Last news in Fakti

24 Януари, 2023 19:52 2 233 24

Премиерът: Гръцкото небе е защитено както никога досега

  • гърция-
  • егейско море-
  • кириакос мицотакис-
  • армия

По думите на министър-председателя Кириакос Мицотакис Атина отговаря на откритите заплахи с решителна готовност срещу всяка самохвална войнственост

Премиерът: Гръцкото небе е защитено както никога досега - 1
Снимка: Shutterstock

Гърция е по-добре защитена от всякога след сключването на сделките за придобиване на модернизирани изтребители от следващо поколение, заяви министър-председателят Кириакос Мицотакис, цитиран от агенция АНА-МПА, съобщава БТА.

Премиерът каза това при посещение в завода на Гръцката авиационна индустрия (HAI) в Танагра, Беотия.

"С новите изтребители Рафал (Rafale) и модернизацията на F-16, както и с ескадрилата F-35 по-късно, гръцкото небе е защитено както никога досега", каза Мицотакис, допълвайки, че за разлика от Гърция, "нашите съседи (има се предвид Турция - бел. ред.) са напълно лишени от достъп до изтребители от пето поколение".

По думите на министър-председателя Гърция отговаря на откритите заплахи "с решителна готовност срещу всяка самохвална войнственост".

"Онези, които се хвалят, че могат да пристигнат внезапно през нощта, трябва да знаят, че една нощ могат да се събудят, след като са се приземили в суровата действителност", каза той, очевидно визирайки предупрежденията на турския президент Реджеп Тайип Ердоган.

Премиерът подчерта, че Гърция "не води диалог с абсурда" и "реагира решително на всяка агресия".

Мицотакис отбеляза, че Гръцката авиационна индустрия съсредоточава работата си върху модернизирането на F-16, завършването на програмата за (крайбрежен патрулен самолет) P3 Orion и поддръжката на (военнотранспортния самолет) C-130 и гръцките противопожарни самолети, посочва ТАСС. Мицотакис спомена и сътрудничеството с гръцките университети за разработване на програми за производство на дронове като Archytas ("Архитас") и Grypas ("Грифон").


Поставете оценка:
Оценка 2.8 от 21 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ТаУмВзе

    27 15 Отговор
    Гърчето го ръчка краварчето за Война с турция!

    Коментиран от #4

  • 2 Гост

    13 3 Отговор
    Хората мислят...не съм прочел някаква наша разработка...на дрон примерно..ловят мухи по цял ден оръжейните специалисти..

    Коментиран от #14

  • 3 ПОЛИТ КОРЕКТ

    8 11 Отговор
    КОСТЯ КОПЕЙКИНГ ОТ ПП "РАЗГРАЖДАНЕ", БЪДИ СПОКОЕН! ИМА ОЩЕ НАЛИЧНОСТ НА ЗОЛОФТ В АПТЕКИТЕ !!!!

    Коментиран от #7

  • 4 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    4 5 Отговор

    До коментар #1 от "ТаУмВзе":

    А ТИ КОЛЕГА ЩО НЕ ДОЙДЕШ ПЪК ДА РЪЧНЕШ МЕН
  • 5 Шлиман

    16 11 Отговор
    НАТО се клати пред разпад е
  • 6 Батман

    12 5 Отговор
    Защитено , колко да е защитено ....решават хората зад мониторите с пръстче на "OFF"-a ...
  • 7 Дълго- Чурий син на Късопишоний първи

    2 0 Отговор

    До коментар #3 от "ПОЛИТ КОРЕКТ":

    Козлодуйски ти ли си бе ?
  • 8 Реджеп

    9 7 Отговор
    Ще намерим пролука.
  • 9 Кога сме ги хващали тия

    16 11 Отговор
    все бой са яли от нас. Побеждаваха тогава, когато насъкваха още 2/3 народа срещу нас. Тия като видят шиптър на тротоара пред тях и бягат от другата страна. Камо ли да ги побарат турците!

    Коментиран от #13

  • 10 Бря

    12 5 Отговор
    Ще,ще. Тоз сериозно е оплел времевия диапазон. Редно е първо да си намери магаре, да му се метне и след това да си клати краката. Туй фъ 35 нещо го има за лека кола ей тъй доставят ти го палиш и фъркаш. Плашило за гарги си нищо друго. Историята на Гърция помни достатъчно обесени къде министри, къде генерали за измяна. Мичо и тайфа смело качите към следващите.
  • 11 Абе

    8 5 Отговор
    Те турците,ако ще нападат ще бъде от земята,а не от небето.Като се наблъскат по военните камиони ,като мравки ще налазят византийците,а ония нека си реят рафалите отгоре да видим дали им стиска да пуснат ракета на тяхна земя .

    Коментиран от #12

  • 12 Бря

    9 2 Отговор

    До коментар #11 от "Абе":

    Преди година, две питаха един турски генерал относно оградата и противотанковите клюнове по сухопътната граница Гърция-Турция, как аджеба биха преминали в гръцко и отговора беше през България, че по пряко.
  • 13 Никифор

    2 4 Отговор

    До коментар #9 от "Кога сме ги хващали тия":

    Чудих се кога ще се появи комплексарня и с червен врат българин.

    Коментиран от #18

  • 14 фтгрдеф

    12 2 Отговор

    До коментар #2 от "Гост":

    Нашите учени са заети с разработка на чушкопек за 2 чушки. Теоретично доказват че е възможно да печеш едновременно 2 чушки. Ако успеят да открият тази сложна формула, казаха че ще почнат работа по откриването на чушкопек за 3 чушки. През това време простия пожарникар от Банкя се закани да купи нови самолети които ще се произведат след 200 години. Ще ги плати сега а след 200 години ако има живи може и да не ги видят. Много прости излязохме българите за жалост.
  • 15 Смех !

    9 7 Отговор
    Турците ще ги изринат тия за една нощ ! Няма по долни племена от гърци и сърби !

    Коментиран от #16

  • 16 Хамстера

    7 8 Отговор

    До коментар #15 от "Смех !":

    Няма по долни от русороби и тюркофили
  • 17 Тайфуните изминават 561км за под минута

    10 6 Отговор
    Дори и да излети някой Рафал или ф35 няма да има къде да кацне и ще стане лесна плячка за турските безпилотници. Толкоз за гръцкото "превъзходство"....
  • 18 Какви комплекси бе?

    8 6 Отговор

    До коментар #13 от "Никифор":

    Тук явно повечето не знаете, че турците имат атомни главички и С-400 и могат да напряват Атина на гъбки! Кога са ни били нас гърците в пряк бой? Никога! Като не си знаеш историята, то си личи отдалеч що българин си с дан айски произход - патриотис. Ела да ме бомбиш със самолети в планините!😉

    Коментиран от #23, #24

  • 19 Да умреш от смех

    13 6 Отговор
    Само турските тираджии ще сринат гръцката армия за ден, да не говорим за аскера
  • 20 1453

    5 2 Отговор
    Стената ще се срути от руснаците и останалото е ясно....
  • 21 Допълнение

    4 2 Отговор
    Да но Турция също прави ходове не седи и гледа .
    Не е лишена от пето поколение самолет ,лишена е от американско пето поколение самолет има разлика тъй като те си строят собствен. Относно за другите Турция пак не е без алтернативи . Има вероятност до купи Еврофайтър Тайфуни от Обединеното кралство или от други държави слуги самолети ,ако си налага.
    Турция пък получава АТР или П72 самолети за военноморските . От С130 транспортните самолети пък получиха 11тия модернизиран самолет от 19 такива и възможно и да купят от Британия пак още такива ,не се знае .
    Но само да имаш самолетите не стига ,трябва да имаш и обучение и готовност и грижи и достатъчно оборудване и само те не работят самостоятелно ,а заедно с цялата армия ,така че не можеш да кажеш аз взех самолети вече няма порблеми ,много фактори има.
  • 22 Коко

    2 2 Отговор
    Само не разбрах от македонците ли ще се пазят та им трябват тези самолети?
  • 23 Влакако

    1 0 Отговор

    До коментар #18 от "Какви комплекси бе?":

    Само си помисли защо си вечно в опашката на Европа
  • 24 Украйна

    2 0 Отговор

    До коментар #18 от "Какви комплекси бе?":

    С -400 е само против самолети само сладур.Лягай да спиш по добре
Новини по държави: