Last news in Fakti

4 Юли, 2024 06:01 4 947 29

Съвсем не е безобидно: защо Черно море променя цвета си

  • климатични промени-
  • черно море-
  • вода-
  • стеа мария-митева-
  • радослава бекова-
  • природа-
  • бан-
  • фитопланктон

Катаклизми в популациите на морската фауна предизвикват не само природните явления, но и безотговорната човешка дейност

ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Видяхте ли сателитната снимка на НАСА, на която Черно море изглежда тюркоазено синьо, вместо тъмносиньо, какъвто е обикновено цветът му? Докато в медиите и социалните мрежи изменението в цвета на морето се дискутираше оживено, в научните среди в България тази новина не предизвика особена изненада.

На какво се дължи по-светлият цвят на Черно море

Д-р Радослава Бекова, хидробиолог и ихтиолог в Института по океанология към БАН, обясни пред ДВ, че по-светлият цвят на Черно море се дължи на цъфтежа на фитопланктон. Това са микроводорасли, които не могат да се видят с просто око. Затова от плажа може и да не откриете ясна разлика - такава може да се наблюдава само от значителна височина, например от дрон или сателит.

Изследователката обяснява, че явлението е характерно за Черноморието в средата на лятото, но промените в климата и по-високата температура на водата през зимата водят до все по-ранен цъфтеж всяка година. И макар фитопланктонът да не представлява пряка опасност за човека, появата му е сигнал за някои сериозни проблеми в Черно море.

"Нашето Черноморие има проблем с пречиствателните станции, тъй като те са проектирани за определен брой туристи, но заради бума в строителството този капацитет е надхвърлен. По-скоро това е проблемът, отколкото цветът на морето", казва д-р Бекова и припомня за аварията със спуканата пречиствателната тръба под Варненското езеро, която все още не е поправена.

Изследователката отбелязва, че органичните отпадъци в резултат от човешката дейност създават благоприятна среда за популацията на фитопланктона. А това съвсем не е безобидно. Когато фотосинтезира, фитопланктонът черпи кислород от водния слой, в който живеят риби, бентоси и миди. В Черно море богатото на кислород пространство е ограничено до дълбочина от 150 метра, а вследствие на цъфтежа на фитопланктон то става още по-малко, обяснява д-р Бекова. Според изследователката това може да доведе до драстично намаляване на рибната популация в морето.

Черноморските обитатели са изправени и пред друго сериозно предизвикателство - климатичните изменения. Сигурно сте забелязали, че напоследък цацата е по-малко и по-дребна. Това се дължи на по-топлата вода през зимата. "Колкото по-висока температура имаме, толкова по-рано се случва половото съзряване при рибите. А колкото по-малка е рибата, толкова по-некачествен материал дава тя за следващото поколение", казва д-р Бекова и обяснява, че затоплянето не позволява на междинния воден слой в Черно море да стане достатъчно студен и да спира сероводорода от дълбоките води да прониква нагоре при живите организми. Хидробиоложката предупреждава, че ако затоплянето продължи с бързи темпове, има голяма вероятност да се стигне до масова смърт при рибите.

Катаклизми в популациите на морската фауна предизвикват не само природните явления, но и безотговорната човешка дейност. Спомняте ли си кога за последен път сте яли черноморска скумрия? Вероятно е било много отдавна, защото този вид риба е един от безвъзвратно изгубените вследствие на свръхулов и силно замърсяване в Черно море.

Проблемът със замърсяването

Д-р Бекова отбелязва, че с въвеждането на регулации за овладяване на свръхулова в екосистемата постепенно започва да се установява баланс. Борбата със замърсяването обаче продължава. Изследователката разказва за изследване, в рамките на което нейни колеги са открили над 30 частици микропластмаса в рибата барбун и над 1000 частици в морския кефал. В тази връзка д-р Бекова обръща внимание на обезпокоителния факт, че по пътя на хранителната верига тези микрочастици достигат и до човека, а това представлява сериозен проблем. Затова ихтиоложката призовава всички хора и особено туристите по Черноморието да пазят морето и околната среда чисти. "Всеки човек обича да поддържа чистота в собствената си къща, а околната среда е нашата голяма къща. Колкото по-чиста я пазим, толкова по-добре ще се чувстваме ние самите", заключава тя.

Автор: Стеа-Мария Митева


Поставете оценка:
Оценка 4.5 от 39 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 да де

    56 0 Отговор
    Голям цъфтеж пада особено когато от канализацията наторят фитопланктона, а водата даже става лековита като минералната.
  • 2 778

    33 10 Отговор
    Тази информация ДВ да я съобщьт и на Байдън и на шефа на НАТО!
  • 3 Мое мнение

    54 0 Отговор
    "защо Черно море променя цвета си?"....Много ясно защо. Курортен сезон е, хотелите са пълни. Всички тия туристи ядат и пият като за последно и ....всичкото това отива в морето. Отделно от това всякакви отпадъци и химикали се изливат в реките които пак отиват в морето. Ами то е заприличало на септична яма, как няма да си промени цвета. Честита баня на плажуващите!

    Коментиран от #6

  • 4 Ха ха ха

    29 12 Отговор
    Не е не е. Започнете сега пак с мантрата за затопляния, предстоящи катастрофи, плашете на хората, кравешко пърдене и каквото се сетите още. И то точно чрез Дойчевелето-един от рупорите и проводниците на сатанисти те у нас.Всяка възможност използвате, ей!
  • 5 Хъхъ

    42 1 Отговор
    Не е случайно че всеки 2ри се разболява след няколко дни плажуване. После защо българите не ходели по черноморието, е какво да правят там не сме си намерили здравето на улицата все пак
  • 6 Град Козлодуй

    28 0 Отговор

    До коментар #3 от "Мое мнение":

    Много акание и пикане
  • 7 скиф

    21 0 Отговор
    защото е чисто и евтино, както каза управата
  • 8 ........

    20 13 Отговор
    По-добре зелено отколкото кървавочервено както искат едни робовладелци,които по принцип тук не живеят,а са чак зад океана.Същите говорят като побъркани геймъри с изпържен мозък за някакви ресурси все едно пазари не съществуват.
  • 9 Защото

    14 2 Отговор
    флагът е син !
  • 10 Хидробиолог

    34 0 Отговор
    Цветът на морето се ппроменя изключително и само от канализацията.

    Коментиран от #11, #13

  • 11 Затова

    27 2 Отговор

    До коментар #10 от "Хидробиолог":

    се казва Лайноморие !
  • 12 Варненец

    23 0 Отговор
    Аз съм на 70 години. За пръв път този юни забелязвам, че водата е необичайно топла за началото на лятото. И плитчините на градския плаж са покрити с дебел пласт дребни мидени черупки , около 5 мм. От белите продълговати миди. Има и на места по пясъка големи струпвания, изхвърлени от водата. Като че ли е загинала цялата популация, преди да порастне до обичайните размери. А в пясъка трудно се намират характерните мидени черупки, които събират плажуващите за спомен. Дали е само на Варненския плаж или и на други места? Никъде не прочитам коментари за това.

    Коментиран от #16

  • 13 ДОНЧО ГОРСКИЯ

    19 5 Отговор

    До коментар #10 от "Хидробиолог":

    НЕ БЕ САМО ПУТИН Е ВИНОВЕН ЗА ТРАНС ДЖЕНДАРИТЕ ОТ ЗАПАДАЩА ЕВРОПА САМО ТОЙ Е ВИНОВЕН ЗА ВСИЧКО
  • 14 Ми така е, като

    22 0 Отговор
    има постоянно подхранване на водораслите с кафево...
  • 15 факуса

    19 6 Отговор
    ами не е като много други неща в българия,ама това не интересува подлогитесащисани у нас,по важно е да ХВЪРЛЯМЕ пари в осрайна вместо да си оправяме екологията и ред други явно не спешни неща, като линейки и кувьози според продажните ни политици

    Коментиран от #18

  • 16 Гларус

    19 0 Отговор

    До коментар #12 от "Варненец":

    В Бургас е същото. Долу на Градина преди Созопол също го забелязах миналата седмица. Мидичките са дали фира и водата е много мътна.
  • 17 Няма значение

    16 0 Отговор
    колко отходни тръби има, флага ще е син, заповядайте, и плувайте
  • 18 Чичо Митко

    10 14 Отговор

    До коментар #15 от "факуса":

    Никакви пари не сме хвърляли в Украйна. Единствено изнасяме яко оръжие и пълним хазната с данъци. У нас се изсипаха и бая украинци от по-заможните и те вкарват още пари в България. К
  • 19 Защо не се вземат мерки

    5 6 Отговор
    да се дезинфекцира с белина, може и с кислот, в големи количества
  • 20 Оракула от Делфи

    16 2 Отговор
    Имаме учени, нямаме резултати, защото сме безотговорни МОСВ е министерство мижи да те лъжа!
    А специално за Черно море, часът е 12 без една минута!
    Закона в България важи до момента ,докато на някой , като Пеевски или Велчевите братя,
    не им скимне да си направят хотел на пъпа на нос Калиакра!
    Като се има в предвид затвореното количество солена вода и отровния слой под нея ,
    времето за действие изтича , и не дай си боже да се случи , а то ще се случи, рано или късно,
    всички тези нацвъкани 5 звездни хотели, ще станат фабрики за гледане на пилета и кокошки!
    Проблема вече го има и по гръцките острови, но в много по малък обем на цъфтеж!
    Дъното и в Средиземно море е покрито с зелено-кафяв слой от седимент ,който не продуцира морски живот!
    Балтийско море отдавна е отровено, благодарение на пестициди ,хербициди и исекстициди и
    индустриялен Руски и Полски боклук!
    Индустрията разположена по притоците на Черно море е един от замърсителите , в мега формат!
    А войната в Украйна , усложнява този химищески процес значително!
    Нека само си зададем въпроса , защо отглежданата риба в клетки, надхвърли количеството на
    тази, която се развъжда естественно в Световния океан!
    Отговора е свръх улов , и съсипване на естественото размножаване , поради същите тези причини!

    Коментиран от #27

  • 21 де го чукаш де се пука

    12 1 Отговор
    Освен отпадните води от канализации в относително малкото Черно море се вливат и големи реки водещи началата си на хиляди километри от морския бряг и събирайки водите на още повече по малки реки от Европа и Мала Азия. Всички територии през които текат тези реки се обработват и засяват с различни култури, които в съвременното земеделие се третират с огромни количества химически торове и други препарати. Водните разтвори на всички тези химикали се просмукват в реките, а от там в морето. Така торовете действат не само на сушата, а даже много повече в морето и по този начин се помага на различна морска растителност да се размножава безконтролно. Отделно отровите употребявани в селското стопанство оказват влияние освен на растителния и на животинския свят.
  • 22 Бизнесмен Демократ

    13 2 Отговор
    Ще ядете фитопланктон гарниран със сосче от фекалии и сероводород
  • 23 Черно море променя цвета си

    13 9 Отговор
    Защото НАТО и САЩ го замърсяват !
  • 24 Уса

    8 1 Отговор
    Където стъпи мутра трева не никне
  • 25 Кобус

    9 1 Отговор
    "Когато фотосинтезира, фитопланктонът черпи кислород от водния слой," - доколкото си спомням от уроците по биология в гимназията, фотосинтезата е биохимичен процес при който растенията консумират/ЧЕРПЯТ въглероден двуокис, а отделят кислород. Някой е проспал уроците в училище, или това е резултат от съвременната образователна система?

    Коментиран от #26

  • 26 Оракула от Делфи

    7 0 Отговор

    До коментар #25 от "Кобус":

    Цианобактерийте, са проблема приятелю,
    когато те , като големи петна водорасли покриват повърността и умират ,
    се разграждат, но с цената на голямо количество кислород!
    Бедната на кислород вода става токсична , поради няколко странични ефекта ,
    един от тях е достъпа на светлинна до дъното,
    без светлина , там където пък се развъждат малките рибки на дъното умират.
    Водата е отровна и дори и да я вариш ,водата си остава отровна , а и къпането е забранено
    поради алергии и други заболявания !

    Да си чул в България МОСВ да забрани къпането при такива, отровни цъфтежи на водорасли ????
  • 27 Не е точно така

    0 3 Отговор

    До коментар #20 от "Оракула от Делфи":

    Не знам за Пеевски да има хотел на брега на Черно море,но със сигурност Прокопиев има на Бунарджика ,голяма къща с изглед към морето и целия регион е без канализация.Всичко отива в морето.Дори беше заснето. .Това са бивши земеделски земи ,от които се облагоделстваха много олигарси ,днешни" борци срещу мафията " чрез техните политически марионетки.Съответно системно настройват срещу другите през своите проксита за да се отвлече вниманието от техните безобразия.
  • 28 Някой

    8 0 Отговор
    Променя си цвета защото всички пикаят в него, това е известен факт !!
  • 29 Поумнял

    1 3 Отговор
    Тая докторка ми разказа играта! :0 Тая да е чувала нещо за фотосинтеза?! Е?! Ще черпи кислород?! Какво отделя ?! Спестила си отговора! Най - обикновена лъжкиня! Всички растения на тази планета фотосинтезират! Черпят СО 2 , а отделят Кислород! Това се учи в началните класове в училище по Биология!