8 Януари, 2023 15:55 2 371 16

Ердоган: Турция няма проблем с Гърция, стига тя да спре да ни дразни!

  • гърция-
  • турция-
  • егейско море-
  • реджеп ердоган-
  • кипър

Анкара се оплака от многократни провокативни действия и реторика на Атина през последните месеци, включително въоръжаване на острови в близост до турските брегове, които са демилитаризирани съгласно договори

Ердоган: Турция няма проблем с Гърция, стига тя да спре да ни дразни! - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Анкара няма проблем с Гърция, стига тя да не "дразни" Турция в Егейско море, заяви президентът на Турция Реджеп Тайип Ердоган, цитиран от Анадолската агенция.

Ердоган говори в събота на церемония по откриване на нови обекти в окръг Анталия. Той приветства разрастващата се вътрешна отбранителна индустрия. Президентът каза, че всички завиждат на Турция за бойния дрон „Байрактар TB2“ и безпилотния изтребител „Къзълелма“.

През октомври м.г. Турция изстреля тестово произведената в страната балистична ракета с малък обсег „Тайфун“. Ракетата може да порази цел на разстояние 561 км за 456 секунди, припомня Анадолската агенция.

"Ние изстреляхме „Тайфун“. Колко е обсегът на „Тайфун? 561 километра. Какво направиха гърците? Разтревожиха се. Вестниците веднага излязоха със заглавия: "Те ще ударят Атина". Ние нямаме такъв проблем, стига да не ни дразните в Егейско море“, заяви Ердоган на церемонията в Анталия.

Турция, която е член на НАТО от над 70 години, се оплака от многократни провокативни действия и реторика на Гърция през последните месеци, включително въоръжаване на острови в близост до турските брегове, които са демилитаризирани съгласно договорни задължения. Турция смята, че подобни действия осуетяват добросъвестните ѝ усилия за постигане на мир, посочва Анадолската агенция.

Гръцката агенция АНА-МПА потърси коментар заради изявлението на турския президент, което е оценено в Гърция като провокативно. Дипломатически източници заявиха пред АНА-МПА, че Гърция насърчава сигурността и стабилността в региона и "провежда външна политика, основана на правилата на международното право и морското право, при пълно зачитане на принципите на Хартата на ООН". "Гърция никога не се е опитвала, нито се опитва да наложи свършен факт" в региона, са заявили дипломатическите източници пред АНА-МПА.

Гърция осъжда всички форми на експанзионизъм и ревизионизъм и в контекста на добросъседските отношения решава висящите въпроси със своите съседи, като например с Италия и Египет, чрез непоколебимо прилагане на правилата на международното право и морското право, са посочили дипломатическите източници пред АНА-МПА. "Продължаваме да защитаваме своя суверенитет и суверенните си права", са допълнили източниците.


Поставете оценка:
Оценка 4 от 9 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 ИСТИНСКИЯ ГРАД КОЗЛОДУЙ

    36 2 Отговор
    МИР ПРИЯТЕЛСТВО ДОБРО СЪСЕДСТВО
  • 3 Чупачанга

    45 20 Отговор
    Гърците от 20 години разполагат с крилати ракети Scalp с обсег над 500 километра и от скоро Naval с над 1000 километра. Някой да е чул за тях ?Някой да е заплашван с тях ?

    Коментиран от #7

  • 4 НАТО

    13 13 Отговор
    А сега разчитайте на измисленото нато - колкото пъти турци и гърци се ритат по кокалчетата, ония викат че това си е техен проблем и да се оправят. Интересното е ако се нападнат, натото на чия страна ще е...

    Коментиран от #5

  • 5 Ганьо

    16 10 Отговор

    До коментар #4 от "НАТО":

    Който играе жертвата, така им помагат, помагат и в един момент вече са им задължени безвъзвратно...
  • 6 Истината

    31 24 Отговор
    Гърция да си наляга парцалите и да не позволява на външни сили да я използват срещу Турция! В противен случай колкото и да е търпелив Ердоган и той си има предел!
  • 7 Запознат

    30 23 Отговор

    До коментар #3 от "Чупачанга":

    Гръцките ракети са с обсег максимум 280км! Френските скалп може и да са с обсег 1000км,но едва ли Франция ще воюва срещу Турция, защото и Турция разполага с крилати и балистични ракети както и с доста носители морски и въздушни! Турция е доста мощна страна и когато стане напечено Гърция ще бъде жертвана а французите ще наблюдават!

    Коментиран от #9

  • 8 Българските турци

    13 7 Отговор
    Според тази статия излиза че Турция се "оплаква" а Гърция "осъжда" !... A кое е онова което се вижда в действителност ?! ...
  • 9 Чупачанга

    34 4 Отговор

    До коментар #7 от "Запознат":

    Май не си добре запознат, ракетите с ограничен обсег се продават на трети страни в EU се продават със всички възможности и това е известно. Освен това гърците имат и балистични ракети (ATACMS) който се изстрелват от 150 установки тип MLRS HIMARS които имат също от много години но те достигат до 300 километра
  • 10 Мдааа

    21 17 Отговор
    Ето първото противоречие с казаното от Гърция ,че с съседа си Египет щели да се разберат,че откъде накъде Египет стана съсед на гърците,нагли византийци значи мислите и смятате Средиземно море за ваше

    Коментиран от #11

  • 11 Чупачанга

    32 19 Отговор

    До коментар #10 от "Мдааа":

    Има закони има международно право, морско право,чудно е защо Турция не го признава и не се съобразява с този факт а иска да налага нейни варианти които никъде не съществуват.

    Коментиран от #12, #13, #16

  • 12 Мдааа

    18 10 Отговор

    До коментар #11 от "Чупачанга":

    Да има морско право международни договори и неспазващия е именно Гърция , международни териториални води са признати в целия свят са 6 мили които Турция стриктно спазва но питайте според гърците колко е точно 12 мили и реват ли реват но и да реват и да танцуват вдигнат ли от 6 на 6,1 миля изяждат ракетите

    Коментиран от #14

  • 13 Ганьо

    10 10 Отговор

    До коментар #11 от "Чупачанга":

    Ти първо научи какво е закон и после се изказвай...
  • 14 В кое измерение се намираш 😂

    15 4 Отговор

    До коментар #12 от "Мдааа":

    Работна група „Морско право“ на ЕС (Съвет).
    ОСНОВНИ ПОНЯТИЯ

    Териториално море: териториалното море на дадена държава се простира 12 морски мили (22,2 км; 13,8 мили) от изходната линия.
    Прилежаща зона: водна ивица, простираща се отвъд външната граница на териториалното море, в рамките на която дадена държава може да упражнява ограничен контрол с цел предотвратяване или наказване на нарушаването на нейните митнически, фискални, имиграционни или санитарни закони и правила, действащи на нейна територия или в нейното териториално море.
    Изключителна икономическа зона: изключителната икономическа зона се простира от изходната линия до най-много 200 морски мили (370,4 км; 230,2 мили). Дадена крайбрежна държава контролира всички икономически ресурси (напр. риболов, минно дело и проучване за нефт) в рамките на своята изключителна икономическа зона, както и всички видове замърсявания на тези ресурси.
    Континентален шелф: простира се до външната граница на континенталния бряг, но не по-малко от 200 морски мили (370 км; 230 мили) от изходната линия на териториалното море на дадена крайбрежна държава.
    Открито море: открития океан, по-специално този, който не е в рамките на юрисдикцията на дадена държава.
    Затворени или полузатворени морета: залив, басейн или море, заобиколени от две или повече държави и свързани чрез тесен излаз с друго море или с океана — или състоящи се изцяло или главно от териториални морета и изключителни икономически зони на 2 или повече кр

    Коментиран от #15

  • 15 Мдааа

    15 14 Отговор

    До коментар #14 от "В кое измерение се намираш 😂":

    Икономическата морска зона се счита започва от основната територия на дадена държава а не от късче парче земя като гръцкия остров до Анталия за което Атина претендира 40 хиляди квадратни километра морска икономическа зона и затваря Турция на 6 мили от брега,затова 6,1 мили от острова и ракетите тръгват после Европа да ги спаси византийците
  • 16 Aнонимен

    10 2 Отговор

    До коментар #11 от "Чупачанга":

    Напротив,гърците искат да увеличат от 6 на 12 мил. и въоражават островите си които навремето са подписали договори че нямат такова право....
Новини по държави: