Last news in Fakti

6 Април, 2023 19:00 1 271 59

Комунистическата пропаганда си отиде, но недоверието остана

  • фалшиви новини-
  • фейк нюз-
  • пропаганда

Вървим към естествения и може би най-важен въпрос: Как да се справяме с фейк новините и дезинформацията?

Комунистическата пропаганда си отиде, но недоверието остана - 1
Снимка: Shutterstock
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

През последните 30 години ние не установихме стабилно разбиране за това, че животът в лъжа и тоталитарност е нещо лошо. Нито се разбрахме за основните ценности. От Георги Господинов.

Речта на Георги Господинов е представена на конференцията "Замъгляване на истината. Дезинформацията в Югоизточна Европа", организирана от Медийната програма за Югоизточна Европа на фондация "Конрад Аденауер" на 4 април в София.

Ако всички хора знаеха какво говорят един за друг, на света нямаше да има дори четирима приятели. Това пише Паскал няколко века преди появата на социалните мрежи. В думите му има едно естествено допускане, че е невъзможно, разбира се, всички да знаят какво говорят другите. Днес, за добро или лошо, знаем, че е възможно. А по отношение на приятелите дори цифрата 4 ми се вижда твърде преувеличена. Светът се е напукал и разтрошил на безброй малки парчета. Разделил се е на няколко милиарда медии (всеки е медия) и всяка от тези медии вика срещу другата.

Когато медиите и идеологията се сляха

За да разберем какво се случва днес в една изцяло медиализирана среда, все пак трябва да се върнем малко по-назад. Разбира се, не в 17 век на Паскал, но поне в първите десетилетия на 20 век. Тогава, когато старите днес медии - радио, кино, кинохроники, са били млади и току-що прохождащи. Занимавал съм се с онова време и мога да кажа, че тъкмо тогава, след Първата световна война, се случва това ранно, но мощно и необратимо срастване на медии и идеология, на медии и пропаганда.

Точно преди сто години навлизането на радиото в живота на хората е посрещнато със същия ентусиазъм и шок, с който навлязоха новите дигитални медии днес. Още тогава усещането е за господство над времето и пространството - усещане че светът е вече на една ръка разстояние, достъпен по всяко време на денонощието, че се носим на крилете на радиовълните, че вече сме едно голямо семейство, всеобщо братство и пр. - всичко това са конкретни фрази не от днес, а от влизането на радиото през 1920-те. Много скоро обаче от средство за сближаване и братство радиото се превръща в инструмент за пропаганда и разделяне. Известно е, че Рузвелт и Хитлер са първите политици, построили успешно предизборните си тактики върху платформата на новата медия. Тъкмо радиото впрочем е основната медия на Втората световна война.

"Войната на световете"

И пак в този период можем да видим къде на шега, къде наистина, може би първата масова фалшива новина, разпространена през тази глобална медия. Това е известният пример с радиоемисията от 30 октомври 1938 г., когато Орсън Уелс симулира нападение на марсианци, поставяйки в ефир "Войната на световете" от Хърбърт Уелс. Ефектът е повече от симптоматичен - паника, хаос, обезумели хора, бягащи, молещи се и пр. Изследователите отбелязват, че на тази паника са се поддали предимно социално слаби и безработни граждани, но я свързват и с чувството за обща несигурност в навечерието на войната, което усилва склонността "към смесване на реалност и фикция".

Осемдесет години по-късно ние сме непрекъснато бомбардирани от "войни на световете". Нещо повече, намираме се насред една война, реално бушуваща в източния край на Европа, в ситуация на силно нагнетена тревожност, подложени на непрекъснати дезинформации - при това с медии, многократно надвишаващи влиянието на радиото.

Струва ми се, че тази ситуация днес е следствие от няколко класически подценявания и слепоти. Най-напред подценихме силата на думите и историите. В източноеврепейските общества това се случи, защото в продължение на половин век бяхме облъчвани с директна и груба пропаганда и в някаква степен обръгнали, а поне част от обществото беше отвратено от нея. Както пише големият полски поет Збигнев Херберт, "тяхната реторика наистина бе прекалено окаяна (…) диалектика на палачи, никаква изисканост на мисълта".

Но защо тогава днес не сме имунизирани срещу фалшивите идеологии? От една страна, някогашната пропаганда отвращаваше и беше лесно разпознаваема, от друга обаче тя създаде трайно недоверие в публичното говорене, в говоренето на собствените ти държавни институции. Комунистическата пропаганда си отиде, но недоверието остана. Когато в последните години дойде реториката на популизма и езикът се смени, изведнъж се оказахме неподготвени, не я разпознахме и твърде лесно се изкушихме и се поддадохме пред по-изкусителното говорене. Ние не го разпознахме директно като пропаганда. В началото всички тези приказки за плоската земя и пусканите в небето кемтрейлс ни изглеждаха невинни и смешни.

Мисля, че първият трус дойде, когато подобни "смешни" конспиративни теории доведоха на власт един американски президент, изваден като от безнадеждно остаряла шоупрограма. Който на всичко отгоре обещаваше да направи Америка велика отново, както някога. Всички дотук обещаваха бъдеще, той обеща минало. И спечели.

Вторият трус дойде по време на Ковид. Тогава разбрахме, че замъгляването на истината не е само политически опасно, а физически смъртоносно. Конспиративните теории и фалшивите разкази убиваха и убиват хора. Третият и като че ли най-силен трус дойде с войната на Русия в Украйна. Тази война не започна с навлизането на танковете на 24 февруари, тя започна години преди това, дори преди анексирането на Крим. Започна като пропагандна война. Започна като пренаписване на миналото и опит то да бъде възстановено. И за съжаление ще продължи доста след замлъкването на оръжията. Пропагандните войни винаги траят по-дълго от истинските. И там не се подписват примирия, нито се разпускат армиите.

Битка за истината

Казах, че разбираме всичко това, но въпросът е успяхме ли да го разкажем. Да разкажем не сухо и през числа, а през историите и телата, които стоят зад тези числа. Защото днешната битка с конспиративните теории и дезнформация не е просто битка за истината, а битка на историите и разказите ни за истината. Нещата са отишли напред, станали са перфидни, фактите не са достатъчни, защото са лесно манипулируеми. Всеки факт може да бъде преинтерпретиран в полза на различна конспиративна теория. Онова класическо твърдение на The Guardian, което стои като епиграф на страницата с мнения: "Коментарът е свободен, фактите са свещени", вече е преобърнато с краката нагоре и по-скоро коментарите са станали свещени. Дайте ми каквато искате интерпретация и аз ще ви намеря факти.

Говоря за разкази и истории, а това в някаква степен е свързано с литературата, от която идвам. Струва ми се, че литературата ще става все по-важна в тази кризисна ситуация. Преди много години бях написал, че ако политиците и икономистите четяха книги, нашите кризи щяха да бъдат различни. Има времена, в които Чехов, Кафка, Томас Ман или Вирджиния Улф имат по-силно експертно знание за кризите ни, отколкото експертите. Мисля, че днешното време е такова. И темата ни за замъгляването на истината, за роенето на фалшивите версии за света още повече актуализира силата на литературата. Каква е нейната сила? Литературата се явява естествен антидот, противоотрова срещу фалшивите новини. Някой може да каже, че то и литературата е фикция, измислица. Но има съществена разлика. Фикцията не е лъжа, тя е възможен свят, в който живеят, страдат, радват се и умират герои, с които ние се идентифицираме, страдаме и се радваме. И трупаме екзистенциален опит, разбиране за околните и за света.

Емпатията е ключът

И другата суперсила на историите и литературата: като те карат да състрадаваш на героите, те произвеждат емпатия у читателя. Дълго време емпатията беше леко подценена. Може би защото не носи печалби, не вдига брутния вътрешен продукт, не е енергиен източник. А всъщност в днешната невидима война на идеологии и дезинформация, емпатията е жизнено важна. Особено в този разделен свят, където производството на омраза и врагове е основна индустрия. Емпатията е засечката в това производство. Там където имаме индивидуално състрадание, масовата психоза блокира.

Така че нека никога да не подценяваме думите, историите, литературата и културата. Те са част от националната сигурност. И когато увеличават разходите за танкове и установки, а неглижират културата и образованието, държавите правят огромна грешка. Новите войни и новите кризи ще са на полето на човешкото сърце, на ума и думите, от които сме направени. Разказът вече е друг и той минава през човека и неговите страхове, самота, обърканост и надежди. Уви, това добре го знаят и тези с центровете за дезинформация и конспирации. Стигнали сме дотам в последната година - всъщност всяка война с ужасите си стига дотам - да отстояваме границите на човешкото. Всяка война зачерква векове цивилизация.

Да се върнем тук в точката, от която говорим сега. Сред държавите в ЕС България е страната, стояща най-близо до руската гледна точка за войната. Предполагам, че това също важи за много от държавите в Югоизточна Европа, особено за славянските държави. И сега трудният въпрос: Защо тук се поддаваме по-лесно на пропаганда и фалшиви новини, особено на тези от Русия?

Нека кажем, че основна част от тях се разпространяват през Фейсбук, около 90 процента от трафика минава през тази мрежа. Което прави пропагандата трудна за овладяване и разконспириране. А в България, с 2-3 изключения, няма сериозна аналитична медия като The Guardian, FAZ, NZZ, Süddeutsche Zeitung и пр. Българските медии в голямата си част се захранват основно от Фейсбук. Това е "информационната агенция", основният хъб за новини и коментари. Така, съзнателно или не, медиите легитимират конспиративното говорене, което се шири в социалните мрежи.

Шизофренията на живота в социализма не свърши на 10 ноември

Защото, както казах, дълги години сме живели в двоен режим спрямо истината. Тоталитарните системи налагат подобен режим на живеене. Разбира се, не съвсем по един и същи начин в различните държави и общества. Съпротивата срещу "живота в лъжа" по Хавел, е една в Чехия и Полша например, и друга в България. Живеенето в "замъглена истина" беше основният модус вивенди на живеенето ни по време на социализма. Там се случваше подмяната на езика: Наскоро си припомних как например ни учеха, че не се казва "повишаване на цените" на някои продукти, а "нормализиране на цените". В тази система се появи онова, което бих нарекъл "синдромът на кухнята и райбера" - малкото пространство, където можеш да слушаш тайно забранено радио или пак тайно и много тихо да псуваш властта заедно с приятели. Същите, с които на следващия ден ще размахваш карамфили пред трибуната на някоя манифестация или ще слушаш разяснения на партийни директиви с колектива. Тази шизофрения на живеенето в социализма не свърши на 10 ноември.

Друго важно нещо беше дефицитът. Но не дефицитът на стоки, а дефицитът на истински новини, което естествено отваряше черния пазар на слуховете. Както при всеки дефицит, когато нещо се търси, а не се намира, веднага заработва пазарът на черно, с всякакви фалшиви имитации. Така няколко поколения свикнаха, че истината не е нещо, което ти съобщават официално - официално тя може само да се скрие. Най-лесният механизъм, по който можеш да си доставиш истина, е ако преобърнеш официално изреченото. Ако ти кажат, че няма затруднения при снабдяването със стоки от първа необходимост, ти вземаш мрежичката и тръгваш да обикаляш магазините или търсиш връзки, за да се запасиш. Ако ти кажат, че радиацията от Чернобил е в нормални граници, ти се досещаш, че работата е наистина сериозна, започваш да киснеш марулите и се снабдяваш с йод.

Иначе казано, радиоактивността от живеенето в неистина продължи да действа и след излизането от системата. Недоверието в официалната информация остана и до днес. А това улесни до голяма степен плавния преход към фалшивите новини и конспиративните теории. Почвата вече беше подготвена.

Казаното обаче не бива да ни е алиби и признание за обреченост, нито извинение, че можем да се оправдаем със соца. Проблемът е, че две неща не поискахме да направим през така дълго проточилия се преход. Да създадем памет за това, през което сме минали, истинна и емоционална (думата емоционална е важна), а не просто политическа памет. И да приемем, че паметта не е дадена веднъж завинаги, че тя е всекидневно усилие. Казано просто - през тези 30 години ние не установихме стабилно разбиране за това, че животът в лъжа и тоталитарност е нещо лошо. Този етнос ни убягна. И оттук разлепването на обществото беше подготвено. Второто, свързано с първото: не успяхме да се разберем за основни ценности. Ако няма такива ценности, които да са лепилото за едно общество, крехкостта и разпадът на това общество са въпрос само на време. Затова вирусът на национализма и популизма много лесно порази слабата имунна система на нашите общества. Вратата за дезинформация и фалшиви истини беше широко отворена.

"Докато истината се наведе да си върже обувките, лъжата вече е обиколила света"

Вървим към естествения и може би най-важен въпрос: Как да се справяме с фейк новините и дезинформацията? Мисля, че част от отговорите вече дадохме по-горе: през личното говорене за страховете и надеждите, през емоционалното, през литературата, през историите. Нека бъдем по-интересни разказвачи от разпространителите на конспиративни теории, защото сухият разказ вече не работи.

Възможно ли е да опровергаваме една по една фалшивите новини? Не бива да спираме да опитваме, но дали това е достатъчно? Има и друго - опровержението на една лъжа не е толкова интересно, колкото самата нея, нито пък се разпространява същата скорост. Както казва българският писател Чудомир: "Докато истината се наведе да си върже обувките, лъжата вече е обиколила света." Да, опровергаването трябва да продължи. То е, така да се каже, мярка по спешност. Но дългосрочно по-важно е да залагаме върху неща с по-далечен хоризонт. Да работим с младите и да инвестираме сили в образованието. Да развиваме критическо мислене у тях, способност за анализ и размишление. Днес въздействието, което младите хора имат върху обществото и своите родители, вече е много по-голямо. Наскоро например излезе информация за това как в Русия младите хора помагат на възрастните си родители и близки да се справят с пропагандата на Путин. Начинът, по който технологично се развива светът, по-скоро превръща нас в ученици на младото поколение или поне в равнопоставени хора, търсещи истината.

Да се върнем тук в точката, от която говорим сега. Сред държавите в ЕС България е страната, стояща най-близо до руската гледна точка за войната. Предполагам, че това също важи за много от държавите в Югоизточна Европа, особено за славянските държави. И сега трудният въпрос: Защо тук се поддаваме по-лесно на пропаганда и фалшиви новини, особено на тези от Русия?

Нека кажем, че основна част от тях се разпространяват през Фейсбук, около 90 процента от трафика минава през тази мрежа. Което прави пропагандата трудна за овладяване и разконспириране. А в България, с 2-3 изключения, няма сериозна аналитична медия като The Guardian, FAZ, NZZ, Süddeutsche Zeitung и пр. Българските медии в голямата си част се захранват основно от Фейсбук. Това е "информационната агенция", основният хъб за новини и коментари. Така, съзнателно или не, медиите легитимират конспиративното говорене, което се шири в социалните мрежи.

Шизофренията на живота в социализма не свърши на 10 ноември

Защото, както казах, дълги години сме живели в двоен режим спрямо истината. Тоталитарните системи налагат подобен режим на живеене. Разбира се, не съвсем по един и същи начин в различните държави и общества. Съпротивата срещу "живота в лъжа" по Хавел, е една в Чехия и Полша например, и друга в България. Живеенето в "замъглена истина" беше основният модус вивенди на живеенето ни по време на социализма. Там се случваше подмяната на езика: Наскоро си припомних как например ни учеха, че не се казва "повишаване на цените" на някои продукти, а "нормализиране на цените". В тази система се появи онова, което бих нарекъл "синдромът на кухнята и райбера" - малкото пространство, където можеш да слушаш тайно забранено радио или пак тайно и много тихо да псуваш властта заедно с приятели. Същите, с които на следващия ден ще размахваш карамфили пред трибуната на някоя манифестация или ще слушаш разяснения на партийни директиви с колектива. Тази шизофрения на живеенето в социализма не свърши на 10 ноември.

Друго важно нещо беше дефицитът. Но не дефицитът на стоки, а дефицитът на истински новини, което естествено отваряше черния пазар на слуховете. Както при всеки дефицит, когато нещо се търси, а не се намира, веднага заработва пазарът на черно, с всякакви фалшиви имитации. Така няколко поколения свикнаха, че истината не е нещо, което ти съобщават официално - официално тя може само да се скрие. Най-лесният механизъм, по който можеш да си доставиш истина, е ако преобърнеш официално изреченото. Ако ти кажат, че няма затруднения при снабдяването със стоки от първа необходимост, ти вземаш мрежичката и тръгваш да обикаляш магазините или търсиш връзки, за да се запасиш. Ако ти кажат, че радиацията от Чернобил е в нормални граници, ти се досещаш, че работата е наистина сериозна, започваш да киснеш марулите и се снабдяваш с йод.

Иначе казано, радиоактивността от живеенето в неистина продължи да действа и след излизането от системата. Недоверието в официалната информация остана и до днес. А това улесни до голяма степен плавния преход към фалшивите новини и конспиративните теории. Почвата вече беше подготвена.

Казаното обаче не бива да ни е алиби и признание за обреченост, нито извинение, че можем да се оправдаем със соца. Проблемът е, че две неща не поискахме да направим през така дълго проточилия се преход. Да създадем памет за това, през което сме минали, истинна и емоционална (думата емоционална е важна), а не просто политическа памет. И да приемем, че паметта не е дадена веднъж завинаги, че тя е всекидневно усилие. Казано просто - през тези 30 години ние не установихме стабилно разбиране за това, че животът в лъжа и тоталитарност е нещо лошо. Този етнос ни убягна. И оттук разлепването на обществото беше подготвено. Второто, свързано с първото: не успяхме да се разберем за основни ценности. Ако няма такива ценности, които да са лепилото за едно общество, крехкостта и разпадът на това общество са въпрос само на време. Затова вирусът на национализма и популизма много лесно порази слабата имунна система на нашите общества. Вратата за дезинформация и фалшиви истини беше широко отворена.

"Докато истината се наведе да си върже обувките, лъжата вече е обиколила света"

Вървим към естествения и може би най-важен въпрос: Как да се справяме с фейк новините и дезинформацията? Мисля, че част от отговорите вече дадохме по-горе: през личното говорене за страховете и надеждите, през емоционалното, през литературата, през историите. Нека бъдем по-интересни разказвачи от разпространителите на конспиративни теории, защото сухият разказ вече не работи.

Възможно ли е да опровергаваме една по една фалшивите новини? Не бива да спираме да опитваме, но дали това е достатъчно? Има и друго - опровержението на една лъжа не е толкова интересно, колкото самата нея, нито пък се разпространява същата скорост. Както казва българският писател Чудомир: "Докато истината се наведе да си върже обувките, лъжата вече е обиколила света." Да, опровергаването трябва да продължи. То е, така да се каже, мярка по спешност. Но дългосрочно по-важно е да залагаме върху неща с по-далечен хоризонт. Да работим с младите и да инвестираме сили в образованието. Да развиваме критическо мислене у тях, способност за анализ и размишление. Днес въздействието, което младите хора имат върху обществото и своите родители, вече е много по-голямо. Наскоро например излезе информация за това как в Русия младите хора помагат на възрастните си родители и близки да се справят с пропагандата на Путин. Начинът, по който технологично се развива светът, по-скоро превръща нас в ученици на младото поколение или поне в равнопоставени хора, търсещи истината.


Поставете оценка:
Оценка 1.8 от 26 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Бесен- _Язовец

    49 9 Отговор
    През социализма не имало пропаганда всики е било истина вече лъсна запада е империалистичен, окупатирски и крадлив спонсор на фашизма и на децата вече е ясно.
  • 2 Последния Софиянец

    41 7 Отговор
    Колкото и да спирате Руските телевизии има интернет.Това не ви е миналия век.
  • 3 Нищо комунистическо не си е отишло

    10 39 Отговор
    МОЧА , Альоша и още 3900 тотема на руския комунистически режим все още стърчат в цяла България!

    Коментиран от #52

  • 4 Реалист

    39 5 Отговор
    Западните фашисти ограничават свободата на словото и медиите които не се подчиняват на Ротшилдите.
  • 5 ХАХАХА

    42 6 Отговор
    Прочети автора ,погледни кой го публикува и прекрати четенето. Дезинформацията е налице.
  • 6 Русороб

    5 25 Отговор
    Българете са си роби по принцип!
    Те обичат да си имат господар! Без значение какъв е, турчин, руснак, немец или американец!

    Коментиран от #57

  • 7 Тиквонии Велики

    13 5 Отговор
    Както казваше Тиквата: „ Аз съм прост и вие сте прости, затова се разбираме!“
  • 8 Комуниста

    47 6 Отговор
    Много е лош социализма получавахте безплатно висше образование и медицинска помощ и лекарствата бяха безплатни, а храната беше истинска без ГМи евтина. Нямаше ОПГ и наркотици гранцасе пазеше и не се горяха отпадъците на Италия в ТЕЦ

    Коментиран от #26, #36

  • 9 Характерна черта ни е, късата памет!

    25 9 Отговор
    1989 г. руснаците ни „ биха шута“ и ни казаха: " Айде, чао, оправяйте се!
    И трагедията започна! Цялата ни промишленост работеше за тях и изведнъж се оказа в небрано лозе! Хиляди заводи затвориха врати!
    Другото си го знаете! 3 милиона по малко българи, без война!

    Коментиран от #54

  • 10 да де

    27 3 Отговор
    Точно гьобелсвеле ще говори за фейк хаха.
  • 11 Българин🇧🇬

    28 4 Отговор
    През социализма СССР подаряваше самолети на армията през капитализма САЩ откраднаха 6 000 000 000 лв за самолети и сега няма великденски надбавки за дядо и баба седесари.

    Коментиран от #51

  • 12 Русороб

    8 20 Отговор
    Аз мразя Америка! Обичам само американските долари! С тях едно време си купих дънки от Кореком, защото с рубли не даваха!
  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 Бесен- _Язовец

    19 7 Отговор
    РБ е съкратено от Ротшилдска България затова тънете в мизерия 32 години.
  • 15 Пълзяща руска окупация в България!

    9 20 Отговор
    Продажните ни политици намалиха населението на България с 3 милиона българи, но за сметка на това заселиха по морето над 1 000 000 руски генерали и полковници!
    400 000 руски имота по нашето море със собственици предимно руски генерали и полковници, средно по двама жители на имот = 1 000 000.
    Ще минат 10 години да се успокои положението и ще измислят „ референдум“!
    Те са търпеливи, умеят да чакат!

    Коментиран от #17, #24

  • 16 Мнение

    30 2 Отговор
    Нека си припомним как доскоро ни обясняваха как руснаците държали от месец март АЕЦ Запорожие и излезнали сами да се стрелят.А помните ли "евакуацията" на Азовстал?Бас ловя,че и по време на комунизма не е било толкова зле по медиите.Карате журналистите да пишат и говорят глупости,а ние да се чудим друсани ли са,пияни ли са или просто психично болни.Дано спре това.

    Коментиран от #18

  • 17 Реалист

    20 6 Отговор

    До коментар #15 от "Пълзяща руска окупация в България!":

    Населението го стопиха САЩ с техния план Ран- Ът който почна да го изпълнява Иван Костов и СДС. Чичо Сорос поръча плана Ран- Ът според който държава България трябва да стане 5 000 000 население
  • 18 Хари

    17 4 Отговор

    До коментар #16 от "Мнение":

    В България журналисти нямат достъп до медиите Диляна Гайтанджиева има супер раследваня и не и дават да го покаже. Филмите за ваксините и за базите в които се извършват опити от ФАЩ с хора в Грузия

    Коментиран от #19

  • 19 Залупен русофил

    2 13 Отговор

    До коментар #18 от "Хари":

    Опитите с хора са легални ,подписват се договори,гълтат хапчета и др.срещу ЗАПЛАЩЕ,,
  • 20 DW - Пропаганден машинен

    21 3 Отговор
    ".. призовава правозащитните организации да помогнат на Даря Трепова и на други невинни хора." Това е от пропагандна статия от днес на DW, отнася се за терористката с бомбата! Внушавст, че е невинна и трябва да й се помага!?
    Как мислите тази "медия" ли точно, ще ни говори за истина, морал и т. н.!?!?!?
    Безграничен, нагъл цинизъм!
  • 21 От дойчето това

    13 3 Отговор
    Звучи като от дявола да цитира библията
  • 22 681

    11 2 Отговор
    Заменихюе я с прозападна. Чудесно.
  • 23 Дедо Пене

    4 8 Отговор
    КОМУНИСТИЧЕСКАТА ВЛАСТ НЕ СИ Е ОТИШЛА ЩОМ БЪЛГАРИТЕ ВРЪЩАТ НА ВЛАСТ ПОЖАРНИКАРЯ-КОМУНИСТ, КОЙТО Е СЛОЖЕН ЗА ГЛ.СЕКРЕТАР ОТ ДОГАН И ген.ЛЮБЕН ГОЦЕВ! БОЙКО ВСЕ ОЩЕ НЕ СИ Е ВЪРНАЛ ЧЛЕНСКАТА КАРТА НА БКП!
  • 24 ДАНСч

    7 1 Отговор

    До коментар #15 от "Пълзяща руска окупация в България!":

    ПРОДАЖНИТЕ ПОЛИТИЦИ НЕ ИСКАТ БЪЛГАРИЯ И БЪЛГАРИТЕ ДА СА БОГАТИ И ТАКА ИЗГОНИХА НАД 2млн.българи, ЗАЩОТО "НЕ МАФИЯТА СИ ИМА ДЪРЖАВА,А ДЪРЖАВАТА ОБСЕБЕНА ОТ КРАДЛИВИТЕ БСП, ГЕРБ,ДПС Е МАФИЯТА"

    Коментиран от #44

  • 25 Ленин

    4 12 Отговор
    Путин си завира гагата където не му е мястото,т.е. в България.Марш атсюда чорная абезяна,вън!!!

    Коментиран от #42

  • 26 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 27 Бай Тошо

    1 5 Отговор

    До коментар #26 от "Дедо Пене":

    Евалла,дядка!
  • 28 Експерт

    4 11 Отговор

    До коментар #13 от "ссср":

    Цигани никога не са работили в СССР даже като дървосекачи! Ц.ИГАНИН И РАБОТА - ОКСИМОРОН! Много от рускините бяха интелигентни и след кратък живот в НРБ се връщаха в СССР.
    Русофили в България няма-ИМА САМО РУБЛОЯДИ И КОПЕЙКИНИ!

    Коментиран от #30, #43

  • 29 Читател

    11 3 Отговор
    "Как да се справяме с фейк новините и дезинформацията?"

    Като забраним всички НПО-та най вече тия на чичко Сорос и като изгоним и Дойче Веле.
  • 30 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 31 Комуниста

    11 2 Отговор

    До коментар #26 от "Дедо Пене":

    А сега живееш в апартамент на банката ипотекиран и шофираш кошница втора и употреба. По DW преди 1990г не ви казваха какви проблеми имат с наркотиците и организираната престъпност и колко милиона скитници има във САЩ .
  • 32 Окраин4ев

    6 1 Отговор

    До коментар #26 от "Дедо Пене":

    А сега живееш в ко4ина и спиш на студено
  • 33 Гост 2

    12 1 Отговор
    Тази западна демокрация ви накара да си изключите радиаторите
  • 34 Емпатия ли

    10 2 Отговор
    Къде беше твоята емпатия когато гориха хора в Одеса; газеха с танкове хората в Харков; стреляха хората на Майдана в Киев; бомбят ежедневно Донецк от 2014? Защо нацизма за писача е демокрация и суверенитет?
  • 35 Тарапанова

    7 3 Отговор
    Червеното знаме с петолъчка през 1989 г. беше заменено с Черно знаме с череп и кости - това е същността на прехода в Бг
  • 36 комуняги

    3 4 Отговор

    До коментар #8 от "Комуниста":

    Безплатно образование безплатно,медицинско обслужване,достойно заплащане на работещите,социални придобивки........ това всичко го има в Западна Европа . Само едно ще спомена, примерно детски надбавки на дете 250 евро, хайде още едно като бонус да ти дам- в капиталистическа Европа бедният получава 500 евро джобни пари,отделно държавата му плаща квартирата, парното........

    Коментиран от #41, #50, #55

  • 37 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 38 Но за

    1 0 Отговор
    Сметка на комунистическата фашистката пропаганда върви с пълна сила
  • 39 Баба Сула

    2 0 Отговор
    Скоро ще ни пречат и кравите та за по екологично ще ядем бръмбари
  • 40 Харвардски комунист

    5 1 Отговор
    Комунистическата пропаганда си отиде, но на нейно място дойде още по-страшна - джендър идеологията.
    И отново дойде от запад.
  • 41 Само че нещо

    3 0 Отговор

    До коментар #36 от "комуняги":

    Си се объркал това беше преди двадесет години нищо няма гратис вече в Европа

    Коментиран от #48

  • 42 Пашьол

    1 1 Отговор

    До коментар #25 от "Ленин":

    Знаеш где!!!!!
  • 43 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 44 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 45 Павел пенев

    10 2 Отговор
    Комунистическата пропаганда си отиде- дойде фашизираната Гьобелсова на DW.
  • 46 Дойче веле

    4 1 Отговор
    Българите сме гадно племе вие ще изчезнете но ние ще останем
  • 47 234

    4 2 Отговор
    Ей такива затриха българската история-всичко старо за тях е лошо,дори ни убеждават че сме нация втора ръка.Продажници в антибългарски телевизии ,за няколко сребърника продават и майка си.Но нека глупчовците непросветени не си правят илюзии.С такива предатели народа се е справял и ще се справя.Предатели на българщината има много в днешно време и по едно ще ги познаете-злословят срещу родното и хвалят чуждото.
  • 48 комуняги

    2 1 Отговор

    До коментар #41 от "Само че нещо":

    Това е политика на Западните държави. Това означава, че го имало преди 50 години, преди 20 години, има го и сега. Безплатно образование, безплатно медицинско обслужване,достойно заплащане на работещите.....Не случайно всеки иска в Западна Европа Да живееш в Западна Европа, това значи сигурност и достоен живот. Работещият получава достойно заплащане,с безработния получава достойна помощ......

    Коментиран от #49

  • 49 Вече не е

    2 1 Отговор

    До коментар #48 от "комуняги":

    Така няма достоен живот в ЕС филма свърши заради интересите на сащ
  • 50 Бил ли си

    2 1 Отговор

    До коментар #36 от "комуняги":

    В западна Европа вече западнала Европа там няма безплатно здравеопазване всичко се плаща жилище под наем кола на лизинг всичко на лизинг и банките губиш си работата нямаш жилище и кола
  • 51 Друг българин

    0 0 Отговор

    До коментар #11 от "Българин🇧🇬":

    " През социализма СССР подаряваше самолети на армията"

    Типична жертва си и си за пример на отминалата комунистическа пропаганда, за "вечната и нерушима българо-съветска дружба"..!!!

    При социализма, СССР никога нищо не подаряваше и не даваше на България за без пари , а ако "комунистическата пропаганда" тогава представяше нещо за "подарък", то винаги е било предварително заплатено на много по висока цена и не само с пари , но и със заробващо послушание в духа на любов и преданост към "братския" СССР и с "признателност и вярност към съветския народ“...!!!
  • 52 случаен

    0 0 Отговор

    До коментар #3 от "Нищо комунистическо не си е отишло":

    и разрушилите софия също стърчат,кефи ли те
  • 53 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 54 случаен

    0 1 Отговор

    До коментар #9 от "Характерна черта ни е, късата памет!":

    не,пак запада го направи чрез белязания горби,и заводите те ги затвориха,да не им пречат,бяхме трети в света по износ на антибиотици,имахме един отняколкото в света завод за хибридни сортове,и оръжие изнасяхме селска продукция и то качествена,те го разбиха,и реакторите ни затвориха,и армията ни разбиха,имахме танкове и самолети колкото турция и гърция заедно,ама явно паметта ви е избирателна
  • 55 случаен

    0 1 Отговор

    До коментар #36 от "комуняги":

    щот са крали крадат отвсякъде,за безхаберното печатане на пари отделно,скоро ще ги видим великите колко са работни,затуй шваб плещи за зануляване,щот некой требе да плати безплатния обяд,кръчмаря иде със сметката
  • 56 Вирус

    0 0 Отговор
    Да де дойде западната главно от зелето
  • 57 ами

    0 0 Отговор

    До коментар #6 от "Русороб":

    тогава си смени ника не бъди Русороб, пиши се направо Роб...
  • 58 хахаха

    0 0 Отговор
    препоръчвам на всички апологети на "западните ценности" един сериал, холандски, от 2011 г. по Носталгия...казва се "Забравени от бога"...правен е по истински случаи ... после ми се иска да прочета коментари...
  • 59 Именно

    0 0 Отговор
    Комунистическата пропаганда не си отишла изобщо, просто излезе от строгите граници на класическия комунизъм и някои лица се смениха (с измикяри като Копейкин)