Лозари от цялата страна излитат днес на протест пред Министерство на земеделието. Целта на мероприятието е настояване към управляващите в лицето на Министерството на земеделието да се обърне внимание на лозарския сектор у нас, който през последните години преживява един от най-тежките си периоди. След редица срещи има обещание за финансова помощ през 2022 г., което не е спазено. По темата пред ФАКТИ говори Калин Йорданов от „Национално сдружение на българските лозари“ (НСБЛ).
- Г-н Йорданов, лозарите за пореден път организирате протест пред Министерството на земеделието. Сега защо…
- Като национално сдружение сме най-голямата браншова организация в областта на лозарството. Ще се вдигнем на протест, на бунт и ще разливаме вино пред министерството. През последната година направихме четири протеста, но вече имаме повече опит, защото при предходен протест затворихме пътищата в 5 области в страната. Проблемите при нас са най-вече в две направления и никой не ни чува.
- Какво искате?
- Искаме държавата да обърне внимание на сектор лозарство и винарство. Да се изготви Национален план. В момента няма каквато и да е политика в областта на лозарството. За последните 20 години винените лозя в България са намалели драстично. Има ли сме 1,6 млн.- декара лозя, а сега имаме 200 000 декара. Нали разбирате за какво става въпрос. Десетилетия наред България е била на четвърто място в СВЕТА, напишете го с големи букви, по износ на вино. Била е на ПЪРВО място по износ на десертно грозде в света. Били сме водещи в този бизнес. А се докарахме дотам, че в момента ни няма дори в класациите, няма ни в статистиката. И се докарахме до това дередже, защото няма адекватна политика в сектора. През последните 20 години лозарството, като отрасъл, е тотално низвергнато. Ние сме единственият бранш в България, който няма право на национално доплащане. Получавахме пари само по СЕПП по 27 лв. на декар. Толкова се плаща и за декар пасище.
- Колко струва в момента издръжката на декар лозе…
- Над 1000 лева, но преди да го докараш до гроздобер, защото там вече има допълнителна разходи, има проблеми с работна ръка и така нататък. После като сложиш и беритбата на килограм грозде - още 25-30 стотинки, защото трябва да го опазиш от скорци, от набези, да го набереш, да го изкараш от масива и доставиш до пункта, да го измериш, все логистични разходи. И така цената на гроздето става 1,2-1,3 лева. А изкупната цена е 65 до 70 стотинки. В момента всеки лозар губи страшно много и борбата е кой ще губи по-малко. Това пък означава, че това не е никакъв бизнес. Когато правиш бизнес, трябва да печелиш, да се издържаш, част от парите да влагаш, да инвестираш, за да може да направиш нещо и да си конкурентен. Днес на говорим конкуренция, говорим за оцеляване.
- Все пак през последната година получихте пари – по ковид мерки, заради войната…
- Получихме пари, защото протестираме. И след всеки протест ни дават някакви трохи. Веднъж получихме едни ковид пари - 17 лева на декар, после по 23 лева пак за ковид, във връзка с войната в Украйна по 37 лв. и накрая за ликвидност на земеделските стопанства още 45 лв. на декар. Досега не бяхме получавали такива пари. Но цялата ситуация с това е на парче. Няма визия, няма план, няма програма за развитие на сектора. Имахме много срещи с министъра на земеделието, с ресорния зам.-министър, с изпълнителния директор на Агенцията по лозата и виното. И нищо. Последиците за нас от войната са ужасяващи, защото имаме нарушена верига на доставки, повишени цени на торове, препарати, горива, заплати. Давам ви пример. Тон амониева селитра бе 360 лв., а сега скочи на 1700 лв. Колко е увеличението? И как да си правим сметките? Нека някой да ни каже? Разбирате ли за какъв разход става въпрос. И когато липсва стратегия на защита на националното производство, ние сме обречени.
- Къде виждате решението?
- Управляващите да имат план и визия за сектора, да има субсидии. Защо в други страни в ЕС могат да си го позволят, а ние само се лъжем с някакви мижави пари. Бизнесът с вино е мащабен и ние не сме конкурентни на този пазар. Как в Европа се създава продукцията с отрицателна себестойност, което означава, че те и да подаряват продукцията си, пак ще са на печалба. В ЕС няма мита. Стоките се движат свободно. Но как Германия успява да ограничи вноса на сезонни продукти, за си пласират на пазара собствената продукция и това не е в разрез с разпоредбите на ЕС? Защо у нас не е така? Ето този въпрос зададохме на министерството. Отговор – ми чакаме информация....
- Но преди време все пак имаше документ от министерство, който бе разработка на стратегия за сектора ви…
- Беше ни предложена стратегия от Министерство на земеделието, но в нея бяха заложени безумни неща. Когато тази стратегия ни беше предложена за първи път, ние, както и още 10 други организации от сектора, се подготвихме за протест. Слава Богу, тогава Явор Гечев, който сега е министър земеделието, а тогава бе зам.-министър и то в последния си ден като част от служебното правителство на професор Бозуков, оттегли стратегията. После при субсидиите страдаме от чиновническо безхаберие. Нещо говорим, обсъждаме, договаряме се и изведнъж някаква тематична работна групи в министерството взима някакво решение, а ние сме само уведомени. Безобразие. Преди седмици бяхме на среща с Явор Гечев вече като министър, защото причина за протеста е и връщането на Красимир Коев като директор на Изпълнителна агенция по лозята и виното. Ние правихме вече протести срещу него и искахме той да бъде освободен заради некадърно управление на Агенцията. И той беше освободен на 1 юни тази година, но сега Явор Гечев отново го върна. Той за 13 години доказа само, че може да съсипе сектора, а те го връщат. На последната среща с Явор Гечев ни каза, че ще ни помогнат с 18 лв. на декар за ноември и още 32 лв. до средата на декември. После пак се събира някакви нова тематична работна група с някакви чиновници - без участие на министър и зам.- министър, и решават, че няма да получим почти нищо. Какво е това? Ако са решили да няма българско грозде и вино, да кажат. Но това е факт. Скоро няма да има българско вино от българско грозде. Скоро вино от българско грозде ще е екзотика. Ще има внос на испанско, на македонско, ще му слагаме български етикети и ще се продава като наше. Това ли искаме…
Напиши коментар:
КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА
1 комунист ☆
Коментиран от #27, #38, #49
09:00 07.11.2022
2 Тома
Коментиран от #22
09:01 07.11.2022
3 ТаУмВзе
09:01 07.11.2022
4 Статистика1
09:02 07.11.2022
5 Този коментар е премахнат от модератор.
6 Този коментар е премахнат от модератор.
7 ГРАД КОЗЛОДУЙ
Коментиран от #10
09:04 07.11.2022
8 Шано
Коментиран от #24
09:04 07.11.2022
9 гост
09:04 07.11.2022
10 Този коментар е премахнат от модератор.
11 Инспектор
До коментар #10 от "Перо":
Тоя а ка навсякъде09:06 07.11.2022
12 Сандо
Коментиран от #14, #50
09:07 07.11.2022
13 Този коментар е премахнат от модератор.
14 хахахаха
До коментар #12 от "Сандо":
На Одрищяна Тиква - Брюксел й е виновен.Затова и прясно мляко не можете да произвеждате?
Коментиран от #37
09:10 07.11.2022
15 В НС ОРЪЖИЯ ПРАЩАТ ЗА УКР
09:10 07.11.2022
16 Последния Софиянец
09:11 07.11.2022
17 12 години ГРОБ И ДПС упрвляваха
09:12 07.11.2022
18 БОЛШЕВИК
Като са частници и са неспособни и негодни, да фалират и толкоз, това е пазарната икономика за която се бореха!
09:13 07.11.2022
19 Някоя си
Коментиран от #25
09:14 07.11.2022
20 То пък
09:15 07.11.2022
21 Никой в Европа не иска МЕНТЕТА!!
09:18 07.11.2022
22 Ще разливат от ментето
До коментар #2 от "Тома":
Само тук ви вървят измамите ! Никой не иска да пие боклуци в ЕвропаЗатова не ви вървят
Коментиран от #51
09:20 07.11.2022
23 ЕС - нежелае КОНКУРЕНТИ !
09:30 07.11.2022
24 дааа
До коментар #8 от "Шано":
И за 7 и за 13 все главоболието е гарантирани.В Испания за 5 лева вино сълза.Има и по евтино и пак хубаво.09:33 07.11.2022
25 Галина Колева,
До коментар #19 от "Някоя си":
Това е самата Истина.09:35 07.11.2022
26 Тракиец 🇧🇬🇺🇦🇩🇪🇮🇷🇮🇹🇯🇵
09:35 07.11.2022
27 Този коментар е премахнат от модератор.
28 Батки стига сте ревали
09:41 07.11.2022
29 ЕС - нежелае КОНКУРЕНТИ !
09:42 07.11.2022
30 54653465
09:42 07.11.2022
31 ЕС - нежелае КОНКУРЕНТИ !
09:48 07.11.2022
32 МАРКС го е писол в " КАПИТАЛЪТ "
09:54 07.11.2022
33 Хайде да поработите
09:57 07.11.2022
34 САЩ ще СРИНЕ ЕС ! Сиреч Германия !
09:59 07.11.2022
35 Този коментар е премахнат от модератор.
36 НАЙ- ТРУДНО се излиза на ПАЗАРА !
10:05 07.11.2022
37 Този коментар е премахнат от модератор.
38 СЛАВА НА ЕВРОПАТА И КОКАИНА В КИЕВ!
До коментар #1 от "комунист ☆":
КОЧИНА АМА ГОРДА ЕВРОПЕЙСКА ТРИ ПОЛОВА, КОЧИНА! МАЙ СИ Е БАНАНОВА КОЛОНИЯ ТРЕТОПОЛОВА.10:06 07.11.2022
39 ПияЧа
10:12 07.11.2022
40 Този коментар е премахнат от модератор.
41 Перо
10:20 07.11.2022
42 Дружбата с РУСИЯ е като
10:20 07.11.2022
43 Безпредметно
Коментиран от #54, #68
10:26 07.11.2022
44 АЛКОХОЛИК
10:37 07.11.2022
45 Този коментар е премахнат от модератор.
46 Хасковски каунь
При 1,2 лв мерло, рандеманът е 40%. При другите сортове рандеманът е 60% + . Правете си сметката кой печели. Амбалажът с етикет, тапа, капсул е 1,5 лв.
Не забравяйте , че това е първо вино и то се влага и служи за второ, трето винои плюс ракия..
Печалбата за винпромите е огромна.
Коментиран от #62
10:42 07.11.2022
47 Павета пенев
10:44 07.11.2022
48 Къркалан
10:47 07.11.2022
49 Този коментар е премахнат от модератор.
50 Мадам Yes
До коментар #12 от "Сандо":
договаряше условията другаргата меглена кунева/пръмова. Потомка и снаха на червени родове, сега правилно преориентирани в светлия евроатлантизъм.Коментиран от #66
10:58 07.11.2022
51 Чакай бе човек!
До коментар #22 от "Ще разливат от ментето":
Те тук хората пишат, че протестират лозарите, а не винарите. Ти да си видял някога винари да протестират. Виж за ментето си прав. От един тон винено грозде се правят около три тона вино, което не можеш да разбереш, че е менте. След това още колко правят от същия материал не знам, но тя пък и захарта поксъпна доста, освен ако не слагат направо спирт и боя, но то това си е направо топ менте и според мен е страшно да пиеш подобни химии!Коментиран от #57
11:00 07.11.2022
52 УСА боклук
11:02 07.11.2022
53 Този коментар е премахнат от модератор.
54 Бе те да поизсекат
До коментар #43 от "Безпредметно":
още гори, както до сега, тепърва ще има всякакви изменения на климата. Суши, наводнения и други "екстри".11:21 07.11.2022
55 Зеленски
11:25 07.11.2022
56 Моето предложение е
11:25 07.11.2022
57 С очите си съм виждал
До коментар #51 от "Чакай бе човек!":
как с камиони карат бонбони с изтекъл срок, сладка, компоти. Нашите алхимици са виртуози. После малко есенция и ракията готова.Коментиран от #59
11:27 07.11.2022
58 Тра ла ла
11:35 07.11.2022
59 Химия човек , химия
До коментар #57 от "С очите си съм виждал":
Туй захарта е дизахарид. трябва и вода за да се хидратира и да стане на монозахариди от рода на фруктоза, рибоза и т.н. Нишестето пък е полизахарид в аморната му форма за разлика от целулозата, чиито влакна са доста здрави и може да се квалифицира, като по-подредена един вид кристална форма на монозахарида глюкоза. Нишестето и ние го трансформираме чрез един ензим, отделян от слюнчните жлези и наречен амилаза, в глюкоза и организмът ни го използва за горене и добив на енергия. Целулозата могат да смилат само магаретата, защото за разлика от нашия закърнял, излишен и не работещ апеникс, тяхния си работи и затова те могат да ядат слама, в която има целулоза и да живеят, извличйки от нея глюкоза за горене и енергия, а ние не можем. Всички монозахариди, подложени на проста алкохолна ферментация отелят въглероден диоксид СО2 и алкохоли. От там нататък майсторлъкът е да отделиш метиловия алкохол, който е отровен и да остане само етилов алкохол, който се нарича още хранителен и в маки количества няма качеството на отрова за организма и най-вече да докараш вкусовите качества т.е. да е приятно за небцето и си 6. Туй шише, тапа , етикет ще ти го направят на всеки ъгъл дето има една дума!11:53 07.11.2022
60 Трезвеник
11:54 07.11.2022
61 МИНУВАЧ
11:55 07.11.2022
62 БРАВО
До коментар #46 от "Хасковски каунь":
Ако си спомняш един от Директорите на Винпром Любимец, беше казал Дайте ми етикети и ще ви направя такова вино и ракия.12:02 07.11.2022
63 Този коментар е премахнат от модератор.
64 чурно ми е
Как румънското грозде се внася за 60-80 стотинки за килограм, а нашето под 1,20- 1,40 рядко се намира
Може и алкохолния пазар у нас да е стеснет от малкото останали хора, но всеки иска да пие качествено вино и ракия. А мерло, каберне има навсякъде по света и фермернтацията на виното е еднаква, но после започва майсторлъка
12:10 07.11.2022
65 000000
Коментиран от #69, #73
12:11 07.11.2022
66 Сандо
До коментар #50 от "Мадам Yes":
Другарката беше за пред хората,а кои бяха зад нея?И чии заповеди изпълняваха?И знаеш ли кога една държава загива?Когато започва да благодари на колонизатора си.А ние смие точно в това състояние.12:28 07.11.2022
67 Ми то хубаво Ама
12:39 07.11.2022
68 глупости
До коментар #43 от "Безпредметно":
Тая година се скъса да вали, а най-добрите реколти на грозде са в сушави години.Коментиран от #72
12:49 07.11.2022
69 Хасковски каунь
До коментар #65 от "000000":
В това южнофренско вино от 2-3 евро, 50 % + е второ вино , а останалото е истинско. Твърдя ти го аз производителя на вино.13:28 07.11.2022
70 1256
14:03 07.11.2022
71 Киро ОЦЕТА
14:19 07.11.2022
72 Дали ?
До коментар #68 от "глупости":
В Павликенско доста лозови масиви бяха унищожение. Дори в Сухиндол доколкото знам, се отказват от тази дейност. Иначе при нас голяма суша беше тази година. Тревата не искаше да никне, само един път съм косил, а други години през 2-3 седмици косях.14:25 07.11.2022
73 пояснение
До коментар #65 от "000000":
Пряката помощ от държавата на френски лозар , достига 470 Евро на декар . В България около 36 лева . Преди да обвинявате български производител в неконкурентно-способност , се запитайте дали е поставен при еднакви , или близки условия спрямо своя западен колега. При такава помощ , френският лозар , или винопроизводител ,може да свали своята себестойност , близко до нула. А в България един берач на грозде , от индийски произход вече търси дневна надница от 65 лева .19:46 07.11.2022
74 Този коментар е премахнат от модератор.
75 Боби
А относно „страхотните“ чужди вина - само един линк от многото, където става въпрос за химията, която се влага във френски, италиански, калифорнийски и т.н. вина - имате Гугъл, потърсете pesticides wine или нещо подобно и се информирайте малко поне.
Живях години в чужбина, и добре, че се появи Vivino app-ът, че да намирам по-лесно читави вина, защото иначе преобладаваха помии.
14:55 09.11.2022