Last news in Fakti

15 Януари, 2023 22:43 2 837 29

Корупционни скандали: може ли ЕП да изчисти имиджа си?

  • катаргейт-
  • ева кайли-
  • коментар

В края на 2022 в ЕП избухна най-големият корупционен скандал за последните години - т.нар. "Катаргейт"

 Корупционни скандали: може ли ЕП да изчисти имиджа си?  - 1
Снимка: ЕРА/БГНЕС
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Месец след като бе разкрит най-големият корупционен скандал в Европейския парламент (ЕП), нови и нови информации за т.нар. "Катаргейт" продължават да разтърсват Брюксел. Тази седмица белгийската евродепутатка Мари Арена се отказа от поста си начело на Комисията по защита на човешките права, след като призна, че не е съобщила за служебно пътуване до Катар. Страната, която бе домакин на Световното първенство по футбол в края на 2022, е обвинена в даване на подкупи на евродепутати, за да повлияят на политически решения в ЕС. Катар отрича. Арена уточнява, че нейният случай не се разследва от властите, а става дума за административна грешка.

Във връзка с "Катаргейт" редица лица, свързани с ЕП или с неправителствени организации, бяха задържани на 9 декември 2022, а белгийската полиция иззе 1,5 милиона евро. Повечето бяха освободени малко след това. А четирима от арестуваните получиха обвинения няколко дни по-късно, включително бившата заместник-председателка на парламента Ева Кайли - тя е обвинена в корупция, членство в престъпна група и пране на пари. На пленарното заседание в началото на следващата седмица се очаква официално да бъде свален имунитетът на четиримата обвинени.

Животът след "Катаргейт"

След първоначалния шок от мащаба на обвиненията, вече се правят планове за реформа, която да предотврати подобни случаи в бъдеще. Скандалът предизвика безпрецедентна имиджова криза за ЕП и ЕК.

Председателката на Европейския парламент Роберта Мецола предложи на председателите на парламентарните групи план от 14 стъпки. "Честност. Независимост. Отговорност", написа малтийката в Туитър. "Ще продължим напред бързо." Нейните предложения включват адаптационен период за бивши членове на ЕП, в който те трябва да спрат да използват връзките си за лобистка дейност. Друга мярка ще бъде забраната на неофициални приятелски групи между евродепутати и представители на трети държави. Ще бъдат затегнати и правилата за отчитане на срещите с лобисти - всички депутати ще трябва да публикуват информация за срещите си, вместо само по-висшестоящите, както беше досега.

Очаква се предложенията на Мецола да бъдат представени в Страбург в понеделник. Редица парламентарни групи обаче я критикуват. Според Зелените, Левите, ляво-центристките социалисти и демократите, предложените правила не са достатъчно строги.

Последният от редица скандали

Когато подобен скандал се разрази в друг парламент, никой не иска разпускането на институцията, коментира германският евродепутат от Зелените Даниел Фройнд пред ДВ. "Корупционен скандал в Европейския парламент обаче веднага кара политици като Найджъл Фараж и Виктор Орбан да твърдят, че всички там били корумпирани и този парламент трябвало да бъде закрит", казва Фройнд.

Той признава, че е бил разочарован от "Катаргейт", но не и шокиран. Това далеч не е първият корупционен скандал в близо 40-те години, откакто съществува Европейският парламент, казва Фройнд. През 2011 ЕП беше разтърсен от аферата със законовите поправки. Тогава репортери се представиха за лобисти и предложиха пари на евродепутати срещу законови поправки.

По-малките нарушения на вътрешния правилник на ЕП често остават несанкционирани. Германският евродепутат говори за 24 подобни случая в последните 10 години - никой от замесените в тях не е бил санкциониран.

Според Фройнд разкритията около "Катаргейт" са част от една по-мащабна "култура на безнаказаност". Освен това, както посочва депутатът от Зелените, мнозинството в ЕП в миналото многократно е гласувало против реформите за прозрачност. Някои евродепутати, предимно от десницата, предупреждават за въвеждането на тежки бюрократични правила, които биха отблъснали потенциални кандидати. Фройнд обаче не приема тези аргументи: "Извинете, но идеята, че някой няма да се кандидатира за Европейския парламент, защото трябва да попълни няколко формуляра, е просто абсурден аргумент."

Евродепутатите се кандидатират "заради парите"?

Един от често критикуваните аспекти на парламентарния живот е надбавката за разходи в размер на близо 5000 евро на месец, която се прибавя към щедрата годишна заплата. Членовете на ЕП не трябва да оповестяват как се изразходват тези средства - нещо, което според "Трансперънси интернешънъл" трябва да се промени.

"Това привлича хора да работят като евродепутати - а тези, които са в ЕП основно заради парите, са по-склонни да приемат подкупи", заяви пред Дойче Веле Шари Хайндс от "Трансперънси интернешънъл".

"Катаргейт" хвърли светлина върху редица проблеми в ЕП, обяснява Хайндс. Един от тях са недостатъчните правила за срещи между парламентаристи и неправителствени организации, които не фигурират в Регистъра на ЕС за прозрачност. Всички структури, които не са в този списък, не би трябвало да могат да се срещат с депутати, казва Хайндс. Друг проблем е свързан със защитата на сигнализиращите за нередности, която според Хайндс все още е твърде слаба.

За "Трансперънси интернешънъл" предложенията на Мецола са добри, но големият недостатък, е че все още се разчита на "самоприлагане". Фройнд изтъква същия проблем, като призовава за външен, независим орган, който да налага спазването на правилата.

Дали "Катаргейт" е потенциална повратна точка за парламента? В момента много членове на ЕП изглеждат заинтересовани да изчистят международната му репутация възможно най-бързо. Въпросът е дали тази воля ще бъде все така силна, когато предложените реформи бъдат гласувани през следващите месеци. "Надявам се, че мнозинството ще бъде налице", казва Фройнд. "Ако ме попитате днес дали съм сигурен, че това ще се случи? Не, не съм сигурен."


Поставете оценка:
Оценка 1.7 от 12 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Кфлфо

    5 18 Отговор
    Руските форуми са заляти от патриотизъм - истински, неподправен!
    Вярват, че войната е справедлива!
    Това изглежда автентична реакция.
    На този фон ме изненадва абсолютното им единство в пълната им увереност, че политиците им са корумпирани, много корумпирани!

    Коментиран от #8, #19

  • 3 Сандо

    39 1 Отговор
    Корупцията е част от системата и като такава тя не може да бъде премахната.Останалото са приказки за наивници .
  • 4 ТаУмВзе

    35 0 Отговор
    След Фалита на Европа всичко е възможно по принцип. Например Халифат.
  • 5 Тото

    54 2 Отговор
    Евро парламент пълен със джендъри,крадци,измамници,подлеци и лицемери НЕЕ нужен на никой .
  • 6 Никога!

    36 3 Отговор
    ЕС е минало.
  • 7 Мая

    47 2 Отговор
    Какво още правим в тоя корупционен съюз?

    Коментиран от #10

  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    45 2 Отговор
    Всъщност "Катаргейт" е по-малкия корупционен скандал , с който искат да прикрият този на Урzула за МИЛИАРДИ ‼️‼️‼️
  • 10 Как какво

    22 1 Отговор

    До коментар #7 от "Мая":

    Крадеме ги прибираме парите на тъпитееврогейтаци
  • 11 ханс

    12 0 Отговор
    Не може!
  • 12 У бе Зелеее!

    34 1 Отговор
    Кога ще влезе в затвора Фондер Лайен? Ами Меркел по самопризнание за нарушаване на международните закони?!
  • 13 Артефакт

    20 0 Отговор

    До коментар #8 от "Факт":

    ..И българите? А ти къв си бе? Искаш да минеш между капчиците ли? Нема да стане,палачинката отново се обръща..
  • 14 Трътлю

    29 1 Отговор
    Най-големият скандал е че ЕС продължава да налива милиарди за усвояване от мутрите загнездили се във властта в София.
  • 15 123

    23 2 Отговор
    ЕС в създаден от Сатанистите с цел контрол над хората.
  • 16 Някой

    9 0 Отговор

    До коментар #8 от "Факт":

    Ти щот си много убав.......
  • 17 Верно ли

    29 0 Отговор
    Хахаха, Зелето ни замазва очите за истинските корупционни скандали в ЕК с гъркинята! Кво стана с парите за ваксини, какво се случва с парите, които се изсипвате сега "за" Украйна??? И съм сигурне, че ако се проследят паричните потоци, печелившите са едни и същи!
  • 18 ЛЕОПАРД

    4 2 Отговор
    ТРУДНО може НО да МОЖЕ
  • 19 Уса

    13 0 Отговор

    До коментар #2 от "Кфлфо":

    По всички форуми е така само украинските правят изключение.Това е така,защото на хората им писна от подправения монотонен глас на зеленски и глупостите които говори
  • 20 Може!

    5 1 Отговор
    И още как. Тръмп ще отнесе плувката, та на тази как ли ще и се размине!
  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 22 Е да

    17 0 Отговор
    ЕК ще си изчисти имиджа като Урсула фон дер лайен си подаде оставката и бъде осъдена за измамата с ваксините и не само и бъде вкарана в затвора

    Коментиран от #28

  • 23 от главата

    12 0 Отговор
    Само за ваксините каква крупна далавера се извъртя... С милиардите на всички европейски граждани....
  • 24 Не само Орбан и Фараш казват, че

    12 0 Отговор
    ЕП е пълен с Корумпирани чиновници, казват го и обикновените хора живеещи в ЕС!! Едно голямо ОПГ е Яхнало ЕС!!
  • 25 Кило

    6 0 Отговор
    ЕП е най-големия развъдник за корупция, точно за това и европейския съюза не се разпада. Надеждата , че някой ден ,някой пеликан може да се намърда там и да си пълни гушата ,дава голяма мотивация на тези гниди се борят със зъби и нокти да поддържат съюза на изкуствено дишане . ЕС от икономическа организация се изроди до фашонеолиберална фракция даваща глас на недъгави малцинства и подтискаща нормалните хора . ЕС няма нищо общо с истинска Европа
  • 26 Виж ти

    2 0 Отговор
    Виж ти, думата Корупция не била българска, а евроатлантическа!? А, ние си сипем пепел по чутурите. Другата страна на думата е Алчност. Време е да се въведе правило за всеки мераклия да управлява - детектор на лъжата първо и после вот.
  • 27 Виж ти

    3 0 Отговор
    Виж ти, думата Корупция не била българска, а евроатлантическа!? А, ние си сипем пепел по чутурите. Другата страна на думата е Алчност. Време е да се въведе правило за всеки мераклия да управлява - детектор на лъжата първо и после вот.
  • 28 Очевидец

    2 0 Отговор

    До коментар #22 от "Е да":

    Същата персона трябва да бъде осъдена за всички санкции срещу Русия, които засегнаха повече обикновените европейски данъкоплатци, отколкото Русия, а също и безкрайната подкрепа и наливането на пари в бездънния казан-Украйна!
  • 29 така ли

    1 0 Отговор
    Те ачич- ачич на цакат ....Нямат срам.....