Last news in Fakti

18 Октомври, 2022 16:00 3 571 36

Гузен негонен бяга

  • украйна-
  • крим-
  • русия-
  • българия

Нашата слабост се състои не само в колебливите действия на държавата по отношение на конфликта в Украйна, а и във факта, че тази инсинуация не беше достатъчно категорично оборена от медиите, преди да се намеси правителството

Гузен негонен бяга - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Тези дни Русия си позволи да замеси страната ни в подготовката на взривяването на Кримския мост. Видите ли, камионът, предизвикал взрива, бил тръгнал от България. И хоп - ето ти "българска следа" в световното събитие на месеца, най-вероятно.

Българската обществено-политическа и медийна среда реагира с очаквана в подобни случаи олелия, кулминирала в официална правителствена позиция, в която се твърди, че въпросният камион никога не е бил на територията на нашата страна. Няколко часа по-рано, премиерът Гълъб Донев заяви, че България няма съучастие в този акт и призова да се изчакат резултатите от започналата проверка.

Позицията на Министерски съвет бе напълно очаквана. Има си хас България, която месеци наред се назландисва да изпрати официално военна помощ на Украйна, сега да влезе в руския сценарий и да признае (несъществуваща) вина. А евентуални обяснения как това се е случило под носа на нашите служби, биха се възприели като колосален имиджов (че и дипломатически) гаф. Дори по времето на Студената война, когато НРБ оказваше подобна "подкрепа" на "братските народи, борещи се срещу империализма", тя беше опакована като "хуманитарна помощ".

Що се отнася до медийните реакции, те общо взето се побират в традиционните за подобни случаи рамки - дава се трибуна на експерти и анализатори, които "разнищват" различните аспекти на казуса. Естествено, не са подминати и политическите реакции - на основните политически сили плюс позицията на Европейската комисия.

Важно е да се подчертае, че още преди да излезе официалната българска позиция, политически партии призоваваха да се опровергава на най-високо равнище. БСП поиска от президента Румен Радев да разследва "българската следа"; лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов отхвърли теорията за българско участие и направи аналогия с кампанията покрай атентата срещу папа Йоан-Павел II; остра реакция и призив за отхвърляне на инсинуациите имаше и от съпредседателя на "Продължаваме промяната" Кирил Петков. И всичко това без страната ни да е официално обвинена - нещо, което в петък бе потвърдено и от Външно министерство. Но всички се разбързаха, дори преди службите. Получава се "гузен негонен бяга".

Междувременно и Европейската комисия заяви, че не може да се вярва на Москва за такова нещо.

Общото мнение е, че руската теза за българско участие следва да бъде отхвърлена като несъстоятелна. Това добре. Проблемът е другаде.

"Камъните в нашата градина" бяха хвърлени не на междудържавно, а на неофициално, медийно ниво. И въпреки това предизвикаха известни турбуленции по върховете на държавната власт - реагираха правителство, ДАНС, прокуратурата, основни политически сили... С една медийна публикация от Москва - много зайци.

И въобще, защо едно разследване на спецоперация (взривяването на Керченския мост) придобива такава, бих казал направо нездрава, публичност? Не трябваше ли просто службите тихо да разнищват случая, както става обикновено?

Но след като така и така се отвориха портите Адови, да видим какво може(ше) да се направи.

Пределно ясно е, че в руска медия от ранга на "Комсомолская правда" нищо не се публикува току-така, понеже на някого му е хрумнало да въвлече България. Отдалеч си личи, че това е действие, планирано от управляващите в Кремъл. Мотивите също са ясни - не само да се дестабилизира една страна, официално обявена за "вражеска", но и да се обоснове руската теза, че не само Украйна, а НАТО воюва срещу Русия (България е член на НАТО, за разлика от Грузия, която също е по маршрута на камиона).

Нашата слабост се състои не само в колебливите действия на държавата по отношение на конфликта в Украйна, а и във факта, че тази инсинуация не беше достатъчно категорично оборена от медиите, преди да се намеси "тежката артилерия" в лицето на правителството, Прокуратурата и службите. И ако по самия казус положението изглежда "спасено", то "хибридната" интервенция на "Комсомолская правда" може да причини други бели.

Предстои свикването на 48-ото Народно събрание. Една от първите точки в неговия дневен ред се очаква да бъде разискването и гласуването на предложение за военна помощ на Украйна от страна на България. Съществуват предпоставки такава инициатива да бъде приета с мнозинство - "Демократична България", "Продължаваме промяната", ГЕРБ-СДС, а защо не и ДПС... Само че контекстът започва да се променя, и то заради външна намеса. Резултатът от гласуването (ако се окаже положителен) може да се вземе "на въоръжение" от руската пропаганда и нейните разпространители у нас. И да се представя като косвено признание, че страната ни всъщност е имала участие във взривяването на Кримския мост. Ето, виждате ли, България може и формално да не е помогнала на украинските спецслужби да ударят моста, но много ѝ се е искало - просто някой друг я е изпреварил. А че на власт все още е служебно правителство, назначено от президента Румен Радев, който наскоро не подкрепи една обща декларация на европейски държавни глави в подкрепа на Украйна - това удобно ще се премълчи...

Дали пък намесването на името на България във взрива не е точно с тази цел? Хипотеза, която сякаш убягна на повечето наблюдатели. А когато става дума за военен конфликт, е направо задължително да се мисли няколко хода напред.


Поставете оценка:
Оценка 2.9 от 32 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 А нещо да кажете за...

    38 14 Отговор
    ...прословутото Украинско ,,контранастъпление"...!Най-новите данни ги има в нета и то е,че Укрите търпят пълно поражение,с много загуби...!

    Коментиран от #2

  • 2 В руския нет?

    13 26 Отговор

    До коментар #1 от "А нещо да кажете за...":

    Там от февруари върви руско настъпление, нищо че от доста време то е отрицателно.

    Коментиран от #12

  • 3 Ъхъъъ

    9 30 Отговор
    Опитват се от Кремъл да инжектират повече гласове на Възраждане и продажника Копейкин !
    Явно е заслъжил много след като държи полата на Митрофанова Варненското леке. Интересно е защо никой не го подвежда под отговорност и най-вече ДАНС за подкопаване на националните интереси ?
  • 4 Мсклауд

    14 3 Отговор
    Целият свят е замесен
  • 5 Има много въпроси

    24 3 Отговор
    Още нищо не се знае-а ако се докаже че камиона наистина е минал през нас?--кво правим тогава??? Защото руснаците не ни обвиняват че сме замесени по някакъв начин в организирането на терористичният акт-а са споменали само маршрута му...

    Коментиран от #33

  • 6 Умственият капацитет на русофила !

    9 29 Отговор
    Не може да направи разлика между военен обект какъвто е кримският мост и цивилни обекти, каквито са в центъра на Киев!

    Коментиран от #22, #35

  • 7 Псевдоним

    20 4 Отговор
    То и по много други случаи трябваше просто да се мълчи и да се работи, но има и друга поговорка - "Шило в торба не стои". Можем да се сърдим на онези, които най-много вряскаха последните няколко месеца - там е разковничето. На нормалните хора не им се занимава с Украйна.
  • 8 Хасковски каунь

    22 3 Отговор
    Не ни е замесена! От Одеса товарът тръгва за Русе т.к. това е безопасно. Претоварва се за Грузия, слезва Армения и през моста за руска фирма..Ако е продължил от Одеса за Грузия ще бъде проверен от руснаците.
    Нека не сме гузни. Просто това е установения маршрут

    Коментиран от #15

  • 9 Бамбука

    3 3 Отговор
    За камиона не знам, ама влака със сигурност е преминал през България - хахаха.
  • 10 Никой не ние

    24 4 Отговор
    Обвинявал само констатираха фактите откъде е минал товара но май найстина гузен негонен бяга почна се с един оправдателен режим убеден съм почти на 95 %че е станало така както казват
  • 11 Хаха

    5 10 Отговор
    Товара минава на през толкова много граници а граничарите си бъркат в нослето ?
    Хайде стига бе тези ни хванаха за боядисани врабчета.Камиона най вероятно е "прелетял" а доказаталства няма и да има ....
  • 12 Въпрос

    19 1 Отговор

    До коментар #2 от "В руския нет?":

    А бе навремето американците като казаха, че сме гръмнали папата ........ те да не се отрекоха, че не е вярно!?
  • 13 Пълни глупости

    25 3 Отговор
    Боже какви тъпи съждения, ако смяташ, че така ще ни настроиш против Русия и в полза на Украйна си в дълбоко умопомрачение. Самите вие сте манипулирани кукли, но мнозинството българи имат ум в главите си и не могат да бъдат манипулирани. Моля ви вижте в "Афера" статията"за приятелите на украинските нацисти, които нямат памет и сега са национални предатели. И пак кажете, че Русия е агресор." с видео на БТВ.
  • 14 българофил

    14 0 Отговор
    На 19 октомври в 8.30 сутринта от северната страна на Народното събрание се обявава митинг "България - Зона на мира", преди откриването на 48-то Народно събрание
  • 15 бокоБРАВО КИРОАЛООО

    16 3 Отговор

    До коментар #8 от "Хасковски каунь":

    20 дена е стоял в русе докато го напълнят с "фоерверки " ...документите са иззети от данс ...но няма как да ги скрият ..
  • 16 ЗАЩОТО БЪЛГАРСКАТА

    17 1 Отговор
    ПОЛИТИЧЕСКА И МЕДИЙНА СРЕДА ВРИ ОТ ПЛАТЕНИ П Р О С Т И Т ...У Т КИ И АНАЛ ЛИЗАТОРИ! ЗАТОВА Е ГУЗЕН НЕГОНЕН БЯГА ..
  • 17 Българин

    13 2 Отговор
    Русия каза от къде е минал камиона, а той е минал през Русе - ФАКТ! Иначе казано Петров негонен бяга!
  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 Българин🇧🇬

    14 4 Отговор
    Българи се слави като предателска държава веднага след освобождението се почва с русофобия естествено оак от запад платена. Втората балканска пак е предателска спрямо съюзниците скед това 1 СВ идва ВСВ след това 1989г преврата платен пак от запада и се стигне до 2022г
  • 20 Философа

    5 0 Отговор
    Българския,, интрес" е интереса реално е западен интрес представян като български от петоколонниците!
  • 21 Сандо

    16 1 Отговор
    Този случай показва пълната несъстоятелност на нашите власти,политици от всякакъв вид,медии,експерти и всякаква някаква паплач.Русия официално никога и в нищо не е обвинявала България - тя просто съобщи официалния маршрут на товара,в който е бил скрит експлозива.А нашите тъпанари ришиха,че могат да се подмажат на Господаря си и сътвориха такива идиотщини,че ако имаше по-кадърни или поне нормални,то Хегемона щеше да им бие шута.Но какво да се прави,какъвто Шефа,такъв и слугата му.
  • 22 гост

    11 0 Отговор

    До коментар #6 от "Умственият капацитет на русофила !":

    А ти като си толкова умен,я обясни как със 70 ракети истреляни по жилища,детски градини ,училища и тем подобни са убити само 8 човека???

    Коментиран от #30, #34

  • 23 Коментар

    11 1 Отговор
    До автора (Митака)!

    Дори и в някои от разсъжденията ти да има резон, когато живееш в държава, в която високите етажи на властта пазят дрогирани рецидивисти да трепят хора по улиците на България, едно зареждане на някакъв си камион с експлозиви, изглежда като детска игра за БГ реалността!!! Т.е. супер правдоподобно!!!

    Те управлявалите тикви до неотдавна ни тровеха с непроверени храни на К. Андреево, пък кво остава за им дреме, дали някой товари камиони с експлозиви!!!

    Освен това народът ни многократно излизаше на масови протести, че е ПРОТИВ изнасянето на оръжия за Украйна, а евроатлантягите се направиха на ни лук яли ни мирисали и са готови да ни направят част от тоя конфликт, само и само да угодят на Козяк 16!!!

    С други думи, България спря да бъде независима държава още през 2004 когато нато ни анексира!!!
  • 24 Урюрвкос

    5 0 Отговор
    груз и грузовик са думи с различни значения и в доклада за българската следа се използва думата груз а не камион. Все още не е определен химическия състав на бомбата. Декларирани са като ролки с опаковъчно фолио. Целофана никак не е безобиден а при определена модификация си е направо опасен. Видяхме силата на торовете в Бейрут на 4 авг 2020
  • 25 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 26 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 27 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 28 Който обещава въже за Путин,

    5 2 Отговор
    натиска ядреното му копче
    русия-украйна-кремъл-владимир путин-ядрено оръжие
    Човек се чуди какво си мислят тези, които настояват за ускоряване на въоръжаването на Украйна
  • 29 ДрБр

    6 1 Отговор
    Товара минал ли е през България, минал е. От там нататък всеки има свое виждане. Никъде руснаците не казват, че България е замесена а, че товара е минал от тук.
  • 30 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 31 значи

    4 1 Отговор
    докога ще повтаряте за камион, тръгнал от България? Колко пъти ви се каза, че става дума за СТОКА тръгнала от Одеса през Русе, през Варна, Поти в Грузия, после Армения, пак Грузия и чак тогава в Русия? Така се замитат следи или нещо бъркам?

    Коментиран от #32

  • 32 Гео

    5 1 Отговор

    До коментар #31 от "значи":

    Значи, за Казичене през Владивосток
  • 33 И да е минал какво?

    3 1 Отговор

    До коментар #5 от "Има много въпроси":

    Това му е работата на камиона, да минава от където му е маршрута.
  • 34 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 35 Ще отговоря на Нр.22

    7 0 Отговор

    До коментар #6 от "Умственият капацитет на русофила !":

    Омръзна ми да ме трият.
    Отговора: Руснаците си умират от кеф, да харчат по над 10 ракети с с цел унищожаване на 1 брой укр!
    Много яко, а освен това тия 70 или 80 им бяха последните, според соросченцата и другите подобни!
    Чакам с нетърпение да ми изтрият поста : D
  • 36 падналия ангел

    2 0 Отговор
    "Видите ли, камионът, предизвикал взрива, бил тръгнал от България." Митье, официалното руско изявление гласи-товара от Одеса, през Румъния /пак да кажа тооовааарааа, не камиона/, в Русе с престой 20 дни, пристанище Бургас, Поти Грузия, от там с камион, Армения-оформяне на митнически документи, Русия и там прехвърляне на товара на въпросния камио, който според теб е минал през България! Ай спрете се и се упражнявайте на козяшко подлагане в други теми!