Last news in Fakti
  Тема: Украйна

8 Декември, 2022 21:00 2 633 45

Там, където токът в Украйна не бива да спира нито за миг

  • украйна-
  • бебета-
  • война

От началото на руската война срещу Украйна в клиниката се раждат почти двойно по-малко деца, отколкото в предишните мирни времена

Там, където токът в Украйна не бива да спира нито за миг - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

В Родилен дом № 2 в Киев персоналът и майките всеки ден се притесняват дали ще има ток. От началото на войната броят на ражданията е намалял. На бял свят се появяват все повече недоносени деца. Репортаж на Андреа Беер.

Руските бомбардировачи оставят цели градове в Украйна без ток. Има обаче места, където електрозахранването не бива да спира, защото там се ражда живот - например в Родилен дом № 2 в Киев.

Виждат се малки крачета и ръчички, чува се тих плач. Новороденото е толкова мъничко, че почти изчезва в ръцете на уморената си майка, която е родила още в 33-та седмица от бременността. Легълцето му се намира в отделението за недоносени деца на Родилен дом № 2 в Киев. Особено уязвимите бебета, настанени там, са свързани със специалното медицинско оборудване, което е от изключителна важност.

Там всичко зависи от дизеловите генератори

В случай на прекъсване на електрозахранването се задействат допълнителните дизелови генератори на клиниката. Така може да се преодолее краткосрочната липса на ток, разказва лекарката Олга Ковалчук. "Имаме собствени генератори, а и оборудване, които по принцип могат да издържат известно време без ток. Устройствата за изкуствена вентилация на белите дробове например са с вградени батерии, които издържат относително дълго – например за час. Когато токът спре, те се включват в работа.“

От близо два месеца енергийната система на Украйна е подложена на системни руски атаки. Страната се бори с непредсказуеми прекъсвания на тока. За щастие, в Родилен дом № 2 захранването досега е спирало един-единствен път. След голямото спиране на тока в края на ноември дизеловите генератори работили без прекъсване в продължение ва седем часа, казва зам.-директорката Олена Ярошчук.

"Това беше възможно и поради местоположението ни. Намираме се в центъра, а електроцентралата, която ни снабдява, досега не е пострадала, слава на Бога. От другата страна на река Днепър положението е много по-лошо." Ярошчук разказва, че в момента има по-малко пациентки, защото много от жените са напуснали от страх. Но има и много аборти.

От началото на войната: все повече преждевременни раждания

От началото на руската война срещу Украйна в клиниката се раждат почти двойно по-малко деца, отколкото в предишните мирни времена. Много от тях идват на бял свят преждевременно, посочва опитната лекарка. Много от младите жени преди това са били принудени да стоят във влажни и студени мазета, казва Ярошчук. Това им е подействало като чиста отрова, защото се появяват инфекции на пикочния мехур, грипни инфекции или дори Ковид19. Много от новородените също започват живота си с болест.

За всички в родилния дом са предвидени големи запаси от вода, както и множество фенерчета. Те се ползват, когато има въздушна тревога и родилките се налага да се крият в мазето. "Така беше и на 10 октомври, и 23 ноември, когато бяхме атакувани много масивно с ракети", съобщава Ярошчук. "Нямахме ток, нито вода. Но в операционните зали и там, където децата могат да бъдат реанимирани, винаги има светлина, защото това е крайно необходимо. Раждането не може да се планира съвсем точно. Децата просто се появяват на бял свят", казва лекарката.


Поставете оценка:
Оценка 2.9 от 20 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Зеленски

    47 6 Отговор
    Угасна ми крушката в бункера.Какво става горе бе Кличко?

    Коментиран от #5

  • 2 Да, бе

    38 7 Отговор
    А може би е трябвало да спира преди години.
  • 3 Мда

    53 3 Отговор
    Хм, а в България спират тока в белодробната болница във Варна. Нормално, сдс направи болниците търговски дружества. А герб досъсипа здравната система, факт!
  • 4 стоян георгиев

    44 9 Отговор
    Руска война няма има спец. военна операция по денацификация на окупирани от фашисти руски земи.
  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 КОНТРАТА

    46 4 Отговор
    Руската армия не е ползвала още бомбардировачи, а ползва ракети от 2000-5000 км целят мишените

    Коментиран от #17

  • 7 Кличко

    36 4 Отговор
    Горе се евакуираме ти си седи долу и служи на соросня.та както вече казах!
  • 8 ПУ.ИН Е ДОНЕСЕН

    4 36 Отговор
    В КАШОН ОТ БАНАНИ ПРЕД ВРАТАТА НА КРЕМЪЛ ОТ ПИЯНИЯ ЕЛЦИН☝
  • 9 Адам Хилтън

    55 7 Отговор
    Че защо да не спира? В Ирак в родилните отделения имаше ли ток, след като американците гръмнаха всичките електроцентрали? Или украинските бебета са нещо по-специални от иракските? Богопомазани може би?
  • 10 007

    10 36 Отговор
    За рашиста няма свети неща, няма цивилни, няма бебета, няма жени, няма старци. Такава гнус н@ държава е срам за 21 век. Господ ще въздаде на всеки. 🇧🇬🇪🇺🇺🇸🇺🇦🇧🇬

    Коментиран от #11, #19, #34

  • 11 прав си

    24 3 Отговор

    До коментар #10 от "007":

    Господ ще въздаде на всеки, но няма да е на този, който си мислиш. Ще въздаде по справедливост на всички слуги на чужди господари, които с лекота жертват съдбата на народа си за милиони в офшорни зони и имоти в Швейцария, Италия и т.н. Разни дрогирани исторически недоразумения ще получат точно толкова, колкото им се полага и точно това, което са заслужили. Мелницата на Бог мели бавно, но затова пък ситно.
  • 12 Източна ромелия

    25 5 Отговор
    Смърт на укрофашизма, свобода за обикновените хора
  • 13 Професор

    6 18 Отговор
    Не обяснявайте подробно къде се намира, че безанологовото джудже ще бомбардира и там.
  • 14 007

    19 12 Отговор
    Напротив! Точно там трябва да спре тока! Тогава ще спре развоя на неофашизма в тая изкуствено създадена държава! Слава Русия!

    Коментиран от #23

  • 15 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    6 14 Отговор
    Е нали някви пушили до бомбардиромачите и се запалили оня ден, не си ли чул на сметището до като ровеше, таварищ русоибрик съдран‼️
  • 16 Няма такива

    16 5 Отговор
    Стига глупости, няма никакви родили в Украйна, всички се повлякоха в Европа.
  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 Кую

    11 2 Отговор
    Заспалия Джо ще изпрати няколко кофи ток, няма страшно.
  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 Да не чуе клоуна

    21 3 Отговор
    Не споменавайте, че клоуна се чуди какво зверство да направи и да го препише на Русия. Не му пука че ще са избити украинци, заедно с холивудските сценаристи ще направя филм, че това зверство с бомбардировки на родилното е дело на руските главорези. Така беше и със Запорожката АЕЦ, страх да не я бомбандират и след това сами стреляха по нея, но пак не били те. Никой не им повярва, но шоуто им продължава. Лицемерни и безмилостни фашистки наркомани.
  • 21 Урюрвкос

    13 2 Отговор
    кой каза че на руските войници виагра давали за да насилват украинки пък горе пиши деца два пъти по малко от мирно време, не пасва аритметиката
  • 22 Честните драскачи от Дойче зеле

    13 4 Отговор
    Ама укрите стрелят от там?!

    Коментиран от #24

  • 23 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 24 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 25 Объркано Атлантиче

    27 2 Отговор
    Публични самопризнания, че Западът никога не е имал намерения да спазва Минските споразумения! Всичко е било театър, за да излъжат Русия и да има НАТО време да въоръжи и обучи украинците:

    Ангела Меркел, 7 декември 2022г:
    Минските споразумения от 2014 г. бяха опит да се даде време на Украйна. Те използваха това време, за да станат по-силни. Както видяхме по време на боевете около Дебалцево през 2015 г., Русия лесно можеше да спечели тогава. И силно се съмнявам, че тогава страните от НАТО можеха да направят толкова, колкото правят сега, за да помогнат на Украйна

    Петро Порошенко, ноември 2022 г:
    Използвах споразуменията от Минск, за да сформирам украинските въоръжени сили и да обуча украинските военни заедно с НАТО за 4,5 години.

    Това е всичко, което трябва да знаете за възможността за "преговори" със САЩ и Европа. Докато Русия си занимаваше със споразуменията от Минск, Съединените щати и НАТО, в пряко споразумение с Украйна, трупаха оръжия там. От самото начало никой не възнамеряваше да реши въпроса мирно или да преговаря.

    Лицемерието на Запада е пословично и многократно доказано от историята.
  • 26 Объркано Атлантиче

    26 2 Отговор
    М. Захарова, говорител на МвнР на Русия:
    Днес получихме доказателства, че всичко, което е разработено и представено на света като споразумения и е станало част от международното право под формата на резолюция на Съвета за сигурност на ООН, задължителна за всяка държава, е фалшификация. Това беше флирт, използващ международното право с единствената цел да се изпраща оръжие на режима в Киев, политическа подготовка за започване на военни действия.

    В това признание на Анагела Меркел става ясно, че фалшификацията е метод на действие на Запада. Още тогава, през 2015 г., когато водеха многочасови преговори, те знаеха, че никога няма да се съобразят с това и че ще струпват оръжия за режима в Киев. Те не съжаляват за мирното население на Донбас и Украйна като цяло. Имаха нужда от конфликт и още тогава бяха готови за него.

    Това е конкретна заявка за трибунал!!!
  • 27 Сатана Z

    19 2 Отговор
    Украйна е най—големият доставчик на бебета от сурогатния майки в световен мащаб.Цените са от 10 000 € нагоре.А бизнесът никога не е спирал.Както и другият с органите за трансплантация.
    Наречете нещата с истинските им имена ,а не с тези сълзливи патоси.Българките са раждали на полето,зима и лете.Германките са раждали по време на Англо—Американските бомбардировки.На хан Аспарух жените са раждали на конете ,според Българската история.Били сме корава нация.Аман от Гьобелсова пропаганда,ама овцете се връзват и започва едно блеене не ти е работа.
  • 28 Коментар

    11 0 Отговор
    Тея бебетата са си убивали,а други са ги продавали пък сега взели да се правят на загрижени.Лицемерие.
  • 29 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 30 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 31 Рошко

    16 0 Отговор
    В Ирак Сирия Либия тока никога не е спирал, то бива лицемерие бива амс взе направо да блика изпод сатанинските пръсти на дз
  • 32 Гръч

    4 0 Отговор
    Няма само македончета да се раждатразбира се че ще спира тока
  • 33 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 34 Без САЩ

    8 0 Отговор

    До коментар #10 от "007":

    Ще има мир!
  • 35 Вирус

    14 0 Отговор
    Я какви статитийки пуска зелето да предизвика умиление и колко лош е путин що не идете да направите едно филмче в донбас има там една алея а
  • 36 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 37 Въпросче

    11 0 Отговор
    А токът и водата за Крим и югоизточните руски райони , които киевската хунта системно спира от осем години ? Нормално ли е да се спират ?
  • 38 Българин

    2 6 Отговор
    Чета русофилскити коментари и за пореден път се убеждавам, че няма руско зверство или военно престъпление, което българските русофили да не обяснят, омаловажат и оправдаят. Дори техни близки роднини и приятели да станат жертви на руските садисти петоколонниците ще ги обвинят, че сами са провокирали руснаците.
  • 39 Наблюдател

    2 7 Отговор
    Няма по-мръсно и гнусно животно от доброволният руски роб!

    Коментиран от #42

  • 40 Иванчо+Марйка

    4 0 Отговор
    Ооо, колко трогателно. Да бяха си гледали кефа и търговията, да влязат в ЕС, да си жиевят живота. Те тръгнали в НАТО да влизат. Защо ?
  • 41 Чекмеджан ефенди

    5 0 Отговор
    Тъй ли ? А в Ирак и Авганистан ? Там бебета не се ли раждаха ? А ? С какво тия в Окрайна са по-специални.
  • 42 По нагли

    2 0 Отговор

    До коментар #39 от "Наблюдател":

    И по долни от украинците няма
  • 43 Дойче веле

    2 0 Отговор
    🖕🖕🖕🌈🚾
  • 44 Додо

    1 0 Отговор
    Зеленият клоун,вместо да си прави фотосесии, да отиде в Белград и да пита се оправяха сръбските жени със същия проблем,докато нашите,,партньори" ги засипваха с бомби.После да отиде във Виетнам да пита виетнамките как раждаха,докато ги засипваха с напалм и Ориндж.
    Оттам да врътне през Япония да разбере колко щастливи бяха японките в Хирошима и Нагасаки,които раждаха в радиация.
  • 45 Македонец

    0 0 Отговор
    Официални данни на ОН показват че в Украйна са изчезнали 57000 деца от началото на войната.
    На всички им е ясно че търговията с деца върви безпрепятствено. Децата се отвличат и след това се продават на запад за органи и кръв. Справка косово.