Last news in Fakti

3 Декември, 2022 19:00 3 273 40

Ако ЕС спре милиардите за Унгария

  • унгария-
  • виктор орбан-
  • европейска комисия

Заради слабата национална валута достъпът до милиардите от ЕС е изключително важен

Ако ЕС спре милиардите за Унгария - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

ЕС иска да намали субсидиите за Унгария с милиарди. Какво ще се случи в страната, ако тя действително не получи тези евросредства? Колко големи ще са щетите?

Унгарското метро е най-старото в континентална Европа. Някои от линиите му се нуждаят от ремонт. Много полезни биха били тук парите от Брюксел, само че за момента те са замразени. Вероятно предстои недостиг на средства и за други проекти.

Ката Тютьо, заместник-кметица на Будапеща, в чиито ресори попада и общественият транспорт, казва: "Всичко е свързано с енергийния преход, включително и борбата с енергийната криза. Искаме да разширим капацитета на соларните инсталации. Планираме създаването на енергийна служба. Не само за обществени сгради, но и за много жилищни сгради. Това е много важно."

Фасадите в Будапеща видимо се рушат. Но пестенето на енергия с изолирани фасади и прозорци за момента просто е невъзможно.

Страх от изоставане

Необходимостта от модернизация в Унгария е сериозна. Трудно е да се каже какво точно би могло да заделени страната за тази цел, ако предвидените 7,5 млрд. евро от европейския бюджет не бъдат предоставени. Планирани са много проекти, казва Тютьо. Но много от тях ще изостанат. Унгария няма да може сама да навакса разликите с останалите страни.

Още преди два месеца слуховете, че страната може да изпадне в държавен банкрут без милиардите от ЕС, бяха категорично отхвърлени от началника на президентския кабинет Гергели Гулиаш. Подобно беше мнението и на икономисти като експерта по ЕС Золтан Погача, който преподава в най-големия унгарски университет. Погача коментира, че европарите са "значителна сума", но в Унгария няма да се стигне до държавен банкрут, дори и ако те бъдат спрени.

Въпросните 7,5 милиарда евро представляват около една трета от онези общо 22,5 милиарда, които Унгария иска да получи от т.нар. Кохезионен фонд на ЕС за периода 2021 - 2027 година. Страната е, впрочем, един от най-големите нетни получатели на средства от ЕС спрямо броя на населението.

Таван върху цените и протести на учителите

Но спорът с ЕС вреди на Унгария и в други области. Унгарската валута, форинтът, не е много далеч от най-ниската си стойност спрямо еврото за всички времена. От месеци насам всичко е поскъпнало значително. Вече бе наложен таван върху цените на бензина и някои основни хранителни продукти. В момента инфлацията е 21,1 процента.

Заради слабата национална валута достъпът до милиардите от ЕС е изключително важен. Междувременно обещаното десетпроцентно увеличение на заплатите на учителите в страната е било свързано с условието средствата от ЕС отново да потекат.

През последните седмици десетки хиляди учители и техните ученици излязоха на протести. Но увеличението на учителските заплати няма нищо общо със спорните 7,5 милиарда евро, а с друга европейска програма (EFOP Plus). Тя е допълнителен фонд за подобряване на "общественото образование". Средствата от нея не са предназначени за възнаграждения, но заради несигурната ситуация на учителите в Унгария Европейската комисия се е съгласила да бъдат приложени и за това.


Поставете оценка:
Оценка 3.2 от 15 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Ротшилд

    18 8 Отговор
    Доларес ги създавам аз. Аз режа хляба на гоите и им давам филийки.
  • 2 D W Какво може да се случи с Унгария??

    43 18 Отговор
    Щеее Първата, която ще напусне ЕС!! И Доминото, ще започне да Пада!! Пробвайте, Унгарците са Народ, а не Слугинаж!!
  • 3 стоян георгиев

    21 41 Отговор
    Нахален като унгарец .да вземаш 22 милиарда от ЕС и да ревеш колко е гаден е направо безочие.цялата унгарска икономика е обвързана с европа.без европейски технологии и пазари Унгария ще заприлича на Сърбия за две години.

    Коментиран от #27, #35, #37

  • 4 Култура миянко

    40 14 Отговор
    Значи за Оркрайна може непрекъснта на ливане на средста без изобщо да е член,а за Унгария не може.Да се разпада прок летият Съветски ЕС,колкото по скоро толкова по добре и кой от къде е.Проблемът е,че не е и подходящо сега сами да излезнем,зщото ще ни накажат за назидание на другите.

    Коментиран от #14

  • 5 Хахахаха

    19 30 Отговор
    Орабана да му даде пари Путиня. На ЕС руски подлоги не им трябват!

    Коментиран от #6, #9

  • 6 Ротшилд

    11 6 Отговор

    До коментар #5 от "Хахахаха":

    Забелязвам, че си много интелигентен
  • 7 Ежко Бежко

    33 11 Отговор
    Такива опашати лъжи не съм чел. Тези хора срам нямат ли, страх от Бога. Преди няколко месеца Такър Карлсон беше в Будапеща да интервюира Орбан. По Фокс Нюз каза че е във възторг от Будапеща. А тук Дойче Веле се лигави, ама както и да е, защо тук се публикуват такива лъжи. Вече станах сталинист. Намирам Гулаг за напълно оправдан, ако натикаме там тази сбирщина от лизачи. Свободата на словото се обезсмисля, ако ефир се ръсят постоянно лъжи.

    Коментиран от #29

  • 8 трансфери до зелковия бункер

    12 5 Отговор
    Ако ЕС спре милиардите за Унгария
  • 9 Ротшилд

    9 4 Отговор

    До коментар #5 от "Хахахаха":

    От Менса си, нали?
  • 10 вятъра на промяната

    13 36 Отговор
    Каквото търсил това и намерил. Орбан е нагъл политик, маша на Кремъл и куче което хапе ръката която го храни.

    Коментиран от #13, #38

  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Приказки за наивници

    30 10 Отговор
    Така наречените субсидии от ЕС са заеми, които ще трябва да се връщат. В момента Унгария не е съгласна със санкциите срещу Русия, милиардите които се дават и ще бъдат давани на Украйна и бива наказвана. А за други държави като Полша, ЕС си мълчи. ЕС по-добре да вземе публично да обяви коя държава колко пари дължи и какви финансови ангажименти са поети по заеми и външни финансирания. Колкото повече бавят обявяването на това, толкова по-тежки ще бъдат последствията.

    Коментиран от #19

  • 13 Хохо Бохо

    10 5 Отговор

    До коментар #10 от "вятъра на промяната":

    И Борисоф е същия...
  • 14 Хохо Бохо

    10 27 Отговор

    До коментар #4 от "Култура миянко":

    Разликата е, че Украйна се бори срещу Путин,
    а Орбан е подлога на Путин..

    Коментиран от #25

  • 15 Унгария да напусне ЕС

    20 8 Отговор
    и ние да последваме

    Коментиран от #17

  • 16 Иво

    11 23 Отговор
    Унгарския фашист Орбан може да помоли своя приятел Путин да му изпрати няколко мил. рубли. Поне ще реши проблема с тоалетната хартия. хаха
  • 17 666

    9 21 Отговор

    До коментар #15 от "Унгария да напусне ЕС":

    Няма да напусне а ще бъдат позорно изгонени от ЕС. Тогава ще се превърнат в африканска държава по бедна от Руанда. Нали това иска Джуджето убиец да разбие Европа.

    Коментиран от #26

  • 18 Бибитко

    21 6 Отговор
    Принципът на Вашингтон, провеждан от сляпо от Брюксел: "За който слушка има пари, а за който - не, няма пари!". Европейският съюз е всичко друго, но не и равноправен.
  • 19 Бибитко

    25 6 Отговор

    До коментар #12 от "Приказки за наивници":

    Да, примерът с Полша е много уместен, защото тя също не спазва голяма част от изискванията на ЕС в областта на съдебната система, но понеже е яростно антируски настроена страна, чиновниците от Брюксел си затварят очите. Ето това се нарича политика на "двоен стандарт".
  • 20 ха сега де!

    9 7 Отговор
    Ами всичко си идва на мястото, Тютюююю (нямааа)...
    Когато ЕС поставя условия на Русия Унгария се разграничава, когато ЕС субсидира членовете си Унгария е първа на опашката...
  • 21 Аз съм от ссср

    18 6 Отговор
    Това ли е мечтаната Европа,ако е това мерси.Bulexid това е решението.

    Коментиран от #23

  • 22 Как да спре милиардите

    5 16 Отговор
    Украинката е велика и тя без никаква помощ мачка русия и след един-два дена ще прави парад
    На червения площад
    Ама те са велики бе
    Слава .... слава........
    На тъпата глава.
  • 23 я па тоя

    2 7 Отговор

    До коментар #21 от "Аз съм от ссср":

    Е къв го дириш тука? А може би какъвто и да е?

    Коментиран от #24

  • 24 Аз съм от ссср

    13 2 Отговор

    До коментар #23 от "я па тоя":

    А ти какъв го държиш тука ходи във америка. Аз съм си във къщи .
  • 25 Аршлох

    4 2 Отговор

    До коментар #14 от "Хохо Бохо":

    Абе реално на кой от вас му пука за Путин или Люински? Абе хора вие реален живот нямате ли? Или постоянно сте във виртуалната реалност,яко зомбирани,даже сте си повярвали че сте част от нея.Ами това си е направо диагноза.Аз няма да ви я давам,защото изпита по психиатрия,който държах беше преди доста години.Потърсете съвет от Специалист!
  • 26 заблуден си.

    11 3 Отговор

    До коментар #17 от "666":

    ние го фтасахме за 15 години в ЕС. Зърбия без ЕС е по добре от нас и има право да провежда собствена пилитика.
  • 27 Объркан си

    6 2 Отговор

    До коментар #3 от "стоян георгиев":

    никой не взима. 14 милисрда са на заем. информурай се преди да ръсеш акъл

    Коментиран от #33

  • 28 корбан

    3 5 Отговор
    ще охлажда таратора 😄
  • 29 Амдертлиев

    7 1 Отговор

    До коментар #7 от "Ежко Бежко":

    Който търси намира истински източници на информация.Не е нужно много,ползване на английски,някъде може и руски( само един руски източник гледам) и люботитство да търсиш истината. Обществените телевизии ли? Пълна по ми яя и 99% манипулация.Блажени са вярващите..
  • 30 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 31 ами

    5 1 Отговор
    Виждам DW и спирам да чета.
  • 32 АКО АВСТРО УНГАРЦИТЕ

    2 1 Отговор
    РЕШАТ ЩЕ ОСВОБОДЯТ ЕВРОПА ОТ ЕВРОЕЕЕЮЮВЕТЕ
  • 33 стоян георгиев

    2 1 Отговор

    До коментар #27 от "Объркан си":

    Кохезионен фонд.къде видя заем?
  • 34 Име

    4 1 Отговор
    България трябва да напусне ЕС!
  • 35 Боруна Лом

    2 2 Отговор

    До коментар #3 от "стоян георгиев":

    СТУЕНЧО, МАМА ВЪРВИ НА..... ДАЛЕЧЕ МАМА!
  • 36 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 37 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 38 ...

    6 0 Отговор

    До коментар #10 от "вятъра на промяната":

    Ей тоя телевизор ви изпи мозъка... Той бил нагъл викаш.. Урсула като поръчва по 10 ваксини за всеки човек от ЕС докато мъжа е част от компания която разработва ваксини... Имаше и желание да ги направи задължителни. Бута ЕС към война и бедност.ЕК (не избрани от никого) си прави каквото си иска за сметка на всички и без последствия. Но нека вярваме че Путин и Русия са ни виновни за всичко и да спим спокойно...
  • 39 Кръпката

    1 1 Отговор
    Е, ДВ, ако ЕС неоправдано спре финансиране на Унгария по утвърдените правила, Унгария трябва да избива тия думи. Аз бих спрял веднага вноските за ЕС. Все е нещо.
  • 40 123

    0 0 Отговор
    А фашистка укрия защо има достъп до чужди средства!?