Last news in Fakti
  Тема: Украйна

6 Декември, 2022 20:42 3 561 81

Зимната война в Украйна: Кой ще излезе по-подготвен?

  • украйна-
  • русия-
  • война-
  • зима

Студът е един от враговете на войниците, а нараняванията и повредите на оборудването ще се увеличат, дори и заради метеорологичните условия

Зимната война в Украйна: Кой ще излезе по-подготвен? - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Руснаците все още са с предимство в огневата мощ, но украинците разполагат с по-добра маневреност от тях. Кой е по-добре подготвен за зимната фаза на войната и как тя ще се отрази на двете армии и на населението?

Руската армия е нанесла огромни поражения на електроснабдяването в Украйна. Много домакинства остават временно или изцяло без отопление, ток и вода при ниски, а често и минусови температури. Москва се оправдава с твърдението, че инфраструктурата е претоварена, защото се използвала и от украинските военни. Как липсата на ток и студът ще повлияят върху развоя на войната?

Каква е енергийната ситуация в страната?

След поредица от руски ракетни атаки срещу енергийната мрежа на Украйна, страната се бори с повсеместни прекъсвания на тока. Много домакинства имат електричество по максимум 8 часа дневно. Според енергийния оператор „Укренерго“ в страната има недостиг от над една четвърт от необходимата електроенергия. В Киев недостигът е от над една трета. Западният внос на електроенергия е в състояние да покрие най-много 10% от търсенето.

Премиерът Денис Шмихал се опитва да успокои населението, че 14 млрд. куб. метра природен газ и 1,3 млн. тона запаси от въглища са достатъчни за електроснабдяването и централното отопление през зимата. В крайна сметка повече от половината потребление на ток в Украйна се осигурява от ядрени и водноелектрически централи.

Има ли Украйна достатъчно храна?

Досега руските атаки не са довели до прекъсване на доставките на храна. Магазините и пазарите са добре заредени, като изключение са тези в районите, намиращи се в близост до фронта. Въпреки това, заради безработицата и инфлацията от 26,6% през октомври, все по-малко украинци могат да си позволят покупките на храна и на други стоки за ежедневна употреба.

Особено силно засегнати са хората с ниски доходи. Средната пенсия на близо 11-те млн. пенсионери в Украйна се равнява на 120 евро. Повечето от тях обаче са принудени да преживяват с не повече от 75 евро на месец, като са и зависими от помощта на роднини или хуманитарни организации.

Предстои ли нова криза с горивата?

Заради постоянните и непредвидими прекъсвания на тока, украинците масово използват електрически генератори. Правителството стимулира вноса, като ги освободи от мито. Тролейбусите и трамваите бяха заменени от автобуси с дизелови двигатели. Железниците все по-често прибягват до използването на дизелови локомотиви.

На бензиностанциите в Украйна отново се образуват дълги опашки, подобни на онези от началото на войната и през пролетта. Търсенето на бензин и дизел за кратко скочи с повече от 30 процента. Страната, която е зависима от вноса на горива, е заплашена от затворени бензиностанции – особено при нови и масивни въздушни удари по енергийната ѝ мрежа. Това вероятно ще повлияе и върху цялостната ситуация с доставките.

Идва ли нова бежанска вълна?

Във вътрешността на Украйна жителите вече са се подготвили за ракетни атаки и прекъсвания на тока. Засега не се очакват руски военни пробиви, които да предизвикат масови бежански вълни. Ако обаче евентуални руски въздушни удари доведат до непоправими прекъсвания на тока и отоплението, много украинци може да се отправят към Западна Европа. Най-вече, ако сегашните студове в страната продължават по-дълго време.

До края на следващата седмица се очаква значително повишение на температурите. Освен това зимите през последните години са доста меки, дори през януари и февруари. Киев е започнал да изгражда пунктове за отопление в училища и детски градини, както и големи палатки в цялата страна, оборудвани с генератори за ток, където понякога има и интернет.

Как ще протече снабдяването на фронта?

Студът е един от враговете на войниците, а нараняванията и повредите на оборудването ще се увеличат, дори и заради метеорологичните условия. Снабдяването също ще стане по-трудно. Армията ще има нужда от повече хранителни дажби, гориво и по-дебели дрехи. За разлика от калната есен, замръзналият зимен терен ще даде възможност за по-добро снабдяване на украинските войски. В същото време големите железопътни превози остават ограничени заради руските ракетни удари.

Има вероятност зимата да сложи край на оперативната военна пауза. Макар руснаците все още да имат превъзходство в огневата мощ, украинците разполагат с по-добра маневреност от тях. Важно е коя от страните е подготвила по-добре войниците и техниката си за зимата. Повечето наблюдатели смятат, че предимството в това е на страната на Украйна.

Циничната цел на въздушните удари е да се настрои населението срещу правителството, а това би повлияло и върху бойния дух на армията. Непрекъснатите бомбардировки се стремят и да отслабят ресурсите на противовъздушната отбрана. Производството на украински боеприпаси и военни продукти също е сериозно възпрепятствано. Същевременно наличните енергийни мощности приоритетно отиват за обектите с особена важност на фронта.


Поставете оценка:
Оценка 3.2 от 31 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Стига глупости

    33 41 Отговор
    Абе не гледате ли клипове в Телеграм.Руснаците са с гумени ботуши в калта при -5.Като стане -10 краката ти измръзват и загиваш.

    Коментиран от #36, #78

  • 2 Петьо Петров

    29 22 Отговор
    Едрият капитал в лицето на САЩ създаде глобалния свят, а едно актьорче американче го унищожи. За Рейгън иде реч. Сега 8353Путин дава само контролен изстрел.
  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Завалийките

    36 43 Отговор
    Само Канада прехвърли 500 хил броя дрехи за арктическа война.А познайте друшките дето ги шие Северна Корея за Русия с какво качество са.В руската армия още носят партенки.

    Коментиран от #11, #13

  • 5 007

    31 42 Отговор
    Тя зимната като лятната. Рашия губи на всички фронтове. 🇧🇬🇺🇦🇪🇺🇺🇸🇧🇬🇺🇦🇪🇺🇺🇸🇧🇬🇺🇦🇪🇺🇺🇸🇧🇬
  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Слава Русия

    32 26 Отговор
    Бой по каските

    Коментиран от #15, #25

  • 8 DW - Пропаганден машинен

    38 28 Отговор
    Аве не знам, кой е по подготвен oт руснаци срещу руснаци, но фашагите германци пак, ще ядат баxypa!
  • 9 Дуньо простия

    19 20 Отговор
    У дома, и стените помагат.

    Коментиран от #37

  • 10 ГОРСКИ

    34 22 Отговор
    Нали Американците са за мир да спират войната, за какъв мир да говорим като оръжейният им бизнес ще фалира !!!!!!!!

    Коментиран от #20

  • 11 Ежко Бежко

    49 16 Отговор

    До коментар #4 от "Завалийките":

    И ние носехме партенки в казармата, не щото в Русе не плетяха тонове чорапи. По-практични са. Ти бягал ли си марш на скок с полу-изути чорапи в обувките? Аман от сукалчета.

    Коментиран от #21, #23, #24

  • 12 ✰ Б О Л Ш Е В И К ✰ ©©©℗ ☭✰

    26 23 Отговор
    втарая в мире е валенките и катюшите още, но кък путанита е с яке от 20 000£ и мерцесес
  • 13 Уважаеми,

    42 10 Отговор

    До коментар #4 от "Завалийките":

    а ти носил ли си партенки? За твое сведение - този начин на обуване е далеч по-щадящ през зимата / а и през лятото/ -въпрос на опитност. А явно руснаците не са наясно с условията през зимата в СВОЯТА страна, щом обявявате, че нямат подходящо облекло за тези условия. А може би Дойче веле е по-наясно? Ами да - имат опит отпреди доста години... /знаете ли откъде идва фразата "изпаднал германец"?/

    Коментиран от #18, #43, #44

  • 14 Адам Хилтън

    26 30 Отговор
    Зеленски им спуква дрянките на алкохолните страхливци вече 10 месеца
  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ

    25 23 Отговор
    русия няма облекла и бронежилетки ,както и зимни обувки за войниците си!Добре,че не е зимата при ленинград.....Сега е меко времето!Ако стегне студ ,русия ще е ептен зле!
  • 17 Бесен- _Язовец

    27 25 Отговор
    Кво стана бе сорос.няяяя фашистите затънаха в Херсон, а Руската армия ги пържи без чет

    Коментиран от #31

  • 18 Иванушка 🇷🇺

    27 5 Отговор

    До коментар #13 от "Уважаеми,":

    Да и калашките и уазките са много добри

    Коментиран от #27

  • 19 Окраин4е

    17 18 Отговор
    Само ж.ар остана от фашикаата армия окраинска
  • 20 Хохо Бохо

    17 23 Отговор

    До коментар #10 от "ГОРСКИ":

    "Нали Американците са за мир, да спират войната..."
    Как да я спират?
    Това е война на Путин.
    Той иска да воюва с НАТО в Украйна..

    Коментиран от #77

  • 21 Наборе, остави ги

    25 6 Отговор

    До коментар #11 от "Ежко Бежко":

    тези мърлячи... От Грудово -70320 -да Моста на въздишките И ОБРАТНО - а взводния с мотор. Ама валяло, ама не знам си какво - сряда от 16 марш-наскок - по план. Точка! Ако някой си позволи подобна система на трениране , ще го обвинят в издеватлество и нарушаване на правата на човека ...
  • 22 1971 - 1973 Момчилтрад

    21 8 Отговор
    Заваллийке, това , партенката е Голям чорап. Ти не го разбираш, сукалче си.

    Коментиран от #35

  • 23 Баро

    17 8 Отговор

    До коментар #11 от "Ежко Бежко":

    Марш на скок е упражнение за казармата а на фронта гледаш в коя дупка да се прикриеш само къде ще тичаш по полето нали ще те гръмнат още на петия метър

    Коментиран от #41

  • 24 Вайпър

    19 6 Отговор

    До коментар #11 от "Ежко Бежко":

    Партенките са удачно средство само ако носиш ботуши, каквато е или беше формата в рассея. Чорапите са идеално средство ако носиш качествени обувки, каквито носеха в НАТО още от 60-те години, а не нашите скапани кубинки. Единствените свестни военни обувки през 80-те години се правеха в Пещера, мека, качествена кожа и еластично и здраво ходило, но се изнасяха за ГДР-то.
  • 25 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 26 Ридик

    25 16 Отговор
    Русия има в ръкава си три коза, най големия ядрен арсенал и най огромния брой съюзници като БРИКС и ШОС, втория коз е държавата с най голяма територия и енергийни ресурси на своя територия, третия коз е огромното население което може да се използва за война и че войната не е на нейнта територия, другото са бутафорни стремежи на колективния Запад да я ограничат в нещо което при неу извира от всякъде
  • 27 Можеш да потърсиш - информация има -

    10 9 Отговор

    До коментар #18 от "Иванушка 🇷🇺":

    например състезание между МАСОВИ автомобили при преминаване през снежни преспи. Впрочем - опитът ти за ирония е очевидно несполучлив - и на запад, и на изток някои неща са по-добри , други - не чак толкова, трети - просто не са. Хайде да съпоставяме съпоставимости!

    Коментиран от #33

  • 28 Бесен - _Язовец

    9 16 Отговор
    Измръзна им месото на фашистите в окопите
    вече е черно и гангренясало почва да пада от кокала
  • 29 мммда

    21 14 Отговор
    Облекло може да имат, но натовската електроника замръзвала зимата и не можело да се разчита на нея.
  • 30 Реалист

    21 17 Отговор
    Със сигурност не и Европа! Украйна си справя в зимни условия, Русия са перфектни в зимни условия. Но Европа е пред колапс. Така, че тоя който е 100% губещ е Европа!
  • 31 Баро

    9 7 Отговор

    До коментар #17 от "Бесен- _Язовец":

    Аз друго чух и видях
  • 32 Дълбоковиждащия анализатор хохо секса

    18 12 Отговор
    Руснаците си имат ушанки,валенки и ватенки.От състрадание предлагат да изпрататят ватенки на европейците в нужда,на тези които имат проблем с топлата вода и къпането,засега могат да помогнат само със съвет: да разредят къпането.
  • 33 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 34 КАКТО И ДА ГАДАЕТЕ

    16 18 Отговор
    РУСНАЦИТЕ СА ПАТРИОТИ! РУСИЯ ЩЕ ПОБЕДИ! РУСНАКЪТ ЩЕ ИЗДЪРЖИ В С И Ч К О!!! СЛАВА НА ВЕЛИКАТА РУСКА АРМИЯ!!! БОГ ДА Е С ВАС!!!

    Коментиран от #40

  • 35 Баро

    5 6 Отговор

    До коментар #22 от "1971 - 1973 Момчилтрад":

    Я обуй кубинки с партенки и се разходи малко

    Коментиран от #38

  • 36 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 37 то за целта

    2 8 Отговор

    До коментар #9 от "Дуньо простия":

    първо трябва да имаш стени
  • 38 1971 - 1973 Момчилград

    14 0 Отговор

    До коментар #35 от "Баро":

    Баро, Барооо,
    какзи кубинки 1971г. Чепици, чепици имахме тогава. С желязни цинтове.

    Коментиран от #46

  • 39 Васил

    12 12 Отговор
    То и сега Рашистите са в глуха отбрана а ужким бяха армия номер 2 в света ама май са последни!

    Коментиран от #45

  • 40 Баро

    4 6 Отговор

    До коментар #34 от "КАКТО И ДА ГАДАЕТЕ":

    Големи са патриоти затова се оказах стан
  • 41 ти май

    8 3 Отговор

    До коментар #23 от "Баро":

    нито в казарма си бил, нито на фроната, ама иначе си много компетентен, сигурно много игри си играеш на рс-то

    Коментиран от #50

  • 42 УСМИВКИ ОТ СТАРИТЕ ЛЕНТИ😀

    4 4 Отговор
    .....абе набори НА +60.....що не кажете с КВО бяхте обути ТОГАВА с.....цинтове и гети....от а офицерите с кафяви с подплата „кубинки”..само връзкарство бяха с черните миризливи кубинки....чак към края на осемдесетте почнаха да се носят кубинки...а РУ.те.....още двайсетина години след това носеха ботушите от времето на петър първи...за другото облекло зимно и лятно😱

    Коментиран от #63

  • 43 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 44 ха сега де!

    10 13 Отговор

    До коментар #13 от "Уважаеми,":

    Абе да те мобилизира Путин и да те изпрати на украинскя фронт, пък да видим за каква опитност с партенките ще претендираш. Не отричам, че който има опит винаги би предпочел партенки пред чорапи, но това няма да те спаси дивотиите на Путин, на когото му е през дедовия, щом си праща стотици хиляди сънародници в тая касапница.

    Коментиран от #47

  • 45 то ако

    13 8 Отговор

    До коментар #39 от "Васил":

    слушаш пропагандата на Зеления, вече до Кремъл стигнаха.
    Абе, кво стана с контраофанзивата, нещо от един месец не ни съобщават колко десетки села на ден си връщат, що така.
  • 46 Баро

    3 2 Отговор

    До коментар #38 от "1971 - 1973 Момчилград":

    Казват се центарки и сега не сме 71-ва година доколкото знам сме 22-ра на следващия век баро баро

    Коментиран от #48

  • 47 всъщност

    16 7 Отговор

    До коментар #44 от "ха сега де!":

    касапницата е за Украйна при Бахмут, имат ужасяващи загуби и на свои и на доста чужди войски

    Коментиран от #49

  • 48 то затова и

    8 2 Отговор

    До коментар #46 от "Баро":

    хабер си нямаш от кубинки и партенки

    Коментиран от #52

  • 49 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 50 Баро

    7 4 Отговор

    До коментар #41 от "ти май":

    Пиле шарено по принцип не съм длъжен да доказвам 83-та и 84-та бях в 34 150 в хасково до кина на карах емтелбе бяха ги докарали предишната година чисто нови колко километра съм навъртял на корен ти е бедна фантазията и окоп за машината съм правил да на фронта не съм ходил нямаше фронт мушмурок

    Коментиран от #55

  • 51 Омръзнахте

    3 7 Отговор
    Тнтири–минтири.

    Коментиран от #56

  • 52 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 53 среднощен

    17 4 Отговор
    От статията на DW се разбира, че "Украйна приключи"... Такъв пораженчески тон скоро не са показвали от групата на Сорос...
  • 54 Баро

    2 10 Отговор

    До коментар #33 от "Иванушка 🇷🇺":

    Като гледам украинците са с mitsubishi и nissan не знам тия с тия уазки къде са тръгнали

    Коментиран от #58, #64, #73

  • 55 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 56 Баро

    2 5 Отговор

    До коментар #51 от "Омръзнахте":

    Като не ти харесва тука пусни си поглед инфо

    Коментиран от #75

  • 57 Баро

    1 4 Отговор

    До коментар #55 от "като не":

    Ти на кой фронт беше да знаеш повече

    Коментиран от #59

  • 58 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 59 ти къдя

    5 2 Отговор

    До коментар #57 от "Баро":

    видя да ръся глупави мнения как било на фронта
  • 60 Рашка с чашка

    2 9 Отговор
    Виждате ли за какво става въпрос? Уж най-великата военна сила в света Русия, води война на изтощение срещу бившата си колония Украйна! И какво като запада, САЩ и Великобритания и помагат? Същите САЩ и Великобритания помагаха на СССР през ВСВ, срещу Германия.

    Коментиран от #62, #80

  • 61 Мито

    5 0 Отговор
    С партенки през зимата е много студено. Казвам ти го от собствен опит. През януари 1995 бях на тактически учения до село Славяни, Ловешко. Беше минус 20. Пръстите на краката на някои войници посиняха. Под кубинките аз бях обут с дебели партенки от бархет и усетих че и моите пръсти се вкочаняват. Добре че имах вълнени чорапи, обух ги, после кубинките и най-отгоре нахлузих химическите чорапи. Последните са от тънка гума, но пазят от снега. Така се спасих.
    Лятото обаче наистина партенките са по-практични.

    Коментиран от #69

  • 62 ти пък

    6 3 Отговор

    До коментар #60 от "Рашка с чашка":

    я направи и първа, а малко влезете в час соросидите с чашките, и спрете да халюцинирате

    Коментиран от #66

  • 63 Баба зима

    5 0 Отговор

    До коментар #42 от "УСМИВКИ ОТ СТАРИТЕ ЛЕНТИ😀":

    Да изчакаме баба марта тя ще ни разкаже най-добре кой кой е
  • 64 Ловджия

    7 2 Отговор

    До коментар #54 от "Баро":

    Ами явно не си карал уазка щом ми хвалиш такива "паркетници" като мицубишито и нисана - е в комфорта са 10 пъти по добри на в проходимостта може само да да завиждат на уазката. Даже и лада нива е по-добра в проходимостта от по горните паркетници.
  • 65 СПЕЦНАЗ

    5 0 Отговор
    Виждам разни коментари за и против партенките.
    От мой опит.
    Започнах с партенки ,но не ми бяха удобни.Причината е ,че трябва да знаеш да ги навиеш перфектно.
    След това карах с чорапи.Неудобно е ,защото при изпотяване ,ти правят краката леш.Можеш да хванеш и гъбички.Отделно се свличат и нараняват ходилата.
    След години ,му хванах „дамара“ на партенките и до пенсионирането ....само с партенки.
    Демонстрирал съм ,че само по партенки ,играя мач и не се развръзват ,нито се свличат.
    При топло време ,партенката ,попива потта ,но краката ти са сухи.Това е много важно .
  • 66 Рашка с чашка

    2 7 Отговор

    До коментар #62 от "ти пък":

    Я питай нашите доброволни роби на Русия, а и самите руснаци, коя е най- мощната армия в света. Неизменно ще кажат- Русия. Защо, ще попиташ, а те ще ти кажат,виж парада за победата над Германия. Руската армия е създадена за парада на победата.

    Коментиран от #68

  • 67 Ксаниба

    1 1 Отговор
    Хиймарс??? Немисла!!!
  • 68 айде не се

    1 3 Отговор

    До коментар #66 от "Рашка с чашка":

    върти като фурнаджийска лопата, никой не е твърдял никога, че Руската армия е първа в света, дигай си там чашките и не се занимавай с неща дето са ти пълна мъгла
  • 69 СПЕЦНАЗ

    2 0 Отговор

    До коментар #61 от "Мито":

    Причината за измръзването е ....номера на обувките.
    Винаги ,един номер отгоре.
    Зимно време ,тънки партенки,отгоре чорап и пей сърце!

    Коментиран от #71

  • 70 СПЕЦНАЗ

    3 2 Отговор
    Дали руснаците са оборудвани за зимата ,не знам.Не съм ги събувал ,за да кажа да или не.Преди ,около 5до7 години,излезна инфо,че имат нови ,зимни обувки ,специални за влага и кал.Самоочистващи се.Достатъчно е да се изтръскат ,тропайки и се очистват.На знам! Ще го разберем ,на Пролет.
  • 71 Мито

    3 1 Отговор

    До коментар #69 от "СПЕЦНАЗ":

    Вярно е това което казваш, макар че има и други фактори. Например дали кубинките са добре импрегнирани. Нашите в казармата бяха доста ниско качество, при допира със снега попиваха като гъба.
  • 72 Укронацитата

    7 4 Отговор
    развалиха зимния сън на Мечока. Ще стане страшно.
  • 73 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 74 РУСКАТА МЕЧКА Z

    7 4 Отговор
    ЩЕ ЗГАЗИ УКРАЙНСКИТЕ ФАШИСТИ ЗА НУЛА ВРЕМЕ
  • 75 СПЕЦНАЗ

    1 2 Отговор

    До коментар #56 от "Баро":

    Мога да ти пусна и нещо друго,което ,със сигурност ,ще ти хареса ,защото си му свикнал вече.Не всеки ,ще си жертва 30 см за миризляк,като теб!
  • 76 ПЕД@ЛИ ПОРЕДНА

    9 5 Отговор
    СМЕШНА ЖАЛКА ПРОПАГАНДА .ПУТИН БИЛ ЛУД ХЛОПАЛА МУ ДЪСКАТА ,НЕ БИЛ В ЧАС ,НЕ ЗНАЕЛ КЪДЕ СЕ НАМИРА , РУСКАТА АРМИЯ НЯМАЛА ГАЩИ ЧОРАПИ КРАДЯЛИ ЧИПОВЕ ОТ ПЕРАЛНИ ЗА ДА СИ ПОДКАРАТ ТАНКОВЕТЕ РУСКАТА АРМИЯ ИЗНАСИЛВАЛА ЖЕНИТЕ И ИМ ВЗЕМАЛА ИМ ПРАШКИТЕ И ГИ ПОДАРЯВАЛИ НА ЛЮБОВНИЦИТЕ СИ .АИДЕ СТИГА ВЕЧЕ .БРАТКО ПУТИН ЩЕ СЛОЖИ КРАЙ НА ТАЯ ПОМИЯ КАТО СМАЧКА ВСИЧКИ НАЦИСТЧЕТА ЗАХЛЕБВАНИ ОТ ФАЩ И ТЕХНИТЕ ВАСАЛИ НА ТЕРИТОРИЯТА НА УКРАЙНА
  • 77 Путин

    3 0 Отговор

    До коментар #20 от "Хохо Бохо":

    Предопреди още 1995 в Мюнхен че подобно на САЩ няма да търпят ракети до границите си .
    Укр е суверенна страна и може да избира но и НАТО не са девическа организация , могат
    да избират и те .

    Ако Укр е неутрална , двете страни получат гаранции и има ООН референдум
    в Донбас и Крим е възможно да има мир . Кой е заинтересуван войната да
    продължава и декларира че иска” Русия на колене “ ?
  • 78 Самуел

    1 0 Отговор

    До коментар #1 от "Стига глупости":

    Такива клипове могат да се направят и с джапанки . Е и ? Какво доказват ?
    Времето и картата ще покажат .
  • 79 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 80 Британия

    2 0 Отговор

    До коментар #60 от "Рашка с чашка":

    Имаше колонии , не Русия . Напротив Укр получи от Ленин Донбас , от Сталин територии на Полша и Унгария , от Хрущов Крим . С териториите и заводите като Азовстал , Антонов
    ,тежката индустрия и хората , без никой да ги пита .
    Наистина , Запада помагаше във ВСВ 2 години след започването й срещу злато .
    UK и САЩ бяха нападнати от Германия и Япония преди да участват .

    Укр не е член и Русия не е нападала НАТО . Има разлика .
  • 81 жалка русия

    3 2 Отговор
    Русия никога не е печелила зимни войни. Финландската например беше катастрофа. Колкото до Наполеон, там финансовия министър отказва средства и Наполеон е твърде далеко и липсват доставки. Той губи, но не поради зимата.
Новини по държави: