Last news in Fakti

30 Декември, 2022 09:04 3 428 30

Защо изтребваме прилепите у нас с пестициди? Нада Тошева пред ФАКТИ

  • нада-
  • тошева-
  • прилепи-
  • костенурки-
  • природа-
  • птици-
  • животни-
  • гори

По официална информация от 2016-а до 2019-а има четири убити кафяви мечки, а популацията им намалява с 82, казва експертът

Защо изтребваме прилепите у нас с пестициди? Нада Тошева пред ФАКТИ - 1
Снимка: Личен архив
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Как човешките дейности подлагат животинските видове на риск и защо? Разбира се, става въпрос за обезлесяване, замърсяване, неустойчиви земеделски практики (в това число свърхизползване на пестициди, разораване на пасища), неустойчиво използване на водите и т.н. По темата пред ФАКТИ говори Нада Тошева от WWF България.

- Г-жо Тошева, защо популациите на редица застрашени животински видове в България са изложени на риск?
-
България не е изключение от останалите страни в света. За последните 50 години относителното обилие на популациите в света е намаляло с почти 70%. Това означава от една страна, че се е увеличил броят на видовете, които са изчезнали или са станали по-застрашени, а от друга – много от популациите са претърпели негативни промени, включително срив. В световен план между 1-2,5% от птиците, бозайниците, земноводните, влечугите и рибите са изчезнали, а популационното изобилие и генетичното разнообразие е намаляло. Да не забравяме и промените в климата, тъй като затоплянето и променящите се модели на валежите влияят на храненето и размножаването на видовете. Ако към този микс от заплахи добавим и незаконното убиване и улавяне на животински видове – за търговия, трофеи, храна, домашни любимци, както и в стремежа за предотвратяване на конфликти с домашни животни, то тогава натискът върху дивите животни става още по-голям. Точно затова, за да опазим дома на дивите животни у нас, ние, от WWF, стартирахме кампанията си „Общ дом. Общо бъдеще.“ Нейната цел е да спомогне за изграждането на бъдеще, в което хората живеят в хармония с природата и нейните обитатели. Правим всичко възможно да опазваме старите гори, да създаваме нови, да възстановяваме деградирали екосистеми, да съблюдаваме спазването на закона в защитените територии, да се грижим за реките и за местообитанията на дивите животни, както и за поминъка на местните общности, зависещи от природата. Сами обаче няма да се справим. Това е амбициозна цел, която можем да постигнем единствено заедно. Имаме нужда от подкрепата на всеки, който обича природата и иска да я запази такава, каквато я знае, за я имат децата и внуците ни.

- Какви са заключенията от първото мащабно проучване за размера на закононарушенията срещу дивата природа у нас?
-
Първото по рода си проучване за мащаба на закононарушенията срещу дивата природа у нас, изготвено от WWF България въз основа на информация, получена от институциите, показва, че най-честите жертви на закононарушения или престъпления са птици (2089), следвани от бозайници (307) и влечуги (244). Наличните данни сочат, че за периода 2016-2020 г. в съда са внесени 32 обвинителни акта общо за всички престъпления срещу дивата природа (тук не попадат престъпленията в горите – незаконни сечи и др.). Основно обвиненията са за незаконен лов и риболов. Не са внесени актове за митнически престъпления, а през последните три години липсват обвинения и за увреждане на защитените територии или местообитания.

- Имате статистика за пострадали диви животни. Колко са?
- Проучването ни установи, че пострадалите животни, регистрирани от институции, са много по-малко от преминалите през рехабилитационни центрове в страната. РИОСВ, например, дава данни за малко над 2000 пострадали птици. За същия период през Спасителния център за диви животни на „Зелени Балкани“ в Стара Загора са преминали повече от 8000 животни.
Пак по официална информация е имало четири убити кафяви мечки. Сигнали към експерти на терен, както и данни от националния мониторинг, обаче сочат намаляване на популацията с 82 мечки от 2016 до 2019 г.

Официално се съобщава и за една убита дива коза – случай от 2017 г. в Национален парк „Пирин“. Но публикации в медии и сайтове на природозащитни организации показват, че е имало 21 убити диви кози.

Това са само няколко примера, но те показват, че липсва единен подход за събиране на данни за закононарушенията срещу дивата природа. Няма междуведомствен достъп до тази информация, самата тя не се анализира, за да се разбере мащабът на проблема с престъпленията срещу дивата природа.

- Споменахте, че двата най-големи рехабилитационни центъра за диви животни у нас са регистрирали в пъти повече ранени животни. Как става това?
-
Да, така е. Двата активно работещи спасителни центъра – Спасителния център за диви животни на „Зелени Балкани“ в Стара Загора и Центърът за рехабилитация и размножаване на сухоземни костенурки на фондация „Геа Челония“ регистрират в пъти повече пострадали диви животни за 5-годишния период на проучването. Данните сочат, че през първия са преминали 8219 ранени птици, а вторият е обгрижил над 1100 сухоземни костенурки.

- Защо нашето законодателство не защитава достатъчно категорично намиращите се под заплаха животни?
Освен конституцията на Република България съществуват редица закони и подзаконови нормативни актове, които осигуряват опазването на околната среда и предвиждат санкционни разпоредби за нарушения и престъпления срещу дивите животни. Въпросът е, че някои от санкциите – например, глоби или имуществени санкции за защитени видове, не са актуализирани и са по-ниски в сравнение с тези, предвидени в по-новия Закон за рибарство и аквакултури. Общата стойност на глобите, наложени от ИАРА, е близо 3.5 пъти по-висока от наложените глоби от РИОСВ. Така излиза, че т.н. икономически видове са по-ценни от защитените видове.
Докладът констатира и голям брой случаи, в които има припокриваща се компетентност. Тоест, едновременно структури и служители на Министерството на околната среда и водите, Министерството на земеделието, Министерството на вътрешните работи, кметове и/или областни управители могат да установяват административни нарушения и/или да издават наказателни постановления, без да е осигурена междуведомствена координация. Освен това правоприлагащите и разследващите органи срещат трудности да намерят подходящи вещи лица и експерти, които могат да определят дали засегнат от закононарушение екземпляр е от защитен вид и да изготвят необходимите експертизи. В същото време в Наказателния кодекс липсва определение за защитен вид и предвидените наказания в него не са достатъчни, за да осигурят превенция срещу престъпления срещу дивата природа.

- У нас живеят 33 от 35-те европейски вида прилепи, но ситуацията при тях е тревожна. Разкажете повече?
-
Прилепите са много чувствителни към средата, която обитават. Видовете, които се срещат в България, се хранят само с насекоми и изяждат огромно количество от тях, включително вредители. Те не нанасят щети на селското стопанство, не се хранят с домашни продукти и противно на широкоразпространеното мнение не обитават канализацията. Голям проблем при прилепите е прекомерното използване на пестициди, които ги тровят чрез основната им храна – насекомите. Друг голям проблем е унищожаването на естествените им местообитания – пещери, стари гори, влажни зони и безпокойството, особено през периода на хибернация, когато са най-уязвими и когато могат да загубят целия си енергиен запас, който им е необходим, за да изкарат зимата. Най-често безпокойството се случва, когато се влиза в галерии на пещери, в които зимуват прилепи, или се разрушават стари сгради през зимата.

- Що за мода е да си вземеш костенурка от дивата природа за домашен любимец...
Съвременник на динозаврите, костенурката е едно от най-древните оцелели в природата животни. Двата вида сухоземни костенурки, които се срещат в България – шипобедрената и шипоопашатата, са световно застрашени. Освен че изчезват местата, където костенурките се хранят и размножават, те са обект и на бракониерство – за домашни любимци, за правене на сувенири от корубата им, за храна.
В същото време костенурките не са агресивни. Тромави са и е лесно да бъдат уловени. Костенурките живеят на ограничена територия, към която, както и хората, силно се привързват. За разлика от повечето животни, които бягат при опасност, костенурката остава на място, скрива се в черупката си и чака заплахата да отмине. Много хора вземат костенурки от дивата природа, защото не знаят, че са редки, а други пък именно заради желанието им да притежават рядък вид.

Най-често костенурките се отглеждат неправилно – при пълна липса на директна слънчева светлина, на вода, не успяват да им осигурят необходимите хранителни вещества, нужни за формиране и поддържане на черупката им.

Много често стават жертви на ухапвания от кучета, на трафика в населените места, на косачки в дворовете... „По-модерно“ е да оставиш костенурката в дивата природа. Снимай я, сподели снимката с приятели. Ако пък костенурката е пострадала, подай сигнал на 112 или на телефона на фондация „Геа Челония“. Ако видиш някой, който има сухоземна костенурка за домашен любимец, попитай го откъде е. Изземването, отглеждането и притежаването на костенурки от дивата природа или части от тях е престъпление.


Поставете оценка:
Оценка 1.7 от 11 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Пенсионерка

    40 2 Отговор
    изтребват и пенсионерите !!!
  • 2 гълъбица Гица

    26 2 Отговор
    Защо изтребваме прилепите у нас ?А защо изтребваме глиганите у нас с пушки? Убили 13 животни....не можаха ли два-три,а не цели 13? Месо ли ще продават?
  • 3 пфууууу

    29 18 Отговор
    Тая па за какво се загрижила...аман от умоболни вегано-био-еко-зелени изпедепцани женддъри. Хората, за хората трябва да се грижим!!!
  • 4 Ивелина Станкова

    26 3 Отговор
    Пенсионерите са на прицел от депутатите не от сега.
  • 5 шишарка нашишкана

    12 3 Отговор
    Не е "пфуууууу",а е фюйюууууууууууу. Питай джендито с тротинетката.
  • 6 Българин

    29 2 Отговор
    Както върви скоро ние ще се самоизтребим. Дано следващите стопанисват територията ни по-добре от нас. Тая прекрасна земя и природа не случиха на хора, дето да ги ценят и пазят...
  • 7 Галилео

    13 15 Отговор
    Изтребваме ги защото носят Ковид!!!
  • 8 щок

    13 3 Отговор
    На пенсионерите управниците не успяват да им осигурят необходимите пенсии за хранителни вещества, нужни за формиране и поддържане на челюстите,зъбите и костите им.
  • 9 Абе

    16 4 Отговор
    Че ние да не сме китайци, че да ядем прилепи? предпочитам агънце, прасенце, мезенце...
  • 10 трясъ

    16 1 Отговор
    Не ги ценят и пазят,а осичат дърветата,опожаряват поляни ,замърсяват реки и езера,избиват животниптици,риби и се държат,като всевластни господари на всичко...на тая планета.
  • 11 Миризлив пор

    16 6 Отговор
    Този "експерт" някога излизал ли е извън офиса? На ясно ли е, че климата се променя! Преди 20 години по това време беше -15 градуса като се затопляше до -5, сега рядко пада под 0 стига до 15. Няма сняг в планините, това води до липса на вода в реките и блатата, липса на вода е липса на насекоми и прилепите измират от глад. От сушата страдат и другите животни, просто няма какво да се яде! Защо им давате трибуна на подобни "зелени глави"?

    Коментиран от #23

  • 12 элфой

    16 3 Отговор
    Дааааа,но за сметка на това отглеждат масово всякакви кучета и ги обличат в зимни дрешки дори. А бедните и бездомни хора не са толкова важни и никой не им обръща внимание. Кучетата вече са на първо място в България.
  • 13 незнайко

    11 3 Отговор
    ПРИЛЕПИТЕ НОСЯТ КОВИД !!! Нали такава беше първоначалната ЛЪЖА !!! Ние не изтребваме прилепите а изтребваме човечеството с цел намаляване на неговата популация . Навсякъде се тръби, че населението застарява а същевременно насърчават раждаемостта, това не го разбирам !!!
  • 14 Земеделец

    21 2 Отговор
    Не само прилепите, с пестициди изтребваме пчелите и мн.др. насекоми и най-вече вредят на човешкото тяло.
    Но този въпрос трябва да го отправите в американското и германското посолство - как Монсанто узакони отровата си в Европа.
  • 15 българина

    13 3 Отговор
    искам да попитам защо западните лицемери за изтреблението! защо във всеки бг град има кучета котки гарги свраки гълъби и какво ли не, но в нито един като кьолн, дюселдорф, брюксел, антверпен,карлсруе или който и да е друг няма??? лицемерното, че тук не ни дават да си решим проблем както те са го решили

    Коментиран от #20

  • 16 Жоро френски

    13 3 Отговор
    Изтребват се хората с тези ниски доходи и високи цени, прилепа ще оцелее, ама човек не, Амин
  • 17 Иванчо

    3 7 Отговор
    Защото разнасят болести.
  • 18 шопендар

    7 3 Отговор
    в уса, фермерите осигуряват на прилепите къщички в градините,и те им помагат в унищожението на вредните насекоми,не изполват химия,и произвеждат екологични продукти.колко просто и ефективно

    Коментиран от #21

  • 19 възрастен

    8 0 Отговор
    само прилепите ли ми те ни изтрепаха и нас еле па със зеленчуците внос дето уж имали контрол на границата ветър и мъгла там се раздават едни пари и драмата е пълна
  • 20 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    1 0 Отговор

    До коментар #15 от "българина":

    голяма ИСТИНА
  • 21 Миризлив пор

    4 0 Отговор

    До коментар #18 от "шопендар":

    Ти на ясно ли си какви глупости пишеш? За да има буболечки то те трябва да има какво да ядат. Обикновено преди да литнат голяма част от летящите се развиват във вода, а тук има региони къде по 6 месеца не вали. Реките почти пресъхват, блатата също. И 100 къщички да сложиш, кога един прилеп няма какво да яде или се изнася на време или умира от глад. Колко до къщичките в щатите, слагат ги около блатата за да контролират популацията на мухи и комари.
  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 23 Гнида

    1 2 Отговор

    До коментар #11 от "Миризлив пор":

    По твоята логика след още 15 години ще празнуваме Коледа по бански .

    Коментиран от #24

  • 24 Миризлив пор

    3 0 Отговор

    До коментар #23 от "Гнида":

    Миналата година в планината по това време имаше над 1 метър сняг и карах ски. Сега излизам по риза, дори не е кално. Моли се да не стане това с банските, но на там сме тръгнали.
  • 25 Къде са журналистите

    3 0 Отговор
    Изтребват се хора бе гнусни Българи що мълчите, МВР и ДАНС убиват за развлечение!
  • 26 САТЪРА НА ХАНА

    4 0 Отговор
    НЕ ВЯРВАМ ЧЕ ЖУРНАЛИСТИТЕ СА СТАНАЛИ
    ТОЛКОВА ТЪПИ
    ....... ВСЕ ИМАМ НАДЕЖДА ЧЕ СЕ ПРАВЯТ НА ТЪПИ ЗА ПАРИ :))
  • 27 д-р

    2 0 Отговор
    нема се учудя догодина и тая ако стане проф. -ужас
  • 28 пенко

    1 0 Отговор
    ЗА КАКВО СА НИ ПРИЛЕПИТЕ !?!?!?!? ПРЪСКАМЕ СРЕЩУ МУХИ И КОМАРИ И ГОТОВО !!!???
  • 29 Да спрем Шестото измиране на видовете

    0 0 Отговор
    , сред които е и homо sapiens От 1900 г. са изчезнали около 20 на сто от основните животински видове. А след индустриалния бум от 1970 насам, изчезването на видовете е с темпове "десетки и стотици пъти по-високи от средното за последните 10 милиона години."
  • 30 ДА ДАДЕМ ОРЪЖИЕ НА НАЦИСТИТЕ

    1 0 Отговор
    ПЪРВА РАДОСТ Е ЗА МЕНЕ !