Last news in Fakti

2 Февруари, 2023 21:00 3 113 65

(Не)видимо "руско докосване" в напрежението между София и Скопие

  • северна македония-
  • вмро-дпмне-
  • стево пендаровски-
  • димитър ковачевски

Всеки политик, който напада Република Северна Македония с цел политическа търговия, всъщност обслужва руския интерес

(Не)видимо "руско докосване" в напрежението между София и Скопие - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

През последните десет дни няколко релевантни източника както от Северна Македония, така и от България дадоха изявления, в които директно или индиректно твърдят, че последното напрежение в отношенията между София и Скопие е провокирано от трета страна, като по този начин посочиха "руската разузнавателна служба" и "Руската федерация". Това се посочва в анализ на meta.mk.

Съществуват някои малки вариации относно така нареченото "руско докосване", като по този начин повечето от споменатите източници смятат, че такова докосване действа и от двете страни на границата. От друга страна, някои от източниците са съгласни, че тази дейност е по-силно застъпена в политическите и социалните среди в България, отколкото в Северна Македония.

Целият нов кръг от обвинения за руско влияние в спора между двете страни започна с изявлението на президента на РСМ Стево Пендаровски, дадено след заседанието на Съвета за сигурност, когато той предложи на правителството да приеме мерки за експулсиране или забрана за влизане в страната на лица или групи, влошаващи отношенията.

Говорим за предишни действия на македонските служби за сигурност, когато са били експулсирани трима души с българско гражданство, от които двама, очевидно, са били журналисти, а третият човек е бил доста гласовит във връзка с настоящите събития. Пендаровски добави, че "не може да разкрие подробности", но че "някои от лицата и структурите", споменати на пресконференцията, "са свързани и с руската разузнавателна служба".

Сред споменатите от Пендаровски лица публиката разпозна депутата от Европейския парламент Ангел Джамбазки - както и самия него - както и лидера на българската парламентарна партия Възраждане Костадин Костадинов и председателя на сравнително новата структура "Фондация Македония" Виктор Стоянов.

Вторият високопоставен служител на Северна Македония, който директно споменава Руската федерация като "трета страна", облагодетелствана от лошите отношения между София и Скопие, е министърът на външните работи Буяр Османи. На 29.01.2023 г. в интервю за Радио "Свободна Европа" на македонски език, няколко дни след изявлението на Пендаровски, той заяви, че "няма пряка информация", но че е сигурен: че интересът на трети страни е да поддържат конфликтите в региона живи - понякога дори замразени - с цел да му влияят. Това е нещо познато и ние сме виждали това влияние отдавна, с различна интензивност, в различни периоди от отношенията, и то не само между България и Северна Македония, но и в Западните Балкани като цяло. В отговор на въпроса на журналиста да уточни за какъв интерес на трета страна става дума; той категорично заяви, че за Руската федерация.

Бившият български посланик и съпредседател на Смесената комисия по история и образование Ангел Димитров, за когото DW съобщи на македонски език, беше сред първите, които реагираха на споменаването на "руската връзка":

Наистина не знам за какво говори Стево Пендаровски. Не съм чувал неговото изказване. Да се представят обаче проблемите с България като някаква руска намеса, ми звучи смешно, невероятно.

Може би имат предвид конкретни лица... Това е слабо политическо изказване, тъй като подобни обвинения трябва да бъдат подкрепени с редица сериозни аргументи, от една страна. От друга страна, проблемът за пореден път е отшумял. Проблемът е за вътрешната политика - по отношение на отношенията, създадени в тяхната страна с хора с българско самосъзнание, заяви Димитров.

Скоро след това бившият шеф на българската дипломация Екатерина Захариева отговори на "руската връзка", - както съобщи Meta.mk - обвинявайки Пендаровски, че работи за интересите на Белград и Москва.

Президентът Стево Пендаровски не защитава интересите на родината си, а работи в полза на сръбската и руската политика на Балканите. С изказването си той пречи на развитието на отношенията между София и Скопие - заяви Захариева в интервюто за БГНЕС, предадено от Meta.mk.

Има български политици, на които не трябва да се разрешава влизане в Република Северна Македония, но също така трябва да им се забрани да действат на политическата сцена в България. Тези български политици искат да отделят България от Европа. Това са политици, които организират референдуми за излизане от Европа, те са против еврото и т.н. Те са политици, които открито защитават интересите на Кремъл в България, заяви бившият български министър на отбраната Бойко Ноев.

Всеки политик, който напада Република Северна Македония с цел политическа търговия, всъщност обслужва руския интерес. Перспективата е много по-сложна от това да се говори за шпионски връзки. Няма съмнение, че предполагаемите лица, посочени от г-н Пендаровски, са свързани с руските служби, защото имат свой собствен дневен ред, свой собствен генезис, който може да обслужва руския интерес.

Много е трудно обаче да се установи връзката с руските служби по отношение на инструкциите, финансите и т.н. Самата теза е вярна - всички политици и политически партии в България, които се насочват към Македония заради собствените си политически и меркантилни интереси, работят в полза на Русия. Въпреки това перспективата е много по-широка от това, което споменава Пендаровски, заявява бившият български посланик в САЩ Елена Поптодорова.

Въпреки че руските представители на Балканите и в Москва не реагират на тези изявления - поне до публикуването на този текст - няма съмнение, че подобно влияние се забелязва в многобройните информации и дезинформации както в македонската, така и в българската медийна сфера, които допринасят за ескалацията на нападките на София към Скопие с вероятната крайна цел въпросът да остане отворен, като по този начин се отслабят шансовете за постигане на решение на спора.


Поставете оценка:
Оценка 2.6 от 47 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Русофил

    23 45 Отговор
    Всеки докоснат от руснак умира от корупция.

    Коментиран от #3

  • 2 Последния Софиянец

    60 13 Отговор
    Слугите на Козяк пуснаха Македония в ЕС.Сега нищо не пречи на фанатичните македонци да издевателстват над българите в Македония.
  • 3 Тото

    26 5 Отговор

    До коментар #1 от "Русофил":

    Значи лягай и чакай😂😂😂😂

    Коментиран от #29

  • 4 Гориил

    36 3 Отговор
    Не може да си безплоден и да търсиш причините за провалите си в мръсното и миризливо блато на пропагандата.
  • 5 Делю Хайдутин

    39 5 Отговор
    Крадецът вика дръжте крадеца.
  • 6 12340

    33 5 Отговор
    Що не гръцко или турско?
  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Майна

    52 15 Отговор
    То бива глупости, ама чак такива..
    Де да имахме политици ,които да разберат колко важни са добрите ни отношения с Русия..
    Само във Възраждане е надеждата за спасение на Родината!
    Гласувайте!
    Не слушайте тези ,които ви убеждават ,че всъщност няма за кого и трябва бойкот..
    Това означава пак да имаме същите в парламента, щото те си имат ,,поддръжници ,твърди,,

    Коментиран от #52

  • 9 стирво

    18 2 Отговор
    пидеровски
  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Бай Канур

    44 6 Отговор
    За видимото насърчаване на конфликт от САЩ нещо ще напишете ли? Или то е демократично и полезно, независимо, че е против България.
  • 12 Мммда

    42 5 Отговор
    Бах тия руснаци, във всяка втора новина са.
    Май за Украйна не отиват на добре нещата и днес.
  • 13 Майна

    46 7 Отговор
    Излиза, че ,,руското докосване,, никой не го е видял, но ,,краварското,,- всички
  • 14 Гориил

    25 3 Отговор
    България е обвинявана в непримиримост и инат. Исканията на София изглеждат деструктивни. Европа е уморена от Ердоган.
  • 15 Перо

    44 6 Отговор
    Поредният ционистки, джендърски бълвоч, БГ да се откаже от националните интереси, в полза на РСМ и да се търси вината другаде! Този филм сме го гледали! Автор е соросистка медия!
  • 16 Верно ли

    41 8 Отговор
    Хахахаха, да бе, разбира се! Тя Русия си нема друга работа в момента, та ще се меша тук в балканската по.ия!
  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 Гост

    41 7 Отговор
    Вие се побъркахте бре! Навсякъде виждате Русия! Не е Русия, вашата некадърност не се казва Русия, колкото и да ви се иска! Кой ми се..ра в гащите - стана вашата и естествено Русия.
  • 20 Плашимир

    36 6 Отговор
    Бла,бла,бла! Бла,бла,бла! Бла,бла,бла! Русия. Бла,бла,бла! Бла,бла,бла! Бла,бла,бла! Русия. Бла,бла,бла! Бла,бла,бла! Бла,бла,бла! Русия.
    Си , колко са лоши руснаците. Бла,бла,бла! Бла,бла,бла! Бла,бла,бла! Русия.
    Колко много доказахме че плямпаме глупости.
  • 21 Читател

    40 7 Отговор
    "(Не)видимо "руско докосване"

    Ех това да си соросоид е вече психично заболяване. Руснаци им се привиждат навсякъде че вече има и невидими ама които могат да те докосват. Сигурно и под леглата им се крият невидими руснаци защото те всяка вечер проверяват ама нищо не виждат но това не значи че не са там. Колкото напредват руснаците в украйна толкова нашите соросоиди взеха да изперкват - въпроса е защо им публикуват ненормалните фантазии - те са за доктор а не за ефир.
  • 22 Адам Хилтън

    25 2 Отговор
    "Невидимо" като "мнозинството" което ни вкара в НАТО и ЕС нали?
  • 23 Коментар

    20 3 Отговор
    Приказки от 1000 и 1 нощ.Не го вярвам.Онзи,който запали българския клуб беше с гражданство от ФАЩ.Тук от КалАДА някакъв отвори македонски клуб.А Джамбаза,който най-много врещи пък бълнува някакви болшевики и организира Лукови маршове...
  • 24 А не бе

    4 19 Отговор
    За никой не е тайна, че ВМРО си обслужваха руските интереси като управляваха с герб. За костадин гугов мургавелката всички знаем, че е на лапачка при рашистите и е вресливата мръсна устичка на кремълв в България.

    Коментиран от #27

  • 25 Орт

    10 5 Отговор
    Като например Джамбазки- джамбаз крадец престъпник.и др.и Каракачанов.Който иска да разбере какво означава името му може да потърси в интернет.Абе тия хора мразят турците, ама са с турски фамилии.Ха иди ги разбири тези патриотари.
  • 26 Поправка

    16 3 Отговор
    (Не)видимо "американско докосване" в напрежението между София и Скопие
  • 27 Антитрол

    22 3 Отговор

    До коментар #24 от "А не бе":

    И на теб ли ти се привиждат невидими руснаци. Кой купи самолети на хартия от американците, кой закри АЕЦ Белене, кой закри Южен поток, кой закри Бургас - Александропулис. Герб обслужвали руските интереси и сигурно и Христо Иванов обслужвал руски интереси защото и той беше от Герб.

    Ех пусти опорки - който се провали значи е обслужвал руски интереси а каквото осе..те значи Русия и Путин са виновни.

    Коментиран от #28

  • 28 А не беее

    9 12 Отговор

    До коментар #27 от "Антитрол":

    Ахахха а нещо да кажеш за приятвлския газопровод на Боко за 3.5 млрд, подарък от нас за Путин? Нещо да кажеш за АеЦ белене колко млрд плащаме неустойки на руснаците за една поляна? Защо въобще е стартиран такъв абсурден проект, дали не е под натиска на рашките?
    Нещо да кажеш за Боко и заканата му да се разправи с Лукойл преди 10г и как Вальо Златев го ПРИВИКА да му обясни едни неща. После РУСКАТА Лукойл забрави да плаща данък печалба, милиарди загуба за България.
    А че плащахме най скъп газ години наред, щото сме приятели с Путлер и ЕС ни повдигна въпроса, че се разсмърдяха едни айна.
    Русия винаги се е вряла в политиката ни.
  • 29 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 30 Сандо

    11 0 Отговор
    Е,едното е невидимо докосване,а другото е канонада от евроатлантически удари с демократизаторска бухалка.Но на тия дебели балкански чутури с бой не можеш да им вкараш акъл.
  • 31 бай Даньо

    8 1 Отговор
    Всъщност няма голямо значение че безплодното висене на Мънкодония покрай оградата на ЕС е в полза на руската политика на балканите . Важното е че е в полза на нас - такава антибългарска югоносталгична сърбоманска МакеТония не ни трябва е ЕС. ( Апропо и наставниците им от сърбия не ни трябват . Усилията на Бойко преди 3-4 години да навре целите западни Балкани топтан в ЕС са контра на българския интерес.) Тая статия може спокойно да се игнорира. Понякога руските и българските интереси съвпадат, рядко но и това е виждала историята .
  • 32 бай Даньо

    7 4 Отговор
    Щях да забравя и друго България не трябва да избягва провокациите с мънкидонците , напротив дори трябва да ги търси, така точно лъсва цялата им агресивна антибългарска същност, което е метода да ги спираме такива нереформирани за ЕС. Никой в Европа няма да разбере за Гоце и Самуил , но виж човешките права! Независимо колко лицемерно се използват от запада ... Искам да видя бит македонски гей с българско самосъзнание , мънкидонците кушкин ли сте!?
  • 33 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 34 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 35 Демократ

    8 7 Отговор
    Зловещата организация Коминтерн ,създала изкуствената държава Македония, откъсната насилствено от майка България чрез предателите съветски гражданин,но български управници Георги Димитров и Васил Коларов с цел винаги да има напрежение в района. Историята го доказва. Най-крещящите политици и прокремълски партии тук копейкин, чалгаря, в брюксел Джамбазов и в Македония вмро и скрития при орбан руски агент груевски доказват това.
  • 36 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 37 Простокиро руски агент?

    7 1 Отговор
    Не знам за докосването, ама отношенията с маке-цирка рязко ескалираха след активната дейност на Простокирчо Петковски. То не бяха линии, то не бяха клубове, то не бяха двойно повече маке безплатно да учат в България, то не беше вдигане на ветото. И това са само видимите негови дейности. Като го знаем и как обича да действа потайно...
  • 38 Светът не се нуждае от Сащ

    5 2 Отговор
    Всяка дума на американските пропагандисти е лъжа! Лъжите и пропаганда та няма да спасят от гибел империята на лъжата и злото!

    Без Сащ ще има мир!
  • 39 Слава на Русия

    5 4 Отговор
    Сащ и НАТО се разпадат. Никой не иска санкциите и тиранията им! Светът се променя!

    Коментиран от #41, #48

  • 40 Геостратег

    4 7 Отговор
    Двете ВМРОта - това в България, и това в РСМ, играят една много елементарна игра: постоянно правят националистически провокации в родината си, и след това "съседското" ВМРО ги използва, за да настройва България и РСМ една срещу друга. Играта е "измислена" от руснаците още със самото създаване на РСМ в рамките на бившата Югославия и има за цел напълно да изличи всякакви български културни и социо-икономически влияния на България в РСМ. И двете ВМРОта са подчинени косвено на Кремъл. Същото в момента се прави и то останалите проруски субекти и от двете страни на границата. Неслучайно преди само няколко дни германското разузнаване предупреди, че Русия ще се опита да дестабилизира България.
  • 41 Така разправяте

    2 2 Отговор

    До коментар #39 от "Слава на Русия":

    От 1917

    Коментиран от #43

  • 42 Гост

    8 1 Отговор
    На крива ракета, космоса й пречи! На крив (некадърен) европолитик, Русия му пречи!
  • 43 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 44 Георги

    3 0 Отговор
    Народа на Балканите е разделян политически още от времената преди Одриската империя. Това е един от най- могъщите народи в света. Балканския народ.Серерни гърци, северни турци,българи ,румънци, сърби ,македонци, и другите от сфрю.
  • 45 дядото

    4 0 Отговор
    само релевантните виждат и чуват и могат да усетят невидими докосвания.останалите граждани на българия хам са глухи,хем слепи.а всички знаем,че не русия,а други империи ни притискат ,по отношение на македония,
  • 46 Северноатлантик

    1 1 Отговор
    Евроатлантизма иска православна кръв . На Балканите целта беше да се разпали война между българи и сърби , ама лудите макета омесени с албанци изпревариха плановете и заритаха България .
  • 47 сакса

    2 1 Отговор
    Добре, че е Русия да има с какво да си бършете задниците! ТУК виновни няма, каквото и да стане Русия, Русия и пак Русия, никой друг не се меси във вътрешните проблеми на БГ!
  • 48 Бабата

    2 1 Отговор

    До коментар #39 от "Слава на Русия":

    Плод на пропагандата на Русия си и ти и доказваш ролята на Русия във вечното напрежение и родоотстъпничество. Кой нормален българин ще вика слава на Русия, а не слава на България. Заминавай си за Русия и там си викай колкото искаш, мястото ти не е в България, която има нужда от родолюбиви българи.
  • 49 оня

    1 0 Отговор
    Американси президент дет се здрависва с невидими, преди 2 години беще споменал че америка ще победи невидимя враг хахаа
  • 50 Краси Марков

    2 2 Отговор
    Ветото на Северна Македония беше наложено от правителството на Бойко Борисов и Екатерина Захариева. Сега нещата стават ясни. Оказва се, че ГЕРБ наистина е руска партия!!!
    Съдете сами:
    1. Първият министър на Боко Симеон Дянков работи в руски университет и в руска банка. А уж щеше да "пляска" руснаците. Напляска обаче българите.
    .
    2. Боко и Дянков плати реакторите за АЕЦ Белене на Путин и дори му платиха неустойка, но България остана без АЕЦ и продължи да внася ... РУСКИ ГАЗ!
    =
    3. Боко отказа безплатния за България Южен поток, но започна да строи за Русия с български пари Балкански поток и газовия хъб до Варна!
    Мога да продължа...
  • 51 Дааааа

    3 0 Отговор
    ЗА ВСИЧКО ПУТИН Е ВИНОВЕН
    Котката умря от глад.
    Путин тук е виноват.
    Кой остана без жена.
    Пак на Путин по вина.
    А в Русия стана ад.
    Ясно, Путин – виноват.
    Червей с водка е отровен.
    Ами Путин е виновен.
    В Краснодар е паднал град.
    Знаем, Путин – виноват.
    Нефтът падна на цена.
    Пак на Путин е вина.
    Гасне токът, спря водата,
    нещо скърца във колата,
    зъб ти вадят – здрав мъдрец,
    в къщи влизал е крадец,
    на костюма ти – петно,
    бос си стъпил на л…о,
    но за всеки катаклизъм,
    нека ясно е едно:
    помни всеки демократ –
    Путин все е виноват.
    С кал се цапат либерали.
    Путин никого не жали.
    А на двора ни – боклук.
    Вчера Путин беше тук.
    Кой те „уреди” така?
    Кремъл с дългата ръка.
    Виждаш ли оназ муха.
    Тя и Путин – хи-хо-ха!
    Ти си гад, призна без бой.
    Но виновен ти е той.
    Вятър, жега, снегопад.
    Пак е Путин виноват.
    От вулкана сипе лава.
    Путин пак си отмъщава.
    Щорм, цунами, наводнение.
    Туй е Путин, без съмнение.
    Смерч, тайфун, земетресение.
    Путин! Никакво спасение!
    Слушаш оня, слушаш тоя.
    Туй е просто параноя!
    Станимир Михайлов

    Коментиран от #54, #58

  • 52 Пфф

    0 2 Отговор

    До коментар #8 от "Майна":

    Копейкин, колко ти плащат?
  • 53 резервист

    2 0 Отговор
    Да бе да! И за това ли са виновни руснаците? Подкокоросват братята македонци да ни се зверят, за да е интересно на Балканите! Ти да видиш! В човешките взаимоотношения най-голяма тежест има позицията на силата, за съжаление. Понеже се отнасяме добре и търпеливо с РСМ, те го приемат за слабост и ни се качват на главата. Доказването на "идентитетот" не може да стане по друг начин освен с антибългаризъм. Всички го виждат но си траят. Вместо да се дразним трябва да постъпим като Гърция - среден пръст за вас, докато не останем доволни. Нека си врякат европейците. Този проблем си е наш и ще го решаваме в наша изгода. Ще видят Европа през крив макарон.
  • 54 Д-р Фройдашки

    0 1 Отговор

    До коментар #51 от "Дааааа":

    Бързо бегай до най-близката психиатрична клиника, че работата е сериозна

    Коментиран от #56

  • 55 Луцифер

    0 0 Отговор
    Грешна статия,вижда се дългата ръка на марсианците.
  • 56 Луцифер

    0 0 Отговор

    До коментар #54 от "Д-р Фройдашки":

    Докторе,придружи го и се грижи за него докато се оправи.
  • 57 БАВНО МИСЛЕШ ПРЕПОДАВАТЕЛ ОТ СКОПСКО

    0 0 Отговор
    СЪРБИЯ ГИ НАДЪХВА И ПРОВОКИРА !!! А ПУТИН Е ГЛАВНАТА ОПОРА И СПОНСОР ТОЕСТ ГЛАВНИЯ СИЛНИЯ ЗАЩТИТНИК ???? ДЕСТВИТЕЛНИ ФАКТИ РЕЧТА НА ПУТИН ЗА 24 МАЙ ЧЕ ТЕ СА ИМ ДАЛИ АЗБУКАТА ЧЕ ОТ МАКЕДОНИЯ ПРОИЗЛИЗА КИРИЛИЦАТА !!!!! А МИ ТОВА Е ГОСПОДА ОГ АМЕРИКАНСКОТО ПОСОЛСТВО В СКОПИЕ ????? ОБЪРКВАТЕ ЦЕЛИЯ БЪЛГАРСКИ НАРОД И ХОРАТА КОЙТО ОБИЧАТ И СЕ ЧУСТВАТ ИСТЕНСКИ БЪЛГАРИ ГИ ПРАВИТЕ ПУТИНОЛЮБЦИ ??? А НЕ ТАКА ! ТОВА Е ПОЛИТИКАТА НА МАКЕНОНИЗМА ?? И ГИ ТИКАТЕ ДА ГЛАСУВАТ ЗА ПОЛИТИКАТА НА ТАВАРИШ ПУТИН !! И КАКТО КАЗВА ЕДИН НАШ ЧОВЕК ЛОШО ПРОКОПИ ЛОШО
  • 58 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 59 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 60 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 61 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 62 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 63 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 64 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 65 КАНАС ЮВИГИ

    0 0 Отговор
    СТАНИМИРЕ ТИ ПОЕТ ДОБЪРСИ НО ЗАЩО ИСТИНАТА НЕ ПОТЪРСИ ? КОЙ НА КОГО КАКВО НАПРАВИЛ КОЙ ДЕСЕРТА НА ДРУГАРЧЕТО ИЗЯДЕ ?? АС СЪМ ЦВЯТ ЛИЛАВ!!! – ЛЮЛЯК СЪМ !!! ДОБРЕ ИГРАЙ СИ САМ ИГРАТА !! БЪЛГАРИТЕ НЕ – ПЕТНИ !!