Last news in Fakti

17 Октомври, 2022 13:09 2 121 10

Разнобой в Сърбия след изявлението на вътрешния министър Вулин, че мястото на Белград не е в ЕС

  • сърбия-
  • русия-
  • александър вучич-
  • александър вулин

Вулин и руският външен министър Сергей Лавров казаха на сръбските граждани, че не трябва да се притесняват, президентът Александър Вучич ще продължи да води политиката, която е водил и досега

Разнобой в Сърбия след изявлението на вътрешния министър Вулин, че мястото на Белград не е в ЕС - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Сръбската прогресивна партия със сателитите си е най-голямата пречка пред европейската интеграция на Сърбия, защото това ѝ позволява да печели избори, казват представители на по-новите проевропейски сили в страната, докато тези от редовете на по-старите граждански опции съжаляват, че лустрацията не е извършена своевременно. Това са реакциите в Сърбия по повод изявлението на министъра на вътрешните работи Александър Вулин, че мястото на Сърбия не е в ЕС, пише вестник "Данас".

"Това е легитимно, но вредно и погрешно отношение. Въпреки че разбирам защо го казва - защото Вулин знае, че ако Сърбия наистина приеме европейските стандарти, например в борбата с корупцията и престъпността, членовете на режима на Сръбската прогресивна партия (СПП) ще се озоват зад решетките и ако се прилагат стандартите за свобода на медиите, те никога няма да могат да спечелят избори", каза за вестника Радомир Лазович, депутат от движението "Да не даваме/давим Белград".

Зоран Вулетич, председател на извънпарламентарния Граждански демократичен форум, посочва, че Вулин е "окуражен от неотдавнашното си посещение в Москва" и се чувства сигурен.

"Вулин и руският външен министър Сергей Лавров казаха на сръбските граждани, че не трябва да се притесняват, президентът Александър Вучич ще продължи да води политиката, която е водил досега. Това означава фалшива проевропейска политика, диктувана от Москва", каза Вулетич.

Той добави, че Вулин е нескрито ангажиран, нещо повече - горд със службата си на Русия и че с това изказване директно тласка Вучич към официално прекратяване на евроинтеграцията.

"Ще бъде интересно да видим дали Вучич ще успее отново да измами Европа, като премахне Вулин като част от новото правителство. За такова решение е необходимо и съгласието на Путин", смята Вулетич.

Александър Мартон, говорител на Лигата на социалдемократите, заключава в писмена декларация, че е "срамно Вулин, от висока държавна позиция, да има възможността да ни отдалечава всеки ден от модерния и нормален свят".

"Публичните му изяви са комбинация от безумни и опасни изказвания. Ако процесът на лустрация беше започнал през 2000 г., за което Лигата на социалдемократите настояваше, Вулин щеше да бъде един от първите лустрирани като говорител на (съпругата на Слободан Милошевич и лидер на Югославската левица - бел.ред.) Миряна Маркович и престъпно-мафиотската организация ЮЛ", посочва Мартон.

Мирослав Парович от дясното Движение за народна свобода каза, че "в правителството се създава риалити, като Вулин играе ролята на противник на ЕС и "за" руснаците, а (вицепремиерът) Зорана Михайлович - против руснаците".

"Същността на играта е накрая Вучич да се окаже най-нормалният, което е много трудно, а ние останалите да следим историите и да не се занимаваме с корупцията и престъпността, които разяждат обществото. Освен това за Вулин е лесно да бъде против ЕС, когато неговият приятел и бизнес партньор Желко Митрович държи всичките си капиталови и бизнес връзки в Лондон", заключава Парович.

Министърът на вътрешните работи Александър Вулин каза вчера пред вестник "Новости", че възможно най-бързо Сърбия трябва да приеме, че ЕС "не я иска" и че "мястото ѝ не е там", и добави, че отношението към ЕС "не е въпрос на емоции, а на рационални решения".

Сръбските медии съобщават, че утре 18 октомври, ще започне заседанието на парламента за състава на новото правителство на Сърбия и че Вулин вероятно няма да остане министър.

Според някои спекулации той трябва да заеме поста директор на компанията "Сърбиягаз" вместо Душан Баятович.

По състава на новото правителство, чийто трети мандатоносител е Ана Бърнабич, ще се оценява ще предприеме ли Сърбия завой във външната си политика, тоест ще запази ли в състава си министри, които открито се застъпват за тясно сътрудничество с Русия и дистанциране от Запада.


Поставете оценка:
Оценка 3.2 от 13 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Българин

    17 8 Отговор
    Сърбите трябва да разберат, че не могат вечно да седят на два стола и да цицат от две майки. Или са с ЕС или са с Путин!
  • 2 Като нашите е, фалшив герой !

    9 6 Отговор
    Парите и имотите на Запад, съмнителна подкрепа от Масква !
  • 3 Иван

    19 10 Отговор
    ЕС се разпада!
    BULEXIT

    Коментиран от #8

  • 4 бушприт

    7 5 Отговор
    Вулвин, Вулвичич, Вулветич-М.....си Е...
  • 5 Боруна Лом

    9 1 Отговор
    ДА НИ ВИДЯТ НАС!
  • 6 Жена

    16 7 Отговор
    ЕС залъгва Сърбия. За да влезе Сърбия в ЕС трябва да признае Косово. А това няма как да стане. Бомбите не са хуманни. А за какво им е на Сърбия този ЕС? За да си загубят суверенитета, да ги командват и използват? Няма нужда. И сега в Сърбия инвеститори колкото искаш/за сметка на България, където всеки я заобикаля нали сме член на Е С😉/защо ли/, но темата е дрга/. Икономиката им върви добре. Ще имат и газ, и евтини горива. Да му мисли ЕС
  • 7 Дългият

    13 3 Отговор
    Той ЕС всичката я свърши та стигна до приемането на Сърбия. Сърбите знаят, че приемането им в ЕС е политически блъф насочен срещу добрите им отношения с Русия.
  • 8 Стар комонис

    10 14 Отговор

    До коментар #3 от "Иван":

    Разпада ти се мозъка Иванчо. Твоята песен я пееха партийните секретари още по времето, когато нямаше ЕС а Европейска икономическа общност! Оттогава до днес се розхонаха само СССР и Югославия!
  • 9 Орце Камчев

    7 4 Отговор
    Първо да признае и приеме Северна Македония. Сърбите да почакат любезно.
  • 10 Това се отнася и за партиите в България

    0 4 Отговор
    БПС руската партия и ДПС турската партия както и дателитите ваз. И на Яанев руската платена партия който беше изгонен
Новини по държави: