25 Ноември, 2022 13:27 6 866 43

Страшната статистика за домашното насилие над жени в България? Дияна Видева пред ФАКТИ

  • дияна-
  • видева-
  • насилие-
  • жени-
  • домашно

ООН обяви въздействието на COVID-19 върху домашната агресия срещу жени като „Пандемия в сянка“, казва психологът

Страшната статистика за домашното насилие над жени в България? Дияна Видева пред ФАКТИ - 1
Снимка: Личен архив
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

С протести в София и Пловдив организации ще отбележат 25 ноември - Международния ден за елиминиране на насилието над жени. На среща с депутати от комисията за взаимодействие с гражданското общество вчера организациите настояха депутатите да приемат бързо промени в закона срещу насилието. Неофициалната статистика до септември показва, че има 19 убийства на жени при домашно насилие. През ноември има още четири. Общо за 2021-ва са 22. По темата за домашното насилие пред ФАКТИ говори психологът Дияна Видева от Асоциация „Деметра“, която оказва закрили на жени, пострадали от домашно насилие.

- Г-жо Видева, днес е Международният ден за елиминиране на насилието срещу жените. За какво трябва да се замислим на днешния ден?
- За много неща трябва да се замислим, защото домашното насилие е ежедневие. Днес отбелязваме кампанията 16 Световни дни срещу насилието, която започва от 25 ноември - Международния ден за елиминиране на насилието срещу жените, и продължава до Международния ден на правата на човека на 10 декември. Кампанията се води основно от гражданското общество и се подкрепя от Организацията на обединените нации. Тази година ООН отбелязва 16-те дни под надслов „Обединени! Активизъм за прекратяване на насилието срещу жени и момичета”.

- Защо датата е 25 ноември…
- В исторически план на 25 ноември 1960 година е извършено убийство над 3 сестри политически активистки в доминиканската република. През 1981 г. в памет на убитите феминистко движение стартира отбелязването на този ден като ден за борба с насилието над жени и момичета. На 17 декември 1999 г. с резолюция на ООН датата е обявена за международен ден за елиминиране на насилието над жени. Насилието срещу жени и момичета е едно от най-разпространените нарушения на правата на човека в света, което се случва всеки ден, многократно, във всяко кътче на земното кълбо. То има сериозни краткосрочни и дългосрочни физически, икономически и психологически последици за жените и момичетата, както и възпрепятства тяхното пълноценно и равноправно участие в обществото. Мащабът на неговото въздействие, както върху живота на отделните хора и семействата, така и върху обществото като цяло, е неизмерим.

- Кои са най-разпространените форми на насилие над жени и момичета?
- Причините за насилието над жени отново се коренят в неравенството между половете, злоупотребата с власт и вредните норми в обществото. Структурните различия във властта, основани на пола, излагат жените и момичетата на риск от множество форми на насилие. Въпреки че жените и момичетата страдат непропорционално от насилието, мъжете и момчетата също могат да бъдат жертви, но процентът е значително по-малък. Най-разпространените форми на насилие над жени са - домашно насилие, сексуално насилие, фемицид, убийство на честта, трафик на хора, детски брак, генитално осакатяване и увеличения процент на онлайн или дигитално насилие.

- Много хора като вас, които се занимават с този проблем, обръщат внимание на това, че по време на пандемията от COVID-19, защото хората останаха затворени в къщите си, насилието срещу жени и момичета се е увеличило…
- Насилието срещу жени и момичета остава най-разпространеното нарушение на човешките права по света и засилено от пандемията COVID-19 и от останалите кризи в обществото, като изменение на климата, глобалните конфликти и икономическа нестабилност, разпространението му се увеличи допълнително. Има доказателства за засилване на насилието срещу жени и момичета по целия свят по време на пандемията. В различни държави се показва значително увеличение на случаите на домашно насилие, а това се регистрира на база телефонните линии за помощ, в кризисни центрове и приюти за жени. Обажданията на линиите за помощ са се увеличили пет пъти в някои страни. Наблюдава се и намаляване на броя на докладваните случаи на домашно насилие по време на пандемията, предвид ограничаване на достъпа до институциите по време на мерките за социално дистанциране, блокиране, намалена мобилност, повишена изолация, стрес и икономическа несигурност.

- Регистрира се увеличение на сексуален тормоз онлайн… Общуването през интернет може ли да се определи като един вид бягство от домашната среда, но без да знаеш на какъв човек ще попаднеш …
- По време на пандемията от Асоциация Деметра стартирахме две телефонни линии на жертви на домашно и сексуално насилие. С 30% се увеличиха обажданията за случаите на насилие в дома и между близки. Във връзка с пандемията ООН Жени обяви въздействието на COVID-19 върху насилието срещу жени като „Пандемия в сянка“.

- Какво показва статистиката и данните за насилието над жени?
- Повече от 1 на 3 жени е преживяла насилие, основано на пола, през живота си. Приблизително 736 милиона жени в световен мащаб (по данни на ООН) - почти една на всеки три - са били подложени на физическо и/или сексуално насилие. Повечето насилие срещу жени се извършва от настоящи или бивши съпрузи или интимни партньори. Нивата на депресия, тревожни разстройства, непланирани бременности, полово предавани инфекции и ХИВ са по-високи при жени, преживели насилие, в сравнение с жени, които не са, както и много други здравословни проблеми, които могат да продължат дори след като насилието е приключило.

- Данните за България какво показват?
- В България по данни на Висшия съдебен съвет (ВСС) за последните 5 години над 3000 са делата годишно, постъпили, разгледани и приключени на първа инстанция по Закона за защита от домашното насилие в районните съдилища. Много други жертви не са успели да потърсят помощ и закрила и не са имали достъп до правосъдие за физическо, психическо, сексуално, икономическо насилие, както и за дискриминация в интернет пространството. През 2021 г. цената на насилието, основано на пола, в Европейския съюз се оценява на около 366 милиарда евро годишно, а това срещу жени съставлява 79% от тези разходи - или 289 милиарда евро.

По данни на МВР, жертвите на домашно насилие в България през първите 5 месеца на 2022г. са 4 пъти повече, отколкото полицията е регистрирала за цялата 2021 г.

Жертвите на домашно насилие от началото на годината до май месец са 1738. Сред тях преобладават жените – 1194, а децата са 409. В полицейската статистика за цялата минала година са отчетени едва 439 престъпления в условията на домашно насилие, а през 2020 г. те са 606.

Според неофициалните данни през 2021 г. в България най-малко 22 жени са убити от мъже и почти във всички случаи заподозрени за убийството са техни партньори, съпрузи, синове.

Официална статистика за тези убийства обаче липсва. Заради бездействието си в борбата срещу домашното насилие България е осъждана няколко пъти от Европейския съд по правата на човека (ЕСПЧ) в Страсбург. Алиансът за защита от насилие основано на пола, като най-голяма мрежа от 10 организации, и Асоциация Деметра, работеща за защита на жертвите от насилие в България, активно се застъпват за по-добра защита от насилие. Данните на организациите от Алианса от всички градове София, Варна, Бургас, Ловеч, Русе, Силистра, Търговище, Хасково, Димитровград, Перник и Дупница за 2022 г. сочат: над 1 600 пострадали от насилие – жени, деца и мъже, са потърсили помощ, 122 извършители на насилие са били включени в програми за работа (индивидуални и групови), над 180 молби за заповеди за защита са били придвижени, изготвени са 126 съдебни доклада. По-малко от 40% от жените, преживели насилие, търсят помощ от всякакъв вид.

- Какъв ще е акцентът на кампанията в България и за какво настоявате?
- В настоящата кампания организациите от Алианс за защита от насилие, основано на пола, и Асоциация Деметра призоваваме властимащите, власт търсещите и цялата общественост в България да обединим усилията си за преодоляване на пречките пред достъпа до правосъдие и безнаказаността на насилието над жените и момичетата. Все още съществуват негативни стереотипи, липса на достатъчна институционална подкрепа и законова гаранция у нас, които подкопават започналите усилия на национално ниво и са причина за по-ниската степен на наказателно преследване или отпадане на дела от наказателноправната система.

Жертвите не получават навременна защита и подкрепа по време на фазата на разследването и по време на съдебното производство, което има пряко отношение към възможността жените и момичетата да бъдат защитени от закона.

Координацията в съдебната система и извън нея с останалите органи и институции и ресурсите на правоприлагащите агенции са недостатъчни. За съжаление центрове за спешна помощ за жертвите почти не съществуват в България. Достъпът до социални услуги се оказва затруднен дори и след приемането на новия Закон за социални услуги, в който не се отчитат спецификите в ситуациите на насилие от гледна точка на спешността, която е особено наложителна, както и таргетирането на специализирани услуги за жертвите на насилие. Подкрепяме и съдействаме за работата на институциите за справянето с проблема насилие над жени и момичета и настояваме за скорошно приемане на предложенията за изменение и допълнение на Закона за защита от домашно насилие (ЗЗДН). Изключително важно и актуално е приемането на измененията и допълненията към закона, насочени към по-ефективна защита на пострадалите, гарантирането на достъпа им до правосъдие, запазването на специализираните услуги за пострадали, които в момента са в риск от преформулиране и заличаване на тази целева група. Законопроектът също така предвижда създаването на постоянно действащ специализиран орган – Национална комисия/съвет за превенция и защита от домашно насилие към Министерски съвет, който да бъде единен координационен орган, определящ политиките и приоритетите в тази област.

Предлага се и създаване на национална информационна система и национален регистър за случаите на домашно насилие.

Заради специфичната политическа ситуация у нас и забавянето на приемането на Закон за изменение и допълнение на Закона за защита от домашно насилие ежедневната ни работа и грижа за пострадалите е силно затруднена – услугите за жени, жертви на насилие, основано на пола, не са достатъчни, не са покрити дори всички големи областни центрове, а устойчивостта на някои от съществуващите услуги не е гарантирана. Това оставя много незащитени пострадали, живеещи в ситуация на висок риск и системна ненаказаност. В рамките на кампанията има предложение и за обявяване на 29 ноември за ден за възпоменание на жените и децата, убити при домашно насилие като национален ден в тяхна памет и в знак на солидарност с международните инициативи и движения срещу фемицида. Определянето на такъв ден ще представлява категорично послание от страна на държавата, че домашното насилие е форма на престъпна дейност, към която не трябва да имаме търпимост. Това ще бъде ясен сигнал към извършителите на домашно насилие, а също и към жертвите в посока окуражаването им да потърсят помощ и закрила.


Поставете оценка:
Оценка 1.6 от 12 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Адам Хилтън

    47 2 Отговор
    Тя и статистиката за насилие над мъже сигурно е страшна, затова няма да я покажат никога.
  • 2 Хасан

    34 5 Отговор
    Абе тая що говори глупости. Това било причина, онова било причина , защо не напише основната причина- бедността и съответно отчаянието, пораждащи злоба в семейството? Всички други са им виновни, наоколо на тия

    Коментиран от #11

  • 3 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    34 5 Отговор
    "Ако няма нови ботушки, няма свирка!"
    Брои ли се за насилие ❗
  • 4 Нострадамос

    24 5 Отговор
    До това води храната с нитрати и хормони и всякакви стероиди които поглъщат българите без да знаят какво ядат.
  • 5 Грант народ затрива

    43 8 Отговор
    Госпожата от НПО-то е забравила а обясни - как аджеба до сега е просъществувала хилядолетна България, със Страшното домашното насилие над жените???
  • 6 Българин

    38 1 Отговор
    Айде стига гръмки заглавия. На фона на "цивилизована" Европа сме повече от добре в тези статистики. Насилието над жените у нас го има и трябва да се борим с него, но има къде по-сериозни ненаказани престъпления, примерно убийствата по пътищата, където масово се минава с условни присъди. За политическите престъпления да говорим ли? За провалените геополитически проекти, за превръщането на здравеопазването в търговска дейност, за провалът в образованието ни. Там щетите са неизмерими.
    Дамите ние ще си ги пазим. Няма нужда пак да ни пробутвате ребрандирания Истанбуски ферман, дето самият Истанбул го отрече.
  • 7 Любопитен

    33 0 Отговор
    А за насилието над останалите 31 пола в ЕС протести ще има ли? П.П. Емили тротинетката за жена или за мъж я броите?

    Коментиран от #9

  • 8 Мамул

    26 0 Отговор
    Насилие, насилие...ама не всички жени, са жени! Някои са мъже с грим.
  • 9 Българин

    24 0 Отговор

    До коментар #7 от "Любопитен":

    Има един филм "Какво е жена". Те там ги питат точно това. Повечето не могат да дадат смислен отговор какво е жена. Предполагам и тая соросоидка е така.
  • 10 Исторически парк

    28 1 Отговор
    Оф значи пак ще ни пробутват истангейската конвенция...
  • 11 сила

    15 5 Отговор

    До коментар #2 от "Хасан":

    познавам доста заможни хора , без абсолютно никакви финансови , материални и житейски проблеми , които упражняват системен тормоз и физическо насилие над жените или приятелките си.......това е до манталитет , възпитание и култура на общуването
  • 12 Джафар

    8 2 Отговор
    Тази статия ми напомня, че утре почивен ден и ще изгонят от вкъщи да ходя на лов или риболов с колегите
  • 13 Махмуд

    17 13 Отговор
    Абе жените трябва да се понабиват често да да не мислят за глупости.
    Хората са го доказали - боят оправя всичко.
  • 14 Жорж

    17 3 Отговор
    Тая Видева като я гледа си е направо за бой без да се обяснява за какво.
    Принципно за профилактика.
  • 15 Виктор Черноземски

    20 1 Отговор
    А тормозът и насилието върху мъжете от страна на жените защо не го иследвате. Ако ще се бори тормозът и насилието не може само единия пол да се защитава. Сега наистина жените се по важни защото носят бебетата 9 месеца докато един мъж работата му е да опложда но все пак това допълнително може да поляризира отношенията. Затова ако се прави закон трябва да е за двата пола.

    Коментиран от #17

  • 16 Не са виновни

    1 7 Отговор
    Те просто искат мъжът да е мъж. Никоя от тях не желае жена за мъж, а като пребори конкурентките и се хване за мъжкия мъж мъж -ох, защо не беше жена. Ми уточнете се накрая. Виж, ние сме лесни -предпочитаме жената да е жена. И не искаме в дома си мъжки момичета, които нямат нищо женско, защото искат да са мъже.
    Майтап бе, Уили.
    Инак, тая пропаганда може и да е от полза за демографията. Щото скоро празнувахме осем милиардния смукач на ресурси. Като населим кълбото с безполови, гаранция, че ресурсът ще изкара по задълго. Така си е. Щото Земята е крайна, а човешката тъпня -не.
  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 адвокат

    20 1 Отговор
    Като знам на какви неща са способни жените от практиката си на адвокат за повече от двайсет години даже си мисля , че насилието е доста слабо изразено , дори нищожно. Непровокирано от нищо поведение на омъжени жени, съпруги, плод на живота на скучаещи , презадоволени дами - бедна ви е фантазията направо....Та мъжкият отпор в повечето случаи е доста символичен, блед, по някой път дори и го няма. Мъжете са много заслепени от жените, задоволяват прищевките им и капризите им и лошото идва от това че на една жена се падат по няколко мъже, които са готови да й слагат всичко в краката. Защото днешните жени се държат доста фриволно в ежедневието си без разлика дали са обвързани , омъжени и т.н. и провокират необмислено мъжкия нагон.
  • 19 Кочо

    20 2 Отговор
    Нещо май пак ни третират като аборигени, подготвяйки ни за приемане на Истанбулската конвенция! Положението на жените е много по-трагично в държави които са приели въпросната конвенция в сравнение с България! И защо се говори само за жените, те и мъжете в България са много зле, мрат като мухи от инсулти и инфаркти!

    Коментиран от #24

  • 20 нннн

    20 2 Отговор
    Тая що не каже направо, че трябва да приемем Истанбулската конвенция? Какво го усуква? Между другото, мъжете живеят 7 години по- малко от жените. Кой е по - насиленият?
  • 21 ЕДГАР КЕЙСИ

    8 0 Отговор
    ТОВА НЕ Е ЛИ ......... БАБА РЕНИ ИНДЖОВА ........ ? ? ?
  • 22 При кoнфликт

    18 0 Отговор
    oбикнoвeнo мъжкaтa cилa пoбeждaвa, нo нe винaги e тaкa. Имaх cъучeник чиятo мaйкa(120кг.) рeдoвнo биeшe дрeбния cи мъж(50кг.). Кaтo нaпрaви 60г. чoвeчeцa oткaчи и cпря дa гoвoри дo cмъртa cи. A инaчe cъм виждaл мъжe-кaнaри кoитo cвивaт уши кaтo уплaшeнo кoтe oт дрeбнa и врeднa жeничкa. Тoвa cъщo e тoрмoз зaщoтo нe ce виждa oт пръв пoглeд, мъжът нe ce oплaквa oт cрaм, a тoрмoзa e пocтoянeн.
  • 23 Пешо

    15 0 Отговор
    Криворазбрана, кривоприложена еманципация. Жените само си мислят че еманципацията е тяхно завоевание. Еманципацията се случи защото богатите мъже пожелаха да изкарат навън хубавите привлекателни жени от домовете им и да ги вкарат в "обществото" , за да се възползват от тях. И стана едно мазало , на което берем плодовете ежедневно - изневери , разводи , скандали , убийства - тъй е защото човешката природа е такава - винаги гледа да докопа нещо повече - по-богати мъже, по- лъскав живот, повече пари в това число и от жените, а мъжете се възползват от това и която не може да устиска - пада в капана като жертва семейството си ако има такова - съпруг , деца и настават драмите.
  • 24 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 25 Кочо

    16 0 Отговор
    Тази т@@р е апологет и пропагандатор на Истанбулската конвенция, целяща приемането на третият пол и нам колко си още полове в България! Приемането на тази конвенция е заповядано от глобалният господар, спуснато е за изпълнение на колониалните марионетки и рупорите в лицето на такива като тази се активизираха! Финансовите банкстери не ги е грижа за жените в колониите, те имат други цели, разрушаване на семейството, издигане на пиедестал на извратените хора, оскотяване на населението с цел тотален контрол над него!
  • 26 Истината за конвенцията

    12 0 Отговор
    е много прозаична. Войните в Близкия Изток са на приключване или затихване и вече ще е трудно да се оправдават политиците защо приемат пришълци. Всички нормално разсъждаващи в Европа разбраха, че това е хиджра (мирно преселение с цел разпространение на Исляма) и/или икономическа емиграция. Сега се създава джендър(социален пол), а идеята е следната. Някой арабин на когото му се иска да отиде в ЕС си измисля социален пол "жена" и естествено ще бъде подгонен от законите на Шериата. Да, но страните приели Истанбулската конвенция са длъжни да защитят неговия избор и ще го приемат с всичките му там екстри. Като се разчуе този метод за емиграция, ще се ползва масово.
  • 27 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 28 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 29 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 30 Лъжат

    7 1 Отговор
    Те жените насилват
  • 31 Да-да

    1 3 Отговор
    Мъжки жени са в България
  • 32 Да-да

    2 0 Отговор
    И бият
  • 33 Факт

    6 0 Отговор
    Моята жена вчера направи опит да ме убие с една отвратителна манджа!

    Коментиран от #38

  • 34 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 35 Никой

    5 4 Отговор
    Нашето общество е стожер на всички морални и духовни цености. Ако не биеш жена си няма да си герой,мачо ,мъжкар.Като седнеш на маса със себеродни с какво ще се хвалиш.Ниския интелект и гранясало образование водят до социална нищета у силния пол.Всички припадат по фолк певачките ,но няма една щастлива.Всичките им любовници ги млатят заради едно МПС,една почивчица,едно бижу и едно селфи.После един рев в ФБ,че нямало мъже джентълмени.
  • 36 Андрей

    9 7 Отговор
    Едно време като имаше домашно насили българските семейства имаха по 5-6 деца и повече. Силни и здрави семейства и обществото вървеше напред. Сега като се борим с домашното насилие имаме по едно или две деца в семейство, понякога и по малко и България е заплашена от демографски срив.

    Коментиран от #40

  • 37 Тракиец🇩🇪🇯🇵🇮🇹🇧🇬🇺🇦🇮🇷

    11 0 Отговор
    Не прочетох нито една думичка за насилие над МЪЖЕ ! Интересно защо ? Случайност ?
  • 38 Aлфа Bълкът

    7 2 Отговор

    До коментар #33 от "Факт":

    Туй и на врага си не го пожелавам, цял ден да опъваш каиша, прегладнял прежаднял и като се прибереш да ти скрият пиенето, и да ти сипят буламач да ядеш. А и в края на месеца да ти приберат заплатата, и кой е малтретиран тогава?
  • 39 99024

    10 2 Отговор
    Нямаме нужда от Истанбулска конвенция, за да браним жените си от икономическо, физическо, сексеално и психическо насилие. Имаме необходимост от справедливи закони и институции, които да ги прилагат. Каква справедливост предлага законът, който нарежда от семейния дом да бъдат извеждани насилваните жена и деца, а насилникът да живее без притеснения? Колко жени се отказват под натиск от децата си, защото съпругът мутра притежава пари и власт? Майчинството е свещено, но майките в годините на демокрация бяха системно унижавани. Изравниха възрастта за пенсиониране, защото не било справедливо, но жената в повечето случаи основно се занимава с домакинството и отглеждането на децата, като и работи, и пак в повечето случаи, за по-малко пари от мъжа...Лицемерие лъха от псевдозагрижени активисти, които само обичат да си говорят за насилието над жени..
  • 40 Всъщност

    6 1 Отговор

    До коментар #36 от "Андрей":

    България вече е в демографски срив и не е ясно как ще се справи с изчезването на нацията. Или по-скоро на етническия българин. Турците и циганите, граждани на държавата ни, го нямат този проблем.
  • 41 ддт

    4 3 Отговор
    младите социалисти - грабвайте коловете и избийте мераците у дрътия курник та покрай него подкарайте цялата и фамилия ,все ще има защо
  • 42 ВЯРНА ПРОГНОЗА

    4 4 Отговор
    Има едни държави с една религия . . . . . Тази жена е точно за там . Но там има раждаемост и справедливост и за мъжете а не като тук законност и съдебна пристрастеност само за жените . Законът там е такъв че живота и дълголетието на мъжа зависят от дадените му права да управлява дома си ! И заради такива закони живота на мъжете в онези държави е по-дълъг . Поради същите права там има и семейство и деца и ГЛАВНО жената е поставена на подобаващото и място . Мъжът знае и може да удължи живота си действайки по единствения начин спрямо жената ! ! ! Както виждаме не сме за пример и подражание ! Ако мъжете започнат да действат спрямо жените както в посочените страни с онази религия - много ще се подобрят взаимоотношенията в семейството ! За съжаление на дерящата се в статията жена !
  • 43 Перо

    5 0 Отговор
    БГ има достатъчно добро законодателство и скоро приемани закони за насилието над жени! Има полиция,има съд,има закони,просто опитите на джендърията за приемане на Истанбулската конвенция,няма да минат!!!