11 Декември, 2022 13:00 6 036 63

Четири причини, които оставиха България вън от Шенген

  • шенген-
  • европейски съюз-
  • румъния-
  • българия

Първото е най-решаващо, макар че за него най-малко се говори: както ЕС, така и Шенгенското споразумение като негов придатък, са недонаправени квази-държави с тежки конструктивни дефекти

Четири причини, които оставиха България вън от Шенген - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Можеше ли България да бъде приета в Шенген? Да, ако не съществуваха поне четири важни политически причини. И далеч не всички зависят от България. Странно е, че почти никой не говори тъкмо за тях, пише Александър Андреев.

"Не искам да членувам в клуб, който би приел тъкмо мен за свой член" – легендарното самоиронично признание на Граучо Маркс би било подходящо като една почтена българска реакция на шенгенското „не“. Но за това „не“ изобщо не бива да виним само България и нейните власти. В тази едносрична думичка всъщност сублимират поне четири съвсем различни политически обстоятелства.

Най-решаващото

Първото е най-решаващо, макар че за него най-малко се говори: както ЕС, така и Шенгенското споразумение като негов придатък, са недонаправени квази-държави с тежки конструктивни дефекти. За да не навлизаме в подробности: става дума за възникващи в момента, още неулегнали конструкции, където правилата се пишат в движение и понякога се интерпретират произволно, а в последна сметка важните решения почти винаги зависят от едно или друго национално правителство, от неговите вътрешнополитически интереси и от моментното му „настроение“. Ето защо се оказа, че позицията на мнозинството в Шенген, включително на Берлин и на Париж, практически не може да се наложи срещу упоритостта на една или две средноголеми европейски държави.

Нидерландия и проблемът с мигрантите

Второ: Защо точно упорстват Австрия и Нидерландия? Най-краткият отговор гласи: по вътрешнополитически причини и защото им е безплатно. Нека да си припомним, че предишното правителство на Марк Рюте падна в резултат от така наречената Афера с детските надбавки. След публикации в нидерландските медии, според които хиляди семейства на пришълци от България мамели държавата с надбавките, близо 20 000 родители трябваше да връщат със задна дата получените надбавки и изпаднаха в мизерия. И когато се оказа, че обвинението е неоснователно, през януари 2021 Рюте си подаде оставката. Сега той отново е премиер, но проблемът с мигрантите очевидно все още не му дава мира. Както и на част от избирателите му.

Австрия и контролът по външните граници

Сходно е положението и с ветото, наложено от Австрия. Сегашният австрийски канцлер, консерваторът Карл Нехамер, още като министър на вътрешните работи си изгради имиджа на един от най-ревностните агитатори за максимално суров контрол по външната граница на ЕС. И днес тъкмо притокът на мигранти по така наречения Балкански маршрут му осигурява привидно непоклатим аргумент срещу приемането на България и Румъния – аргумент, който в Австрия определено му носи сериозни политически дивиденти. И не му причинява непосредствени вреди нито в ЕС, нито в Шенгенското споразумение. Тоест, поради споменатите конструктивни дефекти, Хага и Виена могат „безплатно“ да наложат волята си.

България и Румъния „в пакет“

Третото политическо обстоятелство е възстановеното сдвояване между България и Румъния, което за няколко правителства в Шенгенска Европа създава тъй да се каже „прегледност“ и поражда въздишка на облекчение.

Доколкото все повече се налага мнението, че двете бяха приети прибързано в ЕС, а и до днес „не са си написали домашното“ по върховенството на закона (независимо че беше вдигнат Механизмът за сътрудничество и проверка), отказът на бъдат приети в Шенген изглежда като много подходящ сигнал както към собствените избиратели (да речем в Нидерландия или Австрия), така и към чакащите в преддверието на ЕС: Втори път няма да допуснем същата грешка!

Слабостите в България

За четвъртото политическо обстоятелство, специално в случая с България, вече всичко е казано. Накратко: никакъв напредък в съдебната реформа, зле функционираща правова държава, убийствени външни оценки за равнището на корупцията и на манипулациите в правосъдието, нестабилна и съмнителна охрана на европейската външна граница, сведения за всевъзможни трафици, масова емиграция към по-богати държави… Като прибавим към това и вече дългогодишната правителствена криза, както и двусмислените политически и народни реакции към войната на Русия срещу Украйна, под черта получаваме една държава, която наистина не би трябвало да иска да членува в клуб, готов да приеме тъкмо нея.

В обобщение. За вчерашното „не“ са виновни конструктивните дефекти на ЕС и на Шенген, политическото сметкаджийство и лицемерие на няколко правителства, а най-вече – застоят в България, продължаващ вече десетилетие и половина. Дано гражданите на страната не чакат още толкова, докато най-сетне получат достъп до „Европа без граници“.

Този коментар изразява личното мнение на автора и може да не съвпада с позициите на Българската редакция и на ДВ като цяло.


Поставете оценка:
Оценка 3.8 от 37 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Последния Софиянец

    33 2 Отговор
    В Брюксел не ни смятат за хора.

    Коментиран от #9, #11

  • 2 Ева Лореда 👸

    8 8 Отговор
    5 то дискриминира нас РАЗЛИЧНИТЕ ОТ тия който са трансексуални и им отказва да им смени пола в ЖЕНСКИ ,аз много искам да си сменя пола в ЖЕНА ,но по света някъде ще бъде в някоя световна клиника покриваща всички разходи ,Аз съм СЕ ИДЕНТИФИЦИРАЛА ЖЕНА ,И ЩЕ СИ СМЕНЯ ПОЛА В ЖЕНСКИ 👸
  • 3 Анте Павелич

    4 0 Отговор
    Поне нашите влязоха

    Коментиран от #36

  • 4 България е

    16 6 Отговор
    роб на натувските фашисти. Нужно е пак освобождение !
  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 ПСР

    7 2 Отговор
    Проблемите са вътрешни и тежко външни-това е факт.Отвън,политиките са крайно противоречиви.Не е логично,ЕП и ЕК,както и 25 държави,да са на"ДА"за БГ и РО,2 да резистират.Вътрешните недоделки ги знаем.Има обаче безпринципност и тотална липса на солидарност.Има огромен натиск по границата с Турция.Когато бпат ми е в затруднение,първо му помагам,а после критикувам.
  • 7 Банкер

    22 2 Отговор
    Забележете огромното лицемерие на ЕС.
    Имаше две проверки от ЕК за изпълнение на критериите за членство на страната ни в Шенген.
    И двете завършиха с положителни за България доклади. В допълнение посолството на Австрия в София имаше проверка, също положителна. Резултатите от тези проверки категорично показаха, че България покрива всички критерии за членство в Шенген.
    Невлизането ни в Шенген е заради фарисейщината на ЕС. Истината е, че сме изпълнили критериите за членство още през 2011 г. и процедурата, поради която не сме членове, е спирана от една или друга държава по критерии на целесъобразност. Това няма нищо общо с правото. Ако следваме буквата на закона, отдавна трябваше да сме членове.
    А в същото време виждаме, как ЕС може и заобикаля унгарското вето на пакета финансова помощ за Украйна, но за нас не може и не се прави.
  • 8 Фрасетата вън от ЕС

    10 1 Отговор
    Трафик на мигрантите с кораби и ги вкарват в Европа.
  • 9 Русе

    12 1 Отговор

    До коментар #1 от "Последния Софиянец":

    Никой на Балканите не харесва България, само Румъния може, но това е просто интерес, всички останали на Балканите си дружат и седят по кръчмите заедно

    Коментиран от #26, #48

  • 10 хихи

    16 3 Отговор
    една единствена Причина:
    Некадърни и корумпирани политици
  • 11 Защото сме православни

    15 3 Отговор

    До коментар #1 от "Последния Софиянец":

    .....католиците и евро/е...йските протестанти не ни смятат за хора-християни. Четете първите истории на България , писани от католици -"българи" и ще се убедите.

    Коментиран от #56

  • 12 ха сега де!

    16 2 Отговор
    Накратко, Нидерландия и Австрия казаха или по точно потвърдиха това, което по голямата част от обикновените българи говорят от десетилетия.
  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 Пловдив 1912

    11 0 Отговор
    Правят , това , което правят Австрия и Холандия , защото могат да си го позволят, а и защото на никой не му пука за България и обикновения българин , иначе не мога да си обясня безхаберието за дадените евра , по евро-програми...които така и не достигнаха до тези , които имаха нужда , за да вдигнат икономиката и стандарта на хората, потънаха в разни чекмеджета

    Коментиран от #18

  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 Ева Лореда 👸

    4 5 Отговор

    До коментар #13 от "Банкер":

    Може ,но само си противоречиш ,Само българия е кофти и неграмотна в тия неща ,не ги разбирате, затова е аутсайдер от всякъде ритана и презирана ,ПОЛ Е БИОЛОГИЧНО ДАДЕН АКО СИ РОДЕН мъж ,например ,НО СЕ ЧУВСТВАШ ЖЕНА ,ПОЛА ТИ Е ДАДЕН ПО РОЖДЕНИЕ ,В ВСЕКИ ОТ НАС ИМА ЕДНА ХИКС ЖЕНСКА ХРОМОЗОМА ,ПРИ РАЖДАНЕТО СЕ СМЕСВАТ С ИГРЕК ЗАТОВА ТАКА СЕ ОБЪРКВА РАБОТАТА ,ХИКС ЖЕНСКИ ХРОМОЗОМИ ПОВЕЧЕТО ОТИВАТ В МОЗЪКА И ТАМ СЕ СЪБИРА ЖЕНСКИЯ ЕСТРОГЕН ,ТАКА ЧЕ БИОЛОГИЧНО МОЖЕ ДА,СЕ СМЕНИ ПОЛА В ЖЕНСКИ ,КАКТО И ПРИ ТЕБ Е ТОЧНО ЖЕНСКИ КОЛКОТО И ПРИ МЕН ,ДОРИ АДАМ Е БИЛ ЖЕНА ЗАТВОРЕН В СОБСТВЕНИЯ СИ КАПАН ,ЗАТОВА БОГ СЕ СМИЛИЛ И ОТ НЕГО ИЗКАРАЛ ПО ДОБРАТА МУ ПЪРВОНАЧАЛНА ВЕРСИЯ ЕВА ,А ТЯ Е ЖЕНА СЕЩАЙ СЕ

    Коментиран от #20

  • 17 Банкер

    6 0 Отговор

    До коментар #15 от "Ева Лореда 👸":

    Не разбрах, как БИОЛОГИЧНО се сменя пол??

    Коментиран от #21

  • 18 Айде бе...

    6 3 Отговор

    До коментар #14 от "Пловдив 1912":

    А даваш ли си сметка кой е отговорен и причина за да "потънат в разни чекмеджета" или просто търсиш виновник изключвайки напълно себе си? Във всеки случай не Европа е виновна или поне не носи основната вина, че над 30 години продължаваме да търпим и преизбираме едни и същи мушмуроци, които непрекъснато ни лъжат, крадат, мародерстват и на всичко отгоре сами си пишат и гласуват безполезни за народа закони, позволяващи им да продължат го правят..

    Коментиран от #47

  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 Банкер

    12 0 Отговор

    До коментар #16 от "Ева Лореда 👸":

    Има едни неща в науката - Х и У хромозомите..
    Плодът си има пол още в момента на съединяването на яйцеклетката със сперматозоида.
    Не разбрах, как после БИОЛОГИЧНО се сменя пол??

    Коментиран от #24

  • 21 Прочети коментар

    1 2 Отговор

    До коментар #17 от "Банкер":

    16 ,и 19 и ще разберете ме биологично е напълно възможно ,и е доказано дори
  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 23 НИДЕРЛАНДСКИ СИЖУК

    2 3 Отговор
    1. БАЦО
    2.БАЦО
    3.БАЦО
    4.БАЦО
  • 24 Ева Лореда 👸

    1 9 Отговор

    До коментар #20 от "Банкер":

    XX xy но ако е хикс и хикс ,на случаен принцип игрек го измества ,затова е объркването , другите клетки хикс отиват в Мозъка и практично е възможно смяна на пола и слагане на женски гениталий и ЕСТРОГЕН хормонално лечение от глава до пети ,могат да те преобразат в буквално в ЖЕНА ,най добрите световни хирурзи ,доказано е че биологично роден ,могат да го преубразуват с много добри и сръчни операции в биологична ЖЕНА ,но хората живеят в лъжи истинската наука е хирургическата само

    Коментиран от #28, #30

  • 25 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 26 ценов

    9 0 Отговор

    До коментар #9 от "Русе":

    Е как да ни харесват,като ние от всякъде граничим де факто със себе си!
  • 27 Перо

    8 1 Отговор
    Пълни глупости на БГ екипа на DW! Кой е длъжен да храни икономически имигранти,да им плаща наема,да дава пари на ръка,да плаща здравни и социални осигуровки,детски надбавки и т.н. на 100,000 човека! Това е непосилно бреме,по вина на некадърната и корумпирана българска,гранична полиция,която е абдикирала от своите задължения и допуска преминаването на около 1100 нелегални престъпници,преминаващи незаконно с бояджийски стълби,през оградата и установяващи се на Запад! Да не говорим за силно занижените и условни присъди за убийство на служебни лица и обикновени граждани,неработеща съдебна система,както и пълната неприкосновеност и неподсъдност на Гл.Прокурор! Корупцията,безхаберието и т.н.. БГ се явява риск за сигурността на ЕС! Министърът на МВР на Австрия беше точен и лаконичен за БГ и говорещ с неоспорими факти, установени от тяхната полиция! Единствено недопустимо от ЕС е нерагламентираното положение с икономическата имиграция и процедурите,които да се следват,защото Меркел ги покани,без да осигури въздушен и морски коридор! Иначе,единствено законно място за преминаващите през границите си остава ГКПП!
  • 28 Рона

    6 1 Отговор

    До коментар #24 от "Ева Лореда 👸":

    ЕСТРОГЕНЪТ е хормон не ген!!! Хващай пътя с глупавите си теории.

    Коментиран от #32

  • 29 ИСТИНАТА

    4 6 Отговор
    Няма да има никакъв кабинет Габровски!

    България ще продължава да затъва,
    докато престъпниците Борисов и Гешев тежат на шията И!

    ГЛАСЪТ на ИСТИНАТА

    "Няма руска нация, а руският език е диалект на украинския."
    Това написа депутатът от латвийския парламент Александър Кирщейнс в Twitter,
    Изявлението му отекна силно в Руската федерация,
    предизвиквайки бурен отзвук сред руските обикновените потребители.

    Реакция имаше и от говорителката на руското външно министерство Мария Захарова.
    А руското издание "РИА Новости" определи изказването на латвийския парламентарист
    като "оскърбление за Русия".

    Вярно е, че руския е диалект на украинския,
    но ще доуточним още,че
    украинският език е диалект на българския в казашка Запорожка Аспарухова България.

    Киприян Българина от рода Цамблак
    е ученик на Патриарх Евтимий.
    Цариградският патриарх Филотей
    поставя св. Киприан за киевски и литовски митрополит (1375 година )
    и на цяла Русия.

    Депутатът от латвийския парламент Александър Кирщейнс
    наскоро публикува карта на разпадналата се РСФСР.
    След авантюрата на Путлер в Украйна.

    Коментиран от #54

  • 30 Банкер

    8 0 Отговор

    До коментар #24 от "Ева Лореда 👸":

    Хирургическата смяна на пола( т.е. само физически) се счита за единствения признат от медицината метод за лечение(манипулация) на транссексуалността. И това си го пише официално.
  • 31 Роня

    3 2 Отговор

    До коментар #22 от "Банкер":

    Уважаеми, религията е създадена да подчини хората и в същото време им даде вяра за по-добри дни. Вие отлично го знаете. Видно от коментарите Ви сте интелигентен човек.
  • 32 Ева Лореда 👸

    1 1 Отговор

    До коментар #28 от "Рона":

    Знам че хормон ЕСТРОГЕН и то женски ,правят ти хормонално лечение ,а гена е ХИКС ,теорията ми е правилна ,прочети го пак в мозъка има много повече женски клетки хикс ГЕНА и ХОРМОНА СА РАЗЛИЧНИ НЕЩА, НО СЕ СЪЧЕТАВАТ ДОНЯКЪДЕ

    Коментиран от #35

  • 33 0000

    3 5 Отговор
    На Българина му липсва човешинката,само омраза,жлъч,като Юлиян Вергов пребива беззащитна жена ,в дискотеката номерата му не минават дай ще излеем комплексите и омразата като пребия жена,сега в Париж,Женева ,Франкфурт,хората са на коледния базар,глпвайн с вурст позитивни

    Коментиран от #34

  • 34 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 35 Роня

    3 0 Отговор

    До коментар #32 от "Ева Лореда 👸":

    А ПРОГЕСТЕРОНЪТ къде го изяде? Хормоните влияят на човек да създаде ХАРАКТЕРА си, но не му променят пола! Аз съм жена с наличие на голямо количество ПРОГЕСТЕРОН, което освен че ми придава мъжки характер, му пречи при зачеване - трудно се случва бременност.
  • 36 Да де

    0 0 Отговор

    До коментар #3 от "Анте Павелич":

    Усташите

    Коментиран от #39

  • 37 Васил

    4 3 Отговор
    Причините са Герб Дпс БZП и Гешев имената се знаят отдавна.
  • 38 Роня Р.Караманска

    1 0 Отговор
    Причините България да не я искат в Шенген са много повече от 4. Сега нямам време да пиша. Имам си работа до към 18,30 ч. Приятен ден на всички!
  • 39 Пак кусури тражиш

    0 0 Отговор

    До коментар #36 от "Да де":

    Казва се Матица Хърватска.А да се не впуска в подробности на остроумно казан коментар,комуто ти отговори
  • 40 ЕДГАР КЕЙСИ

    3 4 Отговор
    ПРИЧИНАТА Е ........... (П)РЕЗИДЕНТА ФИГУРАНТ , КОЙТО Е ....... РУСКИ ШПИОНИН ..,... ФАКТ ! ОТ ДВЕ ГОДИНИ , ТОЙ РАЗРУШАВА ....... БЪЛГАРИЯ ....... ФАКТ !

    Коментиран от #42

  • 41 тука има --тука нема

    2 0 Отговор
    Най важната причина е, че в мисленето на повечето хора е залегнало правилото друг да решава собствените им проблеми и вместо да предприемат адекватни действия по решаването им чакат външни фактори, като Европа, Русия, Америка или поне някой месия да се появи и с магическа пръчка да им подреди живота точно по техен вкус. Така от самото начало до сега продължаваме да избираме за управници чужди мароинетки или популисти, като бивш монарх, пожарникар, чалгаджия и още какви ли не.
  • 42 Роня Р.Караманска

    5 2 Отговор

    До коментар #40 от "ЕДГАР КЕЙСИ":

    Всички управлявали от 1989 "демократи" имат вина. Не я прехвърляйте на Радев.
  • 43 Дойче веле

    3 0 Отговор
    🏳️‍🌈🖕🖕🖕🚮
  • 44 Ала-бала-портокала

    9 2 Отговор
    4 причини - ала-бала-портокала! Най-важната причина е транспортният коридор Пирея/Солун - Петрохан - Лом/р. Дунав. Тръгне ли този коридор товарооборотът на Ротердам спада с 50%. Това се пресметнали евреите на германоезичните народи - нидълендците. Нима сега през Ротердам не минава най-големият трафик на наркотици,кантрабанда,жива плът и кървави диаманти от Африка? Влезе ли България в Шенген 50% от трафика от Азия и Близкия изток ще се пенасочи през България и р.Дунав защото този маршрут е много по-къс,по-евтин и по-бърз.
  • 45 Яне Сандански

    4 0 Отговор
    Поредната боза на Дойче веле .Най нечетния сайт ,с най изтрити коментари и статии само ,Дойче веле ,бесарабски фронт и някоя и друга англосаксонска медия .Нищо свястно .Днес в други сайтове и вестници куп новини ,тук едно и също всеки боже ден и по няколко пъти в деня се повтарят едни и същи неща .Жалка история .

    Коментиран от #57

  • 46 Хрельовата кула

    4 2 Отговор
    Най-важният ни враг са корупцията и съдебният произвол в България. Не знам, кой може да ни отърве от собствените ни велможи. Само емиграцията. Другото е борбата, на която дано са способни тези, които идват след нас. Ние сме слабаци. Дано младитеуспеят да организират живота си тук по друг начин.
  • 47 Пловдив 1912

    6 1 Отговор

    До коментар #18 от "Айде бе...":

    Честно казано, не вярвам вече на никой политик, свръзвам ги само с далавера и кражба ...
    Мисля , че за България и българите трудно ще има спасение със сегашното положение...
    Също мисля , че САЩ имат план за територията след българите...
    Мисля също , че сме обречени като народ , за жалост...
    Според мен , разбира се ....

    Коментиран от #49, #51

  • 48 Не е верно

    4 0 Отговор

    До коментар #9 от "Русе":

    Преди да се влезе в ЕС,преди 2004 за слаби бройки се имаше Румъния,Македония.Сега.И Бг и Румения си гледат граничен контрол,така както и Унгария.Нямаше разлика в контрола на рум.граница и на б.Бихоркерестеш,но тумбите просяци ром-румънци плъзнали с Скандинавия,нашите ром-българи с техните изпълнения в Германия и Бенелюкса слагат капки катран в кацата с мед.
  • 49 Айде бе...

    4 4 Отговор

    До коментар #47 от "Пловдив 1912":

    Всъщност точно така разсъждава всеки за когото единствената надежда е някой друг да му подреди държавата, а той да си гледа спокойствието. За информация тези от държавите на запад, на които все още продължаваме да завиждаме поне за подредения живот, а и не само това, сами и с всякакви похвати са извоювали правата и заплатите си. Точно те сами са принудили политиците и фабрикантите си още след ВСВ да се съобразяват с народа, а не са чакали сами да се сетят или някой друг да ги принуди. При тях също вече се намира по някой, който да се опитва да шмекерува, но все още повечето си дават сметка, че няма да им се размине леко и нямат смелост да се самозабравят както масово става у нас.
  • 50 Ямболски парцал

    4 1 Отговор
    Да му сeизсера на шенгена

    Коментиран от #53

  • 51 А бе,пловдивсчийя

    5 0 Отговор

    До коментар #47 от "Пловдив 1912":

    Кат ходихме в милицията да си вземем международен паспорт и с трепет разлиствайки го,там на корицата пишеше,че гражданинът на НРБ трябва да съблюдава и изпълнява разпоредбите в чуждата страна и по никакъв начин да не излага доброто име на хубавата си страна.Бедна ти е фантазията с тия роми от Столипиново в Рур Гебиет и Ниедерланд кво правят.Ами румънските им так как да кажа в Скандинавия?Те за тва Холандия и Швеция пускат.Амо ония в камионите хладилници пакистански вкочанясали трупове малко ли беха в Австрия.Шоферите бълг.роми

    Коментиран от #55

  • 52 ПЕТКО ЛИЛОВ ОССЕ български пед-ас

    5 0 Отговор
    Коментара е доста унизителен за България , но Зелето вижда само чуждите проблеми но не и своите . А не беше ли Меркел тази която така да се каже ПОКАНИ емигрантите в ЕС за да и ПОДСИЛИЛИ икономиката . И какво трябваше да направим тогава ? Защо никой не преминаваше границата до 1990 г. както сега ? Защото имахме държава . Последното което Зелето не споменава е че България винаги ще си остане придатък към ЕС а не пълноправен член докато започнем да се самоуважаваме например като Унгария .
  • 53 оная с курабийките

    2 0 Отговор

    До коментар #50 от "Ямболски парцал":

    Да му сeизсера на ЕС
  • 54 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 55 Да бе,че после и гробове им направили

    1 0 Отговор

    До коментар #51 от "А бе,пловдивсчийя":

    Е коя е тая държава,кои са тия власти да не се възмутят и да кажат няма Шенген за България и Румъния?Минавам с влака за Унгария и на Епископия Бигор румънците буквално го разкостиха.На Бихоркерестеш унгарски рендьоршек-госпожи в униформи погледнаха личната карта,сложиха я там на техните пенизи и гуд лак!Чао до друг път.И все някой виновен,все грешката у друг,а ма.н..галите от Румъния и Бг си вършеят
  • 56 А ти не знаеш ли?

    0 1 Отговор

    До коментар #11 от "Защото сме православни":

    Орбан Виктор нашият човек и той католическа вяра.Това показва,че тезата ти пак издиша.
  • 57 А пък Я не Сандански

    0 0 Отговор

    До коментар #45 от "Яне Сандански":

    А кой те кара да четеш, че чак и да пишеш? Поне си мълчи, да не те разберат колко ти е пипето!
  • 58 дядото

    2 0 Отговор
    и отново същото-много думи,част от тях празни думи,криещи истинските причини
  • 59 Бай Иван

    3 0 Отговор
    А Холандия защо си промени името, че вече не си спомням??!! И как е възможно държава, която се срамува от името си и го променя, да дава акъл за държава, която повече от 1300 години, а според други - повече от 1600 години носи едно име - България.
  • 60 Болярин

    2 0 Отговор
    Тежкият конструктивен дефект не е нещо друго, освен ЯЛОВИТЕ ни политически "ВЕЛИЧИЯ" ! Щом една РСМ се ГАВРИ с България, какво да очакваме от ЕС !!?
    Пресен пример с Румъния ! БОЙКОТ НА ВСИЧКО СВЪРЗАНО С НИДЕРЛАНДИЯ И АВСТРИЯ !!! А нашите ПОЛИТИЧЕСКИ ИНВАЛИДИ се крият, като ...
  • 61 Осата

    1 0 Отговор
    Кои са хОландците- наследници на източно- индийската компания!
  • 62 нормален

    0 0 Отговор
    Ако имат мозък българските политици да товарят автобуси на турската граница с мигранти и да ги изпращат на меркел която ги покани какви са тия меки китки дето сме избрали в парламента чак не мога да повярвам всичкото братко е подлога всеки един си намира на кого да стане подлога няма достойнство няма дълг няма чест всичко е в името на парата няма вече и следа от възпитанието което получавахме при социализма
  • 63 Панов

    1 0 Отговор
    Основната причина е че службите за сигурност и висшата държавна администрация са подвластни на Кремъл.