Last news in Fakti

4 Декември, 2022 16:04 1 622 20

"Тренд": Шансът за кабинет все още е малък и отново той е в третия мандат

  • герб-
  • продължаваме промяната-
  • демократична българия-
  • дпс-
  • бсп

По-вероятният сценарий е към средата на март да отидем на предсрочни парламентарни избори

"Тренд": Шансът за кабинет все още е малък и отново той е в третия мандат - 1
Снимка: БГНЕС

Ситуацията на политическия небосклон се изяснява в краткосрочен, но не и в дългосрочен план. Това заяви пред БНР Димитър Ганев, политически анализатор от изследователски център "Тренд".

Той посочи, че връчването на мандат е конституционна процедура, която е нямало как да бъде избегната.

Според него е станало ясно, че първият и вторият мандат няма да бъдат реализирани.

Ганев е на мнение, че ако има шанс за съставяне на правителство, той е малък и се намира в третия мандат, който президентът е заявил, че ще връчи през януари.

Дотогава има един месец, през който политическата ситуация може да се промени, смята той.

По негови думи по-вероятният сценарий е към средата на март да отидем на предсрочни парламентарни избори.

"Има два варианта, които са дискутирани- единият е да се ползва евроатлантическа платформа, да се подпише документ между ГЕРБ, ПП и ДБ, да се излъчи някакво правителство, вероятно с ограничен хоризонт. Това се отхвърля напълно от ПП и ДБ. Вторият вариант е да се състави т.нар. "хартиена коалиция". Струва ми се, че и този вариант би трябвало да бъде отхвърлен", коментира Ганев.

Според него политическата цена, която трябва да се плати във всеки от двата варианта, е изключително висока.

ПП се позиционирала като анти-ГЕРБ партия. Коалиция "Рашидов" пък щяла да е непопулярна и ще трябва да посрещне тежка социално-икономическа ситуация.

Ганев припомни, че в края на октомври 2023 г. ще се проведат избори за местна власт. "Ако ГЕРБ участва в такава коалиция, това означава да подари част от местния вот на ДБ и ПП. А местната власт е фундамента на всяка партия", отбеляза експертът.

Според него, ако се проведат предсрочни парламентарни избори през март, политическата ситуация вероятно ще бъде различна.

"Общественият натиск за съставяне на редовен кабинет ще бъде много по-силен от този, който има в момента. Червените линии, които се поставят от партиите, вероятно ще поизбледнеят", аргументира се Ганев.

По негови думи, ако има някакво ново прогресивно ляво в българския политически живот, то това е повече ПП, отколкото този опит за реабилитация на кръгове от БСП.

Относно организираната от Костадин Паскалев среща на леви движения Ганев заяви, че това събиране не е ново ляво, а опит за консолидиране на старото и за връщане в играта.

Докато Борисов управляваше, БСП имаше статут на алтернатива, отбеляза той.


Поставете оценка:
Оценка 1 от 3 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 1234

    6 2 Отговор
    ВСИЧКИ ИСКАТ ВИСОК СТАНДАРТ НА ЖИВОТ. СИЛНА ИКОНОМИКА ИМА СЛЕД ВЪРХОВЕНСТВО НА ЗАКОНА . КОНКУРЕНТНАТА СРЕДА ПОЗВОЛЯВА НАЙ-МОЖЕЩИТЕ ДА СА ПЪРВИ. Не е важно как ще гласуваме , важно е закона да е за всички еднакъв . ВЪРХОВЕНСТВО НА ЗАКОНА = ВИСОК СТАНДАРТ НА ЖИВОТ.
    КЪДЕ ТРЯБВА ДА СА КРАДЦИТЕ ? ЗА ДА БЪДЕ ДОБРЕ В БЪЛГАРИЯ ВСИЧКО ТРЯБВА ДА СИ Е НА МЯСТО . БОРЕТЕ СЕ ЗА ВИСОК СТАНДАРТ НА БЪЛГАРИТЕ= ВЪРХОВЕНСТВО НА ЗАКОНА

    Коментиран от #3

  • 2 Сатана Z

    6 5 Отговор
    Румбата прави всичко възможно да угоди на ДПС за предсрочни избори през март.Ако народът не го издуха от топлата къща на Дондуков 2 преди изборите.
  • 3 3456

    7 2 Отговор

    До коментар #1 от "1234":

    Българете станаха по—мързеливи и от негрите,за Къв стандарт ми говориш?В кочината не се произвежда нищо с принадена стойност.Научете се да работите като западняците
  • 4 ЗАРЕЖИ,МИЖАВ ТРЕТИ МАНДАТ☝

    2 2 Отговор
    ..избори НА март ...кога цъфнат кокичетата
  • 5 Красимир Петров

    8 1 Отговор
    Избори до дупка
  • 6 Боруна Лом

    3 0 Отговор
    КАКВО СТАНА С КРАВАТА ПОТРОШИЛА РЕЙСОВЕТЕ?
  • 7 нннн

    11 1 Отговор
    Като гледам приоритетите и гласуванията в този парламент, по- добре да не прави правителство. Избори - колкото по- скоро - по- добре. Надявам се българинът най- после да се научи да мисли, като гласува. Трудно е, но трябва!

    Коментиран от #20

  • 8 среднощен

    6 5 Отговор
    В "задънена улица" сме... На пролет няма да е по-различно... Под една или друга форма ДПС и ГЕРБ трябва да бъдат във властта, защото така или иначе - "те са"... Само където не носят отговорността за това... ДБ и ПП ще се "подърпат още малко" и ще "омекнат", защото ще наредят партньорите от запад - иначе "Възраждане" ще прерасне в "прераждане" на "център ляво" в най-нежелания вид...

    Коментиран от #12

  • 9 Нека

    4 2 Отговор
    Правителство да състави .....С.и.к........министър брато...Таки....истинските шефове на Баце.Рапо.на.
  • 10 Българка

    4 8 Отговор
    ГЕРБ да си правят кабинета.Нали са "победители".
    Българи, не разбрахте ли, че докато ПП, ДБ и всички реформаторски партии и движения не се ообединят и ние като гласоподаватели не ги подкрепим, нищо добро не ни очаква. Това което имаме сега, единствено може да произведе кабинет на мутрите ГЕРБ-ДПС, подкрепени от БСП ,БВ. Докога ще настъпваме една и съща мотика?

    Коментиран от #13, #17

  • 11 Нека

    2 2 Отговор
    Правителство да състави .....С.и.к........министър брато...Таки....истинските шефове на Баце.Рапо.на.
  • 12 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    5 1 Отговор

    До коментар #8 от "среднощен":

    ПОЛИТИЦИТЕ не мислят за НАРОДА те са АЛЧНИ за ВЛАСТ
    ПРИЯТНА ЛЕКА ВЕЧЕР
    УСЕШНА СЕДМИЦА на ВАС и
    СЕМЕЙСТВОТО ВИ

    Коментиран от #15

  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 Совата

    3 2 Отговор
    Възраждане ще вземат още повече депутати март месец. Съвсем логично
  • 15 среднощен

    3 0 Отговор

    До коментар #12 от "ГРАД КОЗЛОДУЙ":

    Благодаря ви! Приятно "гледане на мачовете" - на полувремето ще "анализираме отново"... Все пак българинът не разбира само от политика, а и от футбол... Успешна седмица и на "семейството ни от Факти"...
  • 16 Пунта мара

    1 3 Отговор
    Защо пренебрегват Меси от Банкя! Няма по добър от него - честен, неподкупен, справедлив, ...
  • 17 нннн

    6 2 Отговор

    До коментар #10 от "Българка":

    От трън, та на глог. От Tиква нa Пpocто. Това ли ти е изборът? За мен не е.
  • 18 Белата Златка

    0 0 Отговор
    Ами няма Златен Пръст!Мда!
  • 19 Чалгаря

    3 0 Отговор
    Прецака всички ни.Да се знае!И му е много кеф.Да се знае!!!
  • 20 и какво да гледа

    0 0 Отговор

    До коментар #7 от "нннн":

    То хубаво да гледа, но колкото и да гледа на небосклона няма нищо свястно! Аз вече мисля да не гласувам прекалено дълго си губих времето заради бездарници. Всички са едни и същи!
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове