Last news in Fakti
  Тема: Украйна

20 Ноември, 2022 13:00 4 972 47

Шантаж на преговарящите

  • бесарабски фронт-
  • украйна-
  • русия-
  • война-
  • виталий портников-
  • мир-
  • преговори-
  • шантаж-
  • владимир путин-
  • володимир зеленски

Никой не трябва да се поддава на изнудване

Шантаж на преговарящите - 1
Снимка: Министерство на отбраната на Украйна
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Шантаж на преговарящите
© Виталий Портников

На Запад все по-често се говори, че военните поражения на Русия ще принудят Владимир Путин да се откаже от продължаването на агресията срещу Украйна и да започне преговори с Киев. Въпреки това изявлението на прессекретаря на президента на Русия Дмитрий Песков, че унищожаването на украинската гражданска инфраструктура е следствие от отказа на украинската страна да преговаря, добре илюстрира как в Кремъл си представят подобни преговори.

Принуждение към капитулация

Ако Путин наистина искаше реално споразумение, а не капитулацията на Украйна, той нямаше да смята за възможно да действа като лидер на терористична организация, която се опитва да вземе милиони хора за заложници. Но унищожаването на гражданската инфраструктура е преди всичко опит Украйна да бъде принудена да капитулира. По един или друг начин. Не може да спечели на бойното поле, трябва да се отказва от вече окупирани територии - добре, в такъв случай може да се надява само на унищожаването на инфраструктурата. На това, че украинското ръководство ще бъде принудено да се предаде пред перспективата за глад, студ и болести. Операцията “Освобождение от нацистите” продължава.

Ето защо е ясно, че не трябва да се очаква конструктивен подход към какъвто и да е преговорен процес от руския президент, нито желание за прекратяване на войната. Путин е заинтересован от капитулацията на Украйна. Да, може би в новата ситуация амбициите за капитулация могат да бъдат ограничени и руският президент няма да предяви претенции - засега - върху цялата територия на Украйна. Но той ще поиска поне признаване на руския суверенитет над Крим и четири други украински региона, които са анексирани от Москва.

И когато същият Дмитрий Песков твърди след освобождаването на Херсон от украинските войски, че няма защо да се тревожим за това, „ние ще върнем всичко“ - това изобщо не е опит да се направи добро лице в лоша игра. Те там в Кремъл наистина могат да бъдат сигурни, че когато украинците нямат ток, отопление и вода, те наистина ще върнат всичко сами и дори ще изтеглят войските си от всички „руски територии“. Самите те ще поискат „да върнат всичко“: и не се знае дали тогава Владимир Владимирович ще се съгласи с техните искания.

Война срещу жени и деца

Погледнат отвън, този подход може да изглежда като лудост. Но тази лудост е истинският политически свят на Владимир Путин. Политикът, който ръководи държавата в момента на нейното военно поражение, трябва да се интересува преди всичко от това как да излезе от войната с най-малко загуби. Но това е от логическа гледна точка, от гледна точка на реалността и отговорен подход към бъдещето. С Путин нещата могат да бъдат съвсем различни. Руският президент може да смята, че най-накрая е намерил правилния подход към войната, че руските ракети и иранските дронове могат да бъдат много по-ефективни от неговата армия. Той не иска повече да се сражава с войници. Той иска да воюва с жени и деца.

Ето защо изходът от войната сега зависи не само от победите на армията, но и от способността да се поддържа стабилност в тила. От доставките на западни оръжия и системи за ПВО. От героичния труд на украинските енергетици, които буквално на всеки няколко дни са принудени да ремонтират и възстановяват оборудване, повредено от руските атаки. Сега именно енергетиците са „боговете на войната“.

И разбира се, изходът от войната зависи от здравия разум на Запада. Не се съмнявам, че консултациите, които се проведоха между Джейк Съливан и Николай Патрушев, или между Уилям Бърнс и Сергей Наришкин, също биха могли да се отнасят до възможността за прекратяване на военните действия. Увеличаването на разговорите във Вашингтон за преговори, че военните поражения на Русия отварят прозорец за консултации, е ясно доказателство, че предварителните консултации вече са в ход.

И да, напълно възможно е рано или късно подобни консултации да прераснат в онези „публични“ преговори, за които говори украинският президент Володимир Зеленски. Но успехът на тези преговори ще зависи преди всичко от разбирането на Путин, че той няма да принуди Украйна да се предаде. И от готовността на САЩ и целия Запад да дадат гаранции, че войната няма да се повтори и границите на Украйна няма да бъдат нарушени от нова инвазия.

Просто казано, никой не трябва да се поддава на изнудване.

Източник: vot-tak.tv

Бесарабски фронт


Поставете оценка:
Оценка 2.9 от 57 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Българин

    55 14 Отговор
    Бях се притеснил, че днес Потников и Бесарабски фронт още не са изказали и ей ги на:)

    Коментиран от #32

  • 2 Последния Софиянец

    26 17 Отговор
    Зеленият вече е написал мирен договор с десет точки.Като орежат точки 5 и 6 и мира е готов.

    Коментиран от #24

  • 3 Окраин4е

    45 15 Отговор
    Окраинския еквивалент на Пол Пот докато не види цялата окрайнина в руини няма да се откаже
  • 4 От вчера

    51 19 Отговор
    Френски депутати: Време е да спрем всякаква помощ за психопата Зеленски!

    Коментиран от #28

  • 5 Професора

    40 18 Отговор
    Бандерата ако подпише значи САЩ са подписали, а удавниците от Вашингтон ще се държат до последно за сламката!
  • 6 Българка

    26 56 Отговор
    Путин и кликата му не искат мир. Те рекетират целия свят и воюват основно с населението на Икрайна и то от разстояние. Това е тероризъм! Това е геноцид! За какви преговори бълнуват/ лъжат от Москва,? Те просто искат пиратски грабеж на територии и ресурси

    Коментиран от #11, #13, #23, #33

  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Интересно

    46 13 Отговор
    Масови протести в цяла Украйна, но не срещу Путин, а срещу Зеленски. Най многоброен е бил протеста в Одеса. Немски медии нарекоха Зеленски терорист, след показаното видео със застреляните невъоръжени руски войници. След издънката в Полша дори САЩ са свалили доверието си в Зеленски и готвят смяната му.

    Коментиран от #10

  • 9 Освобождение от натсистите

    31 14 Отговор
    Още от самото начало на операцията за разчистване на натсистите в Украйна г-н Путин трябваше да започне с бомбардирането на цялата инфраструктура а не да вкарва жива сила в Украйна досега операцията щеше вече да е приключила и украинските натсисти които са 100/ от живущите на територията на Украйна щяха да са станали кротки като агънца.

    Коментиран от #14

  • 10 Последния Софиянец

    40 10 Отговор

    До коментар #8 от "Интересно":

    В Полша започна гонение на украинските бежанци.Заради убитите поляци от украинските ракети.

    Коментиран от #19, #35

  • 11 Кинбо

    39 8 Отговор

    До коментар #6 от "Българка":

    Ти явно не си българка, а си някоя гладна украинка.

    Коментиран от #47

  • 12 Русенец

    34 7 Отговор
    Какво правите? Нали настоявахте за преговори? Сега, когато имате шанс за преговори, шанс за мир, си измисляте детински оправдания, да не преговаряте. Западът не иска тази война да приключи. Вече съм убеден в това.
  • 13 Русенец

    14 6 Отговор

    До коментар #6 от "Българка":

    Е, че поне вървете на преговорите, да чуете исканията им. Не само да предполагате за оправдание.
  • 14 Русенец

    19 4 Отговор

    До коментар #9 от "Освобождение от натсистите":

    Трябваше, но щеше да приключи бързо, а това нямаше да задържи световната инфлация дълго време и ВПК нямаше да се нагуши толкова.
  • 15 Източен фронт на нейту

    20 6 Отговор
    Операция "Анаконда" се скри в дупката,от бърлогата се подаде операция "Меча прегръдка"..
  • 16 7776

    32 4 Отговор
    Бля, бля, бля...
    Да припомним, че същото правиха английските летци над София през ВСВ, над Дрезден същото. Хирошима и Нагазаки. Виетнам, Афганистан, Югославия , Ирак Либия. На война е така. Спрете войната. И никога повече да няма войни...
  • 17 ГИНКО

    28 7 Отговор
    БЕСАРБСКИ ФРОНТ , ИЗЛАГАТЕ СЕ ФАКТИ, ПРОПАДНАХТЕ НАПЪЛНО
  • 18 АХА

    29 4 Отговор
    Че е пропаганда, прапаганда е. Поне да не беше толкова непрофесионална.
  • 19 Анти Укрос

    25 6 Отговор

    До коментар #10 от "Последния Софиянец":

    Би трябвало и ние вече да почнем да ги гоним от България малко ли пари похарчихме покрай тях ???
  • 20 Леличката

    14 3 Отговор
    Тези бесаеабските са турмо изм.......
  • 21 Тошо

    21 3 Отговор
    Бесарабските факти бачкат денонощно на инфо фронта. Сега им е време да печелят.
  • 22 Моля моля

    22 5 Отговор
    Такива споразумения има, Минск 1 и Минск 2. Явно Украйна не ги спазва, затова и започна СВО. Следва пълна капитулация за укронацистите.
  • 23 Демократ

    11 29 Отговор

    До коментар #6 от "Българка":

    Империята на злото винаги е била терористична,доказала го е откакто съществува от 1917 год.105 години. Жертвите на комунизма по цял свят са над 50 млн.и насилието и беззаконието винаги са били средствата за подчиняването на народите.Всичк съседни на Русия държави са изпитали на гърба си този ужас.Сегашният ужас в Украйна се дължи на факта,че тя прояви огромна воля и сила да запази независимостта си и че е част от Европа.Путин с тази варварска война се бори срещу цивилизацията и иска нов варварски световен ред, но бъдещето на света е в цивилизацията, не в руската разруха и смърт.

    Коментиран от #29, #30

  • 24 ШЕФЕ,

    2 9 Отговор

    До коментар #2 от "Последния Софиянец":

    Това ДА не ти е кибапче
  • 25 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 26 ЕДИН МЕСЕЦ КАКВА ФУТБОЛНА ДРАМА

    4 12 Отговор
    НИКОЙ НЯМА ДА ГО ИНТЕРЕСУВА НИ ЗА ЗЕЛЕНСКИ НИ ПУ.ИНСКИ....⚽⚽⚽
  • 27 Само това като прочетеш

    22 4 Отговор
    И можеш да разбереш какъв е характерът и целта на тази статия
    Ето го и пасажа:
    "освобождаването на Херсон от украинските войски, "
    Всички знаем че никакво освобождаване не е имало украинските войски влязоха в един празен град
  • 28 Републиканка

    16 3 Отговор

    До коментар #4 от "От вчера":

    в САЩ: "Защо даваме тези на Зеленски , той не е шеф на правителството ни. Да не би Украйна да е 51-ви американски щат"?!
  • 29 Стига с

    19 4 Отговор

    До коментар #23 от "Демократ":

    Пещерния антикомунизъм, изтърка се тази опорка... Не бъди фашист като Зеленски.
  • 30 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 31 Сатана Z

    20 4 Отговор
    Русия никога няма да преговаря с нацистите от Украйна до пълната и безусловна капитулация на Киевския режим.
    Зимата дойде в Украйна,да видим колко ще устискат без ток,топло,вода и храна.
  • 32 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 33 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 34 Рашистан

    6 14 Отговор
    е терорист. Вече няма общо с Европа, пропаднаха на африканско ниво.
  • 35 Те, поляците и преди това си

    15 2 Отговор

    До коментар #10 от "Последния Софиянец":

    ги мразеха. Това е от време онова. Пълно е с клипове в мрежата как издевателстват с укрите там. Не могат да ги дишат. И онея много ситно предат, и не смеят открито да ги погледнат в очите. Не са нагли като тука. Маймуната скача според тоягата.
  • 36 Урюрвкос

    6 5 Отговор
    лидер на терористична организация гръмна тръбите и моста а Путин чак след половин година се сети че влаковете вървят със ток и карат танкове на Украйна. Остава да му дойде на ум че влаковете могат и на дизел да карат оръжието ако има релси и жепе мостове но той още чака " со кротце со благо"

    Коментиран от #43

  • 37 Пацо

    8 10 Отговор
    Путин повтаря Хитлер. Между юни и октомври 1940 в период от 65 дни, без прекъсване, ден и нощ германците бомбардират английски градове.
    Целта е Британия да се предаде. Британия не само че не се предава, а спечелва битката за небето.
    Същото ще стане и сега.
    Украйна ще победи.

    Коментиран от #38

  • 38 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 39 007

    4 6 Отговор
    Какво да очаква човек от азиатски варвари освен варварство и човеконенавист. 🇧🇬🇺🇦🇧🇬🇺🇦🇧🇬
  • 40 Бесен- _Язовец

    3 3 Отговор

    До коментар #7 от "ТаУмВзе":

    Какъв генерал зима бе рубопикоч, украинците да не живеят на екватора, проскубаните вати нахълтаха зимата в Украина и се върнаха бързо омлатени, нямат нито зимни обувки нито техника която пали зимата, а за гориво да не говорим за да ги подържат запалени! Всичко струва пари, а при азиатските клошари са откраднати отдавна, те ако имаха нямаше са тръгнат да грабят съседите си!
  • 41 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 42 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 43 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 44 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 45 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 46 Вирус

    0 1 Отговор
    Пак ли тоя глупав фронт и портников излагате се фатки
  • 47 Готин

    0 0 Отговор

    До коментар #11 от "Кинбо":

    Какво общо има България с Русия?!? Или иначе казано, България е самостоятелна независима държава, чието население може свободно да изразява мнение, и най-важното, да не подкрепя страната на агресора! Путин е диктатор, а Русия няма демократична система на политическо управление. Съжалявам, но не мога да поддържам окупатори и убийци, чиито действия повече приличат на терористични! И не на последно място, когато има каквито и да е различни интереси, неразбирателства, разминавания, с когото и да е, Русия винаги плаши с война! За тях не съществува дипломация. Това единствено показва тяхната първичност и деградация в съотношение с останалия свят.