Last news in Fakti
  Тема: Украйна

20 Ноември, 2022 18:34 2 786 23

Специалната роля на Ердоган

  • бесарабски фронт-
  • украйна-
  • турция-
  • русия-
  • война-
  • володимир зеленски-
  • реджеп ердоган-
  • владимир путин-
  • газ-
  • посредник

Всичко това прави политическата роля на Ердоган в тази война специална

Специалната роля на Ердоган - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA

Специалната роля на Ердоган: последният посредник между Украйна и Русия
© Виталий Портников

На 18 ноември президентите на Турция и Русия Реджеп Тайип Ердоган и Владимир Путин обсъдиха перспективите за създаване на т. нар. "газов хъб" в Турция - тоест допълнителен тръбопровод, по който европейските страни да получават руски газ след прекъсване на "Северен поток". Самата идея предизвиква доста саркастична реакция сред наблюдателите дори в самата Русия.

Още новини от Украйна

Първо, не е ясно откъде да се намерят инвеститори за такъв амбициозен проект – поне докато Русия продължава да е под западни санкции.

Второ, не е ясно кой ще купува руски газ в ситуация, в която страните от ЕС полагат усилия да се отърват от енергийната зависимост от Москва.

Но Ердоган нямаше да бъде Ердоган, ако не отговори на това предложение на Владимир Путин. В края на краищата готовността за обсъждане на въпроса за „газовия хъб“ позволява на турския президент да представи на своите сънародници идеята, че Турция скоро ще „затопли цяла Европа“ и ще стане основната транзитна страна. Освен това помага да се поддържа баланс в отношенията с Москва. Точно в навечерието на поредния разговор между Путин и Ердоган стана известно, че Русия се е съгласила да удължи споразумението за зърното. Това решение е от полза за всички. За Украйна, която има възможност да изнася зърно и да получава приходи за бюджета. За страните от "глобалния юг", които се опитват да избегнат глада. За западните страни, опитващи се да избегнат миграционната криза. Изгодно ли е споразумението за Русия?

Всички разбираме, че Путин би искал и глобален глад, и миграционна криза. На икономическия форум в Санкт Петербург пропагандистът Маргарита Симонян емоционално възкликна точно в присъствието на Путин: „Всичките ни надежди са за глад!“ Путин обаче не иска да носи отговорност за глада. И Ердоган умело използва това нежелание. Той продължава и дискусиите по отношение на "газовия хъб". И също така помага на руския бизнес. И всичко това принуждава руския президент да се вслуша в желанията на турския си колега. Може би затова "зърненото споразумение" остава единственият документ, договорен през деветте месеца на войната.

Няма кандидати за ролята на Ердоган

От друга страна, Ердоган поддържа сърдечни отношения с украинския президент Володимир Зеленски. Турските "Bayraktars" се превърнаха в един от митовете от първите седмици на войната, а компанията Baykar говори за изграждане на завод в Украйна. Турция последователно подкрепя украинската позиция за Крим, а Ердоган има специални отношения с лидерите на кримско-татарския народ. И Русия трябва да се съгласи с това, защото за Путин контактите с Ердоган остават важна част не само от политиката, но и от бизнеса. Особено след мащабната атака на Русия срещу Украйна и въвеждането на нови западни санкции.

Всичко това прави политическата роля на Ердоган в тази война специална. Засега той остава единственият реален посредник между Москва и Киев. Възможно е действията и намеренията на този посредник да предизвикат недоволство както в Киев, така и в Москва - особено в ситуации, когато Ердоган е особено заинтересован и мисли повече за това как да остане на власт в Турция след изборите през 2023 г., отколкото за това как да се сложи край на войната. Но кой днес ще може едновременно да подкрепя Украйна и да защитава Русия, да се среща в Лвов със Зеленски и в Сочи с Путин - и в същото време да провежда собствени консултации с Байдън, Шолц и Макрон? Кандидати за ролята на Ердоган все още няма.

Източник: radiosvoboda org

Бесарабски фронт


Поставете оценка:
Оценка 4.3 от 17 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Фон дер Лайн

    24 18 Отговор
    Веднага пакет санкции срещу Турция!

    Коментиран от #3

  • 2 Ридик

    30 11 Отговор
    Ролята на Ердоган е да се прави на великолепен преговарящ но всъщност е хищник който се прави на тарикат, и в никакъв случай не защитава интересите на Запада а тези на Ориента БРИКС и ШОС

    Коментиран от #18, #21

  • 3 Иван

    22 4 Отговор

    До коментар #1 от "Фон дер Лайн":

    Спрете да коментирате като папагал под всяка новина.
  • 4 Ролята на Ердоган

    29 26 Отговор
    През последните месеци.. великият лидер на.. мощна Турция, целуна ръката на принца на ОАЕ, целуна краката на принца на Саудитска Арабия, извини се на евреина Нетаняху, днес той се поклони на Сиси от Египет, идва времето, когато ще целуне .... на Мицотакис.

    Коментиран от #6, #9, #16, #19

  • 5 Коментатор

    10 9 Отговор
    Това в Украйна е война за икономическите (енергийни) интереси на Саш , и геостратегическите мераци на Турция в поссъветските средноазиатски републики в Средна Азия . И тъй като интересите на Анкара и Вашингтон в региона съвпадат , янките стоят зад гърба на турците .
  • 6 Факт

    8 7 Отговор

    До коментар #4 от "Ролята на Ердоган":

    Египет строи Аец и се изсмя на зелените глопости за панели и перки
  • 7 ходжата

    20 16 Отговор
    Какво го славословите този хитър турчин и м..ан...а...ф? От Настрадин ходжа по хитър не е! Той ли ви е опорката?
  • 8 Котка ученият

    21 16 Отговор
    Не преувеличавайте и не преувеличавайте ролята на Ердоган. За геополитическите планове и интереси на Русия Ердоган е само инструмент, който трябва системно да се регулира и калибрира по отношение на температурата, обема и налягането, упражнявано от основния конкурент на Москва.
  • 9 Турска мъка

    22 9 Отговор

    До коментар #4 от "Ролята на Ердоган":

    Преди време той беше напуснал официална маса в Америка, за да не сяда с "превратаджия и убиеца" Сиси, както го наричаше и се закле, че никога няма да се срещне с него, нито някога ще му подаде ръка. Това беше старият Ердоган. Днес идва снимката му от Катар, ръкува Сиси и му се усмихва топло. Днес турците се радват на нов Ердоган...

    Коментиран от #17

  • 10 Калпазанин

    8 5 Отговор
    Аз пак да попитам днес ден на глупостта ли е, или само щото марийчето е на бачкане
  • 11 Бай Хюсеин

    17 16 Отговор
    Еед@ан мина и Ким Чен Ун,Зл@вещ Диктат@р е туй, Съсипа Велика Турция.
  • 12 Сатана Z

    3 10 Отговор
    Султан Реджи започна кървава офанзива срещу Американските бунтовници кюрди в Сирия ,а Русия млати Американските украинци насред Европа.Нещата си идват на мястото,а Без Арапските навлеци скоро ше се запътят в пустинята Калахари да строят поредния газопровод към Азия.

    Z
  • 13 Васил

    21 6 Отговор
    Ердоган няма никаква роля гледа си интереса падне ли Путлер край на евтините ресурси които му дава.
  • 14 Българските турци

    13 21 Отговор
    "Диктаторътъ" Ердоган успя да отскубне от плътта на Турция всички хоботи на всякакви мафиотски и корумпирани "кърлежи" които смучеха ресурсите на турската държавност ! На запада и на тия в България все още не им ясно че по време на скалъпения от "ф. гюлен и ЦРУ" пуч срещу Ердоган...хората умирайки в буквалния смисъл за него по улиците и площадите под обстрела на танковете,хеликоптерите и гюленистките Ф-16 показаха и доказаха на целия свят че вече са намерили правилния човек за Турция и че няма лесно да се откажат от него !... Че всички конспиративни теории и разни коалиционни комбинации и пропагандно окарикатуряване като диктатор са напразни !... Народът му вече е осъзнал тази негова заслуга и го брани самоотвержено !!!
  • 15 Диктатора ердоган

    18 11 Отговор
    мисли само за собствена изгода и облага, за сметка на невинни украински животи....плячкосва Украйна с другия диктатор путин
  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 Нестихваща гръцка мъка

    9 15 Отговор

    До коментар #9 от "Турска мъка":

    Технически погледнато Катар е втори дом на Ердоган! Или речено бай ти си си му е на крака-но как да е. Кой въобще го бръсне за слива сисито.
  • 18 Ф16

    11 18 Отговор

    До коментар #2 от "Ридик":

    Никакъв БРИКС и ШОС незащитава Ердоган,той се интересува само от интересите на Турция и тюрките като цял,аз мисля че един ден наистина ще има Велик Туран
  • 19 Ф16

    12 17 Отговор

    До коментар #4 от "Ролята на Ердоган":

    По скоро май е обратното,а за Мицотакис ще ти кажа,че в момента който САЩ отслабне достатъчно,значи след окло двайсетина години,хич неискам да съм в Гърция тогава,Ердоган не клъвна на капана заложен от Запада,турците поне засега доказват,че са доста по умни от руснаците.
  • 20 АтанасоваСпермоГълтачката

    7 3 Отговор
    Е в ковид списъка на ПумяраШумов!
  • 21 Петкан

    2 1 Отговор

    До коментар #2 от "Ридик":

    Едва ли !? Гони на националния интерес..много му пука за Европа , САЩ ,Русия или Украйна
  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 23 Този коментар е премахнат от модератор.

Новини по държави: