабните компании, за да не помагат за износа на руска пшеница - заплашват и застрахователите да не застраховат кораби, на компании, които не се подчинят - и това въпреки че стотици милиона хора по света са заплашени от глад? ООН мълчи въпреки че африкански страни им се молят да се намесят и да попречат на тоя незаконен рекет, пречещ на руския износ на зърно !!! Разбира се - Зелето мълчи - защото са пoмиярcко подобие на медия !!! Ще дойде ли време, когато въпросните европейски и американски политици ще бъдат съдени за геноцид? Същото се отнася и за торовете - 300 000 тона руски торове са блокирани в пристанищата на ЕС, въпреки че Русия декларира, че иска да ги ПОДАРИ на бедните страни !!!
  • 38 Матей преображенски

    9 3 Отговор
    И като как точно руснаците крадат украинско жито,ако е от освободени райони,то си е тяхно като военна плячка,всяка страна при подобни обстоятелства прибира всичко завладяно и никакви спорове не може да има.Те не виждат голямото ,дето губят по своя собствена вина,и се фиксират върху неизбежните военни щети.Зеленски например защо се съгласи да изнася милиони тонове храни уж за бедстващи африкански страни ,а всъщност за Западна Европа,Р усия им направи компромис и осигури морски коридор,за да се втурнат украинците да изнасят с кораби,все едно нещо ще спечелят.Западняците нищо няма да им платят,ще си прихванат за военните доставки и пито-платено.Путин им позволи да си изнасят зърното ,защото така Украйна става много уязвима,ще настане глад,ще ги натиснат много беди и ще се принудят да искат мир при всякакви условия.
  • 39 Стратегията на континенталната Анаконда

    6 1 Отговор

    До коментар #16 от "...искаш да кажеш..":

    Искам да кажа, че от 2016-2017 година Русия е най големият в света износител на жито!
    Що се отнася до това жито сега в Украйна. Да, Русия контролира там и разреши Украйна да изнася/продава житото си, а парите влизат в бюджета на Украйна! Та, къде е кражбата?Или визираш, че ЕС го открадна и не сригн адо Африка? Поне така казаха от ООН, че само 3% е отишло в Африка. Останалото в силузите на ЕС..Аааа,да не забравя и в Англия! Нали Англия се оплака от Русия:) че Русия спирала сделката за да стоели те гладни:))) Дали САЩ когато влязоха в Ирак, разрешиха на Ирак да продава петрола си и парите от продажбата да влизат в бюджета на Ирак?
  • 40 пешо

    3 2 Отговор
    житото си е руско
  • 41 сноу

    4 0 Отговор
    Ребека е като шебека ..щом и поръчат от зелето и най абсурдната лъжа тя е готова на чутовен подвиг...Че там плащат на всяка дума стига да е от лъжа нагоре..
  • 42 Знайко

    1 0 Отговор
    Автор- Ребека Бард. Какво прекрасно, традиционно украиско име....да не би да е съплеменничка на президента им?
  • 43 Знайко

    1 0 Отговор

    До коментар #32 от "АХА":

    едни неща от кафевия спектър!
  • 44 Николай

    0 0 Отговор
    Руснаците са не само терористи и варвари, а и крадци !
Новини по държави: