12 Ноември, 2022 10:43 7 924 199

Путин изоставя Херсон? Това е гигантско поражение

  • русия-
  • владимир путин-
  • херсон-
  • украйна-
  • крим

Фронтът се простира на повече от 1000 километра, тъй че на руската армия просто не ѝ достигат войници, за да удържа позициите си

Путин изоставя Херсон? Това е гигантско поражение - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Изтеглянето на руската армия от десния бряг на Днепър е особено тежко поражение, защото именно там може би ще се реши войната. Ако Украйна удържи стратегическия регион, това ще е окончателен провал на режима на Путин.

Нима Русия наистина отстъпва? Нима президентът Владимир Путин наистина предава на украинската армия тъкмо Херсон, единствения областен център, който беше окупиран след нахлуването? При това още преди да е изсъхнало мастилото под документите за неговата анексия…

Сдържаността на Украйна е оправдана

Киев засега реагира сдържано, което показва, че на украинците все още не им се вярва. Нищо, че тяхната армия отдавна се стреми тъкмо към това. Още от средата на лятото, с помощта на американските ракетни системи HIMARS украинците разрушаваха мостовете над Днепър, прекъсвайки снабдяването на руските войски на десния бряг на реката.

Сега Кремъл прие решение армията му да отстъпи на левия бряг. Сдържаността на Киев е разбираема. Трудно е да се повярва, че Русия наистина се оттегля от Херсон, понеже това е гигантско, историческо поражение на руската армия, което може да се сравни само с неуспешния опит да се превземе Киев. Това е тежък удар по патриотизма и бойния дух на войниците, който тъй или иначе е достатъчно нисък.

От военна гледна точка това поражение е особено тежко, защото с изтеглянето от десния бряг Русия губи своя плацдарм за настъпление към Николаев и Одеса. А това е мястото, където може да се реши изходът от войната. Ако Украйна удържи тези стратегически региони – а такива шансове има – то това ще бъде окончателен провал на цялата война, пък в крайна сметка и на режима на Путин.

Това обяснява реакцията на Путин, който според „Ню Йорк Таймс“ лично е забранил на своите генерали да се изтеглят от Херсон. Сега Путин видимо е променил мнението си, сиреч – навярно е отчел допуснатите грешки. Западните военни експерти обясниха, че без надеждно снабдяване през мостовете е трудно да се задържи десния бряг на реката – и би било логично да се изгради стабилна отбрана на левия бряг. От друга страна: да се търси логика в действията на Русия срещу Украйна, това си е напразен труд. Тази война, още от самото начало през 2014 година, беше и си остава акт на пълно безумие.

Поуките, които Путин явно си е извадил

Да, многократно е казвано, че Русия не се интересува от човешките загуби по време на война. Войната в Украйна не прави изключение. Фронтът се простира на повече от 1000 километра, тъй че на руската армия просто не ѝ достигат войници, за да удържа позициите си. Ето защо се наложи и обявената мобилизация, която ще трябва да продължава и в бъдеще.

Фактът, че Путин се реши на позорното отстъпление от Херсон, показва, че след поредицата от неуспехи той навярно по-малко ще се меси в хода на военните действия. Но няма да се откаже от плановете си да превземе максимално обширна територия и да събори властта в Киев.

Украинската сдържаност в сегашната ситуация е оправдана и поради още една причина: отстъпвайки Херсон, Русия не дава възможност на украинската армия спокойно да се укрепи там и да изкара зимата. Съществува дори опасността при отстъплението си руската армия да взриви язовирната стена на Каховската ВЕЦ и да обвини Украйна за това.

А то ще бъде истинска катастрофа за хората в района и ще попречи на украинското настъпление. Но дори това да не се случи, Русия ще обстрелва Херсон от отсрещния бряг, както го направи с Никопол и Енергодар по течението на реката. Херсон може да се превърне в град-развалина, подобно на Мариупол.

През зимата войната по Херсонското направление може да стане позиционна, а в Донбас да продължи с нова интензивност. Възможно е Русия да се опита да подсили там своите групировки с войските, изтеглени от Херсон. Така се случи след отстъплението от Киев, когато Русия успя да превземе Северодонецк и Лисичанск. Тази опасност също обяснява предпазливостта на Киев, който не избързва с изводите. Поражението на Русия още е далеч.

Поуки и за Запада

Най-важната поука от случващото се в Херсон: Украйна за пореден път доказа, че може успешно да се противопоставя на Русия, която я превъзхожда по ресурси. Тази поука има огромно значение и за западната подкрепа за Украйна, която за Киев играе решаваща роля. Защото без тази западна подкрепа, украинската армия нямаше да постигне успеха в Херсон.


Поставете оценка:
Оценка 3.5 от 90 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Верно ли

    104 86 Отговор
    Хахахаха, сдържаността на укрите била оправдана. Естествено, че ще са сдържани при тези загуби, които понесоха при предишното "изтегляне" на руснаците. Русия не се интересувала от човешките загуби... Ми да, затова се изтеглиха от Херсон, затова евакуираха и цивилните - защото "не се интересуват"!
    Зелките вече се чудят как да въртят и сучат, та да го докарат на вид за Министерството на истината :))

    Коментиран от #16, #63, #75, #91, #106, #125, #149

  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 правете разлика между Херсон

    65 28 Отговор
    и херсонска област

    Коментиран от #123

  • 7 Русоро6овете ше върат да пазат херсона

    52 54 Отговор
    Те не го дават и викат тва е фалш не е верно и сталин още командва от мацква😂😂😂

    Коментиран от #124

  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 на запад от Днепър е само 25 %

    51 20 Отговор
    от херсонска област
  • 10 Перо

    62 61 Отговор
    Руснаците казаха,че издръжката на населението и инфраструктурата на Херсон им е тежко финансово бреме и няма никаква възвращаемост на средствата! За това решиха да останат от другата страна на Днепър и издръжката да се поеме от ЕС, чрез режима. Няма нищо военно в случилото се! Изтеглянето на руснаците от там е по заповед, не по принуда!

    Коментиран от #68, #108, #113

  • 11 75 % истават под руски контрол

    63 47 Отговор
    Окрайна няма как да напредне повече през реката без мостове

    Коментиран от #23, #160

  • 12 неразбрал

    76 13 Отговор
    КАКВО точно става,.. едните напускат, другите не напредват
  • 13 Някой

    64 13 Отговор

    До коментар #5 от "Фактор":

    Защо лъжеш? Ако беше вярно, до сега някои автори тук щяха да ни информират няколко пъти. Самите украински медии признават, че влизат предпазливо в Херсон, очаквайки капан.

    Коментиран от #20

  • 14 офанзивата приключи

    47 29 Отговор
    оттатък реката е руско
  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 Хахахаха

    65 55 Отговор

    До коментар #3 от "Верно ли":

    Мдааа, украинците толкова много загуби и все настъпват, а руснаците никакви загуби и все се прегрупират! Ти вярваш ли си, като си четеш? А иначе е ясно, че живееш в руската пропагандистка реалност.

    Коментиран от #36

  • 17 Мдааа

    72 47 Отговор
    Кутузов е изоставил Москва, но е съхранил армията! Накрая парада на победата е в Париж. Тактиката на изтощението, руснаците са прилагали многократно.

    Коментиран от #28, #32, #60, #161

  • 18 ПСР

    44 41 Отговор
    От напълно потвърден профил на Дугин,е лъснал призив за изкормване на Путин,заради исторически военен провал на СВО.В частност-Херсон.
    Иначе-както досега.Нищо ново под слънцето.Митовете на нацистите от 1933-1945 г.,се преповтарят във вариант"Руският свят,Православие,Рус,богатири,война със Сатаната,свещенни российски земи..."Нещо,като древните арийско-нордически-германски войни,нибелунги,рицари,германският lebensraum,правото да избиваш и прочистваш,/украинските деца или трябва да бъдат масово издавени в бурни,студени води,или натикани в дървени плевни,затворени и подпалени-РТ канал/.Лудост на куб.
  • 19 Яница

    57 62 Отговор
    Какво стана с тридневната операция стигнаха ли до Киев рашистите!!!???:-))) Един комик РАЭКАЭА играта на ватниците!!! Идва ред на натовските наемници!!! Военен съд эа руският джуджак и поддръжниците му - эа таэи нечувана инваэия!!!
  • 20 Ъъъъ

    23 22 Отговор

    До коментар #13 от "Някой":

    Последно време, украинските медии подлъгват руснаците и руската армия. Съобщават едни неща, но правят други, а също и малко говорят за офанзивата, за да не излезе информация!
  • 21 ттт

    48 35 Отговор
    Рушляците продължават победоносно да отстъпват.
  • 22 Кочо

    29 12 Отговор
    Това са политиците! Първо пратят хората на фронта, след това ги предадат, като се съберат на една кръгла маса в Берлин или Лондон и кажат къде ще е Княжество България, къде Румелия, къде Македония, къде Мидия и къде Енос! Всъщност, ако границата на Европа с Турция днес бе по линията Мидия - Енос, щеше да се охранява много по лесно! Но, великите сили постановили българските граници да минават по най големите височини и дерета на планината и сега се чудят защо трудно се изгражда ограда и защо пада за 2 години време!? Тези дни Кремал има беседа с американците и ето!
  • 23 Хахахаха

    42 23 Отговор

    До коментар #11 от "75 % истават под руски контрол":

    До змийния остров нямаше мостове, но руснаците им се наложи да го напуснат! Не се притеснявай, варианти има много.

    Коментиран от #42

  • 24 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 25 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 26 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 27 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 28 Истината

    36 23 Отговор

    До коментар #17 от "Мдааа":

    Нерде Кутузов, нерде Шойгу или Суровикин путлерас. Те са еманация та на 20 годишен отрицателен подбор.
  • 29 Пацо

    30 27 Отговор
    Скоро и Крим.
  • 30 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 31 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 32 Ти продължавай да живееш

    41 25 Отговор

    До коментар #17 от "Мдааа":

    В 18 те век,хахага
    Ама то нали Раша са още там , все си мислят за онова далечно минало където са били само крепостни селяни хахаха
    Путлер и той си мисли че е Петър 1 . Хахаха
  • 33 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 34 Някой

    17 16 Отговор

    До коментар #5 от "Фактор":

    Нъцки. ВВС дупки е изтеглиха стройно и подредено. Даже повредената техника, подлежаща на ремонт, е изтеглена.
    Така, че опорките на ЦИПСО минава за пред такива като теб.
  • 35 Кочо

    49 28 Отговор

    До коментар #27 от "А ти какво очакваш":

    Права си! Украйна е изкупена отдавна от сина на Байдан и неговите приятели! Та, какво бранят украинците!? Как САЩ да отстъпят, като там те са собственици?
  • 36 рада дълбоката

    23 7 Отговор

    До коментар #16 от "Хахахаха":

    Пилците на есен и след войната . По всяка вероятност и 2 страни лъжат за загубите но едните (който е имал възможност да се убеди ) по природа си пълни измамници .
  • 37 Тошо

    34 12 Отговор
    НЯКОИ МЕРАКЛИИ МНОГО ПРИБЪРЗВАТ С АНАЛИЗИТЕ И ИЗВОДИТЕ.СПОКОЙНО МОРЯЦИ,НИВАТА Е ДЪЪЛГА.КОГАТО "ГУБИШ: НЕ СЕ ЗНАЕ КАКВО ПЕЧЕЛИШ.
  • 38 Тия зомбита за Н-ти път

    30 26 Отговор

    До коментар #31 от "Само питам":

    се защитават от демократичния Запад.
    Последния път им струваше едни двадесет милиона жертви и наполовина разрушена държава.
    Сега Западът иска пак да го направи ама чрез Украйна.
    Западът, всъщност Америка, иска да си запази хегемонията, от която далавера имат само елитита и никой друг. Дори обикновените американци нямат далавера от това.
    Само че тия неща не всички ги разбират.

    Коментиран от #41, #119, #164

  • 39 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 40 Румен Радев

    42 34 Отговор
    Херсон е украински къв да е? Крим също!

    Коментиран от #47

  • 41 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 42 Някой

    22 16 Отговор

    До коментар #23 от "Хахахаха":

    Е, те и укритие не се застояха много там. И вече този остров е без значение и за двете страни.
  • 43 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 44 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 45 НИНОВА

    28 25 Отговор
    МНОГО МИ Е МЪЧНО ЗА ПУТИН И ЗА ЗАГИНАЛИТЕ РЮСНЯЦИ ОТ НАШИТЕ СНАРЯДИ И ПАТРОНИ.
  • 46 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 47 хасковчанин

    16 26 Отговор

    До коментар #40 от "Румен Радев":

    Накрая ще видим . То и Кърджали е българско ама не се знае до кога . Всичко е преходно .....
  • 48 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 49 ЧАПАЕВ

    32 29 Отговор
    МАЛКИЯ ПУТИН РАЗМАХВА ЯДР. ОРЪЖИЯ АМА НЕ СМЕЕ ДА ГИ ИЗПОЛЗВА ЗА ДА НЕ СТАНЕ ОЩЕ ПО-СМЕШЕН. ПЛАШИ СВЕТА И В СЪЩОТО ВРЕМЕ ЯДЕ БОЙ ?
  • 50 Красимир Танев

    43 32 Отговор
    Срещу Грузия и Абхазия минаваше номера на руснаците да се правят на велики щот са малки, ама с Украйна изядоха спарчето и ще дадат фира тоя път.

    Коментиран от #171

  • 51 Бункерния плъх деанексира

    31 32 Отговор
    с голяма скорост🤣
    Цялата измислица за непобедимата ватническа армия лъсва все повече.
    Денацифицирането и десатанизирането на пРосия върви с голяма скорост, а орките бягат с откраднатите перални обратно към Мордор🤣
    След решението на Парламента, скоро и нашите снаряди ще бият по ушанките на орките, докато бягат и от Крим 👊
  • 52 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 53 до гют верена

    25 24 Отговор
    Боли че си подлога , и те разбирам . Нормално е . Пак грешиш с неудачника но тук няма да споря защото го смятам за неуместно да коментирам какво съм постигнал . Всъщност може би ти си неудачника и затова си толкова преднамерен към определени държави . Както и да е едно е ясно и ще го повторя , робска душа си и си на колене и пред ЕС и пред САЩ , нямаш лице , нямаш лоби , нямаш никаква тежест защото дори съюзниците ти те смятат за безгръбначна амеба .

    Коментиран от #58, #71, #93

  • 54 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 55 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 56 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 57 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 58 .....

    6 8 Отговор

    До коментар #53 от "до гют верена":

    "Пак грешиш с неудачника но тук няма да споря защото го смятам за неуместно да коментирам какво съм постигнал " Ти да видиш :))))
  • 59 МАЛЕНКИЙ ПУТИН

    28 17 Отговор
    КРАЙНО ВРЕМЕ Е АЛКОХОЛИЦИТЕ САМИ ДА СЕ ИЗТРЕПЯТ В ЕДНА ГРАЖДАНСКА ВОЙНА.
  • 60 Оракула

    23 10 Отговор

    До коментар #17 от "Мдааа":

    Кото- зов, Кото е тракийско име, Котузов не е автора на този тип война,
    Траките - Скити , са били тези ,които,
    първи в историята са приложили , тактиката на изгорената земя ,
    срещу Дариус, един от царете на Персите!
    А и Томирис Гетската - Тракийска Кралица ги е клала ,
    като зайци ,все велики царе Персийци!
    Украйна е директен наследник на Великите Кимерийски Траки-Гети.
    Сърцето на Старата Българска Държава , Кимерийския Босфор.
    Която е без аналог в старата история на Украйна.
    Без Българи не може да има Гети-Готи, и обратното,
    без гети-готи не може да има Българи.
    Без народа наречен Българи не може да има и Русия,
    войната днес, показва къде се намирала тогавашната селска Русия!
    Съветския съюз е измислена държава от комунистите за да си ,
    за да държат източна Европа като руски роби и да ядат кокала сами!

    Коментиран от #86

  • 61 Веселин Деспотов

    20 35 Отговор
    Пичове, най доброто е разпад за Русия иначе виждате и в България какво направиха с инсталираната от тях мутра бойко борисов. Мизерия по руски образец. Ако руско/българската мафия не беше окрала еврофондовете и не пречеше на икономиката да се развива по нормален пазарен начин до сега щяхме да сме Швейцария на балканите.
  • 62 Немедлено

    25 12 Отговор
    Някой да пита Радев немедлено, Какъв е Херсон. Да видим дали ще посмее да каже, че е украински.

    Коментиран от #79, #81

  • 63 Иди чети фактор

    6 14 Отговор

    До коментар #3 от "Верно ли":

    Путин иска примирие.Иска мир.А тая Одеса и Николаев що ги споминат.Още лятото се разбра,че не е лъжица за руската уста.Тая статия е писана тенденциозно.Фактор е по-подробен.
  • 64 Стефан Георгиев

    19 20 Отговор

    До коментар #56 от "ОЩЕ 1 ГОД И РАША ЩЕ Е СПОМЕН":

    Абсолютно си прав, може би не след 1 но до 5 години Руската федерация която е съставена от 22 републики в момента ще се разпадне и ще довършат започнатото от Горбачов.
  • 65 ПЕНСИОНЕР ОТ БСП

    26 3 Отговор
    ДОБРЕ ЧЕ БЕШЕ ВОЙНАТА, ТА НИНОВА ДА ПРОДАВА ОРЪЖИЯ И ДА МИ СЕ ВДИГНЕ ПЕНСИЯТА!
  • 66 ПЕНСИОНЕР ОТ БСП

    18 12 Отговор
    БОЙКО ЩЕШЕ ДА МИ ДЪРЖИ ПЕНСИЯТА ОЩЕ НА 400 ЛВ! А КИРЕТО МИ Я НАПРАВИ 800?

    Коментиран от #73

  • 67 Голем смех

    24 16 Отговор
    Тукашните русофильовци няма да мирясат до падането на мусква...

    Коментиран от #74

  • 68 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 69 Раша стадо диваци

    30 15 Отговор
    Дебила Путин съсипа русия
  • 70 ИГРЕК, ЗЕТ И НАКРАЯ КЛОЗЕТ

    25 18 Отговор
    ПУТИН ИЗОСТАВИЛ ХЕРСОН? МИ ЗА КАКВО МУ Е? ВАЖНОТО Е ДА СЕ КРИЕ В БУНКЕРА И ДА СЕ ПАЗИ ДА НЕ ГО ДЕНАЦИФИЦИРАТ И НЕГО!
  • 71 И какво си постигнал?????

    10 4 Отговор

    До коментар #53 от "до гют верена":

    Да не би да си започнал да снасяш щраусови яйца.
  • 72 Виталий Портников

    21 25 Отговор
    А Киев кой го охранява? Цялата украйнска войска е на Днепър. Някоя тъмна нощ при виещи сирени и изгаснал ток ще иде един взвод руснаци и ще отведе Зелен и екипа му в неизвестна посола.

    Коментиран от #76, #78, #177

  • 73 онзи

    6 4 Отговор

    До коментар #66 от "ПЕНСИОНЕР ОТ БСП":

    Я оди ги разправяй тия на ония от траурния парк!
  • 74 Ейййй......

    10 3 Отговор

    До коментар #67 от "Голем смех":

    Шъ съ на.се.ре.м...и па нема да мирясаме.
  • 75 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 76 Любопитен

    10 5 Отговор

    До коментар #72 от "Виталий Портников":

    Джанки за самагончик трябават ли ти?
  • 77 Да живее демокрацията

    22 22 Отговор
    Най-после българските русороби ще започнат да схващат, че нашата цивилидация се ръководи от Вашингтон и Лондон и че няма нищо по добре работещо в момента от западната демокрация със всичките и недостатъци.

    Коментиран от #153

  • 78 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 79 Радев....

    17 12 Отговор

    До коментар #62 от "Немедлено":

    От три месеца казвам че Херсон и Крим са украински, аз да не съм Нинова.
  • 80 Споко

    18 21 Отговор
    Не е никакво гигантско поражение,а просто затишие пред генерал Зима, когато братушките ще кажат на кой цар служат укронацистие! 😁

    Коментиран от #84, #98, #129

  • 81 Янев

    7 2 Отговор

    До коментар #62 от "Немедлено":

    Аз пък пак съм натовски генерал.....
  • 82 Геостратег

    27 12 Отговор
    С връщането на Херсон Крим лека полека влиза в обсега на украинските ракетни системи, а голяма част от Черноморското крайбрежие съвсем скоро ще бъде прочистено от оркско присъствие
  • 83 ЕДГАР КЕЙСИ

    18 12 Отговор
    ИЗОСТАВЯНЕТО НА ХЕРСОН ........ НЕ Е ПОРАЖЕНИЕ А ......... ДЕЛИКАТНО ОТСТЪПЛЕНИЕ С .......... ОПРАВДАНИЕТО ЗА ......... ГОЛЯМАТА ЧОВЕЧНОСТ И ХУМАННОСТ НА ........ ДИКТАТОРА ПУТЛЕР ........ ФАКТ !
  • 84 Прогноза

    25 13 Отговор

    До коментар #80 от "Споко":

    "Братушките" ще дезертират на рояци докато умират от студ в окопите.
  • 85 Нинова....

    15 4 Отговор
    Ако не бях аз, сега братята украинци нямаше да празнуват в Херсон.
  • 86 Много знаеш, бе

    17 4 Отговор

    До коментар #60 от "Оракула":

    Руснаците при социализма живееха доста бедно. Ние бяхме по-добре от тях - в пъти по-добре. А това, че българите са най-великите на света, цял свят го знае - дори онези, които никога не са чували за България.
  • 87 Живко

    26 9 Отговор
    Груз 200 днес колко е ? За един тролейбус питам -

    Колко ще издържи още руската армия преди да рухне окончателно ? Колко ще издържат крепостните телевизионни зрители ?


    Русия е загубила половината си годни танкове вкл. от резерва тези които подлежаха на разконсервазия - Тези в които са поникнали 30 -40 годишни дървета Русия може също да ги брои за резерв , но те няма да тръгнат никога.

    Критично са високи загубите на самолети и хеликоптери , а за флота даже няма да отварям дума.

    Коментиран от #95

  • 88 не е задължително да си за Путин

    1 2 Отговор
    Има и друго мнение . Ето го и Моето мнение за Херсон >"Отстъплението от Херсон ? "Владимир Квачков в тубата
  • 89 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 90 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 91 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 92 Копейкин...

    16 5 Отговор
    С Цончо се изнасяме към Виена.
  • 93 Забелязалия

    20 7 Отговор

    До коментар #53 от "до гют верена":

    Ти вероятно си от тези ,които се чувстват много удобно с руското влияние и със сигурност имаш не малки облаги от това! Но всичко това съвсем скоро ще приключи!! Опитваш се да правиш внушения ,че същинската демокрация е в Русия. Но не е!! РФ е пред разпад!!
  • 94 Е ЗА ТОВА РАША ГУБИ

    15 5 Отговор
    НИНОВА ПРОДАВАШЕ ОРЪЖИЯ И БОЕПРИПАСИ НА ЗЕЛЕНСКИ, А РАДЕВ СЪС СЛУЖЕБНИЯ КАБИНЕТ ПРОДЪЛЖАВА НЕЙНОТО ДЕЛО? Е ТЕ ТОВА СА ИСТИНСКИ НЕБЛАГОДАРНИЦИ НАЗНАЧЕНИ ОТ РАША, ДА ПОМАГАТ НА ВРАГА! РЕШЕТНИКОВ И ПУТИН ЩЕ СЕ ПОБОЛЕЯТ ОТ РАК ОТ НАШИТЕ РУСКИ АГЕНТИ!
  • 95 малко по сериозно , ясно че тук е

    8 10 Отговор

    До коментар #87 от "Живко":

    забавачница но все пак . Интересно как ги е загубила като в операцията не е участвал нито един танк Армата който е на въоръжение забележи от 2015г !!! ? Лесно може да се провери с какво количество разполага поне приблизително така че това което пишеш е глупости както е глупости че САЩ са свършили Джавелините например .

    Коментиран от #132

  • 96 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 97 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 98 Рико

    22 7 Отговор

    До коментар #80 от "Споко":

    И зимата за кого работи? За агресора или за този който си е на своя територия? Вие и да мислите не можете! Това не е Москва 1941, точно ОБРАТНОТО е !
  • 99 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 100 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 101 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 102 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 103 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 104 !!!?

    28 9 Отговор
    Освобождението - жителите на Херсон ликуват !!!?

  • 105 Констатирал

    5 3 Отговор

    До коментар #54 от "до галоша":

    А бре ти май не си харесваш пола?!?

    Коментиран от #121

  • 106 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 107 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 108 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 109 ПАЛИ С БУТАНЕ И ТЕГЛЕНЕ

    20 4 Отговор
    ТАНКОВЕТЕ АРМАТА ИМАЛИ ПРОБЛЕМ В СКОРОСТНАТА КУТИЯ - ЕДНА ПРЕДНА И 5 ЗАДНИ СКОРОСТИ? ОСВЕН ТОВА СА ПРОИЗВЕДЕНИ САМО ДВА, ЕДИНИЯ ЗА РЕЗЕРВНИ ЧАСТИ?
  • 110 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 111 Бесен- _Язовец

    26 8 Отговор
    А как хубаво беше в началото :"Киев за три дня", "за неделю до Ламанша"...... А сега пълно унижение за велика Русия и непобедимая и легендарная.

    Коментиран от #118

  • 112 Ха-ха-ха🚾🇷🇺🚾🇷🇺🚾🇷🇺🚾

    19 6 Отговор

    До коментар #89 от "оня с коня":

    Гроба е вярно ама на фашистите от Москва.
  • 113 Перко Наумов

    13 4 Отговор

    До коментар #10 от "Перо":

    Да бе това е поредната опорка / оправдание за загубата му. Че Русия от кой окупирани области има възвръщаемост до сега? От Севастопол, където храни хиледна армия, от Донецк или Луганск? Върви ги разправяй на пейката пред входа тия!
  • 114 ЛЕКО ЗАКРЕПЕНИ

    15 7 Отговор
    ЗАЩО НА РУСКИТЕ ТАНКОВЕ КУПУЛИТЕ ИМ ПАДАТ ТОЛКОВА ЛЕСНО И ХВЪРЧАТ НА ДАЛЕКО?
  • 115 сащ е агресор

    8 17 Отговор
    Олелеле, дойче феле - сащническа пропаганда! ус-ра-ай---на засега е помилвана от ВЕЛИКА РУСИЯ!

    Коментиран от #144

  • 116 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 117 Учуден

    20 6 Отговор
    Абе, защо така населението на Херсон излезе масово да посрещне уж "гнетителите" от украинската армия с цветя и знамена? Късото кремълско диктаторче обяви ли как теориите му за това, че отива да "освобождава" горките репресирани херсончани, се връзва с РЕАЛНОСТТА? Русофилчетата докога ще се преструват, че не забелязват какви са истинските цели на руското нападение?

    Коментиран от #127

  • 118 Тебе не мога а та хвана

    13 4 Отговор

    До коментар #111 от "Бесен- _Язовец":

    Преди не носеше ли значка със сърп и чук и червено знаме с петолъчка?

    Коментиран от #131, #141

  • 119 достатъчно е

    1 2 Отговор

    До коментар #38 от "Тия зомбита за Н-ти път":

    че ти ги разбираш и това те "топли". Остави ги, нека да е тайна. Само за теб!
  • 120 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 121 да ви имам цивилизацията

    6 6 Отговор

    До коментар #105 от "Констатирал":

    Не учудвам се както аз така и цяла Русия на твоя трети пол ? Ежедневно по основните канали се питат дали сте добре с главата и с вашия 3 пол . А Кадиров даже не ви брои за хора и казва че досега в Грозни нито един такъв не е осъмнал !

    Коментиран от #152

  • 122 Кочо

    14 5 Отговор
    Избиването на комунисти е Богуогодна мисия
  • 123 Руската Мечка се оказа

    14 5 Отговор

    До коментар #6 от "правете разлика между Херсон":

    Плюшена!

    Коментиран от #140

  • 124 Руската Мечка се оказа

    19 6 Отговор

    До коментар #7 от "Русоро6овете ше върат да пазат херсона":

    Плюшена!

    Коментиран от #138, #147

  • 125 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 126 DW дежурните Лъжци и маниполатори!!

    10 15 Отговор
    БИТКА ЗА ХЕРСОН НЕЕ ИМАЛО, НЯМА ПОБЕДИТЕЛИ НИТО ПОБЕДЕНИ!! СЛЕД НЯКОЙ ДЕН ЩЕ ИМА ЕДНО ГОЛЯМО БЛАТО НА ТОВА МЯСТО!! ПОСЛЕДНО DW Мостовете над Днепър са разрушени от ВСУ!! Кажете го на нашите Мисирки, защото се правят, че не знаят!!

    Коментиран от #133

  • 127 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 128 Ако искаве да све законова държава

    3 6 Отговор

    До коментар #54 от "до галоша":

    Ей цял свят разбра, че още от римско време е известно как един малък процент от населението е сбъркано си пада по същия пол и че ако искаме да сме цивилизовано общество тяхните дийствия или бездействия трябва да бъдат вкарани в законова рамка а не да бъдат много често незаконно пребивани и хвърляни в затвора. Само ти още жинееш в 16 век.
  • 129 Баууууу

    16 5 Отговор

    До коментар #80 от "Споко":

    А бре те през маршал Лято нищо не направиха ,какво остава през зимата! Най много да тормозят цивилното население с тока, водата и др.! А бре вие да не пишете колективно от селската кръчма?!? В коя епоха живеете?
  • 130 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 131 Не е авджия, xюм е

    3 0 Отговор

    До коментар #118 от "Тебе не мога а та хвана":

    ако знаеш вица ще схванеш
  • 132 Е защо

    14 2 Отговор

    До коментар #95 от "малко по сериозно , ясно че тук е":

    Не го пуснаха Армата. Сигурно го пазят за парада?
  • 133 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 134 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 135 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 136 ШважскитеЗелки

    5 13 Отговор
    Са ялави във всичко. Само ПомациКатоДжамбазов могат да ви величаят.

    Коментиран от #139

  • 137 Бай Руслан

    12 4 Отговор

    До коментар #127 от "абе амджик":

    Като тръгне гражданска война в РФ, там ще са много повече!
  • 138 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 139 онзи

    9 2 Отговор

    До коментар #136 от "ШважскитеЗелки":

    А бре вие от злоба започнахте и срещу луната да виете!
  • 140 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 141 Бесен- _Язовец

    8 6 Отговор

    До коментар #118 от "Тебе не мога а та хвана":

    След тия руски излагации ставам китайофил. Да живее председателят Си! Референдум за присъединяването на Владивосток и Хабаровск към Китайската народна република!

    Коментиран от #146, #170

  • 142 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 143 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 144 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 145 Истината

    14 2 Отговор

    До коментар #142 от "Смртзаукрите мръсни":

    Който гроб копае другиму сам пада в него, който нож вади от нож умира! А русофила от русофилия!
  • 146 Че то в китай

    13 5 Отговор

    До коментар #141 от "Бесен- _Язовец":

    е най върлия капитализъм, който може да създаде човешкото съзнание.... Даже американците се страхуват от толкова краен капитализъм, с абсолютно отсъствие на социално самосъзнание и ненавист към бедните и неравностойните.
  • 147 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 148 оня с коня

    10 4 Отговор
    На снимката се вижда Путин с Автомат в ръце,което предполага 2 Вероятности:Или се кани ЛИЧНО да поведе Войската си срещу Украйна с Призива "Бой последен вече е Настал",или пък е решил да ходи на Лов за Дребен Дивеч покрай Бункера си...По-вероятно е Второто.
  • 149 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 150 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 151 Забелязал

    4 6 Отговор

    До коментар #89 от "оня с коня":

    Ти, крадецо на "ник"ове ,престани да лъжеш копейко!!
  • 152 онзи

    9 4 Отговор

    До коментар #121 от "да ви имам цивилизацията":

    Злобата и безпомощността ви са несравнимо колосални! Оди да виеш срещу месечината, другарю!
  • 153 гейКО

    5 1 Отговор

    До коментар #77 от "Да живее демокрацията":

    Емили? С тротинетката? Ти ли си?

    Коментиран от #183

  • 154 Вирус

    3 1 Отговор
    Зеуето що не си разсъждавате вашите работи
  • 155 Мър Мяу Бао Бао

    11 7 Отговор
    По смешна армия в света не съм виждал !
    А уж се смята за втора ! Хора !
  • 156 Русенец

    8 8 Отговор
    Като гледам колко различни предположения сте изказали, ясно е едно: изобщо си нямате представа за плановете на руснаците.
  • 157 Оптимист кариерист*°°°

    14 6 Отговор
    Руснаците ще загубят т.н. "специална операция".
    Ще минат във фаза пълна деградация.

    Коментиран от #169

  • 158 Чети

    7 3 Отговор
    Пролетта на 1945г.за 1 ден руснаците са дали над 250000 жертви заради "великия"сталин ,той така наредил да не отстъпват.
  • 159 нормален

    9 3 Отговор
    Не бързайте нацистки протежета пилците се броят наесен

    Коментиран от #162, #173

  • 160 Баро

    3 6 Отговор

    До коментар #11 от "75 % истават под руски контрол":

    Нема нужда да напредва сега почва пържене с ракети и снаряди до последната вата а после само преминават а и бетеерите и емтелбетата плуват
  • 161 Баро

    3 6 Отговор

    До коментар #17 от "Мдааа":

    Не забравяй че украинците са от същата школа и имат натовско обучение а повече от половинота руски успехи се дължът на украински войници тегаво ще им е на ватенките и то много
  • 162 Баро

    4 2 Отговор

    До коментар #159 от "нормален":

    Сега е есен вато
  • 163 Нострадамус от Злокучене

    7 9 Отговор
    Украинците изкъртиха половината зъби на проскубаната руска мечка.Ватниците избягаха от Херсон,като изоставиха десетки единици тежка техника и въоръжение,включително един абсолютно изправен вертолет Ми-17.Нашите безмозъчни "аналоговнетници" са като ошашавени и се чудят как да се самозалъгват,след поредното срамно поражение на "втората в света".Всички глупости за "планирано прегрупиране" и "жестове на добра воля" са смехотворни и жалки,особенно след като видите коментарите на доскоро ентусиазираните руски пропагандисти,които изпаднаха в ступор.Соловьов,Симонян,Скабеева вече се чудят как да се въртят като ветропоказатели след като бълваха глупости месеци наред,а Норкин направи изключително атрактивен словесен пирует с изявлението си,че каквото и да каже за Херсон,ще го постави под ударите на закона и заяви,че не му се ходи в затвора.След Харковска област,Лиман,Херсон е поредното голямо поражение,което обръща хода на войната и отваря пътя на ВСУ към Крим.Там вече копаят траншеи и окопи,както в Белгород и Курск.Фалиралата Сибирско-Азиатска Кочина изживява последните си дни в този формат,както и режима в Кремъл.Плешивият Бункерен Плъх няма да преживее края на войната.Най-вероятно антуража му ще го изпрати на "заслужен отдих" в опит да спасят собствените си кожи.

    Коментиран от #167

  • 164 Баро

    0 4 Отговор

    До коментар #38 от "Тия зомбита за Н-ти път":

    Да така е и най вече ти не ги разбираш
  • 165 ОШипка радефф

    4 5 Отговор
    ДОЙДОХА КАТО ТИГРИ , БЕГАТ КАТО ОФЦИ / овцете плуват ли ? /

    Коментиран от #168

  • 166 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 167 Баро

    4 2 Отговор

    До коментар #163 от "Нострадамус от Злокучене":

    Малеее как не те мързя с толко букви щях да напиша 10 коментара тия минджофанови тролей не заслужават толко внимание
  • 168 Баро

    5 2 Отговор

    До коментар #165 от "ОШипка радефф":

    Всичко плува га види зор даже и попрефърча
  • 169 Баро

    0 2 Отговор

    До коментар #157 от "Оптимист кариерист*°°°":

    Те не са се градили та да се деградират
  • 170 Баро

    4 2 Отговор

    До коментар #141 от "Бесен- _Язовец":

    Таман си викам са че ти дое акъло а он па го нема май нема а дое никоги
  • 171 Гост

    6 4 Отговор

    До коментар #50 от "Красимир Танев":

    Русия не се бие с Украйна, а с ОТАН.

    Коментиран от #175

  • 172 Матей преображенски

    5 2 Отговор
    Русия смени стратегията,вместо да изтласква всу с цената на големи усилия,жертви и загуба на време,решиха да бият по цялата територия на Украйна дистанционно,с далекобойни ракети и дронове.Без да засягат граждански обекти,разрушават всякакви значими военни и икономически съоръжения,по този начин могат да принудят Украйна да се предаде,без да дават излишни жертви.Имат и тотално превъзходство в авиацията,могат да бомбардират позициите на всу с тежки термобарични бомби и да докарат ук-ри-те да животински у-жас,след което и паниката не е далече.

    Коментиран от #174

  • 173 Ючи то вече е зима бе

    4 5 Отговор

    До коментар #159 от "нормален":

    Или ти ще чакаш следващата есен.....
    Вие от 45-та още чакате да каталяса запада. Колко е още една годинка да чакате. Друго не ви крепи да дишате. Само чакането и празната надежда.
  • 174 Правилно е да се каже

    2 4 Отговор

    До коментар #172 от "Матей преображенски":

    решиха да нато рят цяла Украйна със собствените си кapaнтии
  • 175 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 176 Оня

    3 4 Отговор
    Pycopoбите отново са с пълен памперс , а тежките времена за Блатная тепърва предстоят
  • 177 Баро

    0 2 Отговор

    До коментар #72 от "Виталий Портников":

    Брейиии как се сети
  • 178 Баро

    1 4 Отговор
    ХАХА НАТО 16 ХАЙМАРСА 20ГАУБИЦИ И 500 ДЖАВЕЛИНА ЛИ Е АКО ИМ ПРАТАТ 20 ЩУРМОВАКА А-10 ЧЕ ВИ БРУЛАТ КАТО МЕЧКА ЗЕЛЕН ДРЕН
  • 179 Ххххх

    4 1 Отговор
    Рано е да се радват ! Престоят интересни събития! На наркомана няма и деменцията да му помогне!
  • 180 Верно ли

    2 0 Отговор
    Лелеее, тук пак е кипял извънреден труд. Само се чудя кой ли ви плаща за простотиите, дето ги пишете, ама не е луд този, който яде баницата.
  • 181 Вирус

    3 2 Отговор
    Хахаха дойче зеле пак ли поучавате
  • 182 Запознати

    2 1 Отговор
    Укрия е минало. Още области ще минат към РФ чрез референдуми. Корумпираният укрофашистки режим си отива, с него и американското разграбване...

    Коментиран от #184

  • 183 КУМЧО ВЪЛЧО

    0 0 Отговор

    До коментар #153 от "гейКО":

    Е подмилисе
  • 184 Гочо

    1 1 Отговор

    До коментар #182 от "Запознати":

    Ако има някой който заграбва,...това е Рашастан...посочи какво е заграбила САЩ...недей да бръщолевиш глупости или това ти е хоби...
  • 185 Е нали уж беха

    3 1 Отговор
    Дошли там навсегда....что се случи, че убежали?
  • 186 Матей преображенски

    1 2 Отговор
    Поражение щеше да бъде,ако руските войски бяха останали на инат да запазят Херсон,ако бяха допуснали да бъдат притиснати до реката,да бъдат избити и пленени.Нищо подобно не е станало,руснаците се пазят да не дават излишни жертви,после ще си наваксат и ще стигнат до р. Днестър.Руският натиск в горното течение нараства и както изглежда ще бъде превзета цяла левобрежна Украйна и през зимата това ще е разделителната линия,докато ук-ри-те увехнат и се спарушат от глад.Запада няма да ги храни ,я,очаквам в най-скоро време магазините им да бъдат ошушкани и продоволствените складове и които свършат провизиите,ще плъзнат към съседните страни да търсят препитание.
  • 187 ген.Косцюшко

    2 2 Отговор
    Това отстъпление беше планирано месец преди тези събития, така че не се притеснявайте,
    защото тук проблемът не е свързан с украинските войски, а с водноелектрическата централа
    "Каховка". Тя отдавна да беше взривена, ако военното командване в Москва не бе решило
    тя да остане "мъртва зона".
    Поради тази причина руснаците изкараха от там цивилните жители, така че войските да се изтеглят от района спокойно. ВЕЦ-овете също се контролират изцяло от Русия и тя може да взриви или отвори шлюзовете им, така че украинските бойните части и подразделения в района на Херсон, да бъдат
    пометени от прииждащата водна стихия във всеки един момент.
  • 188 пояснение

    1 0 Отговор
    На руснаците не е толкова необходимо , и с цената на определени жертви да задържат Подстъпите на Херсон. Заемайки Херсон украинците ще бъдат под един висящ на главите им Дамоклев Меч , всеки един момент може да ги издави , със все техника Каховската ВЕЦ , над която руснаците имат пълен контрол. След което руснаците могат да минат отново , като на парад. В Херсон ще бъдат блокирани големи украински армейски групи , а руснаците могат да освободят , и пренасочат към други фронтове свои големи армейски групи . Тези които останат , ще бъдат окопани зад тежък за превземане рубеж , като река Днепър . Може да се изчака достатъчно есенно-зимните валежи да напълнят язовирите до горният ръб , след което да последва воден Армагедон. Изобщо в този сектор на фронта , се очаква да настъпи позиционна война .
  • 189 РУСИЯ ИЗОСТАВЯ ХЕРСОН

    1 0 Отговор
    А УКРИЯ ПРАЗНУВА ЩОТ ПОБЕДИЛИ .........НЕЩО НЕ СЕ ВРЪЗВА !
  • 190 Лъжльовци

    1 0 Отговор
    "Гигантско поражение" е бил Сталинград. Затова в държавите с памет и достойнство има паметници, улици и спирки на метро с името Сталинград. Германия е наясно. Само писачити-манипулатори разказват нечестни приказчици.
  • 191 Мит

    0 0 Отговор
    Пълни измислици се пишат тук,само и само да се плюе по Путин.Такова нещо не е писано по немски медии,както и Дугин даде интервю дали има настроения срещу Путин.С една дума измислици.
  • 192 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 193 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 194 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 195 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 196 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 197 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 198 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 199 Този коментар е премахнат от модератор.