Last news in Fakti

16 Януари, 2023 07:31 7 699 44

Ядрена диверсификация или Quo vadis*

  • ядрена енергетика-
  • диверсификация-
  • българия-
  • аец-
  • аец козлодуй-
  • белене-
  • янко янев-
  • ядрена диверсификация-
  • гориво-
  • русия-
  • атомна централа-
  • атомни централи

Всеки ядрен обект е свързан с проектанта, строителя и доставчика на гориво

Ядрена диверсификация или Quo vadis* - 1
Снимка: БГНЕС
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Коментар специално за ФАКТИ на проф. Янко Янев, директор на Института за управление на ядрените знания във Виена:

Атомните електроцентрали са най-мощният, устойчив и невъглероден източник на електроенергия, с който разполага човечеството. Нищо ново, поне за знаещите. Само 31 страни в света имат необходимия потенциал от знания, инфраструктура и природни дадености да използват атомна енергия. Също добре известно. България е една от тях и от повече от половин век използва атомната енергия за производство на ток, в медицината, селското стопанство и индустрията. Известно за малцина. Половин век ние използваме руски ядрени технологии, тъй като след края на Втората световна война, геополитическото разделение на света ни нареди в групата на страните под политическото, икономическото и военното влияние на Съветския Съюз. Само СССР и САЩ тогава имаха разработени ядрени технологии за военно, а впоследствие и гражданско приложение, и разпространиха технологиите за мирно приложение в страните от сферата на влиянието си.

За България ядрената програма започва с построяването на изследователския реактор ИРТ-2000, а впоследствие и с реакторите ВВЕР-440 и ВВЕР-1000 в Козлодуй. Втората площадка за АЕЦ в Белене е готова за строеж и на практика след купуването на оборудване за два нови реактора от най-ново поколение, е реална част от програмата за използване на атомна енергия на страната. Независимо от некомпетентните и спонсорирани крясъци на зелени, евроатлантици и други антиядрени клакьори. Подобна се оказва ситуацията в Чехия и Словакия, Унгария, Финландия, Литва, Беларус, Украйна. Руска ядрена технология се използва с успех и в Китай, и в Индия, а се строи в Египет, Турция и Бангладеш и поне още десет страни от Африка, Азия и Латинска Америка с подписани спогодби за въвеждане в бъдеще.

Ние сме точно в ситуацията на Свети Петър, който срещнал Христос, носейки кръста си към Рим и го запитал - Quo Vadis? А Исус му отвърнал, че се връща в Рим, за да бъде разпънат отново на кръст. Не знам дали легендата е вярна, но е факт, че е крайно време всички умни хора в нашата страна да посочат пътя за развитие на енергетиката ни с използване на всички предимства на мирния атом. Крайно време е да понесем кръста и да започнем да строим и в Белене, и в Козлодуй, ако искаме децата ни да живеят на светло и топло.

Да диверсифицираш доставчиците на леки коли, сирене или кисело мляко е умно решение, особено когато пазарните механизми работят и конкуренцията изглажда опитите за узурпиране на пазара и изкривеното ценообразуване. В ядрената енергетика обаче не е така, особено когато не ние сме създали технологията, произвели и построили атомната електроцентрала, горивото и резервните части. Всеки ядрен обект е свързан с проектанта, строителя и доставчика на гориво и услугите по безопасност за целия жизнен цикъл - от чертежа на АЕЦ и условията на безопасна експлоатация на централата до преработването и окончателното безопасно складиране на това, което остава като отпадък и подлежи на изолиране от биосферата.

България никога не е имала собствен ядрен горивен цикъл и винаги е била част от съветския, а след 1992 г., от руския горивен цикъл. През 1992 година недалновидно унищожихме производството на уран, който е стратегическа суровина, особено когато имаш атомна енергетика. Сега само купуваме готови горивни касети, без въобще да имаме представа как се формира цената им и защо не можем да намерим друг производител, без да изменим проекта и оставим отговорността за безопасно поведение на горивото и без да можем да търсим компенсации в случай на авария. Можем само да завиждане на една абсолютно прохождаща в ядрената енергетика страна като Обединените арабски емирства, която контролира изцяло горивния си цикъл - от закупуването на уран, през обогатяването и производството на горивни касети, и използва всички пазарни механизми, за да получи най-изгодно икономическо и технологично предимство.

Какво направихме ние? Заменихме проектанта и производителя на централата с друг потенциален и заинтересован производител. Без да се замислим - само по геополитически причини, с незавършен анализ на безопасността и с неясни предложения за ядрения горивен цикъл. Как и по какъв начин ще осигурим услугите на институтите и организациите, проектирали и произвели атомните реактори в Козлодуй и в Белене, е отворен въпрос, но само с геополитика едва ли ще компенсираме знанието и опита.

И така, Quo vadis? И знаем ли накъде отиваме?

* от лат.: „Къде отиваш?“


Поставете оценка:
Оценка 4.4 от 82 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Независим

    116 13 Отговор
    Многи точно написана статия. Само че ние сме независими - от нас нищо не зависи. Правиме това което ни се каже, на първо място Козяк, на второ ЕС.

    Коментиран от #8, #13, #18, #27, #34

  • 3 Някой

    109 10 Отговор
    Интересно, как сее промъкнала тази статия в информационната мъгла?
    Иначе, с малки корекции, авторът е много прав!
  • 4 Шах

    15 42 Отговор
    1000 мегавата ядренни 10 милиарда 1000 мегавата на язовир Огоста 1 милиард .

    Коментиран от #30, #33, #35

  • 5 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    71 11 Отговор
    ТОЧНА статия БЛАГОДАРЯ
  • 6 Алфа херинга

    63 8 Отговор
    А дано, ама надали. Нашите марионетки няма да допуснат това.

    Коментиран от #14, #15

  • 7 много вероятно

    67 4 Отговор
    е да сме се запътили към отвъдното по прекия път , прав е човека че идиократите ще ни изтребят по геополитически измишльотини , а най смешното е че и те се самоубиват от глупави лозунги втълпени в главите им
  • 8 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    60 6 Отговор

    До коментар #2 от "Независим":

    именоТОЧНО а ЕС наредиха на МЕГЛЕНА ПРЪМОВА КУНЕВА да затвориме първите ЧЕТИРИ БЛОКА на АЕЦ КОЗЛОДУЙ по ВРЕМЕТО на НДСВ тогава МИНИСТЪР на ЕНЕРГЕТИКАТА стана МИЛКО КОВАЧЕВ протеже на РУМЕН ОВЧАРОВ
  • 9 Аз съм от ссср

    80 10 Отговор
    Ние Козлодуй не сме го направили а сме помагали.Руснаците са капацитета и те са ни я направили сигурно за без пари или сме давали консерви.Но ние сме пак неблагодарни.

    Коментиран от #19, #25

  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Грантаджиев Соросоид

    82 4 Отговор
    Най-накрая някой да напише истината за АЕЦ. Кунева, Костов и Борисов заедно с цялата евроатлантическа пасмина съсипаха ядрената ни енергетика. Себестойността на тока е няколко стотинки, Козлодуй беше обявена от международни експерти за най-безопасна централа в света. Всички, които ощетиха държавата ни заслужават да приключат в урановите мини...

    Коментиран от #20

  • 12 Българин 🇧🇬

    53 4 Отговор
    Това е ясно . Но щатско-турските господари , чрез марионетките си в София искат България да е енергийна робиня на турците . Затова и нашите "евроатлантици" блокират АЕЦ Белене - за да си изгради Ердоган руските Аец-и и да завземе пазарите . А за българите -отривни Тец-ове .
  • 13 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    34 3 Отговор

    До коментар #2 от "Независим":

    КОГАТО построиха АЕЦ КОЗЛОДУЙ беше ИНТЕРНАЦИОНАЛ СЪВЕТСКИ УКРАЙНСКИ КУБИНСКИ ВИЕТНАМСКИ СПЕЦИАЛИСТИ
  • 14 точно така е

    51 8 Отговор

    До коментар #6 от "Алфа херинга":

    Обаче нашите марионетки скоро вече няма да пеят в хора.........и с Божията Помощ малко по малко България ще дръпне напред, с подкрепата и закрилата на Русия разбира се (коя друга държава би ни помогнала).
  • 15 АЛФА КЕНТАВЪР

    29 3 Отговор

    До коментар #6 от "Алфа херинга":

    ИСТИНА ТОЧНОСТ ФАКТ
  • 16 АБВ

    50 3 Отговор
    Заменя се една зависимост с друга, без никаква обоснована причина, против интересите на България.
    Сега ще се внася руски газ през Турция а след няколко години АЕЦ Козлодуй няма да работи за да може България да е сто процента зависима от Турция.
    Това смърди на геополитическа сделка,в която България е просто разменна монета предадена на новия господар абсолютно безвъзмездно.
    Нищо добро не чака България.
  • 17 безпартиен

    37 3 Отговор
    Проблемът е единствено в отговорността!При нас отговорността е единствено политическа т.е.НИКАКВА!Ако за всяко грешно решение на политиците отговорността е наказателна с конфискация на имуществото,решенията ще се вземат разумно и с отговорност към народа!Но от друга страна решенията се вземат и от колективен орган на управление-НС,МС,дори ОбС!А колектив не носи наказателна отговорност!Колектив не е виновен!Винаги вината е персонална и лицето предложило едно или друго решение не е виновно!Така зад това гласуване на едно или друго решение се скриха множество престъпления!За последно "колектив" е съден от т.нар."народен съд" 1945!Сега е "демокрация" и не може!
  • 18 АННА МИЛА

    10 0 Отговор

    До коментар #2 от "Независим":

    ИЗВИНЯВАЙ а как загина ИНЖИНЕР ГЕОРГИ ДИЧЕВ ШЕФ на АЕЦ КОЗЛОДУЙ
  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 Не си чел внимателно статията!

    32 3 Отговор

    До коментар #11 от "Грантаджиев Соросоид":

    Една от няколкото критични точки на автора на статията е именно това,че си затворихме И урановото производство ...!
    Та в този смисъл,нямаме вече И уранови мини,където да ги пратим тези негодници...

    Коментиран от #22

  • 21 ЕвроАтлантически шарлатанин

    26 3 Отговор
    ЕвроАтлантически шарлатанини, сър!
  • 22 Батко

    36 3 Отговор

    До коментар #20 от "Не си чел внимателно статията!":

    Затворихме урановите мини по поръчка на евроатлантизма, за са дойде утре чужда евроатлантическа компания и да каже: хоп, открих уранова руда, дайте ми концесия и ще ви плащам 0.5% от добития уран. Както стана със златото и Дънди Прешъс. Както стана с меда и Аурубис. Колониите сме затова, да ни грабят ресурсите за да са богати.
  • 23 ИНЖ

    5 37 Отговор
    Поредният 4-хилядник. Просто днес сме 2023-та, а не 1983-та!!! Няма как да продължи руският диктат в
    Бг-енергетиката....
  • 24 Голем смех

    5 26 Отговор
    А Янков си носи петолъчката на гръб до Бузлуджа и обратно...
  • 25 Алооу

    4 22 Отговор

    До коментар #9 от "Аз съм от ссср":

    Щом още си мислиш, че нещо са ни направили рушляците без пари, значи си большой наивник. Платили сме си всичко двойно и тройно. Като попове...
  • 26 Търновец

    0 23 Отговор
    Това е много силно политизирана статия - поначало мястото на един професор по ядрена физика е до реакторите, а не пред микрофоните, това е статия на човек с политически амбиции, и при това фактологически невярна, аз съм бил в МГУ и то с математика и съм познавал и талантливи физици, но някои отдавна напуснаха Русия, а също и много математици, един по прост пример - преди години в Русия се правеха Москвич 403 и Запорожец - някои сигурно си спомнят онези малки коли с двигател отзад, тогава в Китай най-вече яздеха магарета даже и Мао Цзе Дун, но сега Китайците вече продават на Русите коли. Има и друго - след ПСВ някои талантливи атомни физици отидоха в Русия - примерно проф. Бруно Понтекорво - заместник на Ферми в Рим, а след ВСВ Русия взе и Немски атомни физици и инженери, но това вече е минало. Имаше и Дънна, но там също е история

    Коментиран от #28

  • 27 Чичо

    5 0 Отговор

    До коментар #2 от "Независим":

    И затова е крайно време да си определим приоритетите. Тъй като ЕС също е зависим до голяма степен от държавите извън него , а много от тях просто не желаят да подаряват ресурсите си особенно на меко казано неблагодарни потребители. Има и такива, които се опитват да балансират по ръба и да играят двойна игра за да са винаги в плюс, но досега никой не е излязъл по-хитър от евреите, които също не са винаги в плюс. Никога не е късно обаче да се осе..ш до ушите.
  • 28 Търновец

    2 0 Отговор

    До коментар #26 от "Търновец":

    Горе става въпрос за ядрения център в Дубна -
  • 29 Хан Аспарух

    4 30 Отговор
    Поредния комуняга защитаващ Русия и нейната ядрена дейност и интереси. Бих му задал на този другар и псевдо учен въпроса защо еврокомисията отпусна на България над 800 милиона евра за безопасноста на ядрената централа Козлодуй. Защо иска строежа на аец Белене при положение, че се знае, че Белене се намира в земетръсна зона. Тази чебурашка учен Янко Янев толкова ли мрази българите, че иска строежа на аец Белене или на другарите изобщо не им пука за държава и народ. Важно е да се обслужват руските интереси. Защо пропуска професор Янев как съветска Русия ни окраде през 60 години стратегическата суровина урана или е забравил или гузно мълчи.

    Коментиран от #32, #37

  • 30 Рибарче

    13 1 Отговор

    До коментар #4 от "Шах":

    2000 мегавата - 10 млрд (Белово, а почна да се строи на 4 млрд, но нали сме умни и бъдеще, та така) 1000 мегавата (а всъщност 200 КИЛОВАТА (да не бъркаме инсталирана с ефективна мощност при ВЕИ, особено при панели?!) 1 млрд като грее слънце и поработи 5 години какво ще ги правят козирките, сянка на рибарите ли ще са? И понеже сте зелени, кой ще ви зареди ТЕслите от 2035?
  • 31 Уникално

    22 1 Отговор
    Най-смислената статия, която някога съм чел в този сайт!
  • 32 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 33 рентабилност на инвестицията

    15 1 Отговор

    До коментар #4 от "Шах":

    АЕЦ - над 50 години експлоатация без климатични зависимости, фотоволтаик - 10 години с непредвидено производство на ел енергия заради климатична зависимост и неясна възвращаемост... дори няма място за сравнение, вижте калифорния по темата
  • 34 Болярин

    18 0 Отговор

    До коментар #2 от "Независим":

    Народа няма вина ! Политическите ни еничари са виновниците !!!
  • 35 Дянков

    13 0 Отговор

    До коментар #4 от "Шах":

    Постоянни на язовир Огоста , ама наесен . Максимум 100 мегавата , работна ръка , наета на работа : петима пазачи , на минимална заплата , счетоводител и две ЛЮБОВНИЦИ на шефа.
  • 36 Така е

    5 1 Отговор
    Макар,че изброените сили не са построили ядрена централа само за милите ни очи!Особено пък в контекста на случващото се в Украйна е повече от ясно,че енергията се използува за политическо оръжие.така,че нещата не са много бели,нито пък много черни.Трябва да се пипа умно и с поглед в бъдещето.И ако проф.Янко Янев е наистина професионалист без партийна окраска и наистина милее за България нека събере професионалисти като него и да излязат с ПУБЛИЧЕН меморандум за развитието на енергетиката в България.Така и тяхната позиция ще е ясна,видима и недвусмислена и управляващите ще трябва да се съобразяват с нея,иначе ще има съмнения в тяхната безпристрастност!
  • 37 информиран

    9 0 Отговор

    До коментар #29 от "Хан Аспарух":

    Янев е напълно прав да акцентира върху възможните проблеми при употреба на гориво, което не е заложено в проекта на блоковете. Това не е трудно за разбиране, но не е удобно, когато политически фактори са базисните при определяне на решението. В една АЕЦ първият въпрос е свързан с безопасността, а не с политиката. Янев е коректен, когато посочва, че няма анализи, които еднозначно да посочат, че блоковете ще работят без проблемно с новото гориво. Няма стратегия какво ще се прави с отработилото гориво и т.н. Твърде много неща липсват, за да се вземе подобно решение, но по политически мотиви вече е взето.
    Ако някой посочва проблемите, не го обвиняваме, че ги е генерирал
  • 38 за съжаление

    10 0 Отговор
    бизнеса в България ще си замълчи за поред път. Когато преустановиха Белене, някои в Козлодуй дори се радваха. И каква стана тя, сега просто ще гледат как поради нерентабилност ще бъдат затворени.
    Има малък шанс за 6 блок (където горивото ще е по руски лиценз, а може и да си е направо руско, просто ребрандирано от Фраматом), но за 5 блок с американското - много трудно. Да не коментираме и повишаването на цените.
  • 39 Пингвин

    1 5 Отговор
    Супер. Ти ли ще платиш тези реактори? Защото ВЕИ са почти безплатни за държавата. Частниците само чакат разрешение. Намери частни инвеститори за АЕЦ и да действаме.

    Коментиран от #41

  • 40 знаещ

    11 0 Отговор
    От цялата тази работа с горивото за аец най-ужасното нещо за което избягват да говорят са отпадъците от ядреното гориво които досега ги връщахме в русия а от сега нататък трябва да ги съхраняваме в българия това е пагубно за нашето бъдеще но политиците не ги интересува защото отдавна техните деца не са в българия а в момента се сещам че трябва да подемем кампания политик чиито деца са в чужбина да няма право да бъде народен представител в българския парламент защото просто няма кого да защитава в българия и няма интерес за добруване в бъдеще на българия
  • 41 Ха ха

    2 0 Отговор

    До коментар #39 от "Пингвин":

    Безплатни за държавата, ама ги плащаш ри и аз с таксата задълже ие кум обществото- 1/3 от цената.
  • 42 ха ха

    0 0 Отговор
    благодарение на скъпите ни политици сме се запътили към Ада , гладни , мразещи всичко и всички , даже на тъмно и студено , но поне те ще са там преди нас
  • 43 Шаран БГ

    0 0 Отговор
    Български политик от разумни съвети не отбира, не разбира, не приема. Толкова е загрижен за собствения си джоб, че по-далеч от носа си не вижда. И от него, ПО-УМЕН, ПО-ЗНАЕЩ, ПО-МОЖЕЩ няма !!!
    Точно за това българина живее сиромашки !!
    И един кадър от царския хайлайф ми говореше : " Който е беден ...е прост! За това е беден - защото е прост !! "
    Е-е-е, изпростяхме много здраво почти всичките..........Съдбата да се родиш българин............в България..........
  • 44 Христо Гарвалов

    0 0 Отговор
    Изглежда,след Т.Живков,България е управлявана от българомразци....платени....