Last news in Fakti

7 Декември, 2022 23:23 1 717 14

Президентът: ЕС е най-добрата алтернатива и път, от който няма да се откажем

  • стево пендаровски-
  • северна македония-
  • европейски съюз-
  • нато

Стево Пендаровски изтъкна, че началото на преговорите за членство в ЕС тази година за Република Северна Македония е исторически момент и значителна крачка напред

Президентът: ЕС е най-добрата алтернатива и път, от който няма да се откажем - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Президентът на Република Северна Македония Стево Пендаровски заяви днес в Брюксел, че "ЕС е най-добрата алтернатива и път, от който няма да се откажем", предаде агенция МИА. Президентът говори в Брюксел на среща ЕС-Западни Балкани, организирана от аналитичния център Приятели на Европа.

Президентът изтъкна, че началото на преговорите за членство в ЕС тази година за Република Северна Македония е исторически момент и значителна крачка напред. Той посочи обаче, че началото на този процес същевременно е имало висока цена за страната, имайки предвид противопоставянето на преговорната рамка, която все пак накрая беше приета. Той посочи проучванията на общественото мнение и спада на подкрепата за интеграция в ЕС през последните 18 месеца.

По този път очакваме пълна подкрепа от страна на ЕС, каза той и подчерта необходимостта Западните Балкани да бъдат постоянно във фокуса на внимание на Съюза, не само когато Европа е изправена пред предизвикателства като война или мигрантска криза.

Президентът посочи в дискусията, че са необходими промени както в региона на Западните Балкани, така и в Брюксел, и добави, че докато Съюзът не промени начина на взимане на решения, не може да се очаква голям напредък по отношение на разширяването и на другите политики. Той изтъкна още, че колкото по-малко ЕС присъства в региона, толкова повече се отваря пространство за Русия и за различни тоталитарни методи на управление.

В срещата участваха и премиерите на Черна гора и на Албания Дритан Абазович и Еди Рама.

По-рано днес Пендаровски се срещна с главнокомандващия съюзническите сили в Европа генерал Кристофър Каволи. Президентът бе запознат с текущата дейност на командването и засилването и приспособяването на силите след началото на руската инвазия в Украйна в насока защита на съюзниците в НАТО и намаляване на риска от разширяване на конфликта, съобщи кабинетът на Пендаровски.

Пендаровски потвърди готовността на страната си да даде активен принос в усилията на алианса за изпълнение на стратегическите цели, за запазване на регионалната сигурност и утвърждаване на единството в НАТО. Той подчерта, че в рамките на възможностите си Република Северна Македония ще продължи да оказва военна, хуманитарна и дипломатическа помощ на Украйна с крайна цел прекратяване на военната агресия, защита на демократичните ценности и установяване на мир.

След срещата с Каволи президентът изтъкна пред македонски журналисти, че Република Северна Македония е заинтересувана да открие на своя територия център за кибер сигурност. Станало е дума и за въпроси от регионално значение, както и за състоянието на сигурността в Косово, където Република Северна Македония участва в мисията на НАТО КейФОР с контингент от 65 войници.


Поставете оценка:
Оценка 1.9 от 20 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 ТОВА НЕЩАСТНО ФАШИСТКО

    15 2 Отговор
    СДРУЖЕНИЕ. СИ. ОТИВА..,
  • 3 еничарите на България

    12 2 Отговор
    На него може и да му е добре , пари текат от всякъде , разхожда се из Европа и ходи по “червени килими“ , всичко около него е луксозно и безплатно , но каква полза имат болшинството от хората в България ....никаква ! Така и така си управляват в полза на чуждите държави , не можем и с избори да се отървем от тях , защото си имат кодове на флашки , други си печатат бюлетини ....да си дерибействат там и да не говорят неща , които нямат нищо общо с действителноста в държавата .
  • 4 ТРАК🇯🇵🇩🇪🇮🇹🇮🇷🇺🇦🇧🇬

    8 2 Отговор
    ХА ХА МЪ-РЛЬОВЦИ КОМУНИСТИЧЕСКИ БОЛШЕВИШКИ
  • 5 Диоген

    13 1 Отговор
    Защо всички европейски МАРИОНЕТКИ започват да говорят за ЕС, когато искат да кажат нещо за НАТО ?!
  • 6 Орцето

    3 1 Отговор
    Стево бре,хади да улизаме бръжко у Еуропската Уния оти врло ми се рипа на гей-парадот бре!
  • 7 Маринов

    8 2 Отговор
    Дай БОЖЕ
    всички да се ОМЕТЕТЕ
    на БУНИЩЕТО на ИСТОРИЯТА
    и България
    най- после да се ОСВОБОДИ
    от ВАС и СИЕ
    и НАЛОЖЕНИЯ и Европеиския КОЛОНИАЛИЗАМ!!
  • 8 Македонските фашисти

    5 1 Отговор
    на въжето.
  • 9 Перо

    8 1 Отговор
    Не може с начина на мислене от 50-те и 60-те г., на измислената държава и нация и с титовизма и македонизма да се кандидатства за ЕС, колкото и соросисткия неолиберализъм да напира с фанатичната си шизофринична идеология!
  • 10 Северна Македония

    3 2 Отговор
    Ще цъфнете и вържете с ЕС - няма да ви избяга. Още малко търпение
  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 ЕС- ЗАДЪНЕНИЯ ПЪТ ОТ КОЙТОНЯМА ИЗЛАЗАНЕ

    2 1 Отговор
    ВЛИЗАШ И УМИРАШ ПРАВ !
  • 13 ЕДНИ ЩЕ КРАДАТ А ДРУГИТЕ ЩЕ ГЛЕДАТ

    2 1 Отговор
    В МАКЕДОНИЯ - КАТО ТУК В БЪЛГАРИЯ , БОЙКО СЕ НАКРАДЕ НИЕ ОБЕДНЯХМЕ КАТО НИКОГА ! МНОГО ХОРА ДНЕС УМИРАТ В БЪЛГАРИЯ ОТ ГЛАД - ТОВА Е ЕС
  • 14 КАВО И ПРЕЧИ НА МАКЕДОНИЯ ДА СИ СЕ ЖЕНЯТ

    2 1 Отговор
    ЕДНОПОЛОВО АМИ ТРЯБВА В ЕС ДА ВЛИЗАТ !? НЕ ГИ РАЗБИРАМ !
Новини по държави: