Last news in Fakti

23 Януари, 2023 19:00 3 014 81

Германия трябва да достави танкове "Леопард" на Украйна!

  • танк-
  • леопард-
  • нато-
  • германия-
  • украйна-
  • олаф шолц

Украинската армия се справи изключително добре, имайки предвид огромното числено превъзходство на Русия и военното безразсъдство на Кремъл

Германия трябва да достави танкове "Леопард" на Украйна! - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

На срещата в Рамщайн федералното правителство така и не склони да предостави на Украйна бойни танкове "Леопард". Какво още чакат в Берлин, пита Кристоф Хаселбах.

Дълго време разбирах колебанието на канцлера Олаф Шолц за доставката на тежки оръжия за Украйна. И все още разбирам добре опасенията, че Германия или дори НАТО като цяло могат да се окажат въвлечени във войната заради доставката на определени оръжия. Руските политици заплашиха да направят точно това, а президентът Владимир Путин дори разигра ядрената опция. Определено има основателни причини да бъдем предпазливи в отношенията си с Русия.

Проблемът е, че Путин знае всичко това. Нещо повече - той е включил нашия страх в сметките си още от самото начало. И докато украинците отчаяно се борят за живота и свободата си, руската армия систематично разрушава домове и гражданска инфраструктура в страната им. Военни престъпления се извършват на прага на дома ни!

Задава се изтощителна война

Украинската армия се справи изключително добре, имайки предвид огромното числено превъзходство на Русия и военното безразсъдство на Кремъл. Киев дори успя да си върне големи територии. Решаваща причина за това бе военната помощ на Запада.

Но украинската контраофанзива очевидно е достигнала пределите на възможностите си, започнала е позиционна война. А в нея предимство има Русия. Дори и без големи сражения на бойното поле, всеки ден носи огромно страдание за цивилното население. Това същевременно е и още един ден, в който светът не може да посвети цялата си енергия на други неотложни проблеми, като например преодоляването на глада, нараснал заради войната в Украйна.

Сега не е време за преговори

Заради актуалната патова ситуация, заради недостига на енергия и инфлацията много от подкрепящите Украйна държави отново призоваха за дипломация. Крайно време е да се преговаря за мир, настояват те. Същевременно е безспорно ясно, че ако Киев започне да преговаря сега, ще получи мир под руски диктат.

През октомври генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг заяви в интервю за ДВ: "Ако Русия на президента Путин спре да воюва, ще има мир. Ако Украйна спре да воюва, тя ще спре да съществува като независима държава". Дипломацията и военната помощ не са противоположни понятия - те се допълват. Украйна би трябвало да преговаря от позицията на силата, но ситуациията в момента не е такава.

Западът не бива да се поставя в зависимост от Путин

Според военните експерти западните танкове биха дали решаващо предимство. С тях Украйна ще може не само да държи позициите си, но и да напредне още в окупираните от Русия свои територии.

Според Путин тези територии вече принадлежат на Русия. Какво би станало, ако Русия сметне, че украинското настъпление със западни танкове е включване във войната на страните, доставили танковете? Отговорът на този въпрос е следният: Путин така и така може да го изтълкува всякак. Може да възприеме и други неща като влизане на Запада във войната. Но Западът не бива да се поставя в зависимост от него. Международното право е на страната на Украйна и нейните поддръжници във войната - страната е принудена да се защитава от агресор.

Рискове има навсякъде

Да, този път не е лишен от риск. Но алтернативата - на сдържаност и ненамеса - е още по-рискована. Подобно поведение би показало на Путин и потенциалните му епигони по света, че може да му се размине за агресията. Оттам нататък негови следващи цели биха могли да бъдат Молдова или балтийските държави.

Затова колебанието за танковете вече не е уместно - ако изобщо някога е било. Докато никоя западна държава не искаше да доставя танкове, Олаф Шолц можеше да казва, че е против това Германия да го прави на своя глава. И това бе разумно. Но сега Великобритания смята да изпрати танковете си "Чалънджър" независимо от това дали някой друг е готов на подобна стъпка. А други държави, като Полша и Финландия, са готови да изпратят веднага свои танкове "Леопард", ако Германия им разреши. Да допусне това би било най-малкото, което германското правителство трябва да направи в настоящата ситуация. Но Германия все още отказва.

Доставката на бойни танкове е необходима стъпка от военна гледна точка. Тя отговаря на международното право, а в стратегически план е и решаващ сигнал към Путин, че Западът и съюзниците му ще се борят заедно за свободата си. Германското правителство не може да си позволи да чака още дълго време, без да породи недоверие.


Поставете оценка:
Оценка 2.1 от 60 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Последния Софиянец

    52 25 Отговор
    Че да се изложат като Пумите
  • 2 Антипутлерист

    43 73 Отговор
    Урока от втората световна е научен. На диктаторите не се правят отстъпки с територии от суверени държави, защото те не се задоволяват само с тях, а винаги стават все по-алчни.Грешката и слабостта която беше допусната през 2013 сега не се повтаря за радост. Отстъпките пред диктаторите не са начин за постигане на мир, а рецепта за пълномащабен световен конфликт. Точно затова никога отстъпки за терористичния режим на Путлер, а пълномащабна помощ от целия свят за нападната суверенна страна Украйна.

    Коментиран от #7

  • 3 КОТарАК

    33 69 Отговор
    със или без танкове Украина победи. незнам каква точно е идеята на Рашка-да окупират 40млн. огромна държава ли?

    Коментиран от #10, #18

  • 4 честен ционист

    12 39 Отговор
    Това са част от репарациите, които дойде време немчура да плаща. Кухото Евро вече не може да ги откупи.
  • 5 Раданч Татлъту

    71 30 Отговор
    И леопардови кожи да даставят,все тая!Путин ги прави на салата,тва е голата истина.🚀🚀🚀🥳🤡👍

    Коментиран от #39

  • 6 хихи

    61 21 Отговор
    А България пак е от страната на Булката
  • 7 честен ционист

    45 33 Отговор

    До коментар #2 от "Антипутлерист":

    Укарайна няма статут в ООН, за каква суверена държава говориш въобще? Сувереността на Украйна се гарантираше от СССР, също както и на България. Днес СССР го няма вече.

    Коментиран от #19

  • 8 Урюрвкос

    38 9 Отговор
    внуците искат реванш за дядовците с набити канчета

    Коментиран от #17

  • 9 Волф

    26 52 Отговор
    Тия танкове да ги подкарат немци и да си свършат работата която не успяха преди години ,че ни писна от диктатори !

    Коментиран от #11

  • 10 Раданч Татлъту

    66 25 Отговор

    До коментар #3 от "КОТарАК":

    Русия си взема Донецк и Луганск.Останалото ще си го поделят,Полша,Унгария и Румъния....,а Зеленият комик ще пусне завесата и ще загаси осветлението.😁😁😁🥳🤡👍

    Коментиран от #16, #44, #59

  • 11 Дюнерджията

    42 12 Отговор

    До коментар #9 от "Волф":

    Ще ги карат турски гастербайтери.ха ха ха ха

    Коментиран от #12

  • 12 Раданч Татлъту

    30 11 Отговор

    До коментар #11 от "Дюнерджията":

    Може и инДжинери от Афганистан!😁😁😁🥳🤡👍
  • 13 Коментар

    13 15 Отговор
    Тези демилитизират Европа и притискат най-силно Германия.Ще дадат танковете и по заповед на сащисаните като започнат офанзивата пролетта ще затънат също като руските.Нали помните миналата пролет какво стана с дългата колона танкове?След като това ги съветват няма друго обяснение освен,че искат нарочно да затънат...едва ли са толкова глупави.
  • 14 Монгола

    41 24 Отговор
    Германия чЕка газ чЕкат от Русия , че хранилищата празни, а германците вече се мръщят на цените!

    Коментиран от #30

  • 15 Вълк

    17 29 Отговор
    Шнеля шнеля. Сега трябва бързо всеки ден е СМЪРТ за мирните украйнци, а трябва да е СМЪРТ за рашистите
  • 16 КОТарАК

    7 24 Отговор

    До коментар #10 от "Раданч Татлъту":

    ти май си много в час ,а ?

    Коментиран от #33

  • 17 Четете

    12 32 Отговор

    До коментар #8 от "Урюрвкос":

    Канчетата им набиха много добре и тогава както винаги може да им го набием на руския салдата, запознайте се с броя жертви на победителката и сами решете кой бит и кой другото
  • 18 Тото

    20 6 Отговор

    До коментар #3 от "КОТарАК":

    Баба ти ли така ти каза?

    Коментиран от #20

  • 19 Антипутлерист

    23 28 Отговор

    До коментар #7 от "честен ционист":

    Глупости границите на Украйна са утвърдени и приети от целия свят още с разпадането на СССР и те са признати и приети дори и от Русия тогава. Дори до 2014 Русия плащаше наем за използването на своята военноморска база в Севастопол.

    Коментиран от #32

  • 20 КОТарАК

    3 17 Отговор

    До коментар #18 от "Тото":

    не-гледах док. филм за Афганистан
  • 21 Олаф Шолц

    22 12 Отговор
    Има голяма вероятност Русия да ни спре Казахстанският петрол!
  • 22 Укропат

    25 14 Отговор
    Трябва. Ключовата дума. Трябва ама франсетата казаха че не били слуги на наркоманите. А немците са слугиии. Ама ако не дадат танкове ще ги обвини е че съсипват демокрацията и Европата и ценностите.
  • 23 Петев

    14 14 Отговор
    Пак пропаганда не им омръзна.
  • 24 Мдаааа

    36 22 Отговор
    Германия започне ли доставянето на танковете Леопард ще започне истинската война в Украйна! Русия НЯМА връщане назад, тука някави идиоти си мислят , че Путин ще се изплаши и ще си прибере войските обратно ! Разбира се евреиските сатани Родшилд в САЩ много добре го знаят това! ЧЕСТ ИМ ПРАВИ на Русия, че се опълчва на световното ЗЛО, въпреки надмощието на САТАНАТА наречени евреи
  • 25 реру

    33 5 Отговор
    Нещо голЕм рев се е заформил... Явно има защо... На фронта се появиха танкове Т-62, чието производство беше преустановено през 1975 г., и гаубици Д-1 модел 1943 г. Въпреки че възрастта на тези оръдия е дори по-млада от някои руски командири /средната възраст на армейските командири по време на Втората световна война е само 40 години/.

    Реактивацията на „новата“ техника се извършва в Чита, в „103-ти бронетанков завод“.
  • 26 Путин

    12 33 Отговор
    Еди германски танк може да унищожи 600 руски танка на куп
  • 27 Хахахаха

    18 27 Отговор
    Айде и Латвия гони руския посланник! Рашките вече никъде не ги искат.
  • 28 Търновец

    23 12 Отговор
    Нека Израел да прати танкове - нали се хвалят че имали най-добрите танкове. Украина е втори Израел.
  • 29 🏴‍☠️🏴‍☠️🏴‍☠️Някой си🏴‍☠️🏴‍☠️🏴‍☠️

    33 16 Отговор
    Само да не стане така, че Русия да достави Т 34 в Берлин........
  • 30 Диди

    20 7 Отговор

    До коментар #14 от "Монгола":

    Информирайте се преди да пишете глупости
  • 31 Да, бе

    22 17 Отговор
    Даването на някаква безполезна скраб отговаряла на международното право! Досега нищо направено в Украйна няма нищо общо с каквото и да е право, включиха ни във война против всички закони и на ес и на нато. Лошото е, че всички плащаме сметката за "демократичното" варварството.
  • 32 🏴‍☠️🏴‍☠️🏴‍☠️Някой си🏴‍☠️🏴‍☠️🏴‍☠️

    29 16 Отговор

    До коментар #19 от "Антипутлерист":

    Дай линк към документ в който са описани границите на Украйна и са международно признати!

    Коментиран от #34

  • 33 Търновец

    7 17 Отговор

    До коментар #16 от "КОТарАК":

    Русия има да връща Карелия, Кутийките, Кьонигсберг а Поляците искат цяла Украина и Беларус и Прибалтика, дори има и спорове с Монголия

    Коментиран от #46

  • 34 Антипутлерист

    17 22 Отговор

    До коментар #32 от "🏴‍☠️🏴‍☠️🏴‍☠️Някой си🏴‍☠️🏴‍☠️🏴‍☠️":

    А Будапещенският меморандум подписан 5 декември 1994г. какво е? Нима там не фигурира подписа на Руската федерация? Нима в него не беше записано да зачитат независимостта и суверенитета и съществуващите граници на Украйна?

    Коментиран от #53

  • 35 Мдааа

    30 17 Отговор
    Германия започне ли доставянето на танковете Леопард ще започне истинската война в Украйна! Русия НЯМА връщане назад, тука някави идиоти си мислят , че Путин ще се изплаши и ще си прибере войските обратно !

    Коментиран от #38

  • 36 Русия

    25 8 Отговор
    Демократа фашисти и нациста разбира само когато има дуло в челото му подпряно. Като не искат да чуват нека бъде трета световна и се изтрепем до крак
  • 37 007

    14 23 Отговор
    Кога САЩ и Англия ги снабдяваха ВСВ не ревяха. Ся ореваха орталъка. Така е. Подкрепя се нападнатата страна!!!🇧🇬🇪🇺🇺🇸🇺🇦🇧🇬

    Коментиран от #50

  • 38 Колко да е истинска?

    12 9 Отговор

    До коментар #35 от "Мдааа":

    Мобилизацията ще стане пълна от "частична" ли?
    И какво ще помени това освен количеството ГРУ 200
  • 39 Украйна спре ли да воюва

    16 7 Отговор

    До коментар #5 от "Раданч Татлъту":

    спира да съществува.Другото се вмества в програмата танкове срещу танкове на украино-руския фронт.
  • 40 9689

    23 11 Отговор
    Никакви танкове на бандеровци...
  • 41 Цензура

    32 10 Отговор
    Защото шолц се сеща, че руснаците първо ще унищoжат немските танкове, а после ще отидат при тоя, дето ги е пратил, за да си поприказват с него. Абе, вие от редакцията на дойче зеле, като сте толкова ербап, що не сте на фронта още? Столтенберг изобщо не го цитирайте, ще дойде и неговия час да бъде изправен пред трибунала !!! Ако укрите не бяха се подвели по акъла на запад, сега щяха да са си живи и здрави по домовете, вместо руснаците да ги използват като тор !!!
  • 42 Васил

    11 24 Отговор
    Естония която 1,4 милиона население е втора по доставки на оръжия след Щатите а е на границата на рашисти а скапаните Германци се пазарят като цигани излязоха най големите измекяри. Само като погледна Шолц със свинската физиономия иде ми да повърна.

    Коментиран от #48

  • 43 Токсик

    25 12 Отговор
    Двата руски танка Т-34 още стоят в мемореалния комплекс пред бранденбургската врата и други два Т-90 ще ги заменят много скоро.
  • 44 Забрави

    21 13 Отговор

    До коментар #10 от "Раданч Татлъту":

    Русия си взима и Запорожието.
  • 45 Локо Сф1956

    26 4 Отговор
    Не знам кой стои под горните мнения, но явно германците имат друго , собствено мнение. Те два пъти са патили -Първа и Втора световти войни., особено Втората със многократно по-голяоо разрушение и човешки загуби отколкото, украинците в момента. Те знаят....
  • 46 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 47 ПараШут

    27 10 Отговор
    Жалките шваби всичко на всичко имат 260 действащи танка къде са тръгнали срещу велика държава като Русия и колко пъти ще се явяват на поправителен изпит по история?!
  • 48 историята помни

    26 11 Отговор

    До коментар #42 от "Васил":

    Както вървят нещата Естония ,Литва и Латвия в един момент ще ги изринат с правата лопата във водата . Само хабят пространството .
  • 49 Малина

    24 3 Отговор
    Трябва,но със сигурност помнят 1945!
  • 50 истината

    26 9 Отговор

    До коментар #37 от "007":

    Кого са подкрепяли и англетата бе ? Направо смешна работа . Правеха опити за подкрепа за да не ги докопа оня с мустачките .

    Ако Хитлер не беше се захванал с Русия , а беше прегазил пиратите и помогнал на джапанките срещу краварите - Сега Германия щеше да владее Африка ,Ю Америка ,Австралия и половината Европа .
    А кравите щяха да хлопат на японски !

    Коментиран от #55

  • 51 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 52 Чакат

    10 2 Отговор
    "камилата" да се научи да говори на украински.
  • 53 Пешо

    27 13 Отговор

    До коментар #34 от "Антипутлерист":

    Прав сте. Същото се случи и с някой други държави с признати от всички международни институции граници. САЩ ги разбомбиха без да им дреме на шапката. Убиха по арогантен и жесток начин хората, които ги управляваха, избиха куп хора без да им мигне окото, в името на демокрацията. След това прекроиха границите им и лично назначиха хората, които да ги управляват, а ..да и ограбиха всичко, което можаха. И те така мистър справедлиффф, пендеросман.

    Коментиран от #56

  • 54 Мнение

    16 8 Отговор
    Ако иска и третата световна война да тръгне от Германия и да бъде този път напълно изпепелена,моля нека да го направи!
  • 55 Така, така

    12 11 Отговор

    До коментар #50 от "истината":

    Началото на втората световна война е 01.09.1939г. Германия напада Съветския съюз чак на 22.06.1941г, защото до тогава между тях действа подписан пакт за ненападение и секретно споразумение за подялба на света. Да не говорим че непосредствено преди нападението между Хитлер и Сталин са се водят преговори Съветския Съюз да се включи на официално страната на оста, но те се скарват за подялбата на света и чак тогава Съветския съюз става борец срещу нацизма. Лицемерието е огромно и за тези исторически факти не са говори защото те не се вписват в разказа за Съветския съюз спасителя на света от злото на нацизма.

    Коментиран от #61, #81

  • 56 Антипутлерист

    5 7 Отговор

    До коментар #53 от "Пешо":

    Ами изобщо не същото обаче.

    Коментиран от #62, #74, #77

  • 57 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 58 Мимч

    16 9 Отговор
    Е ,и какво смятате бе ястреби.Като дадете 50 или 100 танка и ще победите Русия ли.Ами те още в първия ден поне поливината ще са унищожени.Смешници,дайте ги и ще са за скрап на руснаците..
  • 59 Пич,

    7 9 Отговор

    До коментар #10 от "Раданч Татлъту":

    Никой нищо няма да дели, освен ако руснаците не решат да подхвърлят нещо на Беларус. И ако тия дето си ги изброил се пробват ще ядат голямото дърво. Защото това дето Путин го плещи за братския украински народ вече няма да се повтори.
  • 60 Култура миянко

    13 10 Отговор
    6вулетата май не си научиха урока.1 -2 пъти ,на третият път стомната се чупи,прошка няма да има,за тези неблагодарници.Кой им помогна да обединят западна и източна Германия,въпреки ,че англичаните са били против.Руснаците накрая винаги идват за сметката.
  • 61 Явно

    5 10 Отговор

    До коментар #55 от "Така, така":

    не си вечерял! Вземи та изяш историята която са ти дали демократите - за нищо не става но поне стомахът ти няма да е празен.

    Коментиран от #76

  • 62 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 63 ивелин

    15 11 Отговор
    Тая отвратителнa медия тези продажници изроди не мислят какви последствия може да има тъй като Руският народ не е забравил 27 милиона убити Съветски граждани и хиляди разрушени селища и градове както преди 80 години .....Когато Немските танкове изравняваха всичко пред себе си оставяйки само дим и пепел . Тая Свещена земя която е напоена с кръвта милиони как биха реагирали.? Спомнейки Свещената война която води Съветският народ !-- За всеки Руски гражданин тя ще е Свещена и никой няма да бъде в състояние или да спре Руската армия и за Трети път да стигне и спаси Европа - както някога от 1812 от Н.Бонапарт, - 1945 от А. Хитлер и сега от от Американската окупация която продължава повече от 80 години.

    Коментиран от #69

  • 64 За какво са им?

    7 10 Отговор
    Нали окраина побеждава?
  • 65 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 66 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 67 Хохо Бохо

    2 8 Отговор
    Изброените от списъка могат само да се гордеят.
  • 68 Бре, че императивно заглавие?

    11 8 Отговор
    Даже с удивителен знак?

    Ама, някак си го избива на фалшиво джендърско фалцето.
  • 69 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 70 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 71 Невярно.

    7 7 Отговор
    Статията е пълна с неверни и подвеждащи твърдения.
    Налага се да се информирам за тази война от индийски и бразилски источници. В ЕС лъжат като в РФ.
  • 72 Мишел

    9 7 Отговор
    В Германия обсъждат усилено информацията, че над 50% от следващия германски военен бюджет отива за закупуване на оръжие от САЩ, основно за F35 и въоръжение за тях .
    Съпротивлението на Германия срещу изпращането на танковете Леопард в Украйна се дължи на опасността тези стари оръжия да бъдат лесно унищожени там от оръжията на руската армия и марката да последва съдбата на Байрактар, Джавелин, М777, NLAW, Паладин и други, които се оказаха неефективни в съвременната война и загубиха пазарите си.
  • 73 Гудериан

    5 11 Отговор
    Мда ,немски танкове барабар с екипажа. С лека подкрепа по вода, сухопътна и въздушна ... Първо Полша после и в други държави.
  • 74 Пешо

    15 10 Отговор

    До коментар #56 от "Антипутлерист":

    Но разбира се, че не е същото. Друго си е да гръмне децата ти някоя американска боннба. Това направо си е въпрос на чест. Друго си е да хвърлят бомби с обеднен уран върху мирни хора. Друго си е да лъжат, че някакви хора имат химическо оръжие....абе друга работа, по циливизовано някак..Господине,..къде ви правят, извинете.
  • 75 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 76 Що бре

    2 3 Отговор

    До коментар #61 от "Явно":

    Били са съюзници!
  • 77 Как да не е

    6 4 Отговор

    До коментар #56 от "Антипутлерист":

    Не ли е демокрация да говориш на какъвто език си желаеш, особено когато ти е роден език, или понеже е руски и не искаш в случая да бъдеш украинец и да говориш на украински, то ти си терорист и първи враг в случая на Украйна (говоря за събитията, които са започнали от 2014) и трябва да бъдеш заличен!!! Е къде е т.н. Демокрация в случая?
  • 78 Име

    4 1 Отговор
    На нас какво ни има да дадат и на нас
  • 79 Пустинна лисица

    6 1 Отговор
    Германците не са чак толкова глупави.Отлично разбират,че когато техните проскубани леопарди станат трофеи за Русия,митът за германския технически гений ще се срине.
  • 80 Орка

    1 2 Отговор
    Абрамси и Леопарди в Украйна е добре Почнат ли да горят и войната свършва
  • 81 пояснение

    0 0 Отговор

    До коментар #55 от "Така, така":

    Какви простотии . Ако някой иска да си разделя света , това са САЩ , Англия, Франция.- те вече са го поделили отдавна. Германците се се опитват в Европа , и Сев. Африка, да изтръгнат от ръцете на Англия , и Франция част от заграбеното. СССР иска да се върне на линията от ПСВ , когато Ленин подарява територии на Германия. Въпреки , че е имало съюз между СССР , и Германия Сталин е знаел много добре , че рано или късно ще бъде нападнат , и само е правил опити да отложи нападението , като се подготви в същото време . В крайна сметка , най-големият печеливш от двете Световни Войни , са десетина еврейски фамилии в САЩ , които дърпат конците на световният ред , и те са в основата на войните.