11 Ноември, 2022 19:00 3 004 90

Лишена с усилията на ЕС от "Ар Ти" и "Спутник", Русия продължава своята информационна война

  • русия-
  • цензура-
  • пропаганда

Кремъл използва инструменти и играчи в своите операции за влияние - от мащабната си медийна машина до новинарските агенции, своите посолства и представителства в цял свят, фабриките за тролове, хакерите и православната църква

Лишена с усилията на ЕС от "Ар Ти" и "Спутник", Русия продължава своята информационна война - 1
Снимка: Shutterstock
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Лишена от медиите "Ар Ти" и "Спутник", забранени от ЕС след нахлуването ѝ в Украйна, Москва не се отказа да води информационна война в Стария свят и на други места, използвайки уязвимости в интернет и подходящи заместители, като солидна добавка към чековата си книжка.

Веднъж не се брои, нали? Руският бизнесмен Евгений Пригожин, основател на наемническата групировка "Вагнер" и смятан за приближен на Владимир Путин, се похвали в понеделник, че върши манипулации в разгара на кампанията за междинни избори в САЩ - нещо, отричано с години.

"Битката на наративи продължава - не само на Запад, но и в Латинска Америка и Африка, където Кремъл много ефикасно разпространява своите тези и пропаганда", обяснява пред АФП анализаторката Катарина Клингова, работеща за мозъчния център "Глобсек" със седалище в Братислава.

В Европа белгийската неправителствена организация за борба с дезинформацията "И Ю ДизинфоЛаб" (EU DisinfoLab) съобщи в средата на септември за много сложна операция за влияние - предприета през май 2022 г. и продължаваща и сега, състояща се в клонирането на десетки сайтове на реални медии (като "Билд", "20 минути", АНСА, "Гардиън"и РБК-Украина), за да се разпространяват фейкови статии, видеа и данни от анкети.

Всичко това се препредава чрез "мрежи от (интернет) страници или фалшиви акаунти във Фейсбук" и с помощта на рекламна кампания в социалната мрежа на стойност около 105 000 долара, твърди организацията.

Заобиколни решения

При все че още е трудно да се посочи за извършител на операцията конкретен играч, "много факти сочат, че са замесени играчи, базирани в Русия", твърди "И Ю ДизинфоЛаб", описвайки публикации, изцяло "изградени според руската пропаганда".

В началото на юли говорителка на българското правителство пък обвини Русия, че плаща до 2000 евро месечно на публични личности, политици или журналисти, за да бранят интересите на Кремъл в страната.

През март Европейският съюз забрани медиите "Ар Ти" и "Спутник", без да успее да им попречи да разпространяват съдържание. Те използват за целта пропуските в интернет - създават се нови имена на домейни, огледални или привидно независими сайтове, възпроизвеждащи дума по дума съдържание от "Ар Ти", както разкри наскоро Институтът за стратегически диалог в Лондон.

Освен това те още са достъпни чрез обикновен Ви Пи Ен (частна виртуална мрежа) или на видеоплатформи онлайн от рода на "Одисей" или "Ръмбъл", които не крият отсъствието на модерация, благоприятстващо радикалните, антисистемните и конспиративните теории.

Обект на скорошни сигнали до френските власти, на които тези заобиколни решения явно бяха убегнали, в края на октомври "Одисей" и "Ръмбъл"спряха да разпространяват във Франция съдържанието на "Ар Ти" и "Спутник". Другаде в Европа обаче разпространението му продължава, установи АФП.

Тези две медии са "само върхът на айсберга. Кремъл използва премного инструменти и играчи в своите операции за влияние - от мащабната си медийна машина до новинарските агенции, своите посолства и представителства в цял свят, фабриките за тролове, хакерите, православната църква, различни неправителствени организации и т. н.", изброява Катарина Клингова.

Всяване на смут

"След като започна руското нашествие в Украйна, и "Ар Ти", и "Спутник" бяха блокирани, виждаме преподреждане на руския информационен инструментариум и влияние в чужбина", насочено по-специално към обширна галактика от мрежи, включваща Телеграм, блогове, акаунти във Фейсбук, Туитър и други, обяснява за АФП Кевин Лимоние, изследовател на рускоезичното киберпространство.

"Блокирането им впрочем прекалено много закъсня. Тези медии успяха да формират извънредно сложни мрежи за разпространение на наративи, вече невинаги зависещи от руската държава. Руското влияние стана нещо обичайно и се вкорени, по-специално в известен брой кръгове от антисистемни дейци, "жълти жилетки", антиваксъри и т. н.", посочва той.

Стратегията отдавна вече "предвижда да се създава объркване, като се смесва истината с лъжи, без колебание се изопачава реалността и се измислят прости обяснения за сложни проблеми", добавя експертът.

Тя цели освен това да се подхранва напрежение и да се задълбава в слабите места. Някои наблюдатели прогнозират примерно с наближаване на зимата информационни кампании с фокус върху теми като енергетиката и отоплението, които има риск да поставят пред трудно изпитание европейската подкрепа за Украйна в случай на токови режими.

"Оръжията, базирани на информатиката, все още са евтин инструмент в сравнение с обикновените оръжия; имат и потенциален силен ефект. При избори например, ако сте способни да повлияете на политически лидери, желаещи евентуално да спрат помощта за Украйна", отбелязва пред АФП Брайън Листън, анализатор от "Бъдеще на запис" (Recorded Future) - американска компания, работеща в сферата на киберсигурността.


Поставете оценка:
Оценка 2.5 от 41 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Русофил

    28 56 Отговор
    Даваме всичко от себе си да прикрием, че можем само да рушим, грабим и убиваме.

    Коментиран от #3

  • 2 Пич

    66 20 Отговор
    Абе , "всичкото" запад воювате срещу Русия , и доникъде !!! Освен , че войниците ви са стресирани , защото ги лаели кучетата.....

    Коментиран от #33

  • 3 Някой

    52 12 Отговор

    До коментар #1 от "Русофил":

    Вероятно имаш пред вид една територия отвъд Атлантическия океан.
  • 4 Путинофил

    15 37 Отговор
    За сметка на това всички наши телекомуникационни оператори предават всякакви руски телевизии!

    Коментиран от #81

  • 5 Верно ли

    63 10 Отговор
    Ooo, ,да, разбира се. А "Обединения запад" само се почесва отстрани :))) За нас са оставили "надеждните източници" Бесарабски фронт и Зелето.

    Коментиран от #30

  • 6 Голем смех

    16 51 Отговор
    Рашистката информационна война е пробила само при нашите путолигофрени...
  • 7 андреев

    46 6 Отговор
    Това пак от серията парцал веле
  • 8 Смерш

    14 50 Отговор
    Всички руски медии трябва да бъдат забранени в цяла Европа. В Иран и Северна Корея може.

    Коментиран от #9, #12, #20

  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 Токсик

    53 13 Отговор
    България трябва да напусне фашисткия европейски съюз, който забранява неудобните медии осигуряващи друга гледна точка различна от тяхната неофашистка пропаганда.
  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 ЕС 🇪🇺=ЗЛО

    49 10 Отговор
    ЕС е една лъжлива краварска подлога
  • 16 Операторите на комуникациите

    51 9 Отговор
    забраниха руските канали, нищо че влизаха в пакета, чиято цена си остана същата!
    Западналите толкова ги е страх, да не попаднем в "руската информационна война", понеже тяхната телевизия вече никой не гледа.
    Е, това си е "истинската демокрация"! За тоя боклук на общество изобщо не е имало и смисъл да унищожаваме "тошовия" социализъм!
    Поне тогава нямаше инфлация и всичко си беше по-евтино. И западът за нас щеше да си остане тогавашната "хубава мечта". Нямаше да разберем, какъв боклук е!
  • 17 Даскал

    43 11 Отговор
    Това " Ар Ти" на какъв език е , бе натовски подлоги ? Нали претендираме , че сме създали кирилицата , бе ...евроатлантици ? Правилното е РТ - Руска Телевизия . АТ ? дори не е на английския на господарите ви !

    Коментиран от #28, #85, #89

  • 18 Мнение

    48 7 Отговор
    На сатанистите православната църква им пречела...ами не е нужно да си от православната църква,за да се втрещиш като четеш всеки ден побъркани статии от сорта как руснаците държали АЕЦ Запорожие от март месец обаче се стреляли сами,за да я взривят и т.н..А всеки нормален като види коментарите на укро пропагандата почва да се кръсти.
    Няма значение кой е мюсюлманин,кой католик,кой православен,кой протестант...това да се говори за ядрени войни,съкращаване на населението и да се коментира брой на умрели е сатанинско!А за вуду куклите да споменавам ли?!
    Тези лудите виждат руска пропаганда дори да не е такава.Когато не е политически удобен някой веднага се обявява за "русофил","путинофил" и не знам си какъв още.
  • 19 Ххххх

    41 10 Отговор
    Срам за САЩ, НАТО , ЕС и България! Русия сама се бори и върви напред ,въпреки изброените агресори срещу нея! Долу украинският фашизъм!!!????
  • 20 Кой си ти бе?

    44 5 Отговор

    До коментар #8 от "Смерш":

    Може така да забраняваш нещо си само на децата си!
    Вече такава "демокрация" отива на кино, заради такива, като тебе!
    Малцинства малоумници се опитват да налагат на огромното количество нормални хора, разни дебилизми!
    37 пола, "зелени" простотии, "децата имали право да си сменят пола, дори и без да им трябва разрешение от родителите", марихуаната била вече разрешена и едва ли ще има нормални ученици вече в класовете, нямало "майка" и "баща", а имало "родител нр. 1 " и "родител нр. 2" , нямаш право да си против това, че Европа я превърнаха във Вавилон: Културата се смеси, традициите се смесиха, в училищата половината и даже 70% от учениците не разбират езика на страната. Учителите по физика първо обясняват, какво е "сила", какво е "опорна точка", какво е "гюле", какво е "скорост".... и часът минал вече, от физиката нищо не е останало... Сега унищожават индустрията на Европа, понеже някакви си, пак малцинство, били решили, че "планета много бързо се замърсявала" и трябвало да се "яде по-малко", да "не се яде месо", да "не се къпят често хората" и все такива простотии....
    Ама скоро нормалните ще изринем тези, които като деца са "падали често по стълбите" и за това имат претенции на "много разбиращи" и "можещи" да ни налагат техните психопатски представи за света! Те, ако искат, може да живеят така, ама ние имаме други представи и никой не може да ни забранява нищо!

    Коментиран от #44

  • 21 Хихихи..

    19 4 Отговор
    Че кой не използва този инструментариум? Ехоо,демократите бълбукат..
  • 22 Демо крация

    29 3 Отговор
    В демокрация ли живеем? Май е само демо, на промоция в черния петък...
  • 23 ЦЕНЗУР.НЕТ

    18 6 Отговор
    Когато не можеш да обориш противника с факти просто му запушваш устата - Великия и дебел Чърчил така е научил местните клакьори

    Коментиран от #29

  • 24 НА ТИЯ ДИМОКРАТИ

    18 4 Отговор
    само войни са им в главите. Чудя се дали има още някой да им вярва на лъжите
  • 25 ДЕМОКРАТ

    16 6 Отговор
    е на път да стане мръсна дума. Скоро хората ще започнат да се обиждат на демократ. С тия лъжи до коляно скоро ще да е
  • 26 Последния Софиянец

    6 8 Отговор
    Русия казва истината дори когато лъже.
  • 27 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 28 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 29 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 30 Тоя коментар

    5 15 Отговор

    До коментар #5 от "Верно ли":

    едва върза две рубли, тОварищ! И по 10 копейки на плюс, нали дрОгарю?
    За един прЕател питам?!
  • 31 Разликата е,

    6 14 Отговор

    До коментар #29 от "Разпутан I великолепний":

    че фейковете се наричат "факти" в Просия, като там подмяната на денотатите е естествено и масово явление.
  • 32 Да напомня

    26 5 Отговор
    На забравилите че бащата на христо ботев е издействал от руския консул в пловдив стипендия и ботев е учил в русия и известно време е бил учител там
    След освобождението и вазов е бил в русия и там е написал под игото
    И двамата всъщност са били в района на одеса който сега необяснимо защо мнозина смятат че не е руски

    Коментиран от #36

  • 33 А тебе ако те лае куче

    3 0 Отговор

    До коментар #2 от "Пич":

    Няма ли да се стреснеш

    Коментиран от #34

  • 34 Украинската армия

    11 6 Отговор

    До коментар #33 от "А тебе ако те лае куче":

    Плътно се приближава до херсон но не се оспилява да влезе тъй като се чува силен кучешки лай
  • 35 Всички

    10 21 Отговор
    Руски тролчета си личат че не са Българи а руснаци с много профили,пишейки против България,Европа,Цивилизацията,НАТО, възхвалявайки московското блато,на застой и разпад.Всеки Българин им се присмива на глупоста която влагат в писанията си сволачите,руски отрепки с няколко профили.Сами си пишат плюсове.Интересно какмисшят че някой ще им повярва малоумни тролчета

    Коментиран от #38

  • 36 Всъщност

    6 1 Отговор

    До коментар #32 от "Да напомня":

    Руският консул в пловдив по онова време е бил българинът найден геров
  • 37 Статията

    18 0 Отговор
    Набляга на информацията и дезинформацията като на мощни оръжия
    Ако това е вярно как да си обясним че виртуозът на информацията и дезинформацията гьобелс загуби войната
  • 38 Като нямаш аргументи

    22 7 Отговор

    До коментар #35 от "Всички":

    Се чудиш какви обидни епитети да лепнеш на целия български народ който симпатизира на русия

    Коментиран от #48

  • 39 Знае се че

    9 25 Отговор
    Руснакът е най-големият и най-наглият лъжец в целия свят“. (Тургенев).
    „Ако Русия се провали в дън земя, това няма да бъде никаква загуба, нито ще предизвика някакво вълнение в човечеството“. (Тургенев)
  • 40 Чайна Глобъл ТВ

    21 6 Отговор
    Ако наистина започне информационна война, Русия и Китай просто ще започнат да свалят телекомуникационни сателити на "вражеските държави".
  • 41 Руснаци за русия

    12 24 Отговор
    Ако заспя и се събудя след сто години и ме питат, какво мисля, че става сега в Русия, аз ще отговоря: Пият и крадат". (М. Салтиков-Щедрин).
    „Московия – тайга, монголска, дива, зверска“. (Алексей Толстой).
    „Народ, който блуждае из Европа и търси какво може да се разруши, унищожи, ей така, само за развлечение“. (Достоевски).
    „Не народ, а скотове, мръсници, дива орда, душегубци и злодеи“. (Булгаков).
    „Най-важният забележим успех на руския народ е неговата садистична жестокост“. (Горки).
    „Ох, как тежко се живее в Русия, в този смрадлив център на физически и мора,лен разврат, подлостта на лъжата и злодейството. Вие не можете да разберете тези истински мъчения, които трябва да изпитате от пребиваването в тази среда, от стълкновението с продуктите на руската почва. Каквото и да говорите в защита на тази земя, на цялата тази мерзост лежи принадлежащият й руски национален характер“. (Аксаков).
    „Руснакът е най-големият и най-наглият лъжец в целия свят“. (Тургенев).

    Коментиран от #52

  • 42 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 43 Объркано Атлантиче

    26 3 Отговор
    Мдааа, Дезинформаторът вика: дръжте дезинформатора....

    "Над 8 млн. лева грантове от “Америка за България” е получила “Икономедия” АД (точната сума е 8 310 510 лв.). “Икономедия” АД, която издава “Капитал” и “Дневник”, са най-големият ползвател на грантове от “Америка за България”. Фондация “Инфо спейс”, която, е съдружник на Стояна Георгиева в “Медиапул” е получила 3 443 739 лв. “Антикорупционния фонд”, е получил грантове в размер на 2 331 000 лв".
    За независима журналистика нали вече никой не говори? Фондация “Америка за България” пряко или косвено е оказвала влияние върху четири области - медии, правосъдие, избори, образование, в които намесата е абсолютно недопустима. Тези сфери по дефиниция следва да са напълно независими за всяка една суверенна държава.
  • 44 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 45 Сух

    14 2 Отговор
    Не ви ли е поне малко срам бе.. Толкова доло ли сте паднали..
  • 46 Тя и информационната война

    6 15 Отговор
    на ватника върви, като войната в Украйна - пълна катастрофа🤣
    Истината е, че или трябва да си в мозъчна смърт или да си по-кух от пиян ватник, че да повярваш и на една дума, която излиза от пРосия🤣
    Най-опасното оръжие на рашляка си остават корумпираните политици, журналисти и "експерти", защото те се представят за българи, а в същността си са вражески агенти! Те са най-голямата аплаха за България и трябва да бъдат изобличавани и осмивани, а за по-тежките случаи - преследвани от закона👊
  • 47 те са ясно видими

    5 10 Отговор
    Аз ги познавам много лесно. Те прозират под такива лесно доловими недоизказани но видими нюанси като високомерие, удари по самочуствите, поставяне под въпрос на естествени човешки нужди и т.н. Например когато Кирчо Петков говори пред Таймс колко е корумпирана България, аз съм уверена че не говори той, а през устата му говори Русия. Или оня дебеличкия когато говори че строителството на магистрала Хемус е корупция. Аз ясно виждам че развитието на България се поставя под въпрос. Цялата дейност на Румен Радев е насочена към злепоставяне на институциите, всяване на объркване, спиране на инветиционния процес, а с това и възхода на България и обезкървяване на икономиката от страна на паричен ресурс.

    Коментиран от #49

  • 48 една балгарка

    5 15 Отговор

    До коментар #38 от "Като нямаш аргументи":

    Всъщност е точно обратното. Русофилите постоянно се опитват да прокарат идеята колко са велики / голяма работа и т.н. когато става въпрос случайно или след внимателно насочване темата към Русия и руснаците. И като видят че не са убедителни, започват да сквернословят по адрес на българите и България и разстроени си отиват . . .
  • 49 една българка

    4 11 Отговор

    До коментар #47 от "те са ясно видими":

    Най-бедната, най корумпираната и т.н. - лайтмотив на руската анти-българска пропаганда.
    Любими изказвания на Кирил Петков и Асен Василев
    Всъщност обикновения руснак, дори в Москва и СПБ живее доста по-мизерно от един обикновен българин.
    Но таткото на Кирчо, има зададени опорки и трябва да се изпълнява.
  • 50 Ами

    5 11 Отговор
    Фабриката за тролове на въZраждане работи без прекъсване.
  • 51 Русия

    15 2 Отговор
    Финансирала информационната си война със 105 000 долара
    Ах недей !?!?!?
    105 000 за информационна война са капка в морето. Само в българия има десетки неправителствени и всякакви други организации и изследователски институти всеки от които се финансира с по-голяма сума от америка за българия
    Информационната борба русия води за истината доколкото ѝ се позволява защото у нас а и във всички държави държани на каишка от съединените щати руските медии са забранени
  • 52 Фантазията

    15 6 Отговор

    До коментар #41 от "Руснаци за русия":

    Ти е безкрайна
    Живях не много дълго в русия и видях обикновения руснак. Прекрасни хора са макар че и там както навсякъде има и престъпност има и лошотия но обикновеният руснак е чудесен човек
  • 53 Курадо Катани

    13 3 Отговор
    Така е при демокрацията - ниудобните се забраняват. Двата пръста горе!
  • 54 А от другата страна на барикадата

    11 4 Отговор
    Са платени от на данъкоплатците неграмотници от Дойчу Зеле, БНТ, БТВ, нова тв... Хвани единия - удари другия. Един дол зелки!
  • 55 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 56 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 57 Дфт

    8 3 Отговор

    До коментар #55 от "Божее какво било, а аз виждам друго":

    Ясно! Според тебе трябва да я обезоръжим таз Украйна, за да могат Руснаците да я довършат.
  • 58 ФакЪт

    4 7 Отговор
    От тук насетне единствения въпрос пред Путин е, как да излезе сух от блатото.

    Коментиран от #76

  • 59 ФакЪт

    7 9 Отговор

    До коментар #55 от "Божее какво било, а аз виждам друго":

    И още един цитат: Мир с оръжие….Безбожници!!!
    Нали? Струпаха 200,000 армия, 1000 танка, нахлуха в чужда територия и говорят за мир без оръжие?!? Наистина Безбожници!!!
  • 60 ФакЪт

    5 7 Отговор
    “Докарахте ни да слушаме безплатно и тайно ГОВОРИ МОСКВА както се е слушала някога Свободна Европа!!!!”

    Ти целувай ръка, че Белене не сме ви накарали да разгледате от вътре! Да опитате малко от вашата медицина!!!

    Коментиран от #62, #77

  • 61 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 62 Ей, ей...

    11 3 Отговор

    До коментар #60 от "ФакЪт":

    По по-леко. Това, което предлагаш е гражданска война. "Белене" беше в соцлагера. Ти как мислиш, още ли е социализма у нас? Нали излъгаха народа с някаква "демокрация", която се оказа плоска лъжа, както и всичките им тъпи пропаганди?
    Нали действащата конституция гарантира свобода на словото и мнението? Ако някои, като тебе си вземат правото да наказват другите за тяхното мнение, това не само е нарушение на конституцията, ами директно ще доведе до гражданска война.
    И от къде на къде си сигурен, че точно твоето мнение трябва да стане "истина" за всички? Може да се намери друг такъв бабаит, който пък теб да иска да затвори "в Белене"???
    Не ставайте подстрекатели на гражданска война!
    Всеки сам си определя неговата истина и в една нормална "демокрация" това е нормално, да изтърпи и мнения, които са много далече от истината....

    Коментиран от #63, #64

  • 63 ФакЪт

    2 11 Отговор

    До коментар #62 от "Ей, ей...":

    А вие оставихте ли хората да имат друго мнение? Да търсят друга гледна точка? Не избихте ли инакомислещите? Не хранехте ли с тях прасетата? Кръвта пролята от вашите атентати, преврати и революции кога ще бъде заплатена?

    Коментиран от #67, #83

  • 64 Пешо

    13 2 Отговор

    До коментар #62 от "Ей, ей...":

    В либералната демокрация няма чуждо мнение, който не скача е червен. Точка!
  • 65 ДЕТРОЙТ РЕД УИНГС

    8 0 Отговор
    ФРЕНЦИ И АНГЛИЧАНИ
    ... СА ДВЕ НАЦИИ КОИТО СА ВОДЕЛИ
    100 ГОДИШНА ВОЙНА , ЗАЩОТО ВСЯКА ОТ СТРАНИТЕ ВЪВ ВОЙНАТА В СМЯТАЛА ДРУГИТЕ ЗА ЛГБТ :))
  • 66 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 67 Пешо

    10 1 Отговор

    До коментар #63 от "ФакЪт":

    След, като се делим на вие и ние..вас по избиване няма кой да ви стигне. Питайте Африка, Близкия изток и двете Америки...от четиристотин години насам.

    Коментиран от #69

  • 68 хихи

    10 2 Отговор
    САЩ и ЕС правят същото, само, че тяхната пропаганда е "ДЕМОКРАТИЧНА" нещо като демократични бомби, снаряди, ракети...
  • 69 ФакЪт

    4 9 Отговор

    До коментар #67 от "Пешо":

    На мене кракъ не ми е стъпвал ни в Африка ни в Латинска Америка! Не се прави на дръж ми шапката! Помним и Св.Неделя, помним и Белене, Скравена, Ловеч….
  • 70 ФакЪт

    3 9 Отговор
    И кога най-после русофилите, респективно противниците на Европа, ще се научите да не смесвате нещата? Когато говорим за България, за интересите, за пътя на развитие….кога ще спрете да вкарвате ту Русия ту Америка в спора, според болните ви амбиции???

    Коментиран от #75

  • 71 Гражданин

    4 8 Отговор
    По-възрастните помнят комунистическата пропаганда, а по-младите да гледат Северна Корея. Няма такова тотално промиване на мозъци! То се вижда и тук. Единственото спасение е смърт на комунизма!

    Коментиран от #73, #74

  • 72 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 73 Да живее

    4 5 Отговор

    До коментар #71 от "Гражданин":

    Джендаризма
  • 74 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 75 Да ви го

    8 2 Отговор

    До коментар #70 от "ФакЪт":

    Каде е това развитие в корумпирана Европа ли за това ли сме на последно място по всичко
  • 76 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 77 Сулейман Паси

    7 1 Отговор

    До коментар #60 от "ФакЪт":

    Сигурен съм че си потомък на заклети пребоядисани комунисти
  • 78 ние сме им свикнали

    2 9 Отговор
    Ние си ги виждаме като изпълзят от ИЗ. Те общо взето дезинформират себе си. Путин падна жертва на собствената си дезинформация. Щеше да прегазва Украйна за три дни. Радев щеше да реставрира комунизма за едни избори. После се изпокараха със Корни, и с останалите от шайката. Първа Иванчева влезе в Сливенския. Ще има и други.
  • 79 Забранения плод е най сладък

    6 1 Отговор
    Най обичам да гледам забранени телевизии.
  • 80 ха ха

    10 2 Отговор
    след като изпитахме европейските ценности на наш гръб / одраха ни кожата / ясно се вижда кой води информационна война срещу населението на европа , но за да продължава тиранията и грабежа трябва да се посочи враг , ако не е русия ще е иран или някоя африканска република
  • 81 Анонимен

    3 1 Отговор

    До коментар #4 от "Путинофил":

    Що лъжеш бе б о к л @к
  • 82 Россия

    9 6 Отговор
    използва пропаганда, а вие не? Не ставайте за смях и на гаргите, вашата гнусна и лъжлива пропаганда никой не може да я надмине, използвате дори методи от тоталитаризма с изключване и забрани на руски канали и пак не можете да скриете истината, защато тя витаги изплава и се вижда.
  • 83 Кои "Вие"?

    5 1 Отговор

    До коментар #63 от "ФакЪт":

    Не съм бил никога от комунистите, но съм живял доброзорлем в бившата система и знам много добре, каква беше. И онези имаха недостатъци.
    Ама поне при тях си казваха, че "западната пропаганда ни променя съзнанието и за това е вредна за нашата родина..."!
    А сега "Демокрация" било система, в която "има свобода на мненията"! Значи това сега вече НЕ е Демокрация, ако някои си вече изменят параграфи от конституцията? И кой има право да ги изменя, без народни представители, без референдум и т.н.?
    Тогава си е направо насилствено сменяне на системата?

    Коментиран от #84

  • 84 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 85 Не разбрах

    0 0 Отговор

    До коментар #17 от "Даскал":

    освен "кирилицата" дали знаеш български език, но за английска азбука разбрах, че нищо не знаеш.
  • 86 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 87 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 88 Митрофанка

    1 0 Отговор
    Изоставя наште путинофили мили !
    И те си остават само дебили !
  • 89 Яяяяяя

    0 0 Отговор

    До коментар #17 от "Даскал":

    Не им се сърдете, толкова могат горките, диплома се купува, знания не
  • 90 Интерсно

    0 0 Отговор
    Про руските мнения са в зелено а т.н.про "западно атлантически" в бяло това някакъв вид расова дискриминация ли е? Или зависи 0т сървара