Last news in Fakti

25 Януари, 2023 21:00 5 842 65

Руска отрова във вените на Макрон и Шолц

  • германия-
  • франция-
  • еманюел макрон-
  • олаф шолц

В крайна сметка експертите прогнозират, че Германия, както в крайна сметка отстъпи за газопровода "Северен поток 2", ще го направи и с Leopard

Руска отрова във вените на Макрон и Шолц - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Войната в Украйна е бавна отрова, която разяжда руската мощ отвътре, но която също така разпространява отровата си в Европа, до степен да застраши френско-германския тандем. За по-малко от година руската инвазия маргинализира основополагащия френско-германски цимент на ЕС, този, който в продължение на няколко десетилетия е давал по-голямата част от тласъка на Европа, този, без който винаги е било невъзможно да се върви напред. Това пише в материал за френския всекидневник Le Figaro политическият анализатор Изабел Ласер.

Френско-германският тандем е поставен под въпрос още от началото на войната от страните от Централна и Източна Европа, които вече не приемат неговото лидерство. Става въпрос за колебанията на Париж и Берлин да подкрепят Украйна, както и решимостта им да поддържат диалог с Владимир Путин. Това разделение съществуваше още преди 24 февруари. Страните от Източна Европа, които станаха жертви на инвазиите и атаките от големия руски или съветски съсед, напразно предупреждаваха за заплахата, която режимът на Владимир Путин все още представлява за европейската сигурност. Тези на Запад, по-притеснени от опасността, идваща от Юга, постоянно разглеждаха руската опасност в перспектива, винаги залагайки, въпреки войната в Грузия през 2008 г. и анексирането на Крим през 2014 г., на връщане към "бизнес както обикновено".

Но това разделение се влоши през последните единадесет месеца, дори достигна кулминацията си с упорития отказ на германския канцлер да достави тежките танкове, които биха позволили на Киев да се изправи пред следващата офанзива на руските сили. Сега в Европа има два лагера. Лагерът на мира, който се застъпва за преговори между двете страни, дори ако трябва Украйна временно се откаже от част от своите територии. И лагерът на победата, който счита, че единственият начин да се възстанови сигурността на континента е да се наложи пълно военно поражение на руските сили.

Германия и Франция имат извинения или спорове. Париж все още смята, че може да бъде "посредническа" сила между двете страни, "балансираща" сила между великите на този свят. От началото на войната нейната подкрепа за Украйна винаги е била балансирана от необходимостта да не се "вбесява" Владимир Путин, за да се избегне ескалация на войната. Що се отнася до Германия, нейният модел беше разбит от войната в Украйна. "Тя смяташе, че търговията и икономическите връзки задължително водят до мир, че глобализацията сближава страните. Това беше илюзия по отношение на Русия", коментира бившият президент Франсоа Оланд в Сорбоната на 16 януари. Берлин беше жертва на лошия си газов и петролен избор, когато Франция се изолира в усилията си за помирение.

Подобно на Емануел Макрон, който иска да "помогне на Украйна, без да влиза във война с Русия", Олаф Шолц се страхува от риска от подхлъзване и иска да избегне пряка конфронтация с руските сили. В Париж също на официално ниво намират причини за германската мудност. "Всеки трябва да действа според възможностите си, капацитета си и ограниченията си", казва високопоставен дипломат. Но в частни разговори раздразнението е ежедневно. "Париж направи първата стъпка, като достави леки танкове AMX на Киев, мислейки по този начин да подтикне Германия да деблокира Leopard", продължава друг дипломат. Но канцлерът, пленник на своята коалиция, на германския пацифизъм и на специалните отношения на страната му с Русия, отказва да вземе решение.

В Източна и Северна Европа Германия и Франция, въпреки че последната наскоро изясни позицията си, са смятани за най-слабите звена на континента, когато става въпрос за помощ за Украйна. Проблемът е, че това са и двете страни, които могат да направят най-много в тази област. Франция, защото има мощна армия и дипломация, както и лидерска роля в рамките на ЕС. Германия, благодарение на икономическата си тежест и факта, че танковете Leopard, които е продала в цяла Европа, я правят ключът към ускоряване на военната помощ за Украйна.

В крайна сметка експертите прогнозират, че Германия, както в крайна сметка отстъпи за газопровода "Северен поток -2", ще го направи и с Leopard. Олаф Шолц не каза ли в неделя в Париж, че "империализмът на Владимир Путин няма да победи"? Натискан от Вашингтон, дърпан от Великобритания, която ще достави танкове Challenger, и от Полша, която обещава да изпрати своите Leopard със или без зелена светлина от Берлин, ще успее ли Олаф Шолц да удържи германския шлюз за дълго?

От началото на войната чувството за историчност постепенно измести сигурността на двете големи страни от ЕС. Но няколко въпроса все още остават без отговор: Ще пристигнат ли европейските танкове навреме, за да позволят на Украйна да устои? Как да избегнем фрагментацията между Западна и Източна Европа?

превод: News.bg


Поставете оценка:
Оценка 1.8 от 59 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Комуниста

    86 15 Отговор
    В западна Европа и САЩ ще има военен преврат

    Коментиран от #11, #40

  • 2 Адам Хилтън

    65 4 Отговор
    Нали осъзнавате че тези "метафори" започват да звучат доста расистки? Тва че руснаците са бели хора, не значи че не е целенасочена омраза към техният етнос и култура, да ги използвате като "прилагателно" едва ли не, да назовавате всеки политик или журналист който изведнъж е неудобен. Ама щом искате, май "Факти" станахте по-големи "руснаци" от Макарона и Шолц.
  • 3 Раданч Татлъту

    25 3 Отговор
    Новичок,а?🙉😁🤡😁🙉
  • 4 Отряд ",, Чавдар,,"

    74 12 Отговор
    Трябва да построи трудови лагери за соросоидите или по скоро ще ги накараме те да и ги построят ние само ще ги надзираваме да не избягат.

    Коментиран от #24, #27

  • 5 Госあ

    67 13 Отговор
    Източна Европа сме Русия. Включително Източна Украйна. Паляците и бандерите да се опраат.
  • 6 Българин

    21 88 Отговор
    Русия загуби и тази война

    Коментиран от #14, #52

  • 7 Българин

    18 87 Отговор
    демократичният свят ще натрие носа на кремълското джудже

    Коментиран от #53

  • 8 Българин

    16 63 Отговор
    най-модерното оръжие в полза на Украйна

    Коментиран от #54, #64

  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Пак вървите след събитията!

    34 1 Отговор
    Та нали Шолц одобри доставката на ,,Леопард"...!

    Коментиран от #13, #44

  • 11 честен ционист

    21 5 Отговор

    До коментар #1 от "Комуниста":

    Ще има мобилизация и яко боц боц.💉💉💉🚀🚀🚀
  • 12 Сатана Z

    41 18 Отговор
    Военните експерти прогнозират на 80% ,че ще има война между Германия и Франция.Дори Полша е готова да скочи на Немците ,но чака удобен момент когато Бунсвера се окаже без оръжие а Полша купува ударно танкове и бронетехника от…Южна Корея.

    Z

    Коментиран от #43

  • 13 честен ционист

    22 1 Отговор

    До коментар #10 от "Пак вървите след събитията!":

    Той и внукът на Гьоринг прие Юдаизма.
  • 14 Турчин

    21 2 Отговор

    До коментар #6 от "Българин":

    А ти се готви за най—лошото,че където е текло—пак ще тече!
  • 15 Хе,хе...!

    30 9 Отговор
    ,,Руска отрова във вените на Макрон и Шолц"
    Не знам за Макрон,но за Шолц със сигурност е пълна глупост...!
    Шолц е внук на офицер от ,,СС" от ВСВ и във вените му тече чиста,синя арийска кръв ...!

    Коментиран от #55

  • 16 Пако

    47 4 Отговор
    АВТОРКАТА ИЗАБЕЛ ПО ДОБРЕ ДА СГОТВИ НА МЪЖА СИ ЕДИН ОМЛЕТ,ОТКОЛКОТО ДА ДРАСКА ПО НЕПОНЯТНИ ТЕМИ.

    Коментиран от #34, #56

  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 Сега е момента

    4 24 Отговор
    Сичкото куманист у БГда се пише анти Путинец и да заработи народна пенсия!
  • 19 Мдааа

    42 9 Отговор
    Нацистката пропаганда обезумя с тия танкове, които няма да имат никакво значение за бойните действия! Утре обаче, ще предоставят на наркофюрерът и ядрени оръжия, а това вече ще е краят!
  • 20 Павел

    57 12 Отговор
    Русия е велика държава с велик ръководител, на който се възхищават всички хора по света, защото няма нито един световен политик с неговите качества. Затова и Франция и Германия изглеждат жалки и смешни.

    Коментиран от #25

  • 21 Отрова?

    34 7 Отговор
    Еликсир е това!

    Елескир и антидот срещу задокеанскато лицемерно джендърско войнолюбие!
  • 22 Той...

    10 41 Отговор
    Шолц вече клекна, Макрон колкото да се върти като пумпал и да се прави на миротворец и той разбра че с руснаците с преговори и кандърми за мир не става, те разбират и се подчиняват само на силата, или на руснака само когато му избиеш всичките зъби тогава може да се вслуша в някакъв аргумент и да отстъпи, и за това запада макар и със закъснение взе да прави това което трябва, и рано или късно ще бъдат бити здраво в Украйна.

    Коментиран от #23, #57, #59

  • 23 Само питам

    30 4 Отговор

    До коментар #22 от "Той...":

    И кой викаш ги е подчинил Руснаците ?
  • 24 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 25 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 26 Друг от многото

    28 7 Отговор
    Тук сме с Русия. ФАЩ да гори. И който роб иска, с нея.

    Коментиран от #42

  • 27 Мхм

    22 3 Отговор

    До коментар #4 от "Отряд ",, Чавдар,,"":

    Много хубава идея.Всеки,който иска да ни вкара във война там да ходи.И без това военнолюбците са тревомани.Някакви наркомани.Сигурно нещо им слагат в тревата и халюцинират после болшевики,комунисти и СССР.
  • 28 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 29 3.14К

    26 2 Отговор
    Политиката, журналистиката и икономиката в света се ръководят от олигофрени, които ще унищожат човечеството.
  • 30 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 31 Жреца на Ботунец

    5 20 Отговор
    Американците имат подход към корумпираните немски политици.Рано или късно в Берлин разбират,че са на грешната страна.Когато се касае за сигурноста на демокрацията в Европа,американците са безкомпромисни и дават ясни знаци и на "приятели" и на врагове.Няма да има реставрация на СССР,няма да има и нов СИВ и "Варшавски договор".Това за "мечтателите" русофили.

    Коментиран от #38

  • 32 Живанши

    32 6 Отговор
    Ой, миличките отровени били. Пу, пу. Ама техните предшественици Меркел и Холанд публично съобщиха, че са лъгали бунтовниците и Русия с Минск 2. Правейки 8те години бомбандировка с фалшиви обещания за мир - нищо по-малко от съучастие в престъпление срещу човечеството. Русийка ги тровила. Ей сега ми стана жал.
  • 33 Иванушка🇺🇲

    9 39 Отговор
    Европа все още не осъзнава каква опасност грози целия свят. Руската напаст трябва да бъде разгромена. Не трябва да има милост срещу коварния враг. Тези руски психопати са готови да унищожат света. Украйна е последната преграда и спасение за всички нас.

    Коментиран от #37, #46

  • 34 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 35 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 36 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 37 Русия

    28 4 Отговор

    До коментар #33 от "Иванушка🇺🇲":

    Защитава руснаците от геноцида на укро фашистите, използвани от Сащ. След като краварите трупат оръжия и военни по границите - Украйна, Полша, Румъния, Чехия, ... с цел да я унищат, тя има право да се защити и също да унищожи враговете си.

    Явно повтарянето на една и съща лъжа от американците има резултат при немислещите... Има причина за тази война, и тя не е териториални претенции на Русия!

    По лъжите, фейковете и омразата ще познаеш кой крив, кой прав!
  • 38 САЩ

    24 1 Отговор

    До коментар #31 от "Жреца на Ботунец":

    не е демокрация и корупцията се вихри с пълна сила, вкл. в семейство байдънови... Войните на Сащ не са за демокрация, а за кражба и влияние - Ирак, Либия, Сирия, Украйна, Югославия...от по-скорошните...
  • 39 САЩ са заплаха за света

    20 1 Отговор
    Дедите на Макрон и Шолц ядоха бой от Руската мечка, само краварите не са разбрали какво ги чака... Со кротце, до благо, со малко кютек...

    "Циркон", "Кинжал" ... носят бойно дежурство, недалеч от Американския бандит. Безнаказаната американска агресия свършва. Вече и други държави имат право на "национална сигурност"!

    Коментиран от #41

  • 40 тикви американски

    5 0 Отговор

    До коментар #1 от "Комуниста":

    Американската утрова е като меда, подсилва ги!
  • 41 На Дъртата

    1 16 Отговор

    До коментар #39 от "САЩ са заплаха за света":

    мечка сега ще и набият табаните , лека полека .
    Да не може да стъпва с години .
    Не се пали толкова .
  • 42 А руските

    0 8 Отговор

    До коментар #26 от "Друг от многото":

    Роби , никой не ги спира за Масква .
    Никой не ги иска тука .
  • 43 А тези

    4 2 Отговор

    До коментар #12 от "Сатана Z":

    Експерти не прогнозираха ли , че марсианците идват до месец .
    Очаква се междузвездна война .
    Хаха
  • 44 мммда

    15 0 Отговор

    До коментар #10 от "Пак вървите след събитията!":

    Не Шолц, а Зелената партия в коалиционното правителство от която е Бербок шантажира коалиционните си парньори. Като прегледах немските новини от вчера на някой в заглавието им беше включена думата скандал и че работят против волята на своите избиратели. Нещо като нашите подлоги в Бг.
  • 45 Тити

    9 0 Отговор
    Май за Германците са по важни чалмосаните бежанци дето не работят а живеят на помощи от колкото децата и невинните убити в Украйна. И това ми били велика нация чисти измекяри.
  • 46 Един друг

    4 0 Отговор

    До коментар #33 от "Иванушка🇺🇲":

    Начел си се на Дойче Веле май.
  • 47 И без тази статия

    12 0 Отговор
    Всички знаехме че германия не е суверенна държава и че е васал на съединените щати въпреки икономическата и мощ
  • 48 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 49 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 50 Всичките танкове

    2 0 Отговор
    Да заминава веднага за
    КУРСК
  • 51 Европейси тъпанари,

    14 0 Отговор
    краварите ви нахендриха да си дадете танковете и оръжието на укрите, а после да купувате от тях. Тяма по - малоумна сган от окупираните от СрАЩ дападно-еврожейташки джендита.
  • 52 Като как я видя

    10 0 Отговор

    До коментар #6 от "Българин":

    таз загуба като за 24 часа с нови 7 км се придвижи фронта посока Киев. Артьововск е в тактически чувял и от там вече измъкването е в черен чувал или с вдигнати ръце и свалени гащи. Такава е ситуацията и по целия фронт. Да не гонорим, че ракетите все тяка си летят и унищожават военната и енергетическа структура, като навира укрите и натовците в украинския чернозем.
  • 53 Събуди се

    2 0 Отговор

    До коментар #7 от "Българин":

    спането и сънуването на розови мечти свърши. Влез в реалността.
  • 54 Тия 100 бройки

    12 1 Отговор

    До коментар #8 от "Българин":

    готов скрап ли са най-модерното оръжие. Не ставай смешен, Украйна загуби над 1500 танка до сега, и не си мисри, че 100 бройки от тез непригодени за тези условия железа ще свъпшат някаква работа. Ако укрите не ги продадат, ппеди да стигнат до фронта, то рустаците ще им видят сметката по път за фронта. Виж в тубата клипоне с гопящи Леопарди в Сирия и тогава се изтръсквай по въпроса ч.
  • 55 С две думи

    12 0 Отговор

    До коментар #15 от "Хе,хе...!":

    се доказва, че нацистете са на власт в западна гейропа. Благосаря за инфото. Дошло е времето руснаците пак да посетят Варшава, Берлин, а този път и Париж, Мадрид, а дащо не и бялата палатка отвъд голямата локва. За да си довършат работата от преди 78 години.
  • 56 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 57 Като не знаеш

    9 0 Отговор

    До коментар #22 от "Той...":

    историята, такива простотии ще пишеш. През ВСВ, эпансетата падтафа за няма 3 седмици от немците, и никога не са били силни.А,с русия им държи влага от краха на Наполеон, от тогава се появяват кафетата тип бистро от руското бьiстро, което значи бързо, така пуснаците са подвиквали на келявите франсета да ги обслужат.
  • 58 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 59 Марш

    11 0 Отговор

    До коментар #22 от "Той...":

    Каква сила, бе - смаxнат? Наполеон, Хитлeр водиха армии от мъже и пак бяха бити - сега тия дето имат на разположение само сбирщини от п.д.рaсти ли ще избиват зъбите на Русия? Досега укpoпия оказва съпротива, само защото тия ги движи омрaзата и защото се укрепяват и въоръжават години наред и взеха половината бойна техника и оръжия на НАТО. Но какво ще стане, ако руснаците, като ги прегазят, решат да се поразходят по на запад? Само полша може да окаже някаква съпротива. Германските генерали признават, че ако започне война, след 24 часа ще им свършат боеприпасите и ще трябва да замерят руснаците с вибрaтори !!!
  • 60 Европеец

    8 0 Отговор
    "И лагерът на победата, който счита, че единственият начин да се възстанови сигурността на континента е да се наложи пълно военно поражение на руските сили."

    Защо ли ми се струва че този лагер е на пряко подчинение на Вашингтон и обслужва американските интереси които ни тикат към нова световна война и по възможност тя пак да е в Европа и да не ги засегне както ВСВ. Външния дълг на щатите надхвърли 31 трилиона долара а вътрешния е над 50 трилиона и една нова световна война която да не ги засегне ще го занули. Само че сега не е 1944 и има ядрени ракети.

    Защо ли американците не доставят въоръжение на Украйна щом са толкова навити а натискат подчинените им европейски лидери да го правят - някой замислял ли се е. Защо ли платените от тях медии бълват толкова злъч по европейските лидери които искат мир.
  • 61 И фигаро

    4 0 Отговор
    се натиска за доларови бакшиши...жалко че е взел името от прекрасната опера на Росини
  • 62 Урюрвкос

    3 0 Отговор
    от статията разбрах че случката със "Северен поток -2", означава че същата участ очаква Leopard-ите
  • 63 МИЦИ

    3 0 Отговор
    Всичките са предатели ,предадоха народа си - Меркелица - Макарончо напълниха Европа със скъпоплатени безработни ..................разни "па,тладжани " !! Европа храни затъващи като нас и подобни !! А колко хубава беше когато Ром.ел беше основният мотоциклет в европа !! Целунаха се победители и победени ,все едно пребитият и мъчителят !!

  • 64 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 65 Бай Минас

    0 0 Отговор
    Не е отрова, а направо си е кураре 😄