30 Януари, 2023 21:05 4 527 56

Защо в България пак ехти "Македонияяяя!"

  • северна македония-
  • вмро-дпмне-
  • стево пендаровски-
  • димитър ковачевски

В момента обаче е безпредметно да се говори за ново българско вето, за което споменават някои в София

Защо в България пак ехти "Македонияяяя!" - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Какво се случва в България и дали фактът, че на инцидента в Охрид се придават такива размери, не е свързан с провала за Шенген и с експлозивната история в германския "Ди Велт", пита македонският публицист Люпчо Поповски.

В началото на обширния си анализ македонският публицист Люпчо Поповски припомня за възклицанието "Македония!" на Слави Трифонов в едно интервю и констатира, че през последните десетина дни в отношенията между България и Северна Македония е настъпила истинска буря. "Мнозина тук се чудят откъде и защо се появи този арктически студ от двете страни на Деве баир", посочва авторът и пише за част от горещите точки в последно време, включително и за побоя над Християн Пендиков в Охрид. В момента обаче, смята Поповски, е безпредметно да се говори за ново българско вето, за което споменават някои в София.

"Бягство в радикализацията"

"Защото няма абсолютно никаква ситуация, в която то да бъде наложено. Сега Северна Македония има с Европейската комисия двустранно споразумение за наблюдение и ако конституцията бъде променена, втората междуправителствена конференция за отваряне на главите започва автоматично съгласно приетата преговорна рамка, без да е необходимо решение на страните членки. Всяка от тези страни членки може да наложи вето по време на преговорите по главите, но това се отнася до едно в момента непредвидимо бъдеще", пише Поповски и предлага обзор на редица политически събития и процеси в България от последните два месеца, които според него говорят за "бягство в радикализацията".

След като обяснява за перипетиите около отложеното приемане на България в Шенгенското пространство, авторът припомня и изключително ниската избирателна активност при последното гласуване през октомври, която според него сигнализира за огромно разочарование на гражданите както от партиите и техните ръководства, така и от начина, по който се ръководи държавата. Поповски резюмира накратко и сюжета с публикацията за България на германския вестник "Ди Велт".

"Тази история извади от равновесие Радев и Нинова"

"И преди, и сега българската политика е разделена по въпроса за Русия. Част от политическия елит е проруски настроен, поради което му беше мъчително каква позиция да заеме към руската агресия и как да отговори на украинските искания за оръжие. В хода на инвазията българският политически елит се стараеше да подчертава, че не въоръжава Украйна, за да не разстрои проруската част от населението. (…)

По някакъв начин тази история извади от равновесие двама актьори на българската политическа сцена: президента Румен Радев и шефката на БСП Корнелия Нинова. Те почти година бяха против това България да изнася оръжие за Украйна, защото си имаха едно наум за отношенията с Москва. Но тази история показа, че президентът на страната и Нинова като тогавашен вицепремиер може да са знаели за тайните оръжейни доставки", пише Люпчо Поповски в обширния си анализ. По-нататък той се спира и на критичното изявление на посланичката на САЩ Херо Мустафа за корупцията в България, което според него е предизвикало истински земетръс в страната.

Авторът цитира и изявленията на Радев и Нинова по повод статията в германския вестник, както и отговора на "Ди Велт", който публикува Българската редакция на ДВ. В края на анализа си Люпчо Поповски констатира: "Реакциите на Радев и Нинова по косвен начин потвърдиха голяма част от изявлението на посланик Мустафа както за състоянието на върховенството на закона и на медийната свобода в България, така и за начина, по който политиците се отнасят към тях".


Поставете оценка:
Оценка 2.4 от 47 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 София

    18 20 Отговор
    Поради проста причина - идват 2април и пак ще се опитаме да отклоним вниманието от вътрешните проблеми и профитиране на джамбо и рамбо
  • 2 Майна

    36 10 Отговор
    И за тези ,,Херо Мустафа,, стана ,,глас Божи, .../прости ми, Господи,ама погледни ги тези роднини докъде я докараха/

    Коментиран от #6

  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Историк

    25 41 Отговор
    "Германското разузнаване предупреди, че Русия ще се опита сега да дестабилизира България." Ето ви отговора на въпроса.
  • 5 Не мога

    29 13 Отговор
    Да разбера какъв е този рев по тези македонци с българско самосъзнание? Защо в случай,че има българи в страни от Европа и САЩ не се говори за еврограждани с българско самосъзнание или американци с такова? Моите прародители като са ги подгонили от егейска Македония къде ,къде са дошли в България и нито веднъж не чух да говорят, че са македонци. Други ,които са тръгнали с тях са останали в Струмица и когато идваха тука не чух да говорят ,че са българи. Стига сте се борили с вятърни мелници

    Коментиран от #20, #22

  • 6 Тодор Димов

    10 23 Отговор

    До коментар #2 от "Майна":

    Не споменавай напразно името божие! Е-е... атеисти всякакви има. Повечето са русняци.
  • 7 браво

    23 6 Отговор
    Явно ако не става въпрос за история в Македония има и нормално мислещи. Анализът е доста точен, а другия фактор са идващите избори - никой няма интерес да реши двустранните въпроси с Македония, защото предизборните обещания са силата на нашите политици. То не бяха магистрали, Шенген, Еврозона, високи заплати, някои дори обещаваха да не помагаме на Украйна.В крайна сметка се видя, че повечето партии продължават да си говорят празни приказки - точно тези които най-много говорят после най-бързо се отмятат от думите си. Бойко се е случвало сутринта да каже едно, вечерта друго, а после се оплаква, че не го разбрали и се оказва трето.

    Коментиран от #55

  • 8 Коректен

    22 27 Отговор
    Ехти защото руските агенти и в двете страни се активираха, за да си заслужат рублите.
  • 9 Заради продажници

    18 0 Отговор
    И дв в това число!
  • 10 Продължаваме Промяната

    14 21 Отговор
    Защото оня гологлавия мафиот и бивш певец, дето прецака Просто Киро, пак иска да се добере до парламента

    Коментиран от #33, #39

  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Лъжците на повикване

    36 14 Отговор
    за грантовете на америка за България, пак са на амбразурата да сеят лъжи и пропаганда! Страшна гнус сте майкопродавци! Заедно с мекеретата ви ПП и ДБ, напускайте България! Тя не е за продан!
  • 13 РАДЕВ ГЛЕДА НА КРЪВ И ИМА ЗАЩО !

    10 8 Отговор
    ............................................
  • 14 РАДЕВ ЩЕ ТРИЧА КИРО ПРЕДАТЕЛЯ !

    20 17 Отговор
    САМО ЗАТВОР ЗА КИРО КРАДЕЦА !
  • 15 Стефан

    49 7 Отговор
    Европейско Лицемерие и Демагогия! Няма пари за ограда и не трябва да стреляме, и няма Шенген за нас. Ние, гражданите втора класа на ЕС, с най-ниски доходи и най-високи цени, трябва да се наредим на границата със сопи и да се бием с мигрантите, които на тълпи прииждат, камъни хвърлят, и с тояги налитат, а напоследък вече и стрелят. Македонците палят и трепят, а ние требва да търпим! И трябва тихомълком да погребваме убитите, да не би, сакън, да обидим някоя брюкселска фекалия. А те, брюкселските фекалии, ще ни гледат отвисоко, ще ни порицават за правата на човека, като човека за тях не е българина, а нарушителят на границата. И гражданинът на страната кандидат.И брюкселските фекалии да ни казват как ние, презрениете нечовеци, им мътим на тях, аристократите, водата, макар че стоим много, ама много по-надолу по течението! Както казва Нане - "Не знам как е, ама и така не е!"
  • 16 Дойче веле

    11 6 Отговор
    🖕🖕🖕🖕🖕🚮
  • 17 ЮПИТЕР

    28 5 Отговор
    ВЕТО за РСМ
  • 18 Грогу

    15 7 Отговор
    Това заслужават нашите лъжци по отношение на Русия, други лъжци да им прехвърлят собствения си радикализъм и да им се плезят . Както нашите лъжци хапят ръката на Русия за това , че ни е Освободила и я наричат поробител и агресор , така и другите лъжци хапят тяхната ръка за това , че първи ги признаха за държава , пуснаха ги във военния Алианс без исторически признания , свалиха им Ветото пак без никакво историческо признание и сега ги наричат фашисти и националисти . Другото общо между тези лъжци е , че те извършват тези политически мерзости , криейки се зад гърба на своите “партньори“ , убедени , че те ще ги защитят и никой няма да им потърси сметка за умишлената омраза и лъжите , които направиха 3 държави Врагове .
  • 19 !!!?

    7 6 Отговор
    Едиство на Противоположностите - Раболепие и Антагонизъм !!!?

  • 20 Можеш

    14 2 Отговор

    До коментар #5 от "Не мога":

    Ако теб те набият по македонски ще разбереш.
  • 21 Защото за всеки истински българин

    16 8 Отговор
    Това е дълбоко емоционална и екзистенциала тема.

    Въпрос на национална кауза, дълг и чест!

    Нооо, едва ли това могат да ви го про е моят идпържените промити кажи, някога били мозъчета. долни американски лакеи!
  • 22 Защото

    26 1 Отговор

    До коментар #5 от "Не мога":

    и тези от Струмица са били етнически българи, но десетилетия наред са ги цапардосвали докато спрат да се наричат така - инстинкт за самосъхранение, нали знаеш. И България не е можела да направи нищо по въпроса за правата им. Сега обаче е малко по различно - та затова.............
  • 23 Ехо

    23 1 Отговор
    Трябва да спрем да обръщаме внимание на СМ! Които българи искат да си дойдат, добре дошли и толкова! Никакво съгласие, за каквото и да е!
  • 24 Защото

    17 1 Отговор
    Зааради македонците, бе дойчета, сме се хващали с вас на хорото и сме получавали като резултат Национална Катастрофа - затова бе...........И сега, бе дойчета, пак натам ни водите

    Коментиран от #31

  • 25 ПАРДООН

    12 0 Отговор
    ЗАПАДНИТЕ НИ ПОКРАЙНИНИ.
  • 26 Чочо

    13 2 Отговор
    Малоумни драсканици.
  • 27 Хохо Бохо

    21 3 Отговор
    Оставете Македонияяя да се пържи в собствен сос.
    Не и обръщайте внимание. Подминете я с безразличие...
  • 28 Аре нема нужда

    17 3 Отговор
    Чекайте Мустафата да ви помага.Загубени сърбомани !
  • 29 хммм

    20 2 Отговор
    В БЪлгария не ехти Македонияяяя на никой не му пука за тази държавица!
  • 30 ДОЙЧЕ ЗЕЛЕ

    5 2 Отговор
    Не се сдържаш да ли постотии
  • 31 ТесаЦИОНисти

    14 0 Отговор

    До коментар #24 от "Защото":

    По-гадни от доиченацистите са ционистите,маскирани като доиче.Меркелица и фондерЛаен не са Германки.
  • 32 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 33 Бай хун

    13 4 Отговор

    До коментар #10 от "Продължаваме Промяната":

    Че просто киро сам се прецака защо слави да го е свалил след като обещал че няма да пуснем северна македония
    Това беше коалиционно споразумение което те не изпълниха и затова той беше свален
    А и на българия такива крадци и лъжци ни и трябват не съм адвокат на слави но той не е направил нищо лошо на държавата сравнение с тези които командваха осем месеца държавата че и всички останали преди тях продължение на 30 години за всичко това са виновни тези които командваха през цялото време от началото на демокрацията държавата
    А всъщност демокрация не съществува няма такава демокрация никъде по света само има териозация пари и интереси на по-силните държави които мачкат бедните държави като българия ако и са богатите държави сащ и западна европа мачкат целия свят особено сащ вие знаете какво се получи с франция която имаше договори с австралия за военна техника 50 милиарда долара американците е развалиха и сега те ще им продават военна техника за 50 милиарда е на това му казвам аз демокрация
  • 34 Уса

    7 3 Отговор
    Македонците трябва веднъж завинаги да разберат,че проблема е между техните продажници и нашите продажници и да си седнат назадника.Когато си махнем продажниците всичко ще се оправи за един ден и ще живеем в мир и разбирателство
  • 35 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 36 кирил

    7 9 Отговор
    Ще има все повече платени провокации защото шараните балъци не свършват. Инцидентът в Охрид е дело на двете македонистки вемереота, тукашното и тамошното, те са подизпълнители. Единият от тримата нападатели биячи е българин. Има и трета заинтересована страна с адрес Москва , това е поръчителят.
    Приблизително същото направиха в Стокхолм, платиха на клошар да запали Корана пред турското посолство.
  • 37 Македонците от севера

    10 2 Отговор
    Са уникални тъпунгери и наглеци.
  • 38 Тити

    1 4 Отговор
    Виновни са тези дето искаха Македония в ЕС като фатмака Радев.
  • 39 Не само Киро е прецакал.

    2 1 Отговор

    До коментар #10 от "Продължаваме Промяната":

    Прецака държавата.
  • 40 Г-ца каприз

    6 4 Отговор
    Тия макета уверено вървят по стъпките на укритата ...само шамарите ше ги озаптят ..
  • 41 Байрактар"70

    5 2 Отговор
    Ами мноого просто! Стига майтапи. Изборите, бате! ....Македония не е виновна за тъпите политици на България. Проблема е в ,,дългите" ръце на крадливото политическо племе, което съсипаха нормалния избирател в България! И хората, много естествено няма да ходят да гласуват. Не търсете вина никъде. Виновниците са в пределите на България, впрочем, някои и са избягали и от далече дърпат конците на куклите!
  • 42 Краси Марков

    8 1 Отговор
    Още преди да отворя статията бях сигурен, че е Дойчо Веле.
    Искам да знам как така една информационна агенция, финансирана от чуждестранно правителство, получава толкова голяма трибуна в СМО на България, която би трябвало да се води суверенна държава.
    Или тази суверенна държава вече няма свои СМО, затова ни трябват СМО, финансирани на 100% от правителството в Берлин?
    Представете си материали на БТА със съвети към населението на Германия и германските политици да бъдат публикувани всеки ден в централната германска преса?!
  • 43 Момчил

    9 0 Отговор
    Забрана на тази антибългарска медия Дойче Зеле! Те са чужд агент ,работещ за промяна на ценностите на българите и историята на България!
  • 44 Псевдоним

    4 1 Отговор
    Закъсняхте да убеждавате народа в правата вяра. Цяла България видя колко струва толерирането/с вдигането на ветото/ и насъскването/с платените провокации/ на една измислена държава.
  • 45 Македонски-БГ учен и философ

    0 6 Отговор
    Проблема идва от българите, а не от македонците. Значи казвайки на македонците, че са българи - си биете автогол.
    Второ - Не признавайки Македонският език е още един повод за разклащане на мира.
    Когато тези работи се признаят от Българска страна, разбирателството е гарантирано.

    Коментиран от #46, #48

  • 46 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 47 Лилипутин

    1 2 Отговор
    Единият от биячите бил "българин" и млател с всичка сила като нареждал:" Българин ще се наричаш,куче такова". От това по-ясно не може да стане,че всичко е провокация и то може би платена и толерирана от властите.
  • 48 Краси Марков

    7 0 Отговор

    До коментар #45 от "Македонски-БГ учен и философ":

    Македонският език е признат от българското правителство още по времето на Иван Костов със специална двустранна декларация от 1999 г. Жалко, че като "БГ учен" не го знаете...

    Съвсем не признаването на македонския език е проблема на еничарите в Скопие. Това е ясно на всички тук.

    Просто Северна Македония без своя антибългаризъм губи смисъл като държава. Това е живецът на Северна Македония.
  • 49 А ми....

    7 0 Отговор
    Фактът, че досега не са открити древни македонски монети, говори за това, че те са ползвали кредитни карти от векове назад.

    Коментиран от #56

  • 50 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 51 Българин

    5 0 Отговор
    Дойче зеле както винаги не изневеряват на омразата си към България и българите, всички други са ок, но ние сме лоши и още по зле- непослушни.Всъщност защо им публикувате статийте от които няма никаква полза, ние няма да променим мнението си за да угодим някому.
  • 52 Закривай

    4 0 Отговор
    Дойче веле - винаги само едната гледна точка и винаги в ущърб на преобладаващата в обществото такава.
  • 53 бай Ставри

    2 0 Отговор
    DW винаги и във всяка сфера са антибългарска медия.
  • 54 БАВНО МИСЛЕШ ПРЕПОДАВАТЕЛ ОТ СКОПСКО

    0 0 Отговор
    ЛЮБЕНЕ ЛЕ ЛЕ ДЕКА СИ УЧИЛ ЖУРНАЛИСТИКА ??? У МАСКВА ИЛИ В БЕЛГРАДУ ?? КОЛКО ТИ ДАВА ПЕНДАРОВСКИ И ПРЪЦКО – ЛЕВИЧАРСКИ ??? И КОЛКО ЗАПЛАТА ВЗИМАШ ?? А НЕКА ПРОВЕРЯТ ОТ АМЕРИКАНСКОТО ПОСОЛСТВО В СКОПИЕ А А АХА ?? МАЙ МИРИШЕ НА МАГНИТ СКИ ?? А МА И ТАЙ Е ОТ ВАШИТЕ НАЛИ СКИ ?? И В НАПИСАНОТО ОТ НЕГО И ОТ ДР УЧЕНИ ВИДНИ И ПРАВИТЕЛСТВОТО НА СРМ ИМА НАРУШЕНИЕ В СУВЕРЕНИТЕТА НА БЪЛГАРИЯ И Е НАРОШЕНИЕ ????? ЩТО МЪЛЧАТ ОТ ДУНДУКОВ МИНИСТЕРСТВОТО НА ВЪНШНИТЕ – РОБОТИ И ОТ СЪЕДИНЕНИЕТО НА ПАРТИИТЕ ПРАВИ КРАЖБАТА ЗАКОННА ?? СЛАБО УПРАВЛЕНИЕ БЕДЕН И МАЧКАН НАРОД !!!
  • 55 РОКЕН РОЛ

    0 0 Отговор

    До коментар #7 от "браво":

    КУКУВИЦА КУКА НА ЕДНА КУХА КРАТУНА
  • 56 Коко

    0 0 Отговор

    До коментар #49 от "А ми....":

    Пич не пиши глупости! Има специализирани сайтове за номизматика има литература! Монети на македонските царе Филип, Александър и др. се намират на територията на днешна България, има открити много! В Хераклея Синтика и на други места! Даже в много музей в Бг.има, иди и виж! Секли са пари хората, имало е търговия и т.н. Съвсем друг е въпросът , че тези македонски царе и хора обитавали територията на географска област Македония в годините на трети, четвърти век преди Христа, нямат нищо общо със съвременните македонци! Пишете проверени неща, не бъдете като тях да се пишат откровени глупости и инсунуации! Няма смисъл!