Тема: Украйна

7 Декември, 2022 21:21 1 904 75

Доклад на ООН: Руските сили са убили стотици цивилни в началото на войната в Украйна

  • украйна-
  • русия-
  • война-
  • цивилни-
  • буча

За много от телата, за които се говори в новия доклад, има признаци, които говорят, че жертвите може да са били умишлено умъртвени, се казва в документа

Доклад на ООН: Руските сили са убили стотици цивилни в началото на войната в Украйна  - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Руските сили са убили най-малко 441 цивилни в ранния етап на руската инвазия в Украйна, съобщи днес службата на ООН за човешките права, документирала нападения и екзекуции по бърза процедура в десетки градове, които според службата биха могли да бъдат квалифицирани като военни престъпления, предаде Ройтерс.

Действителният брой на жертвите в районите на Киев, Чернигов и Суми вероятно е много по-висок, сочи Службата на Върховния комисариат по правата на човека на ООН в свой доклад, който разглежда периода от началото на инвазията на 24 февруари до началото на април, когато руските сили се изтеглиха от трите области.

Още новини от Украйна

„Въпросните действия са извършени от руски въоръжени сили, контролирали тези райони, и са довели до смъртта на 441 цивилни (341 мъже, 72 жени, 20 момчета и 8 момичета)“, се казва в доклада.

„Има сериозни признаци, че екзекуциите по бърза процедура, документирани в доклада, представляват военното престъпление умишлено убийство", се казва в изявление на върховния комисар на ООН по правата на човека Фолкер Тюрк.

Чрез Мисията на ООН за наблюдение на правата на човека в Украйна Службата на Върховния комисариат по правата на човека е събрала доказателства от 102 града и села.

Руските министерства на външните работи и на отбраната не са отговорили веднага на исканията за коментар.

Москва многократно отрече, че взима под прицел цивилни в своята така наречена "специална военна операция".

Службата на Върховния комисариат по правата на човека на ООН казва, че общо във войната до 4 декември цивилните жертви са 6702 и допълва, че нейният мониторинг включват нарушения от всички страни.

Обхватът на новия доклад е бил ограничен до контролираните от Русия райони през първите дни на сраженията заради „широко разпространените твърдения за убийства на цивилни в тези три региона“ и възможността на Службата на Върховния комисариат по правата на човека на ООН да провери и документира смъртните случаи там след изтеглянето на руските войски.

През октомври комисия на ООН направи заключение, че руските сили са отговорни за по-голямата част от нарушенията на правата на човека през първите дни на войната.

За много от телата, за които се говори в новия доклад, има признаци, които говорят, че жертвите може да са били умишлено умъртвени, се казва в доклада. Към края на октомври Службата на Върховния комисариат по правата на човека на ООН все още се е опитвала да потвърди допълнителни 198 предполагаеми убийства на цивилни в трите района, извършени в началото на войната.

"Някои райони поеха тежестта на убийствата", се казва в доклада и като пример се посочва град Буча, близо до столицата Киев, който беше под контрола на руските войски от 5 март до 30 март.

Службата на Върховния комисариат по правата на човека на ООН съобщи, че е документирала убийствата на 73 цивилни в Буча и продължава да търси потвърждение за други 105 случая.

Обявената цел на доклада е да помогне на жертвите чрез документиране на смъртните случаи, както и опит да изправи извършителите на престъпленията пред правосъдието. В него се анализират подробно 100 от убийствата. В документа 57 от тях се класифицират като екзекуции по бърза процедура, 30 от които са на хора в ареста, докато 27 са жертви, екзекутирани на място. В останалите 43 случая цивилни са убити, докато са се придвижвали в населените места или между тях пеша или с велосипед, кола или микробус.

„Повечето жертви са били набелязани, докато са пътували за работа, доставяли са храна на други хора, посещавали са съседи или роднини, или докато са се опитвали да избягат от боевете“, се казва в документа.


Поставете оценка:
Оценка 2.7 от 31 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Отан

    47 10 Отговор
    НАТО И ФАЩ ЗА ПОСЛЕДНИТЕ 30г СА УБИЛИ НАД 1 МИЛИОН ЦИВИЛНИ!

    Коментиран от #20, #36

  • 2 ☠ СОРОСОИДЕН ☠ Свеяден ☺ плъх 卐

    41 7 Отговор
    Убили са цивилни войници, така се изопачават фактите!
  • 3 Примати

    6 42 Отговор
    Но пък за сметка на това вече 5 месеца не могат да завземат Бахмут.
  • 4 Анонимен

    52 7 Отговор
    Отбелязали са стотици а забравиха да кажат че от 2014 г укрите са убили не стотици а хиляди в Донбас и Луганск! Двойният стандарт работи А?

    Коментиран от #9

  • 5 Гочо

    8 33 Отговор
    Ами...Хага ги чака...красавците...фиркани...
  • 6 МирО

    43 8 Отговор
    А колко десетки хиляди, убиха урко.фашагите от 2014 до сега???
  • 7 Хайдехайде

    43 7 Отговор
    Американците са избили хиляди цивилни само в една от многобройните им военни "операции".Те единтвени са хвърлили и две атомни бомби върху цивилното население в два града.Греховете им нямат край
  • 8 Стратега

    40 6 Отговор
    А укрите са убили 4000 мирни украйнци!
    Укрите са сладки агненца и убиват само руски войници!
    Анатолий преписва от Швейцария дето знаят всичко от обратната страна на луната?
  • 9 Гост

    6 21 Отговор

    До коментар #4 от "Анонимен":

    Пак не си си пил хапчето за памет...убити са хора които са воювали...войници...цивилните жертви са около 3 хил...

    Коментиран от #39

  • 10 Мда

    10 29 Отговор
    Изключете руските терористи от ООН и без това не спазват правилата!

    Коментиран от #23

  • 11 Исторически парк

    38 6 Отговор
    А кога ще видим доклад за убитите цивилни в донбас 2014-2022??
  • 12 Бесен- _Язовец

    23 8 Отговор
    Грешка трилион поне са усмъртли от Руската армия и над 90 процента са само невръсни деца. Горките деца лоши руснаци ги убиха плак плак децата

    Коментиран от #15

  • 13 Объркано Атлантиче

    34 6 Отговор
    Путин - на Съвета по правата на човека: Правата на жителите на многострадалния Донбас в продължение на осем години бяха напълно игнорирани от световната общност - т. нар. световна общност. Нашият съвет многократно е засягал тази тема, изпращал е информация до съответните международни институции, предназначени да гарантират и подкрепят правата на човека, да насърчават правата на човека, но там - в много от тях, така или иначе, в повечето от тях, които днес действат като обвинители, се преструваха, че всички изведнъж са ослепели или оглушали.
    И едва след началото на специална военна операция Съветът на ООН по правата на човека, Съветът на Европа и други така наречени правозащитни организации внезапно „видяха светлина“ и безсрамно започнаха да демонстрират своята цинична пристрастност, да прехвърлят вината от болна глава на здрава, както казваме.
    Всичко това означаваше, че тези структури не бяха в състояние да изпълняват своите законови задачи. Поради очевидното им пристрастие Русия беше принудена да откаже членство в редица от тези организации. Съществуващите подходи изискват цялостен анализ, тъй като са били използвани за постигане на съвсем различни, далеч не добри цели. По-конкретно виждаме, че доктрината за правата на човека се използва за унищожаване на суверенитета на държавите, за оправдаване на западното политическо, финансово, икономическо и идеологическо господство.
  • 14 Реалист

    32 5 Отговор
    САЩ убиха в Авганистан Сърбия, Ирак над 560 000 деца обаче ООН там не коментират нали краварите задават дневния ред в ООН
  • 15 Руснаков

    7 14 Отговор

    До коментар #12 от "Бесен- _Язовец":

    ...Тетанус...късно е...лягай си...

    Коментиран от #21

  • 16 Бесен- _Язовец

    21 5 Отговор
    Познайте кой си съчинил доклада та соросн.ята сега да публикува съчинения.
  • 17 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    17 6 Отговор
    МОЖЕ БИ
    и
    ВЕРОЯТНО
    казват всичко ‼️‼️‼️
    Може би Путин е изял деца и вероятни е изнасилвал девици ❗❗
    Боже прости Им ‼️‼️‼️
  • 18 Значи

    24 5 Отговор
    Кулеба лъже! Обявява, че 100 ракети изстреляни и един убит-думиъе на Кулеба... От както започнаха да ги гърмят, украинските власти рИват, че тока им спрели, водата им спрели от бомбен ето, но обявява ха все един, или два убити... Укрите един път изстреляха у Полша една ракета и бам-двама убити... Руснаците не са точни като укрите
  • 19 Цитирам

    20 3 Отговор
    има признаци, които говорят, че жертвите МОЖЕ да са били умишлено умъртвени,
    На базата на това измислено предположение се правят генерални изводи
    И аз си направих извод всеки може да се досети какъв
  • 20 да да

    20 3 Отговор

    До коментар #1 от "Отан":

    кой брои тези хора..те са убити в името на демокрацията..на американска.
  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 22 Запознат

    21 4 Отговор
    Тези лицемери и двуличници споменаха ли нещо за Етиопия
    ? Там толкова гинат за ден. А нещо за Йемен? Или там агресора е от нашите, от тези с петрола?
  • 23 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    20 4 Отговор

    До коментар #10 от "Мда":

    Кои правила ❗ Тези от Афганистан, от Сирия, от Ирак, от Югославия ....

    Коментиран от #43

  • 24 Цар Поробител

    2 5 Отговор
    Във време на смут и раздори, след половин век на терор.
    Очаквахме ний Свободата, да изгрее и в нашия двор.
    Улисани в протест и митинги, в очите със блясък наивен.
    Така и не можахме да схванем, сценария на Режима противен.
    А той беше написан отдавна, далеч преди някой от нас.
    Дори на ума да му дойде, какво ни подготвят зад нас.
    Лукавия да го беше планирал, едва ли би той подредил.
    Тестето с белязани карти, по добре от Луканов и син.
    Червената чума отрови, живота на много от нас.
    И дори след три десетилетия, не е паднала още от власт!
    Като тумор тя бавно разяжда, обществото и нашия дух.
    Метастазите нейни обхващат, зрение, говор и слух!
    Уж гледаме всички еднакво, но виждаме само това.
    Което на нас ни се иска, да покажеме пред света.
    Говорим но нищо не казваме, това е такъв феномен.
    Защото каквото приказваме, едва ли сами ще прозрем!
    Уж слушаме всички внимателно, но чуваме само това.
    Което на нас ни оттърва, всичко друго за нас е лъжа!
  • 25 Стойко

    13 1 Отговор
    Еее, голямата работа! Ако не бяха руснаците, ковида щеше да е!
    За 10 месеца война под 100 средно на месец, че то това е най-хуманната война в историята на човечеството бе!

    Коментиран от #26

  • 26 Тръмп

    1 7 Отговор

    До коментар #25 от "Стойко":

    Цивилни!!! Пак четеш като дявола еванелието!

    Коментиран от #28

  • 27 !!!?

    17 2 Отговор
    За 10 месеца 441 цивилни е едно нищо! Краварите за 1 секунда избиха хиляди в Япония!
  • 28 Стойко

    9 0 Отговор

    До коментар #26 от "Тръмп":

    Да съм казал, че не са? Друг е въпроса дали наистина са!

    Първата жертва на войната е истината!

    Коментиран от #31

  • 29 нннн

    20 2 Отговор
    Абе, туй ООН защо проспа Ирак? Жертвите бяха милион. И т.н.
  • 30 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    2 0 Отговор
    На мен какво ми ИМА
  • 31 Тръмп

    6 14 Отговор

    До коментар #28 от "Стойко":

    Кой по-добре го знае това от Руснака? Лавров искаше да му се каже в колко часа ще започне войната, защото той не знаел. Това стана буквално 1 ден преди началото И! Ние не сме луди да започваме война! Думите на Путин.

    Коментиран от #33, #34

  • 32 Гогата

    19 4 Отговор
    А каде е докладът с убитите цивилни от Украинските фа ши сти а 😉😉
  • 33 Стойко

    8 4 Отговор

    До коментар #31 от "Тръмп":

    Брей каква информация имаш само! Да не я чу докато лапаше на Лавров бод бюрото :))))
  • 34 !!!?

    9 2 Отговор

    До коментар #31 от "Тръмп":

    Кой е обявявал война??? Дори окрайна не смее, ахахха
  • 35 Вирус

    9 3 Отговор
    Я оон да каже омиротворителите колко са убили или не им изнася нещо
  • 36 мдаааа

    5 7 Отговор

    До коментар #1 от "Отан":

    Сталин изби за няколко години 20 млн.+ , руснаци , ти се косиш за 1 млн.

    Коментиран от #38, #40

  • 37 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 38 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    2 2 Отговор

    До коментар #36 от "мдаааа":

    И колко руснаци остави да са избити от Хитлер ‼️
    /сметка бе кръчмар/
  • 39 Мим33

    3 3 Отговор

    До коментар #9 от "Гост":

    Е дори и 3 000,малко ли ти се виждат...за цивилни...
  • 40 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    1 5 Отговор

    До коментар #36 от "мдаааа":

    Явно Хитлер е спасил Русия от Сталин ‼️

    Коментиран от #41

  • 41 мдаааа

    3 2 Отговор

    До коментар #40 от "🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️":

    ГУЛАГ , го прескачаш ли ..
  • 42 9689

    7 4 Отговор
    ООН инструмент за пропаганда.
  • 43 Мда

    4 10 Отговор

    До коментар #23 от "🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️":

    Тея опорки ги пробутвай на необразованите си тролчета! В тези страни НАТО защитаваше гражданските права на обикновеното население, срещу диктатурата и тероризма, каквито в момента властват и в Русия! Прави си изводите какво следва!
  • 44 Мразя Масква безплатно, но завинаги!

    6 11 Отговор
    Мръ.сници долни руски - няма прошка този път!
  • 45 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 46 Чета коментарите

    3 0 Отговор
    и разбирам защо в ада на българския казан няма дявол да пази никой са не излиза просто който тръгне другия до него го дърха обратно
  • 47 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 48 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 49 100%ФАЛШ

    1 0 Отговор
    СЛАВА НА РУСИЯ
  • 50 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 51 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 52 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 53 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 54 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 55 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 56 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 57 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 58 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 59 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 60 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 61 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 62 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 63 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 64 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 65 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 66 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 67 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 68 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 69 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 70 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 71 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 72 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 73 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 74 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 75 Този коментар е премахнат от модератор.

Новини по държави: