Last news in Fakti

8 Февруари, 2023 21:00 3 823 74

България и Северна Македония достигнаха дъното

  • северна македония-
  • вмро-дпмне-
  • стево пендаровски-
  • гоце делчев

София трябва да използва ветото си не като го размахва, а като започне да печели от него на всякакви нива, за да постига сближаване и действителна интеграция на Северна Македония в ЕС

България и Северна Македония достигнаха дъното  - 1
Снимка: БГНЕС
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Отношенията между България и Северна Македония отново удариха дъното. Благодарение на политиците в двете държави, които ескалират симетрично омразата, разпалват вражди и тласкат двата народа към нова балканизация.

Отвратителният побой над македонския гражданин с българско самосъзнание Християн Пендиков, дори да не е бил политически инспириран, бе политически ескалиран от София и Скопие. Сякаш политици от различни бои и в двете страни го бяха чакали, за да разпалят вражда между двата народа. И спретнаха истинска битка за честването на Гоце Делчев на 4 февруари.

Скандал с български политици на границата

Властите в Северна Македония бяха твърдо решени да не допуснат националистически български политици да дойдат в Скопие в събота. Въпреки че вицепремиерът и вътрешен министър Иван Демерджиев бе помолил по телефона лидера на „Възраждане“ Костадин Костадинов и евродепутата от ВМРО Ангел Джамбазки да не отиват на поклонението, депутатът от „Възраждане“ в последните два парламента Ангел Георгиев заедно с още двама съпартийци се забърка в скандал с гранични полицаи на контролния пункт „Деве баир“.

Тримата са били арестувани за 6 часа, глобени с 1700 евро заедно със съдебните разходи, и - по думите на адвокатите им - бити. Същият Георгиев на 12 януари миналата година при опита за щурм на Народното събрание в София по време на организирания от „Възраждане“ протест срещу зеления Ковид сертификат се опитваше да отвори вратите на парадния вход на парламента отвътре, за да могат симпатизантите му да нахлуят в сградата, но НСО успя да му попречи, въпреки физическата му агресия, защитена от депутатския имунитет.

Скопие измисли токов удар

За да попречат на българи – не само от „Възраждане“ - да влязат на 4 февруари в страната им, властите в Северна Македония измислиха токов удар в компютърната система на трите си гранични пункта с България, какъвто според нашия вътрешен министър не е имало на останалите ГКПП на Северна Македония. Демерджиев още от Скопие обеща да прати по един генератор на трите гранични пункта, за да нямат друг път проблеми (удачна, въпреки иронията, реакция на „византийския номер“).

Властите в Скопие бяха блокирали здраво подстъпите към църквата „Свети Спас“ с тленните останки на Гоце Делчев, така че отдаването на почит към националния герой на двете страни да е под пълен полицейски контрол. И съвсем добросъседски отказаха съвместно поклонение с българската делегация. Остри думи срещу провокаторите от България изказаха не само лидерът на опозиционната ВМРО-ДПМНЕ Християн Мицкоски, но и премиерът Димитър Ковачевски и президентът Стево Пендаровски.

В неделя с камък бе счупено стъкло на македонския клуб „Никола Вапцаров“ в Благоевград, което Пендаровски окачестви като вандалски акт и призова извършителите да бъдат наказани. Същия ден евродепутатът от ГЕРБ-СДС и бивш посланик в Македония Александър Йорданов написа във Фейсбук, че македонците не са нация и да реват пред портите на ЕС – ще му накривят само шапката. Пендаровски окачестви тези думи не само като липса на елементарна култура, но и като най-груба форма на език на омразата, безпрецедентна в историята на двустранните отношения.

Намесиха се и двамата президенти

В понеделник пък президентът Радев прие изписания от болницата Пендиков и не само го поздрави, че отстоява българското си име, а майка му – че е отгледала достоен син, но и призова властите в Северна Македония да докажат на дело, че не са съпричастни към насажданата с десетилетия омраза към България. И заяви, че международните ни партньори вече са информирани за поредната антибългарска кампания в Северна Македония, която ескалира в последните дни.

Колегата му Пендаровски веднага му отговори с призива да му се обади лично поне един български гражданин, на когото е отказано да влезе в страната му, за да отдаде почит на Гоце Делчев. И предупреди македонските българи, че преди да търсят правата си пред европейските институции, първо трябва да го направят пред властите в Северна Македония.

Като самотна бяла лястовичка вечерта дойде новината, че в софийската болница „Св. Ана“ е извършена животоспасяваща операция на гражданин на Северна Македония след отказ на болници в собствената му страна, а и в Сърбия и Словения, да поемат рискованата хирургическа интервенция. Но думите му, че живее втори живот няма да могат да заглушат политическата истерия в двете страни. Защото думите на политиците - и на опозиционни националисти, и на управляващи от двете страни на границата - ескалират симетрично омразата, а в мейнстрийм медиите доминира домашно-патриотичната гледна точка. В резултат общественото мнение и там, и тук се втвърдява все повече и повече срещу съседа. От което губят и двете страни, понеже очевидно това е игра с нулев резултат.

Какво трябва да разберат България и Северна Македония

България трябва да използва ветото си не като го размахва, а като започне да печели от него на всякакви нива, за да постига сближаване и действителна интеграция на Северна Македония в ЕС. Иначе дори и югославският македонизъм на антибългарска основа ще се окаже бледа предистория пред онова, което ще се случи, ако македонското население след още няколко години на задълбочаваща се вражда между двете страни бъде необратимо убедено, че България е единствената пречка пред европейското му бъдеще и най-омразната държава.

А политиците в Северна Македония трябва да осъзнаят, че ако наистина искат такова бъдеще за народа си, то минава на първо място през добросъседството с България. И ако се смятат за лидери на необратимо завършена отделна нация, няма от какво да се страхуват от България, но само ще загубят, ако тя се превърне с дейното им участие в главен неин враг.

А че българи и македонци имаме много, твърде много общо прекрасно си личи дори от това, че излъчваме патриотарстващи и партизанстващи политикани, които вместо да водят стадата си на паша, ги бутат към пропастта на поредната балканизация.

Този коментар изразява личното мнение на автора и може да не съвпада с позициите на Българската редакция и на ДВ като цяло.


Поставете оценка:
Оценка 2.9 от 41 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Майна

    46 26 Отговор
    ДВ , Германия стигна...дъното...
    Ще изпраща танкове срещу тези дето спряха В Берлин и ги пожалиха..
    И изградиха наново разрушената Източна Германия...
    Нищо, явно Германия пак ще е тотал капут, явно и харесва.ю

    Коментиран от #6, #11, #35, #53, #59

  • 2 да бе да

    46 5 Отговор
    Кой ладеп (да се чете наобратно) е написал този пасквил? Е заради такива, като него макетата ни се качват на главите.
  • 3 ХАХАХА

    42 2 Отговор
    Отново анонимно писание.

    Коментиран от #65

  • 4 Коментар

    17 29 Отговор
    Преди Кирчо да отиде там и да отваря клуб с име на хитлерист не беше така.

    Коментиран от #64

  • 5 До автора

    33 1 Отговор
    Наясно ли сте къде са Балканите и защо се наричат така?! Това не е за всеки начинаещ в темата...
  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 ДебиленВюрстен

    13 5 Отговор
    ПП, герб и дпс са дъното , а Янка Общата е ямата на дъното.
  • 9 Сатана Z

    20 17 Отговор
    София може да прави каквото си поиска с вето или без веро.200 000 Български доброволци ще тръгнат до освобождават своите братя от Македонския национализъм.
    Една бърза военна операция и Скопие е в краката ни както през 1941 г.
    Да живее България

    Z

    Коментиран от #30

  • 10 Адам Хилтън

    35 1 Отговор
    България изобщо не е на същото дъно като Македония - ние не крадем чужда история, не бием хора заради национално или друго самосъзнание и не оскверняваме паметници. И не, България не е длъжна да вкарва Македония в ЕС - даже обратното, те са враждебна държава. Тва е все едно Брюксел да иска Украйна да влезе в ЕС заедно с Русия, викайки че това ще "реши конфликта." Дрън дрън!
  • 11 Сатана Z

    22 5 Отговор

    До коментар #1 от "Майна":

    Когато руските войски се изтеглят от Източна Германия като знак на добра воля от Горбачов,Канцлера на ФРГ Хелмут Кол е попитал Американския посланик кога и те ще изтеглят войските си обратно в САЩ и той му отговорил,ще това не стои на дневен ред между приятелски държави.
    Та,те така.
    Z

    Коментиран от #16

  • 12 Майна

    16 9 Отговор
    Днес се върнах към бомбардировките над Хирошима и Нагасаки извършени от САЩ...
    Над 200 000 убити мирни граждани...
    Припомнете си и вие....
    И най-важното е, че нищо не ги оправдава...
    Япония вече е била капитулирала..

    Коментиран от #61

  • 13 Защо да се сближаваме?

    21 2 Отговор
    "София...да постига сближаване и действителна интеграция на Северна Македония в ЕС". Защо? Защо точно ние трябва да постигаме "сближаване и интеграция на маке"? Ама ние не щем маке! Ние искаме маке да не паразитира върху България. Искаме маке да не краде нашата история. От там нататък макетата да са братя и сестри с който си искат. Тая територия там да си я взема, който си иска. Кога накрая високочелите юропци и кравари ще го разберат това?
  • 14 Дойче Зеле и...

    17 3 Отговор
    любимата Германия, стигнаха дъното! По улиците бел човек не можеш да видиш, а гостите им ги колят и изнасилват, където им падне на техна родна земя. Не си гледат собствения харем, а се загрижили за чуждата земя, защо ли?
  • 15 Човек в 21 век

    3 8 Отговор
    Трябва ми хубав живот!
    Трябва ми приятелка, която може да обича истински!
    Трябва ми пачка по стотачка!
    Трябва ми истинско щастие!
    Трябва ми като цяло оправия!

    Коментиран от #21

  • 16 Майна

    14 10 Отговор

    До коментар #11 от "Сатана Z":

    В Източна Германия съм.., живея тук, сродих се с тази държава, да му се не види.., ама любов ,ха ха..
    Германците са против тази противонародна политика, която води правителството им
    Не познавам германец ,който е против Русия
    Ще видим

    Коментиран от #17, #19, #20

  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 един от многото

    18 4 Отговор
    Вземайте си ги в скапания съюз , на наше място. Време е нашите продажници да заявят на Брюксел , да си избират или нас или Северна Македония!
  • 19 Сатана Z

    4 2 Отговор

    До коментар #16 от "Майна":

    Жив и здрав."Оситата" са корави,не с като "Веистата"
  • 20 Стършел

    15 4 Отговор

    До коментар #16 от "Майна":

    Толкова значи познаваш германци 🤣🤣🤣 на полето дето събираш компири в Германия няма да намериш германец.

    Коментиран от #28

  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 22 Глупаци

    10 11 Отговор
    Това беше целта на рузия. С агентите си от възраждане постигнаха целта си.

    Коментиран от #26

  • 23 стария моряк

    12 4 Отговор
    На времето ние първи ги признахме като държава , че и танкове им дадохме на всичкото отгоре , затова сега ни вършеят тръни на главата. Представям си какво чудо ще са украинците , или това което ще остане от Украйна , при положение че всички западняци непонятно как и защо ги имат за защитници на демокрацията в света и им дават оръжие на корем!
  • 24 Сърбите и русофилите

    12 5 Отговор
    Са доволни, че Македония и България не се харесват и Македония ще види ЕС през крив макарон.
  • 25 Гачо

    11 8 Отговор
    Страшно племе сме ний българите! Добре че са фиромците да се сетим че имаме национални герои! Една камара утрепки се засилиха към ФИРОМ на поклонение.Питайте ги тия битите и е.баните колко пъти досега са ходили на гроба на Гоце ДелчевСигурен съм че е за първи път.
  • 26 Хихихи..

    1 1 Отговор

    До коментар #22 от "Глупаци":

    Ми постигни си и ти "целите",що само завиждаш?
  • 27 Северна Македония

    7 5 Отговор
    Се нуждае от бърза 3-дневна специална военна операция и денацификация в Скопие.
  • 28 Майна

    10 7 Отговор

    До коментар #20 от "Стършел":

    И ти..
    И ще се върна в България, децата ми са българи и ще живеят в България..
    Надявам се, че всички, които се ЕВАКУИРАХМЕ ще се върнем в Родината.
    То не бяха надежди, протести ...
    Идва ново време и Русия е тази, която в момента пак дава кръвта си за него..
    Поклон на руските..

    Коментиран от #29

  • 29 Стършел

    7 4 Отговор

    До коментар #28 от "Майна":

    А защо отиде в Германия а не в Русия? Излез на центъра кадето си в Германия и се провикни високо "Слава Русия", много ми е интересно какво ще ти се случи, не че не се досещам де.
  • 30 Алеквелики

    8 0 Отговор

    До коментар #9 от "Сатана Z":

    И след 3 години 1944?кво стана?
  • 31 бай Даньо

    12 1 Отговор
    Дойчето спрете да нагнетявате някаква спешност на приемането на РСМ в ЕС. Няма такова нещо поне от гледна точка на интереса на българска страна. Който има зор да прави каквато трябва да се прави за да влезе в ЕС, това което правят македонците и техните политици изглежда като тупане на топката . Така е защото македонците не са просто по слабата страна както те се възприемат ( за това тая агресия) а просто нямат никакви лостове за влияние върху България. Това е грубичката истина с която ако не се съобразяват не вървят към ЕС .
  • 32 Некой си

    9 3 Отговор
    Вето,мето все тая ! За всичко е виновен Жоро- мистиката,женен за сръбкиня! През 1946/47г.са насилствено асимилирани българи от Пиринско,да се пишат"македонци"пратени са около 100 мекерета от Сърбия да ги обучават на измислен език и история Създават се опълченски дружини,ликвидирани от МВР !!!Четете История .
  • 33 Наивник на средна възраст

    17 1 Отговор
    Външната политика на една суверенна държава си е нейна работа.Уважаемият германец да се скара на Нидерландия и на Австрия дет не ни искат.Но трябва да му благодарим,че с туй си мнение ни показва нашето бъдеще - на послушковци в съюз дет никой няма да ни иска мнението.Унищожиха ни икономиката чрез алчните ни политически мекерета,сега ни съветват и гащите си да свалим.Да защитаваш историята си и същността си на Българин не било правилно.Правилно било,с извинение за езика, да се одупиш.Кат си беден и малък обосновано според авторът,трябва и да си жалък.Народ който не тачи историята си не е народ.Някъде в миналото и извън полезрението на този немски драскач остава немислимото разскъсване на територията на нашата държава.Откъсването на части от Добруджа,Западните покрайнини.....и територията на тази,вече обособила се кат самостоятелна държава СР Македония,Великодушието на нашият народ,изразяващо се да я признае убягва от немските,в случая страдащи от късогледство очи. Никой няма право да унижава и един българин.В този аспект не сме ние,които следва да се променяме, унижен македонец не видях в тези събития.Затова - Вето докато не се променят тези промити от сръбска пропаганда македонски чутури.а иначе една баба от Ресен някога ми каза - "Ех чедо,чедо.Кога ли ке дойде време па сите да бидеме заедно".Че това пречи на Сърбия и на други чутури е ясно!
  • 34 ганю

    6 14 Отговор
    българската простотия провокира ненужни конфликти с македонците,само че ганю няма намерение да се осмисли скоро

    Коментиран от #37, #38, #73

  • 35 ПРИПОМНЯНЕ

    11 0 Отговор

    До коментар #1 от "Майна":

    Една от грешките на прехода от „социализЪМЪТ” е , че не се организираха заведения за превъзпитание на комунисти. Затова още дълго ще четемЕ и слушаме идиотщините Ви.
  • 36 ИМПЕРИАЛИСТ

    14 3 Отговор
    В C. МAКEДOAНИЯ, ИЗЧЕЗНЕ ЛИ БЪЛГАРОФОБИЯТА, ИЗЧЕЗВА И ДЪРЖАВАТА КОЯТО Е ИЗГРАДЕНА НА ТАЗИ ОСНОВА....зa тoвa ca вcичкитe им мaймунджулъци, мeкo кaзaнo.
  • 37 Наивник на средна възраст

    8 1 Отговор

    До коментар #34 от "ганю":

    Мило дете на Алеко Константинов,твоят елементаризъм умилява.Ако утре някой рече - Левски е наш,че и Ботев,пак ли до такива "умозаключения" ще стигнеш.Знам че в ума ти е Солунската митница,ай с друго не си натоварвай "интелекта".

    Коментиран от #39

  • 38 лечение

    10 1 Отговор

    До коментар #34 от "ганю":

    Мaкeтaтa, в гoлямaтa cи чacт, изпитвaт живoтинcки cтрaх дa нe ги пoмиcли някoй тeхeн пoзнaт зa БУГAРAШИ...
    Cвидeтeл cъм нa тaкивa кoмични cцeнки, чe нe знaeш дa ce cмeeш ли или дa плaчeш....Рeпубликa Мaкeдoния ce oтдeли oт Югocлaвия пo мирeн път зaщoтo ни МРAЗEХA. Вcякaкви припиcвaни зacлуги нa Бългaрия зa мирнoтo oбocoбявaнe ca фaнтacмaгoрии.
    Cигурeн cъм, чe кoгaтo в РCМ oтнoшeниeтo към нac ce oбърнe към пoдoбрявaнe, aлбaнцитe щe бъдaт пoдтикнaти дa нaнecaт удaрa cи там.
    В Бългaрия дocтa хoрa ca изнeнaдaни oт дeйcтвитeлнoтo пoлoжeниe нa нeщaтa в РCМ. Тoвa e кaтo eдин вид шoк зa мнoзинa бългaри, нo пo-дoбрe e дa ce знae рeaлнocттa.
    Чacт oт хoрaтa тaм, дoри иcкaт пaк дa ce върнe Югocлaвия…………
    Тoвa пoтвърждaвa, чe……aвтoритeтнa и прocпeрирaщa Бългaрия,щe върнe мaкeдoнцитe към иcтинaтa , e вeрният път. Другoтo e връщaнe към 50 гoдишнитe бeзплoдни уcилия нa Бългaрия. Нe иcкaм дa пoвярвaм, чe тoвa ce прaви мoжe би cъзнaтeлнo с разните му договорки за авиолинии .

    Коментиран от #42

  • 39 байган

    3 3 Отговор

    До коментар #37 от "Наивник на средна възраст":

    уважаеми г-н наивник,според официалната турска и гръцка история Левски е терорист ,а василий българоубиец е герой да скъсаме ли отношенията с тези две страни или не разсъждавай по този въпрос докато ходиш на пазар в одрин и на море в солун и внимавай да не си претовариш втория етаж с тежки мисли
  • 40 димитриjе латас

    5 9 Отговор
    Горна Џумаја е Македонија , а кметот на Џумаја е Илко Стојанов од село Србиново ( Брежани ) демек е србин со бугарско самосознаније , патриотичар исти јаничар македономразец !

    Коментиран от #43, #47

  • 41 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 42 байган

    7 4 Отговор

    До коментар #38 от "лечение":

    наистина си прав,че македонците изпитват рефлексивна неприязън към нас и това си има своето неприятно обяснение за нас българите има истини които са неприятни,но трабва да си ги кажем а истината е че българия е страна с нисък международен авторитет заради водената повече от сто години безпринципна политика на подмазване и присламчване към силния на деня и с такава страна никой не иска да се сближава това е подобно да имаш някой роднина с лоша репутация когото старателно отбягваш в очите на много народи изглеждаме така и вината си е изцяло наша първата крачка към промяната е да осмислиш грешките си но ганю не иска да погледне истината каквато е

    Коментиран от #45

  • 43 Перо

    9 4 Отговор

    До коментар #40 от "димитриjе латас":

    Горна Джумая е Македония, а държава Македония не е имало!
  • 44 !!!?

    4 1 Отговор
    България, Македония, Сърбия - Московския Бермудски триъгълник на Балканите !!!?
  • 45 Перо

    7 2 Отговор

    До коментар #42 от "байган":

    Пълни глупости! Омразата идва от Дойранската епопея от 1918 г.,когато сме защитавали нашата територия в Македония! Тогава една наша дивизия, командвана от ген. Вл. Вазов. унищожава до крак 4 английски и две гръцки дивизии. За това унизения Чърчил нарежда едни от най-тежките бомбардировки над БГ, през ВСВ!
  • 46 Айде

    8 1 Отговор
    Стига сте принизявали България на същото ниво бе, простотиите ги правят само северномакедонците !
  • 47 Някога

    9 3 Отговор

    До коментар #40 от "димитриjе латас":

    Македонците са се определяли като българи,македонския език е български диалект докато тия сърбомани вече са
    северно македонци,живеят в Северна Македония и говорят на посръбчен български македонски.Използувайте правилните обръщения към тях-северна македония,северно македонски език и северно македонски народ.Те от това най-много се дразнят.
  • 48 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 49 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 50 Съдията Дред

    7 1 Отговор
    Гледам и не вярвам на ушите си. Омразата се разпалвала симетрично от политици от двете страни? Аз явно живея в някаква паралелна , асиметрична вселена.То бива пропаганда, ама чак толкова?
  • 51 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 52 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 53 Европа

    2 0 Отговор

    До коментар #1 от "Майна":

    Еврото
  • 54 Борислав

    2 1 Отговор
    Киселото зеле,никой не го чете..отврат!
  • 55 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 56 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 57 Уса

    5 1 Отговор
    От кога казвам,че политиците и на двете държави са пълнискапанаци и проблема не е у хората
  • 58 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 59 Някой

    2 1 Отговор

    До коментар #1 от "Майна":

    Много ти е крив прочита на Историята, Майна.
    Още вярваш "добрите чички" Ленин и Сталин.
    Значи викаш, руснаците възстановили Източна Германия?
    Утре ще кажеш, че руснаците са възстановили и Украйна?
  • 60 Геро

    3 1 Отговор
    Днешната ситуация между Бг и СМ ми напомня малко на възродителният процес преди време. Тогава ние бяхме "голяма работа" - зряло социалистическо общество с много претенции. Опитахме се да смачкаме "турците".
    И сега, като върнем лентата назад се оказва че същите тези турци и турската държава, за която ни се вменяваше, че е "див ориент" са имали позиция много по-зряла и балансирана. В онзи спор ние бяхме малката и комплексирана държавица и това ни беше показано от времето. Никой не ни го каза в прав текст и с размахване на пръст.
    И с македонците е така. Дребничките душици смятат че ще станат по-големи като мачкат другите. И на тях ще им дойде редът да узреят. Просто "социалистическият модел" много им пречи.
  • 61 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 62 Има такъв термин "Стокхолмски синдром"

    3 0 Отговор
    Това е психологически феномен, при който заложникът се привързва към похитителя си и изпитва съчувствие и симпатия към него, често до такава степен, че да го защитава и да се идентифицира с него.Терминът е получил известност във връзка с обира на една банка в Стокхолм.Някои от служителите в трезора били взети за заложници и до такава степен се привързали с похитителите си,че отказвали помощ на служилите на реда и закона и дори защитавали агресорите.........Нещо подобно,но в много по-големи мащаби се се случило някога в Македония!Българското Население там,похитено от Сръбския агресор в 1913,с бой,терор,насилия и убийства успешно се заразява от "Стокхолмския синдром"...та до наши дни...Ей хора - СЪБУДЕТЕ СЕ!Сега сме 2023!
  • 63 Владо Черноземски

    3 1 Отговор
    "Благодарение на политиците в двете държави, които ескалират симетрично омразата, разпалват вражди и тласкат двата народа към нова балканизация".
    До автора: не са два народа тласкани към балканизация, а един народ в две държави.
    Моля да си оправиш грешката. Успех!
  • 64 Хитлерист е сталин

    3 0 Отговор

    До коментар #4 от "Коментар":

    Който създаде македонската нация и през август 1939 г. подписа договор за братска любов с хитлер.
  • 65 Закривай

    1 0 Отговор

    До коментар #3 от "ХАХАХА":

    Знаеш ли какво псуване ще настане, ако си напише това болно куче името...
  • 66 Цветко Христов

    2 1 Отговор
    ЗНАЕТЕ ЛИ ЧЕ ЖЕНАТА НА МИН. ПРЕДСЕДАТЕЛЯ НА РСМ ПО ПАСПОРТ(ОРИГИНАЛЕН) Е БЪЛГАРКА. И ДВЕТЕ ИМ ДЕЦА СА БЪЛГАРЧЕТА. ТИЯ ДЕТОНАДИГАТ ГЛАВИЧКА И РЕВЪТ СРЕЩУ БЪЛГАРИЯ НИТО СА АЛБАНЦИ НИТО СЪРБИ НИТО ГЪРЦИ. ТРЯБВАНА ВСЯКА ЦЕНА ЧРЕЗ СПЕЦИАЛНА ОПЕРАЦИЯ ДА СИ ВЪРНЕМ НАШИТЕ ЗЕМИ ДО ОХРИТСКОТО ЕЗЕРО. ТОВА МОЖЕ ДА СТАНЕ МАКСИМУМ ЗА 24 Ч НЕ ПОВЕЧЕ.
  • 67 Цветко Христов

    2 0 Отговор
    МОЖЕ ЛИ НЯКОЙ ДА МИ ОБЯСНИ ЗАЩО,, БЮРМ,, БОВША ЮГОСЛАВСКА РЕПУБЛИКА МАКЕДОНИЯ БЕ ИЗХХВЪРЛЕНА ОТ СЪРБИЯ ЗА ВИНАГИ.
  • 68 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 69 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 70 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 71 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 72 БАВНО МИСЛЕШ ПРЕПОДАВАТЕЛ ОТ СКОПСКО

    0 0 Отговор
    МАКЕДОНСКА НАЦИЯ НЕСЪЩЕСТВУВА !!!! МАКЕДОНИЯ Е ГЕОГРАФСКО ПОНИЯТИЕ !!!!!! ИВАН МИХАЙЛОВ КАЗАЛ ГО Е НАВРЕМЕТО ЧОВЕКА ПРЕДИ 1945 Г И 1992 Г НЯКОЙ НЕЩО ДА НЕ Е РАЗБРАЛ ПЕНДАРОВСКИ ОСМАНИ КОВАЧЕВСКИ СПАСОВСКИ И НАЙ –ВЕЧЕ МИЦЕТО И ОРТАКА МУ ОТ ЛЕВИЦАТА НЕ НА ЕВРОМАЙМУНИЗАЦИЯТА ?????
  • 73 КАНАС ЮВИГИ

    0 0 Отговор

    До коментар #34 от "ганю":

    кръщаван си явно в македониска църква ама на лято или на другия йрданов ден да те потопим в нашеска река а ?? е давидим какъв ще излезиш ????
  • 74 Един

    0 0 Отговор
    Подозирам руска връзка.