Last news in Fakti
  Тема: Украйна

22 Януари, 2023 21:00 4 631 143

Отбраната на Бахмут е важна за Украйна. Версията на ISW

  • украйна-
  • русия-
  • бахмут-
  • ракети-
  • володимир зеленски

The Sun съобщи, че американското разузнаване оценява общите руски военни загуби в Украйна на 188 000 към 20 януари, което предполага 47 000 руснаци, убити в действие за по-малко от година битки

Отбраната на Бахмут е важна за Украйна. Версията на ISW - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Украинската защита на Бахмут вероятно е стратегически разумно усилие, въпреки цената за Украйна. Въпреки че разходите и щетите, свързани с продължаващата защита на Бахмут от Украйна, са значителни и вероятно включват алтернативни разходи, свързани с потенциални украински контраофанзивни операции другаде, Украйна също би платила значителна цена, ако да позволи на руските войски лесно да превземат Бахмут. Самият Бахмут не е оперативно или стратегически важен, но ако руските войски го превземат сравнително бързо и евтино, могат да се надяват да разширят операциите си по начини, които биха принудили Украйна да изгради прибързани отбранителни позиции в по-неблагоприятен терен.

Това пише в новата сводка на "Института за изследване на войната" (ISW).

Не трябва да се отхвърля лекомислено привидно политическото ангажиране със защитата на Бахмут - руските сили окупират повече от 100 000 квадратни километра украинска територия, включително множество украински градове, и причиняват жестокости на украински цивилни в окупираните райони. Не е неразумно политическите и военните лидери да претеглят тези фактори, за да определят дали да задържат или да отстъпят определени концентрации на населението. На американците не им се е налагало да правят такъв избор от 1865 г. и не бива да бързат да пренебрегват съображения, които биха били много реални за тях, ако американските градове са изправени пред подобни заплахи.

Украинските сили и преди са използвали подобен модел на постепенно изчерпване, за да принудят руските операции в определени райони да достигнат кулминация след месеци на големи загуби на персонал и оборудване в преследване на незначителни тактически победи. Руските войски прекараха месеци в опити да преодолеят ефективната украинска отбрана в Северодонецк и Лисичанск в началото на лятото на 2022 г. и превзеха Лисичанск едва след контролирано украинско изтегляне от района.

Превземането на Лисичанск и административната граница на Луганска област обаче бързо се оказа оперативно незначително за руските сили и крайният резултат от украинската защита на района беше принудителната кулминация на руската офанзива в Луганска област, водеща до цялостна застой на руските настъпателни операции в Донбас през лятото и есента на 2022 г. Украинската отбрана на Бахмут вероятно ще допринесе за подобен резултат - руските войски насочват жива сила и оборудване в района от май 2022 г. и все още не са постигнали значителен оперативен напредък, който сериозно да заплашват украинската защита на района.

ISW продължава да счита, че руската офанзива срещу Бахмут може да е кулминационна, но украинските сили ефективно приковават руските войски, оборудване и цялостния оперативен фокус там, като по този начин възпрепятстват способността на Русия да преследва офанзиви другаде.

Западът допринесе за неспособността на Украйна да се възползва от приковаването на руските сили в Бахмут чрез бавно преместване или задържане на оръжейни системи и доставки, които са от съществено значение за широкомащабни контраофанзивни операции.

Коментарите от блогъри около оповестената смяна на генерал-полковник Михаил Теплински с генерал-лейтенант Олег Макаревич като командир на руските въздушнодесантни сили допълнително подчерта разрива между две основни групи в руското МО - лагера на Герасимов, състоящ се от онези, представляват конвенционалната институция на Министерството на отбраната и любимците на блогърите, които са по-малко свързани с институцията на Министерството на отбраната. Няколко блогъри се запитаха защо руското МО ще замени уважаван кариерен командир на с "академик" без боен опит.

Един блогър отбеляза, че руското министерство на отбраната сега е "премахнало" двама от "ключовите" командири на руските операции в Украйна - Теплински и бившия командир на театъра армейски генерал Сергей Суровикин (въпреки че Суровикин просто беше понижен до по-ниска командна позиция, вместо да бъде отстранен от длъжност).

Няколко блогъри твърдят, че Теплински е бил уволнен след несъгласие с руския Генерален щаб, най-вероятно с началника на Генералния щаб Валерий Герасимов, относно използването на руски парашутисти за планирани настъпателни операции.

Упоритите критики на блогъри към ход, който вероятно е бил оркестриран от Герасимов, предполага, че руското информационно пространство все повече разглежда промените, направени в руското МО, в двоичен план с лагера на про-Герасимов от една страна и тези, възприемани като фаворити на милиблогърите, от друга.

Финансистът на групата "Вагнер" Евгений Пригожин стартира серия от информационни операции, целящи да се представи като жертвен герой на Русия в кръстоносен поход срещу дребните и корумпирани руски власти. Личната пресслужба на Пригожин на 21 януари коментира писмо от семейството на починал войник от ЧВК Вагнер, което противопостави "безразличните" местни власти, които не помогнаха с погребението на сина им, като Пригожин се вслушва в призивите им. В писмото Пригожин се нарича "единственият човек, който не е безразличен към съдбата на защитника на Русия и неговото семейство". Той също така отговори на съобщенията, че кметството на Камишловски район, Свердловска област е отказало погребение с почести на боец от групата с твърдението, че "ние", вероятно показвайки солидарност с "обикновения човек", ще "се справим с тази измет" и "дърпат децата си за ноздрите" да участват във войната в Украйна.

Тези изявления го поставят в противоречие с непопулярните руски служители, които действат по различни правила от мнозинството руснаци, и увеличават привлекателността му като "герой" на безгласните. Те също така подкрепят продължаващата кампания на Пригожин за получаване на правно признание - предимно под формата на признание и погребални почести за войници от ЧВК Вагнер - за ЧВК Вагнер, тъй като частните военни компании остават незаконни в Русия.

Пригожин лъжливо представя себе си и групата като морални единици, които ще продължат своите морални действия въпреки наказателното преследване. Той заяви на 20 януари, че няма да има нищо против, ако някой заведе наказателно дело срещу него, защото ще може да участва в ЧВК Вагнер от затвора и че международните бойци търсят "Вагнер" поради "призива на съвестта си".

Пригожин едновременно изгражда своята вътрешна властова база и репутация на важен международен актьор в усилие, което едновременно се подхранва от и допълнително подхранва неговите информационни операции срещу руското правителство. Свързаното новинарско издание RIAFAN публикува инсценирани снимки, които поставят телата на предполагаеми украински войници в ковчези, за да ги изпратят обратно в Украйна, а Пригожин твърди, че се застъпва за изпращането на 20 камиона с тела в Украйна във вероятен опит да хуманизира групата и да изобрази бойците като почтени, докато изобразяват групата "Вагнер" като желаещи и способни да действат вместо руската държава, за да върнат мъртвите във войната на противниковата страна.

Пресслужбата на Пригожин предизвика американския координатор за стратегически комуникации в Съвета за национална сигурност Джон Кърби да посочи военните престъпления, извършени от "Вагнер" в отговор на определянето ѝ от Министерството на финансите на САЩ като транснационална престъпна организация. Пригожин дори твърди, че САЩ също са транснационална престъпна организация.

The Sun съобщи, че американското разузнаване оценява общите руски военни загуби в Украйна на 188 000 към 20 януари, което предполага 47 000 руснаци, убити в действие за по-малко от година битки. Историческото съотношение на ранени към убити във войната е 3:1, което предполага, че руските жертви в Украйна досега са близки до общите смъртни случаи на САЩ във войната във Виетнам.

Националният архив на САЩ изчислява, че общият брой на битките на САЩ във Виетнам е приблизително 58 000 за осем години. Съветските сили претърпяха 15 000 смъртни случая през деветте години на война в Афганистан, праг, който Министерството на отбраната на Обединеното кралство оцени, че руските загуби надминаха през май 2022 г. след само три месеца военни действия.

Руските окупационни власти продължават да използват принудителни мерки за засилване на контрола над цивилните в окупираните райони. Украинският генерален щаб съобщи на 21 януари, че се създават база данни за цивилни резиденции и се превръщат в оръжие прекъсванията на електричеството. Ръководителят на украинската Запорожка област Александър Старух заяви на 21 януари, че руските сили са фалшифицирали "депортирането" на цивилни и вместо това ги държат в мазета.


Поставете оценка:
Оценка 2 от 52 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Монгола

    117 32 Отговор
    Бахмут падна Руската армия продължава напред и нищо не може да я спре!

    Коментиран от #5

  • 2 Професора

    112 22 Отговор
    ISW е НПО на Сорос от Вашингтон никакъв институт не е

    Коментиран от #59

  • 3 Русофил

    32 115 Отговор
    Русия ще загуби тази война и ще се разпадне.
  • 4 Артемовск ще се

    102 20 Отговор
    казва скоро. Наркомана утилизира голям процент от армията си там.
  • 5 Русофил

    22 51 Отговор

    До коментар #1 от "Монгола":

    Напред с руските летящи танкове Т-999.

    Коментиран от #15

  • 6 Реалист

    112 19 Отговор
    Руснаците каквото и да превземат за соросите винаги не важно нищо, че окраинските фашистите са дали 70 000 жертви за Бахмут и от Рамщайн треперят от злоба
  • 7 среднощен

    110 14 Отговор
    "...Самият Бахмут не е оперативно или стратегически важен...";
    Явно са "отписали Бахмут" от към съюзниците... Да не забравяме, че там е съсредоточена "боеспособната украинска армия"... Падне ли Бахмут - пътят към Киев е открит.

    Коментиран от #23

  • 8 ТУЙТО

    69 5 Отговор
    "Украинската защита на Бахмут вероятно е стратегически разумно усилие, въпреки цената за Украйна. Въпреки че разходите и щетите, свързани с продължаващата защита на Бахмут от Украйна, са значителни и вероятно включват алтернативни разходи, свързани с потенциални украински контраофанзивни операции другаде"

    Искат да кажат, че е по-добре да се отстъпи за да се запазят сили за други направления.
  • 9 Окраин4е

    100 13 Отговор
    НАТО е посмешище и цялата пропаганда им също посмешище
  • 10 Токсик

    92 14 Отговор
    Русия ще прегази като валяк целия натовски отпадък и ще асфалтира с него пътя към вечния световен мир. След Артьомовск украинската и натовската нацистка крепост ще се разпадне като домино !
  • 11 Очаквайте скоро

    102 11 Отговор
    Скоро ще кажат, че Окрайна вече не важна и никога не била важна за ЕС, САЩ и НАТО

    Коментиран от #73

  • 12 Укропат

    55 7 Отговор
    Измъчват пленените със стихове на Лермонтов. Ах каква жестокост. Ах каква съдба. Мам404та ни се ...
    Слава шмъркалям.
  • 13 ""!!!!!!!!!!!!///////

    74 10 Отговор
    ! Бойците на Киевския режим грабят домовете на местните жители
    Всичко беше изнесено от населеното място: дори тоалетната хартия беше изнесена. Хората си тръгнаха, а те разбиха вратите… Изкараха всички вещи с цивилни коли», каза той.
    Кузин сподели още как той и баща му забелязали украинските военни в къщата на съседа, те счупили прозореца, влезли вътре и събрали всичко ценно, което било там. Според местния жител бойците на ВСУ са се опитали да се оправдаят, заявявайки, че търсят огнева позиция.
    Според Кузин понастоящем в Украйна има повече заложни къщи, отколкото магазини за хранителни стоки, а голямо количество техника в тези заложни къщи е донесено „от Донбас“.
    В същото време в него ден Алексей Арестович, съветник на ръководителя на кабинета на Зеленски, призна, че в последните дни на сраженията част от подразделенията на ВСУ са избягали от позициите си в Соледар и околностите
  • 14 Хохо Бохо

    16 92 Отговор
    На Путин му свърши читавата армия.. върнаха се с ГРУЗ 200.
    Сега почна да праща куцо и сакато - наркомани, серийни убийци и т. н,
    В един момент ще почне да праща и децата на фронта - Путлер Югенд

    Коментиран от #22

  • 15 Соросоид

    59 14 Отговор

    До коментар #5 от "Русофил":

    Абрамс винаги губи от ТЕ 72 в Ирак и Афганистан се видя

    Коментиран от #32

  • 16 Пегас

    37 3 Отговор
    ГДБОП все още проверява дали спецслужбите ни са използвали скандалния шпионски софтуер "Пегас", стана ясно днес на конференция на тема „Случаят „Пегас“: Как технологиите проникват в личното пространство и превземат демокрацията ни“
  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 5555

    53 10 Отговор
    НАТО са дали над 350 000 жертви в Окрайна за по мслкоот година от които 150 000 американци. Общия брой загинали в Окрайна от 24 Февруари 2022г са над 900 000 ВСУ, Фашисти, натовци!

    Коментиран от #29

  • 19 фен

    54 10 Отговор
    Мноо лошо... ФАЩ загубиха войната в Украйна.. Sad, but thought..
  • 20 А ПО ЛЕКО

    53 9 Отговор
    КВА ОТБРАНА , И ТАМ НЕЩАТА СА ЯСНИ А ПО ДОБРЕ ДА ВДИГАТ БЕЛИЯ БАЙРАК ЩОТО ЗЕЛЕНИЯ ПИГ МЕЙ САМО КУРБАН ГИ ДАВА !
  • 21 артишок

    52 8 Отговор
    Днипро и Бахмут, такива градове няма..Явно укри и техните пудели ще го разберат по трудният начин.
  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 23 Бахмут е на 500км

    15 8 Отговор

    До коментар #7 от "среднощен":

    от Киев и на 120 км от руско-украинската граница, погледни картата.

    Коментиран от #39, #44

  • 24 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    49 5 Отговор
    Отбраната на Бахмут е важна за Украйна

    ОБАЧЕ

    Самият Бахмут не е оперативно или стратегически важен

    🤔🤔🤔🤔🤔
  • 25 Бай Лисан

    53 6 Отговор
    Благодаря ВИ за изключително полезната и поучителна статия!
    Винаги е интересно да четеш анализите на Института за изследване на таратанците (IIT).
  • 26 Ами

    59 7 Отговор
    Щом оня генерал ДЪГЛАС Макгрегър казва че УКРИТЕ разполагали вече със 120-140 000 "годни" войници бяха 600 000, къде са им останалите 460 000?- МАЙ са смляни.
  • 27 Нещо не мога

    58 5 Отговор
    да разбера, тя украинската армия побеждаваше и изтласкваше руските окупатори, а сега стои в отбранителни позиции и иска най-модерните Натовски оръжия за да започнела контрсофанзива. А в същото време авторитетно американско издание по ликува, че Путин е загубил цялата си армия с която първоначално нападна Украйна плюс още 40000 войници. Абе някой нещо много лъже. То не останала Руска армия а Украинската се отбранявана. Та въпроса ми е ОСТАНАЛА ЛИ Е УКРАИНСКА АРМИЯ?

    Коментиран от #45

  • 28 Обаче и при западняците...

    44 3 Отговор
    ...имало измислени длъжности...!
    Представям си колко ли нищоправещи ,,калинки" има назначени в този...- ,,Институт за Изследване на Войната"...
  • 29 ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ

    2 40 Отговор

    До коментар #18 от "5555":

    Да ти дам ли руските загуби до мимента или ще изчакаш края на октомври тази година за да ги разбереш,а гончооо- овць???

    Коментиран от #42, #49, #71

  • 30 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 31 Но нали

    42 9 Отговор

    До коментар #17 от "Цензура":

    КАЗВАХА ЧЕ РУСНАЦИТЕ СА ПОЧНАЛИ ВОЙНАТА СЪС 200 000 ДУШИ СРЕЩУ 600 000 УКРИ?
  • 32 Русофил

    8 29 Отговор

    До коментар #15 от "Соросоид":

    Т-999 е неунищожим. Вертикално излитане, 70 тона, ядрен двигател. Забелязани са в Краматорск.

    Коментиран от #41, #78

  • 33 РЕАЛИСТ

    56 8 Отговор
    От сутринта има развитие. Пробивът в Запорожие на руснаците продължава. Имат подкрепа и от въздуха. В Донецк също пробиват. Използват и Солнцепек, който хвърля в паника украинците.

    Коментиран от #43, #67

  • 34 И Киев е руски

    35 6 Отговор
    Натовска полюция
  • 35 Рус фил

    9 52 Отговор
    Силата на една държава не се определя от собствената Армия, а от съюза и връзките които тя има! Така че русия Бай бай
  • 36 Евроатлантик

    51 6 Отговор
    НПО наречено институт се позовава на блогъри - това като агенция ЕЖК...
    Бахмут (Артьомовск е в гугъл мапс) не бил важен, ама го пазели, че да не го вземат. Всъщност е повече от важен, защото премества целия фронт в посока Краматорск и Славянск. Реалността е точно наопаки на написаното. Всъщност ресурсът на ВСУ е изцяло ангажиран да бази Бахмут, затова сега руснаците тръгнаха напред в Запорожието, където Украйна явно няма достатъчно резерви, за да удържи. Пробият ли и линията при Бахмут положението на Украйна става много лошо. НАТО хубаво праща оръжия, ама те не стрелят сами. Кауза пердута е и когато точката на пречупване бъде достигната целокупният Запад и НАТО ще си бият камшика и ще оставят бандерите на милостта на Путин.
  • 37 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 38 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 39 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    28 4 Отговор

    До коментар #23 от "Бахмут е на 500км":

    Ех, БЕЗниково, безУМно хапещо наред хиеноподобно, какво от това ‼️
    Човекът ти казва, че пътят е открит (няма съпротивителни сили) , а не че са на пет-шест километра от К.еф‼️
    Ей защо все трябва по десет пъти да ти се разяснява всеки пост тук ‼️‼️‼️

    Коментиран от #51

  • 40 САМО ДЯВОЛЪТ МОЖЕ ДА СПАСИ СВЕТЪТ

    8 16 Отговор
    ОТ АТОМА УДРИ ПУТИН И ДЯВОЛЪТ ЩЕ ТЕ УВАЖАВА

    Коментиран от #50, #90

  • 41 Соросоид

    24 3 Отговор

    До коментар #32 от "Русофил":

    На Абрамс активната му защита е да се прави на гръмнал без купол и с разкачени вериги, и изведнъж започва да се движи и стреля

    Коментиран от #48

  • 42 Бай Лисан

    16 1 Отговор

    До коментар #29 от "ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ":

    Ти лично ли си ги броил, бе Харалампи, дълбоко кьоравия?

    Коментиран от #52

  • 43 Русофил

    2 18 Отговор

    До коментар #33 от "РЕАЛИСТ":

    И Т-999 забрави.
  • 44 среднощен

    32 5 Отговор

    До коментар #23 от "Бахмут е на 500км":

    "Километрите се преодоляват бързо", когато няма "кой да ги пази"... Елитните части на украинската армия са в Бахмут - заради това казвам - "че пътят към Киев е открит"....
  • 45 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 46 Хохолобот

    15 1 Отговор
    Снимката от фотото е вярна,но сте забравили да споменете,че в даденият участък това се случва 800- 1000 пъти на ден.Всеки ден.
  • 47 Какъв Бахмут бре????

    12 21 Отговор
    Руснаците не са ли вече на Орлов мост????, преди малко видях последният софиянец и козлодуеца да тичат натам, последният тъпа...софиянец носеше два самуна и торба със сол от Соледар, козлодуеца носеше букет рози и шише с ракия която преварил в реактора на шести блок, и гащите му бяха на букаи.
  • 48 Русофил

    4 15 Отговор

    До коментар #41 от "Соросоид":

    Какви Абрамси бе. Т-999 е хипер танк.

    Коментиран от #53

  • 49 Дълбоко проникващ

    13 1 Отговор

    До коментар #29 от "ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ":

    Добър вечер,добри ми господине и още много по здрави.
  • 50 АЗ ПИША ОТ ИМЕТО НА ДЯВОЛЪТ

    16 2 Отговор

    До коментар #40 от "САМО ДЯВОЛЪТ МОЖЕ ДА СПАСИ СВЕТЪТ":

    ДЕТО МЕ ВЪРНА ЖИВ НА НАШИЯТ СВЯТ С ДЯВОЛСКА МИСИЯ - С ДУМИ ДА ПОБЕДЯ ДЕМОКРАЦИЯТА ВИ И ДА ИЗГОРЯ ФАЩ С РУСИЙСКА ПОМОЩ
  • 51 Бай Лисан

    18 0 Отговор

    До коментар #39 от "🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️":

    Не му се ядосвай, това е 00(7), подвизава се и с други никове, също и краде никове, иначе момчето е от интегрираните, от помощно училище...
  • 52 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 53 стоян георгиев

    10 1 Отговор

    До коментар #48 от "Русофил":

    Разбрахме,че лети и е ядрен танк.а ти можеш ли да летиш?

    Коментиран от #72, #76

  • 54 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 55 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 56 Баба Вуна

    26 4 Отговор
    За Русия територия, за ЕС емигранти от женски пол. За САЩ стабилизиране на икономиката и намаляване на външният дълг. Това е пред военното споразумение между Русия,САЩ и ЕС. На Украинците честито.
  • 57 Истината

    39 2 Отговор
    Те намериха слабо място в Соледар и пробиха. Струва ми се, че трябва да имаме търпение и да се подготвим за най-лошия сценарий", добави командирът

    По-рано той заяви пред западните медии, че "полята и горите наоколо са осеяни с трупове на украински войници и трябва да се защитаваш в силен студ и във вода до колене".

    По отношение на Бахмут той каза, че загубите са колосални и телата отдавна са престанали да ги броят и да се опитват да ги вземат със себе си.

    "Какъв ти Крим? Имаме чудовищни загуби!" прозвуча в ефир.
  • 58 ГиХи

    17 2 Отговор
    У фейктилъжата вече влизам един път седмично да им кажа че лъжат
  • 59 Да бе

    26 4 Отговор

    До коментар #2 от "Професора":

    А пък украинската армия търпи повърхностни рани!!! Бай сорос ЕлаМигоФани!
  • 60 Масова дезинформация

    35 3 Отговор
    "Украинската защита на Бахмут вероятно е стратегически разумно усилие". "Самият Бахмут не е оперативно или стратегически важен". Нека пробваме с друго. И така, пренасяме се в миналото и променяме имената - Опълченската защита на прохода Шипка вероятно е стратегически разумно усилие, самият проход Шипка не е стратегически или оперативно важен. Айде сега ни довършете с някоя героична укро контраофанзива и пак ни обяснете как руснаците сами си бомбят АЕЦ-а
  • 61 Втората ВЕЧЕ е...

    4 14 Отговор
    Трета,след ВСУ...

    Коментиран от #104

  • 62 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 63 Ъхъ

    12 8 Отговор

    До коментар #55 от "Лили Маринкова":

    Само дето го ядоха ВСУшанките хахаха
  • 64 Бай Лисан

    22 0 Отговор

    До коментар #52 от "ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ":

    На тебе допирните точки с математиката са две - когато ходиш да си прибираш помощите за чааветата и да си броиш козявите центаци .

    Коментиран от #123

  • 65 карамфила

    27 2 Отговор
    Кой е този труп в черният чувал които носят двамата украински войници,да не е на световно известния наркоман зеленски?

    Коментиран от #74

  • 66 ФейктиБг ще бъдат запалени

    12 1 Отговор
    Разузнаването потвърди тези подозрения.
  • 67 Баба Вуна

    21 2 Отговор

    До коментар #33 от "РЕАЛИСТ":

    Я се чудя що е толкова топло тази зима, а то било от Солнцепека.
  • 68 Дежурен санитар

    18 0 Отговор

    До коментар #52 от "ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ":

    Селски вземи опъни козата и се успокой...

    Коментиран от #82

  • 69 Смърт за ЕврогейПедерастите

    18 2 Отговор

    До коментар #54 от "007":

    Като теб.
  • 70 Голяма ЗАБЛУДА !

    4 26 Отговор
    Мужиците още си вярват, че ще победят !
    Може би - себе си !
  • 71 Как си скъпа...!

    15 0 Отговор

    До коментар #29 от "ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ":

    Зареждаш ли още резервоара на ,,Ладата" си до горе...,да не ръждясва...😝?!?!
  • 72 Русофил

    9 10 Отговор

    До коментар #53 от "стоян георгиев":

    Летял съм в симулатора на Т-999. Заради този танк ги е страх да дават Леопарди.

    Коментиран от #94

  • 73 Ъхъ

    1 0 Отговор

    До коментар #11 от "Очаквайте скоро":

    Взе ми думите от устата!
  • 74 Баба Вуна

    16 0 Отговор

    До коментар #65 от "карамфила":

    Със сигурност е на техен Украински колега. Няма никаква основателна причина да носят руски войник.
  • 75 Дар от Соледар !

    4 31 Отговор
    Близо 10 000 Вагнеровци - ГРУЗ 200 !

    Коментиран от #79

  • 76 браво на путин..

    28 3 Отговор

    До коментар #53 от "стоян георгиев":

    Прибави още сто хиляди квадратни км.от бандерско..към империята..а па кучетата на сорос нека си лаят..джаф,джаф-путин е болен и.т.н.

    Коментиран от #81

  • 77 Тексаски вълк 🐺

    3 30 Отговор
    Всичко върви по план !
    Русия губи войната !
    Тия дни ще свие знамената !
    И ще хванат тайгата !

    Коментиран от #86

  • 78 Антимилиционер

    4 33 Отговор

    До коментар #32 от "Русофил":

    В Крематорск трябва да се построи крематориум с огромни размери за ватниците и техните български русороби!

    Коментиран от #88

  • 79 грузо от..

    25 1 Отговор

    До коментар #75 от "Дар от Соледар !":

    Мариупол,не моо да го минете..над три хиляди азовци,,тръгнааа,,за магадан..а пристигнааа триста..
  • 80 аде бе

    34 0 Отговор
    че те рашките трябва да са свършили войската, почнаха със 190 000, мобилизираните още се обучават, укрите утепали 188 хиляди?!? и държат 1000 километра фронт с 2000 човека, че и млатят укрите кат маче у дирек?!? бахмут не бил важен, ама видите ли май е важен?!? на това му се вика бред сивой кобылы
  • 81 По едно време нали бяха...

    1 6 Отговор

    До коментар #76 от "браво на путин..":

    200хил квадратни километра прибавени???, Сега защо са останали само 100хил.

    Коментиран от #96

  • 82 Аршлох

    8 0 Отговор

    До коментар #68 от "Дежурен санитар":

    Господинът отдавна е продал козичката,затова е на този хал.Но пък си е купил коч.
  • 83 Американско говедо

    22 1 Отговор
    Че то в Украйна не са влезли толкова руски войски бре.....кого лъжете?Да не ядем доматите с колците?
  • 84 Истината боли!

    1 23 Отговор
    Вече над 150 000 ушанки са могилизирани!
    А пролетта още не е пукнала!
  • 85 Механик"

    33 1 Отговор
    "Самият Бахмут не е оперативно или стратегически важен, но ако руските войски го превземат сравнително бързо и евтино, могат да се надяват да разширят операциите си по начини, които биха принудили Украйна да изгради прибързани отбранителни позиции в по-неблагоприятен терен."
    И как не е стратегически важен, щом ако падне, руснаците могат да ПРИНУДЯТ укрите да се преместят в ПО-НЕБЛАГОПРИЯТНИ условия?
    Ми нали това е СТРАТЕГИЯТА?!
    Тия от тоя институт по войната, да не са завършили същото "слаботоково" училище като наш Кирчо?
  • 86 Карпатски вълк

    12 1 Отговор

    До коментар #77 от "Тексаски вълк 🐺":

    Аз карпатски вълк съм скъсан,
    и зелен съм, и надрусан
    яко вия като флекс
    шамарите ги ям на екс!
  • 87 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 88 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 89 Руски балон 🎈

    2 25 Отговор
    Спука се
    За цяла година - петдесетина километра!
    Леле! Пък била Втората
    Боже! Жива да не бях!
    Миглена Ангелова Ангелова.

    Коментиран от #114

  • 90 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 91 значи викате

    23 1 Отговор
    да вярвам на инфо от сащ?!? че как да вярвам, като те най-нагло излъгаха от трибуната на оон-то?!? да припомня ли епруветката с белия прах?!?
  • 92 Нали си е евреин...

    14 1 Отговор

    До коментар #88 от "евала на зеленя..":

    ...,Зеленчука разбира от крематориуми...
  • 93 Брат Румен Ралчев

    3 0 Отговор
    Аз ще кажа на братята в Германия.
  • 94 Соросоид

    13 4 Отговор

    До коментар #72 от "Русофил":

    Абрамс винаги печели в игрите за компютър

    Коментиран от #101

  • 95 Ушанките около Бахмут

    1 17 Отговор
    Хванаха скорбут
    А Пригожко даже хвана пърхут
    Путин в момента джвака нахут
    Очаква от ВСУ силен шут
  • 96 А бе смотан..

    14 1 Отговор

    До коментар #81 от "По едно време нали бяха...":

    Оти не броиш азовско море и крим-они май беха бандерски.ама бегаха от укрофашагите със референдум разбира се..с них ще минат двеста хиляди..
  • 97 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 98 КЪВ ПАРЛАМЕНТ БЕ ОРА

    9 1 Отговор

    До коментар #90 от "В БГ Е ПЪЛНО С ДЯВОЛИ В ПАРЛАМЕНТА":

    В ВГ ПАРЛАМЕНТА Е СА СЪБРАНИ ВСИЧКИ МАФИОЗИ В БГ С ПОМОЩ ОТ ГЛАСУВАЛИТЕ А НИЕ ДЕТО НЕ ГЛАСУВАМЕ ЗА РАЗБОЙНИЦИ СКОРО С БОЖИЯ ПОМОЩ ЩЕ ИЗБЕСИМ ФАЩ АГИТЕ И ЩЕ ВЗЕМЕМ КОНТРОЛА НАД БЪЛГАРИЯ И НАД ЦЕЛИЯТ СВЯТ АКО ПУТИН Е ВЕЛИК И ННЕ РЕШИ ДА ГО УНИЩОЖИ
  • 99 Сводка с водка,22.14. ч. !

    3 17 Отговор
    Елиминирани 720(седем стотин и двадесет)
    руски терористи около Сватово !

    Коментиран от #111

  • 100 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 101 Резервист

    3 0 Отговор

    До коментар #94 от "Соросоид":

    А в действителността...- никога...!
  • 102 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 103 Истината боли!

    3 22 Отговор
    Вече над 150 000 ушанки са могилизирани!
    А пролетта още не е пукнала!
    + още 720 от днес!
  • 104 ха ха

    3 11 Отговор

    До коментар #61 от "Втората ВЕЧЕ е...":

    Моля, моля! Втората си е втора! В света беше втора и в Украйна стана втора. Само да не вземе да стане трета, че Вагнер напира.
  • 105 Зинченко

    2 20 Отговор
    Украйна ще победи zлото жуженце!
  • 106 Един руснак Е БАХмут!

    3 9 Отговор
    Оказа се мамут!
  • 107 Сатана Z

    20 2 Отговор
    От моя опит от службата в армията мога да кажа, че е възможно да се обучи войник като част от всеки екипаж на бойна машина само за половин година. И да му поверите самостоятелни операции на сложна техника - само след една година седмични тренировки, както денем, така и нощем, зиме в силен студ и през лятото, в жега и без почивка, непрекъснато по няколко дни във всяка тренировка. Без такова обучение един воин е просто марионетка. А любителите на играта на "танкове" просто не се вписват в танковите екипажи.
    Допълнително - откъде могат да намерят инструктори за обучение на Leopards? Тези танкове не са участвали в нито една съвременна танкова битка. Говоря за инструктори на Leopard с боен опит, а не опит в стрелба на полигона.

    Wagner Group ☠️
  • 108 ПроZтТролНадZор

    1 17 Отговор
    Гладни руоZфили победа сънуват ...
  • 109 ТЕ ХОРАТА ИГРАЯТ ИГРА МИКРОСОФСКА

    0 8 Отговор
    РУСИЯ СЕ БИЕ С МИКРОСОФСКИТЕ СИЛИ В УКРАЙНА И УДЪРЖА СРЕЩУ ИНТЕЛЕКТА И СЕГА ИНТЕЛЕКТА СЕ МОДЕФИЦИРА АМА РУСКИТЕ ГЛУПАЦИ ВЗЕЛИ И ГРЪМНАЛИ МИКРОСОФСКИТЕ РООТ КОМПОВЕ - САМО НАПОМНЯМ НА РУСНАЦИТЕ КАК ДА ПОБЕДЯТ РОБОКОПИТЕ ЧЕ КАТО 1 РОБОКОП ДОЙДЕ В БГ И КРАЙ С ХОРАТА И КАТО НАС ТРОЛОВЕТЕ

    Коментиран от #116

  • 110 Хаха

    15 1 Отговор
    "Украйна загуби 450 000 души - 150 000 убити бойци и около 300 000 тежко ранени бойци, които няма да могат да се върнат на служба (инвалиди и контузии, психични разстройства)", обявиха наскоро от нидерландската информационна агенция ANP.
  • 111 Наздраве тогава...

    1 6 Отговор

    До коментар #99 от "Сводка с водка,22.14. ч. !":

    Да е хаирлия, утре двойно.
  • 112 Пешо

    27 1 Отговор
    Всички виждаме колко важен е Бахмут за урките,нонстоп наливат резерви и проблема е,че тези хиляди урки които загиват там, реално воюват само срещу Вагнер,там и в Соледар няма други части,1000 вагнеровци погребаха общо над 25000 в Соледар ,а по късно ще разберем колко хиляди от урките в Бахмут преминаха в подземните войски на клоуна,това е резултата да се изправиш срещу най могъщата армия,па макар и подкрепян от цялото НАТО и от хилядите му войници(опс,наемници).....средата на март урките бяха близо до сключване на примирие,но краварите ги подкокоросаха и такова не беше сключено,РФ изпълни своята част и изтегли войските пред Киев,урките ликвидираха няколко участници от тяхната делегация,които бяха за примирие и ще стигнем на лято до милион подземни уркси войници
  • 113 КОРНЕЛИЯ НИНОВА :

    7 10 Отговор
    Винаги ще помагам на Украйна !
    Това вече не е тайна !
  • 114 Боклук

    24 2 Отговор

    До коментар #89 от "Руски балон 🎈":

    За тези 50 километра Руснаците унищожиха половината армия на Украйна и НАТОвските наемници.Имаше и един от БГ,но вероятно е заровен в някоя канавка.Русия не търси вече бърза война,а тотално унищожение на хора ,техника,икономика и ресурси.
    Бегай да пикаш и си лягай.
  • 115 ганев

    10 0 Отговор
    ЕВРОПУДЕЛЧЕТА СИ ДЖАВКАТ А НАШ МУРДЖО СИ ВЪРВИ НАПРЕД
  • 116 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 117 Хаха

    16 0 Отговор
    Отвоюването на Крим няма нищо общо с реалността и към подобни въпроси трябва да се "подхожда реалистично", каза командирът на украинския нацбатальон "Свобода" Петро Кузик в интервю за известната украинска тв "Гордон".
    Командирът посъветва всички да обърнат внимание на текущото състояние на нещата. Според него днес въоръжените сили на Украйна изпитват остър недостиг на артилерийски системи и боеприпаси, а Западът не бърза да ги доставя.
    Кузик припомни, че военният анализ е наука, която взема предвид най-сложни сценарии, а не "списъка с мераците" на властите.
    "За какво може да се говори с такъв апломб, ако въоръжените сили на Украйна сега, с всички доставки на Запада, имат огромен недостиг на настъпателни и артилерийски системи, боеприпаси за тях?
    Освен това в украинската армия категорично липсват хора , има недостиг на младши командири – командири на отделения, взводове, роти", – оплаква се украинският командир на батальон от чудовищните загуби, нанесени от руската армия.
  • 118 наско

    12 0 Отговор
    в клипа виждаме как урките насила ловят нещастният пенсионе за да му връчат призовката
  • 119 ...

    1 14 Отговор
    Руснаците за половин година превзеха едно село и загубиха половината от завзетите територии,
    След половин година ще завладеят още едно село и ще останат без завзети територии.
  • 120 А1З В1ИКАМ В1СИЧКИ Б11ЪЛГАРИ ДА ПОМОГНЕМ

    8 1 Отговор
    НА1 Р1УСИЯ Д1А УН1ИЩОЖИ Е1У и Ф1АЩ - М1ОРАЛНО С П11РАШКИ И С1АБИ А1РМИЯТА НИ ОТ Ф1АЩ Я О1БЕЗОРАЖИХА И Н1АРЯЗАХА В1СИЧКО ЩО Е Р1УСКО ЗА ДА КУПИМ Е1НИЧАРСКО ФАЩ ИСКО О1РЪЖИЕ ДЕТО Е П1РОКЪЛНАТО ОТ Г1ОСПОД В1СЕВИШИЯ Д1ЕТО И1СКА А1МЕРИКА ДА И1ЗГОРИ

    Коментиран от #122

  • 121 Трезвомислещ българин

    14 0 Отговор
    "Самостоятелно Украйна никога няма да спечели нищо от Русия. Не говоря за танкове, самолети, всички тези устройства, които са необходими за сериозни щурмови операции, радари, оборудване за радиоелектронна борба и т.н. Сега е много трудно да ги отхвърлим.

    Те намериха слабо място в Соледар и пробиха. Струва ми се, че трябва да имаме търпение и да се подготвим за най-лошия сценарий", добави командирът

    По-рано той заяви пред западните медии, че "полята и горите наоколо са осеяни с трупове на украински войници и трябва да се защитаваш в силен студ и във вода до колене".

    По отношение на Бахмут той каза, че загубите са колосални и телата отдавна са престанали да ги броят и да се опитват да ги вземат със себе си.

    "Какъв ти Крим? Имаме чудовищни загуби!" прозвуча в ефир.
  • 122 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 123 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 124 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 125 А З1АЩО Р1УСКИ Д1РОН П1ОДВОДНИЦА

    0 2 Отговор
    НЕ У1НИЩОЖИ Ф1АШИНГТОН - У1ДРИ П1УТИН И НА О1НЯ С1ВЯТ Д1ЯВОЛЪТ ЩЕ ТЕ 1УВАЖАВА
  • 126 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 127 ??????

    19 0 Отговор
    За кого измирате украински войничета? За
    евреина Зеленски,за Байдън или за семействата си. Кому сте нужни мъртви? Не се ли проля достатъчно кръв и от двете страни,малко ли ви се струват вдовиците и сираците ,че още се водите по свирката на нацисткото и фашисткото управление на клоуна ? Не ви ли омръзна да страдате и умирате за чужди вам интереси? Няма ли да кажете БАСТА и да пометете тази кървава и корумпирана хунта.

    Коментиран от #128

  • 128 бай Ставри

    19 2 Отговор

    До коментар #127 от "??????":

    всеки нормален човек си задава този въпрос,като погледнеш в Телеграм хилядите клипове с убити украинци,хилядите снимани гробища на които не се вижда края с развети украински знамена,като видиш хилядите клипове как насила им връчват призовките и ги товарят като добитък изпратен на заколение в Донбас и се питаш,защо умират тези хора? Преди 20 години един така наречен от Запад диктатор след няколко изстреляни ракети по Белград капитулира,единственно pd да запази живота на цивилното население и по същата причина този уж диктатор се раздели с изконна сръбска територия,територия която от стотици години е сръбска(Косово). а тези умират на тулумби за един луд демократ

    Коментиран от #129, #134, #135

  • 129 Тц..тц...

    1 18 Отговор

    До коментар #128 от "бай Ставри":

    Ти тъп ли си?? Или се правиш?, Как за какво умират бе ряпо?, Умират за свободата си, бранят децата си и семействата си, бранят родината си бе п@..пУ.н.як.

    Коментиран от #130

  • 130 Източна ромелия

    14 1 Отговор

    До коментар #129 от "Тц..тц...":

    А тия сега дет измират укрита какво правиха години, избиваха мирни жители на източна украина. За тъов сега си плащат
  • 131 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 132 моби дик

    0 6 Отговор
    до номер 10 ..... както асфалтираха и Байкало амурската магистрала гола вода са рашанте
  • 133 стоян георгиев

    0 19 Отговор
    Руската армия сега се надява че ще компенсира загубите си на професионалните военни със затворници и запасняци.големи веселяци са тия путлераси.американците навярно са обявили руските загуби без тези на днр,лнр и вагнер.с тях ситуацията се доближава до украинската статистика,която ги смята заедно.та колкото и да са са огромни.непоносими за времето и демографията на Русия както и за финансите и.напълно излишна война разпалена от един дребен и комплексиран милиционер.нямаше никаква причина да се напада братския на руснаците народ,но милиционерите не са като хората.техните фенове също.
  • 134 Българин

    1 14 Отговор

    До коментар #128 от "бай Ставри":

    Другарю Ставри, явно четеш както Дяволът Евангелието. Да, гробовете на украинците съществуват , но ми покажи гробовете на крепостните! Къде са? И колко от тях са посетени от ръководни руски фактори? Има ли информация, че 70-годишния Путлер ги е посетил?М?
  • 135 Един българин

    0 15 Отговор

    До коментар #128 от "бай Ставри":

    Толкова ли си зле, че не разбираш, че украинците се бият за СВОБОДА ?

    Коментиран от #140

  • 136 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 137 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 138 Украйна е фашистка диктатура

    9 0 Отговор
    Всяка дума на американските пропагандисти е лъжа.

    Бахмут е стратегически важен, но умишлено го омаловажават....

    Руснаците са посрещани като освободители от местните, но пропагандата го крие.

    Укрофашистите тормозят населението, но го преписват на руснаците. И пр. и пр.

    Без САЩ ще има мир!
  • 139 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 140 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 141 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 142 дядото

    3 0 Отговор
    те добре знаят,че украйна ще загуби войната.важното за тях обаче е,това да стане с много човешки загуби и ако може,финансов,икономически и дръжавен крах на русия.ще поживеем и ще видим дали не е сън в лятна нощ
  • 143 Абе не знам,но

    3 0 Отговор
    Със сигурност " галенето" свършва! Идва ред на " любенето.Главният инициатор- англосакса, знае че Украйна не може да победи! Разтягат ситуацията с една,основна задача.Да изтощават месец след месец руската икономика и техния ВПК - ресурс за Но най полдлото в този замисъл,не са щетите на руснаците.Те са производни на пъкления план.Колкото повече продължат бойните действия ,толкова по големи жертви от двете страни.А това на практика са един народ- със милиони смесени бракове над 100 години.В момента,никоя от двете страни,не знае,дали не обстрелва братовчед,чичо, вуйчо - приятели от детинство.Ето това е върха на мръ,с,,ния план.Кръвна омраза за десетки години напред.Който и да управлява след войната Украйна,враждата ,ненавистта един към друг остават.Кръвна вражда- това е замисъла им.И го постигнаха.По същия начин запалиха Грузия,чечня, осетия. Кръвна вражда,между всички бивши републики.За да няма
    никавка възможност, рестарт не на СССР,а на руската империя.в предишните и граници.Защото е смешно да се твърди,че днешна Русия е комунистическа.Че там от 1985 година,е по неолиберален капитализъм ,от онзи- на запад.
Новини по държави: