Last news in Fakti
  Тема: Украйна

6 Декември, 2022 16:50 4 031 46

Украйна: битката за Донбас възражда спомена за Вердюн

  • донбас-
  • херсон-
  • крим-
  • русия-
  • украйна

Въпреки че Украйна успя да си върне Херсон, градът продължава да бъде в обсега на руската артилерия и редовно е обстрелва

Украйна: битката за Донбас възражда спомена за Вердюн - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Повече от век разделя двете сражения, но историческите паралели се виждат все по-ясно: ожесточената битка за Донбас в Източна Украйна много наподобява тази при Вердюн през Първата световна война.

Районът около украинския град Бахмут в Донбас в момента е една от най-горещите точки на войната на Путин в Източна Украйна. Дъждовете, калният терен и лошото време правят сраженията там особено мъчителни. И двете страни в конфликта са струпали на място значителна военна сила.

Град Бахмут в Донецк се превърна в място на едни от най-ожесточените сражения във военния сблъсък между Русия и Украйна. Те много напомнят на боевете през Първата световна война.

Паралелите с Вердюн

Въпреки силната украинска съпротива, през последната седмица руските сили успяха да превземат няколко села южно от Бахмут, съобщи ZDF. Вероятно планът на Москва е районът да бъде обкръжен от юг. Съпротивата на украинската отбрана, лошото време и неподходящият терен затрудняват по-мащабни операции, правейки руски пробив невъзможен за момента, коментира обществената телевизия: "Заради неблагоприятните климатични условия и месеците на непрекъснат обстрел, фронтовата линия в Бахмут много напомня за битката при Вердюн през Първата световна война." Тогава в сраженията, продължили от февруари до декември 1916 година, загиват над 160 хиляди французи и почти толкова германци.

Американската Си Ен Би Си също коментира историческия паралел между сраженията, разделени исторически от повече от век. Битката за Вердюн отдавна е станала символ на опустошението и високата човешка цена на войната, припомня телевизията.

Въпреки завоюването на малки райони край Бахмут, руските войски понасят тежки загуби, се казва още в анализа на ZDF: "В руската армия изглежда е обичайна практика новомобилизираните (т.е. зле обучени и екипирани) войски да се разполагат на първа линия, докато по-опитните остават на втора и трета линия. Този подход помага на Русия да запази по-боеспособните си сили, но води до големи загуби сред мобилизираните войници."

Сраженията около Херсон на спират

Въпреки че Украйна успя да си върне Херсон, градът продължава да бъде в обсега на руската артилерия и редовно е обстрелван. Това води до жертви сред цивилните, разрушаване на важна инфраструктура и до сериозни предизвикателства пред електропреносната система на страната в най-студените месеци от годината. Заради проблемите с тока, Киев обмисля дори временно да възобнови използването на стари железопътни композиции с парни локомотиви.

"Превземането на Бахмут се превърна в ключова стратегическа цел за руските сили, които смятат, че овладяването му ще им позволи да прекъснат украинските линии за снабдяване и ще могат да напреднат към контролираните от украинците градове Славянск и Краматорск", обяснява в репортажа си Си Ен Би Си.

"Окопи, разрушения, планини от трупове"

Юрий Сак, съветник на украинския министър на отбраната Олексий Резников, казва, че градът е толкова разрушен, че "започва да прилича на град призрак". Бахмут дори бива сравняван с Мариупол в Южна Украйна, заради сходната руска тактика с използване на много артилерия, за да бъде "изравнен със земята": "Снимките и видеоклиповете от този район вече напомнят на Първата световна война ... (има) изгорени дървета, окопи, разрушения, планини от трупове на руски нашественици, наистина, наистина е ужасяващо", посочва военният съветник.


Поставете оценка:
Оценка 2.6 от 37 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Напред

    49 27 Отговор
    После на ред е Киев!

    Коментиран от #12, #28

  • 2 Време е!!!

    56 32 Отговор
    Бахмут вече е руски - тръгват към Киев!

    Коментиран от #19

  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 хахаха

    12 5 Отговор
    някои коментиращи са функционално неграмотни...
  • 6 КОТарАК

    28 38 Отговор
    хората мислят за нови технолиги , рашките и нашите тролове путинофилски се радват на дивашката война в Европа

    Коментиран от #13, #18

  • 7 Павел

    45 17 Отговор
    Градът се е казвал Артьомовск и пак се казва така. Град Бахмут вече няма!
  • 8 Уса

    34 14 Отговор
    Украдена я превърнаха в марсиански пейзаж за новите филми на супергероите
  • 9 възражда спомени....

    13 7 Отговор
    Кви спомени ще ги налегнат, само още малко
  • 10 хахаха

    38 21 Отговор
    Всички нацисти ще бъдат ликвидирани, в това число и европейските такива, като Шолц, Макрон и останалите терористи, чийто живат е вече изтекъл, но все още не го знаят, защото рогатият им дава напразни надежди за живот... в ада

    Коментиран от #36

  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Хахахаха

    19 11 Отговор

    До коментар #1 от "Напред":

    Обърка посоката! Към Москва!
  • 13 ффф

    27 16 Отговор

    До коментар #6 от "КОТарАК":

    Моля, моля , ВИЕ заедно с укрите скандирате за заличаване на руската нация и държавата Русия и естествено , Русия влезе в Оккраландия за да елиминира тази заплаха . Няма нищо изненадващо в тази война .
  • 14 КОНТРАТА

    23 12 Отговор
    Повече прилича на битката при Мамаев курга когато руснаците печелят срещу фашистите !
  • 15 да де

    25 12 Отговор
    Приликата с Вердюн значи, че укрите ги чака голям тупаник не знам дали DW случайно го дава като пример.
  • 16 007

    17 26 Отговор
    За рашистите човешкия живот никога не е имал стойност. За тях целта оправдава средствата. Нито чуждите нито своите войници ги интересуват. 🇧🇬🇺🇦🇪🇺🇺🇸🇧🇬🇺🇦🇪🇺🇺🇸🇧🇬🇺🇦🇪🇺🇺🇸🇧🇬🇺🇦🇪🇺🇧🇬

    Коментиран от #17, #46

  • 17 ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ

    12 25 Отговор

    До коментар #16 от "007":

    Вече са над 153000 руснаци отишли при кобзон!Както са тръгналируснаците след 2месеца ще правят нова мобилизация.

    Коментиран от #31

  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 Да се събудиш

    6 3 Отговор

    До коментар #2 от "Време е!!!":

    Трай коньо за зелена тревица
  • 20 МОГУЧАЯ...БЕЗПОМОЩНАЯ

    14 13 Отговор
    Шест месеца са напинят да превземат БАХМУТ.

    Коментиран от #30

  • 21 Тити

    12 13 Отговор
    Рашистите се закопават като Афганистан.
  • 22 Амдертлиев

    13 9 Отговор
    Да заповядат щедрите европейци на романтична разходка из Украйна с влакови композиции с парни локомотиви.В екскурзията са включени и много вдигащи адреналина изжививявания.По добре ще разберете какви са ,ако лично участвате .Побързайте ,местата са ограничени !

    Коментиран от #35

  • 23 Петър Д.

    11 0 Отговор
    ---КАЖИ ДЯДО ЗАЩО ПЛАЧЕШ------
    ти ще видиш там набити
    на прътове, на върлини
    на момците ми главите-
    избиха се две ддружини.

    Двама братя воеводи,
    двамата миверни сина
    скара ли се кой да води
    бащината си дружина.
    --------------------
  • 24 Дълбоко проникващ

    5 1 Отговор
    Добър вечер,добри ми господине и още по здрави.Дълбокият изкуствен интелект все по дълбоко прониква.
  • 25 Ххххх

    20 3 Отговор
    Пишете за терористичните атаки , разрушения по центъра на Донецк ,пишете за жертвите и ранени ,тези украински фашисти подкрепяни от световните агресори и нашите продажници унищожават християнството ,църквата мълчи за агресията на украинската хунта върху православните църкви! Но Ризова , Кулезич тези и други подобни изчадия ще ги умори русофобията! Света е полудял,Клинкин американски ястреб се разпорежда като господар на Европа !

    Коментиран от #27

  • 26 ✰ Б О Л Ш Е В И К ✰ ©©©℗ ☭✰

    6 16 Отговор
    Ще напълнят камазите с гнус 200, каквото остане ще изпуши през комините на автокрематориумите на кюмур, само жужака да е доволен с начешана пр.ос.тата и Кабзон да вие на умрело до негов мазето!
  • 27 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 28 Да бе

    4 2 Отговор

    До коментар #1 от "Напред":

    На нета и на ТV .Вердюн,или Вердон,както му казват,а и другите сражения в Първа Св.докарват населението на Фр.да не расте.И на Втора св.пак беха готови,но германците ги парализираха бързо.Тс въпросът ми беше,че от Вердон,Марина и т.н.Франция вече не расте.Там има 6 милиона мюсулмани и не...,афрканци.Германия?И там е така 6 млн.мюсулмани.Ся и тия както са се сдъфкали да не броим и там по 6 млн.мюсулмани,изключвайки местните,преселили се от републиките.
  • 29 стоян георгиев

    14 6 Отговор
    Доста реално звучи в случая,но с една малка подробност,планините от трупове са в Бахмут и принадлежат на укровикингите и чуждестранни военни " съветници".Бъдете позитивни,реколтата следващите години в района ще е много добра.
  • 30 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    7 7 Отговор

    До коментар #20 от "МОГУЧАЯ...БЕЗПОМОЩНАЯ":

    Ама поне дадохме бая жертви, загубихме им бройкатя чакалите станаха по 100 кила, мръщат се вече на чмобики, жужа праща младо сега, наборници‼️
  • 31 Ццц

    11 0 Отговор

    До коментар #17 от "ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ":

    Помня, че беше от най-върлите противници на лъжите за ковида. Какво стана сега с теб? Защо вярваш на същите зад...ци?
  • 32 Мим

    14 7 Отговор
    Руснаците обстрелват Бахмут и напредват,а имало планини от трупове пак на руснацие. Нещо не е така,по вероятно да са планините от трупове на укри...

    Коментиран от #38

  • 33 Ксаниба

    15 1 Отговор
    руската артилерия преобладава 20 над пъти укрската, а ноезапаса 40 пъти, и това го твеърдит не Конашевски, а британските и америкоските експерти, а труповете - планини били руски!!! как така, сшршсня!!???

    Коментиран от #40, #45

  • 34 Драги русофилчета

    2 9 Отговор
    Гледайте в нета ,там има всичко.Не ми разказвайте някакви проруски глупости Вижте там има всичко.
  • 35 Българин

    1 8 Отговор

    До коментар #22 от "Амдертлиев":

    Ами ходи се разходи из азиатска россия там и без война е така

    Коментиран от #42

  • 36 Българин

    0 4 Отговор

    До коментар #10 от "хахаха":

    А Ка. Путин какъв е да те питам само
  • 37 Хахаха

    7 2 Отговор
    Херсон просто е оставен от руснаците. Украйна не го е отвоювала в битка.

    Коментиран от #39

  • 38 Интересно

    1 9 Отговор

    До коментар #32 от "Мим":

    След като не ти харесва написаното в тази новина, ми чети РИА новости. Те там и това не ти казват. Там даже пудинг и армията му и жертви не дават, нищо че после мобилизация прави за 200 000 чабурашки. А Вагнер са като терминатори, пък после ги убивали с чукове щото се предават. Блажени св вярващите на Св. Пудинг и на кохортата му в Бг и света. Айде думкайте минуси и ми говорете за САЩ, Сорос, ковид и Бил Гейтс.
  • 39 Хахаха

    0 3 Отговор

    До коментар #37 от "Хахаха":

    Хубаво констатираш, че е оставен, но е редно да кажеш и защо е оставен. Каква е причината за това, защото определено не е заради военният гений на пригожин, пудинг, и Шойгу-диалетанта
  • 40 Хахаха

    1 10 Отговор

    До коментар #33 от "Ксаниба":

    И затова пет хаймарса ги смазваха великите руски артилеристи! Айде с елементарните опорки в путлерските сайтове. Там номера минава

    Коментиран от #44

  • 41 Психо Доктор

    10 0 Отговор
    Населението на Донбас бяха наричани от управниците на Украйна сепаратуисти и никога не искали да зачитат правата им, Интересът на Киев и алчните им ментори от САЩ, GB и тнт е земята и ресурсите. Затова и продължава безмилостното изтребление и безпрецедентните доставките на оръжие за Украйна. Важна е територията, но не и народа.
  • 42 Амдертлиев

    2 2 Отговор

    До коментар #35 от "Българин":

    В Русия не съм ходил,а пък и не знам дали ми се ходи,ако решя да ходя ще е за някакви природни красоти,градове съм видял и съм живял във всякакви , мегаполиси включително
    така,че с нещо подобно изобщо не мога да бъда впечатлен,между другото за Дубай даже бих се зачудил и за безплатна ексурзия.Но пък офертата за Украйна е интересна, проблемът е ,че вече адреналина не ме тресе както преди и не ме привлича.
  • 43 Обичам €$ и Демокрацията

    6 0 Отговор
    ... изгорени дървета, окопи, разрушения, планини от трупове на руски нашественици, наистина, наистина е ужасяващо ... И тогава малкото зелено €врейче пристигна с гръм и викна "Цяла Америка сега вази гледа.Искат победа." ! Уважаеми сънародници, не оставяйте истината да развали един хубав разказ.
  • 44 Ксаниба

    0 1 Отговор

    До коментар #40 от "Хахаха":

    номерата са на попадията май. айде - при арменския поп моля!!!
  • 45 Ами това

    0 3 Отговор

    До коментар #33 от "Ксаниба":

    Само доказва колко са зле и за нищо не стават руските алкохолици.
    20:1 артилерията за Раша ,а на практика бягат към Масква.
    Хахага Безаналогови уби.таци
  • 46 Ушанков

    0 2 Отговор

    До коментар #16 от "007":

    Най голямата тъпотия която някой е чувал ,беше как Путлер вика на майките на фронтоваците .
    Ами в Раша на година умирали 30 хиляди от катастрофи .хаха
    Така че не е проблем че умирали млади хора на война хахаг
    Всеки щял да умре някой ден.
    Хахаха
    Ето толкова ценят човешкия живот в Раша . Хахаг
Новини по държави: