Last news in Fakti

5 Декември, 2022 21:15 5 256 78

Войната в Украйна: всички търсят оръжие

  • оръжие-
  • украйна

Въпреки всички трудности в света, 100-те най-големи оръжейни производители са спечелили общо 592 млрд. долара през 2021 година

Войната в Украйна: всички търсят оръжие - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Оръжейните концерни имат печалби за милиарди, а от началото на войната в Украйна търсенето на оръжие и продажбите растат още повече. САЩ по традиция държат първото място в класацията.

2021 година не беше добра за икономиката. Тя ще се запомни с липсата на работна ръка, с пандемията и нарушените вериги за доставки на стоките. Един от секторите, които продължиха да растат през тази кризисна година, бе оръжейният, показва последното проучване на Стокхолмския международен институт за изследване на мира (SIPRI).

Въпреки всички трудности в света, 100-те най-големи оръжейни производители са спечелили общо 592 млрд. долара през 2021 година. Това е увеличение от почти 2% на годишна база. Лъвският дял в този бизнес традиционно се държи от САЩ. На американските производители на оръжие се падат половината от световните продажби. Съединените щати са първи в списъка на 100-те най-големи компании още от самото му създаване през 2015 година.

Въпреки това, продажбите в самата Северна Америка отбелязват леко понижение през 2021 година. Сяо Лян, един от авторите на последния доклад за оръжейната търговия на SIPRI, вижда причината за това в продължителната пандемия от Ковид и все още невъзстановилата се напълно икономика. "Проблемите, причинени от нарушените вериги за доставки, засегнаха най-тежко американските компании", посочва той. Инфлацията в САЩ също е оказала влияние.

Търсенето на оръжия в Европа се увеличава

За разлика от тях, продажбите в Европа са се увеличили с 4,2% през кризисната 2021 година. Докладът на Стокхолмския международен институт за изследване на мира отбелязва още, че агресивната война на Путин срещу Украйна е довела до рязко нарастване в търсенето на оръжия и в Европа, и в САЩ. "Заради изпратените на Украйна оръжия както САЩ, така и Европа са изразходвали голяма част от своите запаси. Сега те трябва да ги попълнят", казва експертът на SIPRI. "Сигурни сме, че ще има повече поръчки, но е твърде рано да се каже със сигурност дали това ще доведе до по-високи приходи още през 2022 година."

В момента германският производител "Рейнметал", например, очаква скок от 30 до 40% на поръчките през 2023 година. Прогнозата се основава на необходимостта от попълване на запасите от бронирани превозни средства, предоставени на Украйна.

Оръжейната търговия изобщо не страда от недостиг на поръчки или на паричен ресурс. По-скоро може да става въпрос за нещо други.

Критичният ресурс - времето

Пример за това е поръчката на Вашингтон за противотанкови ракети "Джавелин". До края на октомври 2022 г. САЩ са доставили на Украйна 8500 от тях. Между 3 и 4 години ще са необходими, за да се произведе съответният брой ракети, които да попълнят запасите на САЩ.

Колкото по-дълго продължава войната, толкова по-належащ става въпросът за количеството оръжия, които Западът изпраща на Украйна. "Става дума за това да се намери баланс между собствените им нужди и подкрепата за Украйна. В същото време знаем, че запасите са на изчерпване и те трябва да се попълнят."

Агресивната война на Путин накара някои страни от ЕС сериозно да се превъоръжават. Полша иска да удвои броя на войниците си в рамките на пет години, Финландия укрепва своята въздушна отбрана, Гърция, Франция и Италия купуват ново оръжие за милиарди. А малко след началото на войната германският канцлер Олаф Шолц обявяви 100 милиарда евро извънредни средства за Бундесвера.

Руските компании в застой?

А какво става в самата Русия? Руската оръжейна промишленост е нараснала минимално през 2021 година. Това не е някаква особена новина, смята Сяо Лян. Според SIPRI една от причините за това е разпоредбата на руското правителство от 2016 г. за увеличаване на гражданското производство.

Но нахлуването в Украйна вероятно ще обърне тази тенденция, смята експертът, тъй като отбранителните компании ще са принудени да подкрепят военните усилия на Кремъл. В момента икономическите санкции, наложени от западните страни, не позволяват на Русия да внася чипове и полупроводници без ограничения. Тези компоненти са спешно необходими за оръжейното производство, включително и за производството на ракети и танкове.

Близкият изток и Китай напредват в производството на оръжие

Пет компании, базирани в Близкия Изток, са имали най-висок темп на растеж в сравнение с фирмите от останалите региони в Топ 100 за 2021 година. Китай също продължава да набира скорост. През последните години Пекин се е превърнал във втория най-голям производител на оръжие в света. Страната се стреми да произвежда самостоятелно основните категории оръжия. Между 2017 г. и 2021 г. и Китай, подобно на Индия, Египет и Алжир, е получавал по-голямата част от въоръжението си от Русия. Все още не може да се каже как точно агресивната война в Украйна ще повлияе върху това, коментира съавторът на доклада на SIPRI Сяо Лян.


Поставете оценка:
Оценка 2.6 от 16 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Майна

    48 13 Отговор
    Силно се надявам да не се стигне до въвличане на всички ни във военен конфликт, това зависи и от всички нас...
    САЩ/НАТО не работят за мира в Европа, кой вече не мисли така, щом дори германците го разбраха..

    Коментиран от #3, #6, #16

  • 2 БГ ОРЪЖИЕ

    46 2 Отговор
    И нашите военни заводи работят на три смени.....яко печалби от войната....нали другарко Нинова....

    Коментиран от #31, #42

  • 3 РУСИЯ НАПАДНА УКРАЙНА, НЕ САЩ И НАТО

    21 47 Отговор

    До коментар #1 от "Майна":

    То се вижда кой е военолюбеца....

    Коментиран от #11, #61

  • 4 Ццц

    40 9 Отговор
    Във филма Цар на война се разказва историята на нелегален търговец на оръжие, който продава основно на воюващи африканци. Накрая на филма Никълъс Кейдж казва на дошлите да го арестуват агенти на ФБР "Нищо не можете да ми направите, защото работя за най-могъщия търговец - президентът на САЩ. Цинизмът стига до там, че се предлага нобелов лауреат за мир да стане един провалил се палячо, който денонощно реве за оръжия.

    Коментиран от #8

  • 5 Баце

    25 1 Отговор
    Ами да ги обложат с 33%данък както енергийните компании
  • 6 Абе

    14 29 Отговор

    До коментар #1 от "Майна":

    Много му се кефите на Путиня, ама като ви докара трета световна и ви дойдат честитките да се мобилизирате ще ви се дръпне....!

    Коментиран от #24

  • 7 Българин🇧🇬

    35 14 Отговор
    НАТО нападна руснаците чрез окраинските фашисти за да си продават краварите скрапта.

    Коментиран от #9, #13

  • 8 Аааааа

    14 22 Отговор

    До коментар #4 от "Ццц":

    А защо да не реве? След като държавата му е нападната, няма ли право да търси помощ?

    Коментиран от #70

  • 9 Ами

    6 14 Отговор

    До коментар #7 от "Българин🇧🇬":

    Добре, рашките могат да се дръпнат в Русия, за да фалират американските компании! Така ще си го върнат на американците!

    Коментиран от #12

  • 10 Окраин4е

    24 8 Отговор
    Американските фашисти използваха Окрайна за да изнудват,, съюзниците си " да купуват не ефективни оръжия от САЩ .
  • 11 Шараните свършиха

    33 7 Отговор

    До коментар #3 от "РУСИЯ НАПАДНА УКРАЙНА, НЕ САЩ И НАТО":

    Пишеш в нета, четеш и се ограмотяваш:

    "Японски експерт доказва, че конфликтът в Украйна е избухнал на 16 февруари и го е започнал Киев"

    Коментиран от #20

  • 12 Реалист

    28 14 Отговор

    До коментар #9 от "Ами":

    Руснаците са си във вкъщи, а фашистите от НАТО са агресор руснаците просто се защитават.

    Коментиран от #15

  • 13 И КОГА НАТО НАПАДНА РУСИЯ

    10 21 Отговор

    До коментар #7 от "Българин🇧🇬":

    Че никой не разбра....

    Коментиран от #19

  • 14 8888

    21 12 Отговор
    Руската армия победи сама НАТО в Окрайна.

    Коментиран от #33

  • 15 И ОТ КОГА УКРАЙНА Е РУСКА....

    9 19 Отговор

    До коментар #12 от "Реалист":

    Днес, 5 декември, се навършват 28 години от подписването на Меморандума от Будапеща. Това е знаков документ, касаещ независимостта и суверенитета на Украйна.

    На тази дата през 1994 година в унгарската столица тогавашните президенти на Руската федерация - Борис Елцин, на Съединените щати - Бил Клинтън, на Украйна - Леонид Кучма, и британският премиер Джон Мейджър, подписват меморандума. По същество с него Украйна се отказва от останалите на нейна територия след разпада на СССР ядрени оръжия и ги връща на Русия. В замяна, Русия, САЩ и Великобритания гарантират суверенитета на Украйна.

    Коментиран от #21, #43

  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    12 32 Отговор
    Зеленски млати алкохолиците вече 10 месеца с една дузина хаймарса, представете си ако му дадат повече, ще гони клошарите до мацква‼️

    Коментиран от #40

  • 18 Объркано Атлантиче

    27 4 Отговор
    Какво не ви казват:
    "Украинските въоръжени сили се оплакват, че са получили миномети от 1966 от Италия
    Според Corriere della Sera става дума за 120-мм оръдия Mod63, доставени преди пет месеца. Работят много по-зле от образците от Втората световна война, възмущават се от ВС на Украйна."

    Използват Украйна за утилизация на старите си боеприпаси и оборудване.

    Коментиран от #28

  • 19 Отечествен Фронт

    33 7 Отговор

    До коментар #13 от "И КОГА НАТО НАПАДНА РУСИЯ":

    2008 НАТО нападна руснаците в Абхазия и Южната Осетия и естествено пак в сянка ползваха глупавите грузинци. Грузинците си научиха урока бързо, а окраинците учат по трудния начин!

    Коментиран от #22

  • 20 КОНФЛИКТИ МНОГО

    12 26 Отговор

    До коментар #11 от "Шараните свършиха":

    Войната е една....путиновите пълчища нахлуха в Украйна, не обратното......

    Коментиран от #59

  • 21 Хисторик

    8 12 Отговор

    До коментар #15 от "И ОТ КОГА УКРАЙНА Е РУСКА....":

    Окрайна не е руска само Донбас и Крим, и руснаците си ги взеха.

    Коментиран от #25

  • 22 И КОЛКО НАТОВСКИ ВОЙНИЦИ

    7 13 Отговор

    До коментар #19 от "Отечествен Фронт":

    Участваха, че никой не разбра....

    Коментиран от #34

  • 23 БСП за България и Радев

    8 10 Отговор
    Жужака още чака от аятолаха ракетите, но те сега ги разработват още, талибаните помат с опиум и мак! Бегеибриците реват на умрело с крадеф!
  • 24 Тъпан

    8 2 Отговор

    До коментар #6 от "Абе":

    Не той а деменцията и компания Урсула ако продължават в същият дух.
  • 25 ТЕ ДОБРЕ СИ ГИ "ВЗЕХА"

    6 5 Отговор

    До коментар #21 от "Хисторик":

    Ама кой им ги даде....нещо Украйна бързо отеснява на Путин....
  • 26 Есхач

    12 3 Отговор
    По време на урожай вместо да продаваме ние подаряваме. Като че ли сме най-големите богаташи и самаряни.

    Коментиран от #30

  • 27 Бесен - _Язовец

    22 4 Отговор
    САЩ ГОЛЕМИЯ ПРОИЗВОДИТЕЛ НЕ МОГАТ 3 ГОДИНИ ДА ПРОИЗВЕДАТ 8 ФЪРЧИЛА ЗА БЪЛГАРИЯ.

    Коментиран от #29, #52

  • 28 ТАКА ДЕ

    10 15 Отговор

    До коментар #18 от "Объркано Атлантиче":

    Щом и със стари оръжия Украйна треска руснаците, то с нови не ми се мисли....

    Коментиран от #41

  • 29 В ДОГОВОРА ЗА ЕФКИТЕ

    5 2 Отговор

    До коментар #27 от "Бесен - _Язовец":

    Пише доставка 2013....и тогава ЕФКИТЕ кацат в граф Игнатиево....от началото на 2023 ги тестват...с български пилоти....

    Коментиран от #32

  • 30 КОЙ ТИ КАЗА ЧЕ..ПОДАРЯВАМЕ

    7 3 Отговор

    До коментар #26 от "Есхач":

    Нещо пак не си разбрал.....

    Коментиран от #35

  • 31 Ти па..

    7 5 Отговор

    До коментар #2 от "БГ ОРЪЖИЕ":

    Кво ти е виновна Нинова бе,чайник?! Иди да закриеш Арсенал-Казанлък и ВМЗ-Сопот,като те стяга шапката..

    Коментиран от #53

  • 32 Бесен- _Язовец

    3 0 Отговор

    До коментар #29 от "В ДОГОВОРА ЗА ЕФКИТЕ":

    Е щом 2013 добре! 😅😅😅😅😅😅😂😂
  • 33 Баро

    6 13 Отговор

    До коментар #14 от "8888":

    Руската армия побиди рф в украйна дори украинците да подарят територията рф как ще я въстанови денги ниет икономика ниет само глад и мизерия я чака рф революцията чука на вратата на рф успех
  • 34 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 35 Есхач

    1 4 Отговор

    До коментар #30 от "КОЙ ТИ КАЗА ЧЕ..ПОДАРЯВАМЕ":

    Да бе боеприпаси леко стрелково ... изобщо вземи влачи.
  • 36 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 37 Токсик

    12 7 Отговор
    Ще произвеждат оръжие ако има с какво. Нито газ ще има нито суровини за производството на оръжия. Руската армия претопява на скрап натовското оръжие много по-бързо отколкото то може да бъде възстановено. Краварите произвеждали 15 хиляди снаряда за гаубици на месец, количество, което укронацистите изразходват безрезултатно за три дни. 13 годишният запас от установки Стингер също е изчерпан, въобще, НАТО е един пълен смях.
  • 38 Объркано Атлантиче

    15 7 Отговор

    До коментар #34 от "Объркано Атлантиче":

    Останалата част от коментара се трие.
    Явно имената на пленени американски и канадски генерали от руснаците вече са цензурирани от сайта
  • 39 Артилерист

    16 6 Отговор
    Военното лоби командва в САЩ. Американците затова са недостижимо първи по правене на войни-да има къде да си пробутват оръжията. Който не е съгласен с лобито им го нападат или направо трепят, включително и президентите си.
  • 40 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 41 Верно ли

    16 4 Отговор

    До коментар #28 от "ТАКА ДЕ":

    Така ги треска, че изтриха думите на Урсула за украинските военни жертви
  • 42 тролчо

    5 2 Отговор

    До коментар #2 от "БГ ОРЪЖИЕ":

    колко цента дават за коментар?

    Коментиран от #54

  • 43 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    11 6 Отговор

    До коментар #15 от "И ОТ КОГА УКРАЙНА Е РУСКА....":

    Да
    "В замяна, Русия, САЩ и Великобритания гарантират суверенитета на Украйна."
    Но СУВЕРИНИТЕТ не означава VI флот на ШАШ да се разположи в базите на Русия ‼️
    Тогава Путин каза :
    " Четете по устните ми , НЕ значи НЕ ❗"
    На което ШАШ отговориха с присмех ❗
    Тогава на практика започна тази война ❗❗❗

    Коментиран от #50

  • 44 Шайка

    5 5 Отговор
    ТАЗИ ВОЙНА Е ПРЕДИЗВИКАНА НАРОЧНО ОТ ЕВРЕЙСКИЯ ЦИОНИСТКИ РЕЖИМ ЕДИН ДЕН ИЗРАЕЛ ДА СЕ ПРЕМЕСТИ НА ОБЕЗЛЮДЕНА УКРАЙНА ...нов световен ред
  • 45 Плащай плащай

    8 3 Отговор
    Предните три години бяха години на фармацията, сегашната и следващата явно ще са на оръжейната индустрия. После нека питаме още, кой управлява света. Важното е, че баба урсулица начело на ЕС, се опитва да угоди на макс и на двете индустрии без значение, колко ще плащат добрите и съвестни юропейски бюргери
  • 46 Гошо

    5 1 Отговор
    И аз търся оръжие. Много търся. Защо не се продава по магазините?

    Коментиран от #48

  • 47 Бай Лисан ™

    11 5 Отговор
    Колективният Запад целокупно целуна руския боздуган.
  • 48 Копейкин

    2 4 Отговор

    До коментар #46 от "Гошо":

    Е как да няма бе гошко, има си, само трябва да си психически здрав.
  • 49 Ники чука

    6 2 Отговор
    Защо да подаряваме оръжие на тия украйнските бандити завладяли държавата като тези нашите тука същата работа

    Коментиран от #51

  • 50 ШЕСТИ ФЛОТ НА САЩ

    2 8 Отговор

    До коментар #43 от "🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️":

    В базите на русия...???!!!!!???!!!!.....демагогията е безкрайна....ако там имаше кораби на USA, едва ли щеше да има война...ДРУГАРЮ....

    Коментиран от #67, #68

  • 51 АМИ ЩОТО ПУТИН

    2 5 Отговор

    До коментар #49 от "Ники чука":

    Ни се прай на велик....
  • 52 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    3 9 Отговор

    До коментар #27 от "Бесен - _Язовец":

    иран нали произвежда, жужака още им се моли за дрончетата от 60те, а в робсия произвеждат девушки от 20 рубли и алкохолици ‼️
  • 53 КОЙ КАЗВА ЧЕ

    2 2 Отговор

    До коментар #31 от "Ти па..":

    Нинова е виновна.....бе самовар...като вице тя знае колко пушкала сме изпратили в Украйна....само я питам...де
  • 54 КОЛКОТО И КОПЕЙКИ

    2 5 Отговор

    До коментар #42 от "тролчо":

    Дават за коментар....
  • 55 Хаха

    5 1 Отговор
    В грешка сте всички.Най-много намазаха от Дакнета.Половината оръжие отиде там на продажба.Отделно се занимават с трафик на хора и наркотици.Същите държат на каишка видни политици с компромати.Правят пропаганди из цял свят по социалните мрежи,за да гарантират,че няма да спре войната,защото ако спре им заминава бизнеса.Чудят се къде още да разпалят война,за да имат нов пазар.
    Целта им е да докарат такъв световен катаклизъм,че да могат на всички да вземат имуществото и да са ни господари като ще ни контролират с изкуствен интелект.
    Смеят ни се как се връзваме на откачени пропаганди от сорта на ваксъри и антиваксъри при условие,че си имаме задължителните ваксини.Последният им бъзик беше да ни показват руснаци и да ни разделят на русофили и русофоби.Голям смях е паднало...
  • 56 ВЕРВАМ ТИ ДРУГАРЮ

    2 7 Отговор

    До коментар #34 от "Объркано Атлантиче":

    Демагогията на путинистите р ...безкрайна...

    Коментиран от #75

  • 57 ОБЪРКАНО ПУТИНИСТЧЕ

    2 6 Отговор

    До коментар #34 от "Объркано Атлантиче":

    Верни си се объркал......другарю....само ти знаеш а медиите ...не

    Коментиран от #72, #73, #74

  • 58 Али и баба

    4 2 Отговор
    "агресивната война" е най тъпата дъвка която дъвчат всеки ден....има ли НЕагресивна война?
  • 59 Майдан

    8 2 Отговор

    До коментар #20 от "КОНФЛИКТИ МНОГО":

    Първо нахлуха там 2014 . 62 NGO
    Вкараха 5 милиарда в “революцията”

    После напомпаха националистите с оръжие
    Горяха хора в Одеса . Тогава дойде и Путин .
    Малко закъсня .
  • 60 всички търсят оръжие

    6 2 Отговор
    "Войната в Украйна: всички търсят оръжие"

    Но само руснаците имат такова в изобилие.
  • 61 Майдан

    8 0 Отговор

    До коментар #3 от "РУСИЯ НАПАДНА УКРАЙНА, НЕ САЩ И НАТО":

    Преврат там 2014 . 62 NGO
    Вкараха 5 милиарда в “революцията”

    После напомпаха националистите с оръжие
    Горяха хора в Одеса . Чистки в Донбас .
    Тогава дойде и Путин .
    Малко закъсня .

    Коментиран от #63

  • 62 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 63 Доста закъсня.

    4 0 Отговор

    До коментар #61 от "Майдан":

    И сега е твърде толерантен .
  • 64 оня с коня

    3 0 Отговор
    Евреин се е окопал прилежно и стреля здраво срещу Врага,който пък не му остава длъжен.Внезапно стрелбата отсреща спира и Евреина се провиква:Що спря да стреляш бе?Свърших Патроните му отговаря другия.Няма проблем - приготви парите щи продам колкото ти трябват,казва Евреина.
  • 65 Вирус

    2 1 Отговор
    Лицемерието продължава клоуна лауреат за мир хахаха
  • 66 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 67 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    2 0 Отговор

    До коментар #50 от "ШЕСТИ ФЛОТ НА САЩ":

    Именно АКО ❗
    Само че тръгнаха и .... не стигнаха ❗
    Ех САЩкоробче 😒😒
  • 68 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    3 2 Отговор

    До коментар #50 от "ШЕСТИ ФЛОТ НА САЩ":

    "Бившият агент на ЦРУ ( ••••••) разкрива, че САЩ са имали разработен план след успеха на Евромайдана и свалянето на правителството на Янукович веднага да се появи в Крим база на НАТО, която практически да отнеме доминиращия контрол на Русия над Черно море. След смяната на властта в Киев полуостровът е трябвало да премине под контрола на американския военноморски флот. Путин просто е изпреварил реализирането на този план...."
  • 69 Тити

    2 1 Отговор
    Оръжия има във момента Щатите се къпят в пари от този бизнес за милиарди
  • 70 Бате Иво

    1 0 Отговор

    До коментар #8 от "Аааааа":

    Що и аз да не ревна в някой магазин за уиски и филе Елена
    Евентуално и малко бадемки
    Може и да ми дадат ама трябва някак да го направя евроатлантически ориентирано и в интерес на обора зад голямата локва
  • 71 Знайко

    1 1 Отговор
    Руските компании в застой?....тези които изнасят или тези които произвеждат? Ако анализирате износа-много ясно ,че няма да има след като ни трябва на нас! Хаиде да погледнем производството....еми нямаме данни които да гледаме....еми хайде не правете и изводи - в армията как е - докато нямате надежни данни , приемамем най-лошото за вероятно. Извод-хората си произвеждат и си стрелят денонощно, а запада денонощно троли!
  • 72 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 73 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 74 Объркано Атлантиче

    4 0 Отговор

    До коментар #57 от "ОБЪРКАНО ПУТИНИСТЧЕ":

    Генерал-майор на САЩ Роджър Л. Клутие, Канадският генерал-лейтенант Тревър Кадийо, Адмирал Ерик Олсън и други натовски военни бяха заловени от Русия в Мариупол
  • 75 Объркано Атлантиче

    2 0 Отговор

    До коментар #56 от "ВЕРВАМ ТИ ДРУГАРЮ":

    Защо мислиш са ми изтрили коментарите след като съм спазил правилата на сайта?
  • 76 Матей преображенски

    3 0 Отговор
    Така е ,защото запада е комерсиален,за тях всеки топ и гюле се смята в долари.Докато за руснаците военното производство е средство за защита на Родината,там търга-шество не върви,затова си имат всичко.Успели са да изгонят търговците от арсенала,а държавата им е богата на ресурси,достатъчно е президента да нареди и поточната линия тръгва.
  • 77 ХайлХимарс

    1 2 Отговор
    Нов химарс нов късмет
  • 78 ВМЗ Сопот

    1 0 Отговор
    да работи денонощно и да изпраща всичко в Украйна !