8 Декември, 2022 18:06 4 244 21

Букурещ предупреждава: Австрия ще плаща за икономическите загуби на Румъния, ако страната не влезе в Шенген

  • еврозона-
  • шенген-
  • румъния-
  • карл нехамер

През тези 11 години, в които не станахме част от Шенгенското пространство, сумата от загубите на база БВП е около 25 милиарда евро, добави Николеску

Букурещ предупреждава: Австрия ще плаща за икономическите загуби на Румъния, ако страната не влезе в Шенген - 1
Снимка: Shutterstock

„Ако австрийците ще упражняват политическото си его в Европейския съюз, свързано с предстоящите избори през януари, ще плащат по 200 милиона евро икономически загуби месечно от забавянето на присъединяването на Румъния към Шенген“. Това заяви председателят на Асоциацията за чиста енергия и борба с климатичните промени Ръзван Николеску, цитиран от Aджерпрес. Той направи коментара днес на пресконференция, организирана от Националния съвет на малките и средни частни предприятия в Румъния.

По думите му и австрийският канцлер Карл Нехамер, и австрийският вътрешен министър Герхард Карнер на практика се опитват да вземат за заложници всички ценности и принципи на Европейския съюз от създаването на организацията.

„Не вярвам, че нещата ще останат така. Въпрос на уважение е към 30 милиона румънски и български граждани. Това е и икономически проблем. Ако не го осъзнаем, трябва да отидем до всички наши гранични контролно-пропускателни пунктове на запад и да видим хора там, които стоят с дни, за да преминат граничния пункт. И има километри с тирове“, подчерта Николеску.

"През тези 11 години, в които не станахме част от Шенгенското пространство, сумата от загубите на база БВП е около 25 милиарда евро", добави Николеску, като се позова на анализ, извършен от консултантска компания Биг 4 (Big 4).


Поставете оценка:
Оценка 4.8 от 61 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 електрически Москвич

    70 2 Отговор
    Точно така трябва, а нашите наевани кюфтетаджии мълчат, и се крият от страх. Срам! Е затова ще ни мачкат и подиграват. 🤬
  • 2 И на Кого?

    15 14 Отговор
    На кого ще плати Австрия?

    Коментиран от #12

  • 3 филип ейджи

    46 1 Отговор
    все пак хитлер е австриец

    Коментиран от #13

  • 4 Буко Баламата

    52 2 Отговор
    А нашите нещо мъцнаха ли?
  • 5 ЗорЛем

    65 7 Отговор
    Виждаме, че съюза е съюз, самото когато запада трябва да ни ограбва и няма как всички да печелят в тази игра на покер. Защо зорлем се бутаме да влизаме още по-надълбоко в тази тиня ? Източна Европа трябва да се отвори и да развива повече контакти с Китай и изтока, защото суровините, работниците и енергията идва от изток, а от ЕС нито ето от 3-те компонента на икономиката не идва.
  • 6 Гошо

    23 1 Отговор
    Пази ни Господ ейй ,пази ни и нас и влашорите То най вече от самите нас А Честита Коледа и новата 23г Дано съдбата не подлага на изпитание акъла ни ,че то ,не че го нямаме ,ама късно идва И на комшиите от север и на тях да им е честита ,от голям дерт се отървахме и ние и те
  • 7 Сийка

    44 2 Отговор
    Кофти е наследниците на Хитлер и Калтенбрунер да ни прекарват така. Освен това да не забравяме , че Хърватия са католици. А аз от утре няма да зареждам в Шел и за Нова Година няма да си купя мултикукер Филипс.

    Коментиран от #14, #17

  • 8 Бибитко

    19 1 Отговор
    Петстотин години са ги мачкали и им е било хубаво, че сега ли няма да мълчат. Овчедушието явно ни е национална черта.
  • 9 Хихи

    25 5 Отговор
    Сега симпатиите към Русия ще се засилят. Матушката винаги ни е помагала. Скоро фашистите комунисти ще ядат кютек по площадите и ще ръсят зъби по жълтите павета.
  • 10 🇧🇬🇪🇺

    13 9 Отговор
    Средно по два милиарда на година.
    🇧🇬⚡️Загубите за България, от Корупцията в Българската Икономика и от Корупцията на която са подложени Българските Граждани през дванадесет годишното Управление на ГЕРБ и две години безмислено разнопосочно Кадруване на Президента Румен Радев със създаването на Политически Партии като ПП, след това изместване на точката на разговор от Корупция/Съдебна Система към спогодба на Румен Радев с Корупционните ГЕРБ, ДПС, БСП, ИТН коства на Българската Държава и Българските Данакоплащащи от порядък на Четири (4) до Пет (5) Милиарда Евро (€) на година.
    Няма отговори от сегашната власт в лицето на Р.Радев, Дремджиев, Командирът на Гранична Полиция за Случващото се Българските Граници?
    Освен, уверението че щели, били да научили Граначните Полицаи да стрелят, според Началникът на Гранична, главен комисар Росица Димитрова – 10 август 2022, временно изпълняваща длъжността.
    🇧🇬🇪🇺На кой ги разправя тия, тая “кифла от Гранична Полиция?
    ⚡️🇧🇬Корупцията Убива🇧🇬⚡️

    Коментиран от #15

  • 11 Рошко

    24 0 Отговор
    Каква е тази Европа още не мога да разбера, ами да им отворим едно коридорче на емигрантите та да се поправят малко, ние роби ли им сме
  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 Румен Решетников

    5 5 Отговор

    До коментар #3 от "филип ейджи":

    Е,и? И Хърватия, и Румъния, и България бяха съюзници, като първите две пратиха войски в Русия, за разлика от нас! Неразбирам накъде биеш?
  • 14 Гост

    16 1 Отговор

    До коментар #7 от "Сийка":

    И Рошен(Roshen),не купувайте Roshen.

    Коментиран от #20

  • 15 Гост

    6 2 Отговор

    До коментар #10 от "🇧🇬🇪🇺":

    Двама гранични милиционери са ви писали минуси.
  • 16 Реалист

    25 1 Отговор
    Ами крайно време и България и Румъния да започнат да искат сметка! Браво. Да вземем пример от Румъния.
  • 17 голяма работа

    1 0 Отговор

    До коментар #7 от "Сийка":

    Всичко се прави в Китай, особено домакинската електроника.
  • 18 А, така

    3 0 Отговор
    Дайте им да разберат
  • 19 Антируснак

    2 1 Отговор
    И холандските мрши също ке платят! За унижението ни отделно ще се оправяме с тия мизерници у ЕУ...
  • 20 Мирото

    0 2 Отговор

    До коментар #14 от "Гост":

    Рубладжийке, Рошен-ът е украинска фирма, не подвеждай българите...
  • 21 Лошо, много лошо

    0 0 Отговор
    Работеща икономика като румънската, вижда определена икономическа полза от Шенген. А, ние защо се натискаме? - за да започнем да регистрираме всеки мигрант и да го бутнем в лагери, каквито нямаме, а нямаме и пари да обслужваме. Гърция ги затваря на острови и после измъква милиарди от ЕС за това. Да, ама ние не сме нито Гърция, нито дори Румъния. Лошо, много лошо..........
Новини по държави: