Last news in Fakti

22 Ноември, 2022 23:33 2 260 13

ЕК: Румъния напредва, докладите спират

  • румъния-
  • европейска комисия-
  • европейски съюз

България вече не е обект на мониторинг или докладване по МСП и се наблюдава в рамките на годишния цикъл на върховенството на закона

ЕК: Румъния напредва, докладите спират - 1
Снимка: Shutterstock

"ЕК вече няма да наблюдава или да докладва за Румъния в рамките на МСП", бе съобщено днес. Страната е отбелязала напредък и е изпълнила показателите, залегнали в механизма за сътрудничество и проверка.

Румъния е изпълнила показателите, залегнали в механизма за сътрудничество и проверка, съобщи днес Европейската комисия. "Отсега нататък Комисията вече няма да наблюдава или да докладва за Румъния в рамките на МСП, но мониторингът ще продължи в рамките на годишния цикъл в областта на върховенството на закона. Докладването ще бъде консолидирано в годишния доклад на Комисията относно върховенството на закона, какъвто е случаят за всички държави членки." Това се казва в съобщение, публикувано на официалния сайт на Европейския съюз.

"Напредъкът е достатъчен"

Според ЕК напредъкът, постигнат от Румъния, е достатъчен за изпълнението на ангажиментите по МСП, поети към момента на присъединяването на страната към ЕС. "В оценката се взема предвид и развиващата се ситуация по отношение на върховенството на закона в ЕС, и по-специално пълното участие на Румъния в цикъла на докладване относно върховенството на закона."

За България докладите по МСП вече отпаднаха

МСП бе създаден и при присъединяването на България към Европейския съюз през 2007 година с цел наблюдение на напредъка в областта на съдебната реформа, корупцията и организираната престъпност, се посочва още в прессъобщението на сайта на ЕС. "В доклада по МСП от октомври 2019 се стигна до заключението, че България е изпълнила задоволително останалите препоръки по МСП, че е постигнала достатъчен напредък в изпълнението на ангажиментите си към момента на присъединяването си към ЕС и че процесът по покриването на всички показатели може да бъде успешно приключен.

Оттогава България вече не е обект на мониторинг или докладване по МСП и се наблюдава в рамките на годишния цикъл на върховенството на закона, и по-конкретно в годишния доклад на Комисията относно върховенството на закона."


Поставете оценка:
Оценка 2.7 от 11 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Източна ромелия

    12 9 Отговор
    За това ли влезнахме в новия ЕССР. Доклади нямаше по времето на СИВ и Вършавския договор кой какво е свършил.. Е...и и такъв саюз
  • 3 сирене

    19 1 Отговор
    Мдаааам... Румъния напредва, а нашите Майстор Джедаи искат Брюксел да дойде и да ни свърши работата, щото сме твърде специални да имаме парламент.. Или съдебна реформа, или достойни доходи, или армия, или обществени услуги, или образование... Изобщо или-тата нямат край.
  • 4 честен ционист

    15 4 Отговор
    Влашко успя да се закачи за последния вагон на Вишеградксата четворка. Ганчо не успя въобще да стигне до гарата и бавно и сигурно заминава към Ориента.
  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Хохо Бохо

    8 7 Отговор
    Нашата реформа ще свърши, когато Кьовеши вкара Борисов в затвора.
  • 7 Хохо Бохо

    3 6 Отговор
    Нашата реформа ще свърши, когато Борисов ни върне трите милиарда наши пари, които похарчи за тръбата на Путин и по-този начин спонсорира тази терористична смет...
  • 8 хъс за прокурорите

    7 0 Отговор
    Сега като мине делото за комисионните от газа на Харвардската тройка даже ще сме преизпълнили плана по глава правосъдие. А има достатъчно материал и за съпруга на Деси. Така че ще ги настигнем с бързи стъпки.
  • 9 има още

    2 5 Отговор
    А какво да кажем за Бойко Рашков?
  • 10 Кърсердарят

    2 6 Отговор
    Всяка бивша източноевропейска СОЦ страна, която е успяла да отхвърли руския коруоционен модел и агентурна мрежа от управлението си, просперира. Докато сме Задунайска губерния на Мацква, добро не ни очаква
  • 11 Българин 🇧🇬

    6 0 Отговор
    Леле-мале ! Това ли било "върховенството на закона" според ЕС ?! Интересува ги само да е по кефа дори не Брюксел , а според интересите на шефовете им в Сащ и Турция !
  • 12 генчо

    2 1 Отговор
    ше напредне като си няма каскети и тикваи в управлевнието а си имат Европиски главен прокурор
  • 13 един от многото

    2 0 Отговор
    Как ще ги стигнем Румънците?
Новини по държави: